FORUM TV-SATП`ятниця
29.03.2024, 15:26

Вітаю Вас Гість | RSS

[ ] · Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS · Load-SP · Load-AS· · Перекладач translate ]
Форум TV-SAT » « Все про Телебачення » » Цифрове телебачення DVB » Цифрове ефірне ТБ в Україні ( DVB-T2 ) (Без обговорення !!!)
Цифрове ефірне ТБ в Україні ( DVB-T2 )
marsДата: Неділя, 03.05.2009, 09:23 | Повідомлення # 1
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 98
Статус: Оффлайн


DVB-T ( англ. Digital Video Broadcasting - Terrestrial)
- європейський стандарт ефірного цифрового мовлення , один з сімейства стандартів DVB . Використовується, насамперед, у різних європейських, азіатських та африканських державах, а також у Австралії як стандарт для передачі цифрового телебачення і радіо. Північноамериканський обидва до DVB називається ATSC , японський ISDB , в Китайській Народній Республіці DMB-T / H . DVB-T в різних країнах часто має інші скорочення, наприклад, у Великобританії і Ірландії воно називається «Digital Terrestrial Television (DTT)» або відповідно до вартості «Pay-TV» або «Freeview», в Іспанії «Televisión Digital Terrestre (TDT) », під Франції «Télévision Numérique Terrestre (TNT)».

Стандарт дозволяє передавати стисле відео, звук і дані в транспортному потоці MPEG , що використовує COFDM -модуляцію.

DVB-T в Україні


З 2006 року відеопотік всіх цифрових телеканалів у Києві транслювався в стандарті MPEG-2, але вже в 2008-2009 в ефірі з'явилися канали і в


Лідія Погребняк, «День»

Добавив: Олександр Глущенко




RATVODДата: П`ятниця, 10.07.2020, 21:27 | Повідомлення # 331
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28343
Статус: Оффлайн
Чи є в державному бюджеті

зайвих
300 млн гривень ?!




6 червня в ТОВ «Зеонбуд» звернувся представник Національної ради України
з питань телебачення і радіомовлення з проханням надати інформацію про ситуацію
з покриттям цифровою мережею Т2 в Чернігівській області та особливо
в районах прикордонних з Російською Федерацією.


У березні 2020 наша компанія аналізувала ситуацію з покриттям прикордонних районів з Росією протягом усіх 2 тисяч кілометрів, тому змогли оперативно надати інформацію Національній раді. При аналізі ми визначили території, де немає прийому сигналу мережі Т2 (через особливості рельєфу), але теоретично можливий прийом російського телебачення. Вибрали населені пункти в цих зонах і порахували домогосподарства. По Чернігівській області отримали наступні показники:

- покриття цифрової мережі ТОВ «Зеонбуд» становить 98,1% населення Чернігівської області;

- з населених пунктів, розташованих на кордоні з Росією, всього 6 (шість) мають проблеми з прийомом сигналу цифрової телемережі, з яких п'ять з чисельністю від 29 до 68 жителів. Лише в населеному пункті Грем'яч проживає більше тисячі жителів, але там проблема з сигналом тільки в частині селища, який знаходиться в низині русла річки Судость.


Таким чином, проблеми з доступом до цифрового телебачення в прикордонних районах Чернігівської області мають максимум 293 домогосподарства, з яких 192 знаходяться в селищі Грем'яч. Тобто, якщо вирішувати цю проблему кардинально, то досить встановити в Грем'яч малопотужний передавач вартістю 300 тисяч гривень.

А ось державний Концерн РРТ, як з'ясувалося, для вирішення цієї проблеми пропонує встановити на території області 6 (шість!) потужних передавачів і просить 300 мільйонів (!) гривень з державного бюджету для кардинального усунення загрози інформаційній безпеці і в інших областях. Саме так зазначено в листі до Кабінету міністрів Валентина Петрова, тепер уже колишнього глави Адміністрації Держспецзв'язку.

Особливо дивно це виглядає з урахуванням того, що 5 передавачів планується встановити на тих же телевежах, де розташовані передавальні станції цифрової мережі Т2, три з яких - Ніжин, Прилуки, Бахмач та це південь області, отже, вони жодним чином не мають відношення до прикордонного мовлення.

Таким чином, мова йде про розвиток за рахунок платників податків мережі паралельної з цифровою мережею Т2, яка працює вже 9 років, і де транслюватимуться ті ж телеканали, оскільки інших просто немає.

У структурі державних органів влади є такий важливий орган як Рахункова палата України, яка здійснює контроль за використанням бюджетних коштів, в тому числі дає оцінку ефективності та економності їх використання. Цікаво, що будуть писати в своїх поясненнях чиновники, які ухвалять рішення про таке використання 300 мільйонів ?!

Прес-служба ТОВ «Зеонбуд»

10 липня, 2020

Редакція


RATVODДата: Субота, 29.08.2020, 14:49 | Повідомлення # 332
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28343
Статус: Оффлайн
7 вересня з 5.00 по 14.00 плануються профілактичні роботи КРРТ

і припинення телерадіомовлення




7 вересня з 5.00 по 14.00 на всіх об’єктах Концерну РРТ (РТПС, РТС, РРС, СТ ВКУ) буде проведено
піврічне технічне обслуговування антено-фідерних систем та обладнання електроживлення,
з повним відключенням станцій та відповідно припиненням телерадіомовлення у цей період.


Такі заходи здійснюватимуться відповідно до графіків проведення планово-профілактичних робіт, заздалегідь затверджених телерадіокомпаніями та ТОВ «Зеонбуд». Про це інформує Концерн радіомовлення, радіозв’язку та телебачення.

Наразі існує нагальна потреба у проведенні таких робіт, оскільки як повідомлялося раніше, обслуговування, заплановане на 18 травня, було скасовано через трансляцію телеканалами освітнього проєкту онлайн-навчання школярів 5-11 класів під час карантину, запровадженого у зв’язку з поширенням коронавірусу COVID-19, та висвітлення заходів із вшанування пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу.

Керівникам телерадіоорганізацій варто врахувати час проведення профілактичних робіт при формуванні сіток мовлення на 7 вересня.

