FORUM TV-SATСубота
20.04.2024, 13:08

Вітаю Вас Гість | RSS

[ ] · Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS · Load-SP · Load-AS· · Перекладач translate ]
  • Сторінка 2 з 4
  • «
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • »
Форум TV-SAT » « Все про Телебачення » » Цифрове телебачення DVB » Цифрове Мобільне ТБ ( DVB - H )
Цифрове Мобільне ТБ ( DVB - H )
viskomДата: П`ятниця, 31.07.2009, 10:53 | Повідомлення # 1
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 1940
Статус: Оффлайн
Цифрове Мобільне телебачення

DVB - H


Sat-Integral S-1237 HD Able
RATVODДата: Неділя, 20.12.2009, 20:17 | Повідомлення # 16
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28360
Статус: Онлайн
Нацрада відклала видачу ліцензії

провайдера IPTV «Київстару»

Національна рада з питань радіо і телебачення вирішила відкласти видачу ліцензії провайдера послуги IPTV операторові мобільного зв'язку компанії «Київстару», пише «Телекритика».

За словами глави Нацради Юрія Плаксюка, таке рішення було прийняте у зв'язку з тим, що Нацраді не вистачило інформації, про впровадження послуги, поданої оператором.

«Виходить, що ми нічого, окрім УПУ (універсальної програмної послуги - ред.), їм не стверджуємо, жодній концепції програм? Чи є в них угоди на всі програми?», - поцікавився він.

Варто відзначити, що представник «Київстару» на засіданні повідомив, що компанія має намір надавати абонентам 56 програм. Також в кожному місті передбачений обов'язковий пакет універсальної програмної послуги (УПП). Головна станція розташовуватиметься в Дніпропетровську.

«Ми запропонуємо такі інтерактивні послуги, яких на ринку ще немає, - запис програм, програми, на замовлення. І ми вважаємо, що в кризу не всі компанії матимуть таку можливість розвиватися, як ми», - додав представник оператора.

В кінці засідання члени Національної поради проголосували за перенесення розгляду питання про видачу ліцензії на наступне засідання, аби мати можливість детальніше вивчити всі технічні умови.

Нагадаємо, що на початку грудня 2009 м. «Київстар» подав в Нацраду документи на ліцензування як провайдера програмної послуги IPTV.

«proIT»


RATVODДата: Четвер, 31.12.2009, 21:17 | Повідомлення # 17
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28360
Статус: Онлайн
Перспективи розвитку мобільного ТБ

в стандарті DVB-H в Росії

У коментарях консалтинговій компанії Frost & Sullivan з приводу перспективи розвитку мобільного ТБ в стандарті DVB-H в Росії, наголошується, що в грудні цього року відразу дві російські компанії заявили про запуск тестової експлуатації DVB-H мереж. У деяких районах Москви тестову експлуатацію DVB-H запустили компанія "Кентавр", підконтрольна "Ськартелу"под брендом Yota ТБ, а також дочірня компанія "Вимпелком" "Домінанта".

Запуск мобільного телебачення в стандарті DVB-H в тестову експлуатацію став можливий лише після відміни в серпні 2009 року мораторію на виділення частот в діапазонах 174-230 Мгц і 470-790 Мгц, що виділяються під програму переходу на цифрове ефірне ТБ в Росії.

Мобільне мовлення в стандарті DVB-H вже працює в 13 країнах, очікується ще декілька десятків комерційних запусків по всьому світу. Найбільш розвиненими ринками мобільного телебачення в DVB-H стандарті є Південна Корея і Японія. У Європі лідирує Італія, після неї - Франція і Великобританія. За станом на кінець третього кварталу 2009 року, число користувачів мобільного ТБ DVB-H в Італії перевищило 1,2 мільйона.

Проте, не дивлячись на великі надії, мобільне ТБ доки все ще залишається нишевой послугою. До успішних кейсів запуску DVB-H телебачення можна віднести лише запуски в Італії і Південній Кореї. Очікується, що торішнє визнання Європейською комісією DVB-H офіційним стандартом мобільного телебачення в Європі дасть новий імпульс розвитку цього ринку.

На думку директора по розвитку бізнесу в Росії і СНД компанії Frost & Sullivan Толмачевой Тетяна, поки що існує досить багато стримуючих чинників (складні налаштування, ціна, відсутність великого вибору абонентських терміналів, недостатньо чітке зображення), які не дозволять цій послузі в найближчі декілька років "вийти в маси". Саме тому запуск мобільного DVB-H телебачення "Вимпелкомом" і "Ськартелом" - це швидше за все стратегічний крок, заявка на участь у федеральній програмі переходу на цифрове ефірне телебачення і спроба зберегти за собою частоти.

© Mobile-review


RATVODДата: Четвер, 31.12.2009, 21:59 | Повідомлення # 18
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28360
Статус: Онлайн
У GPS навігаторах з'явиться

цифрове телебачення

Провідний виробник мобільних ТБ-чіпів, компанія Siano Mobile Silicon, оголосила про те, що всесвітньо відомі виробники GPS пристроїв - Garmin, Mio, Navigon і так далі - інтегрували MDTV чіп в своїх нових GPS-навігатори. Цей факт, без сумніву, сильно укріпить позиції компанії на ринку мобільного телебачення.

Для рядового користувача ця новина означає, що тепер PND-пристрої матимуть підтримку мобільного цифрового телебачення (MDTV). На даний момент відомо, що навігатори з новою ТБ-функцією будуть доступні в Кореї, Європі, Китаї і Бразилії з врахуванням місцевих мобільних телевізійних технологій.

Michelle Abraham, провідний аналітик мобільного телебачення в дослідницькій компанії In-Stat, додав:
"Мобільне ТБ відкриє нові аудиторії і ринки для дистриб'юторів PND-устройств. Додавання нових мультимедійних можливостей до існуючих функцій GPS стане обов'язковим критерієм для виробників, аби гідно конкурувати на сучасному ринку".

Компанія Siano продемонструє свої останні напрацювання в області MDTV на майбутній виставці CES в Лас-Вегасі, яка відбудеться з 7 по 10 січня 2010 року.

gps-club.ru


RATVODДата: Неділя, 03.01.2010, 17:32 | Повідомлення # 19
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28360
Статус: Онлайн
"Київстар" не покаже телебачення

"Київстар" отримає ліцензію на перспективну технологію інтернет-телебачення IPTV
лише наступного року, причому разом з "Укртелекомом".

Нацрада по питаннях телебачення і радіомовлення повторно відклала видачу компанії ліцензії - там вважають, що надання ліцензії лише одному національному операторові несправедливо з точки зору конкуренції.

Вчора Нацрада по питаннях телебачення і радіомовлення удруге перенесла розгляд питання видачі "Київстару" ліцензії на IPTV - технологію трансляції телевізійного сигналу за допомогою інтернету - на січень 2010 року. За словами в.о. глави Нацради Андрія Мірошніченко, держрегулювальник не встиг ознайомитися з розширеним пакетом документів, наданих "Київстаром". Неділю тому Нацрада перенесла розгляд цього питання, посилаючись на неповноту наданих оператором даних. У "Київстарі" розраховували отримати ліцензію на IPTV до кінця поточного року. Зараз компанія займається будівництвом власної мережі фіксованого зв'язку (див. Ъ від 31 липня) і планувала надавати послугу IPTV в рамках пакетних пропозицій - так званої послуги Quadruple Play: інтернет, фіксований і мобільний зв'язок і телебачення від одного провайдера.

