FORUM TV-SATСереда
24.04.2024, 13:20

Вітаю Вас Гість | RSS

[ ] · Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS · Load-SP · Load-AS· · Перекладач translate ]
Форум TV-SAT » « Все про Телебачення » » Телебачення 3D TV » Стереоскопічне телебачення 3D TV
Стереоскопічне телебачення 3D TV
RATVODДата: Субота, 28.08.2010, 14:28 | Повідомлення # 1
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28366
Статус: Оффлайн
Стереоскопічне телебачення 3D TV

Мовлення у форматі 3D




Стереоскопічне 3D-телебачення було вперше продемонстровано 10 серпня 1928 р. Джоном Логі Байдером у Лондоні.

Перший 3D-телевізор був випущений в 1935 році.


RATVODДата: Субота, 28.08.2010, 14:30 | Повідомлення # 16
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28366
Статус: Оффлайн
Discovery, IMAX і Sony створюють мережу

цілодобового 3D-телебачення

Discovery Communications, Sony Corporation і IMAX Corporation оголосили про початок співпраці
з метою створення першої телевізійної мережі, мовлення в якій вестиметься
цілодобово у форматі 3D.

Учасники ініціативи розраховують, що внесок кожного з них у вигляді якісного контента і технологій дозволить залучити домашню телевізійну аудиторію. Зокрема, Discovery в нинішньому році відзначає 25-ліття, і після запуску цифрових каналів в 1996 р. і цілодобового кабельного HD-каналу в 2002 р. новий почин повинен стати наступним кроком в "зміні обличчя телебачення".

Мережа буде запущена в США в 2011 році, а що стосується решти світу, про це доки нічого конкретного не говориться, але за словами президента і головного виконавчого директора Discovery Девіда Заслава (David Zaslav), партнерство "прокладає дорогу до революціонізації досвіду домашнього перегляду в США і у всьому світі". Sony також не новачок у сфері технологій тривимірного відео. Наприклад, Чемпіонат світу по футболу цього року зніматиметься в 3D завдяки угоді між Sony і FIFA, а раніше компанія анонсувала розроблену нею 3D-камеру з одним об'єктивом. Ну а IMAX не потребує особливої вистави - вона займається 3D багато років, і у великій кількості країн (44 на вересень 2009 р.) вже є кінотеатри її мережі.

Серед майбутнього тривимірного контента - історичні і дитячі програми, фільми про космос, пригоди, науку і технології. Всі три компанії в новоутвореній структурі матимуть рівні частини. Управлінням активом займеться утворений з членів керівництва Discovery, Sony і IMAX порада директорів, а повсякденне операційне управління нададуть найнятому персоналу. Пошук виконавчого директора вже почався. Фінансові умови операції не розкриваються. Раніше на цьому тижні мовлення в 3D анонсував також канал ESPN, але воно стосуватиметься лише прямих трансляцій.

www.sat24.ru

Повідомляє:www.3dnews.ru


RATVODДата: Субота, 28.08.2010, 14:30 | Повідомлення # 17
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28366
Статус: Оффлайн
Panasonic демонструє

тривимірні технології на CES 2010

На виставці CES 2010 компанія Panasonic продемонструвала декілька нових розробок,
які володіють підтримкою
3D-технологій.

Так, в модельному ряду компанії з'явився професійний тривимірний камкордер, який забезпечує запис 3D-видео в дозволі Full HD. Такий пристрій оснащується двома об'єктивами і виконано в єдиному корпусі. Раніше для тривимірної зйомки доводилося користуватися двома різними камерами. При цьому представлена модель відрізняється гнучким і зручним налаштуванням, яке може здійснюватися без залучення додаткових комп'ютерів або графічних процесорів. Зберігання знятого матеріалу здійснюється для кожного об'єктиву окремо у вигляді файлів на картах пам'яті SDHC/SD, що забезпечує вище збереження даних в порівнянні з іншими носіями, що використовують механічний принцип запису. Маса новинки складає 3 кг, енергоспоживання в процесі роботи не перевищує 19 Вт. Очікується, що камкордер Panasonic Twin-lens Full HD 3D поступить в продаж в квітні цього року за ціною тис.

3D Authoring Systems - система обробки і компресії тривимірного відео, заснована на кодувальнику MPEG-4 AVC High Profile. Така система призначена для використання спільно з камкордером Twin-lens Full HD 3D.

Full HD 3D Home Theater Systems - система домашнього кінотеатру, яка складається з відповідного телевізора VIERA Plasma Full HD 3D, програвача 3D Blu-ray і 3D-очков з активним затвором. Такі телевізори мають діагональ екрану 50, 54, 58 і 65 дюймів.

Плазмові тривимірні телевізори серії Z оснащуються вбудованим модулем для здійснення безпровідної передачі контента за допомогою стандарту Wireless HD 1.0. Такий модуль здатний передавати і приймати Blu-ray стандартизованный нестислий сигнал Full HD 3D в дозволі 1080p. Крім того, Panasonic заявляє про намір прискорити процес стандартизації передачі сигналу 1080p Full HD 3D - Wireless HD наступного покоління.

Також на виставці CES 2010 на основі власних розробок компанія Panasonic розмістила Full HD 3D-кинотеатр на 130 посадочних місць. У такому кінотеатрі встановлений найбільшою в світі тривимірний плазмовий дисплей з діагоналлю екрану 152 дюйми. Кінотеатр використовуватиметься для проведення презентацій відвідувачам виставки, демонстрації тривимірних технологій компанії і можливих способів розважального вживання подібної системи.

itc.ua


RATVODДата: Субота, 28.08.2010, 14:31 | Повідомлення # 18
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28366
Статус: Оффлайн
Canal+ планує почати власне 3DTV мовлення

Після американських каналів ESPN і Discovery французький DTH оператор Canal+
заявив про підготовку на початок власного мовлення в тривимірному зображенні (3DTV).

Canal+ вже тестує нове високотехнологічне устаткування для початку здійснення трансляції 3D зображення.
Canal+ планує випускати в 3D різні програми, у тому числі і спортивні. За інформацією газети La Tribune, в даний момент ведуться переговори з виробниками телевізорів щодо постачання устаткування, яке буде в змозі прийняти тривимірне зображення.
Підтвердили готовність до старту власного 3D мовлення приватний британський опратор BSkyB (Sky Digital) і британський суспільний мовець ВПС. Згідно їх планам, перша повноцінна 3D трансляція буде повномасштабний здійснена під час літніх Олімпійських ігор 2012 р., які будуть проведені в Лондоні.

Джерело: parabola.cz


RATVODДата: Субота, 28.08.2010, 14:31 | Повідомлення # 19
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28366
Статус: Оффлайн
Телекомпанії США починають

регулярне 3D-мовлення

Відразу дві американські телекомпанії оголосили про намір почати
в найближчому майбутньому регулярне тривимірне мовлення в США.

Цей крок вони приурочили до відкриття в Лас-Вегасі чергової щорічної виставки, найбільшої в Північній Америці, споживчих електронних товарів. Першопроходцями на ринку тривимірного телемовлення збираються стати спортивний і науково-популярний телеканали ESPN і Discovery, повідомляє ПРАЙМ-ТАСС.

