FORUM TV-SATП`ятниця
19.04.2024, 14:13

Вітаю Вас Гість | RSS

[ ] · Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS · Load-SP · Load-AS· · Перекладач translate ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Форум TV-SAT » « Технічний відділ ( майстерня ) » » Встановлення обладнання SAT TV » Словники термінів і скорочень по SAT TV
Словники термінів і скорочень по SAT TV
RATVODДата: Вівторок, 26.05.2009, 01:24 | Повідомлення # 1
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28360
Статус: Оффлайн
СЛОВНИК ТЕРМІНІВ і СКОРОЧЕНЬ,

що зустрічаються в Інструкціях по SAT TV

Актюатор - Електродвигун і привід для наведення антени на різні супутники за допомогою позиціонера

Виходи RGB і S-Video - виходи для виведення відеосигналу у формі окремих компонентів.
Роздільна передача компонентів знижує спотворення відеосигналу при його обробці телевізором.

Геостаціонарна орбіта - орбіта, використовувана телевізійними супутниками на висоті близько 36 000 км., на якій супутники здійснюють повний оберт за 24 години, залишаючись при цьому в нерухомості відносно земної поверхні.

Гетеродин LNB - пристрій, що виробляє синусоїдальний сигнал, використовуваний для перенесення спектру "вниз" ( з пониженням частоти ).

Діапазон звукової піднесучої (Мгц) - діапазон аудіочастот, які може обробити DVB карта

Діапазон зміни частоти гетеродина LNB (ГГц) - визначає можливість сумісності з різними типами LNB
( enchanced 9.75 ГГц, standard 10.00 ГГц, DBS 10.75 ГГц, Telecom 11.475 ГГц)

Позіционер - Пристрій, який управляє актюатором

Поляризатор - Пристрій, що змінює тип полярності сигналу, що приймається, залежно від сигналу, що управляє

Поляризація - Властивість радіосигналу, що дозволяє розрізняти сигнали схожих частот і передавати більше сигналів в межах наявної смуги. Буває лінійна ( вертикальна / горизонтальна ) і
кругова ( ліва / права ) поляризація

Полярна підвіска - Підвіска антени, що дозволяє перенацілювати антену з супутника на супутник, - простим поворотом.

СВЧ вхід - вхідний роз'єм, призначений для прийому сигналів з виходу конвертера.

Швидкість передачі ( Simbol Rate-SR ) - наводиться в кбодах або в тисячах символів в секунду ( kSymb/s ). При QPSK модуляції одним символом передається 2 біта інформації. На сьогоднішній день швидкість передачі одиночних каналів вагається від 3000 до 9000 кбод, а пакетів - від 8000 до 30 500 кбод.

Транспондер - це передавач на супутнику. Він має свої параметри, основними з яких є: частота, поляризація, швидкість потоку ( symbol rate, SR ) і корекція помилок ( FEC ). Знаючи ці параметри, треба внести їх до приймального пристрою ( тюнера, супутникового модему ) для налаштування приймального ВЧ-блоку на транспондер.

Транспортний потік - мультиплексированный потік всіх елементарних потоків одного або декількох каналів, в якому використовується перешкодостійке кодування.

Управляючі сигнали - сигнали, формовані DVB картою для управління зовнішніми пристроями і передавані по загальному з ТБ-сигналом кабелю. Сигнал 0/12 В передається по окремому проводу.

Формат зображення - це співвідношення між горизонтальними і вертикальними розмірами зображення. Звичайні телепередачі мають відео формат 4 : 3. Широкоекранний формат дорівнює 1 6: 9.

Число картоприймачів - кількість слотів або CAM для декодуючих карт ( Smart Card )

Число позицій позиціонера - кількість дискретних положень антени, які підтримує позиціонер.

Електронний гід - електронна програма передач, що виводиться на екран . Окрім назви і часу передачі програм, гід може містити додаткову інформацію про жанр, передбачувану аудиторію, формат, наявність субтитрів, захисту від запису і так далі. Інформація для складання гіда пересилається провайдерами програм в загальному потоці з телевізійним сигналом. Функціональна развернутость гіда визначається як об'ємом інформації, що пересилається провайдерами, так і програмним забезпеченням

"прошивка" - це зміна програмного забезпечення з метою покращення роботи самого апарата, який має баги, які виправлені в новому ПО. Або розширення можливостей в роботі апарату.


RATVODДата: Вівторок, 26.05.2009, 01:26 | Повідомлення # 2
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28360
Статус: Оффлайн
Словник термінів і скорочень по SAT TV

AV ( A \ V ) ( Audio / Video ) – звук / відеосигнал. Позначення входу / виходу низькочастотного відеосигналу і його звукового супроводу.

AZ \ EL - підвіска Азимутально - кутомісцева - фіксована орієнтація антени на один супутник.

C - band - діапазони частот 3,40 - 5,25 і 5,725 - 7,075 ГГц, виділені для супутникового телевізійного мовлення. Для лінії зв'язку "супутник - приймальна антена". Телевізійний сигнал, передаваний в
C -діапазоні, перед подачею на модулятор заздалегідь інвертується.

CI ( Common Interface ) - Стандарт інтерфейсу для підключення CAM - пристроїв ( Irdeto, Viaccess, CryptoWorks ) до цифрових приймачів

DiSEqC ( Digital Satellite Equipment Control ) - група протоколів взаємодії ресіверів із зовнішніми пристроями. В даний час із зовнішніх пристроїв DiSEqC підтримують лише деякі перемикачі.

DiSeqC 1.X - дозволяє управляти включенням або перемиканням певного числа зовнішніх пристроїв
( конвертерів, комутаторів, позиціонеров). Конкретне число керованих пристроїв залежить від версії цього протоколу, яка визначається останньою цифрою його шифру.

DiSEqC 2.X - додатково дозволяє отримувати підтвердження виконання команди. З його допомогою, наприклад, можна отримувати інформацію про частоту використовуваного гетеродина конвертера.

DiSeqC 3.X - забезпечує діалог між ресівером і периферійними пристроями. В майбутньому він дозволить автоматизувати процес налаштування зовнішніх пристроїв.

DSR ( Digitales Satelliten Radio ) - цифрове супутникове радіо

DTS ( Digital Theater System ) - стандарт високоякісного багатоканального цифрового звуку

DVB ( Digital Video Broadcasting ) - загальний відкритий європейський стандарт цифрової передачі мультимедіа, що забезпечує саму кращу якість трансляції. Для супутникових систем - DVB-S

DVB карта - пристрій для прийому супутникового телебачення на комп'ютері

DVB, DVB-S, DVB-T, DVB-C ( Digital Video Broadcast ) - цифрове Відео Мовлення - стандарти, ETSI, що розробляються ( European Transmission Standards Institute Європейський Інститут Стандартів Передач ). DVB-S описує протокол передачі через супутник, DBV-T через цифрові наземні канали, DVB-C кабельне мовлення.

DVR ( Digital Video Recorder ) / PVR ( Personal Video Recorder ) - цифровий Відеомагнітофон - це комп'ютерний жорсткий диск в ресівері, для запису програм.

F / D - Співвідношення фокусної відстані і діаметру дзеркала параболічної антени

EPG ( Electronic Program Guide ) - електронний розклад програм. Будується на основі Таблиці Дата / Час і Таблиць Подій ТБ для різних програм

FEC ( Forward Error Correction ) - параметр, що визначає рівень надмірності при кодуванні відповідно до системи Viterbi, вживаної для підвищення перешкодо - стійкості потоку. Рівень позначається дробом,
що є відношенням числа корисних біт до загального числа біт. Так, величина FEC 3/4 означає, що на 3 корисних біта в потоці доводиться 1 контрольний. Максимальний рівень надмірності, використовуваний зараз в супутниковому телебаченні, складає 1/2, а мінімальний - 7/8. Конкретний рівень вибирається залежно від ширини радіоканалу і потужності супутникового ретранслятора.

HDTV ( High - Definition Television ) Телебачення високої чіткості - новий стандарт телемовлення, що забезпечує набагато покращений дозвіл, - система здатна генерувати або відтворювати картинку, що полягає із понад 1000 рядків ( 1050-1250 ) у відмінності від звичайного ( 525 рядків NTSC або 625 PAL / SECAM ). Стандарт особливо просувається в США. HDTV - ready - це не означає, що телевізор забезпечить картинку на всю 1000 рядків, а просто здатний відтворювати зображення від HDTV джерела, але в звичайному дозволі. Процесор Dreambox не володіє достатньою потужністю для обробки HDTV потоків з такою кількістю рядків.

H i - Fi ( High Fidelity ) - пристрій з високоякісним відтворенням звуку

IDTV ( Improved Definition TV ) Телебачення покращеної чіткості - технологія забезпечує звичний стандарт відеодозволу, але за рахунок спеціальних математичних алгоритмів відбувається збільшення числа рядків і множення частоти розгортки (50 Гц) у декілька разів. Дозвіл залишається на колишньому рівні, але зменшується оку видиме мерехтіння.