На брифінгу після засідання Нацради Андрій Мірошніченко відзначив, що, на його думку, було б правильно видати ліцензії одночасно декільком компаніям, плануючим розвивати IPTV в національному масштабі. Він уточнив Ъ, що йдеться про "Укртелекомі", який, ймовірно, отримає ліцензію разом з "Київстаром" в січні. "З точки зору справедливої конкуренції буде вірно, якщо два крупні оператори почнуть упроваджувати цю послугу одночасно", - відзначив пан Мірошніченко. Він розповів, що недавно Нацрада досягла загального бачення з "Укртелекомом" в питанні підрахунку потенційної аудиторії послуги - залежно від цього показника розраховується вартість ліцензії. "Нею вважатимуться абоненти широкосмугового інтернету 'Ого!', а не всі абоненти 'Укртелекома'", - повідомив пан Мірошніченко. Отримати коментар компетентного менеджера в "Укртелекомі" вчора не удалося.

У "Київстарі" ж переконані, що подали всі необхідні документи, і дивуються, чому компанії знову не удалося отримати ліцензію. "Ліцензії на IPTV отримують навіть незрозумілі офшорні провайдери, а одній з найуспішніших і прозоріших компаній на ринку таку ліцензію не видають", - обурюється президент "Київстару" Ігор Літовченко. Він переконаний, що питання конкуренції відносяться до прерогативи АМКУ, а не Нацради. "Де вони були, коли видавалася ліцензія 'голден телекому'?" - запитує пан Літовченко.

Технологія IPTV комерційно виправдана лише в разі масового впровадження, упевнений гендиректор Союзу кабельного телебачення України Олександр Швец. "Якщо Нацрада виходитиме з потенційної абонбазы в 800 тис. клієнтів 'Ого!', вартість ліцензії складе більше напівмільйона гривень (600-650 тис.), - підрахував пан Кравець.- Для компаній рівня 'Укртелекому' і 'Київстару' це підйомні, але все таки великі гроші". "До того ж в Україні доки не сформована культура вжитку таких пакетних конвергентних послуг, як Quadruple Play", - відзначає віце-президент инвестбанковского підрозділу Dragon Capital Максим Нефьодов.

Роман Судольський
kommersant.ru


RATVODДата: Вівторок, 12.01.2010, 10:19 | Повідомлення # 20
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28360
Статус: Онлайн
"Київстар" може на початку 2010 року

отримати ліцензії на цифрове ТБ

Національна рада з телебачення і радіомовлення незабаром розгляне надання операторові “Київстар” ліцензії провайдера програмних послуг в 7 містах в січні 2010 року, що дасть можливість надавати послуги цифрового ТБ. В той же час перший заступник голови Нацради по телебаченню Андрій Мірошніченко вважає за доцільне видачу таких ліцензій одночасно декільком компаніям. “Краще одночасно вивести на ринок багато компаній, аби не спотворювати ринкове положення”, - сказав він.

Нагадаємо, що в листопаді “Київстар” заявляв про намір отримати ліцензію для надання послуги цифрового ТБ за технологією IPTV до 2010 року.

itnews.com.ua


RATVODДата: Четвер, 28.01.2010, 17:35 | Повідомлення # 21
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28360
Статус: Онлайн
Yota і «Білайн» поділять новий ринок

Російські власті продовжують курс по побудові інноваційної економіки.
У серпні минулого року Держкомісія по радіочастотах відмінила мораторій на мобільне телемовлення,
внаслідок чого відразу два крупні гравці ринку отримали ліцензії на тестову трансляцію
ефірних телеканалів
через мобільні телефони.

Компанії Yota і «ВимпелКом» майже одночасно, в листопаді-грудні, приступили до активного освоєння цього сегменту. Вони почали з технічної бази - встановили в Москві приблизно по три десятки передавачів, забезпечивши собі покриття 90% територій столиці. Для демонстрації програм ефірного ТБ необхідний апарат, що підтримує європейський стандарт цифрового мовлення DVB-H. Для Yota таким телефоном став Nokia N96, для Білайна - Samsung P960. Перший коштує в районі 20 тис. крб., другий, - в два рази дешевше. Втім, керівництво Yota обіцяє найближчим часом розширення лінійки пристроїв з підтримкою DVB-H.

Обидві компанії в рамках тестового мовлення пропонують безкоштовну трансляцію декількох телеканалів. Yota ТБ показує «Перший канал», «Росію-1», «Росію-24», «Бібігон», «НТВ», «П'ятий канал», «МУЗ-ТБ» і «7ТВ». Майже такий же пакет пропонує і «ВимпелКом».

Стратегії двох фірм схожі лише на перший погляд. Серйозні відмінності кореняться в принципах доступу до нових сервісів. Аби дивитися ТБ по телефону, абонент «Білайна» повинен обміняти свою SIM-карту точно таку ж, але оснащену спеціальним компонентом для ідентифікації. Сервіс же Yota не прив'язаний до SIM-карте і доступний для абонентів всіх стільникових операторів, що робить його більш універсальним, ніж у конкурента.

Проте головна відмінність в підходах двох фірм пов'язана зціновою політикою.

«Білайн» через декілька місяців введе тарифи на мобільне ТБ, залишивши лише декілька каналів безкоштовними.

Yota в осяжній перспективі взагалі не збирається брати гроші зі своїх користувачів за цю послугу.

«Відповісти точно неможливо, який варіант переможе. Те ж саме відбувається в кабельних мережах, але там працюють обидві моделі: більшою мірою підписка, в меншій - реклама», - відзначив головний редактор телеканалу «Росія-24» Дмитро Медников. На його думку, в мобільного ТБ в Росії є майбутнє - послуга широко зажадається серед водіїв, яким нічого робити в пробках по дорозі на роботу або додому.

Тим часом, експерти доки скептично відносяться до перспектив в Росії платного мобільного телебачення.
За даними компанії J'son & Partners Consulting, світовий досвід показує, що всі проекти на основі підписки виявилися збитковими. Наприклад, в Японії безкоштовним сервісом мобільного ТБ One Seg користуються 20 млн чоловік, а платний канал MOBAHO! оголосив про своє закриття в березні минулого року.
Таку ж долю експерти передрікають і мобільному телебаченню від «Білайн».

Сnews


RATVODДата: Вівторок, 02.02.2010, 14:50 | Повідомлення # 22
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28360
Статус: Онлайн
Росія вступає в нову цифрову еру

Російський бізнес прагне до розумного діалогу з державою.

Основні вимоги, озвучені президентом РФ Дмитром Ведмежим в обігу до Федеральних зборів, зараз виконує оператора безпровідних мереж 4G-поколения компанія Yota. З кінця минулого року компанія тестує в Москві мобільне телемовлення. На думку експертів, саме такий чином Росія вступає в нову цифрову еру.

За межі столиці мобільне ТБ поширюватиметься поступально у міру розвитку російської 4G-мережі, яка зараз вже доступна в Петербурзі, Краснодарі, Уфі і Сочі. Зв'язок цих речей відзначив Дмитро Медведев. «На території всієї нашої країни протягом п'яти років необхідно забезпечити широкосмуговий доступ в інтернет, здійснити перехід на цифрове телебачення і мобільний зв'язок четвертого покоління», - заявив глава держави.

