FORUM TV-SATСубота
20.04.2024, 01:15

Вітаю Вас Гість | RSS

[ ] · Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS · Load-SP · Load-AS· · Перекладач translate ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Форум TV-SAT » « Куточок для спілкування і відпочинку » » Все про спорт » Новини КІБЕРСПОРТУ ( Esports ) (Обговорення дозволено !!!)
Новини КІБЕРСПОРТУ ( Esports )
RATVODДата: Неділя, 22.08.2021, 22:23 | Повідомлення # 1
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28360
Статус: Оффлайн
RATVODДата: Неділя, 22.08.2021, 22:59 | Повідомлення # 2
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28360
Статус: Оффлайн
Esports |Команди, турніри, призові.

Як влаштований
кіберспорт і хто на ньому заробляє



Олег Гуменюк, СЕО компанії WePlay. Фото: LIGA.net, прес-служба WePlay Holding

СЕО Weplay Олег Гуменюк розповідає, як виглядає ринок кіберспорту
в світі і Україні, і скільки він приносить учасникам


В кінці липня Федерація кіберспорту України (UESF) отримала національний статус - це значить в країні з'явиться перша національна кіберспортивного збірна. Її склад обіцяють представити вже до кінця серпня. У минулому році Україна визнала кіберспорт офіційним видом спорту, а Олімпійський комітет включив його до переліку видів спорту, які можуть бути офіційно включені в Олімпіаду.

СЕО компанії WePlay Holding Олег Гуменюк розповів Liga.Tech, що таке кіберспорт, як виглядає організація кіберспортивних змагань і скільки на них можна заробити.

WePlay Holding - одна з трьох українських компаній-організаторів кіберспортивних турнірів (поряд зі StarLadder і Maincast). Працює з 2012 року, готувала міжнародні змагання з гри Dota2 до Києва. Сьогодні є частиною Techiia - холдингової компанії Юрія Лазебникова і Олега Крота, яка об'єднує всі їхні бізнеси: кіберспорт, розробку IT-продуктів і IT-сервісів.

Що таке кіберспорт?


Це змагання з комп'ютерних ігор (esport). Можуть бути командними або індивідуальними.

Його зараховують до спорту, так як тут є всі ознаки класичного спорту, аж до боротьби з допінгом.

Спортивні змагання тут - це самі ігри. "У кожному регіоні популярна своя гра. У Східній Європі - це Counter Strike: Global Offensive, Minecraft. В Японії більш популярні ігри з персонажами, стилізованими під анімаційних героїв. В Америці люблять League of Legends, Call of Duty, Valorant", - розповідає Гуменюк.

Як і в звичайному спорті в кіберспорті є "топові" - найбільш популярні - команди гравців. На глобальному ринку зірки кіберспорту заробляють непогані гроші. Наприклад, гравець Dota 2 з Данії Йоханн Сандстейн, за даними Esports Earnings, заробив в 2019 році $ 6,9 млн. В Україні провідною кіберспортівною командою є NAVI. Заробіток її гравців, за словами Олега Гуменюка, може становити від $ 2 000 до $ 40 000 у місяць.

Турніри проходять онлайн або на окремому майданчику. Кіберспортівні арени дозволяють зробити якісне шоу, що привертає більше топових команд і спонсорів. За даними аналітичного сервісу Newzoo, аудиторія кіберспортивних турнірів сьогодні досягає 500 млн глядачів в світі. Це люди віком 18-35 років, каже Гуменюк.

В Україні кіберспорт тільки починає набирати обертів. У період 2019-2021 років кіберспортивна аудиторія в Україні зросла на 23,6%. Зараз гри дивляться 1,36 млн осіб, зазначають в WePlay з посиланням на дані Newzoo.

У порівнянні з іншими країнами це мало. Наприклад, в Німеччині в 2020 році кіберспортивна аудиторія склала 9,84 млн осіб (згідно з даними NewZoo). Ринку є куди рости. Обсяг кіберспортивного ринку в Україні засновник WePlay оцінює в кілька мільйонів доларів, при тому, що глобальний обсяг кіберспортивного ринку, за даними Newzoo, в цьому році складе $ 1,1 млрд.