IRDA ( Infrared Data Assotiation ) - Асоціація інфрачервоної передачі даних - стандарт інфрачервоного зв'язку, що включає фізичний і програмний протоколи, який дозволяє з'єднуватися з периферійним устаткуванням за допомогою інфрачервоного (ГИК) випромінювання з довжиною хвилі 880 нм на відстань до 1 м. Витоки назви - від консорціуму, що займається розробкою і впровадженням єдиного стандарту безпровідного локального інфрачервоного зв'язку. Також - порт для підключення інфрачервоних пристроїв (інфрачервоний порт, ГИК порт).

Ku - Band - діапазони частот 10,70 - 12,75 ГГц і 12,75 - 14,80 ГГц , виділені для супутникового телевізійного мовлення.

LNB ( Low-Noise Block Downconverter ) Пристрій, об'єднуючий в собі LNA і знижуючий конвертер (що перетворює що приймаються антеною сигнали в нижчий частотний діапазон)

MPEG ( Moving Picture Experts Group ) Група стандартів для стискування і передачі аудіо і відео сигналів ( MPEG-1, MPEG-2, MPEG-3, MPEG-4, MPEG-7 )

MPEG -1 Audio Layer 3 - Стандарт стискування і передачі відео - і звукового сигналу без надмірності, вживаний в цифрових супутникових системах і DVD

PID - ідентифікатор потоку. Числа, що визначають адреси елементарних потоків в загальному транспортному потоці, що приймається з супутника. Інформація про місце розташування елементарних потоків передається у складі транспортного потоку. Всі сучасні цифрові ресівери володіють здатністю автоматично знаходити необхідні PID’и. Проте деякі провайдери цифрових програм використовують PID’и, не передбачені стандартом DVB, і ресівери виявляються не в змозі автоматично виділити потрібні потоки. У таких випадках може допомогти ручне введення PID’ів, передбачене в багатьох ресіверах.

Offset - Офсетна антена. Конструкція антени з фокусом і опромінювачем, розташованими нижче за центр рефлектора

RGB ( Red, Green, Blue ) - роздільна передача трьох вихідних колірних складових відеосигналу - червоного ( R ), зеленого ( G ) і синього ( B ). Вхід RGB є в деяких сучасних телевізорах.

RCA - роз'єм ( так званий Дзвіночок ) - роз'єм для підключення зовнішньої апаратури ( аудіо і ін. ).

RS232C - Стандарт послідовного інтерфейсу для підключення устаткування передачі даних.

SCPC ( Single Channel Per Carrier ) - несуча частота, використовується для передачі одного каналу. Повне завантаження супутникового транспондера забезпечується за рахунок частотного мультиплексування декількох SCPC потоків бортовим ретранслятором. При такому способі передачі потоки можуть формуватися територіально рознесеними передавальними станціями.

SDK ( Software Developer's Kit ) - набір інструментальних засобів для розробки програмного забезпечення. Зазвичай містить бібліотеки, заголовні файли, help -файлы, документацію і тому подібне Пакети SDK, як правило, поширюються безкоштовно, щоб допомагати програмістам в їх роботі. Грубо кажучи, це інструментарій, який потрібний для розробки програм, що використовують дане застосування.

S - Video ( Super - Video ) - стандарт передачі відеосигналу, що передбачає роздільну передачу сигналів яскравості (Y) і колірності (С), сформованих за стандартом PAL. Входами S-Video обладнані деякі телевізори і якісні відеомагнітофони.

SCART - роз'єм - низькочастотний роз'єм з 21 виводом, використовуваний для підключення зовнішніх пристроїв, частіше за весь телевізор, відеомагнітофон і декодери. Призначення виводів в різних SCART- роз'ємах можуть бути різними. В деяких випадках, характер сигналів на виводах роз'єму визначається програмно, через меню ресівера.

TID ( Transponder Identification ) Ідентифікатор Транспондера - застосовується лише для цифрових передач: ідентифікує певний Транспондер (унікальний для кожного транспондера на даному супутнику). Дозволяє ресіверу пошук лише каналів з даного транспондера.

V - Pid ( Video Program Identification ) - Відео ідентифікатор програми - застосовується лише для цифрових передач: Визначає потік даних, що містить Відео сигнал. Деякі способи передачі, наприклад "PoverVu", фіксують числа, відповідні номеру (частоті) каналу. Радіо канали, які за визначенням не містять відео сигнал мають значення 8191 (означає: порожньо).

SPDI / F ( Sony / Philips Digital Interface ) - стандартний формат обміну аудіо даних між пристроями в цифровому вигляді без проміжного перетворення в аналоговий сигнал, розроблений спільно компаніями Sony і Philips. Переваги - збереження високої якості цифрового сигналу, широке вживання в індустрії.

USB - порт - вихід для підключення зовнішніх пристроїв (клавіатури, Pointing Devices, Web-камери і др).


RATVODДата: Вівторок, 26.05.2009, 01:30 | Повідомлення # 3
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28360
Статус: Оффлайн
Технічний словник - глосарій

по супутниковому телебаченню

AC3 -- Вихід сигналу Dolby Digital

ASTRA -- Супутникова система SES ( Societe Europeene des satellites - Європейське супутникове суспільство ).
Аналогові і цифрові ретранслятори в діапазоні частот 10,7-12,75 ГГц.

EUTELSAT -- Європейська організація супутникового зв'язку з штаб - квартирою в Парижі. Велика кількість орбітальних позицій і європейських клієнтів. Ретранслятори в діапазон частот
10,7-12,75 ГГц.

Компоненти DiSEqC™ -- При тому, що каскадує матриць перемикачів DiSEqC™ провідний ресивер повинен кілька разів передати сигнал DiSEqC™, аби все мульти - світчі DiSEqC™ в каскаді отримали свої команди. Компоненти DiSEqC™ ( ведені пристрої ) в даний час мають бути сумісними зверху вниз, тобто вони повинні також реагувати на аналогові комутаційні критерії ресиверів, для яких передбачені сигнали, що лише управляють, по горизонталі / по вертикалі і
22 кГц. Матриця перемикача DiSEqC™ працює з аналоговими комутаційними критеріями до тих пір, поки не поступить команда DiSEqC™ від провідного пристрою. Потім всі аналогові комутаційні критерії ігноруються.

Місце для AV – програм -- Переважне місце для підключення телепрограм, зовнішні роз'єми
( наприклад, Scart і HDMI )

MPEG - 2 -- MPEG - це абревіатура „ Moving Picture Experts Group “ ( Об'єднана група експертів в області кінематографії ), робоча група, розробляюча міжнародні стандарти цифрового стискування видео- і аудіоданих. MPEG-2 став стандартом стискування цифрових ТБ сигналів. MPEG-2 працює із швидкістю передачі даних до 100 Мбіт/с.

MPEG – 4 -- Вдосконалений MPEG-2 з ще вищим стискуванням даних для передач ТВЧ.

HDCP – High - bandwidth Digital Content Protection ( цифровий захист вмісту з великою смугою пропускання ).
Система кодування для захищеної передачі відео - і аудіоданих через інтерфейси HDMI і DVI. HDCP повинен стати в Європі стандартом для HDTV ( телебачення високої чіткості ).

HDMI -- High Defi nition Multimedia Interface ( мультимедійний інтерфейс високої чіткості ).
Цифровий інтерфейс для цифрової передачі видео - і аудіоданих ( для ТВЧ – переважний ).

HDTV -- High Definition Television ( телебачення високої чіткості = ТВЧ )
Телебачення високої чіткості з роздільною здатністю, що перевищує роздільну здатність PAL або NTSC максимум в 6 разів. Проте системи несумісні, оскільки як технологія мовлення використовується DVB-S2, а як стандарт стискування MPEG-4.
Основні характеристики HDTV - крупніший формат екрану (16:9), подвоєння кількості рядків розгортки (з 625 в даний час до 1250) і цифрова якість звуку.

HD – Ready -- Створена асоціацією EICTA ( European Information, Communications and Consumer Electronics Industry Technology Association) мітка для апаратів, які можуть відтворювати телебачення високої чіткості (ТВЧ).

High – Band -- ( смуга частот 7-13 ТБ каналів )
Діапазон супутникових частот між 11,7 ГГц і 12,75 ГГц.

H.264 -- Інша назва MPEG-4.

Відношення Eb / No -- це міра запасу перешкодостійкості цифрового сигналу. Даний показник не ідентичний відношенню несуча / шум ( C / N ), використовуваному в аналоговій приймальній техніці. При величинах Eb / No менше 5 дБ прийом, як правило, стає неможливим.

OSD -- On Screen Display - Режим відображення на екрані телевізора додаткової інформації від ресівера ( наприклад, головного меню ).

Пакет програм -- Пакет програм цифрового ретранслятора зазвичай містить декілька теле - і радіопрограм. Кожен пакет програм має постійну відповідність частоті ретранслятора, що несе, поляризації (по горизонали або вертикалях), частоті символів і частоті Вітербі або частоті помилок.

Платне ТБ -- Платне телебачення ( наприклад, НТВ+ ). Закодовані передавачі, що декодуються лише за допомогою відповідної смарт-карты. Як правило, необхідний відповідний абонемент.