Згідно затвердженим планам, до 2012 року 4G-мережа просунеться в 180 російських міст.

Москвичі можуть безкоштовно дивитися порядка десяти ефірних телеканалів прямо на дисплеях своїх смартфонов. Додаткових фінансових витрат сервіс не зажадає - провайдер не збирається стягувати за нього гроша, сподіваючись витягувати прибуток за рахунок реклами. Користувачам 4G-сети досить просто купити спеціальний телефон, що підтримує європейський стандарт цифрового мовлення.

Сервіс призначений, в багатьом, і для водіїв, щодня провідних в пробках по три години. «Мобільне телебачення - це радіо з вебкамерой, відеорадіо. Безумовно, це дорога розвитку ТБ в нашій країні, це нормально, але що з цієї затії вийде, покаже лише час», - говорить генеральний директор радіо РСН Сергій Доренко. Його скептицизм легко з'ясовний - мобільне ТБ може підірвати багатолітню монополію радіостанцій на аудиторію, споживаючу інформацію за кермом.

Газета Праця


RATVODДата: Четвер, 11.02.2010, 19:00 | Повідомлення # 23
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28360
Статус: Онлайн
« Мегафон » підключив до

мобільного ТБ 150 тис чоловік

Оператора мобільного зв'язку «Мегафон» повідомив про підключення 150-тисячного абонента
до сервісу
«відео-портал».

У федеральному масштабі сервіс «відео-портал» запущений рівно рік тому, в лютому 2009 р.
Через рік після запуску «відео-порталу» по всій країні число абонентів сервісу досягло 150 тис.

«З впровадженням технології 3G мобільне телебачення від «Мегафону» виходить на новий рівень якості. У другому кварталі 2010 року мережі третього покоління будуть введені в комерційну експлуатацію у всіх регіонах країни. Забезпечення високих швидкостей передачі даних створює передумови для формування масового інтересу до мобільного телебачення. Потокове відео стає однією з швидкорослих додаткових послуг», - відзначає Лариса Ткачук, Заступник Генерального Директора «Мегафон» по комерції.

Сервіс «відео-портал» пропонує більше 20 відео-каналів. Користувачеві доступні два пакети каналів: «Базовий» і «18+». Вартість підписки на необмежений перегляд відеопрограм «Базового» пакету - 8 руб в день, плата за трафік передачі даних під час перегляду не стягується.

Для використання послуги «відео-портал» досить апарату з функцією перегляду потокового відео. Недавно мобільне ТБ від «Мегафону» стало доступне і користувачам iPhone.

Згідно дослідженню, проведеному серед абонентів «Мегафону», послугою «відео-портал» користуються люди всіх вікових груп від 14 до 45 років. Середня тривалість сесії перегляду складає 8 хвилин, що відповідає європейському рівню. Користувачі мобільного ТБ, як правило, мають середній або високий дохід і витрачають на стільниковий зв'язок більше, ніж байдужі до цієї послуги, відзначають в «Мегафоні».

CNews.ru


RATVODДата: Вівторок, 16.02.2010, 21:02 | Повідомлення # 24
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28360
Статус: Онлайн
Мобільне телебачення в Білорусі

розширює перелік каналів

Маркетолог проекту інтернет-телебачення itv.by Вірінея Сташинська повідомила,
що в
Білорусі розширюється обхват мобільного телебачення і перелік трансльованих каналів.

Про це вона розповіла БЕЛАПАН.

Перше в Білорусі мобільне телебачення було запущене itv.by спільно з оператором мобільного зв'язку "МТС" в грудні 2008 року. З лютого 2010 року цей відеосервіс від itv.by почав також надавати оператора life:). Причому абоненти 3G life:) можуть розраховувати на вищий бітрейт відео.

По словах Сташинськой, користувачам мобільного ТБ доступні телеканали EuroNews, БЕЛМУЗ-ТВ, російський музичний канал РУ-ТВ; дитячий телеканал "Посмішка дитяти"; телеканал "Міс Російська ніч"; гумористичний канал мережевих приколів fun video, а також новини, кліпи і найбільш яскраві ігри білоруського КВН.

Для того, щоб скористатися послугою "Мобільне телебачення", необхідно, аби мобільний телефон підтримував можливість перегляду потокового відео і в нім була налагоджена послуга доступу в інтернет.

За даними проведеного влітку минулого року соціологічного дослідження, 43% користувачів білоруських мереж стільникового зв'язку зацікавлено у використанні мобільного ТБ. З даної потенційної аудиторії 78% - чоловіки, 22% - жінки. При цьому 37% користувачів доводиться на Мінськ. В основному користуватися мобільним ТБ хотіла б молодь: 40% доводиться на вікову категорію 18-25 років, 22% - 26-30 років, 11% - 31-35 років.

БЕЛАПАН


RATVODДата: Субота, 20.02.2010, 10:44 | Повідомлення # 25
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28360
Статус: Онлайн
Кишенькове ТБ

Попит на мобільне ТБ існує.



Принаймні, оператори вважають за краще в це вірити і останні півроку
відносно активно запускають нові і нагадують про вже існуючі сервіси в даній сфері
.

А чого немає, так єдність в розумінні, що ж таке мобільне телебачення.

Зі всього термінологічного бардаку удається виділити дві групи понять. Мобільне ТБ - це мовне телебачення в групі стандартів DVB (DVB-T, DVB-H, DVB-SH і так далі), яке транслюється в однонаправленому режимі, без або з використанням зворотного каналу. У стандарті DVB-H остання буква означає handheld, тобто "переносний". Друга група - це ТБ в рамках мобільного triple play з використанням широкосмугових стільникових мереж (3G, 3,5G, 4G). Але є і третє, розхоже визначення: мобільне ТБ - те, яке дозволяє дивитися програми де завгодно, - на ходу, на роботі, під час конференції. Загалом, в будь-якому місці за допомогою вашого телефону (або портативної "скриньки").

Найбільшою популярністю мобільне телебачення користується в Азії, проте в 2010 році очікується швидкий розвиток ринку мобільного ТБ в Європі і США. По прогнозах аналітиків Juniper Research, до 2013 року число користувачів "кишенькового" телебачення в світі виросте до 330 млн чоловік.

Вчора або завтра ?

Називати мобільне ТБ телебаченням майбутнього вже якось дивно. Наприклад, "Мегафон" запустив цей сервіс аж в 2004 році. Лише чи багато про нього чули абоненти? Здається, немає. Та і оператор трохи лукавив: все ж йдеться про послузі "відео-портал", а не повноцінних каналах. Але тоді і телефонів, на яких можна було б без збитку для нервової системи дивитися потокове відео, було - по пальцях перерахувати. Та і зараз дивитися передачі з приставкою "якісно" можна на екранах з дозволом не менше 640 на 480 пікселів на дюйм. Крім того, перегляд ТБ в мережах операторів обмежений трафік-завантаженістю каналів (всі абоненти ділять між собою один канал передачі даних, що при великій кількості користувачів знижує якість зображення). А ефірне цифрове мовлення для мобільних пристроїв дозволяє не завантажувати додатково існуючі мережі GSM і 3G і забезпечує користувачам мобільного зв'язку високу якість базових послуг оператора. Нарешті, не вдаючись до технічних деталей, варто згадати про те, що технологія DVB-H забезпечує економію заряду мобільного телефону при перегляді ТБ.

