FORUM TV-SATП`ятниця
19.04.2024, 04:02

Вітаю Вас Гість | RSS

[ ] · Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS · Load-SP · Load-AS· · Перекладач translate ]
Форум TV-SAT » « Все про Телебачення » » Цифрове телебачення DVB » Цифрове ефірне ТБ в Україні ( DVB-T2 ) (Без обговорення !!!)
Цифрове ефірне ТБ в Україні ( DVB-T2 )
marsДата: Неділя, 03.05.2009, 09:23 | Повідомлення # 1
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 98
Статус: Оффлайн


DVB-T ( англ. Digital Video Broadcasting - Terrestrial)
- європейський стандарт ефірного цифрового мовлення , один з сімейства стандартів DVB . Використовується, насамперед, у різних європейських, азіатських та африканських державах, а також у Австралії як стандарт для передачі цифрового телебачення і радіо. Північноамериканський обидва до DVB називається ATSC , японський ISDB , в Китайській Народній Республіці DMB-T / H . DVB-T в різних країнах часто має інші скорочення, наприклад, у Великобританії і Ірландії воно називається «Digital Terrestrial Television (DTT)» або відповідно до вартості «Pay-TV» або «Freeview», в Іспанії «Televisión Digital Terrestre (TDT) », під Франції «Télévision Numérique Terrestre (TNT)».

Стандарт дозволяє передавати стисле відео, звук і дані в транспортному потоці MPEG , що використовує COFDM -модуляцію.

DVB-T в Україні


З 2006 року відеопотік всіх цифрових телеканалів у Києві транслювався в стандарті MPEG-2, але вже в 2008-2009 в ефірі з'явилися канали і в


Лідія Погребняк, «День»

Добавив: Олександр Глущенко




RATVODДата: Вівторок, 25.05.2021, 08:35 | Повідомлення # 346
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28360
Статус: Оффлайн
В Україні до кінця року запрацює

цифровий мультиплекс MX-7




Інтерв'ю з представниками Держспецзв'язку та Концерну РРТ


Заступник голови Держспецзв'язку Володимир Трофименко і технічний директор Концерну РРТ Сергій Семерей про те, як буде запускатися загальнонаціональна цифрова телемережа МХ-7

Мова про необхідність запуску сьомого мультиплексу ведеться не один рік. І, нарешті, в цьому році процес запуску загальнонаціональної цифрової телемережі МХ-7 зрушився з місця. Як буде працювати мережа MX-7, якими будуть її технічні параметри, коли закінчиться будівництво? Про це та багато іншого в інтерв'ю для Mediasat розповіли заступник голови Держспецзв'язку Володимир Трофименко і технічний директор Концерну РРТ Сергій Семерей.


Володимир Трофименко, заступник голови Держспецзв'язку


- З чим пов'язана активність влади у галузі, якої не було останні років 15? Адже і Концерн, і частоти, і потреба в інформаційній безпеці, коли рубильник від телевізора знаходиться не в приватних руках, були завжди?

Володимир Трофименко (ВТ): Ця ідея витала давно, але в силу певних чинників вона не реалізовувалася. Але є ряд причин, за якими далі це питання відкладати не можна.

По-перше, в Україні йде війна, в тому числі інформаційна. Раніше ми програвали її на 100%. Можливо, ви чули, як під час виборів президента в 2019 році в одній з прикордонних областей бабусі вписували в бюлетені кандидата в президенти іншої країни і голосували за нього. Зараз ситуація поступово вирівнюється, і щоб зберегти цей прогрес, ми повинні приймати подальші заходи.

По-друге, у всьому цивілізованому світі доступ до цифрового телебачення відбувається на конкурсній основі.

По-третє, має місце невиконання ліцензійних умов приватною компанією. Одне з них - це запуск системи оповіщення про надзвичайні ситуації.

По-четверте, основним джерелом доходів КРРТ було аналогове телебачення. Після його відключення Концерн позбувся основної частини доходів. Запуск державного мультиплексу і створення конкуренції на ринку дасть можливість КРРТ і державі, якщо пропозиція буде цікавою для медіагруп, знову почати заробляти.

Це основні чотири мотиватора для запуску мультиплексу МХ-7.

Крім цього, за нашими замірами і по вимірах Служби безпеки України, у прикордонній зоні від 15% до 35% територій охоплені цифровим сигналом.

Не тільки на кордоні з РФ і Білоруссю, а й на інших кордонах.

Приватній компанії важливий насамперед дохід. Вони покривають сигналом ту кількість людей, яка зазначена в ліцензії. Але не покривають потрібну кількість території. У нас трохи інші завдання. Перш за все забезпечення національної безпеки, отримання доходу вже на другому місці.

Всі ці фактори підштовхнули нас звертатися до Міністерства цифровий трансформації, РНБО, Кабінет Міністрів України та Офіс Президента, щоб донести необхідність запуску МХ-7.

На щастя, нас почули.

- Яка тепер юридична процедура?

ВТ: Минулого тижня президент підписав рішення РНБО (рішення від 14 березня про необхідність фінансування будівництва загальнонаціональної цифрової багатоканальної телемережі МХ-7).

Тепер ми спілкуємося з КМУ, щоб були прийняті рішення про порядок отримання кредиту під держгарантії для реалізації цього проекту, а також ведемо переговори з банком про відсоток і терміни фінансування.

Після початку фінансування ми почнемо обговорювати з потенційними постачальниками закупівлю обладнання. Можливо, перші конкурси будуть запущені ще до завершення процедури отримання грошей. Все потрібно робити швидко, щоб витримати дедлайн. Висотні роботи ми можемо проводити тільки в теплу пору року, поки дозволяють погодні умови.

Для нас зараз головне - встановити обладнання, щоб встигнути вкластися в шестимісячний термін.

- У цьому ланцюжку присутні тільки державні організації чи приватники теж є?

ВТ: У постачанні обладнання - є. Це іноземні компанії. Ми будемо закуповувати передавачі досить великої потужності, особливо для прикордонних територій, щоб вони могли пригнічувати сигнал з «того боку".

Потрібно ставити більш потужні передавачі на прикордонних територіях, тоді сигнал буде поширюватися і на територію, тимчасово непідконтрольну Україні.

Будівельником мережі і оператором буде КРРТ, тобто державне підприємство.

- Що з судом по МОБІКОМ?

ВТ: Рішення про анулювання рішення Нацради скасовано.

Мобиком визнав, що вони подали позов, не розібравшись, і підтримав нашу апеляцію.

- Які терміни ви ставите перед собою для побудови мережі? Півроку - це реально?


Сергій Семерей, технічний директор Концерну РРТ


Сергій Семерей (СС): Якщо ми встигнемо провести висотні роботи, то рубильник включиться через півроку. Починаємо як тільки отримаємо фінансування. Гроші повинні бути приблизно через два місяці, тобто в липні. Якщо все буде благополучно, пройдуть конкурси та постачальники все завезуть, звичайно, встигнемо.

Все, що залежить від нас і на що вистачає власного ресурсу, наприклад, підготовчі роботи, будемо робити не чекаючи грошей.

Можливо, ми будемо закуповувати обладнання у різних постачальників: наприклад, передавачі меншої потужності буде поставляти один виробник, більшої - інший. Але все одно для виробництва такої кількості передавачів потрібно шість місяців. Швидше жоден відомий виробник не зробить.

Те ж саме - з передавальними антенами. Ми плануємо замінити близько 90% антен на нові. Вони теж виробляються під замовлення приблизно в ті ж терміни.

- Тобто схема така: КРРТ проводить інвентаризацію, розуміє, яке обладнання він використовує своє, що потрібно докупити, оголошує тендери?

