FORUM TV-SATСереда
24.04.2024, 09:00

Вітаю Вас Гість | RSS

[ ] · Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS · Load-SP · Load-AS· · Перекладач translate ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Форум TV-SAT » « Все про Телебачення » » Цифрове телебачення DVB » Цифрове гібридне супутниково-наземне Мобільне ТВ (DVB - SH )
Цифрове гібридне супутниково-наземне Мобільне ТВ (DVB - SH )
RATVODДата: Вівторок, 16.02.2010, 21:34 | Повідомлення # 1
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28364
Статус: Оффлайн
Цифрове гібридне супутниково-наземне

Мобільне ТВ ( DVB - SH )



RATVODДата: Вівторок, 16.02.2010, 21:41 | Повідомлення # 2
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28364
Статус: Оффлайн
Pocket Gateway Device від Solaris Mobile -

компактний приймач

супутникового телемовлення для смартфонів

Компанія Solaris Mobile, європейський оператор гібридного супутниково-наземного безпровідного зв'язку,
розробила рішення, яке дозволить приймати мовлення діапазону S (супутникове)
на смартфон або коммунікатор.

Компактний пристрій під назвою Pocket Gateway Device може зв'язуватися з мобільним пристроєм по безпровідному каналу Wi-Fi, воно працює на частоті 2 ГГц. За допомогою Pocket Gateway Device від Solaris Mobile можна дивитися програми супутникового телебачення прямо на смартфоні або коммунікаторі.

Оператор Solaris Mobile використовує діапазон S для телевізійного мовлення в стандарті DVB-SH в 27 європейських країнах. Для демонстрації програм на смартфоні або коммунікаторі (він, звичайно, повинен володіти підтримкою Wi-Fi), Pocket Gateway Device використовує web браузер пристрою. Цілком імовірно, в майбутньому подібний ресівер можна буде вбудувати в мобільний пристрій. Демонстрація Pocket Gateway Device пройде на конгресі Mobile World Congress найближчими днями, а про початок продажів новинки доки нічого не відомо.

Ferra


RATVODДата: П`ятниця, 17.09.2010, 09:44 | Повідомлення # 3
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28364
Статус: Оффлайн
Супутникова тарілка в кишені

Digital Video Broadcasting - Satellite Handheld (DVB-SH) - експериментальний формат телемовлення,
що дозволяє приймати на
мобільний телефон передачі як безпосередньо з супутника,
так і з наземних цифрових передавачів.

Експериментальне мовлення в DVB-SH вже ведеться в США і Європі,
але російські оператори доки насторожено відносяться до нової технології.

Формат DVB-SH був розроблений форумом DVB за участю фахівців компанії Alcatel-Lucent відносно недавно, в 2007 р. Особливість цього формату - можливість приймати сигнал як цифрового ефірного ТБ (DVB-T, DVB-H), так і супутникового мовлення. Знаходячись, наприклад, на дачі із стільниковим телефоном або портативним телевізором, що підтримує цей формат, користувач може приймати сигнал з супутника на одній частоті, а в місті, де забудова не завжди дозволяє побачити космічний апарат, - з наземних передавачів, що працюють на іншій частоті, пояснює топ-менеджер «Транстелекома» (раніше займався мультимедійними і телепроекти АФК «Система») Віталій Шуб. Ловити якісний телевізійний сигнал прямо на мобільний пристрій, без громіздкої антени-тарілки, дозволяє спеціальний алгоритм стискування сигналу. Є і недолік - неможливість приймати сигнал в закритих приміщеннях. Але це властиво більшості технологій супутникового зв'язку і телемовлення, наприклад родинному DVB-SH стандарту DMB-S/DMB-T.

У «наземному» варіанті DVB-SH може працювати на тих же частотах, що і існуючі формати цифрового ефірного ТБ DVB-T/DVB-H, - 400-800 Мгц, говорить старший менеджер по розвитку бізнесу відділення мультимедійних і професійних послуг Alcatel-Lucent в Росії Олександр Килін. Як у ефірній, так і в супутниковій іпостасі DVB-SH може працювати в діапазоні до 3 ГГц. Архітектура мереж цифрового ТБ в цілому збігається з архітектурою стільникових мереж, тому, використовуючи вже існуючу транспортну інфраструктуру, антенно-щоглові споруди зі своїми системами антенних фідерів, стільникові компанії можуть розвертати на них передавачі ТБ мовлення DVB-SH, додає Килін.

Дефіцит космічних масштабів

Головна перешкода для впровадження DVB-SH доки відсутність спеціальних супутників, з яких можна було б вести трансляції мобільного телебачення. Запуск таких супутників вимагає десятків або сотень мільйонів доларів, крім того, потрібно розробити і випустити абонентські пристрої, говорить Шуб.

Але два таких супутника в світі все-таки є - американський ICO Global, запущений в 2008 р. (покриває частину території Північної Америки), і Eutelsat W2A, що працює в Європі. W2A транслює два промені завдовжки більше тисячі кілометрів кожен. Перший тягнеться від Барселони ка Амстердама, другий, - від Північної Італії до Скандинавії. ICO Global (також доки працює в тестовому режимі) влаштований складніше: його транспондери можна перенацілювати на різні регіони США і Канади.

Тестове мовлення DVB-SH на базі W2A почалося в 2009 р. в Парижі і його околицях, розповідає Килін (тестування проводить оператора Solaris Mobile в партнерстві з Towercast при технологічній підтримці Alcatel-Lucent). Для прийому телепередач використовуються різні пристрої, у тому числі абонентські термінали Sagem. У масовому продажі їх немає, але, якщо телебачення запрацює в повному масштабі, ціна цих пристроїв складе приблизно 200-300 євро. Крім того, говорить Килін, існують автомобільні DVB-SH-ресиверы з 12-вольтным живленням. Такі пристрої можуть розводити сигнал, отриманий від мережі DVB-SH, на WiFi, що підтримують, портативні пристрої, наприклад смартфоны.

Цього року про успішне тестування DVB-SH повідомили Alcatel-Lucent і український оператор Ether. Тестувалася, правда, лише наземно-ефірна складова DVB-SH; жоден з двох супутників ка України доки не дотягується.

Росія поза доступом

Російські учасники мовного ринку і керівництво галузі неоднозначно відносяться до DVB-SH. «На сьогоднішній день це оптимальна технологія як для мобільного, так і для стаціонарного мовлення, - вважає замміністра зв'язку і масових комунікацій Олексій Малінін. - В порівнянні з нею DVB-H, яка недавно почала розвиватися в Росії, - застаріла технологія». Хоча і DVB-SH - формат не універсальний: наприклад, він не дозволяє організовувати високочітке мовлення, визнає Малінін.

Мовлення DVB-H в тестовому режимі ведуть в Москві «Вимпелком» і Yota. Питання про тестування DVB-SH теж розглядалося, але вибір був зроблений на користь DVB-H, говорить представник «Вимпелкома» Ганна Айбашева. А Yota навіть не планує тестувати DVB-SH, сказав представник її прес-служби.

Гендиректор Національної супутникової компанії (найбільший в Росії оператор супутникового телебачення «Тріколор ТБ») В'ячеслав Мордачев повідомив, що планів запуску DVB-SH-вещания немає і у неї, а гендиректор «НТВ-плюс» Дмитро Самохин сумнівається в економічній доцільності використання даного формату.
Валерій Кодачигов
Відомості


Форум TV-SAT » « Все про Телебачення » » Цифрове телебачення DVB » Цифрове гібридне супутниково-наземне Мобільне ТВ (DVB - SH )
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук:

Copyright TV-SAT © 2009-2024