Читайте також: 8 технологічних революцій, які змінили український бізнес, політику та суспільство

Скільки коштують турніри?


Видавець відеоігор (паблішер) - ключова фігура в організації турнірів. Він надає дозвіл на проведення кіберспориівних змагань. Турнірні організатори працюють над тим, щоб зацікавити паблішера креативним підходом в проведенні івенту або цікавою темою турніру.

З Valve(американська компанія - розробник популярних комп'ютерних ігор, серед яких Counter-Strike і Dota 2) знайти спільну мову нескладно: потрібно просто розповісти про ідею, яку хочеться реалізувати на турнірі, і з великою ймовірністю вдасться отримати "апрув". У той же час з Riot Games (видавець ігор League of Legends, Valorant) комунікація будується інакше. Є ціле керівництво з прописаними правилами, які турнірний оператор зобов'язаний враховувати в процесі проведення свого івенту.

Все що виходить за рамки керівництва, потрібно узгоджувати з паблішером.

Офлайн-змагання приносять більше грошей. Адже атмосфера, адреналін, емоції гравців під час перемоги або поразки краще відчуваються, коли глядач знаходиться з ними в одному просторі. Однак, підкреслюють в WePlay, в умовах пандемії поки неможливо повністю повернутися в офлайн, тому турнірні оператори підключають весь доступний креатив і творчість для онлайну.

У WePlay Holding свою першу кіберспортивного арену відкрили восени 2020 року в Києві, в 7 павільйоні ВДНГ. Вона обійшлася в $ 5 млн.


Кіберспортивна арена на ВДНГ WePlay Esports Arena Kyiv. Фото: WePlay


Зараз компанія будує арену в Лос-Анджелесі.

Вихід на ринок США дасть можливість більшого заробітку: суми американських контрактів в десятки разів вище, ніж українських.

Турніри збирають там багатотисячну аудиторію, для них можуть знімати повноцінні спортивні арени, як і в інших країнах, де кіберспорт більш розвинений, наприклад, в Китаї, Японії, в країнах Західної Європи.


Кіберзмагання в спорткомплексі Staples Centre (США). Фото: Riot Games / redbull. com


Витрати на проведення кіберспортивного заходу включають кілька складових: призовий пул, логістика та розміщення команд з різних країн, підготовка локації. Сьогодні один турнір по CS: GO на локації, яка вміщує 500-1000 чоловік, з топовими командами обійдеться в $ 2-2,5 млн.

Якщо п'ять років тому кращі команди були готові їхати за призовим фондом в розмірі $ 100 000, то зараз менше ніж за $ 1 млн брати участь не погодяться, каже Олег Гуменюк. "Ми можемо провести 1-2 турніру такого рівня в рік - в зв'язку з завантаженням команд і їх графіком", - відзначає він.

На чому заробляю організатори?


Залежно від турніру і рівня команд-учасниць турнірний оператор може заробити від $ 20 000 до кількох мільйонів доларів. За словами Гуменюка, середня цифра по ринку в глобальному масштабі - близько $ 1 млн за івент. Чим вище рівень команд, які беруть участь в турнірі, тим вище потенційний заробіток.

Більший дохід приносить ліга, серія турнірів, які тривають півроку-рік. Ці гроші приносять спонсори і продаж прав на використання і трансляцію контенту).

Спонсорами можуть виступати букмекери, автомобільні бренди, виробники енергетичних напоїв, такі компанії як PepsiCo і Nestle, мережа закладів харчування - McDonald's. Це також цікаво технобрендам, які орієнтовані на кіберспорт.

Маркетингові бюджети спонсорів набагато нижче, ніж в звичайному спорті, і їх витрати залежать від виду інтеграції. Мінімальний варіант витрат на рекламу - плашка на екрані під час трансляції - $ 15 000, самий креативний варіант - інтеграція в саму гру - стартує від $ 50 000. Інтеграцію проводять фахівці доповненої реальності, після отримання дозволу паблішера. Не всі на це згодні, наприклад, Riot Game не дозволяє нічого міняти в своїх іграх. Оптимальна кількість спонсорів в одному турнірі - 5-7 брендів.