ОПУБЛІКОВАНО, 28.08.2020

RATVODДата: Субота, 31.10.2020, 09:15 | Повідомлення # 333
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28343
Статус: Оффлайн
Національна рада продовжила ТОВ «Зеонбуд»

ліцензії провайдера програмної послуги на 10 років




29 жовтня Національна рада розглянула заяви ТОВ «Зеонбуд» про продовження
строку дії ліцензій провайдера програмної послуги щодо чотирьох мультиплексів
багатоканального телебачення – МХ-1, МХ-2, МХ-3, МХ-5.


Регулятор задовольнив ці заяви, передбачивши низку зобов’язань, які має виконати компанія. У разі їх невиконання Національна рада має право скасувати свої рішення про продовження строку дії ліцензій.

При розгляді цих питань на засіданні голова Національної ради Ольга Герасим’юк повідомила, що 29 жовтня до регуляторного органу надійшов лист ТОВ «Зеонбуд», у якому ліцензіат надав інформацію щодо окремих аспектів роботи його цифрової мережі. На засіданні також була присутня генеральний директор товариства Ірина Аляб’єва, яка особисто підтвердила наведену в листі інформацію.

ТОВ «Зеонбуд», зокрема, підтвердив можливість проведення тестування Системи оповіщення цифрової мережі «Т2», а також те, що ця система дає можливість одночасного розміщення на всіх загальнонаціональних каналах інформаційного відеоматеріалу, що компанія зобов’язується продемонструвати в час і дату, визначені Національною радою.

У листі ліцензіат взяв на себе зобов’язання ввести в експлуатацію 47 додаткових передавальних станцій для мережі МХ-1. 7 із них уже працюють у штатному режимі; для 14 передавальних станцій уже підписаний контракт із німецьким виробником обладнання «Rohde&Shwarz» на поставку обладнання. Вони мають запрацювати, за словами І. Аляб’євої, у грудні цього року. Для 26 передавальних станцій, за інформацією Українського державного центру радіочастот, вивільнення частотних присвоєнь відбудеться після повного вимкненення передавачів аналогового телебачення. Тому «Зеонбуд» гарантує, що ці станції будуть введені в експлуатацію упродовж 4 місяців, з урахуванням стандартного строку поставки обладнання за такими контрактами – 3 місяці.

Також товариство гарантує, що протягом січня 2021 року подасть заявки про зміну модуляції сигналу із 256 QAM на 64 QAM.

Всі ці зобов’язання, які у своєму листі навів ТОВ «Зеонбуд», за пропозицією Ольги Герасим’юк були внесені до мотивувальної частини рішення регулятора. Також вони були визначені як зобов’язання в резулятивній частині. Отже, Національна рада зобов’язала компанію забезпечити виконання взятих на себе зобов’язань щодо стабільного функціонування Системи оповіщення цифрової мережі «Т2» – до 01.02.2021, введення в експлуатацію передавальних станцій: 14-ти передавальних станцій – до 31.12.2020 і 26 передавальних станцій – протягом чотирьох місяців після вимкнення аналогового телебачення, подачі заявки про зміну модуляції сигналу із 256 QAM на 64 QAM – до 01.02.2021.

Крім того, рішенням Національної ради передбачено вжиття заходів для перевірки виконання визначених зобов’язань. У разі якщо ліцензіат не виконає їх, Національна рада має право скасувати ухвалені рішення про продовження строку дії ліцензій провайдера програмної послуги.

Таким чином, регулятор продовжив строк дії чотирьох ліцензій провайдера програмної послуги ТОВ «Зеонбуд» (багатоканальні мережі МХ-1, МХ-2, МХ-3, МХ-5) на 10 років. Вони будуть видані на новому бланку.

ОПУБЛІКОВАНО, 30.10.2020

RATVODДата: Неділя, 13.12.2020, 09:30 | Повідомлення # 334
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28343
Статус: Оффлайн
Покриття багатоканальним телемовленням

Прикарпаття збільшується




9 грудня 2020 року розпочалася трансляція 8-ми програм у мультиплексі MX-1
у смт Верховині, що здійснюється з вежі КРРТ на горі Пушкар.


Найближчими днями багатоканальне телемовлення розпочнеться в містах Калуш, Яремче та населених пунктах Косівського району.

Після початку впровадження багатоканального телевізійного мовлення у зазначених вище населених пунктах територія покриття області цифровим сигналом значно збільшиться і за різними підрахунками становитиме близько 60%. Це певною мірою вирішить проблему так званих білих плям Прикарпаття, куди раніше цифровий сигнал не досягав.

Цій важливій події передувало рішення Національної ради щодо переоформлення ліцензії цифровому провайдеру ТОВ «Зеонбуд» у зв’язку зі збільшенням кількості передавачів багатоканальної телемережі МХ-1 у 14 населених пунктах Волинської, Закарпатської, Івано-Франківської, Луганської областей.

Передбачалося, що нові передавачі для цифрового наземного телевізійного мовлення стандарту DVB-T2, зокрема в Івано-Франківській області, мають бути встановлені у таких населених пунктах: Верховинський район, смт Верховина; м. Калуш; Косівський район, с. Річка; Яремчанський район, м. Яремче.

ОПУБЛІКОВАНО, 09.12.2020

RATVODДата: Четвер, 17.12.2020, 23:46 | Повідомлення # 335
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28343
Статус: Оффлайн
ТОВ «Зеонбуд» оштрафовано на понад 25,7 млн грн

за встановлення необґрунтованих тарифів на трансляцію у форматі Т2




Антимонопольний комітет України оштрафував ТОВ «Зеонбуд» за зловживання
монопольним становищем під час надання послуг з трансляції телепрограм
загальнонаціональних каналів у цифровому форматі DVB-T2.


Комітет встановив, що з вересня 2011 року по грудень 2019 року ТОВ «Зеонбуд», зловживаючи своїм монопольним становищем, встановлювало тарифи на телекомунікаційні послуги без будь-яких розрахунків та економічних обґрунтувань таких тарифів.

У подальшому ТОВ «Зеонбуд» змінювало тарифи шляхом надання знижок без будь-якого економічного обґрунтування. Водночас знижки для різних телекомпаній варіювалися без жодних на те підстав. Тому виходило, що за одні й ті самі послуги різні компанії сплачували від нуля до 100% тарифу.