Перший має намір почати тривимірне телемовлення вже цього року. За словами керівництва ESPN, першу таку трансляцію компанія планує організувати з відкриття чемпіонату світу по футболу 2010 р. в ЮАР 11 червня. Йдеться про показі в прямому ефірі зустрічі збірних ЮАР і Мексики.
В цілому ж в період тестового мовлення по червень 2011 р. включно ESPN, що належить компанії Walt Disney, планує організувати трансляцію в прямому ефірі і тривимірному зображенні щонайменше 85 різних спортивних змагань, у тому числі матчів Національної баскетбольної асоціації і університетських команд по американському футболу.

У свою чергу Discovery заявляє, що його тривимірне мовлення почнеться наступного року. Проте, воно, на відміну від трансляцій ESPN, буде цілодобовим. Показувати канал має намір, зокрема, передачі про природознавство, історії, освоєнні космосу, а також художні фільми і дитячі програми. На терені тривимірного мовлення Discovery об'єднує сили з корпораціями Sony і Imax.

Для того, щоб насолодитися тривимірним мовленням, глядачеві знадобиться телеприймач, здатний приймати такий сигнал і спеціальні окуляри. Крім того, поки не ясно, чи буде тривимірне мовлення для абонентів кабельного телебачення безкоштовним. Самим телеканалам організація тривимірного мовлення, що вимагає присутності на матчах другої знімальної групи, природно, принесе додаткові витрати.

ESPN стверджує, що готує "тривимірне цунамі" в індустрії телемовлення в США. У галузі говорять, що задуми відкриття тривимірного мовлення виношує і компанія DIRECTV.

CNews


RATVODДата: Субота, 28.08.2010, 14:31 | Повідомлення # 20
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28366
Статус: Оффлайн
3ality Digital і Sky разом

створять канал 3D HD

Британська телемовна платформа Sky oб"явила, що її канал 3DTV, який почне свою роботу
ще
в цьому році використовуватиме технологію, представлену компанією 3ality Digital.

Вперше Sky і 3ality Digital здійснили спільний пробний проект при трансляції матчів у форматі 3D з чемпіонату американської ліги NFL. Тепер канал 3D від Sky стане доступний споживачам Sky+HD.

Сервіс 3D від британського оператора Sky віщатиме у форматі High Definition (HD). Для перегляду каналу 3DTV буде потрібно телевізор 3D ready. Канал 3D Sky пропонуватиме спортивні програми, фільми і інші відомі розважальні програми, що транслюються каналами BSkyB. На початковому етапі такий канал буде призначений для прийому в барах і клубах, а надалі його зможуть дивитися і звичайні телеглядачі.

Ера ТБ


RATVODДата: Субота, 28.08.2010, 14:31 | Повідомлення # 21
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28366
Статус: Оффлайн
3D-футбол обжене 3D-порно

Британцям пообіцяли 3D-футбол в пабах.
Телекомпанія Sky збирається транслювати тривимірні трансляції футбольних матчів вже до кінця року.

Sky вже почав тестувати технологію і знімати матчі по всій країні.

Тестування зайняло 18 місяців, і учасники процесу залишилися задоволені ним. Компанія записала в 3D Лігу чемпіонів, одну з ігор «Арсеналу», змагання з боксу, гольфу, тенісу, регбі і крикет.

Більшість найбільших виробників телевізорів збираються випустити екрани для перегляду 3D вже цього року, і зйомка матчів у новому форматі перестане бути заходом «на майбутнє». Цього року Міжнародна федерація футбольних асоціацій (Fifa) спільно з Sony cобірается зняти в 3D 25 ігор чемпіонату світу з футболу, який починається 11 червня в Південній Африці - і деякі з них можна буде показати в Лондоні.

«Спорт тісно пов'язаний з емоціями, і перегляд його в 3D посилює враження. Під час тестування було приємно спостерігати, як на обличчях скептично налаштованих людей з'являлося вираз захоплення », - заявив один з учасників проекту Даррен Лонг (Darren Long).

BBC теж проводить тестування технології, причому саме на спортивних змаганнях. Схоже, телевізійники вважають, що саме спорту не вистачає об'єму і занурення для повного щастя глядачів.

Нагадаємо, успіх тривимірного «Аватара» Джеймса Камерона став сигналом до дії навіть для самих нерішучих товаришів. За 3D, як за рятівне коло, вхопилася індустрія для дорослих: нові технології найближчим часом почнуть використовувати відразу в декількох порностудіях, а найбільш відчайдушні вже роблять «пакетні пропозиції» зі спеціальними окулярами і телевізорами в наборі. Хто обжене і стане першим - футбол або порно - невідомо, але чоловіки-глядачі, швидше за все, залишаться задоволеними в обох випадках.

chip.com.ua


RATVODДата: Субота, 28.08.2010, 14:31 | Повідомлення # 22
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28366
Статус: Оффлайн
Eurobird 9. 9E

Тест карта " 3D TV test "

З'явилася в пакеті " Platforma HD "

на 12303 V 26400 2/3. DVB-S2.

Промінь "E.Bird-9A"DRECrypt




RATVODДата: Субота, 28.08.2010, 14:31 | Повідомлення # 23
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28366
Статус: Оффлайн
Футбольний матч вперше

буде показаний у форматі 3D

Матч чемпіонату Англії по футболу між "Арсеналом" і "Манчестер Юнайтед" стане першою
спортивною подією в історії телебачення, який буде показаний в прямій трансляції у форматі
3D.

Піонером виступила британська телемережа Sky Sports.

Гра, яка пройде в найближчу неділлю,буде показана в рамках тестування
супутникового каналу
BSkyB в дев'яти заздалегідь вибраних пабах в Британії і Ірландії.

Для перегляду відвідувачам доведеться надіти спеціальні 3D окуляри.
У квітні канал стане загальнодоступним для жителів Великобританії.

Жителі США зможуть дивитися телебачення у форматі 3D лише в червні, коли телеканал ESPN почне трансляції чемпіонату світу по футболу 2010 років.

Джерело: www.sat24.ru

Повідомляє: www.rian.ru


RATVODДата: Субота, 28.08.2010, 14:32 | Повідомлення # 24
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28366
Статус: Оффлайн
Домашнє 3D-бачення:

рецепти 2010 року

За традицією кожен новий рік для індустрії комп'ютерної і побутової техніки стартує з міжнародної виставки споживчої електроніки - Consumer Electronics Show (CES), яка проходит в Лас-Вегасі в перших числах січня. У перші дні року IT-компании прагне показати те, що, на їх думку, буде актуальним трендом продажів в році, що настав, або хоч би є концепцією, що має всі шанси на широкий комерційний попит найближчими роками.