Найчастіше медіаправа продають на аукіцонах, в яких беруть участь стрімінгові сервіси і платформи, інші турнірні оператори.

Контент купують в залежності від дисципліни, регіону і команди. Наприклад, медіаправа на контент Dota 2 частіше забирають компанії з Китаю. Вартість таких прав варіюється від $ 100 000 до $ 2 млн за один турнір. Крім Китаю правами на турніри WePlay цікавляться Латинська Америка і європейські платформи.

Новим перспективним напрямком на ринку стає мобільний кіберспорт, оскільки смартфон доступніше, ніж ігровий ПК. Поки такий варіант більше популярний в Африці і Азії. Незабаром WePlay Holding також почне освоєння ринку мобільних ігор, але в якому саме форматі це станеться, в компанії поки не уточнюють.

» Одеська команда пенсіонерів зіграла в CS: GO проти школярів і встановила рекорд України

» Збірна України з кіберфутболу достроково вийшла в фінал чемпіонату Європи eEuro-2021


Фото: unsplash.com



Валерія Давидова
кореспондент Liga.Tech

22 серпня 2021.


RATVODДата: Середа, 22.09.2021, 19:13 | Повідомлення # 3
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28360
Статус: Оффлайн
У Києві відбувся WePlay Esports Invitational

по Rocket League




Що необхідно для організації такого онлайн-турніру
і коли чекати
The International в столиці України?


Минулого тижня в Києві пройшов онлайн-турнір з Rocket League, який організував кіберспортивний медіахолдинг WePlay Holding. Нам вдалося побувати на заході, побачити його залаштунки і поспілкуватися з представниками компанії, а також одним з коментаторів WePlay Esports Invitational. Про те, скільки часу йде на організацію подібних турнірів, за яких умов можна чекати повернення глядачів і що потрібно для проведення The International в Києві - в цьому репортажі.


Тізер WePlay Esports Inviational Featuring Rocket League. Відео: WePlay Holding


Почнемо з того, що ж таке Rocket League. Це досить енергійне і веселе поєднання аркадного футболу і автомобільного божевілля. Гра була випущена в 2015 році видавцем Psyonix і з тих пір обзавелася фанатами по всьому світу. Вона доступна на всіх популярних платформах: PC, PlayStation 4/5, Xbox One / Series X | S, Nintendo Switch.



У Rocket League доступні режими 1-на-1, 2-на-2 і 3-на-3. Саме останній став основою для розвитку Rocket League, як кіберспортивна дисципліна. У командах, як правило, є три гравці і тренер. На сьогоднішній день найсильнішими колективами по Rocket League є Team Vitality, The General NRG, Team BDS, G2 Esports, Guild Esports, Ground Zero Gaming, True Neutral та інші.

Цілком можливо, що когось із топ-гравців ми могли б побачити і на турнірі WePlay Esports Invitational, однак, через карантині обмеження, він пройшов в онлайн форматі. Тим не менш, це не завадило WePlay Holding творчо підійти до організації турніру і провести все на високому рівні. Особливо в світлі того, що для компанії це перший досвід роботи з даної кіберспортивної дисципліни.


Перед початком ігрового дня глядачів розважав DJ Probass


WePlay Holding розпочав свою діяльність ще в 2006 році. Головною метою компанії є трансформація кіберспорту в масову культуру, яка об'єднує людей по всьому світу. Саме тому у WePlay Holding є ключові підрозділи в Україні та США. А крім кіберспортивної арени WePlay Esports Arena Kyiv в Києві WePlay Holding незабаром відкриє майданчик в Лос-Анджелесі.

За 2020 рік WePlay Holding організував 8 кіберспортивних турнірів про-рівня з сумарним призовим фондом понад $ 1,605 млн. Найбільше переглядів зібрали турніри по Dota 2: WePlay! Bukovel Minor (понад 233 тис. Переглядів в піку), WePlay! Dota 2 Tug of War: Mad Moon (295 тис.), OMEGA League (412 тис.) І, звичайно ж, WePlay AniMajor в 2021 році (645 тис.). Останній і зовсім підняв планку організації турнірів на новий рівень.