Сьогоднішнім рішенням Комітет визнав дії ТОВ «Зеонбуд» у період з вересня 2011 року по грудень 2019 року на ринку телекомунікаційних послуг з розповсюдження у цифровому форматі (стандарт DVB-T2 (MPEG-4)) телевізійних програм загальнонаціональних телерадіоорганізацій щодо встановлення та застосування економічно необґрунтованих тарифів, які неможливо було б встановити за умов існування значної конкуренції на ринку, порушенням законодавства про захист економічної конкуренції у вигляді зловживання монопольним (домінуючим) становищем шляхом встановлення таких цін, які неможливо було б встановити за умов існування значної конкуренції на ринку.

Комітет зобов'язав ТОВ «Зеонбуд» припинити порушення та наклав на товариство штраф у розмірі 25 млн 725 тис. 533 грн.

Опубліковано, 14 грудня 2020 року

RATVODДата: П`ятниця, 18.12.2020, 08:19 | Повідомлення # 336
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28343
Статус: Оффлайн
"ЗЕОНБУД": рішення АМКУ

суперечить фактам і здоровому глузду




14 грудня АМКУ прийняв рішення накласти штраф на нашу компанію за те,
що протягом 9 років ми нібито зловживали, встановлюючи завищені ціни.


На жаль, новий склад Комітету не звернув уваги, що в 2016 році суди всіх інстанцій аналогічне рішення Комітету вже назвали незаконним і бездоказовим. Мабуть, сучасна мода на гучний піар все ж взяла верх над здоровим глуздом.

6 років і мільйони бюджетних грошей витратив АМКУ на це "розслідування". Розслідування, на яке учневі 6 класу вистачило б 1 години. Чому шостого? В цьому класі вивчають відсотки і цього досить. Одна година - це не гарна метафора, це факт, в якому читачі зможуть переконатися прямо зараз за 5 хвилин.

Отже, якщо ви підозрюєте зловживання ціною, тоді обов'язково повинен бути і результат зловживання. Це або необґрунтовані витрати, або надлишки грошей.

Подивимося структуру витрат компанії "ЗЕОНБУД":

- 65% - це послуги державного Концерну РРТ, який весь час говорить, що ми йому мало платимо;

- 16% - послуги шведської компанії SES Astra, супутниковий оператор, їх тарифи публічні;

- 3% - платежі державі за використання радіочастот.


Додаємо сюди 12% витрат на заробітну плату і відрахування, яка нижча за середню по галузі. Виходить, що 96% наших витрат - об'єктивні і гранично прозорі.

Залишається лише 4% (!) на все інше - оренди, зв'язок, транспорт, паливно-мастильні матеріали, запасні частини, ремонтні роботи та профілактику, адміністративні витрати тощо.

Подивимося на загальний фінансовий стан компанії:

- за 9 років компанія жодного разу не заплатила дивіденди учасникам, і ми так і не змогли повернути валютний кредит, який брали в 2011 році на будівництво мережі.


Тоді питання до АМКУ - так, де ж РЕЗУЛЬТАТ, так званого "зловживання" ціною?! Очевидно, що немає такого результату, а значить немає і не було ніякого зловживання.

Ось тому ми і говоримо, що це настільки просте завдання, що учень 6 класу зміг би розв'язати цю проблему за 1 годину. На жаль, АМКУ не змогло і за 6 років "розслідування" побачити цей очевидний факт. Але ми далекі від думки, що в Комітеті працюють не професіонали, тому доцільно було б замінити "не змогли" на "не захотіли".

Звичайно ж, суду не складе труднощів у черговий раз правильно вирішити цю шкільну задачку від АМКУ, шкода тільки часу і грошей платників податків.

Пресслужба ТОВ "ЗЕОНБУД"

17.12.2020


RATVODДата: Середа, 10.02.2021, 20:59 | Повідомлення # 337
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28343
Статус: Оффлайн
«Зеонбуд» запросив у УДЦР

зміну модуляції сигналу




27 сiчня «Зеонбуд» подав заявку в Держслужбу радіочастот (УДЦР)
на зміну модуляції сигналу
.


Це стосується параметрів, покликаних збільшити покриття Т2 на 15-20% по всій Україні, пише телеграм-канал TV post.

Цим формально компанія виконала припис Національної ради з питань телебачення і радіомовлення. У листопаді минулого року при продовженні ліцензії регулятор зобов'язав подати заявку про зміну модуляції сигналу в термін до 1 лютого. До цього провайдера зобов'язувало змінити модуляцію також розпорядження президента, яке цифровий монополіст ігнорував півроку. Все було б добре, якби, крім зміни модуляції сигналу з 256 QAM на 64 QAM, провайдер не заппросив змінити і інші технічні параметри, які фактично нівелюють головну ідею - збільшення покриття.

Провайдер запросив також змінити параметр FEC (корекцію помилок передачі даних) і захисний інтервал. Діючі параметри мережі - FEC 3/5, захисний інтервал - 1/16. Нові - FEC 3/4, захисний інтервал - 19/256. Джерела TV Post на ринку запевняють, що в сукупності три основних параметри - модуляція 64 QAM, FEC 3/4 і захисний інтервал 19/256 - ніякого істотного збільшення покриття не дадуть. Зона обслуговування передавачів не збільшується як очікувалося на 20%, максимальний приріст може скласти менше 2%. Зміна цих трьох параметрів «Зеонбудом» одночасно зберігає додаткові місця в мультиплексах, які можна використовувати, наприклад, запуск платних пакетів телеканалів.

Зміна модуляції з 256 QAM на 64 QAM без зміни інших параметрів рівноцінна збільшенню потужності передавача більш ніж в 2 рази (технічно зменшується співвідношення рівня несучої сигналу до рівня шумів (C / N) на 4dB). Дані зміни істотно підвищують стійкість цифрового сигналу, дозволяють збільшити зону обслуговування кожного передавача на 15-20% по всій території України і зменшити так звані білі плями в покритті Т2. При цьому така модуляція «з'їдає» вільну ємність мультиплексу - вона складе лише 8 телеканалів. Тому не дивно чому провайдер схитрував.

Але і це ще не все. Разом з тим, як кажуть, є ризики того, що зусиллями «Зеонбуду» частотний ресурс Т2 стане ще більш обмеженим. Провайдер вирішив на більшості передавачів відмовитися від критичних масок (додаткові фільтри на передавачах). Це фактично блокує ведення мовлення на «сусідніх» телеканалах, мовлення можливе лише «через один канал» - 32, 34 ТВК (33 ТВК використовувати не можна). Логіка «Зеонбуду» полягає в тому, що відмова від використання фільтрів (критичних масок) зменшує кошторис на утримання діючої цифрової мережі. Хоча навряд чи це позначиться знижкою для телеканалів.

