FORUM TV-SATСубота
20.04.2024, 10:57

Вітаю Вас Гість | RSS

[ ] · Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS · Load-SP · Load-AS· · Перекладач translate ]
  • Сторінка 1 з 6
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • »
Форум TV-SAT » « Все про Телебачення » » Цифрове телебачення DVB » Цифрове ефірне ТБ в Росії ( DVB-T2 )
Цифрове ефірне ТБ в Росії ( DVB-T2 )
RATVODДата: Неділя, 17.05.2009, 11:49 | Повідомлення # 1
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28360
Статус: Оффлайн
Цифрове ефірне ТБ в Росії



Доступно тільки для користувачівВ Росії почалася цифрова революція

У 2009 році уряд РФ почав реалізацію першого етапу федеральної цільової програми ( ФЦП )

" Розвиток телерадіомовлення в Російській Федерації в 2009 - 2015 рр. "


За словами голови комісії з розвитку телерадіомовлення віце - прем'єра Сергія Собяніна, реалізація ФЦП передбачає два етапи. На першому етапі планується розробити і затвердити системні проекти будівництва цифрових мереж по всіх регіонах і почати будівництво космічних апаратів, які згодом будуть використані для поширення цифрового ТБ-сигналу.

Загальний об'єм фінансування складе 127 мільярдів рублів, з яких більше 1,13 мільярдів, - засобу регіональних бюджетів. В основному вони підуть на закупівлю приставок і супутникових антен. Без цього устаткування більшість телевізорів, що знаходяться в будинках у росіян, не зможуть перейти з аналогового на цифровий сигнал.

Згідно проекту програми, безкоштовне устаткування для прийому державного пакету цифрових каналів отримають лише малоімущі люди. Більшості росіян доведеться купувати цифрові приставки самостійно. Так, за словами Олександра Рольбінова, міністра по розвитку інфраструктури області Калінінграда, уряд вважає, що більшість калининградцев в змозі самостійний придбати необхідну техніку. Тому допомогу планується надати лише малоімущим людям. «Якщо у федеральної казни з'явиться така можливість, то свій внесок внесе і обласний бюджет», - заявив міністр.

Трансляція обов'язкових загальноросійських каналів в цифровому форматі на всій території Росії, забезпечуватиметься державою безкоштовно для населення на базі єдиного державного оператора (РТРС). При цьому зберігатиметься паралельне мовлення цих каналів в аналоговому форматі до того моменту, коли цифровими телевізійними приставками буде забезпечено 95 відсотків населення. При цьому оператори зв'язку не отримуватимуть оплату за поширення обов'язкового пакету телеканалів ні від телекомпаній, ні від держави, - про це в кінці жовтня 2009 року заявив Віталій Стицько, директор департаменту цифрового телебачення Міністерства зв'язку і масових комунікацій РФ.

www.sat24.ru По матеріалах "Російської газети" і "Триколор ТБ"


RATVODДата: Неділя, 17.05.2009, 11:51 | Повідомлення # 2
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28360
Статус: Оффлайн
Цифрове телебачення в Росії

впроваджуватиметься з прикордонних територій


Доступно тільки для користувачів.

Broadcasting.Ru


RATVODДата: Неділя, 17.05.2009, 11:52 | Повідомлення # 3
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28360
Статус: Оффлайн
Цифрове ТБ потроїло оборот

Доступно тільки для користувачів


RATVODДата: Вівторок, 19.05.2009, 10:37 | Повідомлення # 4
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28360
Статус: Оффлайн
RATVODДата: Вівторок, 19.05.2009, 10:39 | Повідомлення # 5
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28360
Статус: Оффлайн
Держдума невдоволена переходом на "цифру"

Доступно тільки для користувачів


RATVODДата: Субота, 06.06.2009, 15:04 | Повідомлення # 6
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28360
Статус: Оффлайн
Республіка Алтай одною з перших в Росії

перейде на цифрове телебачення і радіо

Республіка Алтай разом з сусідньою Тувою і Хакасією однією з перших в Росії перейде на цифрове телебачення і радіомовлення. Про це повідомив начальник Гірничо-алтайського радіотелевізійного передавального центру Володимир Тімощук.По його словам, зараз в республіці розробляється системний проект по переходу на цифрове ТБ і РВ, а в 2010 році почнеться розробка робочого проекту і виділення засобів з російського бюджету в рамках федеральної цільової програми по переходу на цифрове мовлення.

Тімощук повідомив, що введення нового типа поширення сигналів до 2015 року забезпечить їх упевнений і якісний прийом у всіх 243 селах РА, включаючи найвіддаленіші і важкодоступні. Тут прийматимуть вісім телепрограм і три радіопрограми в діапазоні УКВ.

А доки в республіці йде підготовча робота до реалізації цього великого державного проекту, повідомив Тімощук. Сьогодні на радіотелевізійній станції, яка розташовується на горі Туга в Горно-Алтайську, завершена робота по заміні п'яти з десяти антен. Це дозволило збільшити зону упевненого прийому Першого каналу ТБ, «Радіо Росії», радіостанції «Маяк» і гірничо-алтайського цілодобового «Мега-серія-радіо». Роботи по установці, монтажу і наладці нового устаткування обійшлися в 2,7 мільйона рублів.

Горно-алтайський радіотелевізійний передавальний центр щорік проводить роботи по заміні застарілого устаткування на 40-50 мільйонів рублів, повідомив Тімощук.


RATVODДата: Субота, 06.06.2009, 15:06 | Повідомлення # 7
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28360
Статус: Оффлайн
У 2010 році Примор'я перейде на цифрове телебачення.

Як повідомив в рамках робочого візиту в ДФО керівник Федеральної служби по нагляду у сфері зв'язку, інформаційних технологій і масових комунікацій Сергій СИТНИКОВ, за проектом переходу російського телерадіомовлення на цифровий формат, спочатку цифровизация пройдет на Далекому Сході і півдні Сибіру, а до 2015 року охопить всю територію країни.

«2 місяці тому закінчилася розробка частотного плану, який вже прошел узгодження в Міністерстві оборони РФ. Зараз ми почали роботу по проектуванню мереж цифрового ефірного телерадіомовлення», - розповів Сергій Ситников.