Серед найбільш актуальних ключових трендів 2010 років в комп'ютерній техніці і побутовій електроніці - таких як мобільне цифрове ТБ, телевізійні інтерактивні сервіси, вбудовувані інтернет-пристрої, зелені технології, планшетні ПК, електронні книги, нетбуки і нові типи програмних застосувань, помітне місце займали пристрою для відтворення 3D контента. Більшість лідерів світової електронної індустрії - такі як Intel, NVIDIA, Sharp, LG, Panasonic, Samsung, Sony, та інші, у тому числі, велика кількість менш крупних компаній (всього на виставці CES 2010 було виставлено близько 20 тисяч експонатів від більше 2500 компаній), не змовляючись представили безліч рішень для роботи з 3-мірним зображенням.

І що з того, скаже досвідчений читач. Торік на виставці CES 2009 також було представлено багато пристроїв для роботи з 3D зображеннями, і в позаминулому, а вже скільки років різні компанії намагаються просувати на ринок свої розробки для стерео бачення - одних лише різновидів 3D окулярів пальців не хватит перерахувати!

Істотна різниця між експонатами минулих років і зразками CES 2010 в тому, що серед всіляких концептуальних рішень для перегляду 3D багато хто був представлений саме як передсерійні зразки. Не дивлячись на тривалу і заплутану передісторію, 3-мірні розваги - ігри, кіно і телебачення, нарешті виходять на ринок у вигляді масового продукту для домашнього користування. У деяких зарубіжних - переважно, американських виданнях, 2010 рік вже охрестили "першим роком широкомасштабного впровадження 3D телебачення".

Що ж, подібні масовані атаки по просуванню нових видів продукції - звичайне явище для сучасної індустрії, проте зовсім не факт, що покупець негайно відреагує на появу новинок. Був час, ми щедро відкривали гаманець при появі стандартів VHS, CD, DVD, але, наприклад, з Blu-ray справа пішла вже куди стриманіше. Скільки років прошло з дня першої появи Blu-ray! Більш того, цілий рік встиг пройти після остаточної перемоги Blu-ray над HD DVD.

Проте новий формат запису відео - Blu-ray, на який покладалася місія локомотиву по масованому просуванню HD, так і не зміг повторити успіх DVD. У найбільш розвинених країнах зростанню популярності Full HD телевізорів сприяє хоч би розвинене цифрове телемовлення, прийнятні ціни і достатній асортимент фільмів. Втім, і там аналітики чекали більшої популярності Blu-ray носіїв. Невідомо на якому мізерному рівні знаходився б попит на HD телевізори в нашій країні з нинішнім трохи малим обхватом кабельним Full HD телемовленням, коли б не сучасні ігри і торренты, що стали для любителів Full HD кіно своєрідною заміною піратським рундукам часів розквіту DVD.

З просуванням пристроїв для 3-мірного контента ясності ще менше. Наскільки реалістичним і об'ємним буде 3-мірне зображення на екранах домашніх пристроїв? Наскільки 3D стандарти різних компаній сумісні один з одним? Чи буде випуск 3D фільмів і 3D ігор дійсно масовим, аби ради цього варто було витратитися на відповідне устаткування? Чи варто взагалі міркувати про яку-небудь масовість 3-мірних технологій до того як стане відомий рівень цін на 3D телевізори? Нарешті, можливо, варто пропустити один-два покоління 3D телевізорів, аби діждатися прийнятних цін і достатньої кількості контента?

Саме на ці питання ми маємо намір дати відповідь цією публікацією.

Сучасні 3-мірні дисплеї: знову окуляри?

Неабияк заглибившись в історію розвитку стереоскопії, можна виявити безліч карколомних фактів. Наприклад, з'ясувати, що 3D пристрій для відтворення фотографій - "стереоскоп", був винайдений в 1844 році, стерео анімаційну камеру - "кинематоскоп", придумали ще в 1855 році! Виявляється, перший анаглифический (створюючий стереоефект при перегляді зображення через пасивних двобарвних стерео окуляри) стереофільм - The Power of Love, був знятий ще в 1915 році, а його перший показ відбувся в 1922 році. Перший кольоровий 3D фільм був знятий в США в далекому 1935 року.

У 50-і роки XX століття в США були зняті ряд 3D фільмів з перспективою показу через мережі телемовлення, що бурхливо розвивалися у той час, проте врешті-решт затію довелося скрутити з міркувань рентабельності. Отже довгий час 3D фільми залишалися видовищем, доступним виключно в спеціально обладнаних кінотеатрах.

У СРСР перший повнорозмірний 3D фільм - "робінзон Крузо", був знятий в 1947 році. Не сказати, аби мережа 3D кінотеатрів в радянські часи була досить розвинена, проте подекуди можна було зустріти таку розвагу, наприклад, моє перше знайомство із стереокіно відбулося десь в середині 70-х в одному з кінотеатрів Ялти.

До теперішнього часу інженери і учені придумали безліч способів запису і відтворення об'ємного зображення. Про деяких з них ми вже розповідали в наших публікаціях (див. список в кінці статті), про деяких з них - найбільш перспективних, розповідь ще попереду.

Якщо відмести убік різні, ще не готові до масового впровадження проекти на зразок автостереоскопії, або розробки з фантастичними вимогами або не менш фантастичною ціною на зразок непідіймальної за теперішніх часів голографії, волюметрических дисплеїв, 3D екранів з використанням ефекту Пульфріха і так далі, вибір ідей, що залишаються для реального впровадження не так вже великий. Це пасивні анаглифические 3D окуляри (з червоними і синіми стеклами), поляризаційні, але так само пасивні 3D окуляри, і, нарешті, активні 3D окуляри, коли зображення для кожного ока передаються поперемінно.

На сьогоднішній день сучасна світова індустрія майже одноголосно зійшлася на тому, що якщо не рахувати ряду нишевых виключень, єдиною 3D технологією, гідною масового впровадження і реально готовою для цього можна назвати відтворення стереоизображения за допомогою активних 3D окулярів.

Таким чином, сучасний 3D дисплей або телевізор, здібний на додаток до звичної 2D картинки відтворювати стереоизображение (3D-ready TV), має бути укомплектований спеціальними активними окулярами. У режимі 3D дисплей транслює стереоскопічний відеоряд як серію змінних картинок: одна для лівого ока, інша для правого ока, лівий, правий і так далі. Стекла активних окулярів оснащені спеціальним "затвором" на базі рідкокристалічної технології, що "прикриває" одне око на час показу картинки для іншого ока. Синхронізація окулярів при цьому здійснюється, як правило, за допомогою спеціального інфрачервоного передавача дисплея, сигнал якого уловлюється гик-приймачем окулярів. Замість ГИК також може використовуватися радіочастотний сигнал або інтерфейс Bluetooth.

Зрозуміло, одягати окуляри подобається не кожному, тим більше що активні окуляри, вірогідно, мають бути важче пасивних за рахунок розташованої в них електроніки і джерела живлення. На щастя, на сучасному етапі розвитку технологій для живлення майже невагомого електронного обв'язування і "ЖК-затворов" активних окулярів досить батареї, по розмірах що не перевищує батарею від годинника. Переваги ж технології величезні, оскільки активні окуляри дозволяють вам дивитися HD відео з повноцінною прогресивною розгорткою 1080p, тоді як пасивні окуляри з поляризацією за рівних умов дозволили б дивитися відео лише з чересстрочной розгорткою 1080i.