Повисла в повітрі також історія з вивільненням 1-2 цифрових дивідендів для технології LTЕ. Кажуть, що «Зеонбуд», частина передавачів якого знаходяться на частотах, які потрібно буде звільнити, вимагав від держави компенсувати йому 100 (!!!) мільйонів гривень за перенастроювання передавачів. Значна частина цих коштів нібито потрібна для переналаштування фільтрів критичної маски на нових частотних присвоєннях.

Юридично у УДЦР є 10 днів на узгодження «хотелок» «Зеонбуду». Але планам провайдера, схоже, не судилося збутися. «Зеонбуд» допустив помилку, надіславши запит про зміну параметрів відразу в УДЦР - в обхід Нацради. Спочатку узгодити зміну параметрів повинен був саме регулятор. Нацрада, за різними джерелами TV Post, ознайомлена з даним питанням і вже направила запит в УДЦР. Знають про ситуацію і в Держспецзв'язку, якій підпорядковується УДЦР. А ось якою буде розв'язка історії - питання відкрите.

Лада Васюкова

10 лютого, 2021.




RATVODДата: Неділя, 21.02.2021, 10:56 | Повідомлення # 338
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28343
Статус: Оффлайн
«ЗЕОНБУД» - про зміну модуляції, але тепер правду



10 лютого «Мediasat» розмістив статтю з телеграм-каналу, де давалася негативна оцінка
зміні модуляції сигналу, на яку «Зеонбуд» подав заявку в Центр радіочастот.


На жаль, ця інформація є відвертою маніпуляцією, і ми вважаємо за необхідне дати читачам (телеглядачам) об'єктивну інформацію.

Опублікований матеріал рясніє цифрами і технічними термінами, що з точки зору невідомих авторів має надати йому значимість, а головне - правдоподібність.

Ось тільки вони забули зробити примітку - їх цифри і висновки взяті «зі стелі» і ніякого відношення не мають до діючої цифрової мережі Т2,
тому що відносяться виключно до ідеальних теоретичних умов, якби поверхня Землі була ідеально гладка, як більярдна куля.

Але, як відомо читачам, Земля не більярдна куля. Тому говорити про заявлений вплив зміни модуляції на покриття мережі це все одно, що заявляти - збільшення потужності двигуна обов'язково призведе до збільшення швидкості автомобіля, без урахування покриття, по якому він буде їхати. По автобану - так, а по бездоріжжю - ні, тому що в цьому випадку головним чинником, який визначає межу швидкості, є не потужність двигуна, а особливості рельєфу місцевості.

Аналогічна ситуація у цифровій мережі, де саме складність рельєфу (гори, низовини річок і водосховищ і т.д.) є причиною невпевненого прийому. А так як зміна модуляції не впливає на дифракцію радіохвиль, тобто радіохвилі не отримують здатність проходити через природні перешкоди, то і ефект від зміни модуляції практично повністю відсутній.

На відміну від «теоретиків», технічні фахівці «Зеонбуд» виконали багаторазове моделювання ситуації по зміні модуляції за допомогою професійних спеціалізованих програм для радіопланування. Наші виїзні бригади провели сотні вимірювань на місцевості рівнів сигналів, щоб визначити оптимальний варіант при зміні модуляції. Саме для такого оптимального варіанту ми і подали заявки в Центр радіочастот.

Дуже дивує дивна позиція невідомих експертів. Їх дуже засмучує те, що у цифровій мережі залишається можливість надавати телеглядачам додаткові послуги, що знизяться витрати на утримання мережі, що це полегшить вивільнення частот для технології LTE.

Зате дуже радує, якщо «Зеонбуд» помилився і подав заявку в Центр радіочастот, а не до Національної ради. Змушені і тут засмутити «експертів». «Зеонбуд» не помилився, а зробив все виключно в рамках законодавства, як завжди. Національна рада ніякого відношення не має до технічних параметрів мережі, це виняткова прерогатива Центру радіочастот.

Так може ми даремно в даному випадку вживаємо термін «експерти», дуже схоже на те, що тут більш доречний термін «лобісти». І очевидно, що вони лобіюють не інтереси телеглядачів.

Прес-служба ТОВ «ЗЕОНБУД»

Редакція Mediasat

17 лютого, 2021.



RATVODДата: Вівторок, 02.03.2021, 15:35 | Повідомлення # 339
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28343
Статус: Оффлайн
В Україні запустять державний

мультиплекс
цифрового телерадіомовлення



Фото: Shutterstock

До кінця поточного року в Україні почне роботу
нова мережа ефірного цифрового мовлення.


Mediasat розповідає подробиці цього процесу.

Що сталося?


2 березня на сайті Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України опублікована новина, в якій йдеться про плани запуску державного мультиплексу восени цього року. Оператором нової телемережі виступить Концерн радіомовлення, радіозв'язку та телебачення (Концерн РРТ).

У повідомленні наголошується, що запуск нового проекту став можливим завдяки реформам, проведеним в Концерні в минулому році, а також завдяки завершенню багаторічних судових процесів з компанією «Інтертелеком», в результаті чого КРРТ передано обладнання, що дозволяє останньому стати учасником телекомунікаційного ринку.

Що за мультиплекс?


У коментарі для УКРІНФОРМу, Голова Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації Юрій Щиголь, уточнив, що мова йде про створення загальнонаціональної цифрової багатоканальної телемережа МХ-7. Завдяки запуску сьомого цифрового мультиплексу українці з найвіддаленіших регіонів країни зможуть отримувати якісний сигнал телевізійних і радіоканалів.

Для роботи МХ-7 будуть задіяні частоти в смузі метрового діапазону 174-230 МГц. Стандарт мовлення - DVB-T2. У складі мультиплексу будуть працювати близько 12 телевізійних і радіоканалів: «UA: Перший», «UA: Культура», місцеві філії «Суспільного мовлення», телеканал «Рада», «UA: Українське радіо», «UA: Радіо Промінь», « UA: Радіо Культура »,« Армія FM »і т.д.