Роз'єм VCR / DVR ( касетного відеомагнітофона / цифрового відео рекордера )
Роз'єм для підключення зовнішнього що записує пристрої ( наприклад, відеомагнітофона або DVD – рекордера ).

PAL -- Аналоговий ТБ стандарт.

Ресивер -- Приймач

Ретранслятор -- це перетворювач частоти, що приймає, перетворює і потім знов передавальний на зміненій частоті на землю ТБ і радіосигнали, передані із землі. Супутник має декілька ретрансляторів. Аналогові ретранслятори передають лише одну телепрограму і, можливо, декілька радіопрограм на одній частоті, що несе. Цифрові ретранслятори одночасно передають декілька теле- і декілька радіопрограм на одній частоті, що несе. Якщо провайдер програми передає через цифровий ретранслятор декілька телепрограм, говорять також про пакет програм провайдера. Поняття „Цифровий ретранслятор“ і „пакет програм“ рівнозначні.

PCMCIA -- ( Міжнародна асоціація виробників карт пам'яті для персональних комп'ютерів )
Стандарт внутрішнього інтерфейсу декодера для платного ТБ .

PID -- номер ( Packet IDentifi cation ) це ідентифікаційний номер для відео - і аудіосигналів в цифровому потоці даних сигналів DVB-MPEG-2. За допомогою PID - номера ресивер встановлює однозначну відповідність передачі видео- і аудіоданих. PID-PCR - це ідентифікаційний номер сигналу синхронізації. PID-PCR, як правило, ідентичний видео-PID. Для програм, що транслюються на декількох мовах, ручним введенням аудио-PID телепередачі можна привласнити іншу мову. Цифровий ресівер після введення PID автоматично відбирає з потоку даних ідентифіковані PID-номером аудіодані і привласнює їх відеосигналу.

PIN -- Особистий ідентифікаційний номер. Для даного апарату - чотирирозрядний числовий код, за допомогою якого апарат або деякі функції або програми можна заблокувати від несанкціонованого доступу.

CAM -- Conditional Access Modul ( модуль умовного доступу )
Пристрій, що декодує закодовані теле- і радіосигнали за допомогою смарт - карти.

Швидкість передачі відеоданих -- описує кількість даних оцифрованого відеосигналу, передавану в секунду.

Швидкість передачі даних -- Передані біти даних в секунду. Виражається в Кбіт/с або Мбіт/с. Чим вище швидкість передачі даних, тим краще передаваний сигнал.

Сигнал SAT ZF -- Вхідний сигнал ресивера

Смарт – карта -- Карта провайдера платного ТБ для декодування його програм
Conditional Access ( CA ) -System ( система умовного доступу ).
Контролює доступ користувача до послуг і програм, закодованих по причинах охорони авторського права, а також по комерційних міркуваннях

CI - Common Interface -- Інтерфейс на основі міжнародного стандарту для модулів умовного доступу

Функція таймера -- Функція годинника для заздалегідь запрограмованих часів включення і виключення

Частота Вітербі ( частота коди, частота помилок ) -- характеризує використовувану провайдером програми захисту від помилок. DVB - стандарт передбачає наступні значення:
1 / 2 – 2 / 3 – 3 / 4 – 5 / 6 – 7 / 8

Частота символів -- описує кількість даних, передавану в секунду. Частота символів вимірюється в Mсимволів / с і дорівнює кількості символів, що поступають за одну секунду.

DiSEqC™( Digital Satellite Equipment Control - цифрова система управління супутниковим устаткуванням ) - це система зв'язку між супутниковим ресівером (провідним пристроєм) і периферійними супутниковими компонентами (веденими пристроями), наприклад, перетворювачами LNB, мульти-свитчами, антенними системами, що обертаються. Є системою з одним провідним пристроєм і декількома веденими пристроями
тобто в супутниковій системі завжди є лише одне провідний пристрій. Всі дії виходять від провідного пристрою.

Dolby Digital 5.1 -- це технологія цифрового звуку, що дозволяє відтворювати цифровий довколишній звук в домашньому кінотеатрі.

DVB -- Digital Video Broadcasting ( цифрове телевізійне мовлення )

DVB - S відображає спосіб передачі ( S = супутник, C = кабель, T = наземне мовлення )

DVB - S2 -- Вдосконалений сигнал DVB-S для ТВЧ підвищеної якості

FEC - це абревіатура „ Forward Error Correction “ ( випереджаюча корекція помилок ). Технологія, що дозволяє зменшувати частоту помилок при передачі даних. У потік даних додаються додаткові біти, що дає можливість використовувати при прийомі алгоритми корекції помилок.
Частота помилок FEC відповідає частоті Вітербі.

LNB -- Low Noise Block Converter ( малошумливий перетворювач )
Перетворює частоти сигналу, передаваного від супутника до земної станції, в 1 - у Sat ZF.

Low Band ( смуга частот 2 - 6 ТБ каналів )Діапазон супутникових частот між 10,7 ГГц і 11,7 ГГц.

NID -- це так званий умовний номер програми або ж ідентифікатор мережі.

QAM -- Quadraturе Amplitude Modulation ( квадратурна амплітудна модуляція )
Метод цифрової модуляції з фазовою маніпуляцією, використовуваний при передачі в кабельних мережах.

QPSK -- Quadrature Phase Shift Keying ( квадратурна маніпуляція фазовим зрушенням ). Метод цифрової модуляції, використовуваний при супутниковій передачі.
( У зв'язку з ТВЧ застосовується також 8PSK )

RGB -- Відеосигнал з трьох окремих основних колірних компонентів ( червоного, зеленого, синього )

SCART - кабель – 21 - полюсний сполучний кабель ( наприклад, ресивер / телевізор )

Stand – by -- Черговий режим

Джерело :


RATVODДата: Вівторок, 26.05.2009, 01:34 | Повідомлення # 4
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28360
Статус: Оффлайн
Словник термінів SAT T V

Автор: А. Бітельова, в редакції: Андрія Щукина. ТЕЛЕ - СПУТНИК N 5 ( 4 ) Травень, 1999 р.

У словнику пояснюються деякі характеристики, які використовуються в таблицях побутових ресиверів, опублікованих в журналах, а також основні терміни, що відносяться до питання супутникового прийому.

Автпошук каналів — здатність цифрового ресивера автоматично знаходити і “ записувати ” канали, параметри яких не були заздалегідь занесені в його пам'ять. Необхідна інформація про некодовані канали передається деякими провайдерами у складі їх цифрових пакетів. При настройці на такий пакет ресивер з функцією автоматичного пошуку прочитує цю інформацію і починає пошук. Параметри пакету з інформацією повинні бути заздалегідь занесені в пам'ять ресивера. Очевидно, що канали, інформація про яких не передається ні в одному із знайдених потоків при автоматичному пошуку, визначатися не будуть. Автофокус - функція автоматичної настройки антени по максимальному рівню сигналу Актюатор - Електродвигун + привід для наведення антени на різні супутники за допомогою позіционера
АСТРА - конвертор - Пристрій для адаптації проміжної частоти конвертора для розширення діапазону прийому.
Аудіо шумопониженння - Вбудована система пониження шуму, використовується для поліпшення якості звуку
" Батьківський ключ ( замок ) "- можливість закривати перегляд каналів і програмні функції за допомогою паролю.
Вставка телетексту — в аналоговому телевізійному сигналі сторінки телетексту, разом з іншими службовими даними, передаються в інтервалі кадрового гасячого імпульсу, що приймається телевізором під час зворотного вертикального ходу розгортки променя. Його англійська назва VBI ( Vertical Blanking Interval ). Після перетворення в “цифру” вся інформація з інтервалу VBI розміщується в транспортному потоці відповідно до вимог стандарту MPEG - 2. При декодуванні цифрового сигналу практикується два способи відновлення телетексту. Перший — за допомогою вбудованого в ресивер декодера телетексту. Телетекст зберігається в ресивері і при відповідній команді передається до телевізора у формі відеосигналу. Цей спосіб використовується виключно в побутових моделях, розрахованих на індивідуальний прийом. Інший спосіб припускає відновлення інформації телетексту в інтервалі VBI. Він дозволяє організувати передачу телетексту довільній кількості абонентів. Цей спосіб застосовується у всіх професійних і деяких побутових ресиверах. У побутових апаратах такий спосіб зручний при їх використовуванні в системах колективного прийому. Зрозуміло, в цьому випадку для відтворення телетексту телевізор повинен мати власний ( вбудований ) декодер телетексту. Вхідний діапазон швидкостей — діапазон швидкостей передачі транспортного потоку, який може бути прийнятий ресивером. Виходи RGB і S-Video — виходи для відеосигналу у формі окремих компонентів. Роздільна передача компонентів знижує спотворення відеосигналу при його обробці телевізором. Геостационарная орбіта - орбіта, що використовується телевізійними супутниками на висоті близько 36 000 км, на якій супутники виконує повний оборот за 24 години, залишаючись при цьому в нерухомості щодо земної поверхні.
Гетеродин LNB - Пристрій, що виробляє синусоїдальний сигнал, який використовується для перенесення спектру " вниз " ( з пониженням частоти ). Діапазон звукової піднесучої ( Мгц ) - Діапазон аудіочастот, які може обробити ресивер
Діапазон зміни частоти гетеродина LNB ( ГГц ) - Визначає можливість сумісності з різними типами LNB ( enchanced 9.75 ГГц, standard 10.00 ГГц, DBS 10.75 ГГц, Telecom 11.475 ГГц )
Діапазон настройки UHF каналу - Номери каналів ТБ, які можуть використовуватися для перегляду супутникових програм.
ДМВ діапазон — область дециметрових частот, в якій транслюються канали наземного віщання з 21 по 69 включно. Багато ресиверів мають вбудований модулятор, що дозволяє передавати прийняту програму до телевізора на частоті одного з дециметрових каналів. Деякі модулятори дозволяють вибирати канал зі всього дециметрового діапазону, а деякі — тільки з частини.