Кажучи про прийняття яких-небудь стандартів в сучасній розважальній індустрії, завжди слід робити це з обмовкою, бо на будь-яких, навіть найвпливовіші індустріальні асоціації сьогодні майже завжди знайдеться одна, а то і десяток інших, що просувають щось протилежне.

Тим часом, об'ємна картинка на всій дорозі від запису 3D камерою до відтворення на екрані 3D телевізора зазнає безліч еволюцій, без стандартизації яких просто немислиме створення по-справжньому масових форматів телемовлення і поширення 3-мірного контента. Іншими словами, якщо і в цій області одна або декілька компаній почнуть "тягнути ковдру на себе", створюючи несумісні стандарти, війна, а, отже, і досягнення прийнятних цін, може затягнутися надовго, і потенційний покупець просто відсахнеться від незрозумілих пропозицій.

Саме тому свого часу група виробників 3-мірного контента Голлівуду - таких як Disney, DreamWorks і ряд інших, а також розробники технологій, такі як Philips, звернулися до Асоціації інженерів кіно і телебачення "Society of Motion Picture and Television Engineers, SMPTE) з пропозицією розробити єдиний стандарт 3DTV. До серпня 2008 року в SMPTE була створена спеціальна комісія "3-D Home Display Formats Task Force", що визначила ряд ключових параметрів стандарту 3D запису для подальшого відтворення на побутових пристроях і комп'ютерах з високою якістю, незалежно від способу доставки контента, будь то телемовлення, диск, кабельне, супутникове або ІНТЕРНЕТ-ТБ.

В результаті під базовим стандартом SMPTE поставили підпис представники більше 80 компаній. У процес розробки 3D стандартів також залучений ряд інших індустріальних груп, наприклад, Consumer Electronics Association (CEA), 3D@home Consortium, ITU, DVB, BDA, ARIB, ATSC, DVD Forum, IEC і інших. До речі, саме CEA запропонувала термін 3D Active Glasses як стандартного для визначення активних 3D окулярів.

Як позитивні приклади також варто привести роботу індустріальної групи Moving Picture Experts Group (MPEG), яка займається розробкою стандартів 3D кодування з середини поточного десятиліття. Одним з перших результатів роботи групи можна назвати розробку розширення Multiview Video Coding (MVC) до стандарту MPEG-4 AVC, який в даний час проходит процедуру стандартизації і вже прийнятий Асоціацією Blu-ray disc як робітник 3D формату завдяки повноцінній зворотній сумісності з традиційними 2D плеєрами Blu-ray.

Ще один вдалий приклад - прийнятий в червні 2009 року стандарт HDMI v1.4, що включає підмножину різних форматів передачі 3D контента. Так, формат "Frame Packing", де картинки для лівого і правого ока "упаковані" в єдиний кадр з подвоєною проти стандартного дозволу швидкістю, є обов'язковим для всіх 3D пристроїв з підтримкою HDMI 1.4. Три дозволи, нормовані HDMI 1.4 - 720p50, 720p60 і 1080p24, є обов'язковими для дисплеїв і як мінімум один з них повинен підтримуватися пристроями відтворення; останні дозволи і формати опциональны.

Мабуть, найпростіше реалізувати відтворення якісного відео з поперемінним показом для кожного ока за допомогою плазмового дисплея, високошвидкісного за своєю суттю і що використовує широко-імпульсну модуляцію для формування рівня яскравості кожного окремого пікселя. Лідери виробництва плазмових панелей, компанії Samsung Electronics і Panasonic, мають відмінно відпрацьовані технології виробництва 3D FULL-HD плазмових телевізорів з підтримкою активних окулярів і планують представити серійні моделі вже в 2010 році.

З ЖК-дисплеями і телевізорами справи йдуть не так гладко. Теоретично, для відтворення відео з якістю 1080p знадобляться активні окуляри і монітор з розгорткою 120 Гц. На практиці ж при такій частоті розгортки зображення (особливо рухоме) зважаючи на особливості 3D технології (як-не-як, перемикатися синхронним чином доводиться і пікселям дисплея, і "стеклам" окулярів) може виходити змащеним або декілька розмитим, на екрані можуть спостерігатися спотворення у вигляді тремтіння зображення.

Саме тому для досягнення прийнятної якості ефекту 3-мірного зображення необхідний ЖК-дисплей з 240-гц розгорткою.

Нагадаю, що для ЖК-дисплеев важливий такий параметр як час відгуку, тобто, час на перехід від закритого стану до відкритого і назад, вказуваний в мілісекундах. Таким чином, для досягнення 120-гц еквіваленту швидкості оновлення кадру ЖК-дисплей повинен володіти часом відгуку не більше 8,33 мс, для 240-гц - ще в два рази меншим.

Настільки жорсткі вимоги значним чином піднімають ціну дисплея з підтримкою 3D режиму. Ось чому деякі виробники удаються до різних інженерних вишукувань, аби досягти "ефекту 240 Гц розгортки" на 120-гц дисплеях і таким чином понизити розмитість картинки. Наприклад, метод MEMC (Motion Estimation and Motion Compensation) полягає у вставці додаткового кадру між оригінальними кадрами. Інший спосіб, що отримав назву Scanning backlight (розгортка підсвічуванням, або "ефект 240"), полягає в тому, що замість інтерполяції і подвоєння частоти 120 Гц, використовується ефект, що отримується шляхом подвоєння швидкості мерехтіння ламп підсвічування.

Словом, маркетингові хитрощі досягши" 240 Гц розгортки можуть бути не менше изощренны як при маркіровці звукового тракту "РМРО" замість RMS. Отже майте на увазі.

Нарешті, не можна не згадати таку перспективну 3D технологію як дисплеї на активно-матричних органічних світлодіодах - AMOLED (Active-matrix Organic Light Emitting Diode). У AMOLED-дисплеях кожен піксель є активним джерелом світла, так що йому не потрібне додаткове підсвічування. Крім того, AMOLED-дисплеи володіють широким обхватом колірної гамми і економічні.

На жаль, поки що такі дисплеї дуже дороги навіть у виконання з невеликою діагоналлю, до того ж в більшості випадків недовговічні. В рамках виставки CES 2010 компаній Samsung і Sony демонстрували 3D AMOLED-дисплеи на своїх стендах, проте про комерціалізацію цієї розробки доки мови немає. Дуже дорого.


RATVODДата: Субота, 28.08.2010, 14:32 | Повідомлення # 25
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28366
Статус: Оффлайн
ПРОДОВЖЕННЯ:

Що дивитимемося?

На сьогоднішній день, мабуть, краще всього справи йдуть з відеоіграми. Вже зараз на ринку присутня достатня кількість іграшок, що підтримують 3-мірний режим, і з часом, безумовно, їх кількість нестримно збільшуватиметься.

Зрозуміло, широке поширення 3-мірного ігрового контента обов'язково внесе до життя гравців багато нового. Так, розробникам периферії рано чи пізно доведеться додати додаткові кнопки для зручнішого управління процесом в 3D іграх.