Згідно з рішенням Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення загальнонаціональна цифрова багатоканальна телемережа МХ-7 має бути присутня в 158 населених пунктах.

Коментар експерта


На думку медіаексперта Олександра Глущенка, запуск сьомого мультиплексу, як для держави Україна - це потрібний і важливий крок, хоч і запізнілий.

«Будемо відверті, це рідкість, коли держава думає про себе, про населення, а не про чужий приватний бізнес. Телеканали, створені на гроші платників податків, зобов'язані мати максимальне покриття та бути максимально представлені в ефірі. Концерн РРТ не повинен прямо залежати від одного корпоративного клієнта - компанії ˝Зеонбуд˝».

Олександр Глущенко також акцентує увагу, що при введенні в дію МХ-7 може виникнути ряд питань. А саме:

> яка буде територія покриття при потужності передавачів від 0.05 до 1 кВт, тільки кілька передавачів в Антополі (Рівненська область) і Тернополі матимуть потужність 2 кВт?
> так як мовлення заплановано в метровому діапазоні на 5-12 МВ-каналах, що робити тим споживачам, які модернізувала антенне господарство для прийому ДМВ-сигналу «Зеонбуд» і позбулися «метрової» антени?


Віталій Мосейчук

02 березня, 2021.



RATVODДата: Четвер, 11.03.2021, 22:34 | Повідомлення # 340
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28343
Статус: Оффлайн
Суд скасував рішення Нацради

про запуск державного мультиплексу МХ-7




Терміни запуску загальнонаціональної цифрової багатоканальної телемережі МХ-7,
завершення будівництва якої планувалося восени поточного року, під загрозою зриву
.

Редакція Mediasat розповідає подробиці.

Що сталося?


Окружний адміністративний суд міста Києва задовольнив позов компанії «Мобіком» до Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення. Таким чином, рішення Нацради №2039 від 5 грудня 2019 року «Про створення багатоканальної телемережі в діапазоні 174-230 МГц (МХ-7)» судовою ухвалою визнано протиправним і підлягає скасуванню.

Суть судової справи


Компанія «Мобіком» вважає, що Нацрада порушила частину 5 ст. 23 ЗУ «Про телебачення і радіомовлення», а також п.3.1 і 3.4 «Положення про порядок видачі ліцензії провайдера програмної послуги», призначивши оператором сьомого мультиплексу (МХ-7) державне підприємство Концерн радіомовлення, радіозв'язку та телебачення (Концерн РРТ).

У свою чергу Нацрада заперечує звинувачення, посилаючись на розпорядження Плану заходів щодо впровадження в Україні цифрового телерадіомовлення, затвердженого розпорядженням Кабінету Міністрів України та Плану розвитку національного телерадіоінформаційного простору, затвердженого рішенням регулятора.

Крім того Нацрада стверджує про відсутність порушення прав позивача, з огляду на відсутність у компанії «Мобіком» ліцензії оператора ефірної багатоканальної мережі.

Втім, доводи регулятора не переконали суддів.









Що відомо про «Мобіком»


За даними порталу YouControl, компанія «Мобіком» створена в 2003 році. Розмір статутного капіталу 8 млн грн.

Основний вид зайнятості - діяльність у сфері проводового електрозв'язку. Також компанія займається електромонтажними роботами, оптовою та роздрібною торгівлею комп'ютерами, периферійним обладнанням і програмним забезпеченням, будівництвом споруд електропостачання та телекомунікацій.

На офіційному сайті «Мобіком» сказано, що компанія надає в оренду високошвидкісні канали зв'язку (з ресурсів власної оптоволоконної мережі), забезпечує послуги передачі даних і доступу до мережі інтернет, організовує конференц-зв'язок між територіально віддаленими установами або офісами, інтернет-телефонію, стабільну спільну роботу з віддаленими базами даних, автоматизованими системами управління, бухгалтерськими і складськими програмами.

Серед основних клієнтів - провідні банки України, головні телеканали і комерційні організації.

Редакція Mediasat

10 березня, 2021.



RATVODДата: П`ятниця, 19.03.2021, 20:13 | Повідомлення # 341
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28343
Статус: Оффлайн
Нацрада перевірить «Зеонбуд»

на дотримання умов ліцензій




Нацрада схвалила ряд рішень про призначення провайдеру багатоканальних
мереж МХ-1, МХ-2, МХ-3 і МХ-5 ТОВ «Зеонбуд» позапланових перевірок.


Провайдера перевірять на предмет виконання умов ліцензій.

Позапланові перевірки


До регулятору надійшло три звернення з проханням перевірити дотримання «Зеонбудом» умов ліцензій. В цілому, звернення стосувалися встановлення обладнання для попередження про надзвичайні ситуації, а також виконання зобов'язань щодо зміни модуляції сигналу і спорудження додаткових станцій передачі для МХ-1.

Нацрада має намір підключити до перевірок фахівців Служби безпеки України (СБУ), Державної служби з надзвичайних ситуацій (ДСНС), Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації (Держспецзв'язку), а також експертів Апарату Ради національної безпеки і оборони України (РНБОУ).

Попередження про надзвичайні ситуації


Під час моніторингу 20 січня Нацрада виявили в ефірі загальнонаціональних телеканалів текстове повідомлення від ДСНС про необхідність дотримуватися адаптивного карантину в умовах пом'якшення карантинних заходів. В ефірі регіональних та місцевих телеканалів «Зеонбуду» даного повідомлення не було. Чи має «Зеонбуд» в принципі можливість оповіщати населення про надзвичайні події регулятор не знає.

Ще в 2012 році «Зеонбуд» повідомив про придбання та встановлення системи для попередження населення про надзвичайні ситуації, що було прописано в умовах його ліцензії. Перевірка в 2014 році показала наявність схем роботи такої системи в мережах МХ-1, МХ-2, МХ-3 і МХ-5.

Однак моніторинг в травні минулого року показав, що провайдер не виконав зобов'язання поінформувати громадян про загрозу надзвичайної ситуації через спалах коронавірусу. Тоді Нацрада призначила «Зеонбуду» позапланову перевірку з метою встановити, чи є на даний момент в розпорядженні «Зеонбуду» необхідне обладнання, оскільки останній раз це перевіряли 6 років тому.