У Примор'ї цифрове телебачення з'явиться вже в 2010 році. За словами генерального директора Російської телевізійної радіомовної мережі Олексія Малініна, упевнений цифровий сигнал зможуть отримати 95 відсотків населення краю.

Склад першого мультиплексу (вільного доступу) урядова комісія з телерадіомовлення визначила ще в грудні 2008 року. До нього увійшли 8 телеканалів - «Перший канал», «Росія», «Вести плюс», «Культура», «Спорт», «Дитячий канал», НТВ і «П'ятий канал», і три обов'язкові радіоканали - «Радіо Росії», «Маяк», «Вести ФМ». Цей пакет поширюватиметься для абонентів у складі першого ефірного мультиплексу, який упроваджуватиметься в першу чергу. Всього в рамках цифровизации планується організувати 3 ефірних цифрових пакету вільного доступу (мультиплексу), таких, що містять 20-24 канали.

Відключення аналогового телебачення очікується не раніше 2015 року.


RATVODДата: Четвер, 25.06.2009, 10:18 | Повідомлення # 8
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28360
Статус: Оффлайн
Вперше в Росії заснована Національна премія

в області багатоканального цифрового телебачення

Асоціація кабельного телебачення Росії і виставкова компанія "Мідекспо" за підтримки провідних операторів кабельного і супутникового ТБ оголошують про установу Національної Премії в області багатоканального цифрового телебачення "Велика цифра". Завдання проведення премії:

- Популяризація і просування сучасних технологій, послуг і продуктів для мереж платного ТБ серед операторів і абонентів напередодні підготовки переходу Росії на цифрове мовлення.

- Становлення цивілізованого ринку кабельного і супутникового ТБ, налагодження партнерських стосунки між телекомпаніями і операторами.

Учасники на здобуття премії: федеральні і регіональні оператори кабельного і супутникового телебачення Росії і країн СНД, виробники, системні інтегратори, дистриб'ютори і інтегратори устаткування для прийому цифрового багатоканального телебачення, російські і іноземні телеканали, що віщають в мережах кабельного і супутникового телебачення російською мовою на території Росії і країн СНД, а також російські телеканали, що віщають за кордоном.

Національна Премія «Велика цифра» проводиться по наступних категоріях: «Компанія-оператор», «Устаткування і технології для цифрового телерадіомовлення», «Проекти по організації цифрового мовлення», «Нове російського телебачення» і «Зарубіжне телебачення в Росії».

Президент Міжнародної Академії телебачення і радіо Анатолій Лисенко прийняв запрошення очолити жюрі Національної Премії в області багатоканального цифрового телебачення «Велика цифра». У жюрі Національної Премії входять відомі журналісти, експерти в області телерадіомовлення, громадські діячі і представники операторів кабельного і супутникового телебачення. У категоріях «Наше нове телебачення» і «Зарубіжне телебачення в Росії» проводитиметься інтерактивне глядацьке голосування.

Нагородження переможців Національної Премії проходить 2 лютого 2010г. в рамках проведення щорічної міжнародної виставки телевізійних і телекомунікаційних технологій CSTB’2010 за підтримки Міністерства зв'язку і масових комунікацій РФ.

Президент Асоціації кабельного телебачення Росії Юрій Пріпачкин і генеральний директор виставкової компанії «Мідекспо» Ірина Недумова стали співголовами Оргкомітету Національної Премії.

http://www.prime-tass.ru


RATVODДата: Четвер, 25.06.2009, 21:28 | Повідомлення # 9
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28360
Статус: Оффлайн
Кому буде доступне цифрове телебачення ?

Жителі Росії при переході на цифрове телебачення і радіо безкоштовно дивитимуться і слухатимуть вісім теле- і три радіоканали. Така державна гарантія дається в указі президента РФ Дмитра Медведева, підписаному сьогодні. Як повідомила пресс- служба Кремля, документ підписаний "в цілях забезпечення свободи масової інформації і створення умов для здобуття населенням соціально значимої інформації", повідомляє "ІТАР-ТАРС Урал".

Організаційна і технічна єдність мереж мовлення загальноросійських обов'язкових загальнодоступних телевізійних і радіоканалів забезпечується тим, що ефірна наземна трансляція, а також створення і розгортання цифрових наземних мереж для ефірної трансляції здійснюються єдиним державним оператором телерадіомовлення федеральне державне унітарне підприємство "Російська телевізійна і радіомовна мережа".

Зараз мовлення на території РФ здійснюють 83 республіканських, краєвих, регіональних, територіальних і обласних радіопередавальних центру. У Росії трансляція телерадіопрограм здійснюється за допомогою 15 922 телевізійних і 4 123 радіомовних передавачів. На об'єктах державної мережі РТРС встановлено 14 478 телепередавачів /90,9 проц від загального количества/ і 3 697 радіопередавачів /89,6 проц від загального количества/. Належать РТРС 11 021 /68,7 проц/ телепередавачів і 1 992 /48 проц/ радіопередавачів. Отже основну частину ефірної трансляції здійснює ФГУП "РТРС", а частину, що залишилася, виконують альтернативні оператори.

"Попереду має відбутися тривала, копітка робота з підготовки і укладення договорів між ФГУП "РТРС" і альтернативними операторами", - відзначають в Мінкомсвязі. У відомстві упевнені, що "при створенні єдиного комплексу мереж мовлення загальноросійських обов'язкових загальнодоступних телевізійних і радіоканалів 99,9 проц інтересів альтернативних операторів будуть дотримані".

Ефективність використання обмеженого радіочастотного ресурсу досягаються завдяки тому, що ефірна цифрова наземна трансляція загальноросійських обов'язкових загальнодоступних телевізійних і радіоканалів вестиметься єдиним пакетом, з використанням одного радіочастотного каналу призначеного для телевізійного мовлення в кожній конкретній зоні мовлення. Вживання сучасного стандарту стискування телевізійного зображення /Мpeg-4/ дає можливість ефірної цифрової наземної трансляції в одному радіочастотному каналі необхідної кількості загальноросійських обов'язкових загальнодоступних телевізійних і радіоканалів при дотриманні високих вимог до якості зображення і звуку.

