FORUM TV-SATВівторок
23.04.2024, 15:28

Вітаю Вас Гість | RSS

[ ] · Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS · Load-SP · Load-AS· · Перекладач translate ]
Форум TV-SAT » « Новини Супутникового ТБ » » Супутникові новини » СУПУТНИКИ. Запуски. Проекти. Контракти. (Профілактика. Неполадки. Аварії.)
СУПУТНИКИ. Запуски. Проекти. Контракти.
RATVODДата: П`ятниця, 01.05.2009, 01:10 | Повідомлення # 1
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28364
Статус: Оффлайн
Запуски супутників

Проекти. Контракти. Профілактика. Неполадки. Аварії.




Всі, хто викладає новини будь-якого роду,

повинні виставляти посилання на першоджерело !!!


Посилання повинно виглядати так: і бути активним
RATVODДата: Субота, 04.07.2009, 16:47 | Повідомлення # 46
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28364
Статус: Оффлайн
Супутник " Koreasat - 2 "

Супутник " Koreasat - 2 " розпочав рух на схід з позиції 113E



RATVODДата: Субота, 04.07.2009, 17:01 | Повідомлення # 47
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28364
Статус: Оффлайн
Супутник MEASAT-3А

Компанія MEASAT Satellite Systems повідомила про те, що телекомунікаційний супутник MEASAT-3a успішно переведений в орбітальну позицію 91,4E, де і почне перший етап тестування. Переклад супутника в позицію 91,4Е здійснений після успішного завершення робіт з підготовки апарату до розкриття сонячних панелей і відбивачів.

Після завершення випробувань, намічених на третій тиждень липня, MEASAT-3a буде переміщений в орбітальну позицію 91,5E, тим самим замінивши супутник MEASAT-3.

Супутник MEASAT-3a запущений ракетою-носієм «Зеніт 3SLB» в понеділок, 22 червня 2009 року в 2:50 за місцевим часом (21 червня в 21:50 по Грінвічу).

Переклад:
Оригінал новини:


RATVODДата: Субота, 04.07.2009, 17:05 | Повідомлення # 48
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28364
Статус: Оффлайн
Супутник TerreStar - 1

1 липня 2009 року TerreStar Networks Inc., що належить до компанії TerreStar Corporation, повідомила про вдалий запуск супутника TerreStar-1. Успішний вивід на орбіту є значимим досягненням для фірми TerreStar, враховуючи нові можливості супутника за поданням послуг для операторів мобільних мереж.

Запуск був здійснений 1 липня в 13:13 за місцевим часом (16:13 UTC). Стартове вікно тривало 2 години. Запуск супутника TerreStar-1 вагою 6910 кг з транспондерами S-диапазона здійснила компанія Arianespace з космодрому Куру у Французькій Гвіані. TerreStar-1 є як би фундаментом для супутникової мережі TerreStar в США і Канаді. TerreStar-1 буде розміщений в орбітальній позиції 111W.

Нагадаємо, що ще до запуску, компанія TerreStar Networks Inc. спільно зі своїм партнером EB Elektrobit представила перший в світі смартфон Quad-диапазона GSM і Tri-диапазона WCDMA / HSPA. Мережа TerreStar функціонуватиме на всій території США і Канади - майже 330 мільйонів жителів, тобто потенційних користувачів.

Переклад:
Оригінал новини:


RATVODДата: Середа, 08.07.2009, 20:35 | Повідомлення # 49
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28364
Статус: Оффлайн
Супутник " KazSat - 2 "

Підвищені вимоги до приймання
космічного апарату
" Казсат - 2 ",
збільшений гарантійний термін його експлуатації

Підвищені вимоги до приймання космічного апарату "Казсат-2", збільшений гарантійний термін його експлуатації.
Про це сьогодні в ході зустрічі прем'єр-міністра РК Каріма Масимова з представниками російського державного космічного науково-виробничого центру імені М. В. Хрунічева повідомив генеральний директор підприємства Владислав Нестеров, передає агентство із посланням на повідомлення прес-служби прем'єр-міністра РК.

Як повідомляє прес-служба, сторони обговорили широкий круг питань по подальшій співпраці по створенню космічного апарату "Казсат-2".

