FORUM TV-SATВівторок
19.03.2024, 08:54

Вітаю Вас Гість | RSS

[ ] · Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS · Load-SP · Load-AS· · Перекладач translate ]
Форум TV-SAT » « Новини Супутникового ТБ » » Супутникові новини » СУПУТНИКИ. Запуски. Проекти. Контракти. (Профілактика. Неполадки. Аварії.)
СУПУТНИКИ. Запуски. Проекти. Контракти.
RATVODДата: П`ятниця, 01.05.2009, 01:10 | Повідомлення # 1
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28335
Статус: Оффлайн
Запуски супутників

Проекти. Контракти. Профілактика. Неполадки. Аварії.




Всі, хто викладає новини будь-якого роду,

повинні виставляти посилання на першоджерело !!!


Посилання повинно виглядати так: і бути активним
RATVODДата: Понеділок, 26.08.2019, 17:34 | Повідомлення # 1291
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28335
Статус: Оффлайн
Космічні амбіції: що втрачає Україна

через відсутність власного супутника на орбіті



Фото: pixabay

І якими є перспективи розвитку телекомунікаційного супутникового бізнесу


Кабінет міністрів України наприкінці липня 2019 року погодив виділення Державному космічному агентству (ДКАУ) з резервного фонду 28 млн грн на витрати ДП «Укркосмос» на врегулювання в Лондонському міжнародному арбітражному суді спору з канадською MDA в проекті створення і запуску супутника національної супутникової системи зв'язку (НССЗ) «Либідь».

Поки Україна витрачає чималі кошти і намагається здобути перемогу в суді, через відсутність супутника на орбіті ми програємо у сфері телекомунікацій.
Як можна вирішити це питання і які перспективи втрачає Україна вже найближчим часом, розповів Mind медіаексперт, член Громадської ради при Нацраді з питань телебачення і радіомовлення Олександр Глущенко.

Згідно зі звітом «Глобальний аналіз перспектив космічної галузі на 2019 і наступні роки» компанії Frost & Sullivan (F&S), до 2030 року загальні доходи ринку виробництва космічних апаратів виростуть до $366 млрд (330,2 млрд євро). Світовий попит на космічні апарати різного калібру, включаючи низькоорбітальні, становитиме близько 12 766 штук. Обсяг ринку послуг запуску космічних апаратів – $102,52 млрд.

За словами менеджера F&S Аруна Кумара Сампаткумара, «наразі існує розрив між попитом на запуск супутників і пропозицією послуг запуску із середнім періодом очікування запуску від шести місяців до двох років для операторів». Проте понад 40 нових учасників по всьому світу розробляють ракети-носії для подолання цього розриву...

Говорячи простіше, можна констатувати, що наступного десятиліття у світі спостерігатиметься підвищений попит на телекомунікаційні супутники, їх запуски. Попередня оцінка ринку – понад $400 млрд. І це без вартості ринку послуг, а він буде якщо не більше, то принаймні порівняним.

А де ж космічна держава Україна
в розподілі цього світового «пирога»?


Якщо із запусками у нас є чим змагатися – завод «Південмаш» у Дніпрі та ракетоносії «Зеніт», то на ринку надання телекомунікаційних послуг України поки країна-лузер.

За останні 28 років ми:

> успішно втратили закріплену за нами позицію 38,2 гр. с. д. на догоду росіянам, звичайно;
> погодилися отримати натомість не найвигіднішу точку 48 гр. с. д.;
> замовили у канадської компанії MDA телекомунікаційний супутник Землі за $292 млн;
> потрапили в корупційний скандал з $8 млн, які загубилися між Канадою і офшорами;
> заморозили супутник на складі в Красноярську;
> замовляємо понад 20 років послуги у іноземних компаній, вимиваючи валюту з країни.
> Форс-мажор зі станцією управління в Євпаторії ми не беремо до уваги – пішла разом з анексованим Кримом.


Які перспективи?

Варіантів розвитку подій три.

1. Довести ситуацію з Канадою до логічного завершення
і запуску супутника на ГСО.


Згідно з домовленостями, корисне навантаження під ключ для супутника поставляла канадська компанія MacDonald, Dettwiler and Associates (MDA), яка відповідала в цілому за весь проект.


Спутник «Либідь» Фото: Медіасат


Конструктивно модуль корисного навантаження для космічного апарату виготовлявся в Красноярську, потім поступив до компанії MDA в Монреалі, де відбувалася начинка радіоелектронним обладнанням, а також виготовлялися бортові антени. Після цього вся конструкція надійшла назад до Красноярська на збирання, яке також повинно було проводитися під контролем канадської сторони.

Запуск за допомогою ракетоносія «Зеніт-3SLБФ», перші два ступені якого виготоляються в Україні, був запланований на грудень 2013 року з космодрому Байконур. Орієнтовний термін введення в комерційну експлуатацію планувався на березень 2014 року.

Тільки після позитивного результату, виведення на ГСО, КА «Либідь-1» українська сторона повинна була прийняти в розпорядження і експлуатацію.

2. Повернути гроші та відмовитися від супутника,
бо канадська сторона не виконала зобов'язання.