Елементарний потік — включає дані одного типу ( відео, аудіо або іншої інформації ), що відносяться до одного каналу. ЕІІМ, що перемикається, - Ефективна ізотропно - випромінювана потужність
Екран 16 : 9 / 4 : 3 - Можливість перемикання режимів перегляду ( розмірів зображення 16 : 9 і 4 : 3 ) Електронний гід — електронна програма передач, що виводиться на екран ресивера. Крім назви і часу передачі програм, гід може містити додаткову інформацію про жанр, передбачувану аудиторію, формат, наявність субтитрів, захисту від запису і т.д. Інформація для складання гіда пересилається провайдерами програм в загальному потоці з телевізійним сигналом. Функціональна развернутість гіда визначається як об'ємом інформації, що пересилається провайдерами, так і програмним забезпеченням ресивера.

Запам'ятовування розладу по поляризації на кожному каналі - Можливість підстроювання кута поляризації для кожного каналу з подальшою автоматичною підстановкою при перемиканні програм

Інтерактивні послуги - в даному випадку послуги, які можуть бути надані телеглядачам в кабельних, ефірних і супутникових телевізійних мережах. Наприклад, інтерактивне телебачення автоматичний зв'язок для прямої участі в ТБ програмах центрального телебачення з використанням телефонного зв'язку. Або телевізійний супермаркет - дозволяє надати телеглядачу можливість за допомогою телевізора і телевізійної приставки одержати інформацію про товар, здійснити його вибір, виробити оплату і замовити доставку. Або ж інтерактивні програми - дозволяють глядачу висловлювати свою думку в процесі проглядання відеопрограм, вносити зміни в програму, що проглядається, і здійснювати доступ до розширеної інформації, зв'язаної, синхронізованої і доповнюючої сюжети цих відео - програм. Інтерфейс ( Interface ) - сукупність засобів і правил, що забезпечують взаємодію пристроїв обчислювальної системи і (або) програм; сукупність уніфікованих технічних і програмних засобів, що використовуються для сполучення пристроїв в обчислювальній системі або сполучення між системами; межа розділу двох систем, пристроїв або програм; межа розділу двох систем, пристроїв або програм; межа між двома функціональними пристроями, визначена їх характеристиками з'єднання, сигналів обміну і т.д.

Можливість перейменування програм - Функція перепрограмування назви програм в ресивері для зручності їх пошуку і ідентифікації.

Одиночні канали ( SCPC — Single Channel Per Carrier ) — несуча частота використовується для передачі одного каналу. Повне завантаження супутникового транспондера забезпечується за рахунок частотного мультиплексування декількох SCPC потоків бортовим ретранслятором. При такому способі передачі потоки можуть формуватися передаючими станціями, що територіально рознесуть.

Пакети ( MCPC Multi Channel Per Carrier ) — несуча частота використовується для передачі декількох теле- і радіоканалів, мультіплексированних за часом в єдиний потік. Перевагою цього способу передачі є ефективніше, ніж при частотному мультиплексуванні, використовування можливостей транспондера, оскільки при цьому скасовуються захисні інтервали між несучими. До останнього часу таке мультиплексування каналів могло вироблятися тільки на наземній передаючій станції, що не дозволяло використовувати його для передачі потоків, сформованих в крапках, що територіально рознесуть. Проте в даний час вже розроблена бортова апаратура, що дозволяє формувати MCPC потоки прямо в супутниковому ретрансляторі.. Петлевий вихід — роз'єм, на який виводиться СВЧ сигнал, що приймається з конвертора.
Він призначений для “ транзитної ” передачі вхідного сигналу на інший ресивер. Промінь - Умовне поняття, що визначає розподіл передаваємої з супутникового транспондера енергії по земній поверхні .
Плавне регулювання частоти гетеродина - Дозволяють в зручній формі компенсувати неточності заводської настройки LNB
Плоскі антенні грати - Плоска антена, звичне квадратної форми, що використовується замість параболічної
Позіционер - Пристрій, який видає команди для управління актюатором .

Поляризатор - Пристрій, що визначає тип полярності сигналу, що приймається, залежно від управляючого сигналу
Поляризація - Властивість радіосигналу, що дозволяє розрізняти сигнали схожих частот і передавати більше сигналів в межах наявної смуги. Буває лінійна ( V - вертикальна / H - горизонтальна ) і
кругова ( L – ліва / R – права ) поляризація
Полярна підвіска - Підвіска антени, що дозволяє переналаштовувати антену з супутника на супутник Перейменування програм — функція програмування назви програм в ресивері для зручності їх пошуку і ідентифікації.

Ресивер - Приймач ( receiver )

Спліттер - Пристрій для розділення сигналу на 1-й проміжній частоті
Статичний поріг - Поняття, що визначає чутливість приймача, вимірювану в децибелах: чим нижче, тим чутливіше СВЧ вхід — вхідний роз'єм, призначений для прийому сигналів з виходу конвертора.
Смуга - Діапазон частот, займаний сигналом або властивий даному устаткуванню

Таймер — програмований вбудований таймер, що управляє автоматичним включенням ресивера в задані моменти часу. У деяких ресиверах передбачена додаткова функція формування ГИК сигналів для включення відеомагнітофона. Тоновий перемикач 22 kHz - Сигнал 22 кГц для управління зовнішніми пристроями ( конвертором, перемикачем і т.д.)
Транскодер - Пристрій для перетворення одного телевізійного формату в іншій
( наприклад, PAL – SECAM ) Транспондер – це передавач на супутнику, який приймає із Землі і ретранслює на Землю радіосигнали ТБ - каналів Він має свої параметри, основними з яких є:
частота ( Tr. Freguency ) , поляризація ( Polarity ), швидкість потоку ( SR – Symbol Rate ) і
корекція помилок ( FEC ). Знаючи ці параметри, необхідно внести їх в приймальний пристрій ( тюнер, супутниковий модем ) для настройки приймального ВЧ - блоку на транспондер. Транспортний потік — мультіплексированний потік всіх елементарних потоків одного або декількох каналів, в якому використовується перешкодостійке кодування.

Управління від ПК — можливість передачі інформації від ПК для організації управління, запису нового програмного забезпечення або параметрів потоків. Управляючі сигнали — сигнали, формовані ресивером для управління зовнішніми пристроями і передавані по загальному з ТБ - сигналом кабелю. Сигнал 0 / 12 В передається по окремому дроту.

Формат зображення - це співвідношення між горизонтальними і вертикальними розмірами зображення. Звичні телепередачі мають відео формат 4:3. Широкоекранний формат рівний 16:9.

Частотний діапазон на вході тюнера ( Мгц ) - Діапазон частот, з якими може працювати ресивер
Число входів LNB, - Кількість СВЧ – раз 'ємів на задній панелі ресивера для підключення LNB
Число каналів - Кількість теле - і радіопрограм, які можуть запам'ятати в супутниковому приймачі
Число картоприймачів - Кількість слотів або CAM для декодуючих карт ( Smart Card )
Число позицій позиціонера - Кількість дискретних положень антени, які підтримує позиціонер

Швидкість передачі (Simbol Rate -SR) приводиться в кбодах або в тисячах символів в секунду (kbSym/s). При QPSK модуляції одним символом передається 2 біти інформації. На сьогоднішній день швидкість передачі одиночних каналів коливається від 3000 до 9000 кбід, а пакетів — від 8000 до 30 500 кбід. Ширина смуги проміжної частоти ( Мгц ) - Можливі значення діапазону зміни частоти відеосигналу

