Перехід на цифрове ТБ запропонували фінансувати мобільщикам. - 13 Грудня 2009 - TV-SAT
FORUM TV-SATП`ятниця
26.04.2024, 08:40

Вітаю Вас Гість | RSS
Головна Форум архів файлів Реєстрація Вхід
Меню сайту

Головна » 2009 » Грудень » 13 » Перехід на цифрове ТБ запропонували фінансувати мобільщикам.
21:57
Перехід на цифрове ТБ запропонували фінансувати мобільщикам.
Перехід на цифрове ТБ
запропонували фінансувати мобільщикам

Нацрада з питань телебачення і радіомовлення шукає підходи до мобільних операторів для залучення їх в проект упровадження цифрового телебачення. Головним чином йдеться про залучення засобів під закупівлю призначеного для користувача телевізійного устаткування в обмін на цінні частоти під нові технології зв'язку.

Член Нацради з питань телебачення і радіомовлення Ігор Курус запропонував компромісний варіант виділення радіочастот під зв'язок четвертого покоління LTE (Long Term Evolution, 4G) в діапазоні 700-800 Мгц, який призначений в нашій країні під цифрове ТБ. Він заявив про готовність сідати з членами Національної комісії із питань регулювання зв'язку за стіл переговорів і обговорювати можливість залучення інвестицій в проект цифри від мобільних операторів. За його словами, основні фінансові витрати в проекті доводяться на забезпечення глядачів декодерами для прийому цифрового сигналу. Це і повинне стати предметом субсидування з боку стільникових компаній.

Пан Курус оцінює, що якщо абонентами ефірного віщання є 11 млн. домогосподарств, то витрати на технічне переозброєння їх телеприймачів можуть скласти приблизно $400 млн., враховуючи знижку, яку можна одержати при масовій закупівлі призначеного для користувача устаткування.

Як писали «i», наступного року на розвиток ефірного цифрового ТБ в країні передбачається виділити з бюджету всього 1,65 млн. грн. Ще мінімум 12 млн. грн., за даними представників Держадміністрації зв'язку, може виділити концерн РРТ на первинне покриття цифрою ще в 10 областях (зараз перші декілька десятків передавачів цифрового ТБ вже працюють в Київській, Житомирській і Одеській областях). Відзначимо, що залежала програма упровадження цифри в Україні в загальному об'ємі припускає вкладення у розмірі 4,3 млрд. грн. в 2009-2015 рр., з яких держава повинна виділити тільки 8,95 млн. грн. Решту грошей передбачається привертати ззовні. Механізм залучення не визначений.

Пан Курус оцінює, що якщо вдасться налагодити діалог, то за рік можна буде переоснастити глядачів і почати віддавати мобільщикам радіочастоти, що цікавлять їх.

Ігор Курус відзначив, що Держадміністрація зв'язку тим часом підготувала проект державної програми ефективного розподілу радіочастотного ресурсу для винесення в Кабмін, в якому передбачено виділення частот під мобільний зв'язок в частині телевізійного діапазону. Пан Курус виразив свою незадоволеність таким підходом, оскільки у такому разі проблеми цифрового ТБ знову відходять на другий план. Перший заступник голови Держадміністрації зв'язку Володимир Смоляр відзначив, що проект подібного документа дійсно був представлений недавно, але схвалення від інших міністерств і держустанов, зокрема Нацради, не одержав. Тому в Кабмін він не потрапив. В результаті розгляд питання вирішено було зсунути на пізніший термін.

Як Ігор Курус, так і Володимир Смоляр відзначили, що з мобільними операторами ще не ведеться наочний діалог з приводу вивільняння «цифрового дивіденду». Поки інтерес виражається тільки на рівні декларації про наміри. Член НКРС Володимир Олійник вважає, що говорити про виділення нових телевізійних частот під мобільний зв'язок поки передчасно, оскільки цей процес ще не визначений на державному рівні. І крім того, за його словами, оператори до цього не готові.

Нагадаємо, що про свою зацікавленість в українському «цифровому дивіденді» заявляв восени гендиректор «Вимпелкома» (Beeline) Олександр Торбахов, Він підкреслив, що Beeline готовий запропонувати Кабміну своє сприяння в програмі упровадження цифрового телебачення. Зокрема, інвестувати в будівництво ТБ-інфраструктури, а також в забезпечення малоімущого населення цифровими декодерами для прийому сигналу. Натомість оператор розраховує одержати від держави сприяння в питаннях виділення економічно ефективних частотних смуг в діапазоні 700-850 Мгц для розвитку LTE. Інші оператори поки не робили конкретних висловів з цього питання.

Варто відзначити, що в Македонії минулого місяця на засіданні Єврокомісії по телекомунікаціях було ухвалене рішення про те, що частотний діапазон 791-862 Мгц (61-69 канали) використовуватиметься для потреб нових технологій мобільного зв'язку. Цей діапазон раніше був призначений виключно для розвитку цифрового ТБ за планом «Женева-2006», під яким підписалася і Україна.

Підкреслимо, що частина вищезазначеного діапазону в нашій країні вже виділена під мобільний зв'язок CDMA (65,66,67 канали). У Нацраді завжди відносилися до цього, м'яко кажучи, критично. Відзначимо, що в передбачуваному «цифровому дивіденді» у нас працюють ще аналогове телебачення і засоби зв'язку військових.

Економічні вісті

Джерело - МедіаБізнес

======================================================

Переглядів: 819 | Додав: RATVOD
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright TV-SAT © 2009-2010