В. Нестеров інформував про досягнення сторонами важливих домовленостей технічного і юридичного характеру за контрактом на виготовлення і запуск казахстанського геостаціонарного супутника.

Представник російської компанії також підкреслив, що в результаті знов прийнятих умов підвищені вимоги до приймання космічного апарату, збільшений гарантійний термін його експлуатації, протягом якого розробник зобов'язаний здійснювати повний цикл контролю і управління космічним супутником в разі виникнення нештатних ситуацій.

Повідомляє агентство "Казахстан Сьогодні"


RATVODДата: П`ятниця, 10.07.2009, 07:16 | Повідомлення # 50
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28364
Статус: Оффлайн
Супутник Optus D3 буде запущений в серпні 2009р.

Австралійський супутниковий оператор Optus повідомив, що новий супутник D3 буде запущений в середині серпня 2009 року ракетою-носієм Ariane 5 з космодрому Куру у французькій Гвіані. Компанія працює в Австралії і Новій Зеландії на протязі майже 30 років. Впродовж більше трьох десятиліть запустила 8 супутників, даний запуск буде дев'ятим.

Optus D3 розширить можливості супутникового угрупування Optus більш ніж на 30 відсотків.
Нагадаємо, що запуск супутника Optus D1 відбувся в жовтні 2006 року, а D2 був запущений в жовтні 2007 року.

Переклад:
Оригінал:

RATVODДата: П`ятниця, 10.07.2009, 07:54 | Повідомлення # 51
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28364
Статус: Оффлайн
Запуск супутника AsiaSat 5

відбудеться в серпні 2009р.

У серпні 2009 року буде здійснений черговий запуск супутника корпорації Asia Satellite Telecommunications (AsiaSat). В даний час на космодромі Байконур в Казахстані ведуться монтажні роботи ракети-носія Протон M.

Супутник AsiaSat 5 буде запущений в орбітальну позицію 100,5Е, де замінить AsiaSat 2.
Новий супутник працюватиме на орбіті приблизно 15 років.

AsiaSat 5, побудований на платформі 1300 Space Systems/Loral, оснащений 26 транспондерами C-діапазону
і 14 транспондерами Ku-діапазону.

Карта покриття супутника AsiaSat 5 100,5Е

Джерело:
Оригінал:

RATVODДата: П`ятниця, 10.07.2009, 23:57 | Повідомлення # 52
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28364
Статус: Оффлайн
Супутник " AsiaSat - 5 "

Космічний апарат " АзіаСат - 5 " доставлений на Байконур

Космічний апарат AsiaSat-5 прибув на космодром Байконур для підготовки до запуску на ракеті-носієві «Протон-м», наміченому в серпні.

Сьогодні вранці, в 9.07 мск на аеродромі «Ювілейний» космодрому зробив посадку літак російської авіакомпанії «Волга-Днепр», який доставив космічний апарат і наземне допоміжне устаткування. Вантаж прибув у супроводі персоналу американської компанії Space Systems/Loral, виготівника КА AsiaSat-5.

Після розвантаження і проходження митних процедур апарат і допоміжне устаткування перевезуть в монтажно-випробувальний корпус майданчики 92А-50 космодрому, де найближчими днями американські інженери почнуть автономні перевірки КА і підготують його до збірки з розгінним блоком «Бриз-м» у складі космічної головної частини ракети «Протон-м».

Паралельно в Міке йде підготовка приміщень і наземного устаткування для робіт з розгінним блоком (четвертим рівнем РН «Протон»), який повинен вивести КА на задану орбіту.

Розгінний блок, виготовлений в Космічному Центрі імені М.В.Хрунічева, доставлять на космодром наступного тижня. Таким чином, в середині липня на космодромі почнеться повномасштабна кампанія по підготовці всіх складових частин ракети космічного призначення «Протон-м».