У жовтні Нацрада продовжила чотири ліцензії «Зеонбуду» на мультиплекси МХ-1, МХ-2, МХ-3, МХ-5. У свою чергу провайдер зобов'язався одночасно розміщувати наданий ДСНС відеоматеріал на всіх загальнонаціональних каналах в повному обсязі у визначений регулятором день.

Зміна модуляції сигналу


Також в гарантійному листі Нацраді «Зеонбуд» пообіцяв в січні 2021 року подати заявки на зміну модуляції сигналу 256 QAM на 64 QAM для поліпшення покриття цифрового ТБ. У поточному році, 27 січня, провайдер повідомив регулятора про те, що подав відповідну заявку в УДЦР.

Однак пізніше Нацрада повідомила, що крім модуляції сигналу «Зеонбуд» вирішив змінити і коефіцієнт корекції помилок. За оцінками УДЦР, це знижує очікуваний ефект поліпшення зони покриття в мережах МХ-1, МХ-2, МХ-3, МХ-5.

За умовами видачі ліцензій, такі рішення «Зеонбуд» може приймати тільки після схвалення регулятором. Але, за даними Нацради, провайдер не звертався з відповідним запитом. Тому «Зеонбуду» призначена перевірка з метою встановити, чи дотримується провайдер зобов'язань по зміні модуляції сигналу.

Установка додаткових станцій


У цьому ж листі «Зеонбуд» взяв на себе зобов'язання побудувати 47 станцій передачі для розширення покриття МХ-1. Сім таких станцій на той момент вже були введені в експлуатацію в Одеській області, 14 станцій необхідно було встановити до кінця грудня 2020 року, а ще 26 - протягом чотирьох місяців після відключення аналогового телебачення.

У лютому цього року «Зеонбуд» повідомив, що не встигне вчасно встановити додаткову станцію в селі Глибокий Потік (Закарпатська обл.). Також провайдер попросив замовити прорахунок електромагнітної сумісності радіоелектронного засобу цифрового наземного телевізійного мовлення для встановлення цієї станції.

Лада Васюкова

18 березня, 2021.



RATVODДата: Неділя, 21.03.2021, 08:56 | Повідомлення # 342
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28343
Статус: Оффлайн
«ЗЕОНБУД» – ми виконали всі рекомендації



Вважаємо за необхідне проінформувати телеглядачів та галузь про хід виконання ТОВ «ЗЕОНБУД» рекомендацій Президента України та Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення, які у подальшому були зафіксовані у рішеннях Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення №№ 1351-1354 від 20 жовтня 2020 р., а саме:

щодо подачі заявки про зміну модуляції сигналу з 256 QAM на 64 QAM у строк до 01.02.2021 р.

ТОВ «ЗЕОНБУД» 19 січня 2021 р. подало до ДП «Український державний центр радіочастот» заяви про зміну модуляції на 64 QAM для усіх 685 передавальних станцій та 04 березня 2021 р. отримало відповідні Дозволи на експлуатацію;

> щодо введення в експлуатацію 14 передавальних станцій до 31.12.2020.

ТОВ «ЗЕОНБУД» в грудні місяці ввело в експлуатацію 13 додаткових передавальних станцій та розпочало трансляцію програм загальнонаціональних телерадіоорганізацій.

Окрема ситуація склалася з вводом в експлуатацію передавальної станції в с. Глибокий Потік Закарпатська області, де з незалежних від нас причин, виникли проблеми з правоустановчими документами у власників телевежі. Наразі селищна рада займається оформленням відповідних документів. Ми доставили все передавальне обладнання у с. Глибокий потік та плануємо оперативно завершити монтаж передавальної станції.

Всього до грудня 2020 року нами введено в експлуатацію 20 нових передавальних станцій. Ще 26 станцій буде введено протягом чотирьох місяців після вивільнення частотного ресурсу після вимкнення аналогового телебачення, як це і передбачено вищезазначеним рішення Національної ради..

При цьому, вважаємо за необхідне звернути увагу, що відповідно до заключення ДП «Український державний центр радіочастот», навіть без урахування нових передавальних станцій, покриття цифрової мережі складає не менше, ніж 90 % території країни. Таким чином покриття населення становить не менше, ніж 95 %, адже мережа покриває в першу чергу густонаселені регіони.

Треба зазначити, що позиція щодо розміру покриття у деяких провідних медіа груп з роками змінювалась досить дивним чином. Найбільш яскравий приклад - група «Старлайт Медіа». Як відомо, до 2006 року група мала можливість для розбудови мережі з будь яким покриттям, умовно кажучи, навіть 200 %. Але зробила тільки 45 %. Чому? Причина очевидна, бо витрати несли з власної кишені. Ще в 2018 році представники групи на усіх засіданнях стверджували, що їм більше, ніж достатньо покриття мережі Т2 та навіть були проти його подальшого збільшення, знову ж таки, мотивуючи тим, що це недоцільно з економічної точки зору, а для них телебачення - це в першу чергу бізнес.

І от тепер, два тижні тому, від групи «Старлайт Медіа» надходить до Офісу Президента, Національної ради, Міністра культури та інформаційної політики дуже гнівний лист, в якому вони вимагають терміново збільшити покриття цифрової мережі ще на 20 %. Тобто, коли за свої гроші, то і 45 % дуже добре, а коли за рахунок інших, то і 95 % замало, треба всі 115 %.

щодо тестування протягом січня 2021 року Системи попередження населення про надзвичайні ситуації, що встановлена на цифровій телемережі.

20 січня 2021 р. було проведено успішне тестування системи попередження населення про надзвичайні ситуації, що встановлена на телемережі ТОВ «ЗЕОНБУД», про що було офіційно проінформовано Національну раду.

Колектив нашого товариства вже понад 10 років забезпечує цілодобову якісну роботу цифрової телемережі та працює виключно у законодавчому полі.

Хочемо запевнити телеглядачів та телекомпанії, що ми гарантуємо і надалі безперервну та якісну роботи телемережі. Ми налаштовані на плідну співпрацю з органами держаної влади України та телерадіокомпаніями.

Прес-служба ТОВ «ЗЕОНБУД»

19.03.2021
.

RATVODДата: Вівторок, 23.03.2021, 08:59 | Повідомлення # 343
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28343
Статус: Оффлайн
Запустити національний мультиплекс і позбавити "Зеонбуд" монополії

реально за півроку
- глава Нацради з телерадіомовлення




Глава Національної ради з питань телебачення і радіомовлення Ольга Герасим'юк висловлюється
за позбавлення приватного бізнесу можливості повного контролю над національним інформпростором.