AV ( A \ V ) Audio / Video – Звук / Відеосигнал. Позначення входу / виходу низькочастотного відеосигналу і його звукового супроводу Actuator - Електродвигун і привід для наведення антени на різні супутники за допомогою позицїонера
ADC ( Analog – to - Digital Conversion ) - Аналого-цифрове перетворення
AF ( Aaupliiion Field ) - Поле адаптації
AFC Automatic Frequency Control - Автоматичне підстроювання частоти в приймачах (АПЧ)
AGC Automatic Gain Control - Автоматичне регулювання посилення (АРУ)
Anlage - Установка, пристрій
Audio Dе - Emphasis - Типи передвикривлень аудіо сигналу, що використовуються при передачі звуку.
Audiobuche - Автоматичний ( для стерео - парний ) двохконтактний роз'єм
Autofocus - Пристрій наведення на супутник, що управляє прийнятими сигналами
AZ / EL – Азімутально – куто -місцева підвіска.
Baseband - Основна смуга частот ( на передачу ТБ – програми )
Bit Error Rate - Рівень помилок при цифровій передачі
Bit Rate - Швидкість цифрової передачі, вимірювана в бит / с
B - MAC - Версія MAC стандарту, що використовується в США.
Brennpunkt - Фокус ( оптичний )
Business Television - Корпоративне супутникове телебачення
BАТ ( Bouquet Association Table ) - Таблиця груп програм. Містить інформацію про зрупування програм з певної тематики: Спорт, Фільми, Музика і т.д. ( фаворитні списки ) BВС World Service - Всесвітня служба новин ( ВВС - British Broadcasting Corp. ) C - band - діапазони частот 3,40 – 5,25 і 5,725 – 7,075 ГГц, виділені для супутникового телевізійного віщання. Для лінії зв'язку " супутник - приймальна антена ". Телевізійний сигнал, який передається в С - діапазоні, перед подачею на модулятор заздалегідь інвертується. САМ ( Condition Access Module ) - Модуль умовного доступу Equipment Control — група протоколів взаємодії ресиверів із зовнішніми пристроями. В даний час із зовнішніх пристроїв DiSEqC підтримують тільки деякі перемикачі. CAT ( Condition Access Table ) - Таблиця умовного доступу. Містить PID -и всіх повідомлень умовного доступу для платних програм
CDMA ( Code Division Multiple Access ) – Множинн й доступ з кодовим розділенням
CI Common Interface - Стандарт інтерфейсу для підключення CAM – пристроїв ( Irdeto, Viaccess, CryptoWorks ) до цифрових приймачів
Cinch - двохконтактний роз'єм ( для стерео - дві пари ) в звуковому каналі. Застосовується в німецькій і американській апаратурі
Clone Card - Копія картки для перегляду кодованих ТБ - програм
C / N ( Carrier to Noise Ratio ) - Співвідношення сигнал / шум в діапазоні, що приймається, вимірюване в децибелах ( dВ )
Codec - Система кодування / декодування в цифровій передачі


RATVODДата: Вівторок, 26.05.2009, 01:35 | Повідомлення # 5
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28360
Статус: Оффлайн
Словник термінів SAT T V

Автор: А. Бітельова, в редакції: Андрія Щукина. ТЕЛЕ - СПУТНИК N 5 ( 4 ) Травень, 1999 р.

( Продовження )

DiSEqC ( Digital Satellite Equipment Control ) - Стандарт управління різним відомим супутниковим устаткуванням - LNB, перемикачами, поляризаторами, позиціонерами і т.п. DiSeqC 1.X — дозволяє управляти включенням або перемиканням певного числа зовнішніх пристроїв (конверторів, комутаторів, позиціонерів). Конкретне число керованих пристроїв залежить від версії цього протоколу, яка визначається останньою цифрою його шифру. DiSEqC 2.X — додатково дозволяє одержувати підтвердження виконання команди. З його допомогою, наприклад, можна одержувати інформацію про частоту гетеродина конвертора, що використовується. DiSeqC 3.X — забезпечує діалог між ресивером і периферійними пристроями. В майбутньому він дозволить автоматизувати процес наладки зовнішніх пристроїв. DiSC ( Digital Satellite Carrier ) - Несуча – центр частотного діапазону передаваємого аналогового сигналу ( радіо, телевізійного або телефонного )
DSR ( Digitales Satelliten Radio ) - цифрове супутникове радіо DTS ( Digital Theater System ) - стандарт високоякісного багатоканального цифрового звуку
DVB ( Digital Video Broadcasting ) - загальний відкритий європейський стандарт цифрової передачі мультимедіа, що забезпечує найкращу якість трансляції. Для супутникових систем – DVB-S DVB, DVB - S, DVB - T, DVB - C ( Digital Video Broadcast ) - цифрове Відео Віщання - стандарти, що розробляються ETSI ( European Transmission Standards Institute - Європейський Інститут Стандартів Передач ). DVB – S описує протокол передачі через супутник, DBV – T - через цифрові наземні канали, DVB - C кабельне віщання. DVR ( Digital Video Recorder ) / PVR ( Personal Video Recorder ) - цифровий Відеомагнітофон - це комп'ютерний жорсткий диск в ресивері, для запису програм.
DBS ( Direct Broadcasting Satellite ) - Супутникові системи безпосереднього ( прямого) телевізійного мовлення ( НТВ )
Decoder - Декодер - пристрій для перетворення закодованого аналогового телевізійного сигналу ( зображення ) в початковий вигляд
Direktstrahtiler Satelliten - Супутникові системи безпосереднього (прямого) телевізійного віщання ( НТВ)
D – MAC / D2 - MAC - Європейські версії MAC - стандарту
Dolby AC - 3 - Альтернативна система передачі звуку забезпечує багатоканальну передачу у форматі Dolby Surround Digital 5 + 1 каналів ( 384 Кбит / с )
Downlink - Шлях радіосигналу від супутника до приймальної антени
DPLNB ( Dual Polarizes Low Noise Block ) - двохполяризаційний малошумлячий конвертор
DTS ( Decode Time Stamp ) - сітка часу декодування. Визначає порядок декодування кадрів MPEG - 2 потоку
DX - ер – Радіоаматор
EIRP ( Effective Isotropic Radiated Power ) - Ефективна ізотропно - випромінювана потужність
EIT ( Event Information Table ) - Таблиця подій ТБ. Містить інформацію про події в програмі - початку фільму, тривалості і т.п.
EMM ( Entitlement Management Message ) - Повідомлення умовного доступу. Містить інформацію для CAM, забезпечуючого проглядання платних програм
ЕСM ( Entitlement control message ) - Повідомлення управління доступом: інформація системи умовного доступу, що містить певні кодові слова або інші параметри шифрування
Enhanced ( приймач ) Приймач з розширеною смугою по проміжній частоті, пристосований для прийому сигналу у всьому Ku - діапазоні.
Enhanced LNB - LNB з гетеродином 9,750 М гЦ пристосованим для прийому сигналів в широкій смузі Ku - діапазону.
EOC ( Edge of Coverage ) - Межа області обслуговування супутника
EOL ( End of Life of the satellite ) - Ресурс супутника – розрахунковий період часу працездатності супутника
EPG ( Electronic Programme Guides ) - Електронний розклад програм. Будується на основі Таблиці Дата / Час і Таблиць Подій ТБ для різних програм
ES ( Elementary Stream ) - Елементарний потік – неупакований потік MPEG-данных Eurocrypt D / D2 - MAC - Версія стандарту для платних ТБ програм. Широко поширена в скандинавських країнах. Система кодування інформації, застосовується у форматі MAC, для розкодування якій потрібна електронна картка ( Smart Саrd ).
FEC ( Forward Error Correction ) — параметр, що визначає рівень надмірності при кодуванні відповідно до системи Viterbi, вживаної для підвищення захищеності від перешкод потоку. Рівень позначається дробом, що є відношенням числа корисних біт до загального числа битий. Так, величина FEC 3 / 4 означає, що на 3 корисні біти в потоці доводиться 1 контрольний. Максимальний рівень надмірності, що використовується зараз в супутниковому телебаченні, складає 1 / 2, а мінімальний — 7 / 8. Конкретний рівень вибирається залежно від ширини радіоканалу і потужності супутникового ретранслятора.
F / D - Співвідношення фокусної відстані і діаметру дзеркала параболічної антени
FDMA ( Frequency Division Multiple Access ) - Множинний доступ з частотним розділенням
Feed horn - Опромінювач – компонент антени, уловлюючий відображений від поверхні антени сигнал і передаючий його в LNB
Flat plate - ( Плоскі антенні грати ) - Плоска антена, звично квадратної форми, що використовується замість параболічної Плоска антена, звично квадратної форми, що використовується замість параболічної FM ( Frequency Modulation ) - Частотна модуляція (ЧМ)
Focal Length - Відстань між опромінювачем і центром антени
Focal Point - Крапка, в якій сходяться і концентруються відображені від поверхні антени сигнали
Footprint, - Площа земної поверхні ( контурна карта ЕІІМ ), на якій може бути прийнятий супутниковий сигнал певної потужності ( карта покриття супутника )
FSS - Band, - Смуга в Кu - диапазоні ( 10,7 - 12,75 ГГц ), що використовується для ФСС
F - коннектор - Стандартний роз'єм для підключення конвертора ( LNB ) до приймача
Global Beam - Глобальний промінь, що ефективно покриває 1 / 3 видимій поверхні Землі
HDTV ( High - Definition Television ) Телебачення високої чіткості - новий стандарт телемовлення, що забезпечує набагато поліпшену дозвіл – система здатна генерувати або відтворювати картинку, що полягає із понад 1000 рядків ( 1050 – 1250 ) у відмінності від звичної ( 525 рядків NTSC або 625 PAL / SECAM ). Стандарт особливо просувається в США HDTV-ready ( High Definition TV ) Телебачення високого дозволу, що використовує збільшене число рядків на екрані для більшої чіткості зображення -це не означає, що телевізор забезпечить картинку на всю 1000 рядків, а просто здатний відтворювати зображення від HDTV джерела, але в звичному дозволі. Процесор Dreambox не володіє достатньою потужністю для обробки HDTV потоків з такою кількістю рядків. Hub - Головна станція в мережі супутникового зв'язку, через який зв'язуються видалені термінали Hi - Fi ( High Fidelity ) - пристрій з високоякісним відтворенням звуку IDTV ( Improved Definition TV ) Телебачення поліпшеної чіткості - технологія забезпечує звичний стандарт відеодозволу, але за рахунок спеціальних математичних алгоритмів відбувається збільшення числа рядків і множення частоти розгортки (50 Гц) у декілька разів. Дозвіл залишається на колишньому рівні, але зменшується оку видиме мерехтіння.
IrDA ( Infrared Data Assotiation ) - Асоціація інфрачервоної передачі даних - стандарт інфрачервоного зв'язку, що включає фізичний і програмний протоколи, який дозволяє з'єднуватися з периферійним устаткуванням за допомогою інфрачервоного ( ГИК ) випромінювання з довжиною хвилі 880 нм на відстань до 1 м. Витоки назви – від консорціуму, що займається розробкою і упровадженням єдиного стандарту бездротового локального інфрачервоного зв'язку. Також - порт для підключення інфрачервоних пристроїв ( інфрачервоний порт, ГИК порт ). I F, ( Проміжна частота ). Сигнал між LBN і приймачем, а також частота наладки приймача; стандартна – 950 - 1750 Мгц.
I F - shifter - ( АСТРА – конвертор ) - Пристрій для адаптації проміжної частоти конвертора для розширення діапазону прийому.
IRD ( Integrated Receiver Decoder ) - Супутниковий ТБ приймач з вбудованим декодером
ITU ( International Telecommunication Union ) - Міжнародний союз електрозв'язку ( МСЕ )
IВА ( Independent Broadcasting Authority ) - Незалежна мовна ТБ - компанія
JPEG ( Joint Picture Expert Group ) - Стандарт ISO для стиснення нерухомих зображень
J 17 - Система передспотворення звуку
Ka - Band - Діапазони частот 15,40 – 26,50 ГГц і 27,00 – 50,20 ГГц виділені для супутникового телевізійного віщання.
Ku - Band – діапазон ни частот 10,70 - 12,75 ГГц 12,75 – 14,80 ГГц виділені для супутникового телевізійного віщання.
LNA Low – ( Noise Amplifier ) - передпідсилювач сигналу між антеною і приймачем земної станції
LNB Low - ( Noise Block Downconverter ) - Пристрій, об'єднуючий в собі LNA і понижуючий конвертор ( перетворюючий сигнали, що приймаються антеною, в нижчий частотний діапазону ), прикріплений до опромінювача .
MAC ( Multiplexed Analog Component ) - Система кольорової відеопередачі на основі мультиплексування компонентів аналогових сигналів. Підтипи ( А , B , С , D / D2 ) відрізняються методом передачі аудіо - сигналів і даних
MPEG ( Moving Picture Experts Group ) - Група стандартів для стиснення і передачі аудіо і відео сигналів ( MPEG – 1 , MPEG – 2 , MPEG – 3 , MPEG - 4, MPEG – 7 )