РН «Протон» втретє використовуватиметься для виведення корисного навантаження для компанії AsiaSat. Крім того, це буде дванадцятий пуск ракети «Протон» з космічним апаратом, виготовленим Space Systems/Loral.

www.sat24.ru

Повідомляє: ФГУП «Державний космічний науково-виробничий центр імені М.В.Хрунічева»


RATVODДата: Субота, 11.07.2009, 00:02 | Повідомлення # 53
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28364
Статус: Оффлайн
Супутник " AsiaSat - 5 "

У монтажно-випробувальному корпусі майданчика 92А-50 космодрому Байконур
фахівці Космічного Центру імені М.В.Хрунічева
почали збірку ракети-носія «Протон-М»,
напередодні доставленої з Космічного Центру на космодром

.

Ракета «Протон-М» призначена для запуску телекомунікаційного супутника AsiaSat-5 («АзіаСат-5») для компанії Asia Satellite Telecommunications Holding Ltd. (Гонконг, КНР), провідного оператора супутникового зв'язку в Азіатському регіоні.

Пуск ракети космічного призначення "Протон-М" розгінним блоком "Бриз-М" і космічним апаратом AsiaSat-5 запланований на серпень 2009 року.
Контракт на запуск КА AsiaSat-5 з використанням ракети «Протон-М» уклали компанія International Launch Services Inc. (ILS).

Запуск КА AsiaSat-5 повинен стати шостим пуском ракети «Протон» в 2009 році і 347-им стартом в її льотній історії.

www.sat24.ru

Повідомляє: ФГУП «Державний космічний науково-виробничий центр імені М.В.Хрунічева»


RATVODДата: Понеділок, 13.07.2009, 21:08 | Повідомлення # 54
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28364
Статус: Оффлайн
Україна не встигне запустити супутник

[13-07-2009]

Плани України вивести на орбіту національний телекомунікаційний супутникдо Євро-2012 нездійснимі.

Минулого тижня міжнародний консорціум Sea Launch заявив про подачу прохання до суду у справах про банкротство округу Делавер у Вілмінгтоні (США) відносно реорганізації. Активи компанії, згідно заяви, складають 0-500 млн., а борги - _TEXT_,5-1 млрд. При цьому Sea Launch заявила, що дане рішення прийняте на користь самої компанії, її замовників і акціонерів. Українським підприємствам ГКБ “Південне” і ГП “південмаш” належить 15% компаній, і доходи від її діяльності на ринку пускових послуг складали значну частину прибутку, що поступає окрім фінансування з держбюджету. Не дивлячись на заяву компанії про плани розвивати операційну діяльність, у експертів є сумніви, що оператори продовжать співпрацю з компанією. Ця новина змусить істотно скоректувати виробничу діяльність, отже, і плани розвитку підприємств національного ракетобудування .

ПОСТАЧАННЯ ракет-носіїв “Зеніт-3СЛ” і “Зеніт-3СЛБ” складають основну статтю виробництва ГП “Південмаш” і виробників комплектуючих, вхідних до складу підприємств НКАУ. Для цих міжнародних програм “Південмашу” поставляє ракети-носії, у виробництві яких використовуються українські і російські комплектуючі. Від щорічної кількості пусків по програмах Sea Launch, Land Launch і стартів конверсійної РН “Дніпро” залежить щорічний обсяг виробництва ракетно-космічної галузі України. Щорічний показник приросту обсягів виробництва по галузі останні п'ять років складав від 5 до 10% щорік. Проте невдалі старти 2006-2007 років в цілому позначилися на виробництві. В той же час в умовах фінансово-економічної кризи прогноз для підприємств галузі на нинішній рік був в цілому сприятливим. Ще знаходячись на посаді гендиректора НКАУ, Юрій Алексєєв прогнозував: “За рахунок міжнародних програм ми матимемо не 50, а 20% падінь виробництва в галузі”.