ВТ: Інвентаризацію ми вже провели.

- Хто буде виробником передавачів і яка буде потужність?

СС: Буде конкурс серед виробників і постачальників. Задамо параметри, конкурсна комісія проведе оцінку пропозицій і вибере переможців.

Параметрів і якісних характеристик під сотню - починаючи від потужності і закінчуючи споживанням електроенергії.

Лінійка потужностей - від 20 Вт до 4 кВт. Є висновок УДЦР, де прописані потужності для кожного передавача мережі. Зроблено попереднє планування. Але якщо ми введемо в експлуатацію 158 станцій і побачимо, що десь є прогалини в покритті, будемо збільшувати кількість або потужність. Тут дуже важлива роль УДЦР, оскільки будуть потрібні додаткові частоти і висновки про можливість їх використання.

- 158 станцій будуть в тих же точках, де і Зеонбуд?

СС: Ні, у Зеонбуду 144 станції, 123 з яких знаходяться на наших об'єктах, інші на об'єктах Укртелекому та інших операторів.

Зазначу, що в цілому потужність мережі МХ-7 буде більше в півтора рази. Хоча, звичайно, в даному випадку не можна вважати «середнє по палаті». Але тим не менше.

ВТ: Зараз у КРРТ є близько 500 веж і щогл. Регулятор визначив, що 158 буде досить для покриття 95% підконтрольних територій.

Крим ми не покриємо. Навіть якщо поставимо супер потужне обладнання, то в кращому випадку сигнал буде до Сімферополя. Проте, крім 95% підконтрольних територій ми зможемо покрити ще і якусь частину тимчасово окупованих.

- Наскільки глибоко буде пробивати сигнал?

СС: Фізика залишається колишньою. Якщо передавачі встановлені вздовж лінії розмежування (Маріуполь, Волноваха, Краматорськ, Старобільськ, Широкий, Гірник і т.д.), то сигнал від кіловатного передавача буде поширюватися вглиб тимчасово непідконтрольних територій на 20-30 км, максимум 40 км при тих потужностях і висотах підвісу антен, що прораховані УДЦР.

Те ж саме на прикордонних територіях - в Харківській, Сумській областях та областях біля Білорусі. У нас немає мети віщати на територію Білорусі, але разом з тим ми повинні забезпечити якісне покриття прикордонних територій.

ВТ: Перед нами вже стоїть завдання - опрацювати питання непідконтрольних територій. Можливо, ми будемо добудовувати вежі. Саме тому ставити глушилки нам нецікаво, набагато цікавіше поставити більш потужні передавачі.

- У чому перевага метрового діапазону для вас і для споживача?

СС: По-перше, ми будуємо в тому діапазоні, який нам визначив УДЦР.

По-друге, в минулому році Кабмін затвердив план звільнення верхньої половини дециметрового діапазону (від 694 до 862 МГц) на користь розвитку радіотехнології 4G.

Упевнений, що в цьому десятилітті дециметровий діапазон перерозподілять під нові перспективні радіотехнології. У той же час метровий діапазон залишається за цифровим телебаченням і радіо.

По-третє, для споживача це підвищує якість послуги, оскільки покриття буде краще. Адже хвилі на цих частотах краще поширюються і в місцевості зі складним, горбистим рельєфом, і в умовах міської багатоповерхової забудови.

- Яка різниця покриття в метровому діапазоні і дециметровому, наприклад, для 4 кВт з Києва?

СС: Коротко відповісти не вийде. Максимально можлива дальність прийому визначається відстанню прямої видимості передавальної антени з місця, де встановлена ​​приймальна антена.

У метровому діапазоні впевнений прийом телебачення можливий на більшій відстані, ніж відстань прямої видимості. Це забезпечується за рахунок дифракції (огинання сигналом земної поверхні), а також за рахунок перевідбиття сигналу різними предметами.

При досить великій потужності передавача на рівнинній місцевості зона прийому передавача, що працює в ІІІ метровому діапазоні, обмежена відстанню 120-140 км, в той час як в дециметровому прийом в тіні неможливий, тільки в межах прямої видимості, і для сигналу з київської вежі - це 70-80 км. Виграш очевидний.

За умови однакової потужності передавачів їх радіус покриття в метровому діапазоні буде на 15- 25% більше, ніж у дециметровому.

- Мережа будується для прийому на щоглі 10 м або для кімнатного прийому?

СС: УДЦР зробили розрахунки для умов фіксованого прийому, тобто антена на висоті 10 метрів. Це відповідає нормативам, в тому числі європейським.

- Як бути з антенним господарством у громадян? Напевно у багатьох не залишилося метрових антен.

СС: Ми вважаємо, що тут немає проблеми. У ближній зоні метровий сигнал можна буде приймати на будь-яку існуючу антену, навіть дециметрову. Для далекого прийому, природно, потрібна метрова або універсальна антена з метровою і дециметрового частинами.

Але аналогове ТБ вимкнулося тільки два роки тому. 90% споживачів не викидали антени, тому що, як правило, вони були універсальними. Може комусь і доведеться купувати, але це невеликий відсоток. І це недорого.

Ми сподіваємося, що в мультиплексі МХ-7 будуть набір рейтингових телеканалів, і він буде привабливим для користувачів. У будь-якому випадку ми вже всім рекомендуємо купувати універсальну антену.

- Ви вивчали ринок? Всі приймачі, які продаються на наших ринках, готові приймати метровий діапазон?

СС: Прийом телепрограм на каналах 5-12, в яких буде працювати МХ-7, є у всіх.

- Які будуть технічні параметри мережі?

СС: Стандарт мовлення - DVB-T2, кількість каналів - до 12, кількість передавальних станцій - 158. Якщо про деталі, то модуляція 256QAM, захисний інтервал 19/128, швидкість кодування 2/3. При таких параметрах чиста швидкість потоку буде вище 30 Мбіт/сек.

Для максимальної ефективності використання цього потоку ми плануємо використовувати сучасні методи компресії і статистичного мультиплексування. Таким чином швидкість у кожного з телеканалів буде змінною (VBR) і буде змінюватися в залежності від динаміки їх зображення.

Нам важливо забезпечити і найкращу якість зображення для глядача і одночасно гарантовану швидкість цифрового потоку для телекомпаній мережі.

- HD-канали не плануєте?

СС: Це питання до Нацради. Технологія передбачає можливість мовлення в HD, і SD, і радіо.

- 256К - багато? Зеонбуд змінив 256К на 64К, наприклад.

СС: Це максимум по модуляції.

Так, він змінив, але разом з тим зменшив захисний інтервал і збільшив швидкість кодування. В результаті співвідношення сигнал-шум залишилося практично таким же, зона впевненого прийому збільшилася мінімально.

- Є розуміння, яке буде наповнення?

ВТ: З 12 каналів чотири-п'ять буде державними і громадськими. Решта - на конкурсній основі.

Конкурс серед телекомпаній буде проводитися після того, як ми почнемо будівництво мережі. За рішенням Нацради, канали повинні будуть подати заявку за п'ять місяців до закінчення будівництва.

- Хтось із медіагруп проявив бажання перейти в МХ-7 або перевести частину каналів?

ВТ: Звичайно, охочі є. Ми опрацьовували це питання. З боку медіагруп є реальна зацікавленість. У нас буде дешевше і покриття більше.

- Наскільки сильно відрізнятиметься ціна?

ВТ: Від 15% до 30%.

- Крім 12 каналів в МХ-7 повинні бути ще три радіостанції?

ВТ: Це цілком реально. У НСТУ є бажання, є рішення Нацради, ємність мережі дозволяє.

- Що ще буде всередині пакету?