Восени минулого року міністром зв'язку і масових комунікацій Ігорем Щегольовим була затверджена "Програма проведення досліджень і натурних випробувань дослідних мереж наземного цифрового мовлення стандарту DVB-H для портативного і мобільного прийому в Москві". Вже в I кварталі цього року державна комісія з радіочастот представить результати експериментальних робіт в рамках створюваних дослідних зон цифрового ТБ.

Зваживши все "за і проти", група компаній "Вимпелком" в кінці 2009 року запустила цифрове мовлення в позначеному вище стандарті. У найближчому році, здається, оператор збирається домінувати на ринку "кишенькового" мовлення. Сам собою народжується каламбур: послугу "Мобільне телебачення" в рамках ГК надає придбана в 2007 році компанія "Домінанта". Втім, про яке б то не було панування говорити доки рано: 7 грудня відбувся запуск сервісу в тестовому режимі. А рішення про переклад в комерційну експлуатацію буде прийнято держкомісією по радіочастотах за підсумками тесту.

Про стандарт DVB-H не з чуток знає і компанія "Ськартел" (бренд Yota). Будучи провайдером зв'язку 4G-WiMAX, компанія взялася і за сервіс мобільного ТБ, причому запустила тестове мовлення на місяць раніше "жовто-смугастого" оператора.

Компанія МТС своїм колегам по ринку тут не конкурент - з обмовкою "доки". В середині грудня "Мобільні телесистеми" отримали ліцензію на надання послуг зв'язку для цілей кабельного мовлення і тепер займаються розробкою сервісу. "Сьогодні ми сфокусированы на розвитку мобільного телебачення в мережах 3G як на послузі, яка доступна максимально великому числу користувачів, - коментує прес-секретар компанії Ірина Осадчая. - На даний момент ми розглядаємо різні параметри запуску мобільного ТБ і опрацьовуємо пропозиції, які зажадаються ринком".

Чи питання у ціні ?

Ймовірно, зіставляти ціни на ефірне і інтернет-мовлення для мобільних пристроїв не зовсім коректно: це як порівнювати вартість бензину для свого автомобіля і квитка на суспільний транспорт. Та все ж від порівняння не піти. Відеопортал від компанії "Мегафону" - це 8 рублів в добу при перегляді програм пакету "Базовий". Окремо відзначимо, що плата за трафік не стягується. "Білайн", який відкриває нову, поки що тестову DVB-H-эру в мобільному телемовленні, прогнозує вартість базових послуг на рівні 150 рублів в місяць (тобто 5 рублів в добу) і порядка 500 рублів щомісячно за підключення повного набору каналів. Залишилося з'ясувати, що на момент введення в комерційну експлуатацію "БИЛАЙН-ТВ" включить в "базу". Зараз транслюється 12 телеканалів: "Перший канал", "Росія 1", "Вести 24", НТВ, "Петербург 5 канал", "Бібігон", GAMELANDTV, 7ТВ, "МУЗ-ТБ", RUŅĀ, А1, "ЕКСПЕРТ-ТБ".

Для споживачів Yota послуга мобільного ТБ буде безкоштовною. Аби скористатися сервісом, досить бути власником пристрою, що підтримує формат цифрового мобільного мовлення. У тестовому мовленні доступні вісім каналів, включаючи "Перший", "Росію 1", НТВ, "П'ятий канал" і ін.

Жоден з операторів і не думає сперечатися з тим, що мобільне телебачення в будь-якому його прояві і форматі мовлення - це нишевый продукт, яким ніколи не користуватиметься левова частка абонентів. По оцінках аналітиків і Мінкомсвязі, передбачуване число підписчиків мобільного телебачення серед абонентів стільникового зв'язку складає порядка 5%. Та все ж є розрахунок на хороший куш. Тут в 3G-вещания доки безперечні переваги саме з точки зору доступу до аудиторії. Відеопортал у федеральному масштабі був запущений на початку 2009 року. І через 12 місяців "Мегафон" підключив до послуги свого 150-тисячного мобільного телеглядача (при абонентській базі 50,9 млн чоловік).

"Білайну" доки не удасться добитися таких показників. Хоч би тому, що мовлення в стандарті DVB-H на даний момент реалізується лише в межах МКАД. По власних прогнозах оператора, до кінця 2010 року кількість абонентів мобільного телебачення "Білайн" повинна досягти 25 тис. "Не думаю, що послуга мобільного телебачення стане тим самим killer application, яке всі чекають і шукають давно, - коментує Марат Ракаєв, керівник прес-служби компанії Samsung. - Але з часом кількість підписчиків явно збільшуватиметься, чому посприяють нові термінали з підтримкою трансляції мобільного телебачення і розширення контента, що надається".

У справі поширення цифрового мобільного телебачення є свої складнощі. По-перше, абонентам "Білайн", аби приймати сигнал, необхідно поміняти стару SIM-карту на спеціальну нову. На дорозі цього безкоштовного процесу, поза сумнівом, встане банальна лінь (дійти - отримати). Але є куди серйозніша проблема: мобільні пристроїв з можливістю прийому сигналу мало. У всьому світі було не так багато мереж DVB-H - і виробники телефонів не прагнули до активного розвитку лінійки апаратів. У свою чергу, оператори не квапилися будувати мережі через відсутність необхідного абонентського устаткування. Наприклад, Samsung зараз просуває лише одне пристрій - Samsung P960. "Проте у нас є плани по розширенню асортименту мобільних телефонів, здатних приймати ТБ-сигнал", - завірив Марат Ракаєв.

Фахівці Yota, кажучи про труднощі в поширенні послуги, констатують: ринок не насичений гаджетами, здатними приймати сигнал цифрового мобільного телебачення. Основні бренди гаджетів офіційно представили в нашій країні один-два пристрої (наприклад, в Nokia це модель N 96). "По планах компанії Nokia, в 2010 році на ринок вийде бюджетна модель 5330 Mobile TV edition з підтримкою DVB-H, - ділиться інформацією Антон Бельков, головний фахівець департаменту PR Yota. - А на міжнародному ринку присутня маса девайсов, у тому числі конвертери DVB-H-to-Wi-Fi для перегляду цифрового мобільного телебачення на iPhone, РС і інших Wi-Fi-совместимых пристроях". Цього року ситуація повинна кардинальним чином змінитися - сервіс-то вже працює! Просунутим користувачам треба чимось ловити сигнал.

Галина Козорезова

ИЗВЕСТИЯ


RATVODДата: П`ятниця, 26.02.2010, 17:03 | Повідомлення # 26
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28360
Статус: Онлайн
Що покаже мобільне ТБ

Коли «велика трійка» впроваджувала мережі третього покоління,
швидке пришестя мобільного ТБ представлялося операторами як щось само собою зрозуміле.

Проте вслід за столицями 3G зв'язок прийшов вже і в інші мегаполіси, і в крупні обласні центри, поступово ставши буденним явищем на стільниковому ринку. А масових сервісів мобільного ТБ немає як немає. Що стримує розвиток мобільного ТБ і чому стільникові компанії не втрачають надію, розповіли журналу Procontent.Ru вони самі.

Вперше можливість переглядати телепередачі за допомогою мобільних пристроїв реалізували, звичайно, як і все передове мобільне азіати ще в 2004-2005 роках. У той час російський стільниковий ринок ні технічно, ні «морально» до розвитку подібних сервісів були не готовий. Проте повсюдне впровадження «великою трійкою» мереж третього покоління і прискорення мобільного інтернету зробили можливою передачу на мобільні пристрої важкого контента.