"Від монополії "Зеонбуду" цілком можна позбутися. По-перше, необхідно передати державі право на повний контроль над головною станцією, розпоряджаючись якою приватний власник має можливість вирішувати, хто буде присутній в ефірному просторі держави. А при бажанні може навіть вимкнути абсолютно всіх мовників . По-друге, потрібно передати державі повний контроль над системою оповіщення про надзвичайні ситуації, яка перебуває зараз у відомстві "Зеонбуду", оскільки була віддана приватному монополісту відповідними рішеннями часів екс-президента Віктора Януковича", - підкреслила Ольга Герасим'юк.

Крім цього, за словами голови Нацради, Україні необхідно побудувати власну платформу на базі державного Концерну радіомовлення, радіозв'язку та телебачення (КРРТ), якому рішенням Нацради було надано статус оператора.

"Незгодні з цим рішенням приватні сторони зараз намагаються скасувати це рішення в суді. Але, наскільки мені відомо, уряд вже шукає кошти для створення загальнонаціонального мультиплексу ефірного цифрового телебачення стандарту DVB-T2, оператором якого стане КРРТ. Побудувати такий мультиплекс при наявності коштів можна за півроку", - заявила Герасим'юк.

Раніше Рада національної безпеки і оборони доручила відповідним органам перевірити діяльність компанії "Зеонбуд", оскільки вона займає монопольне становище на ринку цифрового мовлення в Україні.

На брифінгу за підсумками засідання, секретар РНБО Олексій Данилов заявив, що вже найближчим часом відбудеться перевірка цього монополіста. За словами Данилова, в РНБО також взяли протокольне доручення розробити заходи для того, щоб на ринку телерадіомовлення не було монополій.

22.03.2021.

RATVODДата: Субота, 15.05.2021, 08:55 | Повідомлення # 344
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28343
Статус: Оффлайн
РНБО ухвалила фінансування

для побудови
державного мультиплексу МХ–7



Фото: dilo.ua

Планується, що будівництво мультиплексу завершать до кінця 2021 року.


Рада національної безпеки та оборони на засіданні 14 травня ухвалила рішенння про фінансування створення загальнонаціонального мультиплексу МХ–7. Про це повідомили на брифінгу керівник Держспецзв'язку Юрій Щиголь та міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

«Єдиний оператор цифрового мовлення покриває не всю країну – і, зокрема, сигналу немає на прикордонних територіях. Для того, щоб продовжити дивитись ці канали, мешканцям цих територій необхідно було купувати новий тюнер та формувати підписку з щомісячною абонплатою одному з двох офіційних провайдерів. Це немалі кошти, які далеко не всі можуть собі дозволити, а жителі прикордонних територій з РФ піддаються інформаційній пропаганді країни-агресора. Ці проблеми першочергово вирішує створення загальнонаціональної цифорової мережі мультиплекс MX-7. Сьогодні було прийнято рішення створити такий мультиплекс і виділити на нього кошти», – розповів Федоров.

Проєкт почнуть реалізовувати з сьогоднішнього дня. Фінансувати його будуть за рахунок кредитів на 490 млн грн на 5-7 років під державні гарантії в рамках забезпечення національної безпеки та оборони. Гроші підуть на побудову мультиплексу від 10 до 12 каналів, серед них обов’язково мають буди державний канал та суспільний мовник, зазначив Щиголь. Комерційні канали будуть допущені до трансляції на підставі конкурсу, який проведе Нацрада з питань телебачення та радіомовлення.

Оператором мультиплексу визначений державний Концерн радіомовлення, радіозв'язку та телебачення, що входить до сфери управління Держспецзв’язку.

«Державні кошти використовуватись не будуть, це все буде створено за рахунок кредиту, який погашатиметься за рахунок комерційної діяльності Концерну РРТ», – додав керівник Держспецзв'язку.

Крім того, міністр цифрової трансформації Михайло Федоров повідомив, що в рамках побудови цього мультиплексу буде створено систему сповіщень про надзвичайні ситуації.

«Ми бачимо, що відбувається, наприклад, в Ізраїлі, і бачимо, що система сповіщення повинна працювати в державі. Цей проєкт дозволить знайти це рішення, щоб воно запрацювало в нашій країні», – сказав Федоров.

Планується, що будівництво мультиплексу завершать до кінця 2021 року.

Про створення державного цифрового мультиплексу МХ–7 Державна служба спеціального зв’язку та захисту інформації України заявила ще 2 березня.

До того ж Концерн РРТ отримав можливість для запуску мультиплексу ще рік тому, коли Національна рада з питань телебачення та радіомовлення та УДЦР прорахували та затвердили висновки на 158 частот для цього проєкту. Ці частоти планувалися для державного мультиплексу, а сам концерн не був прописаний як оператор і фактично не мав подібної ліцензії.

За рік Концерн РРТ так і не запустив цей проєкт, бо не знайшов фінансування. Керівник Концерну РРТ Кирило Данилов в інтерв’ю «Детектору медіа» розповідав про пошук приватних інвесторів для цього проєкту.

Чи стане новий державний мультиплекс «Зеонбудом–2», «Детектор медіа» розбирався тут.

14 травня 2021.



RATVODДата: Понеділок, 24.05.2021, 17:47 | Повідомлення # 345
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28343
Статус: Оффлайн
Концерн РРТ обіцяє мовникам у своєму

мультиплексі нижчі тарифи за
«Зеонбуд»



Ілюстрація: скріншот

Планується, що мультиплекс матиме покриття 95%.


Концерн радіомовлення, радіозв’язку та телебачення планує на 30-40% знизити ціну для ринку за послуги свого майбутнього мультиплексу МХ-7. Про це під час брифінгу розказав Кирило Данилов, Генеральний директор Концерну радіомовлення, радіозв’язку та телебачення.

Конкретна вартість тарифів до побудови мультиплексу та проведення конкурсу не називається.

«У будь-якому разі ціна буде нижчою для учасників МХ-7 за ту ціну, яку зараз сплачують учасники мультиплексів «Зеонбуду». Тому що у нашій послузі мінусується вартість послуг самого Концерну РРТ, яку зараз сплачує «Зеонбуд» за користування нашою інфраструктурою», – сказав він.