MPEG-1 Audio Layer 3 - Стандарт стиснення і передачі відео - і звукового сигналу без надмірності, вживаний в цифрових супутникових системах і DVD
Multifeed - Пристрій для кріплення декількох опромінювачів ( конверторів ).
Multiswitch – Пристрій розгалуження сигналу в системах SMATV для незалежного прийому від загальної антени .
MСРС ( Multi Channel Per Carrier ) - Декілька каналів на несучій частоті


RATVODДата: Вівторок, 26.05.2009, 01:35 | Повідомлення # 6
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28360
Статус: Оффлайн
Словник термінів SAT T V

Автор: А. Бітельова, в редакції: Андрія Щукина. ТЕЛЕ - СПУТНИК N 5 ( 4 ) Травень, 1999 р.

( Продовження )

Network ID - Мережний ідентифікатор. Визначає, до якої мережі ( провайдеру / мовцю) належить даний потік NF ( Noise Figure ) - Номінальний рівень шуму устаткування ( LNВ або приймача ), вимірюваний в d B
NTSC ( National Television Standards Committee ) - Стандарт відео, прийнятий в США і адаптований рядом інших країн ( 525 рядків, 60 Гц )
Offset - Офсетна антена. Конструкція антени з фокусом і опромінювачем, розташованими нижче центру рефлектора
PAL ( Phase Alternation System ) – ТБ - стандарт, розроблений в Німеччині ( 625 рядків , 50 Гц )
Panda 1 - Система шумозаглушення, розроблена Wegener Corp. Для обробки супутникового аудіо -сигналу.
PAT ( Program Association Table ) - Таблиця програм. містить PID -и Таблиць Структури Програми для всіх програм, передаваємих в даному транспондерному потоці
PCR ( Program Clock Reference ) - Поле еталонного годинника програми – використовується для підрядка еталонного генератора декодера
PES ( Packetised Elementary Stream ) - Упакований елементарний потік – блок інформації в транспортному MPEG - 2 потоці. Використовується як одиниця представлення даних
PES ( Packetised Elementary Stream ) - Упакований елементарний потік – блок інформації в транспортному MPEG - 2 потоці. Використовується як одиниця представлення даних
PID ( Packet Identificator ) - Ідентифікатор пакету – використовується для виділення елементарних потоків із загального транспортного потоку
PID — ідентифікатор потоку. Числа, що визначають адреси елементарних потоків в загальному транспортному потоці, що приймається з супутника. Інформація про місцеположення елементарних потоків передається у складі транспортного потоку. Всі сучасні цифрові ресивери володіють здатністю автоматично знаходити необхідні PID’и. Проте деякі провайдери цифрових програм використовують PID’и, не передбачені стандартом DVB, і ресивери виявляються не в змозі автоматично виділити потрібні потоки. У таких випадках може допомогти ручне введення PID’ів, що передбачене в багатьох ресиверах PLL Phase - Locked Loop - Тип електронних ланцюгів, що використовуються для демодуляції супутникових сигналів
PMT ( Program Map Table ) - Таблиця структури програми - Містить PID – и всіх компонентів конкретної програми – відео, звуку, додаткових даних
Prime – focus - Прямофокусна антена. Конструкція антени, фокус якої і опромінювач розташовані напроти центру рефлектора
PSI ( Program Specific Information ) - Спеціальна інформація про програми - PAT і РМТ, САТ і ЕММ
PTS ( Presentation Time Stamp ) - Мітка часу відображення – визначає порядок відображення / відтворення кадрів
QPSK ( Quadrature Phase - Shift Keying ) — квадратуро - фазова маніпуляція. Тип модуляції, що використовує два фазові стани ( 0 і 1800 ) двох несучих, зсунутих один щодо одного на 900. Дозволяє одним символом передавати 2 біти інформації. Використовується в цифровому супутниковому мовленні.
Rain Outage - Зменшення рівня сигналів, що приймаються, в Ku і Но діапазонах в період сильних атмосферних опадів
RCA - раз' ем “ Дзвоник ” - Роз' єм для підключення зовнішньої апаратури (аудіо і ін.).
Reed - Solomon code – ( Код Рида – Соломона ) - Забезпечує корекцію помилок в блоці
RS 232C - Стандарт послідовного інтерфейсу для підключення устаткування передачі даних RGB ( Red, Green, Blue ) — роздільна передача трьох початкових колірних складових відеосигналу — червоної ( R ), зеленої ( G ) і синьої ( B ). Вхід RGB є в деяких сучасних телевізорах.
SCART - разъем — низькочастотний роз' єм з 21 виводом, що використовується для підключення зовнішніх пристроїв до телевізора, відеомагнітофона і декодерів. Призначення виводів в різних SCART-раз ' емах можуть бути різними. В деяких випадках, характер сигналів на виводах роз' єму визначається програмно, через меню ресивера.
Scrambler - Пристрій для кодування відео і аудіо сигналів, вживане для авторизованого перегляду платних ( закритих ) супутникових каналів SDT ( Service Description Table ) - Таблиця опису сервісної інформації. Описує різну додаткову інформацію, яка передається в транспортному MPEG-2 потоці
Secam - Система кольорового телебачення, розроблена у Франції і вживана в Росії ( 625 рядків, 50 Гц ). Не сумісна з PAL і NTSC
S I ( Service Information ) - Сервісна інформація – службова інформація, що міститься в сервісних таблицях PAT, PMT, CAT і повідомлення
Skew - Точне підстроювання
Smart card - Електронна картка - ключ розміром із звичну банківську карту, що вставляється в декодер для проглядання закритих платних каналів
SMATV - Система супутникового телебачення колективного користування, що забезпечує незалежний прийом різних каналів з однієї загальної антени
S / N ( Signal to Noise Ratio ) - Співвідношення потужності сигналу і потужності шуму, вимірюване в dB
Solar Outage - Погіршення умов прийому сигналу в період часу, коли Сонце знаходиться поблизу прямої, що сполучає супутник і антену
Splitter - ( Спліттер ) - Пристрій для розділення сигналу на одній проміжній частоті
S / PDIF – ( Sony / Philips Digital Interface ) - стандартний формат обміну аудіо даних між пристроями в цифровому вигляді без проміжного перетворення в аналоговий сигнал, розроблений спільно компаніями Sony і Philips. Переваги – збереження високої якості цифрового сигналу, широке застосування в індустрії SR ( Symbol Rate ) - Швидкість передачі, яка виражається в тисячах символів в секунду SCPC ( Single Channel Per Carrier ) - несуча частота використовується для передачі одного каналу. Повне завантаження супутникового транспондера забезпечується за рахунок частотного мультиплексування декількох SCPC потоків бортовим ретранслятором. При такому способі передачі потоки можуть формуватися передаючими станціями, що територіально рознесуть. S - Video ( Super - Video ) — стандарт передачі відеосигналу, що передбачає роздільну передачу сигналів яскравості ( Y ) і кольоровості ( С ), сформованих за стандартом PAL. Входами S - Video обладнані деякі телевізори і якісні відеомагнітофони.
TDMA ( Time Division Multiple Access ) - Множинний доступ з тимчасовим розділенням
TDТ ( Time / Date Table ) - Таблиця Час / Дата – використовується для передачі інформації точного часу
Threshold - ( Статичний поріг ) - Поняття, що визначає чутливість приймача, вимірювану в децибелах: чим нижча, тим чутливі ший приймач.
Transponder - ( Транспондер ) - Пристрій, що входить до складу устаткування супутника, приймає із Землі і ретранслює на Землю радіосигнали ТБ - каналів
T S ( Transport Stream ) - Транспортний потік – Загальний інформаційний потік даних
TVRO ( Television Receive Only Terminals ) - Термінал для прийому супутникового ТБ
TID ( Transponder Identification ) Ідентифікатор Транспондера - застосовується тільки для цифрових передач: ідентифікує визначений Транспондер ( унікальний для кожного транспондера на даному супутнику ). Дозволяє ресиверу пошук тільки каналів з даного транспондера.
USB - порт - вихід для підключення зовнішніх пристроїв ( клавіатури, Pointing Devices,Web - камеры ). Uplink - Шлях радіосигналу від передаючої антени із Землі до супутника
V - Pid ( Video Program Identification ) - Відео ідентифікатор програми - застосовується тільки для цифрових передач: Визначає потік даних, що містить Відео сигнал. Деякі способи передачі, наприклад , " Pover Vu ", фіксують числа, відповідні номеру ( частоті ) каналу. Радіо - канали, які за визначенням не містять відео сигнал мають значення 8191 ( означає: порожньо ). VideoCrypt - Система кодування сигналу в аналоговому віщанні
VSAT Very Small Aperture Terminal - Невеликий приьомо - передаючий супутниковий термінал ( діаметр антени 1, 2 – 2, 4 м ) Wideband - Розширений діапазон частот
Widescreen - Широкий формат екрану / ТВ - сигналу, що дає картинку з відношенням ширини до висоти 16 : 9 ( на відміну від звичного 4 : 3)
Insnallation - налаштування ресивера
LNB Setting - налаштування конвертора
LNB Power - живлення конвертора
Satellite – супутник
LNB Lower LO - нижня частота гетеродину
LNB Upper LO – верхня частота гетеродину
DiSEqC - переключення входів перемикача , до якого підключені конвертори
Tone 2 2 kHz переключення входів перемикача 0 / 2 2 kHz
Positioner DiSEqC – моторизована система