Де-юре і де-факто супутник ми не отримали. Витрачені час, гроші, ресурси, можливості.

3. Замовити новий, більш досконалий супутник,
виходячи з потреб українського і сусідніх ринків
і не упустити орбітальну позицію, закріплену за Україною.



Карта покриття супутника «Либідь-1» Фото: Медіасат


Розроблений 10 років тому космічний апарат технологічно застарів. Розробка нового КА дасть можливість переглянути промені і зони покриття, потужність, кількість транспондерів і діапазон, в яких може працювати апарат. Під питанням стоїть використання діапазону C-band, який у всьому світі переходить під потреби мереж 5-го покоління. Зате більш гостро стоїть використання Ka-band для передачі даних.

Поки Україна судиться...


Власний космічний флот дозволить Україні розпочати надання телекомунікаційних послуг цивільним компаніям, надавати послуги армії, організувати спецзв'язок, побудувати хаб між Європою, Африкою, Азією...

А поки ми все втрачаємо і втрачаємо. Статусом космічних держав обзавелися: Монголія, Білорусь – супутник BelInterSat, Азербайджан – 2 супутники AzerSpace, Казахстан – 2 супутники KazSat, Туркменістан – супутник TürkmenÄlem. Космічний флот є у Афганістану – Afghansat, до речі, наш сусід за точкою 48 гр. с. д., Пакистану – Paksat, наш колишній сусід за точкою 38 гр. с. д., у Болгарії – BulgariaSat. Навіть у Монако є на геостаціонарній орбіті супутник MonacoSat.

Азербайджан, до речі, відрапортував, що іноземні клієнти у 2018 році принесли компанії $25 млн, а в І кварталі 2019 року – $19 млн.

Як повідомлялося, контракт між ДКАУ та канадською MacDonald Dettwiler and Associates (MDA) про створення супутника національної системи супутникового зв'язку (НССЗ) «Либідь» був підписаний у грудні 2009 року. Згідно з контрактом, MDA виступає головним підрядником зі створення системи. Супутник створюється на платформі Express 1000HТ ВАТ «Інформаційні супутникові системи ім. академіка Решетньова» (ІДС, РФ).

Фінансування проекту забезпечено за рахунок залученого у 2009 році під держгарантії кредиту Канадського експортного агентства (EDS) обсягом $ 254,6 млн. Реалізація проекту була під загрозою зриву у зв'язку з анексією Криму і втратою українською стороною наземної інфраструктури, що залишилася на півострові. Однак у 2014–2015 роках на материку був створений новий центр управління польотом космічним апаратом, а також новий командно-вимірювальний пункт.

Запуск системи «Либідь» планувався у 2012 році, проте терміни неодноразово зміщувалися. Серед озвучених причин – банкрутство ПАТ «Діамантбанк» (Київ), одним з клієнтів і кредиторів якого з 2015 року виступало ДП «Укркосмос».

Уряд у жовтні 2017 року підтримав пропозицію ДКАУ про дофінансування проекту на $17 млн. У листопаді того ж року ДКАУ озвучило плани із забезпечення запуску супутника наприкінці 2018 року.

Нагадаємо, у грудні 2017 року канадська компанія припинила співпрацю з «Укркосмосом» із запуску телекомунікаційного супутника через зникнення $8 млн у офшорах.

Олександр Глущенко

21 серпня, 2019.

RATVODДата: Понеділок, 26.08.2019, 18:17 | Повідомлення # 1292
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28335
Статус: Оффлайн
Вперше за 28 років! Україна випробувала

космічну ракету



Ілюстрація. Пуск ракети Дзеркало тижня

В Україні вперше за роки незалежності провели успішні випробування
ступені космічної ракети-носія класу
"Циклон-4".


Про це повідомила прес-служба Конструкторського бюро "Південне" на сторінці в Facebook. Відзначається, що подія відбулася в п'ятницю, 23 серпня.

"Напередодні 28-ї річниці Незалежності нашої країни, вперше за часи її новітньої історії, були проведені вогневі випробування ступеня ракети-носія в цілому - відбувся прожиг третього ступеня ракети-носія середнього класу "Циклон-4", спроектований КБ "Південне" та виготовлений на Південмаші", – сказано в повідомленні.

У бюро підкреслили, що це заключні та найважливіші випробування перед першими льотними випробуваннями третього ступеня ракети-носія "Циклон-4", яка буде працювати безпосередньо в космосі й виводити супутники в цільову точку.

"Під час вогневих випробувань усі системи відпрацювали відмінно, двигун ступеня включався п'ять разів, як і було заплановано конструкторами КБ "Південне". Випробування визнані успішними!" – підсумувала прес-служба.



Як писав OBOZREVATEL, раніше з Центру космічних польотів на острові Уоллопс (штат Вірджинія, США) був проведений успішний пуск ракети-носія "Антарес", в розробці якої брали участь українські компанії.

24 серпня, 2019.



RATVODДата: Понеділок, 02.09.2019, 22:15 | Повідомлення # 1293
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28335
Статус: Оффлайн
У Росії компанії не хочуть

страхувати
«Протон-М»




Російські страхові компанії не поспішають братися за «Протон-М».