За лаштунками WePlay AniMajor. Відео: WePlay Holding


В ході підготовки було створено велику кількість декорацій, включаючи величезні статуї, заввишки в 10 метрів, пошиті тематичні костюми для ведучих, аналітиків і коментаторів, задіяні цікаві технічні рішення, як наприклад відображення AR-персонажів під час драфтів команд. На організацію турніру пішло всього півтора місяці, про що нам розповів Максим Белоногов, генеральний продюсер і chief visionary officer WePlay Esports.



Скільки часу йде на організацію подібного турніру?

WePlay AniMajor ми організували за півтора місяці. Закрили завод на 30 днів і в три зміни хлопці готували статуї, декорації. Для нас немає нічого неможливого. У WePlay Holding найцінніше - це люди. Вони творять чудеса, тому що мають величезну любов до своєї справи, їм цікаві ігри та коли з'єднується професіоналізм, бажання і вміння, з'являються такі речі.

Чому цього разу вибір припав на Rocket League?

Готуємося до відкриття арени в Лос-Анджелесі, знаходимося на фінальній стадії її запуску. Прощупуємо ринок, це популярна дисципліна в Америці. Новий видавець, який нас підтримує і зробив багато речей, які нам допомагають. Нам цікава робота з новими дисциплінами, прощупуємо маркетинг і чуйність американської аудиторії.

В Україні Rocket League поки що не надто популярна. Чи плануються якісь кроки для просування дисципліни у нас?

Поки складно сказати, але я отримував повідомлення від відомих стримерів про те, що якщо ми будемо організовувати російськомовну трансляцію, вони готові попрацювати. У розробника Psyonix, напевно, є ідеї по заходу на наш ринок. У нас є багато відомих організацій, у яких є склади по Dota 2, Counter-Strike. Можливо, ми їм запропонуємо зібрати склад по Rocket League, а потім самі проведемо турніри.


Максим Белоногов, генеральний продюсер і chief visionary officer WePlay Esports. Фото: WePlay Holding


З огляду на те, що турнір проходить в Києві, чому немає російсько- та україномовних коментаторів?

Для WePlay Holding це в якійсь мірі експеримент. Ми отримаємо фідбек від англомовних глядачів, які звикли до Rocket League, але, можливо, не звикли до такого формату, який робимо ми. І після цього будемо робити висновки.

Коли можна чекати турніри від WePlay Holding з глядачами?

В Україні не дуже високий рівень вакцинації, через що ми не хочемо ризикувати. У Бухаресті на The International по Dota 2 і в Стокгольмі на мажорі по Counter-Strike [турніри пройдуть восени цього року] буде допуск за паспортами вакцинації. Але з огляду на, що у нас темпи вакцинації набагато нижче, не факт, що набереться повний зал, якщо ми організуємо турнір.

Які подальші плани у WePlay Holding?

The International треба робити (сміється). Ну а насправді вибудовувати екосистему, допомагати розробникам, боротися за DPC-турніри, мажори. Дуже хочеться проводити на стадіонах турніри, тому що дійсно не вистачає аудиторії, емоцій. Таке відчуття, що ми виросли за межі звичайних LAN-турнірів, хочеться стадіони.


Різні театральні прийоми і сучасні технологічні рішення з'єднують віртуальний і реальний світ,
створюючи ілюзію практично безмежного простору


Ця арена може трансформуватися під НСК Олімпійський?

На жаль нф. У нас взагалі в Києві є досить великі питання по майданчиках для проведення з глядачами. Але все залежить від задумки, можемо реалізовувати.

Які івенти по Dota 2 і Counter-Strike плануються найближчим часом?

Ми заявили, що зробимо 6 сезонів WePlay Academy League по Counter-Strike (турнір серед молодіжних команд), плюс ми касти PGL Major російською мовою, також паралельно з цим турніром йде BLAST Premier, ми викупили права на трансляцію російською мовою, тому контенту вистачає.

Коли чекати The International в Києві?

Немає майданчика під The ​​International в Києві. Необхідно крите приміщення з не менше 10 або 15 тис. посадочних місць. Але припустимо, якби у нас в Києві була така площадка, то ми б постаралися, щоб The International пройшов у нас в 2022-23 році.



