FORUM TV-SATП`ятниця
29.03.2024, 10:11

Вітаю Вас Гість | RSS

[ ] · Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS · Load-SP · Load-AS· · Перекладач translate ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Форум TV-SAT » « Хоббі наших користувачів » » Енергозбереження. Bільна енергія. » Енергія нового покоління
Енергія нового покоління
RATVODДата: Четвер, 30.04.2009, 21:57 | Повідомлення # 1
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28343
Статус: Оффлайн
Енергія

нового покоління


RATVODДата: П`ятниця, 12.06.2009, 21:10 | Повідомлення # 2
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28343
Статус: Оффлайн
Промениста система опалювання



Променисте опалення являє собою
одну з найсучасніших систем обігріву приміщень.


Принцип її дії полягає в нагріванні предметів потоком променистої енергії, переносимої електромагнітними хвилями інфрачервоного діапазону. Далі тепло, що виходить від цих предметів, нагріває повітря.

Існує кілька джерел подібного випромінювання (наприклад, електричні або газові інфрачервоні випромінювачі), однак найбільш поширеними з них є плівкові променисті електронагрівачі.



Плівковий електронагрівач складається з резисторів, розташованих між двома шарами полімерного покриття. Ширина виробу становить не більше 30 сантиметрів, а товщина – 1 міліметра. Довжина і інші параметри в кожному конкретному випадку визначаються технічним завданням щодо встановлення опалювальної системи.

Резистори, їх розігрівали електричним струмом, передають теплову енергію на алюмінієву фольгу, що є причиною утворення інфрачервоного тепла, прогріває приміщення. Необхідно відзначити, що під час роботи пристрою не змінюється рівень вологості. Максимальна температура нагріву складає 450 градусів.

Променисте опалення у вигляді плівкового електронагрівача дозволяє здійснювати рівномірний прогрів приміщення і підтримувати температуру на заданому рівні. Встановити необхідний режим роботи виробу можна шляхом використання терморегулятора або GSM-контролера.



Температура повітря поступово збільшується протягом 50 хвилин з моменту включення приладу. Після досягнення необхідного рівня тепла пристрій переходить в автоматичний режим його підтримки (включається не більше, ніж на 10 хвилин в годину).

При відсутності необхідності постійного обігріву приміщення можна використовувати низькотемпературний режим роботи системи, практично не вимагає витрат електроенергії.

Необхідно звернути увагу на компактні розміри плівкових електронагрівачів, завдяки чому їх можна встановлювати на обмеженому просторі.



Застосування системи


Можна застосувати практично на будь-якій зоні стелі, наприклад, над ліжком.

В даний час сферу використання такого агрегату, як променисте опалення, складають різні приміщення, а саме:

- житлові, виробничі та офісні будівлі,
- балкони, зимові сади, лоджії,
- дитячі та лікувально-профілактичні установи,
- громадські місця (наприклад, спортзали, готелі, ресторани),
- сауни,
- кіоски і павільйони
.

Проте його можна використовувати не тільки для обігріву, але і для інших цілей, зокрема, сушіння автомобільних кузовів після фарбування.



Властивості променистого опалення


Порівняно з іншими видами систем обігріву, променисте опалення має ряд позитивних якостей, найпоширенішими з яких є:

- простота монтажу,
- довговічність,
- можливість встановлення не тільки в новобудовах, але і в реконструйованих будівлях,
- надійність,
- ефективність,
- пожежобезпечність,
- компактність,
- екологічність,
- економія витрат на опалення,
- поєднання з інтер’єром практично будь-якого приміщення.


Суттєвими недоліками даного агрегату є висока вартість електронагрівачів, а також низька ефективність при використанні в міських квартирах. Це обумовлено тим, що під час роботи пристрою в квартирі нагрівається стеля, стіни і підлога, при цьому значна частина тепла вздовж стін і стелі йде в сусідні приміщення.

Вимоги до встановлення
Для монтажу цього агрегату необхідні такі дані, як:

план і теплотехнічна характеристика приміщення,
умови для постачання електроенергією.
У його комплектацію входять практично всі необхідні предмети, додатково можна придбати тільки терморегулятори і електропроводку.

Відео огляд – панелі променистого опалення Zehnder AVI



RATVODДата: П`ятниця, 12.06.2009, 21:10 | Повідомлення # 3
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28343
Статус: Оффлайн
Продовження:

Високі динамічні властивості системи опалювання дозволяють програмувати температурний режим опалювальних приміщень, наприклад, таким чином: на час перебування людей створювати температуру в приміщенні +(18-20)оС;
на час відсутності людей переводити приміщення в низькотемпературний режим +(8-10)оС.