В оголошеному тендері на страхування запуску ракети-носія не прийняла участі жодна фірма, пише Tristar.

Згідно з даними, конкурс оголосив «Державний космічний науково-виробничий центр імені М.В. Хрунічева». Сума контракту повинна була скласти 2,1 мільярда рублів.

Однак на участь в тендері заявку не подала жодна страхова компанія. У зв'язку з цим запуск, який повинен відбутися з космодрому «Байконур» ближче до кінця року, може бути зірваний.

Умови конкурсу передбачають повне фінансове відшкодування збитку в разі руйнування ракети-носія «Протон-М», незалежно від причин.

Нагадаємо, в липні НВО Енергомаш оголосило, що виробництво двигунів для ракет «Протон-М» закінчено, оскільки всі замовлені ракети вже забезпечені необхідними деталями.

Лада Васюкова

02 вересня, 2019



RATVODДата: Субота, 14.09.2019, 20:26 | Повідомлення # 1294
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28335
Статус: Оффлайн
SpaceX відправить на орбіту супутники

глобального інтернет-зв'язку
O3b mPOWER




Компанія SES визначилася з партнером, який надасть їй послуги з організації
запуску на орбіту угруповання среднеорбітальних (MEO) супутників нового покоління
.


Супутники відправляться в космос з мису Канаверал на борту ракети Falcon 9, що належить компанії SpaceX.

У минулому ці компанії вже потрапляли на передовиці світових видань, коли компанія SES стала першим супутниковим оператором, довірившим запуск геостаціонарного супутника компанії SpaceX, а потім - коли апарат SES-9 компанії SES став першим «пасажиром» вантажного відсіку розробленої SpaceX ракети багаторазового використання. Черговий приклад співпраці двох компаній, намічений на 2021 рік, також, по всій видимості, буде названо знаковою подією, оскільки при підтримці SpaceX в космосі буде сформована революційна система зв'язку терабітних масштабів - O3b mPOWER від компанії SES.

Глобальна система O3b mPOWER об'єднає в собі початкове угруповання з семи MEO супутників, що володіють високою пропускною здатністю і низькою затримкою, кожен з яких здатний генерувати тисячі керованих електронікою променів, які можна буде динамічно перенаправляти для обслуговування клієнтів на різних ринках, серед яких - хмарні технології і телеком, зв'язок з рухомими об'єктами й урядового зв'язку.

До складу системи O3b mPOWER також увійде безліч інтелектуальних, орієнтованих на конкретні програми, призначених для користувача терміналів нового покоління, інтегрованих в наземну інфраструктуру SES, які можна буде динамічно оптимізувати, використовуючи недавно представлену компанією програмну Систему адаптивного контролю ресурсів (ARC), що дозволити ще більше посилити гнучкість системи O3b mPOWER і її лідерство на ринку.

«Перспективи успішного розвитку екосистеми O3b mPOWER вимальовуються все більш і більш явно, оскільки ми продовжуємо розвивати правильні відносини з партнерами, які і дадуть нам можливість вивести на ринок настільки потужну систему, - говорить генеральний директор компанії SES Стів Коллар. - Нам подобається працювати з компанією SpaceX, що забезпечує запуск наших супутників в космос, оскільки за останні сім років це співробітництво дозволило нам зробити кілька спільних революційних досягнень в галузі, що роблять доступ до космічних інновацій більш економічним і відкривають нові можливості на критично важливих ринках. Ми раді можливості співпрацювати з компанією SpaceX при організації історичного запуску O3b mPOWER, і спільними зусиллями ми розширимо доступ до високоякісного зв'язку тим, хто сьогодні позбавлений такої можливості».

«Ми раді тому, що компанія SES в черговий раз вибрала ракету Falcon 9 для організації запуску потужної, революційної системи зв'язку, - каже президент і головний операційний директор компанії SpaceX Гвінн Шотвелл. - Компанія SES є значущим партнером SpaceX, який повністю підтримує наші прагнення зробити ракету багаторазового використання реальністю. Ми, в свою чергу, пишаємося тим, що беремо участь в активності компанії SES, спрямованої на виведення на ринок революційних пропозицій в галузі зв'язку».

Борис Скуратівський

12 вересня, 2019



RATVODДата: П`ятниця, 27.09.2019, 22:37 | Повідомлення # 1295
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28335
Статус: Оффлайн
Рогозін: Запуск «Протон-М» відбудеться в жовтні



Стало відомо, коли відбудеться запуск ракети-носія «Протон-М»,
перенесений через додаткові перевірки розгінного блоку
.

За даними глави «Роскосмосу» Дмитра Рогозіна, відправка ракети із супутниками в космос буде здійснена в першій половині жовтня, передає ТАСС.

Як відомо, спочатку запуск ракети-носія «Протон-М» з супутниками Eutelsat 5 West B і MEV-1 повинен був відбутися 30 вересня. Однак відправка була перенесена, оскільки потрібна була доробка і додаткові випробування розгінного блоку «Бриз-М».