В той же час не виключено, що сьогодні, виходячи з сьогоднішніх уявлень про наших класичних псевдо-3D іграшках, ми, цілком можливо, навіть приблизно не можемо собі представити, в що можуть вилитися 3D розваги. Як ілюстрація цієї тези приведу вам відеоролик, в якому в абсолютно нову 3D гру компанії Softkinetic Silhouette залучений ні хто інший як Дженсен Хуан, глава компанії NVIDIA.

Величезними кроками розвивається 3D кіно. Окрім того, що багато студій вже перейшли до зйомки своїх кінофільмів і анімаційних стрічок виключно або переважно в 3-мірному форматі, наближенню всього цього багатства до домашніх 3D кінотеатрів значною мірою сприяє прийняте Асоціацією просування Blu-Ray (Blu-Ray Disc Association, BDA) в кінці минулого року специфікацій оптичних дисків для 3D-контента.

Новий 3D стандарт Blu-Ray нормує дозвіл картинки 1080р для кожного ока, окуляри з активними затворами, кодек Multiview Video Coding (MVC) з розширенням для ITU-T H.264 Advanced Video Coding (AVC), підтримуваний сучасними BD-плеерами. Об'єм даних, що зберігаються, для правого і лівого очей перевищуватиме розмір звичайного 2D-контента приблизно на 50%.

Головний плюс прийнятого стандарту в тому, що його специфікації підтримують зворотну сумісність пристроїв з підтримкою 3D із звичайними 1080р пристроями, що дозволить випускати фільми з 3D-эффектом на Blu-Ray дисках для відтворення на вже наявних пристроях.

Що цікаво відзначити, Blu-Ray 3D також буде сумісний з ігровими приставками Sony PS3.

Як додаткова підтримка розвитку 3D контента - ігрового, розважального, можна привести досить популярні в наші дні програмні рішення, що використовують різні алгоритми для конвертації 2D в 3D, від найпростіших автоматичних, начеб TriDef, до складних, вимагаючих немало ручної праці.

На жаль, поки що на ринку абсолютно не присутні пропозиції для любительської відеозйомки 3D HD контента, так само як і немає рішень для любительської програмної обробки такого контента. Як компромісний приклад хіба що можна привести 3D камеру FinePix REAL 3D W1.

Залишається сподіватися на те, що 3D відеокамери для аматорів з'являться відразу ж після більш-менш широкого поширення сучасних пристроїв для перегляду 3D продукції. Втім, рішення для професійної 3D зйомки вже присутні на ринку в достатньому об'ємі від ряду лідерів індустрії, в числі яких Sony і Panasonic. Наприклад, унікальна 3D-камера Sony з одним об'єктивом, що дозволяє знімати 3-мірне відео із швидкістю 240 кадрів в секунду. У камері використана оптична система, що сприймає одночасне ліве і праве зображення, з HFR-записом.

У деяких країнах однією з щонайпотужніших стимул-реакцій покупки нового цифрового Full HD телевізора з підтримкою 3D послужить розвиток телевізійного мовлення в 3D Full HD форматі. Так, зовсім недавно британська телекомпанії Sky UK оголосила про запуск з квітня 2010 року каналу Sky 3D, який транслюватиме для підписчиків 3-мірні передачі спортивного і розважального вмісту. З 1 січня в Південній Кореї в цілодобовому режимі вже віщає 3D телеканал компанії Korea Digital Satellite Broadcasting, представляючий 3D повчальні, спортивні, документальні і розважальні програми в 3-мірному форматі 1080i.

Компанії Discovery Communications, Sony Corporation і IMAX Corporation оголосили про плани створення першої телевізійної 3D мережі, яка почне мовлення в США з 2011 року. У планах мережі - показ історичних і дитячих програм, фільмів про космос, пригоди, науку і технології.

Також незабаром очікується початок роботи першого телевізійного супутникового 3D каналу, що стало можливим після виводу на орбіту супутника компанії DIRECTV. Початок мовлення в новому стандарті намічений на весну 2010 року.

Чемпіонат світу по футболу, який пройдет цього року в Південній Африці, вперше буде знятий у форматі 3D, про це заявили компанія Sony і Федерація FIFA. Очікується, що із застосуванням професійних 3D-камер буде знято порядка 25 матчів. Первинне відео буде показано на публічних заходах International FIFA Fan Fest в Берліні, Лондоні, Мехіко, Парижі, Ріо-де-Жанейро, Римі і Сіднеї в червні і липні 2010.

Чи стоїть 3D овчина вичинки?

Безумовно, першими, хто зможе залучитися до краси 3D контента в масовому порядку (і вже залучаються) - це користувачі ПК і ноутбуків з відповідними дисплеями. Поки що ця дорога виглядає найменш витратною, правда, і діагоналі в цьому випадку далеко не телевізійні. Зате активні 3D окуляри - начеб NVIDIA GeForce 3D Vision, вже доступні і показали себе вистачає добре в реальних умовах роботи.

Що стосується перспектив розвитку світового ринку 3D телевізорів, іменита компанія DisplaySearch дає із цього приводу такий прогноз: у 2010 році кількість моделей з маркіровкою "3D ready TV" виросте до 1,2 млн з 200 тисяч штук в 2009 році. До 2013 року кількість таких телевізорів може вирости до 15,6 млн одиниць. Ось так виглядає прогноз DisplaySearch окремо для ринку США.

3D дисплеї, 3D телевізори: прогноз ринку США

Млн. телевізорів
Рік 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018
3D дисплеї 0,75 2,4 7,5 19,1 35,6 58,2 84,8 112,6 144,9 195,9
3D ТБ 0,2 1,2 4,1 9,1 16,0 25,4 36,2 45,8 53,7 64,0
Ринок $ млн
Рік 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018
3D дисплеї 346 920 2565 4844 7564 11020 14584 17296 19349 22034
3D ТБ 292 778 2129 3977 6223 9136 12108 14179 15423 16925

Прогноз: DisplaySearch, січень 2010

Багато провідних виробників телевізорів, включаючи Samsung Electronics, LG Electronics, Sony, Panasonic, мають намір почати серйозну битву за частку 3D ринку вже цього року. Так, одній з перших компаній, що вже оголосили про початок серійного виробництва панелей для 3D телевізорів, стала Samsung Electronics. У другій половині січня компанія обнародувала прес-реліз, в якому було оголошено про підготовку до масових постачань 3D ЖК телевізорів як з традиційним, так і зі світлодіодним (LED) підсвічуванням.

Спочатку компанія планує вийти на ринок з 3D FULL-HD панелями діагоналлю 40, 46 і 55 дюймів. Всі моделі телевізорів підтримуватимуть активні 3D окуляри, кожен 3D телевізор підтримуватиме частоту розгортки 240 Гц.

Як додаткові заходи для підвищення якості розділення каналів зображення час відгуку в ЖК-панелях Samsung для 3D телевізорів понижений на 20% і складає менше 4 мс.

У 2010 році Samsung планує постачання такій 3D продукції, як 3D LED (у тому числі, в серіях LED7000, LED8000, LED9000), LCD і плазмові ТБ і Blu-ray плеєр Samsung BD-C6900. Крім того, компанія Samsung оголосила про формування стратегічних альянсів з компаніями DreamWorks і Technicolor для спільного виведення домашніх розважальних 3D рішень вже в 2010 році.