Мовлення телеканалу "Перший канал" здійснює Відкрите акціонерне суспільство "Перший канал". Мовлення телеканалу здійснюється в 83 суб'єктах РФ, обхват мовленням складає 98 проц населення. Федеральне державне унітарне підприємство "Всеросійська державна телевізійна і радіомовна компанія" здійснює мовлення декількох загальноросійських обов'язкових загальнодоступних телеканалів і радіоканалів. Мовлення телеканалу "Росія" ведеться в 83 суб'єктах РФ, обхват мовленням складає 98 проц населення. Мовлення телеканалу "Спорт" здійснюється в 80 суб'єктах РФ, обхват мовленням складає 53,6 проц населення. Мовлення телеканалу "Культура" здійснюється в 83 суб'єктах РФ, обхват мовленням складає 73,1 проц населення. В той же час, до складу ВГТРК входять 89 регіональних телерадіокомпаній, що віщають у всіх суб'єктах Російської Федерації. У складі загальноросійських обов'язкових загальнодоступних телеканалів і радіоканалів увійшов перший в Росії цілодобовий інформаційний канал "Вести 24". Зараз його трансляція здійснюється переважно по мережах супутникового і кабельного мовлення. Телеканал входить до складу базових пакетів таких супутникових мовців як "НТВ+" і "ТРИКОЛОР-ТВ". Мовлення телеканалу "НТВ" здійснює Відкрите акціонерне суспільство "Телекомпанія НТВ" в 83 суб'єктах РФ /81 проц населения/. Мовлення телеканалу "Петербург - 5 канал" здійснює Відкрите акціонерне суспільство "Телерадіокомпанія "Петербург" в 83 суб'єктах РФ /70 проц/.


SerjogaДата: Четвер, 25.06.2009, 21:29 | Повідомлення # 10
користувач

Країна:
повідомлень: 89
Статус: Оффлайн
Игорь Чепурун: ще 20 цифрових каналів

з'являться слідом за обов'язковими

Указом президента 24 червня затверджено перелік общероссийских обов'язкових загальнодоступних телеканалів і радіостанцій, до якого увійшли телеканал «Росія», «Вести», «Культура», Дитячо-юнацький телевізійний канал, телеканал «Спорт», Перший канал, «Петербург - 5 канал», НТВ, а також радіоканали Вести FM,«Маяк»,«Радіо Росії».Згідно з указом ці теле-та радіоканали є обов'язковими для поширення на всій території Росії та безкоштовними для споживачів. Детальніше про цю цифрової мережі в інтерв'ю «Вести» розповів міністр зв'язку та масових комунікацій РФ Ігор Чепурун.

- Ігор Олегович, здравствуйте. Дмитро Медведєв підписав указ про створення пакету цифрових телеканалів, обов'язкового для поширення на всій території Росії. Скажіть, а з яких регіонів розпочнеться формування мережі ?
- Цифрова мережа у вигляді кабельного телебачення і безпосередньо супутникового мовлення існує вже по всій країні. У ефірне форматі є кілька досвідчених зон, які розкидані по різних регіонах.Але справжня мережу вже у відповідності з цим указом и по всем нашим планам повинна буде будуватися з Далекого Сходу. Тому що саме в цих регіонах найбільшу кількість населених пунктів, де телеглядачі до сих пор можуть приймати 1-2 каналу, які транслюються з центру.Зараз, з появою цифрового телебачення, таких каналів стане 8. Відповідно, ми підемо з Далекого Сходу. Саме в прикордонних регіонах дуже важливо розмістити обладнання так, щоб воно було погоджено з нашими сусідами. Щоб вони нам не заважали, і ми їм не заважали.Далі вздовж кордонів будемо рухатися в бік Європи. Одночасно з Далеким Сходом постараємося вже в цьому році зробити все, щоб розгорнути мережу в Калінінграді. Тому що це дуже складна крапка. Навколо сусіди. Деякі вже перейшли на цифрове телебачення. На деяких територіях ще немає.І важливо вчасно з усіма домовитися. А потім, відповідно, будемо захоплювати вже центральні області. Там, де не так спішно нам потрібно це з кимось погоджувати. Де ми можемо розраховувати тільки на свої сили.

- А чи вже виділені гроші на ці роботи ?
- Плани прописані.І федеральна цільова програма, де все це зафіксовано, знаходиться на завершальній стадії підготовки. Зараз є така концепція ефіру, програма. Вона знаходиться в уряді.І ми розраховуємо, що в досить незабаром вже все це буде зафіксовано і внесено в тому числі і в плани бюджету на наступні роки. Тобто ми приблизно розуміємо, на які ресурси можемо розраховувати. Ресурси нам потрібні перш за все на будівництво мережі.Крім того, на розвиток супутникової угрупування. А також ці кошти підуть на субсидування доставки сигналу, як кажуть фахівці, в ті населені пункти, де це не вигідно самим мовникам.До 11 року це населені пункти з населенням менше 200 тисяч чоловік, а з 11 року - менш ніж 100 тисяч чоловік.

- На яких умовах буде проходити трансляція цих цифрових теле-і радіоканалів, як і ким буде оплачуватися їх мовлення.
- В цьому як раз і полягає головне в підписаному указі.Всі канали, які пішли до складу першого пакету, першого мультиплексу, будуть доставлятися до телеглядачів безкоштовно. І, відповідно, вони повинні так само поширюватися у всіх середовищах. Це і в мобільному супутниковому телебаченні, і просто в мобільному телебаченні, і в кабельному телебаченні.То є скрізь всі наші споживачі зможуть отримувати цей набір пакетів безкоштовно. Природно, є економічна модель, як це поширюється.Там, де великі міста і де рекламна модель нашого телебачення спрацьовує і забезпечує мовникам прибутковість мовлення, вони будуть отримувати гроші з цього. А в населених пунктах, де така прибутковість не забезпечується, буде платити держава.