За словами Рогозіна, вже були проведені деякі перевірки, в ході яких виявилася проблема в системі керування. На її усунення знадобиться близько трьох тижнів.

«В ході перевірок ще в монтажно-випробувальний корпусі ми знайшли проблему, пов'язану з системою управління розгінним блоком. Ми її вирішили сьогодні і готові виходити на пуск. Планували його провести 18 жовтня, думаю, що поставимо раніше, в першій половини жовтня», - розповів глава «Роскосмосу».

В цілому перенесення запуску Рогозін пояснює несправністю, пов'язаною з інтерфейсом між російською системою управління і електронікою космічних апаратів.

Нагадаємо, російські компанії відмовилися страхувати «Протон-М». В оголошеному тендері на страхування запуску ракети-носія не прийняла участі жодна фірма.

Лада Васюкова

26 вересня, 2019



RATVODДата: Субота, 28.09.2019, 07:57 | Повідомлення # 1296
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28335
Статус: Оффлайн
Справа щодо розкрадання

екс-главою
«Укркосмосу» понад $ 8 млн передали в суд




Завершилося розслідування за фактом розкрадання екс-главою «Укркосмосу» 8,245 мільйона доларів
з коштів, отриманих підприємством за кредитом Канадського експортного агентства.


Справу передали до Вищого антикорупційний суд, повідомляє офіційний сайт НАБУ.

Як стало відомо в січні, колишньому керівнику ДП «Укркосмос» було оголошено підозру в розкраданні більш восьми мільйонів доларів. Гроші були частиною суми, виділеної по кредиту Канадського експортного агентства під гарантії уряду України.

За інформацією Національного антикорупційного бюро, екс-глава спільно з колишнім позаштатним радником гендиректора Національного космічного агентства та особою-посередником організували схему виведення за кордон і легалізації 8,245 млн. дол.

У зв'язку з цим був зірваний запуск першого українського телекомунікаційного супутника «Либідь», по кредиту якого Україна виплатила вже близько 6 млрд. гривень. Запуск апарату повинен був стати ключовим моментом в здійсненні Національної супутникової системи зв'язку країни.

На даний момент розслідування завершено. Екс-глава «Укркосмосу» і колишній позаштатний радник гендиректора Національного космічного агентства отримали звинувачення в скоєнні злочину. Справу передано до суду для детального розгляду.

Лада Васюкова

27 вересня, 2019



RATVODДата: Понеділок, 07.10.2019, 11:33 | Повідомлення # 1297
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28335
Статус: Оффлайн
Двигун європейської ракети-носія Ariane 6

пройшов успішне тестування



Ілюстрація: ESA

Ракета, яка забезпечить тягу першого ступеня пускової системи
Європейського космічного агентства Ariane 6 пройшла кваліфікаційні випробування.


Після серії статичних тестів на вогнетривкість, що тривали майже чотири години, двигун на рідкому паливі Vulcain 2.1 готовий до комбінованих тестів у Французькій Гвіані.

Ракета Ariane 6 вартістю в 3.6 мільярда доларів і є наступнииком ракети системи Європейського космічного агентства Ariane 5 розроблялася з 2010 року і, якщо не станеться нічого екстраординарного, повинна буде відправитися в космос вже в наступному році. Одним з ключових компонентів ракети являється двигун Vulcain 2.1, що представляє вдосконалену версію двигуна Vulcain 2, що використовувався в ракеті Ariane 5.

Подібно двигуну Vulcain 2, двигун Vulcain 2.1 працює на рідкому кисні і рідкому водні, однак при цьому його тяга становить 140 тонн замість 115 тонн, і призначений він для забезпечення підйому прискорювача протягом перших восьми хвилин польоту, відправляючи першу сходинку на висоту в 200 км .

Згідно з інформацією Європейського космічного агентства, двигун Vulcain 2.1 в кінці минулого місяця пройшов кваліфікаційний огляд - після двох кампаній статичного тестування, що проходили на випробувальному полігоні Німецького аерокосмічного центру DLR в Лампольдсхаузені. Останнє таке випробування проходило в липні, коли двигун запускався на 655 секунд, а загальний час проведення випробувань склав 13 798 секунд. Протягом цього часу не тільки працював двигун, але і запускалися польотні актюатори розгінного блоку Ariane 6 - подібно до того, як це відбувається під час стандартного польоту.

Тепер, після завершення випробувань в Німеччині, двигун Vulcain 2.1 буде відремонтовано і пройде динамічні та вібраційні тести перед відправкою до Французької Гвіани, де він буде встановлений на основний ступінь ракети Ariane 6 для проведення комбінованого випробування на статичну вогнетривкість з твердотілим ракетним прискорювачем P120C з метою визначення профілю прискорення основного ступеня.

«Ці вельми позитивні результати підтверджують функціональні і механічні параметри двигуна Vulcain 2.1, - каже менеджер проекту пускової системи Ariane 6 в Європейському космічному агентстві Гай Пілхен. - Майбутні комбіновані тести дозволять провести кваліфікацію підсистем Ariane 6 на рівні ступенів і всієї пускової системи».