ВТ: Система сповіщення про надзвичайні ситуації, для нас це обов'язкова умова.

Вона буде працювати по всій Україні. Ділити по областям не будемо. Це технічно складно і дуже дорого. Тому оповіщення буде по всій Україні із зазначенням регіону. Тобто про надзвичайну ситуацію в Закарпатті будуть сповіщати глядачів і в Чернігівській області. Зрештою, навіть родичі можуть відразу ж планувати свої дії.

СС: Організувати оповіщення окремо по кожній області складно, тому що на першому етапі роботи мережі доставка сигналу буде через супутник. «Розкласти» весь мультиплекс на кожній передавальній станції і додати місцеву інформацію - це супер дорого.

Але замінити один канал або всю інформацією про надзвичайну ситуацію одночасно - взагалі не проблема. Це буде робитися в Києві на станції мультиплексування.

- Архітектура мережі така: в точці 0 збирається пакет каналів, піднімається на супутник, роздається, наземна станція приймає, транскодує і видає в ефір рівно в тому вигляді, в якому взяла з супутника з Києва без внесення змін?

СС: Так.

- Як це буде працювати для споживача?

ВТ: На ТБ - рядком, що біжить або заміною картинки. На радіо - голосові оголошення.

- Який супутник збираєтеся використовувати?

СС: Попередньо SES Astra, 31-й градус. Канали будуть закодовані. Ця вимога медіагруп. Яка саме буде система умовного доступу, ще не вирішили. Для ефірного глядача, природно, ніяких кодувань не буде.

- Мережа - MFN?

СС: Ні, буде SFN, синхронна. Так, це дорожче будувати і складніше обслуговувати. Але це сучасно і це збільшує зону покриття за рахунок ефекту мережевого посилення.

Одночасно це державницька позиція - ефективне використання радіочастотного ресурсу, якого зараз вільного фактично немає. Його немає в дециметрах, і в метрах його теж не так багато. Частина зайнята військовими, частина відведена під цифрове радіомовлення. Синхронна мережа дозволить задіяти в рази менше частот.

- Тобто, на будівництво синхронної мережі на 158 передавачів вистачить 490 млн грн?

СС: Я думаю, що якщо потрібно буде доставити 10-20 передавачів, щоб закрити прогалини в покритті, це теж увійде в цю суму.

Устаткування буде поставлятися щомісяця за певним графіком. Можливо, установка додаткових передавачів не впишеться в ці шість місяців. Але раз завдання стоїть, то ми будемо цього домагатися.

- Де почнеться будівництво?

СС: Почнемо з обласних центрів і великих міст. Навіть якщо через погодні умови ми не встигнемо ввести в експлуатацію якусь кількість передавачів в райцентрах, це буде не так критично. Головне - отримати фінансування, закупити обладнання і встигнути запустити передавачі середньої і великої потужності до кінця року, забезпечивши доступ до МХ-7 більшості населення.

- Вам же потрібно буде робити день профілактики, щоб все підключити?

СС: Передавачі аналогового мовлення вимкнені. Нас дещо обмежує лише те, що на 99 об'єктах, де ми будемо будувати МХ-7, працюють передавачі Зеонбуду. Потрібно буде погоджувати графік необхідних відключень на момент монтажу передавальних антен. Це не проблема. У нас цивілізований діалог - ми конкуренти і партнери одночасно.

- Як поставилися наші сусіди до того, що Україна вирішила використовувати метровий діапазон для телебачення? Як проходила синхронізація і координація частот?

СС: Це питання до УДЦР. Якщо чесно, ми їх не питали про це. Я знаю, що коли ми піднімали питання про підвищення потужності в 14 населених пунктах, УДЦР згадував про те, що є складнощі з міжнародною координацією.

- Концерн, як м'ячик, постійно змінює юрисдикцію зверху. КРРТ залишився в Держспецзв'язку та більше нікуди не дінеться?

ВТ: Дуже сподіваємося. Дійсно, КРРТ хотіли забрати. І до минулого місяця призначення генерального директора регулювалося тільки КМУ. Але минулого місяця було анульовано 125-ту постанову КМУ. На сьогоднішній день управління підприємством на 100% знаходиться в сфері Держспецзв'язку.

- Наскільки покращує життєдіяльність і фінансові показники Концерну РРТ запуск МХ-7?

ВТ: Дає дуже великий стимул рухатися вперед і виводить його в плюс.

Є цілий спектр завдань з реформування КРРТ, один з них - МХ-7. Це дасть можливість закріпитися і почати рухатися вперед.

Після МХ-7 другим фактором буде виконання КРРТ, в рамках 94-ї постанови КМУ, ролі технічного оператора Національного центру обробки даних. Мережі Концерну будуть використовуватися як транспортна платформа в цьому НЦ.

Є й інші напрямки, які дозволять зробити його дуже рентабельним. Навіть більше, ніж коли був аналог.

Наприклад, у нас був боржник на досить велику суму (один мобільний оператор), він не міг розрахуватися грошима, тому по суду він передав нам 600 км оптоволокна. На сьогоднішній момент воно вже інтегровано в нашу систему і починає приносити дохід.

- Тобто ви плануєте зробити з підприємства, яке планували роздеребанити, мультисервісного оператора?

ВТ: Саме так.

В моїй сфері компетенцій перебуває 80% підприємств, що входять в сферу управління Адміністрації Держспецзв'язку. Те, що було - біда. Те, що ми вже почали робити по ДП СЗ (спецзв'язок), по КРРТ, по Діпрозв'язку і т.д. - йде дуже важко. Всі ці роки ці підприємства деградували. Хоча певні зрушення є. На жаль, про багатьох наших напрямках поки не можу говорити публічно, тому що йде робота над змінами в законодавстві.

- Із запуском МХ-7, крім рекламної кампанії, ви плануєте якийсь сайт з лікнеп і колл-центр?

ВТ: Сайт - думаю, так. Щодо колл-центру не впевнений.

Реклама однозначно потрібна, тому, що практично впевнений, що буде багато міфів.

Крім того, в питанні повернення тимчасово окупованих територій велику роль буде грати демонстрація того, що у нас краще. Для цього не потрібно листівки розкидати на тій території. Це треба продавлювати через інформаційне поле. У нас у багатьох ситуаціях є що показати. Це інформаційна війна. І в ній переможе не той, у кого більше ракет ...

Запуск мультиплексу МХ-7 просувався в державі півроку. Ми пояснювали на пальцях, на картинках, говорили про переваги. Нам вдалося переломити опір людей, які не хотіли нічого чути і робити, не хотіли давати КРРТ такі можливості.

Ми вирішили не заходити в юридичне протистояння з приватним оператором, який порушує умови ліцензування, а пішли по шляху конкуренції. Якщо він захоче працювати паралельно і бути успішним, йому доведеться змінюватися, опускати тарифи.

Але у нас є свої цілі і завдання - і ми їх виконуємо.

Якби це почали робити в 2010-му році, Концерн б зараз летів.

Коли наша команда зайшла сюди, у нас було питання - а чому все робиться не для держави? Ми потихеньку починаємо все відроджувати. Ми хочемо створити те, що буде приносити гроші. Це некомільфо, що середня зарплата у працівника Концерну - $ 300, коли раніше він отримував $ 1000.. Але тоді всі знали, що аналог відключать, але ніхто не думав, що буде після.

Ми зараз дивимося, як запустити державно-приватне партнерство на Концерні. У КРРТ є унікальна можливість - у нас є багато майданчиків, куди заведено велику кількість електрики, але вони не використовуються. Ми опрацьовує варіанти, як використовувати непотрібні площі так, щоб вони приносили дохід.