- Ігор Олегович, а чи правда, що деяким регіонами доведеться розгортати цифрове мовлення за рахунок місцевого бюджету ?
- Ні, це не так. Ми, звичайно ж, будемо тільки вітати, якщо регіони разом з федеральним центром будуть брати участь.І, зокрема, в Калінінграді якраз мова йде про це. Там місцеве уряд вважає, що вони можуть допомогти федеральному підприємству Російська державна телевізійна і радіомовних мережа будувати такі мережі. Ми будемо це тільки вітати.Але в цілому це загальнодержавна програма. І в основному вона буде будуватися саме за рахунок коштів федерального бюджету.

- Скажіть, які питання необхідно залагодити відносно мовникам та операторів зв'язку, щоб без проблем забезпечити роботу цифрового телебачення в Росії, і які документи зараз готуються ?
- Ми зараз готуємо цілий набір законопроектів, які будуть стосуватися і закону про ЗМІ, і закону про ліцензування. Це як раз пов'язане з фінансовими взаємовідносинами між мовникам та операторами зв'язку.Оскільки ми хочемо, щоб ці пакети були доступні скрізь і безкоштовно, можуть бути колізії правового характеру. Податкова служби може задати питання і тим, і іншим: у вас є договірні відносини, ви здійснюєте некий обмін продуктами.А де ж гроші, які ви повинні один з одного за цей продукт отримувати?І з тим, щоб у податкової служби таких підозр не було, ми саме законодавчо зафіксіруем, що це відносини будуть будуватися таким чином, що як раз будуть гарантувати безкоштовність передачі сигналу і безкоштовність одержання його для телеглядача.

-А скільки додаткових супутників потрібно вивести в космос для технічної можливості цифрового мовлення в Росії ?
- Хороших супутників мало не буває. Чим більше, природно, тим краще. Є кілька обмежень. Перше - те орбітальним частотні позиції, які закріплені за Росією.Оскільки точки стояння на орбіті - це теж дуже-дуже рідкісна річ. І завжди за ними вибудовується чергу. У Росії, слава Богу, запас таких точок стояння ще до сих пір є. Для того щоб гарантувати покриття території та ще невеликий резерв, нам потрібно 5 важких супутників.Один уже будується. На 2 проведені конкурси. І ще 2 нам предстоит в майбутньому теж спроектувати і побудувати. Ми називаємо для себе це система 4 +1.

- Скільки загалом коштів знадобиться для створення цифрової ефірної мережі ?
- Ми розраховуємо, що до 2015 року на її реалізацію буде потрібно близько 120-127 мільярдів рублів. З них близько 80 за рахунок федерального бюджету. Решта - це за рахунок підприємств, які будуть брати участь. Можливо, за рахунок регіонів та інших позабюджетних джерел.

- Крім тих теле-і радіоканалів, які входять в перший пакет, є й інші. Багато хто з них вже виявили бажання стати частиною цифрової ефірної мережі ?
- Ми плануємо, що за перше мультиплексів, до якого входять обов'язкові канали, підуть ще два мультиплексу.З тим, щоб глядачі навіть у найбільш віддалених регіонах могли мати можливість приймати через ефір стільки ж каналів, скільки можливо зараз в Москві або Санкт-Петербурзі. Це близько двох десятків каналів. І, звичайно ж, вже є бажаючі. Це і великі канали, в основному московські.Але є й регіональні канали. І, звичайно ж, регіони теж дуже зацікавлені в тому, щоб у них з'явився в мультиплексі, свій канал. Щоб глядачі цього регіону могли знати, що відбувається у них в губернії.

- Яким чином буде проходити їх приєднання до цифрової мережі ? Чи будуть вони за це платити ?
- Як раз те, як буде здійснюватися ліцензування по входженню в ці пакети, і за особливостями фінансування, поширення свого сигналу, ми як раз проводимо консультації з професійним співтовариством.І розраховуємо вже до осені визначитися з усіх нюансам будівництва другого та третього мультиплексу.

- З'явилися повідомлення про те, що компанія «Связьинвест» збирається вийти на ринок стільникового зв'язку. Стати одним з чотирьох великих операторів. Яким чином це буде відбуватися ?
- Строго кажучи, «Связьинвест» присутня на стільникового ринку Росії. Є ряд так званих мобільних активів. Зосереджені в декількох регіональних компаніях, що входять до складу «Связьинвест». Але зараз вони діють разрозненно.Відповідно, у них немає ні єдиної марки, єдиного бренду, ні єдиної стратегії, ні єдиної можливості по залученню споживачів по всій країні.Тому, строго кажучи, навіть за рахунок внутрішньої реорганізації є суттєві ресурси, як зміцнити позиції «Связьинвест» і компаній, що входять до групи «Связьинвест» на ринку стільникового зв'язку. Крім того, зараз розробляється детально стратегія, як реформуватиметься компанія.І одне з напрямків цієї стратегії - вихід на лідируючі позиції в національному масштабі. Це можливо декількома шляхами.Або шляхом об'єднання з вже діючими незалежними операторами, які не входять до складу великої трійки, або, якщо це виявиться можливим, і таку ймовірність теж вивчають наші колеги в «Связьинвест», шляхом можливих союзів з кимось з операторів «великої трійки». Але це питання переговорів.З урахуванням інтересів усіх акціонерів. Тому точно сказати, який шлях буде обраний, і з якого піде розвиток, як раз мобільного складової «Связьинвест», поки ще не можна.

- Тобто, точних термінів здійснення проекту ще немає ?
- Ми розраховуємо, що реформа «Связьинвест», в тому числі і те, що стосується його мобільних активів, займе від півтора до двох з половиною років. Тому можна сказати, що терміни вже є. Питання в деталях. А как раз над ними зараз йде робота.

- У Москві та Московській області у «Связьинвест» багато активів. Які ви можете озвучити найближчі плани з розвитку телекомунікаційного бізнесу ?
- Я думаю, що з найближчими планами краще буде звертатися до менеджменту самого «Связьинвест». Але дійсно є і активи в центральному регіоні.Є дуже непогані мережі, які побудовані, в тому числі, в Москві. Це, звичайно ж, дуже прибутковий ринок і без серйозного присутності на цьому ринку та роботи з абонентами на цьому ринку. Жодна з компаній, що претендують на лідируючі позиції в галузі, обійтися не може.І над цим наші колеги теж зараз думають.