Компанія Sony має намір почати завоювання ринку серією 3D сумісних ЖК телевізорів BRAVIA. Крім того, Sony також планує забезпечити підтримку 3D безліччю продуктів, що випускаються нині, включаючи Blu-ray Disc плеєри, ноутбуки VAIO і ігрові приставки PlayStation 3.

Великі види на ринок 3D телевізорів в компанії Panasonic, яка має намір бути присутнім на нім як з плазмовими, так і з ЖК моделями. Зовсім скоро ми зможемо розповісти про 3-мірні технології Panasonic набагато детальніше.

Так що ж, варто відмовлятися від запланованої покупки "звичайного" Full HD телевізора ради продажів 3D моделей, що наближаються? Перш за все треба пам'ятати, що 3D телевізори на старті продажів будуть досить дороги - не менше $ 2000-$ 3000, а то і більше, але в будь-якому разі дорожче за моделі з останніми порівнянними характеристиками на зразок діагоналі. Потім варто враховувати, що ціни на 3D фільми, так само як і на 3D плеєри, на момент появи у продажу також будуть досить "кусачие". Як завжди, знадобиться деякий час для того, щоб вони прийшли в прийнятний вигляд.

На той час якраз стане видно, наскільки готові виробники 3D контента до нового ринку, чи буде сенс підписуватися на які-небудь 3D канали мовлення, чи буде це явище масовим.

Проте якщо вам раптом з оказією повезе прямо завтра придбати 3D телевізор за зрозумілою ціною, навряд чи варто відмовлятися. Купуючи 3D Ready модель, в будь-якому разі ви отримуєте в своє розпорядження по суті одну з найбільш якісних на сьогоднішній момент моделей 2D телевізорів, будь то плазмова панель або ЖК-дисплей, доповнену корисною опциональной 3D можливістю на майбутнє.

Автор: Володимир Романченко

3DNews


RATVODДата: Субота, 28.08.2010, 14:32 | Повідомлення # 26
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28366
Статус: Оффлайн
Samsung почне серійний випуск
телевізійних панелей
з підтримкою 3D

Корейська корпорація Samsung має намір почати масове виробництво рідкокристалічних панелей
із світлодіодним підсвічуванням для телевізорів з підтримкою 3D.

Про це пише блог Samsung Hub.

Панелі випускатимуться в 40-, 46- і 55-дюймовому варіантах. Частота оновлення екрану складе 240 герц, а для перегляду 3D-зображення знадобляться спеціальні окуляри. Очікується, що 240-герцева розгортка дозволить набагато точніше відображувати рухомі двомірні зображення і зробить сприйняття тривимірного контента природнішим. Крім того, нові панелі володіють на 20 відсотків меншим часом відгуку.

В середині січня корпорація анонсувала серію телевізорів Samsung 9000 зі світлодіодним підсвічуванням дисплея і підтримкою 3D. Він також підтримує 240-герцевую розгортку і оснащений сенсорним екраном. Аналогічними параметрами володіють телевізори серій 7000 і 8000.

За прогнозом аналітико-дослідницької компанії DisplaySearch, об'єм ринку 3D-дисплеїв до 2018 року виросте
з 3,5 до 22 мільярдів доларів.

lenta.ru


RATVODДата: Субота, 28.08.2010, 14:32 | Повідомлення # 27
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28366
Статус: Оффлайн
Відкриття першого на території Росії і Східної Європи

цифрового супутникового 3D-мовлення.

Компанія Samsung Electronics (Південна Корея), Корпорація Дженерал Сателайт (Росія),
компанія Платформа HD (Росія) дають старт першому на території Росії і Східної Європи
спільному 3D-мовленню з об'ємним зображенням.

3D-проект в перспективі планує пропонувати широкий вибір передач, у тому числі кінофільми, розважальні шоу і спортивні передачі.

3D-контент знімають спеціальними відеокамерами високої чіткості. Його трансляція здійснюється через існуючу інфраструктуру на базі мовного проекту Платформи HD.

За допомогою спеціальний модифікованого цифрового супутникового ресівера HD-9300, який містить Програмно-апаратну систему управління операторською діяльністю (ПАСУ) GS 3.0 від Корпорації Дженерал Сателайт буде можливий перегляд нового телеканалу у форматі 3D.

Компанія Samsung Electronics представила перші серійні зразки 3D телевізорів ще в 2007 році. На даний момент 3D телевізори Samsung (моделі PS42B450B1W, PS42B451B2W, PS50B450B1W, PS50B451B2W) виробляються в Росії на заводі Samsung в Калузької області і продаються в більшості провідних торгівельних мереж за цінами від 27 990 до 44 990 крб., будучи єдиними на російському ринку. Модель активних 3D-очков SSG2000 також доступна у продажу за ціною 5 990 крб. Багатолітній досвід в розробці, лідерство у виробництві і виведенні на ринок 3D-телевизоров і, як результат, доступність якісної 3D техніки для покупців і зумовили участь компанії Samsung в проекті 3D мовлення.

«Інноваційний потенціал Корпорації Дженерал Сателайт, російського лідера цифрового телебачення, полягає в умінні швидко реагувати на кон'юнктуру ринку, що змінюється. Ми пропонуємо своєчасні технологічні рішення на передньому краю науково-технічних розробок для телебачення, яким, на сьогоднішній день, є 3D-вещание»; говорить Андрій Ткаченко, Президент Корпорації Дженерал Сателайт.

«Ми дуже рады співпраці з Корпорацією Дженерал Сателайт, в якій бачимо надійного партнера і професіонала в своїй справі. У неї є всі можливості для успішної реалізації нашого спільного проекту. Упевнений, споживачі по гідності оцінять його унікальність», - говорить Санг Ву Хан, Директор аудио-видео департаменту Samsung Electronics Rus Company.

«Ми раді запропонувати ринку новий вектор розвитку супутникового телебачення високої чіткості. Технологія тривимірного відеозображення розвивається надзвичайно швидко і, судячи по зборах в кінотеатрах, вже встигла привернути величезну увагу споживачів. Сьогодні ми спільно з нашими партнерами закладаємо фундамент розвитку 3D мовлення в Росії»; говорить Микола Гюббенет, Генеральний директор компанії Платформи HD.

www.sat24.ru

Повідомляє: Компанія "Платформа HD"


RATVODДата: Субота, 28.08.2010, 14:32 | Повідомлення # 28
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28366
Статус: Оффлайн
3D підходить ближче до справи

Якщо останній рік ви не провели на незаселеному острові без телебачення і інтернету,
то ви напевно начулися про нову модну « фішку » - стереоскопічне телебачення, 3D TV.

Від звичайного HDTV воно відрізняється тим, що замість одного зображення передаватимуться два, для лівого і правого ока, що дозволить відчувати об'єм зображення за допомогою стереоскопічного зору.