Кіберспортивна арена WePlay Esports Arena Kyiv, до слова, розташована на території національного комплексу "Експоцентр України", в павільйоні # 7. Вона здатна приймати турніри різних форматів і різних дисциплін. Майданчик здатний вмістити до 200 глядачів, але карантинні обмеження поки що вносять свої корективи в цьому аспекті.



В основі арени-трансформера використовується базовий кістяк, який може адаптуватися під різні завдання. Ось так виглядає київська арена під час WePlay Esports Invitational по Rocket League. Майданчик подібного типу готується до відкриття в Лос-Анджелесі

Дуже цікаво було поглянути на закулісся організації трансляції. Над тим, щоб видати готову картинку, працює команда з десятків співробітників. Вони стежать за таймингами, керують камерами, світлом, додають AR-ефекти, щоб глядачеві здавалося, що арена в рази більше. Ну і, безумовно, окремо варто відзначити талантів турніру, які висвітлюють його в прямому ефірі. До речі, на відміну від команд, які грають зі своїх буткемпів, ведучі, аналітики і коментатори приїхали до Києва, і нам вдалося поспілкуватися з Шоном Роджерсом, відомим під ніком Spaceman.



Що тобі найбільше подобається в Rocket League?

Вона досить проста. За нею легко стежити. Наприклад, традиційні види спорту, такі як хокей, футбол, регбі, бейсбол, американський футбол і баскетбол, їх всі дуже просто зрозуміти і легко дивитися. Ситуація з Rocket League багато в чому аналогічна, її розуміють в усьому світі. У грі немає мовних бар'єрів, немає бар'єрів, пов'язаних з рівнем гравців. Той факт, що вона дуже проста, дозволяє мені і глядачам її легше сприймати і стежити за тим, що відбувається.

Як ти став коментатором в даній дисципліні?

Я займаюся коментуванням Rocket League з кінця 2019 року, так що близько двох років вже. Я знав про вихід гри і деякий час стежив за нею. Сам я коментувати почав з 2012 року. Бачив, що гра дуже захоплююча і стає все більше і більше. Заходи по Rocket League були схожі на спортивні змагання і це було дійсно інтригуючим. Мені захотілося стати частиною цих івентів, тому я зв'язався з організаторами і почав співпрацювати в кінцевому підсумку.

Як би ти оцінив рівень організації WePlay Esports Invitational Featuring Rocket League?

Він найвищий. Я маю на увазі, що за межами США ви дивитеся на турнір такого ж масштабу, що і професійна ліга RLCS. WePlay Holding дійсно добре попрацював і взяв на себе велику відповідальність, знаючи, що в турнірі візьмуть участь кращі команди з Європи, Північної Америки та Близького Сходу. Так що з точки зору масштабу це одна з найбільших подій. І додаткова відповідальність проявляється в тому, що вони безпосередньо показують свою роботу материнської компанії, що володіє Rocket League.

Що є родзинкою турніру для тебе?

Знаєш, це здорово повернутися в звичне робоче середовище оффлайн-івенту, адже карантин останні пару років позбавляв нас цього. Сцена дуже класна. Команди-учасниці теж відмінні. Але я думаю, що персонал - це головна родзинка турніру. Люди, які відповідають за організацію турніру, дуже обізнані у своїй справі, дуже добрі і приділяють багато уваги до деталей, щоб все пройшло так, як треба.

Команда талантів, яка висвітлює турнір, також здається дуже згуртованою, ви всі на одній хвилі?

Так, дух товариства це здорово. Коли ти зосереджений на заході і всі теж на одній хвилі, ви намагаєтеся досягти найкращого результату. Так що так, у всіх дійсно гарне ставлення до справи і ми всі друзі.


Англомовна команда талантів на WePlay Esports Invitational складалася з семи осіб


Перші чвертьфінали вийшли досить легкими для фаворитів європейського регіону. Team BDS і Team Vitality перемогли з рахунком 4-0. Чекаєш ти їх в гранд-фіналі?