Це дозволяє використовувати систему опалювання, яка споживає електроенергію лише під час перебування людей в приміщенні і в тому місці, де вони знаходяться.

Управління такою системою може здійснюватися як уручну, так і дистанційно - по мобільному телефону. Так реалізується принцип - "доки доїхав, в будинку тепло".
Головний енергозбережний ефект системи опалювання «ПОЛОН»

Досвід використання променистих систем опалювання в приміщеннях з однозмінним графіком роботи показує, що середня потужність знижується до 0,015-0,02 кВт/м2 замість 0,06-0,08 кВт/м2 в системах на базі електроказанів. Це головний енергозбережний ефект даної системи опалювання.

Енергозбережний ефект досягається системою "ПЛЕН" протягом робочого дня і має три складових: Зниження вжитку електроенергії за рахунок переходу на досить тривалий час з високотемпературного режиму (+18оС) до низькотемпературного режиму (+8оС).
Пауза у вжитку електроенергії, яка утворюється в режимі підтримки заданої температури (нагрів йде не постійно).
Зниження температури повітря, порівняно з конвективним нагрівом, під впливом фізіологічної дії м'якого інфрачервоного випромінювання на людський організм.

Найбільший енергозбережний ефект забезпечує перша складова. Якщо теплофізичні властивості будівлі відповідають вимогам сучасних СНіП (нормальна теплоізоляція конструкцій, що захищають), то при температурі повітря на вулиці - 7оС час охолоджування складе 35-40 годин. Це означає, що за 15 годин (період від початку переходу променистої системи опалювання «ПЛЕН» в низькотемпературний режим до початку переходу у високотемпературний режим) витрата електроенергії на опалювання при використанні системи опалювання «ПЛЕН» дорівнюватиме нулю.

Друга складова енергозбережного ефекту формується в режимі підтримки високотемпературного режиму за рахунок зони нечутливості регулювальника (зони повернення). Ця різниця між температурною установкою регулювальника (температур відключення) і температурою включення регулювальника на відновлення температури, вона складає, як правило, 2оС. Таким чином, підтримка температури здійснюється включенням променистої системи опалювання «ПЛЕН» для доведення температури повітря до максимального заданого значення і відключенням, при якому температура повітря повинна зменшитися на 2оС. За нормальних умов протягом години час включеного стану системи опалювання «ПОЛОН» складає близько 10 мин., а час вимкненого стану - близько 50 мин. (час включеного стану складає 15-16%). При встановленій потужності системи опалювання «ПЛЕН» з розрахунку 160 Вт/м2 середня потужність складе лише 20 Вт/м2.

Третя складова енергозбережного ефекту забезпечується тим, що стан теплового комфорту при дії на людину випромінюванням настає на 2-3оС раніше, чим при конвективному опалюванні. Це дозволяє встановлювати завдання регулювальника температури, датчик якого вимірює температуру повітря, на менше значення максимальної температури відповідно на 2-3оС. Наприклад, замість +20оС виставити +18оС.

Таким чином, енергетична ефективність пов'язана із зниженням вжитку електроенергії порівняно з іншими електроопалювальними засобами (панелі, електроказани) в 4-6 разів.

Промениста система опалювання «ПОЛОН» володіє високими фізіологічними властивостями. Низькотемпературні плівкові електронагрівачі нагріваються до температури +50оС, що забезпечує випромінювання інфрачервоного теплового потоку м'якого довгохвильового спектру. Ці промені не гріють повітря, а гріють предмети, пів, людини. Потрапляючи на тіло людини вони активізують периферійну кровоносну систему, що є причиною відчуття теплового комфорту на 2-3оС раніше, ніж при конвективному обігріві. Промені, що випускаються нагрівачами, є кращою частиною спектру сонячного світла. Вони компенсують «сонячний голод».

Підтвердження високих фізіологічних властивостей, полягає в інформації про те, що подібні пристрої англійські лікарі використовують для лікування герпесу, видалення зморшок на обличчі і інших косметичних цілей.

Високі експлуатаційні властивості променистої системи опалювання «ПЛЕН» визначаються: терміном служби - 50 років і більш.
практично отстутствуют витрати на обслуговування.
високий дизайнерський потенціал забезпечується тим, що розташовані на стелі променисті теплогенераторы можуть бути закриті будь-якими елементами стельового дизайну, що не містять метал. Наявність системи опалювання «видають» лише розташовані на стінах програмовані регулювальники.

У нашому випадку використовуються високі споживчі властивості електроенергії: що перетворюють (електроенергія перетвориться в інфрачервоне випромінювання) і регулювальні.