IP TV

Ще в пору тестового запуску 3G стільникові компанії передрікали еру мобільного ТБ як щось само собою зрозуміле, але на ділі все виявилося не так просто. На даний момент, опісля майже два роки, в комерційну експлуатацію мобільне ТБ запущене лише в «Мегафону». Як розповіла представник прес-служби компанії Людмила Ігнатьева, у федеральному масштабі сервіс «відео-портал» працює рік, пропонуючи порядка 30 каналів. Перегляд відеопрограм «базового» пакету обходиться абонентам в 8 рублів в день, окремо трафік не тарифікується.

Сервіс «Мегафону» на даний момент є досить життєздатним, оскільки в його основу покладений стандарт IP TV (TV через IP, тобто через інтернет) або так зване «потокове відео». Ця технологія дозволяє певним чином стискувати відео і аудіо контент, що і дозволяє досягти розумного часу передачі даних від оператора до абонента. Перевага IP TV полягає в тому, що для його використання досить будь-якого сучасного телефонного апарату. І проте число абонентів «відео-порталу» по всій країні досягає доки 150 тыс чоловік (це всього лише декілька відсотків від абонентської бази компанії). Проте з розвитком 3G, впровадженням технології LTE (4G) в майбутньому, «мобільне телебачення може стати дійсно масовою послугою», прокоментувала Людмила Ігнатьвеа. До кінця 2010 року, за її словами, «Мегафон» планує збільшити абонентську базу сервісу «відео-портал» у декілька разів.

... vs DVB-H

Не дивлячись на відносну простоту реалізації сервісів IP TV, в Європі домінуючим стандартом мобільного телемовлення є DVB-H, і російські стільникові компанії орієнтуються перш за все на цей досвід. Основна особливість стандарту - передача даних здійснюється невеликими пакетами в певних тимчасових інтервалах, що дозволяє прискорити завантаження і також заощадити живлення батарей мобільних пристроїв. В даний час DVB-H на комерційній основі діє в 7 країнах, найбільш успішний результат в Італії, Австрії і Південній Кореї.

До речі, не дивлячись на європейську «монополію», DVB-H далеко не єдиний придатний стандарт такого роду. Наприклад, в Південній Кореї використовую технологію
S-DMB, що дозволяє мобільному пристрою приймати сигнал безпосередньо з супутника, в Японії застосовують ISDB-T Terrestrial), основною відмінною рисою якого є інтерактивність процесу мовлення. У Північній Америці поширений стандарт ATSC.Однако в силу частково об'єктивних причин, частково лобі зацікавлених компаній, Європа схиляється до DVB-H і недавно визнала його головним стандартом.

У Росії запуск мобільного мовлення в цьому форматі в тестову експлуатацію став можливий лише після відміни в серпні 2009 року мораторію на виділення частот в діапазонах 174-230 Мгц і 470-790 Мгц, призначених для програми переходу на цифрове ефірне ТБ в Росії. Саме цим пояснюється деяке відставання двох інших гравців «великої трійки», що вибрали цю схему, - «ВимпелКома» і «МТС» - від «Мегафону».

Як розповіла Procontent.Ru представник «Вимпелкома» Катерина Лебедева, мобільне телебачення «Білайн» запущено в тестову експлуатацію доки лише в Москві і охоплює близько 90% території міста. На період тестового мовлення послуга надається безкоштовно. Зараз в рамках сервісу транслюється 12 телеканалів, причому більшість глядачів цікавляться в першу чергу новинними каналами, констатують в прес-службі. В середині лютого «Вимпелком» направила документи у ФГУП «Науково-дослідний інститут радіо» (НІЇР) за підсумками тестової експлуатації сервісу. Державною комісією з радіочастот має бути прийняте рішення про переклад послуги в комерційну експлуатацію. До речі, за планом Мінкомсвязі, термін завершення заходів щодо тестування мобільного ТБ витік 15 лютого.

Інший гравець, «МТС», поки лише придивляється до сервісу мобільного ТБ. «Ми вивчаємо потреби ринку і в першій половині 2010 років плануємо запустити декілька тестових зон в крупних містах. За результатами роботи цих зон будуть прийняті рішення про географію поширення і терміни запуску послуги», - розповіла представник компанії Ганна Ландер.

У стандарті DVB-H в Москві з листопада минулого року працює також компанія «Ськартел» (бренд Yota ТБ). «Ськартел» не є GSM-оператором і надає в першу чергу послуги доступу в інтернет на базі власної мережі WIMAX. Зараз ведеться безкоштовна трансляція десяти телеканалів, в осяжному майбутньому переклад послуги на комерційні рейки не планується. «Стандарт DVB-H - на даний момент краща технологія мобільного телебачення, що дозволяє забезпечити якісний сигнал, незалежно від кількості користувачів», заявив у зв'язку із запуском сервісу в Москві генеральний директор Yota Денис Свердлов.

Перешкоди в ефірі

Тим часом, поки державна комісія приймає відповідальне рішення, а оператори вибудовують маркетингові плани, для розвитку DVB-H існує дуже значиме технічне обмеження. Поки лише два представлених на російському ринку мобільних пристроїв апарату, Samsung P-960 і Nokia N96, здатні працювати з цим стандартом. Скептично налагоджені експерти упевнені, що доки ситуація на ринку мобільних пристроїв не зміниться кардинально, мобільне ТБ у форматі DVB-H залишатиметься нишевым сервісом, і на серйозні доходи від нього операторам розраховувати не слід.

За даними J'son & Partners, поточне проникнення телефонів з підтримкою DVB-H складає менше 1% від всіх телефонів, що знаходяться на руках у користувачів стільникового зв'язку, розповів журналу Procontent.Ru аналітик Сергій Савін. «Без істотної підтримки з боку компаній-операторів, в розрізі підтримки продажів телефонів з підтримкою DVB-H, навряд чи варто чекати якихось ініціатив з боку виробників», - вважає він.

Зможуть чи ні сотовики належним чином збудувати роботи з вендорами мобільних апаратів, поки не ясно. Правда, враховуючи, що в тестові проекти по реалізації мобільного мовлення вже вкладені мільйони доларів, це в їх же власних інтересах, адже необхідність повернення інвестицій ніхто не відміняв. До речі, запускаючи Yota ТБ, представники «Ськартел» відкрито визнали це обмеження для розвиток DVB-H і пообіцяли, чтов найближчий час на російському ринку з'явиться розширена лінійка мобільних пристроїв, здатних приймати телеканали в цьому стандарті. В «Ськартел» вже є успішний досвід брендирования електронних пристроїв, компанія активно працює, наприклад, з виробниками ноутбуків, пропонуючи ринку моделі з передналагодженим інтернетом Yota. Можливо, компанія проявить ініціативу в цьому напрямі однієї з перших.

Альтернативи

В той же час ні DVB-H, ні IP TV немає в Росії єдино можливими дорогами розвитку мобільного телебачення. Набирають силу також і сервіси взагалі ніяк не пов'язані з компаніями-операторами або компанія-провайдерами. Наприклад, сервіс Tv To Go!, який також працює за технологією IP TV, але використовує принципово іншу бизнес-модель. Компанія була створена в 2005 році і спочатку займалася перетворенням відеозаписів бібліотеки «Союзмультфільма», готуючи на їх основі пакети контента для мобільних телефонів. Потім TV To Go було розроблене оригінальне мобільне застосування, що дозволяє переглядати ТВ-контент.