- Спасибі вам велике за це інтерв'ю.

RATVODДата: П`ятниця, 03.07.2009, 16:01 | Повідомлення # 11
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28360
Статус: Оффлайн
У країні несподівано почався бум супутникового телебачення

Чиновники неодноразово відкладали переклад російського телемовлення в цифровий формат.
І ось в кінці червня президент Дмитро Медведев нарешті назвав точну дату.

В цілому цифровізація завершиться в 2012 р., а година ікс призначена на 2015 рік. З цієї миті колишній, аналоговий сигнал, швидше за все, зникне з ефіру, а власникам старих телевізорів доведеться купити спеціальну приставку.
Але населення, схоже, втомилося чекати цифрових милостей від держави. І звернулося за допомогою. до космосу. У країні несподівано почався бум супутникового телебачення Телебачення «на тарілочці» повторило долю мобільного зв'язку. Не так давно це було недешеве задоволення для вибраних, а зараз від великої кількості параболічних антен на будинках рябить в очах.

За даними ГИК «Фінам», шість мільйонів росіян - а це майже кожен двадцятий - вже обзавелися власною тарілкою. А через п'ять-сім років супутникове ТБ буде в кожного десятого. Чим такі привабливі тарілки? По-перше, в значної частини населення просто немає вибору. З супутника ловиться більше сотні телеканалів. Тим часом, за статистикою, середньому жителеві країни доступні не більше трьох ефірних каналів, а в багатьох регіонах - лише один-два.
« Це відбувається тому, що телевізійникам невигідно вкладати гроші в розвиток мовлення в населених пунктах, де проживають менше 200 тисяч чоловік. На їх думку, безкоштовне мовлення в таких регіонах не компенсується за рахунок реклами», - пояснює замгендиректора «Російської телевізійної і радіомовної мережі» (РТРС) Святослав Буняєв.

По-друге, за останні три роки супутникове телебачення подешевшало в десятки разів. Спасибі конкуренції, яка нарешті почалася на цьому ринку. Суть в тому, що майже десять років монополістом була компанія «НТВ-плюс», а щомісячна підписка на «супутник» обходилася у вельми відчутні гроші - більше 200 дол. в рік.

Але потім першопроходцеві довелося потіснитися: у 2005 р. монополію зруйнувала компанія «ТРИКОЛОР-ТВ». Її пропозиція розрахована на наймасовішу аудиторію: 12 телеканалів можна дивитися безкоштовно, а підписка на додаткових 12 програм обійдеться в 600 крб. в рік.

Опісля ще рік з'явився третій варіант - «Вива ТБ». Ціни у неї вищі, ніж в «Триколора», але і вибір набагато ширший: підписка на 48 супутникових каналів стоїть від 200 крб. в місяць. Потім влітку минулого року до Росії прийшов четвертий космічний мовець - «Платформа Ейч Ді». Ця компанія спеціалізується на телебаченні високої чіткості - якість картинки в такого сигналу в кілька разів вище, чим в стандартного. Правда, за задоволення залучитися до телебачення ХХI століття доведеться викласти 300 крб. в місяць.

І нарешті, в березні 2009 р. відбулося пришестя п'ятого супутникового гравця. Компанія «Радуга ТВ» обіцяє почати мовлення до кінця року. Передбачається, що підписчикам буде доступні 60 каналів, а місячна плата не перевищить 350 рублів.

Зрозуміло, що рекомендувати якусь конкретну компанію було б недоречно - дуже різні у них ціни і пропозиції.
Цікаве інше - чи стане вибір ще ширше ? Для цього потрібно зрозуміти, чим пояснюється нинішній «тарілковий» бум. Виявляється, запустити власний космічний канал останнім часом стало зовсім не складно. І дуже вигідно.

«Оренда транспондера (передавального вузла) на супутнику обходиться в 40-150 млн. крб. в рік. Ще декілька мільйонів рублів коштує наземне передавальне устаткування. За такі гроші оператор кабельного телебачення може покрити хіба що одне невелике місто. Супутниковий же - половину території країни», - розповідає президент компанії «Літа Груп» Олександр Чачава.

Правда, є одне істотне обмеження. Супутникові оператори не можуть передавати таку ж велику кількість каналів, як їх кабельні конкуренти. По кабелю можна гнати більше тисячі телеканалів, а ось з космосу - лише декілька десятків. Причому проблема тут не стільки в техніці, скільки ст.. державній політиці.

Суть в тому, що космічні мовці орендують антени або на супутниках державного «Космічного зв'язку», або в «Газпрому» - супутникових систем» (газова монополія володіє власним космічним угрупуванням). Проте два роки тому уряд запустив програму по безкоштовній інтернізації 52 тис. російських шкіл. Доступ до всесвітньої мережі школам надається через супутниковий зв'язок - так що частину ресурсу супутників довелося виділити на ці цілі.

Тому збільшення нових гравців до нинішньої супутникової п'ятірки, швидше за все, не очікується. Новачкам просто не вистачить ресурсів. Але, як би там не було, півсотні доступних майже на всій території країни космічних каналів - це набагато краще, ніж один-два ефірних. До того ж не може не радувати, що всього за три роки російський ринок супутникового телебачення змінився до невпізнання, на нім стало зовсім тісно, а у споживача з'явився вибір.

Державна « цифра »

Супутникове телебачення стало доступним, але далеко не всі готові платити за перегляд телеканалів навіть пару сотень рублів в місяць. В тих, хто хоче отримати безкоштовну картинку, скоро з'явиться прекрасний варіант. Треба лише діждатися, коли держава завершить цифровізацію ефіру. Тоді якість ефірних каналів стане не гірше, ніж в супутника, при цьому навіть в глухому селі, де приймалися всього два канали, їх стане 8-20.