RATVODДата: Понеділок, 21.02.2011, 22:46 | Повідомлення # 7
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28360
Статус: Оффлайн
Оригінал, Клон, Підробка, Близнюк

Лікнеп споживача.

Зараз у побутовій техніці дедалі частіше чути ці слова, якщо пощастить Ви почуєте їх від продавця, а не від майстра з гарантійного ремонту або від ваших знайомих змушуючи Вас почервоніти і задуматися над цими термінами. На поточний момент у Росії "Оригінальною" техніки офіційного везіння не більше 60%. Зараз підроблюють все, що користується попитом у населення, приклади того, горілка, ліки, мінеральна вода, побутова техніка. Останнім часом ринок побутової техніки буквально затоплений різного роду підробками, і все було б нічого, якби підробки за своїми властивостями та якістю не поступалися оригіналам і їх назви та торгові марки не були б співзвучні зі знаменитими оригіналами. Так, знаменита торгова марка Panasonic перетворилася на Panasonix, Panasoniks і ще кілька співзвучних назв. І покупець, найчастіше побачивши знайому назву, купує підробку з величезною радістю, заплативши за неї набагато менше грошей. І потім, через тиждень, коли радість вже пройшла, а техніка раптом перестала працювати, не дивлячись на свою «знаменитість», засмучений покупець шукає правду, яку йому так і не вдасться знайти.

Терміни і що за ними стоїть.

Отже, підробляють, як правило, тільки хороші речі, оригінали, які користуються великим попитом і завоювали популярність, «дешевку» і нісенітницю підробляти не вигідно. «Не оминула чаша сія» і популярні цифрові супутникові ресивери, що користуються авторитетом і попитом у населення. Прикладом тому можуть бути ресивери Dreambox DM500, Openbox F-300FTA, Openbox X-800. На технічних форумах часто можна зустріти такі поняття: «клон», «підробка», «оригінал» та інші. Давайте розберемося в самих поняттях, які в нас у силу різних причин трохи змінили свій сенс.

« Оригінал »

Оригінал, зрозуміло, він і в Африці оригінал. Це ресивер, який отримав офіційну торговельну марку, назва і номер моделі. І якщо оригінал хороший, то відразу з'являються «клони», «близнюки», й «підробки». Оригінальні ресивери забезпечуються сервісною і технічною підтримкою, завозяться легально, проходять розмитнення і мають сертифікат відповідності.

« Клон »

«Клон» - це точна копія оригіналу, тобто якщо знайдено хоч 1 відміну, то це вже не «клон», а «близнюк» або «підробка». Клонами, як такими, можна називати «ліві» партії оригінальних ресіверів, які робляться на тому ж заводі, що й оригінали, але в «нічну» зміну. Але й вони не завжди (на відміну від овечки Доллі) є точною копією оригіналу. Як правило, додаткова продукція «нічний» зміни робиться з комплектуючих деталей, що не пройшли контроль якості або з партії з великим відсотком браку (не викидати ж). «Клонами» стають оригінальні ресивери, що не витримали контроль якості з якихось причин, або ж після складання «не запрацює з першого разу». Десь пайка погана, «сопля», та інше. Їх «подшаманівают» і пускають у продаж (не викидати ж). «Клони» робити не вигідно - висока (майже однакова з оригіналом) вартість та ризик бути викритим замовником оригінальної продукції.

« Близнюк »

«Близнюк» - це дуже схожий на оригінал продукт, що має невеликі відмінності і, як правило, інше ім'я бренду. Наприклад StarTrack, це близнюк оригіналу Openbox, який має вимикач живлення на задній панелі, інший заводський софт (вважається, що можна залити без наслідків софт від Openbox, хоча це і не так). Його вартість не набагато відрізняється від оригіналу і його, як правило, беруть люди, які хочуть заощадити кілька доларів, у розрахунку потім заливати софт від Openbox, і які, потім мучаться і шукають свій оригінальний софт для нормальної роботи ресівера і лають себе за те, що піддалися спокусі трохи заощадити. Що всередині такого ресівера сказати важко, може якість його збірки і якість комплектуючих не гірше ніж в оригіналі, але «глюки» при роботі з «чужим» софтом зводять нанівець економію в декілька доларів. При цьому продавці клянуться «мамою», що ресивери однакові і навіть ще краще, але в результаті страждають тільки покупці.