Чому б туди не завести якесь виробництво, щоб філія отримувала додаткові гроші? Раніше цього практично ніхто не робив.

Крім того, у нас йде багато судів за землі. У Броварах, в Києві, в Одесі. Багато що, що було в розпорядженні Держспецзв'язку, розбазарено. З 120 га в Броварах 90 га просто подарували. Тепер там новобудови. Юридично ми б могли повернути ці землі державі, але там вже живуть люди.

Чому йде реформування Концерну? Тому що або ти змінюєшся, або ми тобі тиснемо руку, оформляємо пенсію і бажаємо всього найкращого, нам потрібно рухатися вперед.

Звичайно, є певні проблеми в реформуванні всього Держспецзв'язку, раніше він же був закритим. Але тепер практично в усіх напрямках починається рух.

Автори: Олександр Глущенко, Ніна Глущенко

Верстка: Віталій Мосейчук

24 травня, 2021.



RATVODДата: Середа, 02.06.2021, 09:07 | Повідомлення # 347
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28360
Статус: Оффлайн
«Зеонбуд» про МХ-7:

може, вже досить «фантазувати» ?




Як відомо, є рішення про будівництво мультиплексу МХ-7
на базі державного Концерну РРТ.


Будувати так будувати, але незрозуміло, чому всі, хто був причетний до підготовки цього рішення, почали навипередки виправдовувати у ЗМІ його доцільність. І в своєму ентузіазмі «нафантазували» такого, що навіть у щирих оптимістів цього проєкту почали з’являтися сумніви.
Із самого початку ми вирішили не втручатися в цю полеміку, розуміючи, що наша позиція апріорі буде трактуватися як намагання завадити проєкту. Але за останні дні «фантазії» щодо роботи нашого товариства стали вже занадто агресивними та відверто неправдивими, тому ми вимушені дати об’єктивну інформацію по деяких із них.

Ось заступник голови Держспецзв’язку Володимир Трофименко називає у ЗМІ одним із головних мотивів для запуску МХ-7 необхідність створення системи оповіщення населення про надзвичайні ситуації, адже, з його слів, ТОВ «Зеонбуд» не виконав ліцензійні умови та не збудував її. У цьому його активно підтримує і Микита Потураєв, голова комітету Верховної Ради України з інформполітики.

А ось об’єктивна інформація з цього питання.

Цитата з листа ДСНС від 21.04.2021р.: «Державна служба України з надзвичайних ситуацій на лист ТОВ “ЗЕОНБУД” щодо отримання результатів моніторингу проведення тестування системи інформування населення інформує. Територіальними підрозділами ДСНС з 02:50 до 03:15 02.04.2020 за допомогою обладнання стандарту DVB-T2 проведено моніторинг трансляції на телевізійних каналах (перелік 28 загальнонаціональних каналів). За інформацією, наданою територіальними підрозділами ДСНС, у визначений час на зазначених телевізійних каналах по всій території України транслювалося тестове повідомлення “Технічна перевірка Системи попередження населення про надзвичайні ситуації”».

Необхідно зауважити, що це вже четверте протягом 2020-2021 років успішне тестування спільно з ДСНС системи попередження населення про надзвичайні ситуації, що встановлена ТОВ «Зеонбуд» на цифровій телемережі.

Якщо й цього замало нашим шановним опонентам, то наведемо цитати з актів позапланових перевірок ТОВ «Зеонбуд» Національною радою України з питань телебачення і радіомовлення.

Акт № 35 від 30.10.2014 р.: «Під час перевірки робочій групі було доведено існування Системи попередження населення про надзвичайні ситуації, яка розташовується на головній станції ТОВ "ЗЕОНБУД" з пунктом керування та відповідною інфраструктурою».

А ось зовсім «свіжий» Акт перевірки від 14.05.2021 р.: «На головній станції ліцензіата, що розміщена за адресою: м. Київ, віл. Дорогожицька,10, уповноваженим особам Національної ради було продемонстровано обладнання та схему побудови Системи попередження населення про надзвичайні ситуації».

Тому досить дивно виглядає гнівний спіч Микити Потураєва: «На сьогоднішній день держава вимагала і продовжує вимагати від "Зеонбуд" впровадження системи екстреного оповіщення. Адже у випадку, наприклад, атаки російських ракет, винищувачів або бомбардувальників на українські міста ми не зможемо проінформувати населення, тому що нема такої масової системи, коли у нас були аналогові канали».

По-перше, ніколи аналогове телебачення не мало системи оповіщення, а по-друге, незрозуміло, як пан Потураєв збирається здійснювати оповіщення про бомбардування через ефірне телебачення, якщо його переглядає тільки 40 % населення, а якщо, не дай Боже, це буде вдень, то взагалі менш ніж 10 %.

Може, високим можновладцям варто все ж таки дослухатися до простих громадян, які з подивом пишуть у коментарях: «Та підкажіть ви їм, що у кожного є мобільний телефон, а смс-повідомлення стоять копійки, то може не треба викидати 500 мільйонів державних коштів на цю дурню».

Тепер про ще один головний мотиватор рішення про будівництво МХ-7 від Володимира Трофименка: «За нашим вимірами та вимірами СБУ, в прикордонній зоні до 35 % населення не охоплене цифровим сигналом. У нас будуть передавачі великої потужності для того, щоб вони могли пригнічувати сигнал "з того боку"».

Дуже цікаво, чим робили виміри? Адже для вимірів сигналу в цифровому стандарті DVB-T2 необхідне спеціалізоване професійне й дороге обладнання. Ми впевнені, що такого обладнання немає у Держспецзв’язку, як немає там і фахівців із радіочастотного планування.

Необхідно також зауважити, що «пригнічувати» чужий передавач можливо тільки працюючи на одній частоті з ним, але в такому випадку телеглядач не зможе приймати сигнал не тільки чужий, але й український. Тоді взагалі питання: а в чому сенс такої телевізійної мережі?!

Заступник голови Держспецзв’язку називає ще одним мотивом для рішення про будівництво нового мультиплексу те, що запуск МХ-7 надасть Концерну РРТ можливість заробляти.

Ми не прихильники ідеї рахувати чужі гроші, але коли декларується, що це можливо зробити, надаючи послуги дешевше на 40 %, ніж у «Зеонбуду», то ми вимушені відреагувати.

І тут Володимира Трофименка чекає не дуже приємний сюрприз. Адже навіть простий розрахунок показує, що Концерну, щоби повернути отриманий кредит при зазначених тарифах, необхідно буде 5 років віддавати банку 100 % (!!!) усіх грошей, отриманих від роботи МХ-7. А якщо в мультиплексі, не дай Боже, буде не 12, а 10 каналів, то всі 7 років. Оце так «можливість заробляти»!

Не можемо не дати коментар і щодо так званих значних переваг мовлення в метровому діапазоні та визначення покриття по території, а не по населенню. Володимир Трофименко: «Приватній компанії важливий перш за все дохід. Вони покривають сигналом кількість людей, яке зазначене в ліцензії. Але не покривають необхідне у кількість території. У нас інші задачі».

Сергій Семерей, директор технічний Концерну РРТ: «Не населення, як це прописано у ліцензійних умовах "Зеонбуд". Бо населення складно порахувати. А територія вимірюється. Ми вже бачимо прогалини, але ми розпочнемо будівництво».

Ми довго не могли зрозуміти, чому всі ініціатори проєкту так активно наполягають саме на покриті території для МХ-7, адже телебачення переглядають реальні телеглядачі, а не умовні парнокопитні на пасовиськах. Складно рахувати? Так ми живемо в епоху цифрових технологій. Достатньо поєднати цифрову мапи по населенню від Державної служби статистики з цифровою мапою покриття телемережі — і вже за 5 хвилин ви будете мати достеменну інформації щодо кількості населення, яке проживає в межах зони покриття телемережі.