За словами генерального директора компанії Дмитра Бондарева, комерційний сервіс працює вже майже рік і працює у тому числі на недорогих J2ME-телефонах. Крім того, перегляд мовлення можливий в зоні покриття навіть 2-2,5G мереж, послуга працює через інтернет (IP stream broadcast/unicast). Щоденна аудиторія TV To Go - близько 7 000 глядачів. У загальній сложностиприложение для перегляду TV To Go встановлено на 1,5 млн апаратів в світі. Контент - близько 40 каналів власного виробництва, вони продаються пакетами вартістю від 1 до 5 доларів в місяць.

Цікава пропозиція аналогічного порядку є також сервісом Spb TV від санкт-петербурзького софтверного розробника Spb Software. Програма, що відбрунькувалася від комплексу онлайн-сервісів Spb Online, надає користувачеві доступ до федеральних каналів, загальною кількістю понад двадцять. Правда, доступний додаток лише для Windows Mobile.

Відео: Spb TV 1.0 - мобільне ТБ для смартфонів і комунікаторів

.. і перспективи

За даними Screen Digest, число глядачів мобільного телебачення в 2013 році зросте удвічі і досягне відмітки в 230 мільйонів, а виручка від послуг складе 1,7 млрд. євро. Втім, аналітики компанії відзначають, що драйвери зростання для альтернативних форматів мобільного ТБ, таких як TV To Go, які базуються на мовленні поверх інтернет, стабільніші. Обіцяють, що іншими компонентом революції мобільного контента стають бум смартфонов і поширення нових майданчиків для мобільних застосувань, таких як Apple's App Store і Google's Android Market.

Як прокоментував глава TV To Go Дмитро Бондарев, ефірні сервіси на базі DVB-H вже запізнилися, в Росії їх майбутнє «вельми примарно». «Швидше за все, таке ж положення справ ми побачимо в більшості країн світу», - заявив він. В той же час стосовно перспектив російського ринку, TV To Go навряд чи зможе стати масовим сервісом, оскільки спочатку має міжнародну орієнтацію. Вже зараз сервіс віщає на 62 країни, від загального числа абонентів доля росіян складає 60%, а в нових підключеннях - лише 40%.

І хоча аналітики стільникового ринку налагоджені скептично відносно перспектив мобільного ТБ в Росії, в першу чергу відносно DVB-H, швидше за все потенціал до надання масових послуг саме за ним. Як традиційні стримуючі чинники експерти ринку справедливо відзначають не лише відсутність апаратів з підтримкою DVB-H, але і дорожнечу пропозицій стільникових гравців. Проте треба розуміти, що коли за справу беруться «кити» начеб АФК "Система", недоліки будь-якого стандарту можуть знівелювати. В компаній такого масштабу є значно більше ресурсів для різних маркетингових ініціатив порівняно з тим же TV To Go. Поки ж ніхто їх експертів не береться передбачити об'єм російського ринку мобільного ТБ в грошовому вираженні: надто багато «але».

Анастасія Симакина

©«Мобильный Контент»


RATVODДата: Понеділок, 01.03.2010, 19:10 | Повідомлення # 27
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28360
Статус: Онлайн
Мобільне ТБ від Білайн - діждалися!

Чому діждалися? Тому що історія з мобільним телемовленням у форматі DVB-H дуже довга і непроста.

Стандарт був прийнятий в 2004 році і через пару років посипалися заяви,
що офіційного запуску чекати залишилося зовсім недовго
.

На жаль, не зрослося. Деяку невизначеність вносило і те, що під фразою “мобільне телебачення” ховається безліч абсолютно різних технологій - завантаження телепередач або відеороликів на мобільний пристрій (через GPRS/EDGE/3G), сервіси відео за запитом, вбудовані в телефони приймачі звичайного ТБ, нарешті, цифрове телемовлення і так далі. Для недосвідченого споживача це все страшні і незрозумілі слова. Ми ж говоритимемо про “дійсне” мобільне телебачення стандарту DVB-H, який є наступним етапом розвитку DVB-T. Він адаптований для роботи з мобільними пристроями. Одна з ключових особливостей - дуже економне витрачання заряду батарей. Отже, в 2007 році Білайн і МТС заявили, що ось-ось ця послуга буде доступна масовому споживачеві. Білайн навіть викупив значну долю в компанії “Домінанті”, яка власне і займається цифровим мовленням. Потім настав етап доведення сервісу до розуму, опрацювання тарифів і інших підготовчих стадій. Загалом, жодних перешкод до запуску не очікувалися. Але тут несподівано втрутилося міністерство зв'язку і строго запитало: “А ліцензії у вас є?!” Виявилось, що ні. У результаті жодна компанія так і не отримала дозволу на цифрове мовлення. Мегафон і раніше не проявляв особливої зацікавленості до DVB-H, в МТС вирішили залишити спроби до кращих часів, а Білайн. став тихенько віщати в тестовому режимі на території Москви. Правда, не особливо афішуючи цей факт. Так і продовжувалася ця епопея аж до кінця 2009 років, коли сервіс Мобільне ТБ нарешті знайшов офіційний статус. Проте на сайті проекту DVB це ніяк не відбито.

Втім, це далеко не все нюанси. Пристроїв з підтримкою DVB-H зараз дуже мало. Крім того, на даний момент існують дві реалізації стандарту від компаній Nokia і Samsung. Причому вони не сумісні один з одним. Білайн вибрав другий варіант, але з часом не виключений перехід до першого. Так от, зараз в Росії є лише один апарат з підтримкою DVB-H - це слайдер Samsung P960. Відразу обмовлюся, що ця модель зовсім не новинка - вона була випущена 2 роки тому і зараз цікава лише підтримкою мобільного телебачення. Детальні огляди цього телефону ви легко знайде в Мережі, я ж загострю увагу саме на роботі з ТБ. Окрім телефону необхідна також спеціальна SIM-карта.

Запуск додатка для перегляду мобільного ТБ винесений на апаратну кнопку. Час старту залежить від умов прийому і в середньому складає приблизно півхвилини. Перед запуском украй рекомендується висунути антену, інакше ви нічого не зловите. Правда, один раз мені такий трюк удався, але дивитися відео було практично неможливо. Якість безпосередньо залежить від умов прийому, але углиб будівель сигнал пробивається дещо гірше, ніж GSM. До речі, проблеми при прийомі виражаються не вигляді снігу на зображенні або зашумленного звуку, як в традиційному ТБ, а вигляді випадання кадрів або повної втрати звуку і відео. Інколи виявляються артефакти стискування картинки, але таке буває не часто. Як правило, відео кодується в H.264/MPEG-4 AVC, а звук в ААС. Хоча бувають варіації з використанням MPEG-2 і MP3 або інших аудіокодеків.

Зона мовлення охоплює всю Москву. Коли мобільне ТБ Білайн прийде в інші міста і чи прийде взагалі - доки не відомо. Поки що користуватися послугою можна абсолютно безкоштовно. За умовчанням пропонується 13 каналів: федеральні, новинні, музичні, спортивні та інші. З повним списком можна ознайомитися тут. З часом напевно будуть доступні різні варіанти підписок, швидше за все тематичні. На жаль, хоч би зразкова вартість і набір каналів не повідомляється. Але напевно слід чекати спортивні, розважальні і еротичні підписки. Втім, я трохи відвернувся.