Як йде цей процес цифровізації ефіру ? Про це розповідає заступник голови Комітету Держдуми по проблемах Півночі і Далекого Сходу Ростислав Гольдштейн:

- Перехід на цифрове телебачення дозволить замість пари десятків каналів створити сотні. Кожен росіянин зможе отримати той продукт, який йому необхідний. А держава - вибудовувати єдину інформаційну політику в Росії.

Цифрове телебачення в Росії в першу чергу планується запустити у важкодоступних районах Далекого Сходу і на півдні Сибіру. У концепції розвитку телерадіомовлення цей пункт прописаний окремо. Одна з проблем нарешті буде вирішена. Ця проблема - погана якість, а інколи і повна відсутність російського теле- і радіомовлення. Система місцевих ретрансляційних станцій недосконала. Можливості її украй обмежені.

Зате у важкодоступних районах відмінно приймають сигнал з-за кордону. Це означає, що якась частина росіян відірвана не лише територіально, вона викинута з інформаційного простору. Вона за великим рахунком поза політикою. Вона не вільна. Адже важко говорити про свободу слова, якщо це слово не може бути почуте. Перш за все якість відтворення, поширення інформації повинно бути забезпечено технологічно. А далі можна подумати і про підвищення ефективності управлінських процесів, і про розширення діалогу між державою і суспільством.

Повідомляє: www.argumenti.ru


RATVODДата: Понеділок, 06.07.2009, 14:53 | Повідомлення # 12
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28360
Статус: Оффлайн
2009/07/06

Воно вже поруч: цифрове телебачення йде до Росії

Після того, як до нашого життя увійшли кольорове телебачення, супутникове мовлення, аналоговий стандарт високої чіткості, настає нова революція, яка здатна змінити вже не якість сигналу, а спосіб життя телеглядача. Йдеться про цифровому телебаченні. "Цифра" вже запущена в США, Великобританії, Італії, Іспанії, Японії, Австралії. І в Росії.

Перехід на цифрове телемовлення частенько підноситься як перехід до якіснішого ТБ - з кращою картинкою і звуком, з можливістю надання додаткових каналів і різних функцій. Насправді це не зовсім так. Картинка після переходу на цифрове мовлення буде не гірше - хоч би тому, що потворна погана якість зображення в цифровому ТБ неможливо, в разі дуже поганого сигналу зображення не буде зовсім. Але приголомшливих чудес своїм глядачам цифрові ефірні телеканали доки не пропонують. Чи варто тоді витрачати більше 4 млрд доларів в умовах кризи на "цифру"?

Напевно, так. Головна перевага переходу ефірного телебачення на цифрове мовлення - звільнення частотного спектру. Радіочастотний спектр - обмежений ресурс, що має зараз дуже великий попит. Але технології зв'язку розвиваються і вимагають більше частот. У цифровому вигляді телевізійний сигнал займає істотно меншу смугу частот.

Ще одна важлива перевага - "цифра" дозволить здолати інформаційну нерівність: жителі віддалених районів зможуть дивитися стільки ж каналів, скільки і телеглядачі в мегаполісах. І, нарешті, нова технологія економить енергію: при аналоговому мовленні на одній частоті присутній один канал, при цифровому - до десяти.

Нинішня активізація впровадження "цифри" в Росії обумовлена вирішенням Міжнародного союзу електрозв'язку, приписуючого відключити аналогове телемовлення в Європі не пізніше за 2015 р. У Росії існує спеціальна федеральна цільова програма "Розвиток цифрового телерадіомовлення в Росії на 2009-2015 роки". Згодне їй, будівництво мереж цифрового телебачення в країні почнеться в 2010 році з 12 віддалених регіонів Далекого Сходу і Сибіру, де телебачення менше всього доступно для жителів.

Російська "цифра" використовуватиме модель наземного мовлення. Наземне устаткування буде підтримано орбітальним угрупуванням з чотирьох супутників "Експрес". Для того, щоб гарантувати покриття території і ще створити невеликий резерв, нам потрібно 5 важких супутників. Один вже будується. На 2 проведені конкурси. І ще 2 має відбутися в майбутньому тож
е спроектувати і побудувати.

Об'єм фінансування програми переходу телебачення на "цифру" зараз оцінюється в 127 млрд крб., з яких 80 млрд складе фінансування федерального бюджету. 22 млрд на найближчих 3 роки вже закладені до трилітнього бюджету 2009-2011 рр. Останні засоби планується залучити від приватних інвесторів.

Президент Росії в червні підписав указ "О загальноросійських обов'язкових загальнодоступних телеканалах і радіоканалах". Указ підписаний в цілях "забезпечення свободи масової інформації і створення умов для здобуття населенням соціально значимої інформації". Документ встановлює, що загальноросійські загальнодоступні теле- і радіоканали є обов'язковими для поширення на всій території РФ і безкоштовними для споживачів.

До списку обов'язкових загальнодоступних телеканалів увійшли: "Культура"; Дитячо-юнацький телеканал (буде створений до 2011 року); "Спорт"; Перший канал; Петербург - 5 канал; Російський інформаційний канал (РІК); Російське телебачення; Телекомпанія НТВ. У списку обов'язкових загальнодоступних радіоканалів - Вести ФМ, Маяк і Радіо Росії. Це перший так званий "мультиплекс".

За словами міністра зв'язку і масових комунікацій РФ Щегольова, введення в експлуатацію першого пакету почнеться наступного року "з видалених і прикордонних районів". Склад другого і третього мультиплексів доки не затверджений, поки не ясні і терміни їх запуску в експлуатацію. Проте, вже відомо, що федеральний бюджет утримається від їх фінансування, надавши його інвесторам (як пояснив Ігор Щегольов, швидше за все, у формі приватно-державних партнерств).

Цікаво, що, принаймні, на першому етапі впровадження "у видалених і прикордонних районах" телеглядачеві залишать "право вибору" між переходом на "цифру" і вірністю аналоговому телебаченню. Не виключено, що це пов'язано з проблемою оплати приставок set-top-box, що декодують "цифру" передавача в аналоговий сигнал, що розуміється абсолютною більшістю телевізорів в країні.