Це забезпечує: зниження енергоємності систем опалювання в 3-5 разів;
зниження капітальних витрат і трудомісткості монтажу до 3-х разів і більш;
здобуття високого дизайнерського потенціалу;
гарантія здобуття теплового і естетичного комфорту.

Термін окупності установки системи опалювання - 1,5-2,5 років залежно від роду приміщень.

По суті промениста система опалювання «ПЛЕН» - це опалювання нового рівня. ВОНА ДАЄ МОЖЛИВІСТЬ ВІТРЯКАМ І СОНЯЧНИМ ЕНЕРГОУСТАНОВКАМ РЕАЛІЗУВАТИ ЗАВДАННЯ, ЯКЕ РАНІШЕ БУЛО ДЛЯ НИХ ПРАКТИЧНО НЕПОСИЛЬНОЮ, - ОПАЛЮВАННЯ ПРИМІЩЕНЬ !

З'являється можливість створювати умови сучасного комфорту, де відсутній природний газ. Не менше важливий, що створюються принципово нові умови для будівництва комфортного житла, зниження оплати послуг ЖКХ.

Основні техніко-економічні характеристики системи опалювання «ПЛЕН», що гарантуються Живляча напруга променистих теплогенераторов - 220В
Питома потужність - 150-180 Вт/м2
Споживаний струм променистих теплогенераторов - менш 1А
Середня питома потужність, споживана променистою системою опалювання «ПЛЕН», - 20 Вт/м2
Термін окупності об'єктів не більше 2 - 2,5 років.
Термін служби - до 50 років.

На плівковий променистий електронагрівач отримані: сертифікат відповідності РОС RU. ME 55. ВО2116
санитрано-эпидемиологическое висновок 74.50.06.576.П.000672. 04.05 від 12.04.2005 р. на технічні умови по променистому плівковому електронагрівачу.
санітарно-епідеміологічний висновок 74.50.346.Т.002148. 04.05 від 12.04.2005 р. на променистий плівковий електронагрівач

Джерело:


RATVODДата: Вівторок, 27.12.2011, 02:46 | Повідомлення # 4
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28343
Статус: Оффлайн
Плівкові інфрачервоні карбонові підлоги

ТЕПЛОНОГ, Heat Plus, Rexva, Caleo (Південна Корея)

і MONOCRYSTAL (Україна).


RATVODДата: Четвер, 11.08.2022, 09:31 | Повідомлення # 5
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28343
Статус: Оффлайн
Вчені винайшли батарею з піском,

яка може зігріти взимку



Так "Пісковий акумулятор" виглядає зовні

У Фінляндії розпочав роботу перший у світі пісковий акумулятор, що дозволяє
впродовж місяців зберігати енергію сонця, вітру та інших відновлюваних джерел.


Розробники технології сподіваються, що їхній винахід дозволить вирішити основну проблему, що стоїть на шляху бурхливого розвитку зеленої енергетики, - її сезонний характер.

- Як Китай став лідером у виробництві сонячної енергії

- Як акумулятори від Ілона Маска змінять майбутнє

Принцип роботи акумулятора простий: дешева енергія сонця та вітру використовується для нагрівання басейну, заповненого найдешевшим брудним піском.

Нагрівати пісок можна до температури близько 500 °C, а його висока теплоємність дозволяє зберігати левову частку енергії, яку пізніше можна використовувати для обігріву житлових будинків взимку, коли попит на тепло зростає - а разом з ним зростають і ціни.

Більшість газу Фінляндія закуповує у Москви, тому повномасштабне вторгнення російських військ на територію України зробило проблему переходу енергетики "на зелені рейки" особливо актуальною.

З усіх країн, що входять до ЄС, саме у Фінляндії з Росією найдовший кордон - а після заяви Гельсінкі про бажання вступити до НАТО Москва повністю припинила постачання "недружньому" західному сусіду газу та електроенергії.

Зима у Фінляндії довга й морозна, тому відсутність визначеності щодо освітлення й обігріву будинків у холодну пору року турбує не лише політиків, а й пересічних громадян країни.

Вирішити цю актуальну проблему можливо допоможе нова технологія, запущена у вівторок на базі невеликої електростанції в західній частині країни.

Виглядає новинка не дуже вражаюче. Це - фактично гігантський бункер похмурого сірого відтінку, заповнений 100 тонн будівельного піску. Однак потенціал цього сховища - величезний.

Не виключено, що саме цей широко поширений і доступний будівельний матеріал має властивості, необхідні для створення дешевого і ефективного акумулятора, що дозволить накопичувати і зберігати екологічно чисту енергію.