Борис Скуратівський

04 жовтня, 2019



RATVODДата: Четвер, 10.10.2019, 22:02 | Повідомлення # 1298
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28335
Статус: Оффлайн
У Spacecom повідомили про вихід з ладу

резервного зоряного датчика супутника
Amos-3




Резервний зоряний датчик супутника Amos-3 компанії Spacecom вийшов з ладу;
основний датчик продовжує функціонувати, апарат працює в штатному режимі.


Прес-служба супутникового оператора Spacecom повідомила виданню Space Intel Report про вихід з ладу в результаті нештатної ситуації резервного зоряного датчика супутника Amos-3. Другий датчик, встановлений на супутнику, працює в штатному режимі, функціональні можливості супутника незачеплені.

Супутник Amos-3, побудований компанією Israel Aerospace Industries (IAI), був запущений в космос в 2008 році і, як очікується, пропрацює на орбіті приблизно до 2027 року, оскільки він був виведений безпосередньо на геостаціонарну орбіту. Супутник Amos-3 працює в орбітальній позиції 4 ° західної довготи, є найбільшим генератором доходів компанії Spacecom і станом на 30 червня загальна вартість контрактів на використання ємностей даного супутника становила приблизно 209 мільйонів доларів.

У компанії Spacecom повідомили про те, що в даний час спільно з експертами з IAI ведуть пошук вирішення виниклої проблеми.

Для роботи супутника Amos-3 потрібна наявність лише одного зоряного датчика. На більшості супутників встановлено резервне обладнання - на випадок виникнення на орбіті позаштатних ситуацій.

Представник індустрії, який не має відношення до компанії Spacecom, заявив, що проблема з одним з датчиків далеко не завжди говорить про можливість виникнення такої ж проблеми з іншим датчиком, а також про те, що в історії освоєння космосу вже були випадки, коли зоряний датчик припиняв функціонувати на кілька місяців, а потім його працездатність відновлювалася.

Нагадаємо, в серпні цього року на орбіту виведений телекомунікаційний супутник Amos-17, який розташувався в точці 17 градусів східної довготи.

Борис Скуратівський

10 жовтня, 2019



RATVODДата: Четвер, 17.10.2019, 20:04 | Повідомлення # 1299
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28335
Статус: Оффлайн
Багато не буває: SpаceX хоче

відправити на орбіту ще
30 тисяч супутників




Компанія SpаceX звернулася до Федеральної комісії зі зв'язку США
з метою отримати дозвіл на запуск додаткових 30 тисяч супутників Starlink.


Вчені побоюються, що це погіршить ситуацію з забрудненням орбіти, пише Новий Час.

У травні SpаceX вивела в космос 60 супутників, які є частиною угруповання з 12 000 апаратів для покриття Землі мережею глобального інтернету.

Уже на той момент учені не поділяли амбіцій компанії. Вони говорили про те, що на орбіті функціонує близько 2 тисяч супутників, і, тим не менше, всі вони знаходяться під загрозою зіткнення з космічним сміттям. Зрозуміло, така велика кількість апаратів SpаceX тільки збільшить ризики.

Чи варто говорити, що якщо 12 тисяч супутників створюють небезпечні умови на орбіті, то 30 тисяч погіршать ситуацію колосально? За даними фахівців, якщо новий запит SpаceX буде задоволений, то це в кращому випадку підвищить небезпеку зіткнення апаратів з космічним сміттям. У гіршому - стане початком абсолютного забруднення навколоземного простору через знищення всіх супутників.

Як зазначали раніше фахівці Наукового інституту машинобудування в Росії, на сьогоднішній день близько 70% всіх об'єктів геостаціонарної орбіти становить космічне сміття.

У зв'язку з цим вчені постійно шукають способи боротьби з забрудненням навколоземного простору. Ще в 2015 році китайські інженери представили орбітальний збирач сміття, який переробляє зібрані космічні відходи на паливо для себе.

Через три роки, їх колеги з Британії протестували гарпун, встановлений на спеціальному супутнику і покликаний очистити орбіти від космічного сміття.

Також в цьому році свої розробки представили російські фахівці. Зокрема, в серпні компанія «Російські космічні системи» показала свій апарат для утилізації космічного сміття. А через місяць фахівці Самарського університету представили модель буксира для прибирання геостаціонарної орбіти.

Крім того, до 2025 року очікується, що «Роскосмос» завершить свої роботи зі створення космічного апарату «Ліквідатор» (робоча назва), призначеного для очищення геостаціонарної орбіти від непрацюючих супутників і розгінних блоків.

Лада Васюкова

17 жовтня, 2019



RATVODДата: Вівторок, 17.12.2019, 22:19 | Повідомлення # 1300
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28335
Статус: Оффлайн
Ракета Falcon 9 вивела в космос супутник, який

спільно використовуватимуть оператори з
Японії та Сінгапуру



Фото: 24 Канал

16 грудня компанія SpaceX за допомогою ракети Falcon 9 провела запуск
супутника зв'язку, який буде використовуватися двома компаніями.