А потім зрозуміли «маленьку хитрість», яка полягає в тому, що фактичне покриття по населенню телемережі в метровому діапазоні буде не більш ніж 20 %, адже всім відомо, що населення вже давно не має обладнання для прийому сигналу в метровому діапазоні. Тому потім завжди можна на претензію відповісти: «Ми виконали завдання і покрили територію, а те, що нашого сигналу ніхто не бачить, то вже не наша проблема». Досить мудра стратегія, але питання, чи є вона достатньо чесною?

Іще один приклад маніпулятивної риторики, Сергій Семерей: «Не секрет, що у Києві багато проблем з прийомом існуючих мультиплексів. Частково те, що ми будуємо вирішить це питання».

По-перше, завдання ефірного цифрового телебачення — замінити ефірне аналогове, а не всі інші типи прийому (кабельне, супутникове, IPTV). У Києві в приватному секторі проживає тільки 1,5 % мешканців, тому тут ефір ніколи не буде домінувати. А головне, от зараз кияни переглядають у дециметровому цифровому ефірі 50 каналів, в кабельних мережах — 100, через супутник — сотні, і з якого дива телеглядачі повинні кинутися терміново шукати й купувати «старе» обладнання, для того щоб почати переглядати 12 каналів МХ-7 у метровому діапазоні?! Нам таке диво невідоме. Тому вважаємо оптимізм пана Семерея надмірним.

Ми не маємо на меті піддавати сумніву рішення, яке приймалося на такому високому рівні, адже там могли бути й зовсім інші підстави, ніж ті, що зараз у ЗМІ озвучують керівники різних держаних служб. Але очевидно, що в цьому питанні дуже багато міфів і недостовірної інформації.

Пресслужба ТОВ «Зеонбуд»

02 червня 2021
.

RATVODДата: Середа, 23.06.2021, 21:44 | Повідомлення # 348
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28360
Статус: Оффлайн
«Апостроф TV» хоче отримати

ліцензію на
цифровий ефір



Фото: пресслужба «Апостроф TV»

Власник каналу вважає найбільшою проблемою
відсутність ліцензії на цифрове мовлення
.


«Апостроф TV» братиме участь у конкурсі на цифрове мовлення Т2. Про це в інтерв’ю «Детектор медіа» розказав власник каналу Василь Філіпчук.

За його словами, відсутність можливостей мовити у Т2 наразі є головною проблемою каналу: «Практично всі інтернет-провайдери нас показують. Кабельщики теж показують нас досить непогано. Ні для кого не секрет, що кабельні мережі вимагають від таких мовників, як ми, грошей за присутність у себе. Ми не маємо таких коштів, тому, відповідно, і не хочемо платити за це. Нам вдалося зайти до більше 100 кабельщиків з наявних на ринку більше ніж 850, в тому числі і до великих, без особливих фінансових вливань. Але навіть якби ми змогли зайти до 300–400 кабельних операторів, це все одно не дозволяє мати покриття, співмірне з «Інтером», «1+1» чи навіть Прямим, тому що в них є ліцензії Т2».

У разі отримання ліцензії канал має намір збільшити колектив десь до 350–400 осіб для виробництва 24/7.

Також він переконує, що його канал є вигідним бізнесом, у відповідь на закиди щодо збитковості українських каналів пан Філіпчук каже: «Так говорять тільки люди, які не мають уявлення, про що йдеться. Телебачення, умовно кажучи, знаходиться на вершині медійної піраміди. Є декілька способів отримання прибутку на телевізійному ринку країни – і це, напевно, предмет для окремої розмови».

Нагадаємо, 19 травня президент Володимир Зеленський підписав указ, який зокрема, вводить у дію рішення РНБО про фінансування створення загальнонаціонального мультиплексу МХ–7. Фінансувати проєкт будуть за рахунок кредитів на 490 млн грн на 5-7 років під державні гарантії в рамках забезпечення національної безпеки та оборони. Гроші підуть на побудову мультиплексу від 10 до 12 каналів. Планується, що побудову мультиплексу завершать до кінця 2021 року.

23 червня 2021.



RATVODДата: П`ятниця, 09.07.2021, 09:20 | Повідомлення # 349
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28360
Статус: Оффлайн
«ЗЕОНБУД» про МХ-7:

фактичне покриття складе менш ніж
9% !




Ми з цікавістю прочитали в ЗМІ звіт фахівців з радіопланування 1+1 media
щодо покриття цифрового мультиплексу МХ-7.


Нарешті хоч хтось перейшов від слів до діла. Необхідно зазначити, що запропонована ними методика порівняльного аналізу є досить прагматичною та точною. У той же час нам здалося, що велика кількість технічних термінів не дала можливості читачам зрозуміти головний висновок звіту. А він полягає в тому, що фактичне покриття МХ-7 складе менш ніж 9% (!!!).

Як відомо, зараз цифрова телемережа працює в дециметровому діапазоні радіочастот і, відповідно, всі приймальні антени телеглядачів також. Усупереч думці технічних фахівців керівництво Концерну РРТ весь цей час стверджувало, що ці антени без проблем можуть приймати і сигнал у метровому діапазоні, в якому планується будувати МХ-7. От фахівці 1+1 media і вирішили перевірити достовірність цього твердження на практиці. Результат був досить очікуваним. Відповідно до вимірювань антени телеглядачів зможуть приймати метрові радіохвилі тільки в ближній від передавача зоні, радіус якої складає тільки до 30% від радіусу зони покриття за розрахунками Концерну РРТ.

Але нас цікавить не радіус, а площа покриття. Із математики відомо, що якщо у кола радіус складає 30% від радіусу більшого кола, то його площа сягає всього 9% площі великого кола. Тобто, тільки 9% телеглядачів ефірного телебачення зможуть приймати сигнал МХ-7.

А як же всі інші телеглядачі?! А всім іншим необхідно буде придбати за 800 гривень та встановити метрові антени та суматори. Але ще більшим питанням залишається, де їх купити? Адже через відсутність потреби виробництво таких антен в Україні зупинено, а за кордоном їх не виготовляють, адже там метрові частоти для телебачення практично не використовуються.

Але, якщо навіть припустити, що за рік чи два вдасться налагодити виробництво метрових антен, то залишається без відповіді питання – а навіщо телеглядачу витрачати 800 гривень на 10 каналів, якщо він вже зараз має 32? Тим паче, як зрозуміло із заяви 1+1 media, що провідні рейтингові загальнонаціональні канали не мають наміру змінювати 95% покриття діючої цифрової мережі на 9% покриття МХ-7.

Ми не маємо на меті ставити під сумнів рішення про будівництво МХ-7, але, якщо це рішення передбачає створення конкуренції, то ми за конкуренцію на підставі об’єктивних даних та правдивої інформації.

Прес-служба ТОВ «ЗЕОНБУД»

09 липня 2021.



RATVODДата: П`ятниця, 16.07.2021, 08:52 | Повідомлення # 350
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28360
Статус: Оффлайн
Національна рада скасувала своє рішення

про створення
цифрової багатоканальної телемережі МХ-4




Рішення Національної ради про створення цифрової загальнонаціональної
багатоканальної телемережі МХ-4 було ухвалене 5 грудня 2007 року.


Нині воно є застарілим і, за висновками Українського державного центру радіочастот (УДЦР), немає технічної можливості для повноцінної його реалізації, повідомив під час засідання член Національної ради Олександр Ільяшенко. Його пропозиція скасувати це рішення була підтримана усіма членами колегіального органу.