« Підробка »

Підробка - це вже погано, це найстрашніше, що може бути. У підробці може бути схожим тільки корпус ресівера, а ось що усередині його можна дізнатися, тільки розкривши підробку. Найчастіше там може бути материнська плата від «близнюка» або від іншої моделі, блоки живлення може бути «спрощений» до мінімуму. Ціна підробки може відрізнятися від оригіналу на 10-15 доларів. Чому? Та тому, що в підробках економлять на всьому, де можна. Тільки корпус та упаковка можуть бути однакові або схожі, та й то жахливої якості. Про крайку ресівера можна руки порізати, а колір і стан коробки можуть бути просто відлякує (або темними, або бляклими, тому як заощаджують і на фарбі теж). Пульти ДУ, як правило, відрізняються від оригіналів, а якщо заглянути усередині ресівера, то можна просто вжахнутися. У блоці живлення номінали ємностей занижені в 2 рази. Замість запобіжників на вході - просто перемички, якби перепад напруги в мережі і пожежі не уникнути. Дроселів з харчування, як правило, не ставлять (економія), ставлять всі ті ж перемички. Економлять навіть на стабілізаторі напруги на виході блоку живлення, тобто, всі напруги через діоди йдуть в ресівер без стабілізації! На материнській платі присутній економія на всьому, де можна - відсутні фільтрурующіе конденсатори з харчування, якість пайки жахливе, адже всі підробки збираються на «мінізаводіках» в напівпідвальних приміщеннях. Апаратура для пайки, як правило, це застарілі або списані лінії складання або просто викинуті на смітник, як морально і фізично застарілі. Ось тому, такі ресівери і коштують дешевше, тому що в них - суцільна економія при повній відсутності контролю якості. І найцікавіше, що підробка може бути така, що зовнішній вигляд (корпус) схожий на оригінал, а всередині це зовсім інший ресівер і софт у нього відрізняється від оригіналу.

Всі ресивери одного класу практично однакові за своєю схемотехніці (по залізу) і відрізняються лише якістю збірки, технічною підтримкою, сервісним обслуговуванням, періодичністю оновлення програмного забезпечення та наявністю, або відсутністю Сертифікату відповідності.

Сертифікат відповідності.

Сертифікат відповідності це не просто папірець, це документ, що підтверджує відповідність товару вимогам з безпеки та функціональності. Побутує помилкова думка, що різного роду сертифікати ні до чого, що можна обійтися і без них. У цивілізованих країнах є різного роду сертифікати, наприклад ISO 9001, отримати які можна тільки в тому випадку, якщо компанія серйозно замислюється про своє майбутнє і про просування своєї продукції на ринку. Без цього папірця в Європі не обійтися і якщо продукція має ISO 9001, то це означає, що товари будуть користуватися попитом, як якісні товари. Нам кінцеве далеко до цивілізованої Європи і до отримання ISO 9001 теж далеко, але Сертифікати відповідності вже в ходу і їх отримання це ще одне підтвердження благих намірів солідних компаній.

Ось приклад того, як виходив Сертифікат відповідності в РБ для ресіверів торгової марки «Openbox». Нагадаємо, що в РБ цифрові супутникові ресивери підлягають обов'язковій сертифікації. Після прибуття товару від постачальника, він поміщається на склад тимчасового зберігання, де в присутності представників митниці відбувається перепис номерів усіх ресіверів і потім, також у присутності представників митниці, проводиться розтин будь-якої коробки з товаром, вилучення зразків товару, складання акта про вилучення і опечатування коробки представниками митниці. Потім ці зразки ресіверів відправляються в сертифікуючий орган, де власне і відбувається його випробування і перевірка. Ресивер, випробовується на працездатність, випробовується так само здатність ресивера (його блоку живлення) працювати при екстремальних режимах роботи, при заниженні (до 180 вольт) і при завищенні (до 250 вольт) живлення, при невеликій зміні частоти (50 Гц) мережі, при різких скачках і перепадах напруги в мережі. Перевіряється ресівер і на наявність побічних випромінювань, шкідливих для здоров'я людини або здатних створити перешкоди інших побутових приладів. І якщо після таких випробувань ресівер продовжує працювати, з нього не "пішов дим", він не спалахнув "синім полум'ям" і не виникла загроза виникнення пожежі, немає побічних випромінювань, шкідливих для здоров'я, то тоді цей ресівер отримує Сертифікат відповідності та може бути допущений до продажу і роботи в квартирах простих громадян. Тільки після отримання такого Сертифіката, митниця може випустити товар у вільний обіг або простіше кажучи «розмитнити».

Не слід говорити про те, що легальний «білий» ввезення, легальна расстаможка, сплата всіх податків, процедура сертифікації це дороге заходи і в кінцевому підсумку це не може не відбиватися на ціні товару. Звідси і різниця в ціні оригіналів, клонів, близнюків та підробок.

Сервісне обслуговування.

Що входить в це поняття? Якщо товар завезений легально, якщо товар отримав Сертифікат відповідності, то згідно Закону «Про права споживачів» він повинен бути забезпечений сервісною підтримкою і гарантійним ремонтом. Це означає, що в межах гарантійного терміну, за умови його правильної експлуатації, товар повинен бути безкоштовно відремонтований за рахунок продавця, у якого є свій сервісний центр. При неможливості швидкого ремонту, товар повинен бути замінений аналогічним або ж при небажанні подальшого використання товару покупцеві повинні бути повернуті гроші за придбаний товар. При цьому процедура повернення товару затверджена якимись законодавчими актами, з проведенням експертизи, товар повинен бути в упаковці і при повній комплектації згідно Керівництву, не мати зовнішніх пошкоджень. Тільки поважають себе солідні компанії, що дотримуються Закон можуть дозволити собі утримання сервісного центру, який має зв'язок з виробником, в якому працюють кваліфіковані фахівці. Сервісний центр постійно забезпечується принциповими схемами на ресивери, методикою ремонту, необхідним обладнанням, отримує ремонтні комплекти (материнські плати, блоки живлення, пульти ДУ). Це, в кінцевому підсумку, не може не позначитися на ціні ресиверів, тому оригінали і коштують дорожче, ніж клони і підробки. Ті, хто завозить «клони» і «підробки» не можуть собі цього дозволити, ремонтом у них займаються «народні умільці», які проводять ремонт вдома («на колінах») без схем і міняють компоненти на ті, що є під рукою. Про якість такого ремонту не може бути ніякої мови. Після таких ремонтів від ресиверів можна чекати чого завгодно.

Технічна підтримка.

Побутує хибна думка, що технічна підтримка це тільки розробка і зміна (чим більше софтів, тим краще підтримка) версій програмного забезпечення. Це в корені невірно. Технічна підтримка це, перш за все, постійно діючий сайт, на якому завжди можна знайти інформацію: про саму компанію та її діяльність, про наявність необхідних ліцензій і сертифікатів, про дилерів і представників у різних регіонах, про плани на майбутнє, про нове у рішеннях. На сайті розміщуються контактні телефони, реальну адресу офісу компанії. На сайті можна знайти багато цікавої інформації: різного роду описи, мануали, методика самостійної заміни ПЗ та багато всього корисного.

Величезну роль в технічній підтримці грає технічний форум, на якому можна завжди поставити питання і швидко отримати відповідь, отримати консультацію. Адже не секрет, що багато клієнтів знаходяться у глибинці й для них форум це і є те саме «світле вікно» технічної підтримки, яка дозволяє повернути до «життя» раптом «померлий» в результаті неправильних дій ресівер і багато іншого. Тільки солідна компанія, з планами на майбутнє, може дозволити собі утримання сайту та форуму, які потребують значних матеріальних і моральних витрат, вести кропітку повсякденну роботу. Є компанії, у яких сайт має тільки одну «Головну» сторінку, на якій написано що вони найкрутіші. Але, крім цього більше нічого, ні адреси, ні телефонів. Є й форуми, на яких присутня лише кілька людей і задати відповідь і отримати на нього відповідь можна тільки через місяць, а то і взагалі не отримати відповіді протягом тривалого часу. Часто, на «горі» сайтах, є тільки посилання на реально працюють сайти, форуми інших компаній, типу ми продаємо аналогічний товар (клони) і софтвер від нього підходить від інших ресиверів.

Тому технічна підтримка, в повному розумінні цього слова, це комплекс заходів щодо технічного супроводу товару (торгової марки), це можливість завжди задати питання супорта, отримати на нього відповідь, дистанційно вирішити виниклі у користувачів проблеми. Як правило, «горе» продавці не мають свого сайту і свого форуму, а якщо такі і існують, то тільки про людське око. Вихід же нових версій програмного забезпечення це крок для просування продукції на ринок і чим краще софт, тим цікавіше ресівер і більше продажів. Тільки набуваючи оригінальні ресивери, Ви зможете відчути всі переваги оригіналу, тим самим, підтримуючи власників торгової марки для продовження розробки та просування нових і перспективних моделей ресіверів, на нових поколіннях процесорів, нового програмного забезпечення, якісного сервісу та технічної підтримки. Купуючи «клони», «близнюки», й підробки Ви тим самим прирікаєте себе на муки моральні і матеріальні, даєте заробити недобросовісним продавцям і втрачаєте сервісу, тому що підтримка від виробника (від підпільних заводиків) відсутня, а запевнення продавців, що ці ресивери повністю ідентичні оригіналам.

Сподіваємося, цей лікнеп допоможе кінцевим споживачам і установникам супутникового обладнання розібратися в існуючій на ринку заплутаної ситуації і зробити єдино правильний вибір - придбати оригінальне обладнання у легального постачальника або його партнерів.


Форум TV-SAT » « Технічний відділ ( майстерня ) » » Встановлення обладнання SAT TV » Словники термінів і скорочень по SAT TV
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук:

Copyright TV-SAT © 2009-2024