Ракета відірвалася від стартового майданчика космодрому на мисі Канаверал, штат Флорида, о 19:10 за часом Східного узбережжя США і через 33 хвилини після старту вивела супутник JCSAT-18 / Kacific-1 на геостаціонарну перехідну орбіту.

Приблизно через 9 хвилин після запуску, прискорювач першого ступеня ракети Falcon 9, яка раніше вже використовувався для відправки вантажних космічних кораблів NASA до МКС в травні і липні, опустився на самохідну баржу Of Course I Still Love You, яка дрейфує у водах Атлантики. Таким чином, ступінь вже в третій раз благополучно повернулася на Землю.

У SpaceX також повідомили, що спеціальні рятувальні кораблі Ms. Tree і Ms. Chief «упустили можливість захопити дві половинки обтічника» ракети, проте в компанії все ще сподіваються виловити їх з океану для відновлення і використання при наступних запусках.

JCSAT-18 / Kacific-1 - це супутник спільного використання (або ж «кондосат»), побудований компанією Boeing і укомплектований різними модулями, встановленими на замовлення японського оператора Sky Perfect JSAT і сінгапурського стартапу Kacific.

Встановлений на супутнику модуль JCSAT-18 від компанії Sky Perfect JSAT повинен забезпечити можливість надання зв'язку в Ku- і Ka-діапазонах на великій території в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні - включаючи далекосхідні області Росії. Це вже 18-ий геостаціонарній супутник, який використовується оператором, і другий апарат підвищеної пропускної здатності, що забезпечує більшу в порівнянні з традиційними супутниками швидкість передачі даних в широкосмугових мережах.

Kacific-1 - це модуль, який працює виключно в Ka-діапазоні з високою пропускною здатністю і покриттям, що охоплює території острівних держав, які не мають власних або виділених супутників. Відповідно до заяв компанії Kacific, 56 точкових променів модуля забезпечать покриттям територію 25 країн з населенням 600 мільйонів чоловік.

Kacific-1 став першим супутником компанії Kacific, і його могло б взагалі не бути через труднощі з пошуком інвестицій. Генеральний директор компанії Kacific Крістіан Партуро заявив, що в перші три роки існування компанії здавалося, що вона знаходиться в кроці від розвалу.

«Були злети і падіння», - заявив він на прес-конференції, що пройшла 16 грудня. - «Просто таки американські гірки».

«Компанія Kacific була створена в 2013 році,» - заявив він. «Коли в 2017 році компанія Kacific замовила виробництво супутника Kacific-1, їй довелося зробити це без допомоги з боку Експортно-імпортного банку США, оскільки не вдалося зібрати мінімальну кількість членів ради директорів, затверджених Сенатом, яка необхідна для прийняття рішення про виділення коштів для фінансування угод на суму понад 10 мільйонів доларів.»

За словами Патуро, компанія Kacific зібрала на виробництво супутника 67 мільйонів доларів у формі акцій через сімейні офіси - багато з яких були засновані особами з високими доходами. У компанії Kacific також використовували короткострокові позики, які вона рефінансувала за рахунок нової позики в розмірі 160 мільйонів доларів, оголошеної 5 грудня.

За словами Патуро, компанія Kacific уклала контракти на використання 11 транспондерів Ku-діапазону на супутниках європейських і азіатських операторів, що дає їй можливість надавати свої послуги клієнтам на території Вануату, Самоа, Східний Тимор і ряді інших країн до моменту введення в експлуатацію супутника
Kacific- 1.

В якості підрядника для будівництва необхідних для обслуговування супутника Kacific-1 наземних шлюзових станцій на території Індонезії, Австралії і Філіппін компанія Kacific вибрала компанію Kratos. За підсумками всіх виконаних робіт, пов'язаних із запуском першого супутника, Патуро заявив, що тепер набагато легше буде замовити і запустити другий супутник, виробництво якого в компанії планують замовити після отримання схвалення від ради директорів.

«Було б нерозумно, якби ми не спробували повторити те, що вже один раз зробили, але набагато швидше і на більш вигідних умовах», - заявив він.

За словами Патуро, супутник Kacific-2 забезпечить можливість розширення ємності супутника Kacific-1, а також розширить покриття в Азії і, можливо, додасть також Африку. При цьому він не назвав термін запуску супутника Kacific-2.

Борис Скуратівський

17 грудня, 2019



RATVODДата: Вівторок, 17.12.2019, 23:56 | Повідомлення # 1301
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28335
Статус: Оффлайн
Супутники OneWeb прибули на Байконур


Фото: ЦЕНКІ

OneWeb доставила партію супутників на космодром Байконур.


Космічні апарати будуть запущені за допомогою ракети-носія «Союз» в січні 2020 року, повідомляє OneWeb в Twitter.

Згідно з даними, супутники були доставлені на Байконур за допомогою літака Ан-124-100 з заводу у Флориді. Найближчим часом почнеться підготовка космічних апаратів до запуску, який запланований на 30 січня 2020 р.

Спочатку відправка супутників в космос повинна була відбутися 19 грудня поточного року. Однак запуск був перенесений на січень у зв'язку з неготовністю космічних апаратів.