Олександр Ільяшенко нагадав, що з метою розповсюдження 32 телепрограм для публічного безкоштовного приймання діє загальнонаціональна мережа цифрового телемовлення у стандарті DVB-T/DVB-Т2 (MPEG-4), що складається із чотирьох цифрових багатоканальних телемереж МХ-1, МХ-2, МХ-3, МХ-5. Таке положення було визначено у Плані розвитку національного телерадіоінформаційного простору, затвердженому рішенням Національної ради від 01.12.2010 № 1684.

Також регулятор звертався до УДЦР, аби з’ясувати технічні можливості побудови телемережі МХ-4. У своєму висновку державний центр зазначив, що «наявного на сьогодні радіочастотного ресурсу України у смузі радіочастот 47 – 694 МГц недостатньо для створення повноцінної багатоканальної телемережі ЦНТВМ для загальнонаціонального мультиплексу МХ-4».

Олександр Ільяшенко також пояснив, що коли був оголошений конкурс на МХ-1, МХ-2, МХ-3, МХ-5, Національна рада скасувала усі свої рішення про створення цих мультиплексів. Однак чомусь рішення щодо МХ-4 залишилося чинним. Наразі, на переконання члена Національної ради, воно дуже застріле і не відповідає реаліям сьогодення. Адже ті канали, які були запропоновані, для створення цієї мережі, вже або задіяні в мережах МХ-1 і МХ-5, або не можуть бути використані, тому що віддані для створення мобільного зв’язку.

Зважаючи на це, було запропоновано скасувати рішення від 2007 року про створення МХ-4.

ОПУБЛІКОВАНО, 15.07.2021

RATVODДата: П`ятниця, 13.08.2021, 09:08 | Повідомлення # 351
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28360
Статус: Оффлайн
В Україні затвердили Програму будівництва

телевізійного мультиплексу МХ-7




Кабінет Міністрів України затвердив Програму підвищення обороноздатності і безпеки держави
в частині матеріально-технічного забезпечення побудови
загальнонаціональної цифрової багатоканальної телемережі МХ-7.


Про програму


Програма передбачає будівництво Концерном радіомовлення, радіозв'язку та телебачення цифрової багатоканальної мережі МХ-7. Вона забезпечить трансляцію українського телебачення в цифровому форматі, в тому числі у віддалених та прикордонних регіонах країни, де раніше був відсутній сигнал вітчизняних каналів.

За словами заступника Голови Держспецзв'язку Володимира Трофименко, після відключення аналогового мовлення склалася парадоксальна ситуація, коли частина українських громадян не мають доступу до українського телебачення.

«Багато українців, особливо в прикордонних регіонах, можуть переглядати лише канали сусідніх країн. Особливо загрозливою є ситуація на кордоні з країною-агресором і тимчасово окупованими територіями. Адже єдиним джерелом інформації там є пропагандистські канали нашого сусіда. Будівництво державного мультиплексу дозволить повернути громадянам України українське мовлення та забезпечить їх неспотвореною пропагандистами інформацією», - заявив Володимир Трофименко.

Що для цього потрібно


Для запуску мультиплексу МХ-7 потрібно придбати і встановити 158 цифрових телевізійних передавачів для забезпечення трансляції до 12 телевізійних програм і трьох програм громадського радіо. Документ також передбачає залучення кредитних коштів на будівництво державного мультиплексу під державні гарантії в обсязі 490 млн грн.

«Ми очікуємо в найкоротші терміни прийняття ще однієї постанови Кабінету Міністрів України, яке забезпечить надання державних гарантій для отримання Концерном кредиту і фактично запустить будівництво мультиплексу», - підкреслив Володимир Трофименко.

Читайте також: Інтерв'ю з представниками Держспецзв'язку та Концерну РРТ - про запуск MX-7 і не тільки ...

Мовлення в мережі МХ-7 буде вестися в форматі DVB-T2, який є сучасним європейським стандартом ефірного цифрового мовлення. Цей стандарт забезпечує поліпшену якість телевізійного зображення і звуку, а також дозволяє транслювати більшу кількість телевізійних програм в рамках виділеного частотного діапазону. Такий стандарт застосовується в Німеччині, Італії, Великобританії, Швеції, Фінляндії, Іспанії та багатьох інших країнах.

Редакція Mediasat

11 серпня, 2021.




RATVODДата: Середа, 18.08.2021, 14:03 | Повідомлення # 352
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28360
Статус: Оффлайн
Держспецзв’язку: Після запуску мультиплексу МХ-7

запрацює система сповіщення про надзвичайні події



Фото: istockphoto.com

Сповіщення транслюватимуться в ефірі каналів та через радіостанції.


Після запуску мультиплексу МХ-7 в Україні запрацює система сповіщення громадян про надзвичайні події. Про це повідомив заступник голови Держспецзв’язку Володимир Трофименко.

За його словами, сповіщення про надзвичайні ситуації, погодні катаклізми чи інші небезпечні для людей події транслюватимуться як в ефірі каналів, так і через радіостанції, які мовитимуть на новому мультиплексі.

Урядом вже ухвалена постанова про затвердження Програми підвищення обороноздатності й безпеки держави в частині матеріально-технічного забезпечення побудови загальнонаціональної цифрової багатоканальної телемережі МХ-7.

«Зараз проходить процедуру узгодження ще одна постанова Кабінету Міністрів України. Вона стосуватиметься умов кредитування Концерну радіомовлення, радіозв’язку та телебачення, який входить у сферу управління Держспецзв’язку і відповідатиме за будівництво мультиплексу. З моменту ухвалення постанови та підписання кредитного договору ми матимемо шість місяців, щоб запустити сьомий мультиплекс», – розповів Володимир Трофименко.

19 травня 2021 року президент Володимир Зеленський підписав указ, який зокрема вводить у дію рішення РНБО про фінансування створення загальнонаціонального мультиплексу МХ-7.

Проєкт профінансують кредитом на 490 млн грн на 5-7 років під державні гарантії. У мультиплексі має бути від 10 до 12 каналів. Планувалось, що будівництво мультиплексу завершать до кінця 2021 року.

Концерн РРТ обіцяє на 30–40% нижчі тарифи для каналів у МХ-7 у порівнянні з тарифами компанії «Зеонбуд». Мультиплекс транслюватиме сигнал у метровому діапазоні, тоді як мультиплекси MX-1, MX-2, MX-3 та MX-5 «Зеонбуду» транслюються в дециметровому. Отже теперішні антени для прийому сигналу МХ-7 не підійдуть. «Зеонбуд» відкрито критикує наміри держави побудувати мультиплекс.

Зокрема, через це медіагрупи не підтримують мультиплекс. «1+1 медіа» після дослідження технічних можливостей МХ-7 заявила, що вважає побудову мультиплексу Концерну РРТ у метровому діапазоні популістським та непродуманим рішенням.

Директор зі стратегії та розвитку бізнесу «Медіа Групи Україна» Федір Гречанінов назвав запуск мультиплексу дурницею, на яку виділено немалі бюджетні гроші. Втім керівник дивізіону PayTV&Digital StarLightMedia Микола Фаєнгольд не виключає, що держава знайде спосіб побудувати мультиплекс МХ-7 у дециметровому діапазоні.

Нагадаємо, 16 серпня ефір усіх телеканалів у цифрі був перерваний нерухомим текстовим повідомленням про вакцинацію. У пресслужбі цифрового провайдера-оператора «Зеонбуду» повідомили, що це тест для перевірки роботи «Системи попередження».

18 серпня 2021.