Отже, відразу після запуску додатка перед нами з'являється список каналів. Можна відразу перейти до перегляду ТБ - це займе секунд 10-15, які потрібні для буферизації потоку. Перемикання між каналами займає приблизно стільки ж. На QVGA-экране телефону картинка виглядає прекрасно, чіткість і якість зображення дуже високі. Яскравість екрану в режимі перегляду ТБ регулюється незалежно від глобальних налаштувань, але в невеликих межах. Є декілька передвстановлених налаштувань зображення. Також підтримується режим Picture-in-Picture з можливістю регулювання розмірів і положення “вбудованої” картинки. Втім, для 2,6” екрану це швидше розвага, чим корисна функція. Цікаво, що Samsung P960 можна набудувати лише на прийом звуку - отримуємо отаке цифрове радіо. Наприклад, для прослухування спортивних трансляцій. До речі, звук можна виводити прямо на Bluetooth-гарнитуру. Серед дійсно корисних функцій відзначу Time-Shifting, яка дозволяє продовжити перегляд з перерваного місця, якщо вам несподівано подзвонили. Не менше корисний опис кожної передачі, а також наявність телепрограми. Є деякі інтерактивні опції - наприклад, можливість голосувати у вікторинах. Правда, різноманітність і повнота багатьох додаткових функцій залежить вже від творців каналу. Ще одним важливим моментом є можливість задавати вікові обмеження на перегляд тих або інших програм. Для доступу до “дорослого” контенту доведеться вводити спеціальний код.

Враження від мобільного телебачення залишилися неоднозначні. З одного боку, якість зображення дійсно вражає. З іншою, 2,6” QVGA-экран не сприяє тривалому перегляду. Втім, час роботи телефону в ТБ-режимі складає не більше 5 годин. Взагалі Samsung P960 носить швидше експериментальний характер. Цей апарат покликаний показати можливості мобільного ТБ. Лише цим він цікавий. За два роки, прошедших з моменту його випуску, змінилося дуже багато що. (Узяти той же Corby, наприклад.) За 10000 рублів, а саме стільки він і стоїть, можна купити набагато сучасніші і цікавіші моделі. Послуга мобільного телебачення сама з себе дуже нишевая. Навряд чи переважній більшості користувачів так вже потрібно дивитися передачі в дорозі на маленькому екрані. Тим паче, що покриття зараз є лише в Москві. Якби у продажу були і інші апарати з підтримкою DVB-H і невеликою націнкою за цю опцію, то все було б набагато краще. А доки вердикт такий: послуга мобільного телебачення цікава, але, на мій погляд, не дуже перспективна.

Ігор Оськолков

Компьютерра-Онлайн


RATVODДата: Вівторок, 02.03.2010, 19:04 | Повідомлення # 28
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28360
Статус: Онлайн
«ВимпелКом» орендував супутник

Експрес МД1 (80° с.д.) для розвитку 3G-мережі

Група компаній «ВимпелКом» (бренд «Білайн») уклав контракт з МОКС «Інтерспутник»
на використання супутникової ємкості на космічному апараті Експрес МД1 (80° с.д.)
для ефективної організації каналів зв'язку мережі 3G на територіях суб'єктів РФ,
що входять до складу Далекосхідного і Сибірського федеральних округів.

«Території Далекого Сходу і Сибіру займають більше третини всієї площі країни і оголошені пріоритетними для соціально-економічних інвестицій на державному рівні. Наша компанія також приділяє особливу увагу розвитку бізнесу в цьому регіоні і запустила социо-культурный проект «Рік Сходу Росії», - відзначив Дмитро Плеськонос, виконавчий віце-президент по розвитку бізнесу на масовому ринку, Росія. - Використання орендованого супутникового ресурсу дозволить забезпечити якісним мобільним інтернетом «Білайн» на базі 3G-технологий жителів видалених і важкодоступних куточків такого складного по географії і рельєфу регіону».

На сьогоднішній день супутникова мережа «ВимпелКома» базується на 7 геостационарных супутниках зв'язку З і Ku діапазону. Загальний об'єм ємкості, що орендується, складає 675МГц. У мережі працюють більше 300 земних станцій з діаметрами антен від 1,2м до 11м. Загальна інформаційна швидкість супутникових каналів мережі «Білайн» - 865Мбит/с.

CNews


RATVODДата: Середа, 17.03.2010, 10:55 | Повідомлення # 29
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28360
Статус: Онлайн
В «Космос ТБ» додалося мобільності

Компанія «Цифрове телерадіомовлення» (ЦТВ), що володіє частотами для цифрового ефірного телемовлення
в Москві і підконтрольна «Система мас-медіа», перейшла в управління до кабельного оператора «Космос ТБ»,
яким на паритетних правах володіють АФК «Система» і ФГУП «Російська теле- і радіомовна мережа».

Про те, що ЦТВ передана в управління «Космос ТБ», «Відомостям» розповів гендиректор «Космос ТБ» Олександр Теппер. Між компаніями підписано два договори - про технічне і абонентське обслуговування, уточнив він. Це підтвердило джерело в АФК «Система» (володіє 50% «Космос ТБ» і контролює «Система мас-медіа», СММ). Після реструктуризації бізнесу СММ (операторський бізнес переданий в «КОМСТАР-ОТС», виробництво теле- і киноконтента - в RWS, а виробництво каналів - в «Стрім контент») у неї залишилися лише два окремі активи, пов'язаних з ТБ, управління якими було логічне об'єднати, пояснює джерело. Про акціонерне об'єднання мови не йде, підкреслює він.

ЦТВ була створена в 2002 р. і спочатку повинна була продавати послуги цифрового мобільного ТБ власникам дорогих іномарок. У 2005 р. 74% ЦТВ придбав холдинг СММ, весною 2007 р. що докупав ще 25,99%.

Окрім «Системи» в «Космос ТБ» є і другий співвласник - ФГУП «Російська теле- і радіомовна мережа» (РТРС). Її гендиректор Олексій Малінін в курсі інтеграції бізнесу «Космос ТБ» і ЦТВ. Але «Космос ТБ» не розвиватиметься до тих пір, поки один із співвласників компанії не отримає в ній контролю, упевнене близький до РТРС джерело. Переговори на цю тему АФК і РТРС ведуть вже не перший рік, але доки безуспішно.

Ідеальним варіантом було б об'єднати «Космос ТБ» з ЦТВ, вважає колишній співробітник однієї з компаній АФК «Система». Використовуючи ті, що є в ЦТВ частоти (530-540 і 730-750 Мгц) і мережі передавачів, «Космос ТБ» зміг би налагодити в Москві цифрове телемовлення в стандарті DVB-T, пояснює він. А частоти діапазону 2,5-2,7 ГГц, на яких зараз працює «Космос ТБ», можна віддати телекомунікаційним «дочкам» «Системи» - наприклад, для розвитку в Москві мереж мобільного зв'язку четвертого покоління по технологіях WiMax або LTE, міркує він. В підконтрольного «Системі» «КОМСТАР-ОТС» вже є московська мережа мобільного WiMax, що працює в тому ж діапазоні, але додаткові частоти допомогли б розширити пропускну спроможність мережі. Проте, поки не вирішено питання контролю над «Космос ТБ», говорити про його об'єднання з ЦТВ безглуздо, помічає джерело, близький до «Системі».