Нагадаємо, перші шість супутників OneWeb були запущені з космодрому Куру у Французькій Гвіані на ракеті «Союз-СТ» в лютому поточного року.

Крім очікуваного січневого запуску, в 2020 році ще очікується перший комерційний пуск з космодрому «Східний» - за попередніми даними, у другому кварталі наступного року.

Лада Васюкова

17 грудня, 2019



RATVODДата: П`ятниця, 20.12.2019, 22:13 | Повідомлення # 1302
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28335
Статус: Оффлайн
Аналітики прогнозують стабілізацію цін

на послуги
супутникового зв'язку




У матеріалах останнього дослідження, проведеного агентством Euroconsult, докладно
аналізуються ціни на послуги супутникового зв'язку в C- і Ku-діапазоні з використанням
ємностей традиційних супутників і супутників підвищеної пропускної здатності (HTS)
в розрізі укладених контрактів, регіонів, діапазонів частот і додатків.


Звіт свідчить про те, що в міру уповільнення зростання супутникових ємностей на орбіті рівень цін в розрахунку використання одного мегагерця (МГц) ємності стандартного супутника або мегабіта на секунду (Мбіт/сек) для HTS-супутника стабілізувався і почав повільно знижуватися.
І в 2020 році дана тенденція збережеться.

Проаналізувавши дані по сотнях конкретних випадків, що охоплюють практично всі сегменти, частотні діапазони і регіони, автори звіту виявили зростаючу диспропорцію цін. Вони відзначають, що вартість оренди одного МГц для потреб передачі даних в таких регіонах, як країни Африки на південь від Сахари, Росія і Центральна Азія становить 800 доларів на місяць, при цьому ціни на передачу відео в найбільш популярних орбітальних позиціях залишаються досить високими - на рівні 8 000 доларів на місяць. Незважаючи на те, що протягом останніх 12 місяців спостерігалася тенденція до падіння цін за Мбіт/сек для HTS-ємностей, в ряді діапазонів і регіонів попит на послуги якісного HTS-зв'язку перевищує пропозицію, завдяки чому ціни на цих ринках залишаються стабільними.

«Уповільнення темпів зростання пропозицій допомогло ринку відновити певну рівновагу, при цьому зростання попиту також посприяв стабілізації цінової політики, - говорить старший афілійований консультант агентства Euroconsult Брент Прокошев. - Діапазон цін залишається досить широким, при цьому спостерігається конвергенція між рівнями цін на звичайний фіксований супутниковий зв'язок (FSS) і HTS для додатків передачі даних».

В агентстві Euroconsult відзначають, що падіння цін на порядок, виражений двозначним числом, що спостерігалося протягом декількох років до 2018 року, в даний час являє собою досить рідкісне явище, обмежене рядом окремих ринків. Втім, в дослідницькій фірмі прогнозують, що нинішня стабілізація рівня цін буде недовгою, оскільки в 2021 році очікується введення в експлуатацію на орбіті ряду супутникових угруповань, що складаються з супутників надвисокої пропускної здатності (VHTS) і супутників, що знаходяться на негеостаціонарних орбітах (NGSO), з дуже привабливою вартістю послуг.

Дослідження включає в себе матеріали аналізу змін параметрів ціноутворення за останні 12-18 місяців, а також відображає дані про середні ціни і конкретні ціни. Воно містить таблицю з докладною інформацією про більш ніж десяти фактичних договорах оренди супутникових ємностей в період з 2018 по 2019 роки, а також аналіз факторів, які впливали на ціноутворення. У звіті також розглядається зміна вартості будівництва і запуску супутників FSS, HTS і NGSO.

«Серед найбільш частих питань, які доводиться чути нашим аналітикам, - питання, що мають відношення до вартості оренди ємностей, - говорить генеральний директор Euroconsult Паком Ревільон. - І замість того, щоб давати окремі приклади, ми вирішили провести глибинне дослідження, щоб вивчити всі деталі і краще зрозуміти мінливу динаміку ціноутворення на ринку супутникових ємностей. Ми сподіваємося, що авторитет агентства Euroconsult в очах представників індустрії стане запорукою того, що дане дослідження буде позитивно сприйнято ринком».

Борис Скуратівський

19 грудня, 2019.



RATVODДата: Четвер, 09.01.2020, 13:50 | Повідомлення # 1303
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28335
Статус: Оффлайн
SpaceX провела запуск третьої партії

з
60 міні-супутників для роздачі інтернету



Фото: Entrepreneur

Група з 60 супутників SpaceX Starlink успішно відокремилася від ракети Falcon 9.


На початку тижня компанія SpaceX запустила на орбіту третю партію міні-супутників (в кількості 60 штук), яка повинна стати частиною планованого гігантського угруповання з тисяч космічних кораблів, які сформують глобальну систему роздачі широкосмугового інтернету.

Через годину після запуску ракети з мису Канаверал, штат Флорида, о 21:19 (2:19 вівторка за Гринвічем) над акваторією океану між Австралією і Антарктидою група з 60 супутників відокремилася від ракети Falcon 9.