RATVODДата: Четвер, 02.09.2021, 23:08 | Повідомлення # 353
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28360
Статус: Оффлайн
АКТУАЛЬНО! ПРОФІЛАКТИЧНІ РОБОТИ



Проведення профілактичних робіт з обслуговування антенно-фідерних
систем та пристроїв електроживлення
06 вересня 2021 року


Концерн РРТ повідомляє, що згідно графіків планово-профілактичних робіт на 2021 рік, попередньо - узгоджених з усіма телерадіокомпаніями,
06 вересня 2021 року, з 05:00 до 14:00 години, заплановано проведення профілактичних робіт з обслуговування антенно-фідерних систем та пристроїв електроживлення РТПС, РТС, РРС та СТ ВКУ Концерну РРТ.

При цьому в вищезазначений проміжок часу будуть знеструмлені усі об’єкти Концерну РРТ, на яких розташоване обладнання телерадіомовлення (в тому числі цифрове).

01 вересня 2021.

RATVODДата: Субота, 02.10.2021, 20:38 | Повідомлення # 354
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28360
Статус: Оффлайн
Суд зобов’язав Нацраду розглянути заявку компанії,

яка хоче стати провайдером вже закритого мультиплексу
МХ-4



Фото: Scouse Smurf/Flickr

«Телемережі України» сподіваються на розгляд їхньої заяви
та скасування рішення про закриття мультиплексу


Восьмий (Львівський) апеляційний адміністративний суд зобов’язав Національну раду з питань телебачення та радіомовлення повторно розглянути заяву ТОВ «Телемережі України» про видачу ліцензії провайдера програмної послуги з використанням ресурсу багатоканальних телемереж МХ-4 (цифрова технологія DVB-T, DVB-T2) та ухвалити рішення з урахуванням висновків суду.

Про це «Детектору медіа» розповів виконавчий директор компанії «Телемережі Україна» Петро Семерей. Суд виніс рішення під час засідання у четвер, 30 вересня, його текст ще не оприлюднений у реєстрі.

Таким чином апеляційний суд залишив у силі рішення суду першої інстанції. 24 травня 2021 року Волинський окружний адміністративний суд визнав протиправним та скасував рішення Національної ради України з питань телебачення та радіомовлення від 15 жовтня 2020 року.

Читайте також: Які канали хочуть у державний мультиплекс?

Нагадаємо, 15 жовтня 2020 року Нацрада вирішила залишити без розгляду заяву УЦТМ та ТОВ «Телемережі України» про видачу ліцензій провайдера програмної послуги з використанням цифрової багатоканальної телемережі МХ-4 через відсутність ресурсу. Заяву «Телемереж України» Нацрада розглядала вдруге – за рішенням суду. 7 травня 2015 року [b]Нацрада[/b] залишила заяву компанії без розгляду, посилаючись на те, що вона не оголошувала прийому пропозицій від охочих розбудовувати загальнонаціональну цифрову мережу.

Однак 15 липня 2021 року Нацрада закрила цифровий мультиплекс МХ-4. Таке рішення Нацрада прийняла на основі висновків УДЦР. За словами члена Нацради Олександра Ільяшенка, канали, які у 2007 році були відведені для побудови мультиплексу, вже задіяні в МХ-1-МХ-5, або віддані під створення мобільного зв’язку.

Петро Семерей сподівається , що Нацрада скасує рішення про закриття мультиплексу МХ-4: «Особливо з огляду на те, що два канали — УНІАН-ТБ та М2 — мають ліцензії на мовлення у цьому мультиплексі на 10 років, і вже сплатили ліцензійний збір».

01 Жовтня 2021



RATVODДата: Четвер, 20.01.2022, 10:02 | Повідомлення # 355
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28360
Статус: Оффлайн
Телевізійна мережа Т2

– з’явилися вільні канали ще для 4 телекомпаній




Компанія "ЗЕОНБУД", як оператор загальнонаціональної телемережі "Т2", подала заявку
до Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення в, якій зазначила наступне:


"З метою забезпечення інформаційної безпеки, протидії зовнішньому негативному інформаційному впливу та поширення об’єктивної інформації на території України, ТОВ "ЗЕОНБУД" виконало модернізацію власних цифрових телемереж МХ-2, МХ-3, МХ-5, зокрема створило вільні канали мовлення для 4 (чотирьох) додаткових загальнонаціональних телерадіоорганізацій".

Враховуючи, що відповідно до ч. 7 ст. 23 ЗУ "Про телебачення і радіомовлення" багатоканальне мовлення з використанням радіочастотного ресурсу здійснюється на конкурсних засадах, ТОВ "ЗЕОНБУД" звернулося до Національної ради з пропозицією виконати норму закону та оголосити конкурс на отримання ліцензій на мовлення на вільних каналах багатоканальних телемереж МХ-2, МХ-3, МХ-5 "ЗЕОНБУД".

Таким чином, чекаємо на конкурс і маємо надію, що телеглядачі нашої телемережі вже в травні отримають можливість для перегляду ще більшої кількості цікавих телепрограм.

Пресслужба ТОВ "ЗЕОНБУД"

13.01.2022


RATVODДата: Четвер, 20.01.2022, 12:59 | Повідомлення # 356
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28360
Статус: Оффлайн
Державний телеконцерн скупився обладнанням

для
цифрового мовлення на 289 мільйонів




Концерн радіомовлення, радіозв’язку та телебачення 30-31 грудня
уклав чотири угоди про закупівлю обладнання на 288,89 млн грн.


Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Зокрема ТОВ «Науково-виробниче об’єднання «Ромсат» за 155,10 млн грн. поставить і пусконалагодить телевізійні передавачі стандарту DVB-T2 із вихідною потужністю 1кВт або більше, а ТОВ «Терапро» за 96,82 млн грн. – із вихідною потужністю менше 1кВт.

У договорах не вказано, але, судячи з назв, виробником перших передавачів є компанія «Rohde & Schwarz» (Німеччина), а других – компанія «Vigintos Electronika» (Литва).

Також у ПП «Радіодім» замовили передавальних телевізійних антен на 36,98 млн грн.

Закупівлі традиційно провели без аукціону, оскільки КРРТ не вважає себе замовником у розумінні закону «Про публічні закупівлі», адже веде діяльність на комерційній основі.

Засновниками «НВО «Ромсат» вказані Наталія Романишин, ПАТ «ЗНВКІФ «Фінансовий стандарт» і ТОВ «Пропеті Інвест». Фірму «Пропеті Інвест» заведено на кіпрську «Colisar Enterprises Limited» Юлії Лантвойт та її чоловіка Віктора Мазура, який до 2017 року був членом Нацкомзв’язку. Фонд «Фінансовий стандарт» на 50,7% належить Юлії Лантвойт, а решта акціонерів невідома. У групу компаній родини Мазур входить провайдер «Ланет».

Київською фірмою «Терапро» володіють директор Олексій Летінський, Сергій Пилипчук та Ігор Кравченко з Києва і Сергій Мельниченко та Олександр Сокол із Київської області.

Засновницею і директоркою харківської «Радіодім» є Людмила Стадник. За даними системи «YouControl», раніше фірма певний час називалась «Цифрові телерадіомовні технології». Колись засновником був Олексій Кулаков, а до того – Надiя Пiлютiкова.





18.01.2022

RATVODДата: Субота, 22.01.2022, 14:11 | Повідомлення # 357
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28360
Статус: Оффлайн
Перший передавач державного мультиплексу МХ-7

встановлюють на телевежі у Києві




Концерн РРТ (КРРТ) почав монтаж обладнання, необхідного для запуску
загальнонаціональної цифрової багатоканальної телемережі MX-7.


На телевізійній вежі у Києві розпочато встановлення першого передавача державного мультиплексу.

