Цифрове ТБ - 30 Жовтня 2009 - TV-SAT
FORUM TV-SATСубота
20.04.2024, 09:18

Вітаю Вас Гість | RSS
Головна Форум архів файлів Реєстрація Вхід
Меню сайту

Головна » 2009 » Жовтень » 30 » Цифрове ТБ
18:06
Цифрове ТБ
Цифрове ТБ закликає на допомогу

мобільних операторів

Нацрада з питань телебачення і радіомовлення пропонує українським мобільним операторам взяти участь в проекті по упровадженню в Україні цифрового ТБ


-----------------------------------------------------------------------------
Сьогодні, 07:50 — Станіслав Яблонській

Як повідомив «СПРАВУ» перший заступник глави Нацради Андрій Мірошніченко, госрегулятор вже обговорив з телекомунікаційними компаніями можливість установки передавачів для трансляції цифрового сигналу на базових станціях мобільних операторів. «Технологічно це цілком можливо. У компаній-операторів є вся необхідна інфраструктура для будівництва мережі цифрового ТБ і навіть персонал, який може її обслуговувати. Використовування базових станцій операторів може в рази здешевити проект упровадження цифрового ТБ», — упевнений Андрій Мірошніченко. За оцінками Нацради, для запуску одного мультиплексу (каналу віщання цифрового телебачення, в якому працюватиме близько 20 телерадіокомпаній) необхідно $60-80 млн. Ще в $300 млн. обійдеться покупка цифрових декодерів для населення.

Головна проблема, яку урядовці вирішують вже не перший рік, — де узяти всі необхідні засоби на упровадження цифрового ТБ. Існує два варіанти: за рахунок абонплати або на засоби мобільних операторів і телеканалів. «Щомісячної абонплати у розмірі $1 з одного домогосподарства достатньо, щоб повністю окупити проект. В той же час є маса виробників устаткування, готових надати товарний кредит устаткуванням для будівництва мережі», — затверджує Мірошніченко.

У свою чергу мобільні оператори готові про-спонсировать перехід України на цифрове телебачення. Першим таку ідею озвучив генеральний директор «Вимпелкома» (ТМ Beeline) Олександр Торбахов. За його словами, мобільні оператори готові запропонувати державі інвестувати в будівництво інфраструктури, а також в покупку декодерів для населення, необхідних для запуску цифрового ТБ. Натомість мобільні оператори хочуть одержати частоти, на яких сьогодні віщає аналогове телебачення. Частина з них звільниться в процесі переходу на цифрове віщання, оскільки воно вимагає меншої ширини смуг, ніж аналогове ТБ. Нові частоти необхідні операторам для розвертання мереж четвертого покоління (LTE). Оператори готові піти на це за умови, що механізм буде чітко прописаний. «Особливість LTE полягає у тому, що ширина смуги частот повинна складати не менше 20 Мгц. Якщо говорити про частоти, які використовуються телебаченням, в Україні їх недостатньо для розвитку повноцінного LTE. Частково вони знаходяться у розпорядженні військових і інших спецкористувачів. Їх очищення з високим ступенем вірогідності може повторити ситуацію з частотами для 3G», — затверджує начальник відділу упровадження проекту UMTS «МТС-Україна» Герман Смірнов.

Що стосується залучення інфраструктури мобільних операторів до процесу, тут також є стримуючі технологічні чинники. «По-перше, телевізійні передавачі мають набагато більшу потужність випромінювання, ніж мобільні базові станції, через що

ТБ-сигнал створюватиме перешкоди для мобільного зв'язку. По-друге, часто навантаження на існуючі щогли граничне, і установка додаткових передавачів вимагатиме їх посилення», — пояснюють в «МТС-Україна».

Цифрове телебачення — спосіб передачі телевізійного сигналу, що використовує цифрову модуляцію і стиснення для передачі даних. Головна перевага цифрового телебачення — вища якість зображення і звуку в порівнянні з аналоговим. Ефірне цифрове телебачення в найближчі декілька років повинне повністю витіснити діючу технологію аналогового ефірного ТБ.

джерело...

Переглядів: 920 | Додав: viskom
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright TV-SAT © 2009-2010