Вихід супутників на орбіту, знятий на встановлену на борту ракети камеру, збільшив загальну кількість космічних апаратів, що входять в мережу американської компанії Starlink, практично до 180 одиниць.

Однак в один прекрасний день їх кількість сягне 42 000, що призведе до більш «завантаженого» неба, і цей факт викликає побоювання у астронавтів, які бояться, що одного разу ця завантаженість може серйозно перешкодити освоєнню космосу.

Якщо говорити про цифри, то, за даними Асоціації супутникової індустрії, в даний час на орбіті навколо нашої планети обертається близько 2 100 діючих супутників.



Запуск супутників транслювався в прямому ефірі компанією SpaceX, яка створена магнатом Ілона Маском і який також є генеральним директором компанії Tesla.

Мета компанії SpaceX полягає в тому, щоб отримати контроль над якомога більшою часткою глобального ринку космічного інтернету. Подібні амбіції є і у деяких конкурентів компанії - серед яких лондонський стартап OneWeb і гігант рітейлу, компанія Amazon (чий проект - Project Kuiper - поки менш розвинений).

В кінцевому підсумку Маск сподівається контролювати від трьох до п'яти відсотків глобального інтернет-ринку - частку, яку оцінюють в 30 мільярдів доларів на рік, що в 10 разів більше, ніж компанія SpaceX заробляє на космічних запусках, а потім вкладати ці гроші в створення ракет і космічні розробки.

Бос SpaceX також плекає давню мрію про колонізацію Марсу.

Каліфорнійська компанія Ілона Маска вже отримала дозвіл від американського регулятора на запуск 12 000 супутників на різні орбіти, а також подала заявку на запуск ще 30 000.

У SpaceX кажуть про наявність у компанії окремих планів, пов'язаних з ними: супутники Starlink розгортаються на висоті в 290 кілометрів, а потім включають свої іонні двигуни для підйому на орбіту в 550 кілометрів.

У SpaceX також заявили про те, що супутникова угруповання компанії буде готове до обслуговування території Канади і північній частині США вже до наступного року.

Борис Скуратівський

09 січня, 2020



RATVODДата: П`ятниця, 17.01.2020, 19:54 | Повідомлення # 1304
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28335
Статус: Оффлайн
Arianespace відправила в космос

ракету
Arian V з двома супутниками



Фото: Arianespace

Сьогодні, 17 січня, Arianespace відправила в космос важку ракету-носій Arian V
з європейським супутником
Eutelsat Konnect і індійським GSAT-30.


Про це повідомляє Інтерфакс-Україна.

Згідно з даними, ракета була запущена з космодрому Куру у Французькій Гвіані. Цей запуск став першим комерційним для компанії Arianespace в новому році.

Відзначається, що супутник зв'язку Konnect належить французькій компанії Eutelsat. Він був відправлений у космос з метою забезпечити широкосмуговим доступ до інтернету регіони Африки.

У свою чергу GSAT-30 є телекомунікаційним супутником Індійської організації космічних досліджень (ISRO) і призначений для покриття інтернетом регіонів Індії.

Нагадаємо, в листопаді минулого року Arianespace і малайзійський супутниковий оператор Measat уклали контракт на запуск супутника MEASAT-3d - нового багатоцільового супутника зв'язку. Згідно з умовами контракту, супутник повинен бути виведений на геостаціонарну перехідну орбіту в 2021 році за допомогою ракети високої вантажопідйомності Ariane 5.

Лада Васюкова

17 січня, 2020



RATVODДата: Понеділок, 20.01.2020, 16:07 | Повідомлення # 1305
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28335
Статус: Оффлайн
«Роскосмос» розповів, як буде розгортати

систему зв'язку
«Сфера»



Зображення: Світ космосу

У «Роскосмосі» розповіли, як буде відбуватися реалізація
програми по розгортанню системи зв'язку «Сфера»
.


Зокрема, стало відомо, що для виведення в космос всіх супутників системи необхідно 148 запусків ракет-носіїв, передає 3Dnews.

Повідомляється, що на реалізацію цієї програми «Роскосмосу» буде потрібно 10 років. Для цього будуть використані 88 ракет «Союз-2.1б" середнього класу, 36 легких носіїв «Ангара-1.2» і 24 важких ракети «Ангара-А5».

Всього в систему зв'язку «Сфера» увійдуть 638 супутників. З них: 334 апарати зв'язку, 55 навігаційних супутників і 249 космічних апаратів, призначених для дистанційного зондування Землі.

Нагадаємо, у вересні повідомлялося, що створення перших п'яти апаратів для проекту супутникового інтернету «Сфера» обійдеться Росії в 15 мільярдів рублів. Проект повинен стати російським аналогом OneWeb: 600 супутників забезпечать інтернетом всю територію Росії і сусідніх країн.

Лада Васюкова

20 січня, 2020



Форум TV-SAT » « Новини Супутникового ТБ » » Супутникові новини » СУПУТНИКИ. Запуски. Проекти. Контракти. (Профілактика. Неполадки. Аварії.)
Пошук:

Copyright TV-SAT © 2009-2024