Представники АФК «Система» і СММ від офіційних коментарів утрималися.

Самі по собі «Космос ТБ» і ЦТВ не є крупними учасниками ринку. В «Космос ТБ» 35 000 абонентів в Москві, а ЦТВ обслуговує близько 200 абонентів. «Космос ТБ» зараз не розвивається, абоненти віддають перевагу послугам кабельних і супутникових конкурентів, так що акціонерам має сенс використовувати його технічний і частотний ресурс для розвитку нових послуг, вважає аналітик iKS-Consulting Костянтин Анкилов.

Валерій Кодачигов
ВІДОМОСТІ


RATVODДата: Субота, 20.03.2010, 11:54 | Повідомлення # 30
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28360
Статус: Онлайн
Мобільне телебачення в 2010 році:

чого чекати ?

Мобільне телебачення прийшло до Росії, і тепер нам варто чекати великих змін.
Новий сервіс не стоїть на місці і потихеньку розвивається.
Можливість мати під рукою «кишеньковий» телевізор,
який можна поглянути у будь-який час в будь-якому місці, приваблює багатьох
.

Попрямує по країні

Ті, хто роблять або робитимуть новий продукт, вже зараз в роботі. Стільникові оператори працюють над тим, як підключити своїх клієнтів до мобільного ТБ. «Інженери людських душ» - телевізійники - задумалися про новий формат мовлення - спеціально для телефонів. Розробники стільникових трубок створюють нові моделі - аби зручніше було дивитися.

А чи знаєте ви, що вже до 2012 року нова мережа 4G може з'явитися в 180 містах Росії? Що це означає? А то, що мобільне ТБ прийде і в ці населені пункти, а значить, пошириться по всій країні.

Сьогодні можливість дивитися телепрограми на екранах своїх телефонів мають жителі Москви. Сервіс безкоштовний: провайдери послуги мають намір отримувати прибуток від реклами. Все, що потрібне користувачеві, це мати під рукою трубку, яка могла б підтримувати цифровий стандарт мовлення.

«Медіа сапіенс» зацікавлені

Показово, як до появи нового продукту віднеслися медийщики. Адже саме вони тримають руку на пульсі часу, по їх поведінці можна здогадатися, чи є в новинки майбутнє чи ні. Так от, вже зараз експерти зі світу «медіа сапиенс» називають мобільне телебачення «відеорадіо» або «радіо з вебкамерой». Воно може стати певною дорогою розвитку ТБ в Росії.

Чи буде ця дорога успішною? Точних прогнозів зараз ніхто не дасть, але припущення побудувати можна. Так, «звичайна» телевізійна аудиторія зараз немаленькая. Десятки мільйонів домогосподарок кожен вечір збираються в екранів, так само як і багаточисельні армії залицяльників інших телепередач - футбольних трансляцій, новин, ток-шоу і тому подібне

Але не можна забувати, що мобільний телефон зараз є у всіх. Якщо в кожну трубку з часом удасться провести телесигнал, чи не стане це справжньою медійною революцією? Поки, звичайно, поглянути мобільне телебачення зможуть лише володарі певних моделей. Але прогрес-то не стоїть на місці.

Вже хто, а медийщики завжди йшли в ногу з часом. Повідомляється, що зараз деякі телевізійні компанії пристосовують свої передачі під «мобільний» формат. Адже дисплей телефону менший, ніж найменший екран телевізора.

Оператори грошей не беруть

Оператори зв'язку теж не сидять склавши руки. Сервіс мобільного телебачення доступний сьогодні, наприклад, клієнтам компанії «Ськартел» (бренд Yota). Цей оператор є провайдерів зв'язку у форматі 4G-WiMAX. Компанія «Ськартел» була однією з тих, що перших запустили тестове мовлення в Росії. Багатьом користувачам продукт припав до смаку. Експерти вважають, попит на мобільне ТБ серед абонентів провайдера може зберегтися надовго. Тим паче, що в найближчому майбутньому послуга навряд чи стане платною.

Сервіс «відео-портал» запропонував рік тому своїм абонентам по всій країні оператор стільникового зв'язку «Мегафон». Через 12 місяців, в лютому 2010, компанія повідомила: до послуги підключилися вже 150 тисяч клієнтів.

У квітні-червні цього року мають бути введені в комерційну експлуатацію мережі третього покоління. Очікується, що це станеться у всіх регіонах країни. Оскільки завдяки новим технологіям швидкість передачі даних зросте, збільшиться і попит на мобільне телебачення. Одна справа, коли відео «лагает», тобто йде із заминками, інша справа, коли дивишся без всяких проблем.

Сьогодні користувачі «Відеопорталу» можуть поглянути більше 20 каналів. Вибирати можна з двох пакетів, «Базового» і «18 плюс». Для того, щоб стати глядачем, потрібно володіти мобільним, який показуватиме потокове відео. Також мобільне ТБ можна поглянути, якщо під рукою є iPhone.

Компанія МТС зараз займається роботою над сервісом. Вочевидь, в недалекому майбутньому армія абонентів стільникового оператора зможе скористатися послугою мобільного телебачення. Зараз експерти компанії у пошуках тих пропозицій, які найбільш зажадаються користувачами. Вочевидь, мобільне телебачення від МТС буде реалізовано за допомогою мережі 3G. Варто відзначити і такий позитивний для абонентів компанії момент: торік МТС отримала ліцензію на мовлення. Не вдаючись до технічного подробиці документа, повідомлю, що цей дозвіл дозволить компанії ефективно працювати у сфері мобільного ТБ.

Переглянути телебачення за допомогою телефону можуть і абоненти «Білайну». Послуга доступна жителям Москви. Як повідомляє офіційний сайт компанії, сервіс доступний доки в тестовому режимі. Для надання послуги використовується технологія DVB-H. У Росії вона надається вперше. До моменту написання статті, для клієнтів компанії були доступні більше десяти звичайних телевізійних каналів.

Поки сервіс тестується, абоненти можуть поглянути мобільне ТБ безкоштовно. Втім, без додаткових витрат не обійдеться. Що бажає скористатися послугою доведеться купити спеціальну сім-карту. А також телефон, який підтримує згаданий вище формат. Сьогодні найбільш прийнятною моделлю для жителів Росії, що побажали дивитися мобільне ТБ у форматі DVB-H, стала модель Samsung P960. Вартість її до 10 тисяч рублів. Вочевидь, незабаром з'являться і нові телефони, що підтримують формат і пристосовані до наших мереж.

[c]Що це таке ?

[/c]

Про мобільне телебачення сьогодні говорять часто. Деколи виникає питання: чи можна конкретно позначити його параметри? Яким має бути стандарт і формат мобільного ТБ? Чи трансляція це через інтернет, мовлення «безпосередньо», на спеціальний датчик телефону? Мабуть, звичайне скачування подкастов?

Майбутнє покаже, чия пропозиція виявиться найбільш успішною. Вочевидь, що мобільне телебачення - це продукт, який подобатиметься абонентам. Незалежно від формату мовлення або моделі телефону.
З цим точно не посперечаєшся.

© Володимир Лунін, Mobiset.ru


Форум TV-SAT » « Все про Телебачення » » Цифрове телебачення DVB » Цифрове Мобільне ТБ ( DVB - H )
  • Сторінка 2 з 4
  • «
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • »
Пошук:

Copyright TV-SAT © 2009-2024