Також Кирило пообіцяв, що тарифи будуть прозорими: «Ми безумовно закладаємо прибуток, бо функція концерну заробляти гроші і сплачувати державі дивіденди. Цифри не назву. Але ми плануємо як мінімум на 30-40% знизити ціни, які існують на ринку».

Також тарифи на новий мультиплекс, за словами технічного директора КРРТ Сергія Семерея, залежатимуть від проведення конкурсу на цифрове мовлення та визначення кількості каналів. «У вартість експлуатації мультиплексу входить електроенергія, персонал, обслуговування інфраструктури, - сказав він, - За 5 місяців до завершення будівництва мультиплексу ми маємо подати заявку до Нацради для того, щоб вона провела конкурси. Логічно, що у цей момент ми маємо визначитись з тарифами. І якщо Нацрада визначить 8 учасників, то для телекомпаній буде один тариф, якщо 12 інший. Якщо 8 ціна буде значно дорожча».

Втім збільшення пропозиції каналів у безкоштовній послузі цифрового телебачення влаштовує не всіх учасників ринку. Особливо деякі медіагрупи, які виступають за побудову ринку платного телебачення, хочуть отримати з нього більше коштів, і не зацікавлені у розширенні «безкоштовного ефіру». Нагадаємо, зараз у чотирьох мультиплексах «Зеонбуду» транслюється 32 канали. За словами Галини Петренко, директорки ГО «Детектор медіа», одна з медіагруп незабаром планує зробити заяву з цього приводу.

«Колись досить необдумано роздавали ліцензії на цифрове мовлення і створили велику кількість безкоштовних каналів, які не може прогодувати український рекламний ринок. Тому я бачу проблему в тому, що до них додаються ще канали з мультиплексу МХ-7. З тієї інформації, яка є наразі, думаю мовникам буде не вигідно переходити у мультиплекс КРРТ, тому з’являться нові мовники. А це велика інтрига», – сказала Галина.

Потрапити у цифровий мультиплекс канали зможуть лише через конкурс регулятора, про це розказав заступник голови Національної ради з питань телебачення та радіомовлення Олег Черниш. Однак зараз через пандемію заборонено проведення конкурсів. Тому Нацрада очікує на прийняття законопроєкту №4107, який це дозволить.

«Зараз ми пішли шляхом переоформлення ліцензій. Наприклад, якщо суспільний мовник виявить бажання перейти до МХ-7, то ми зможемо переоформити ліцензію. Якщо таке бажання виявлять інші мовники ми теж це зможемо зробити», – зазначив Олег Черниш.

На його думку, до складу мультиплексу має увійти суспільний та державні мовники. Також, за інформацію Олега Черниша, канал «Дом» також хоче отримати місце в МХ-7.

А Кирило Данилов додав, що веде переговори з медіагрупами.

Однією з переваг для мовників переходити у новий мультиплекс може бути більш розширене покриття.

Сергій Семерей сказав, що перед Концерном РРТ стоїть завдання забезпечити покриття 95% території України: «Це загальноприйнятий у Європі стандарт. Не населення, як це прописано у ліцензійних умовах «Зеонбуду». Бо населення складно порахувати. А територія вимірюється. Ми вже бачимо, що будуть прогалини, але ми розпочнемо будівництво. Якщо 158 прорахованих частот буде мало для забезпечення цього покриття, тоді дорахуємо ще».

Саме під 158 передавачів наразі виділене фінансування мультиплексу у 490 млн грн. Суми, які називались у попередні роки (від 300 млн до 1 млдр грн), за словами Сергія Семерея, не стосувались конкретно прорахованих частот. «Зараз мова йде про 158 станцій, згідно замовлення Нацради. Тому ми надали комерційні пропозиції провідним виробникам передавачів та антен і отримали відповіді. І сформували таким чином ціну», – додав він.

Кирило Данилов запевнив, що усі попередні роботи та переговори завершені, і до кінця року концерн зможе запустити основну частину мультиплексу.

Також особливістю мультиплексу буде його побудова у метровому діапазоні. Мультиплекси MX-1, MX-2, MX-3 та MX-5 «Зеонбуду» транслюються в дециметровому діапазоні. Відповідно, у більшості користувачів цифрового ефіру інші антени.

«Ми будуємо у метровому діапазоні хвиль, які мають низку переваг перед дециметровими. Це краще проникнення. Не секрет, що у Києві багато проблем з прийомом існуючих мультиплексів. Частково те, що ми будуємо вирішить це питання», – зазначив Сергій Семерей.

А Олег Черниш додав, що якщо у мультиплексі буде хороший контент люди захочуть його дивитись і куплять нові антени.

Нагадаємо, 19 травня президент Володимир Зеленський підписав указ, який зокрема, вводить у дію рішення РНБО про фінансування створення загальнонаціонального мультиплексу МХ–7. Фінансувати проєкт будуть за рахунок кредитів на 490 млн грн на 5-7 років під державні гарантії в рамках забезпечення національної безпеки та оборони. Гроші підуть на побудову мультиплексу від 10 до 12 каналів. Планується, що побудову мультиплексу завершать до кінця 2021 року.

Про створення державного цифрового мультиплексу МХ–7 Державна служба спеціального зв’язку та захисту інформації України заявила ще 2 березня.

Концерн РРТ отримав можливість для запуску мультиплексу ще рік тому, коли Національна рада з питань телебачення та радіомовлення та УДЦР прорахували та затвердили висновки на 158 частот для цього проєкту. Ці частоти планувалися для державного мультиплексу, а сам концерн не був прописаний як оператор і фактично не мав подібної ліцензії.

За рік Концерн РРТ так і не запустив цей проєкт, бо не знайшов фінансування. Керівник Концерну РРТ Кирило Данилов в інтерв’ю «Детектору медіа» розповідав про пошук приватних інвесторів для цього проєкту.

Чи стане новий державний мультиплекс «Зеонбудом–2», «Детектор медіа» розбирався тут.

Наталія Данькова

24 травня 2021.



Форум TV-SAT » « Все про Телебачення » » Цифрове телебачення DVB » Цифрове ефірне ТБ в Україні ( DVB-T2 ) (Без обговорення !!!)
Пошук:

Copyright TV-SAT © 2009-2024