Є багато способів демонстрирации стереоскопічного зображення, але схоже, що в осяжному майбутньому домінувати буде використання очков-шаттеров, що поперемінно закривають то ліве, то праве око одночасно з відображенням на екрані відповідного розплющеному в даний момент оку кадру. Головна перевага даної технології в тому, що сучасним телевізорам буде потрібно відносно невеликі і недорогі доопрацювання для додання ним здібності відображувати стереоскопічне відео.

Якщо торік про 3D TV говорили виключно образно, то останнім часом світ побачив і деякі конкретні специфікації. Днями сталася одна важлива подія у сфері 3D TV - навіть важливіше, ніж оголошення «Платформи HD» про перспективу запуску 3D-мовлення. А саме, була обнародувана що відповідає за 3D частину специфікації HDMI 1.4. Річ у тому, що саме ця специфікація стає головною ланкою в «стереоскопизации» телевізорів, і саме вона забезпечить стандартизований інтерфейс між джерелами стереоизображения і пристроями його відображення. Можливо, цій специфікації буде присвячена окрема замітка мого блогу, а поки що відзначу лише те, що стандарт HDMI 1.4 визначає два формати стереоизображения, підтримувати які зобов'язані всі без виключення 3D-устройства HDMI (і джерела сигналу, і пристрої, що відображують): це 1080p/24Ч2 і 720p/50(60)Ч2. Також із специфікацію включено і безліч інших форматів, але лише ці два є обов'язковими.

Недавно сталі відомі і деякі подробиці реалізації 3D форматом Blu-ray. На диски записуватиметься сумісний із старими «двомірними» програвачами потік для одного ока, і до нього додаватиметься різницева інформація, необхідна для того, щоб нові програвачі, 3D, що підтримують, змогли декодувати зображення і для іншого ока. Як кодек для стереоскопічного відео використовуватиметься надбудова над стандартом H.264/MPEG-4 AVC під назвою MVC, що дозволяє ефективно стискувати стереопары зображень, не вимагаючи для цього в два рази більшого потоку інформації.

Радує, що у випадку з дисками Blu-ray втрати дозволу при переході на 3D не буде, але з живим телевізійним мовленням у форматі 3D не все буде так просто. Готових стандартів DVB, 3D, що стосуються, поки що немає, і вже зараз стає ясно, що навіть коли повноцінний 3D-стандарт DVB і з'явиться, мовці не квапитимуться використовувати його. Найближче майбутнє 3D TV виглядає ось так:

Це звичайне HDTV-зображення, розділене навпіл на «ліве» і «праве». Відповідно, дозвіл такої стереопари буде половинний, та зате приймати її можна буде і на старому «залізі».
Олександр Дзюбенко

HDTV в Україні


RATVODДата: Субота, 28.08.2010, 14:32 | Повідомлення # 29
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28366
Статус: Оффлайн
Вслід за 3D слідує ULTRA-HD

Можна сказати, що сьогодні відео високого дозволу HD телебачення переможно крокує по всьому світу,
а
об'ємне відео поступово заволодіває розумами телеглядачів в більш менш розвинених країнах.

Проте, на горизонті вже виявляється з'явився формат ультра HD.

Принаймні, так слід розуміти дослідження, опубліковані компанією In-Stat. Проте, реальна заміна ще не розвиненої 3D інфраструктури розваг якщо і станеться, то не так скоро. Як випливає з опублікованих заяв представників In-Stat, в 2010 році нас чекає початок експансії 3D апаратури. А до 2014 продажі 3D Blu-ray плеєрів і телевізорів досягнуть рівня 41 млн. штук в рік

Паралельно почне упроваджуватися і формат UHDTV або Super Hi-Vision. Перше телемовлення в супер дозволі може початися в 2017 році. А до 2020 року кількість власників UHD телевізорів може досягти 5%.

Порівняльне співвідношення сторін екрану і чіткості зображення відеоформатів

HDTV.ru


RATVODДата: Субота, 28.08.2010, 14:33 | Повідомлення # 30
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28366
Статус: Оффлайн
Цифрове об'ємне телебачення.

Як воно працює.

Настання ери цифрового телебачення - факт, що вже відбувся. Яким же стане подальший розвиток?
Телебачення стандартної чіткості (SD) міняється телебаченням високої чіткості (HD).

Як відомо, кількісні зміни мають тенденцію переходити в якісні.

Багато оглядачів передбачають, що наступним якісним стрибком буде поява об'ємного телебачення. Передбачають, що таке телебачення з'явиться протягом 10 років. У даній статті розповідається, як вже сьогодні на основі промисловий пристроїв, що випускаються, створюються системи показу стереоскопічного відео.

Коротка історична ретроспектива

У історії розвитку телебачення і цифрового відео можна виділити наступні крупні етапи:

1 - чорно-біле телебачення - передається яскравість зображення.
2 - кольорове телебачення - передається яскравість і колірні складові. З точки зору об'єму даних, додавання кольору - це кількісний перехід. З точки зору спостерігача - якісний.
3 - поява цифрового відео (Video CD, DVD) - якісний перехід з точки зору формату даних.
4 - цифрове відео і телебачення високого дозволу (Blu-Ray, HDTV) - кількісний перехід з точки зору об'єму даних. Проте передаються все ті ж складові: яскравість і колір.

Серед фахівців і глядачів назріло чекання чергового якісного переходу, давно передбаченого письменниками-фантастами, - поява об'ємного телебачення. Довгий час "вузьким местомом" в реалізації стереоскопічного відеопоказу був об'єм даних, який було неможливо передати існуючими засобами. Цифрове телебачення дозволило передавати достатню кількість інформації і стало основою ряду пристроїв, що дозволяють здійснити об'ємну візуалізацію.

Яким має бути стереоскопічне телебачення

Спробуємо сформулювати основні вимоги до об'ємного телебачення для широкого вживання в домашніх умовах.

З точки зору користувача (глядача):

Пристрій відтворення повинен створювати реалістичне відчуття об'ємності зображення.

Перегляд повинен здійснюється природно, без напруги, для перегляду не мають бути потрібними додаткові пристрої (наприклад, шлемо або спеціальні окуляри). Він має бути доступний як для одного спостерігача, так і для декількох глядачів одночасно.

Пристрій візуалізації повинен «уміти» показувати як стереоскопічні, так і звичайні зображення.

Пристрій візуалізації має бути достатній компактним і зручним для розміщення в житлових приміщеннях.

З точки зору інженерів, узагальнені вимоги до засобів і технічних пристроїв об'ємного телебачення:

Об'єм даних, необхідних для показу стереоскопічного зображення, не повинен істотно перевершувати об'єм даних, передаваних для звичайного зображення.

Спосіб передачі даних має бути сумісний з існуючими стандартами і технологіями.

Здавалося б, перерахованим вимогам важко задовольнити одночасно. Проте сукупність сучасних технічних рішень роблять це можливим.

Фізичні основи стереоскопічного сприйняття

Отримати уявлення про об'ємність навколишнього світу людині дозволяє ряд явищ: геометрична і повітряна перспектива, тіні і відблиски на поверхнях об'єктів, відносні розміри об'єктів. Образотворчі прийоми, що моделюють ці явища, використовуються художниками з давніх пір для передачі об'ємності тривимірних предметів, намальованих на площині.