«Київська телевежа стала першим об’єктом, на якому працівники КРРТ почали монтаж обладнання в рамках реалізації проєкту побудови державного мультиплексу МХ-7. Напередодні було демонтовано старе аналогове обладнання, а зараз на висоті 200 метрів триває встановлення першого передавача цифрового сигналу. У найближчі місяці мережа передавачів буде встановлена в усіх регіонах та дасть можливість покрити сигналом понад 90% території України», – зазначив заступник Голови Держспецзв’язку Володимир Трофименко.

Передавач німецької компанії Rohde&Schwarz потужністю 4 кВт забезпечуватиме доступом до 12 загальнонаціональних телевізійних програм мешканців Києва і Київської області.

«Запуск державного мультиплексу дасть можливість українцям, навіть у найбільш віддалених куточках країни, дивитися українське телебачення у цифровій якості. Це особливо важливо в областях, які межують з територією країни-агресора, адже в нас іде війна, в тому числі інформаційна. Побудова державного мультиплексу – це питання національної безпеки», - підкреслив Володимир Трофименко.

Нагадаємо, для забезпечення інформаційної безпеки, захисту інтересів суспільства, протидії зовнішньому негативному інформаційному впливу та розвитку інформаційної інфраструктури в умовах гібридної війни, Уряд у серпні 2021 року затвердив Програму підвищення обороноздатності і безпеки держави в частині матеріально-технічного забезпечення побудови оператором Концерном радіомовлення, радіозв’язку та телебачення загальнонаціональної цифрової багатоканальної телемережі MX-7.

Програмою передбачено:

- придбання і встановлення 158 цифрових телевізійних передавачів для забезпечення трансляції до 12 телевізійних програм стандартної чіткості та 3 програм суспільного радіо;

- організацію доставки програм до передавачів у 74 одночастотних зонах України;

- створення головної станції мультиплексування та центру управління і моніторингу.




20.01.2022

RATVODДата: Вівторок, 25.01.2022, 19:57 | Повідомлення # 358
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28360
Статус: Оффлайн
ЦИФРОВЕ ТЕЛЕБАЧЕННЯ У ВАШІЙ ОСЕЛІ





RATVODДата: Субота, 05.02.2022, 17:25 | Повідомлення # 359
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28360
Статус: Оффлайн
Концерн РРТ повідомив Нацраду

про введення в експлуатацію телемережі МХ7




Концерн РРТ – оператор загальнонаціональної цифрової телемережі МХ-7 – повідомив
Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення про запланований запуск мережі.


Зробити це за п'ять місяців до завершення будівництва концерн мав відповідно до п. 4 рішення Нацради 05.12.2019 № 2039.

Тепер Нацрада має ухвалити рішення про оголошення конкурсу на мовлення в мережі МХ-7. До мультиплекса передусім мають увійти державні телекомпанії та Суспільний мовник.

Мовлення відбуватиметься у стандарті DVB-T2 із використанням 158 передавачів. Технічні характеристики мультиплексу передбачають розповсюдження 12 телевізійних програм зі стандартною чіткістю (SD). Серед 12 програм мультиплексу три зможуть розповсюджуватись із високою чіткістю (HD).

З метою недопущення кризи неплатежів з боку переможців конкурсу Концерн РРТ пропонує в конкурсних умовах передбачити наявність в учасників попередніх договорів із Концерном із зазначеною вартістю трансляції телевізійної програми у мережі МХ-7.

Нагадаємо, що для забезпечення інформаційної безпеки, захисту інтересів суспільства, протидії зовнішньому негативному інформаційному впливу та розвитку інформаційної інфраструктури в умовах гібридної війни – Уряд у серпні 2021 року затвердив Програму підвищення обороноздатності та безпеки держави в частині матеріально-технічного забезпечення побудови оператором Концерном радіомовлення, радіозв’язку та телебачення загальнонаціональної цифрової багатоканальної телемережі MX-7.

Для будівництва мережі Концерн РРТ залучив 490 млн грн кредиту під гарантії Уряду. Монтаж першого передавача розпочався 20 січня 2022 року.

Мережа працюватиме у метровому діапазоні, захищеному від перепланування, і покриватиме мовленням понад 90% території України. Зокрема найвіддаленіші регіони, прикордонні райони, де після відключення аналогового сигналу в українців не було доступу до безкоштовного українського телебачення.

Сигнал надаватимуть у некодованому вигляді. Пакет телеканалів буде безкоштовним для глядачів.

03.02.2022

RATVODДата: Четвер, 24.02.2022, 23:27 | Повідомлення # 360
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28360
Статус: Оффлайн
Національна рада внесла зміни в рішення

про створення загальнонаціональної мережі
МХ-7


На засіданні 24 лютого Національна рада внесла деякі зміни у своє попереднє рішення
про створення багатоканальної цифрової телемережі у діапазоні 174-230 МГц (МХ-7),
оператором якої є Концерн радіомовлення, радіозв’язку та телебачення.


Передбачено, що оператор мережі повинен забезпечити інформування населення про надзвичайні ситуації.

Заступник голови Національної ради Олег Черниш пояснив, що регулятор 25 січня 2022 року отримав листа від ДП «Український державний центр радіочастот» про те, що Концерну РРТ видано висновки щодо електромагнітної сумісності радіоелектронних засобів телемережі (МХ-7) зі зміненими технічними характеристиками. Ці зміни будуть зафіксовані в додатку до рішення Національної ради від 5 грудня 2019 року № 2039. Після цього Концерн РРТ почне будівництво мережі й буде встановлювати передавачі для 10 каналів мовлення. Згодом Національна рада оголосити конкурс на телевізійне мовлення з використанням 10 частотних присвоєнь у цій мережі.

Мовлення в МХ-7 може розпочатися після вимкнення аналогових телевізійних передавачів, а також тих, що працюють наразі на територіях із особливим режимом мовлення за тимчасовими дозволами.

Щоб забезпечити безперебійне мовлення українських каналів у населених пунктах Донецької і Луганської областей вирішено, що дозволи на тимчасове мовлення телерадіоорганізаціям, які використовують 5 ТВК у м. Волновасі, 6 ТВК у м. Гірнику, 5 ТВК у м. Маріуполі, 8 ТВК у м. Краматорську Донецької області, 6 ТВК у м. Марківці та 12 ТВК у с. Підгорівці Луганської області, будуть анульовані після видачі ліцензій переможцям конкурсу на багатоканальне мовлення в телемережі МХ-7.

Також Національна рада повідомить низку компаній про вимкнення радіоелектронних засобів аналогового телевізійного мовлення, бо вони створюватимуть завади. Серед них ТОВ «Міжнародна комерційна ТРК «ICTV», ПрАТ «Телеканал «ІНТЕР», ПрАТ «Шосткинська телекомпанія «Телеком-Сервіс», ПрАТ «ТРК «Право А/ТВК», АТ «НСТУ». Таким чином, ліцензії цих компаній на мовлення з використанням 8 ТВК у м. Краматорську, 9 ТВК у м. Лисичанську, 8 ТВК у м. Шостці, 11 ТВК у м. Харкові, 6 ТВК у м. Чернігові будуть анульовані.

Окремий пункт рішення передбачає, що оператор телемережі МХ-7 Концерн РРТ має забезпечити оповіщення (інформування) населення про загрозу виникнення або виникнення надзвичайних ситуацій.​

ОПУБЛІКОВАНО, 24.02.2022

Форум TV-SAT » « Все про Телебачення » » Цифрове телебачення DVB » Цифрове ефірне ТБ в Україні ( DVB-T2 ) (Без обговорення !!!)
Пошук:

Copyright TV-SAT © 2009-2024