Треба сказати, що послідувала в лютому цього року зміна керівництва НКАУ не вплинула на космічні пріоритети: вони закладені в Загальнодержавній космічній програмі, із складною схемою внесення змін. Проте головним напрямом зусиль нового керівника агентства, Александра Зінченко, стала саме програма створення національного супутника зв'язку. Інтерес до супутника продиктований солідними потоками засобів, які українські мовні компанії щорік витрачають на оренду супутникового сегменту, що складає декілька десятків мільйонів доларів. До того ж Олександр Зінченко, за неофіційною інформацією, має власні бізнес-інтереси у сфері телебачення і готує до запуску черговий проект - “8-й канал”. Окрім надання каналів для мовлення є ще Інтернет, системи супутникового зв'язку і інші послуги мультимедіа. Українські компанії, відповідно, купують ці послуги за кордоном. Тому, напевно, Олександр Зінченко заявив, що космічна держава, що не має власного національного супутника зв'язку, не вирішила одне з основних завдань розвитку космічних технологій. До того ж на його думку запуск національного супутника зв'язку має бути здійснений не пізнішим за 1 вересня 2011 року. Після виїзного засідання КМУ в Дніпропетровську по перспективах розвитку космічної галузі в квітні було прийнято постанову про надання в 2009 році урядових гарантій в об'ємі до 2 млрд. грн. на розробку українського супутника зв'язку. Тоді Юлія Тимошенко повідомила, що в бюджеті 2009 років уряд заклав можливість залучення під свої гарантії 37 млрд. грн. для розвитку високотехнологічних виробництв, і відзначила, що частина цих коштів буде використана для розвитку ракетно-космічної галузі. Проте цього не сталося.

Необхідність створення і запуску українського національного супутника зв'язку “Либідь” пояснюється в першу чергу проведенням фіналу чемпіонату Євро-2012 в Україні. З цією метою Кабмін недавно ствердив зміни в Державну цільову програму підготовки і проведення фіналу чемпіонату по футболу в 2012 році, включивши туди відповідний пункт. Проте озвучені 2 млрд. грн. притягуватимуться з позабюджетних засобів - інвестицій або банківських кредитів. В той же час, як стверджують медіаексперти, відстежуючу підготовку і проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи 2012 роки по футболу, УЄФА спочатку не ставив перед Україною таких завдань. Більш того, організація самостійно визначає компанії, чиї супутники здійснюватимуть трансляцію сигналу українському телеканалу, який на тендерній основі отримає право на трансляцію ігор фінальної частини. Вартість права на трансляцію є комерційною таємницею. Проте, за неофіційною інформацією Польського агентства преси (РАР), вона може перевищувати 100 млн. злотих ( млн.). До речі, УЄФА вже надав Польському телебаченню (ТVP) виняткові права на трансляцію всіх поєдинків європейської футбольної першості в кількості 31.

Навіть якщо б схема трансляції футбольного чемпіонату будувалася інакше, перспективи появи на орбіті українського телекомунікаційного супутника від цього не змінилися б. Перш за все варто відзначити, що в української промисловості досвіду робіт із створення таких супутників немає. Лідерами ринку телекомунікаційних супутників є американські і європейські компанії. Україна, користуючись досвідом попередніх років, змогла запропонувати ринку сучасні супутники дистанційного зондування Землі (ДЗЗ). Супутник “Сич-1М”, на жаль, був запущений невдало. Потім, грунтуючись на розробках “Сич”, ГКБ “Південне” створило EgyptSat за контрактом з Єгиптом. Але на відміну від отриманого досвіду в створенні супутників ДЗЗ, призначених для моніторингу земної поверхні, телекомунікаційні супутники (або супутники зв'язку) в Україні ніколи не доходили навіть до етапу льотно-конструкторських випробувань, який передує завершенню робіт і здачі апарату замовникові.

Більше десяти років тому подібний супутник “Либідь” створювався ГКБ “Південне” в ініціативному порядку, проте з розвитком сучасних технологій електронна начинка супутника з року в рік застарівала, а замовник в особі держави за ці роки так і не узяв на себе фінансування робіт. Лише у 2007 році були затверджені заходи щодо створення національного супутника зв'язку. Його фінансування до того ж було закладене в щорічні витрати за Загальнодержавною космічною програмою.

По оцінках минулого року вартість створення супутника зв'язку називалася в межах 0 млн. (по старому курсу це складало 1,35 млрд. грн.). Крім того, як повідомив Юрій Алексєєв, планувалося третина витрат по супутнику фінансувати з бюджету, останні засоби знайти в бізнес-кругах. За його словами, запустити апарат з космодрому “Байконур” розраховували до 2011 року, аби до Євро-2012 відлагодити роботу супутника. “Ми вирішили створити СП з іноземною компанією по виробництву супутника зв'язку. Переговори велися з фірмами США, Європи, Росії - всіма, окрім Канади. Це можна було зробити”, - продовжив Юрій Алексєєв. В той же час, відповідаючи на питання про сьогоднішній стан справ, він відзначив скорочення фінансування галузі в 10 разів: “У 2008 році ми отримали 250 млн. (грн.), а в цьому виділили лише 25, та і тих ще немає. Я не знаю, що зараз збирається робити Олександр Олексійович”.