Природа наділила людину бінокулярним зором - парою очей, розташованих на відстані 60-70 мм. За рахунок цього людина бачить світ одночасно з двох точок спостереження. В результаті зображення, отримувані лівим і правим оком, злегка відрізняються. Ці два зображення прийнято називати стереопарой. Аналізуючи відмінності між зображеннями стереопары, мозок людини отримує інформацію про об'єм і віддаленість спостережуваних об'єктів (мал. 1).

Мал. 1.Паралакс: кожне око бачить предмет по-своєму; мозок оцінює різницю
і формує об'ємний образ
( зображення з сайту www.triaxes.ru ).

Зсув даного об'єкту, що здається, викликаний зміною точки спостереження, називається паралаксом і є головним чинником в сприйнятті тривимірності світу.

Всі способи, які широко використовуються для створення стереоефекту у відео, використовують принцип роздільного перегляду - лівому оку людини демонструється ліве зображення стереопары, правому - праве. Відмінності полягають в тому, яким чином досягається сепарація (розділення) зображень стереопары. Більшість сучасних пристроїв стереовизуализации і в кіно, і в телебаченні засновані на методах, відомих більше 100 років.

Анагліфному методу показу 150 років. Метод запропонований Дальмейда і Дюко дю Ороном в 1858 році. Реалізований в кіно Луї Люмьером в 1935-м. Анагліфний метод (від греч. anagliphos - рельєфний) полягає у фарбуванні зображень стереопары в додаткові кольори. Обоє кадру стереопары формують одне зображення. Розділення лівого і правого кадру відбувається за допомогою кольорових окулярів, забарвлених у відповідні кольори. Анагліфний метод використовується і в кінопоказі, і в телевізійних трансляціях. Цей метод працює практично на будь-яких кольорових телевізорах і моніторах. Гідність методу - простота і дешевизна реалізації, недолік -- втрата частини кольорів і необхідність використання окулярів.

Поляризаційному методу стереопроекции близько 120 років. Запропонований Ж. Андертоном в 1891 році. Набув широкого поширення після винаходу в 1935-м Е. Лендом поляроїдної плівки. Лівий і правий кадр проектуються одночасно, але світло поляризується (лінійно або циркулярно) у різних напрямах. Перегляд здійснюється за допомогою окулярів, що мають відповідні світлофільтри. Поляризаційний метод набув широкого поширення в кінопрокаті завдяки чіткому розділенню стереопары, збереженню колірності; недоліки - необхідність використання дорогого устаткування, спеціальних пристроїв візуалізації і окуляри, які глядач повинен надівати. Використовується в кінотеатрах IMAX і ін.

Растровому стерео більше 110 років. Вперше метод безочкового стерео із застосуванням паралельного світлопоглинального растру запропонований одночасно Бертье і Лізегангом в 1896 році. Вперше в світі для демонстрації стереокіно цей метод був запропонований в СРСР С. Івановим і А. Андрієвським і реалізований під керівництвом Б. Іванова в 1942-м. Перший в світі кінотеатр з растрово-лінзовим екраном "Стереокіно" був відкритий в Москві в 1947-м. Растр виглядав у вигляді ряду непрозорих вертикальних смуг. Світло проходил в прозорі ділянки між смугами, кожному оку глядача показувався необхідний фрагмент зображення. Розміри екрану складали 3х3 м.

Подібні пристрої «безочкової» об'ємної візуалізації називаються автостереоскопічними. Цей метод має різні конструктивні реалізації: бар'єрний, лінзовий варіанти. В даний час в основному використовується лінзово-растровий (lenticular) варіант конструкції екранів. Для показу через растр вихідна стереопара кадрів "нарезается" на вертикальні смужки, які потім чергуються так, щоб під кожною лінзою виявилася пара смуг: одна від лівого кадру, інша - від правого. Таке "смугасте" зображення називають кодованим. Принцип дії лінзово-растрового екрану показаний на мал. 2. Потік світла, витікаючий від кодованого зображення, проходячи через лінзи, розділяється таким чином, що ліве око спостерігача бачить ліве зображення стереопары, праве око - праве.

Мал. 2. Схема розділення кодованого зображення стереопари за допомогою лінзового растру.
Ліве зображення умовно позначене червоним кольором, праве - блакитним
(зображення з сайту www.triaxes.ru).

Найбільший ефект від лінзово-растрового способу показу досягається, коли показуються не два кадри стереопары, а ряд кадрів, зроблених з невеликим зсувом по горизонталі (зйомка багаторакурсу). В цьому випадку при перегляді утворюється широка зона стереовидения, в якій спостерігач може переміщатися, по черзі спостерігаючи сцену з різних ракурсів. З'являється можливість як би заглянути за об'єкти переднього плану. Це додає натуральність спостережуваному стереоизображению. У фотографії для зйомки серії кадрів використовують спеціальні стереофотокамеры з рядом об'єктивів (мал. 3), або спеціальні штативи, що дозволяють при зйомці переміщати камеру в горизонтальному напрямі (мал. 4).

Мал. 3. Багатооб'єктивний стереофотоаппарат
(фотографія з www.3-dimages.com).

Мал. 4. Штатив Triaxes StereoRail для стереопарної і багаторакурсної фото-відеозйомки
(зображення з сайту www.triaxes.ru).

Гідність растрового методу в тому, що пристрій сепарації об'єднаний з самим зображенням і глядачеві немає необхідності надівати які-небудь окуляри для перегляду. Крім того, формування об'ємного зображення з серії кадрів, знятих з різних точок зору, дозволяє додати велику реалістичність сцені.

Недолік в тому, що для якісного відтворення об'ємного зображення потрібний значно більше даних. Якщо для анаглифного і поляризаційних методів вистачає двох кадрів стереопары, то для растрового бажано мати одночасно 9-12 кадрів. Далі буде розказано про спосіб вирішення даної проблеми.

Стереоскопічні монітори ( телевізори )

Існує велика кількість реалізацій стереоскопічних моніторів. Практично у всіх відомих марок (LG, Philips, Sharp, Panasonic, Sony і ін.) є моделі стереомониторов, засновані на принципі лінзового растру. Це можна пояснити тим, що дані пристрої досить добре відповідають вимогам 1-5 з позначених вище. Розробка лінзово-растрових стереомониторов почалася ще в минулому столітті (наприклад, Philips), проте дійсно хорошого ефекту і певного комерційного успіху удалося добитися лише порівняно недавно, з поширенням стандарту високого дозволу (HD). Це пов'язано з тим, що для формування кодованого зображення багаторакурсу потрібний дозвіл вище, ніж для кожного з вихідних кадрів окремо: під кожну лінзу повинні увійти елементи всіх вихідних кадрів. Лише з появою можливості передавати і декодувати відео високого дозволу кількості пікселів стало вистачає, аби збільшити якість відтворного стерео (3D) ефекту.

Олексій Поляков

Аргументи і факти


Форум TV-SAT » « Все про Телебачення » » Телебачення 3D TV » Стереоскопічне телебачення 3D TV
Пошук:

Copyright TV-SAT © 2009-2024