Пісочна батарея


Глобальна кліматична криза, а останнім часом ще й різке зростання цін на викопне паливо призвели до сплеску інвестицій у сфері відновлюваних джерел енергії.

Знайти відповідні ділянки, облаштувати там нові сонячні або вітряні ферми та заживити від них електромережі - завдання відносно просте. Значно складніше вирішити іншу проблему - неминучу залежність обсягів виробництва від пори року та доби.

Що робити, коли сонце не світить, а вітер не дме? Як забезпечити безперервність надходження енергії?

Крім того, різке збільшення кількості зелених електростанцій вимагатиме збільшення виробництва енергії й іншими способами, щоб за необхідності балансувати мережу.

Найбільш очевидне вирішення проблеми - будівництво містких акумуляторів, що дозволяють накопичувати вироблену енергію, а потім віддавати її назад, балансуючи мережу у міру сезонного падіння виробництва.


Таким піском заповнений величезний резервуар батареї


Сьогодні більшість акумуляторів виготовляють з літію. Вони відносно дорогі, займають багато місця і не дуже добре переносять надмірну зарядку.

Проте група молодих інженерів щойно завершила у фінському місті Канкаанпяа встановлення першого в світі піскового акумулятора, який пропонує вирішити цю проблему недорогим і безпечним способом.

"Щоразу, коли різко підскакує виробництво доступної зеленої електроенергії, виникає необхідність швидко перенаправити її надлишки в якесь тимчасове сховище", - пояснює Маркку Юленен, один з розробників технології та співзасновник компанії Polar Night Energy.

Перший пісковий акумулятор встановлений на електростанції Ватаянкоскі, звідки у найближчі населені пункти надходить централізоване опалення.

Дешева електроенергія прогріває пісок до температури 500°C за рахунок так званого резистивного нагріву (за тим самим принципом працюють електричні каміни).

Від піску нагрівається повітря, яке циркулює всередині камери акумулятора за допомогою теплообмінника.

Пісок чудово підходить для енергозбереження, оскільки цей матеріал має високу тепломісткість - тобто він дуже повільно нагрівається, але так само повільно остигає, за словами розробників, сховище може підтримувати температуру піску на рівні близько 500 градусів протягом кількох місяців.

Коли ціни на електрику починають сезонно зростати, гаряче повітря з акумулятора використовують для нагрівання води, що надходить до центрального опалення. Вже звідти тепло подається до квартир, офісів і навіть підігріває місцевий басейн.


Розробники піскової технології - Маркку Ілонен та Томмі Еронен


Дешево й сердито


Прототип піщаної батареї розробили на колишньому целюлозному заводі в Тампере, міська рада якого надала для цього майданчик та виділила необхідне фінансування.

"Якщо в найхолодніший зимовий період електростанції зможуть працювати лише по кілька годин на день, опалення коштуватиме дуже і дуже дорого", - пояснює Еліна Сеппянен, яка займається питаннями енергетики та клімату в міській управі.

"А от якщо ми отримаємо можливість зберігати цю енергію і за необхідності швидко перенаправляти її назад у мережу, економія від такого сховища може бути величезною".

Головне питання, відповідь на яке ще тільки доведеться отримати - наскільки масштабується експериментальна технологія. Наскільки рентабельним виявиться пісковий акумулятор? Чи буде його енергії вистачати на те, щоб забезпечити безперебійне постачання сотень будинків теплом та електроенергією?

Пісок чудово зберігає тепло, а ось його зворотне перетворення на електричну енергію, необхідну для подачі в мережу - процес значно менш ефективний і більш витратний.

Проте в довгостроковій перспективі технологія може виявитися дуже вигідною для великих промислових підприємств, основні енерговитрати яких зараз покривають переважно за рахунок спалювання викопного палива.

У тому ж напрямку - використання піску як теплонакопичувача для потреб зеленої енергетики - працюють ще кілька дослідних груп по всьому світу, зокрема і колектив американської Національної лабораторії відновлюваних джерел енергії.

Однак комерційну систему першими вдалося створити фінам - і поки що, за словами одного з інвесторів проєкту, "все працює як годиться".

"Спосіб і справді простий, але нам сподобалася ідея спробувати щось нове - стати першими у світі, кому вдалося створити щось подібне, - зізнається керуючий директор електростанції Пекка Пассі. - Певною мірою це, мабуть, божевільний проєкт, але я вірю, що він завершиться успішно".

Метт Макграт
Кореспондент з питань довкілля

06 липня 2022


Форум TV-SAT » « Хоббі наших користувачів » » Енергозбереження. Bільна енергія. » Енергія нового покоління
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук:

Copyright TV-SAT © 2009-2024