На погляд Мінкомсвязі, безкоштовне поширення приставок повинне торкнутися лише малозабезпечених верств населення. Видно, урядова комісія вирішила перекласти турботу про них на самих громадян і, частково, на місцеві бюджети: по словах Щегольова, при невисокій активності населення "
доведеться працювати з регіональними властями".

Але, відповідно до Конституції, громадяни Росії мають право на доступ до інформації, тому навіть, якщо мала частина телевізійних абонентів відмовиться купувати цифрові приставки, то вимкнути аналогове мовлення буде не можна. Таким чином, в разі, якщо до 1 січня 2015 року населення Росії не буде забезпечено пристроями для прийому цифрового ТБ, паралельно буде продовжено мовлення аналогового ТБ в метровому діапазоні. Але одночасно здійснювати мовлення в аналоговому і цифровому режимі економічно невигідно. Мабуть, програму доведеться підкоригувати.

Проте цифрове телебачення - не межа мріянь. Можливо, незабаром телебачення буде інтерактивним. Інтерактивність як функція так чи інакше майже завжди присутня у всіх послугах мереж цифрового телебачення, але як "товар" окремо її "продати" ніхто так і не зумів. У США були спроби створення інтерактивних телефільмів, наприклад, з сюжетом", що "гілкується, коли глядач може сам вибирати один з варіантів розвитку подій на своєму екрані. Вони, природно, обійшлися шалено дорого, але, найголовніше, так і не знайшли свого глядача. Глядачі усаджуються перед телевізором з наміром, перш за все, відпочити. Пригадаємо мудрий заповіт Уолта Діснея: "Глядачеві ніколи думати, він хоче відчувати!" Хоча з часів Діснея багато що могло і змінитися.

Айвар Деветьяров, Ореанда-новини

http://www.oreanda.ru


SerjogaДата: Понеділок, 06.07.2009, 14:53 | Повідомлення # 13
користувач

Країна:
повідомлень: 89
Статус: Оффлайн
Вороніж готується до переходу

на цифрове мовлення

Процес переходу на цифрове мовлення у Воронежі розтягнеться на 3 роки. Вже розпочалася активна підготовка.
З 20 липня ОРТПЦ починає змінювати конфігурацію антен, встановлених на телевежі. Потрібно звільнити місце для встановлення цифрового обладнання.В результаті рівень випромінювання підніметься до 70 метрів. А значить, зона мовлення розшириться.

RATVODДата: Субота, 01.08.2009, 19:07 | Повідомлення # 14
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28360
Статус: Оффлайн
31.07.09

П'ЯТИЙ ФОРУМ

"ІНВЕСТИЦІЇ В ЦИФРУ. ПРАВОВІ АСПЕКТИ"

15 жовтня 2009 р.
Російська академія державної служби при Президентові РФ
Москва, проспект Вернадського, буд. 84

Марина Немова
керівник відділу реклами і PR
МІДЕКСПО
15 жовтня 2009 р. в Російській академії державної служби при Президентові РФ Асоціація кабельного телебачення Росії і виставкова компанія «Мідекспо» організовують П'ЯТИЙ ФОРУМ "ІНВЕСТИЦІЇ В ЦИФРУ. ПРАВОВІ АСПЕКТИ".

У нім візьмуть участь представники найбільших гравців телевізійного і телекомунікаційного ринків Росії: Міністерство зв'язку і масових комунікацій РФ, Департамент державної політики в області зв'язку, ФГУП «РТРС», Асоціація кабельного ТБ Росії, Державна Дума, Комітет з інформаційної політики, інформаційних технологій і зв'язку, НАТ, Федеральна служба по нагляду у сфері зв'язку і масових комунікацій, Акадо-столица, Національні Кабельні Мережі і багато інших.

У 2009 році Форум «Інвестиції в цифру» присвячений розгляду актуальних правових аспектів в області платного телемовлення.

Провідні юристи галузі, законодавці в області телерадіомовлення, глави лідируючих компаній на ринку телекомунікацій вступлять в дискусії на юридичні теми, такі як ліцензування мовлення в ефірних, супутникових і кабельних мережах; права, які ліцензія надає операторові; системи договорів по поширенню електронних ЗМІ по супутникових і кабельних мережах. Фахівці поділяться досвідом про те, які особливості поширення обов'язкових каналів в кабельних і супутникових мережах. Окрема увага буде приділена російському закону про зв'язок і правилам надання послуг зв'язку.

Форум відкриється засіданням Круглого столу, присвяченого найважливішим питанням нормативно-правового регулювання ринку телерадіомовлення в умовах переходу на цифрове мовлення.

ПРОГРАМА ФОРУМУ

КРУГЛИЙ СТІЛ
«Питання нормативно-правового регулювання ринку телерадіомовлення в умовах переходу на цифрове мовлення»
Модератор: Пріпачкин Юрій Ігоревич, Президент Асоціації кабельного телебачення Росії

Учасники Круглого столу: представники Державної Думи РФ, Міністерства зв'язку і масових комунікацій РФ, Федеральної служби по нагляду у сфері зв'язку і масових комунікацій, Національної Асоціації Телерадіомовців, АКТР, ФГУП «РТРС».

Питання для обговорення на Круглому столі:

1.Указ Президента визначив, що обов'язкові канали повинні поширюватися і транслюватися безкоштовно для споживачів. Чи виходить з цього, що і послуга зв'язку в мережах кабельного або супутникового мовлення повинна надаватися безкоштовно? Чи є трансляція послугою зв'язку або формою поширення? Чи потрібно поширювати обов'язкові радіомовні канали по кабельних мережах? Як розвиватиметься конкуренція на ринку телебачення вільного доступу після набуття чинності нових законів про обов'язкові канали? Чи не виявляться канали, що не попали в перелік обов'язкових, у вигіднішому положенні, оскільки не повинні будуть оплачувати поширення в тих містах, де це економічно не виправдано? Чи не станеться серйозний перерозподіл рейтингів загальнодоступних і платних телеканалів?

Відповідно до прийнятих рішень розвиток цифрового телерадіомовлення в країні здійснюватиметься на основі стандарту стискування MPEG-4. Що робити кабельним операторам, що здійснюють поширення телеканалів у форматі MPEG-2? Чи будуть розроблені стандарти якості цифрового телевізійного сигналу? Чи збережуть кабельні мережі місію доставки ефірних каналів з вищою якістю в порівнянні з безпосереднім прийомом на ефірну антену?