Vitality це, мабуть, найвідоміша французька команда, світові лідери. Вони були чемпіонами європейського регіону в минулому сезоні. Команда складається з трьох найобдарованіших і працьовитих гравців в світі. Так, Vitality, ймовірно, буде фаворитом в гранд-фіналі. Їх неймовірно, неймовірно складно зупинити. Team BDS - це нова команда в Європі. Ми спостерігали за цими гравцями до пандемії в 2019 році. Тоді вони тільки вийшли на сцену і були середніми по силі. Це була непогана аматорська команда. Але потім вони потрапили в минулому році на великий турнір, де знищили всіх. У цих двох команд є всі шанси дійти до гранд-фіналу, втім вони можуть зустрітися і на іншій стадії. І тоді нам пощастить побачити їх бій.

Твій прогноз на перемогу в європейському регіоні?

Думаю Vitality. BDS, звичайно, дуже гарні, але все ж Vitality можна назвати кращою командою в світі.

А що щодо північноамериканського регіону? G2 Esports і The General NRG легко виграли свої матчі, а ось Spacestation Gaming програли в досить напруженому поєдинку. Хто твій фаворит?

Тут трохи цікавіше. У Європі зараз є дві команди, які контролюють все, що відбувається. А ось в Північній Америці таких можна нарахувати чотири-п'ять. Вони можуть змінюватися між собою, але останнім часом NRG є кращою командою з цієї компанії. У цьому конкретно турнірі вони є фаворитами регіону, такі собі Vitality для Північної Америки. Їх можна обіграти, але зробити це складно. Так що думаю вони переможуть.


В окремій кімнаті знаходяться режисери трансляції,
які оперують картинкою з різних камер, видаючи готовий стрім


За якими кіберспортивними дисциплінами ти ще стежиш?

Я працював на лігах по Call of Duty, у них є команди в Європі. Також працював на турнірах по Halo, по цій дисципліні теж є команди в європейському регіоні, наприклад Fnatic і G2. Крім цього все залежить від того, які події відбуваються, але основна трійка це Call of Duty, Halo і Rocket League.

Яку би ти міг дати раду юним гравцям, які мріють про кіберспорт?

Якщо вам подобається грати, якщо подобається змагальний аспект - продовжуйте грати, шукайте людей, з якими приємно грати і боротися. Якщо ж ви хочете стати про-гравцем або бути частиною про- сцени, зосередьтеся на цьому аспекті, з'ясуйте що для цього потрібно, визначтеся ким би ви хотіли бути, можливо коментатором або ведучим. Ваш регіон має великий потенціал, багато ресурсів сюди вкладають, користуйтеся цим.

Як тобі Київ? Вийшло прогулятися по столиці?

Так, у нас було дня півтора, близько того. Мені дійсно сподобався Київ, це взагалі моя перша поїздка за межі США. Багато планів порушив карантин. Але подорожі відкривають нові перспективи, дають можливість зрозуміти інші культури. Мені дуже сподобалося тут, люди дуже приємні, цікава історія Києва. Так що мені дуже сподобалася поїздка.


Шон Роджерс під час коментування гри разом зі своїм колегою Корі Дайер.


Спеціальні роборуки Kuka, які тримають монітори, налаштовуються спеціально під кожного таланта. Ці промислові маніпулятори, розроблені українськими інженерами, використовуються на різних шоу у всьому світі. Концепція використання роборук в турнірі побудована на технологічності піт-стопів Формули 1, коли все відбувається швидко і кожен знає, що робити

WePlay Esports Invitational закінчився перемогами команди Karmine Corp в європейському регіоні і Team Envy в північноамериканському. Досить несподіваний результат, адже фаворитами вважали інші колективи. Але тим цікавіше було спостерігати за тим, що відбувається. Вітаємо тріумфаторів, вони заробили по $ 15000 за 1 місце. Загальний же призовий фонд турніру склав $ 100000. А вже незабаром варто чекати нових анонсів від WePlay Holding і організації таких же крутих турнірів.

Олександр Коломієць

22.09.2021
.

Форум TV-SAT » « Куточок для спілкування і відпочинку » » Все про спорт » Новини КІБЕРСПОРТУ ( Esports ) (Обговорення дозволено !!!)
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук:

Copyright TV-SAT © 2009-2024