Сьогодні вже стало очевидним, що проект національного супутника не буде реалізований в заявлений керівником НКАУ Олександром Зінченко термін. Услід за банкротством компанії Sea Launch цей і інші провали створюють серйозну загрозу для існування вітчизняної космічної галузі.

Міла ЛЬОВІНА
www.fin.org.ua


RATVODДата: Вівторок, 14.07.2009, 20:55 | Повідомлення # 55
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28364
Статус: Оффлайн
ASIASAT 5 вже на Байканурі

ASIASAT 5, новий телекомунікаційний супутник, Азії Satellite Telecommunications Company Limited (ASIASAT), доставлений на Байканур космодром в Казахстані. Запуск запланований ракетою-носієм Proton в середині серпня 2009 року. Азіасат 5 замінить ASIASAT 2 в орбітальній позиції на 100,5 E.

ASIASAT 5 оснащений 26 C-діапазону і 14 транспондерами Ku-діапазону . Приблизний час роботи до 15 років. Спектр в діапазоні C входять більше 53 країн, включаючи Росію, Нову Зеландію і Японію.
ASIASAT в даний час управляє трьома супутниками ASIASAT 2 (100.5 E) Азіасат 3S (105,5 E) і ASIASAT 4 (122E).

Джерело: по матеріалах

RATVODДата: Середа, 15.07.2009, 20:28 | Повідомлення # 56
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28364
Статус: Оффлайн
Супутник "AsiaSat-5"

Розгінний блок « Бриз–М » для запуску
апарату зв'язку
«АзіаСат-5» доставлений на Байконур

Розгінний блок « Бриз–М », який використовуватиметься як четвертий рівень ракети космічного призначення «Протон-м» для виведення на орбіту космічного апарату «АзіаСат-5» (AsiaSat-5), доставлений на космодром Байконур.

Вантаж прибув сьогодні рано вранці в аеропорт «Ювілейний» на борту важкого транспортного літака АН 124-100 російської авіакомпанії «Полет», генерального перевізника великогабаритних вантажів Федерального Космічного Агентства.

Після розвантаження, контейнери з РБ доставили на майданчик 92 космодроми в споруду 92А-50 («МІК»), де вже повним ходом йде підготовка ракети - носія «Протон» і космічного апарату до запуску.

Вдень фахівці Космічного Центру імені М.В.Хрунічева (розробник і виготівник РБ « Бриз-М ») встановили розгінний блок на робочий стенд і почали перевірки всіх його систем, які продовжаться декілька днів. Потім «разгонник» підготують до транспортування на технічну заправну станцію для заправки баків високого тиску і шаробаллонов. Заправлений РБ знов встановлять на робочий стенд і проведуть завершальні електричні перевірки. Після цього, « Бриз–М » буде готовий до «зустрічі» з КА «АзіаСат-5».

Роботи з КА проводяться в сусідньому залі. Автономну підготовку КА «АзіаСат-5» виконують інженери з компанії Space Systems Loral, яка виготовила космічний апарат. Новий супутник для орбітального угрупування AsiaSat (Гонконг, Китай) повинен успішно пройти тестування систем і устаткування і заправку компонентами палива. Потім його перевезуть в зал 101, де заплановані роботи по збірці КА і РБ у складі головної частини РКН «Протон-М».

Підготовка до запуску проходить в повному відповідність з раніше затвердженим графіком.

Пуск ракети космічного призначення "Протон-М" розгінним блоком "Бриз-М" і космічним апаратом AsiaSat-5 запланований на серпень 2009 року.

www.sat24.ru Повідомляє: ФГУП «Державний космічний науково-виробничий центр імені М.В.Хрунічева»


RATVODДата: Понеділок, 20.07.2009, 19:19 | Повідомлення # 57
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28364
Статус: Оффлайн
Заключений контракт

на запуск супутника " Telstar 14R"

Компанія International Launch Services (ILS) оголосила про укладення нового контракту на запуск
телекомунікаційного супутника за допомогою ракети-носія
«Протон».