У чому полягає єство ліцензії на мовлення: це дозвіл на вигляд діяльності або дозвіл на використання частотного ресурсу? Чи потрібне ліцензування мовлення в кабелі або в IP мережах? Що таке мовлення? Чи існує різниця між мовленням і поширенням? Чи можуть виробники обов'язкових телевізійних каналів виступати в ролі мовців в кабельних мережах?

Як повинна виглядати дозвільна процедура для поширення зарубіжних телеканалів: реєстрація або ліцензування, зарубіжних ЗМІ або їх російських агентів? Чи попадуть зарубіжні телеканали в ефірні цифрові мультиплекси? Чи є перспективи в платного ефірного телебачення?

ЮРИДИЧНІ ДИСКУСІЇ

Ведучі:
Гультяєва Олена Вікторівна, Радник АКТР по юридичних питаннях, Директор по юридичних питаннях ЗАТ "АКАДО-столица"

Дозорцева Марина Вікторівна, Директор юридичного департаменту, Національні Кабельні Мережі

Дискусія 1
Системи договорів по поширенню електронних ЗМІ по супутникових і кабельних мережах.
У чому відмінність поширення ЗМІ від послуг зв'язку в цілях поширення ЗМІ? Чи є кабельні компанії розповсюджувачами російських загальнодоступних телеканалів? Чи існують різні моделі побудови стосунків між кабельними операторами і мовцями?

Дискусія 2
Ліцензування мовлення в ефірних, супутникових і кабельних мережах.
Яке право дає ліцензія на мовлення? Чи можна посилатися на мовну ліцензію, отриману телеканалом, при укладенні договору на передачу прав на поширення ЗМІ? Чи може оператор зв'язку бути розповсюджувачем ЗМІ? Чи є поширення ЗМІ діяльністю в області зв'язку? Досвід зарубіжних країн.

Дискусія 3
Обов'язкові канали в кабельних і супутникових мережах.
Чи потрібні договори з виробниками обов'язкових каналів. Чим відрізняються умови поширення обов'язкових і інших каналів вільного доступу? Чи повинні оператори доставляти до абонентів обов'язкові канали без стягування плати за надані послуги зв'язку? Платне і безкоштовне телебачення.

Дискусія 4
Закон про зв'язок. Правила надання послуг зв'язку. Правила приєднання.
Приєднання - це будь-яка взаємодія двох мереж, або послуга, що надається в разі фізичного контакту мереж? Чи є прийом з ефіру формою приєднання? Чи повинен оператор зв'язку, що приймає сигнали телерадіомовлення з ефіру, укладати договори з операторами ефірних або супутникових мереж зв'язку? Що означає вимогу про недопустимість здобуття коштів і від мовців, і від абонентів одночасно за послуги зв'язку?

Міжнародний Форум «ІНВЕСТИЦІЇ В ЦИФРУ" є ключовим осіннім заходом Асоціації Кабельного Телебачення Росії і проходит напередодні щорічної лютневої виставки і конференції CSTB - однієї з найавторитетніших подій на вітчизняному телекомунікаційному і телевізійному ринку.

Ми запрошуємо Вас взяти участь у Форумі «Інвестиції в цифру. Правові аспекти»!
Увага! Відвідини Форуму платні. Кількість місць обмежена!

Викачати заявку на участь Ви можете на сайті: http://www.midexpo.ru/idforum/
або подзвонивши Організаторові:
Виставкова компанія Мідекспо: тіл.: (495) 737 74 79, факс: (495) 145 51 33

Керівник Форуму: Яна Боярська, yana@midexpo.ru
Прес-служба: Марина Немова, nemova@midexpo.ru
источник:www.tv-digest.ru


RATVODДата: Четвер, 13.08.2009, 14:35 | Повідомлення # 15
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28360
Статус: Оффлайн
НАТ ДОПОМОЖЕ РЕГІОНАЛЬНОМУ ТБ

УВІЙТИ ДО ЦИФРИ

За погодженням з Мінкомзв"язку Російської Федерації НАТ розробляє принципи
входження регіональних телеканалів в
2-ий і 3-ій цифрові мультиплекси.

Попередні умови для представлення регіональних каналів в мультиплекс: - самостійне програмування каналу; - наявність власного виробництва програм; - можливість оплати послуг зв'язку по поширенню програм на всій території суб'єкта Федерації; - організаційна і фінансова підтримка органами влади регіону включення каналу в цифрові пакети; - наявність відомостей про компанію в базі даних НАТ за результатами моніторингу телерадіокомпаній Російської Федерації для включення в Атлас телебачення і радіо Росії. НАТ приступає до розгляду заявок телерадіокомпаній на включення в 2-й мультиплекс. Заявки подаються формою, по якій компанії представляли зведення в Атлас телебачення і радіо Росії в ході моніторингу ТРК, що проводиться НАТ в 2008-2009 гг.: • Повна назва компанії • Адреса • Телефон, факс • Електронна пошта (e-mail) • Адреса в Інтернеті • ФІО генерального директора • Технічні характеристики ( ТВК, потужність передавача) • Найменування ЗМІ • Наявність ліцензії на мовлення (,дата видачі) • Територія мовлення (республіка, область, місто, район) • Об'єм аудиторії (тис. чоловік) • Середовище поширення (ефір, кабель, дротяне, Інтернет) • Час мовлення (з якої години і по якій) • Об'єм програм власного виробництва в добу (у годиннику) • Найменування ЗМІ, що віщаються, Контакти: тел. 651 0836; факс 651 0835, e-mail: nat@nat.ru ; lag@nat.ru . Позначка: «2-й мультиплекс».

Інформаційно-аналітичний центр НАТ


Форум TV-SAT » « Все про Телебачення » » Цифрове телебачення DVB » Цифрове ефірне ТБ в Росії ( DVB-T2 )
  • Сторінка 1 з 6
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • »
Пошук:

Copyright TV-SAT © 2009-2024