Як повідомляє ILS, контракт підписаний з міжнародним оператором супутникового зв'язку Telesat. У відповідність з досягнутою угодою, ракета «Протон-м» виведе на орбіту в позицію 63W новітній супутник зв'язку Telstar 14R («Телстар 14Р»), який виготовить американська компанія Space Systems/Loral. Запуск планується на середину 2011 року. Супутник повинен забезпечити послуги зв'язку на території Америки.

ILS вивела на орбіту п'ять супутників для орбітального угрупування Telesat. Цього року планується запуск з Байконура шостого супутника - "Німік-5".

ILS має ексклюзивне право на маркетинг і комерційну експлуатацію російської ракеты - носія важкого класу «Протон».

Контрольний пакет акцій в ILS належить російському Державному космічному науково-виробничому центру імені М.В.Хрунічева, розробникові і виготівникові РН «Протон».

khrunichev.ru

RATVODДата: Вівторок, 21.07.2009, 12:22 | Повідомлення # 58
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28364
Статус: Оффлайн
Карта покриття супутника

Astra 3B - 23,5E

В кінці 2009 початку 2010 років буде здійснений запуск нового телекомунікаційного супутника Astra 3B ракетою-носієм Ariane 5.

Супутник Astra 3B буде розміщений в орбітальній позиції 23,5E.

Сигнал з супутника Astra 3B можна приймати практично на всій території Європи на антени малих розмірів - діаметром 60 див. Astra 3B буде оснащений 52 транспондерами Ku діапазону і 4 Но діапазону.

Супутник забезпечуватиме ідеальне покриття як на південно-західній частині Європи, Ірландії, Греції, Туреччини так і на території України і Прибалтики.

За допомогою антени діаметром 85 см можна приймати сигнал з Astrа 3B навіть на Канарських островах.

Для прийому сигналу в Північній Африці, центральній Туреччині буде досить антени діаметром 120 см, в західній частині Росії - необхідна антена діаметром 150 см.

Карта покриття супутника Astra 3B в позиції 23,5E

sat.net.ua по матеріалах satkurier.pl


RATVODДата: Вівторок, 21.07.2009, 22:44 | Повідомлення # 59
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28364
Статус: Оффлайн
Супутник " JCSAT 12 "

На цих вихідних супутник прибув до Французької Гвіани, для підготовки до майбутнього запуску.

Супутник має 30 активних Ku і 12 транспондерів С-діапазону для обхвату Японії, Азіатсько-тихоокеанського регіону і Гавайських островів.

Точка стояння 150Е, запуск намічений на 18 серпня, ракетоносієм "Ariane 5" з космодрому Куру у французькій Гвіані, спільно з Австралійським супутником Optus D3.

www.sat24.ru


RATVODДата: Середа, 22.07.2009, 09:02 | Повідомлення # 60
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28364
Статус: Оффлайн
Компанія Boeing побудує

4 супутники для Intelsat

Компанія Boeing повідомила, що супутниковий оператор Intelsat зробив замовлення на виготовлення 4 телекомунікаційних супутників, які дозволять збільшити його супутниковий флот. Дана угода є першим замовленням на виготовлення супутників серії 702B компанії Boeing. Фінансові подробиці не розголошуються. Супутники серії 702B спроектовані на базі супутника Boeing 702.

За угодою, 4 телекомунікаційних супутника, виготовлених фірмою Boeing, Intelsat 21, Intelsat 22 і два супутники тих, що ще не мають назви, будуть оснащені транспондерами C і Ku діапазонів.
Дані супутники використовуватимуться для надання послуг в Азії і Африці, а також в Америці і Європі.

sat.net.ua по матеріалах satkurier.pl


Форум TV-SAT » « Новини Супутникового ТБ » » Супутникові новини » СУПУТНИКИ. Запуски. Проекти. Контракти. (Профілактика. Неполадки. Аварії.)
Пошук:

Copyright TV-SAT © 2009-2024