"Наша Russia" - 25 Січня 2010 - TV-SAT
FORUM TV-SATСубота
27.04.2024, 02:47

Вітаю Вас Гість | RSS
Головна Форум архів файлів Реєстрація Вхід
Меню сайту

Головна » 2010 » Січень » 25 » "Наша Russia"
10:05
"Наша Russia"
"Наша Russia" закривається

"Наша Russia" закривається, і схоже, на цей раз остаточно.
Про це після прес-показу повнометражного фільму "Наша Russia. Яйця долі" заявив співавтор проекту Гарік Мартіросян.

Таким чином, фільм, який офіційно виходить в прокат 21 січня, стане свого роду останнім епізодом комедійного шоу. Пристойні люди можуть радіти.

Проект "Наша Russia" з'явився на екранах телевізорів в 2006 році, коли резиденти набираючого у той час обороти "Comedy Club" вирішили зайнятися розширенням бізнесу. Як вектор розвитку був вибраний жанр скетч-шоу. Можливо, це було зроблено через те, що жанр коротких гумористичних сценок традиційно близький російському глядачу, але швидше за все (якщо вірити Вікипедії) творців вразило шоу Little Britain, в якому обігравалися стереотипи британського життя.

Формула в новому шоу була стандартна - два актори при можливій епізодичній участі третіх осіб обіграють різні ситуації. У цьому значенні передачу можна порівняти з "Містечком" - з тією лише різницею, що як початковий матеріал використовувалися не бородаті анекдоти, а сценки з сучасної дійсності.

Неймовірний успіх шоу можна пояснити декількома чинниками. По-перше, жарти в передачі були розраховані на більш менш молоду аудиторію - старшокласників і близьких до них по духу дорослих. При цьому ніяких інших гумористичних передач, націлених на цей сегмент аудиторії, на той момент не існувало (не існує їх, мабуть, і зараз, а всякі "Даєш молодь" - не в рахунок).

По-друге, "Наша Russia" дуже вдало вгадала з персонажами. Зрозуміло, як і в Little Britain, багато хто з них є прямими похідними стереотипів сучасної Росії. Могутня ідея про те, що недоліки можуть бути предметом гордості (найчіткіше сформульована в строчці "розумом Росію не зрозуміти"), і талант сценаристів дозволили одержати на виході цілу плеяду чудових в усіх відношеннях героїв, які негайно стали предметом народної любові. Мабуть, творцям шоу вдалося виразно показати образи деяких основних "дійових осіб" 2000-х - факт примітний ще і тому, що усну народну творчість зробити цього так і не змогло.

Найбільш опуклими персонажами в цій плеяді (їх сміливо можна ставити на один ступінь з типовими "новими росіянами" з 90-х) є Равшан і Джамшут - пара гастарбайтеров з Таджікистона, що займаються ремонтом квартир. Обидва погано (або взагалі ніяк) говорять по-російськи, нічого не уміють робити і постійно приносять своєму працедавцю неймовірні збитки. Завдяки цій парочці великий і могутній збагатив легендарними "секас" і "насяльника" (з "с", вимовним особливим чином як щось середнє між звуками "ц" і "c"). Всі жарти, пов'язані з Равшаном і Джамшутом - це не тільки віддзеркалення загального стану на ринку праці в Росії в кінці нульових, але і потурання шовінізму великороса і ксенофобії.

Іншим персонажем, що любився, став "перший в світі фрезерувальник з нетрадиційною сексуальною орієнтацією" Іван Дулін. І в цьому знову немає нічого дивовижного. Якщо вірити Юрію Никуліну, то анекдоти про голубих були популярні під час Великої Вітчизняної, тому тема гомосексуалізму може вважатися класичною (і другий по популярності після шовінізму великороса). Тут, до речі, абсолютно несправедливо буде не згадати талант Сергія Светлакова, якому вдалося зіграти цей складний і неоднозначний образ так, щоб Дулін не викликав відторгнення більшої частини населення, яке не завжди з розумінням відноситься до нетрадиційно орієнтованих людей.

Окремої згадки заслуговує преамбула скетчу про Дуліна. Якщо вірити авторам шоу, то наш герой мешкає в Челябінську, який відрізняється жахливо суворими мужиками. Ці абстрактні челябінські мужики стали ще одним чудовим внеском передачі в масову культуру. В даний час інтернет повниться всілякими односкладовими жартами на дану тему: "Челябінські мужики настільки суворі, що на пляжі стелять руберойд" або "Челябінських мужиків настільки суворі, що роблять орігамі з листової сталі". Ну і кінцево, не можна забувати про "червоні труселя" Міхалича.

Зрозуміло, на цьому список не вичерпується. Були ж ще чудові депутати Юрій Венедиктович Пронін і Віктор Харитонович Мамонів, найчесніший в світі даїшник Лаптев і добра вчителька Снежана Денисівна. Примітно, що саме сатиричні скетчі про депутатів (у принципі, досконало абстрактні), виконані в стилі філатовського "Вранці мажу бутерброд ? / Відразу думка: а як народ?", були визнані найсмішнішими в рамках голосування на форумі фанатів на сайті ТНТ, що в черговий раз показує, які складні у нашого народу взаємостосунки із законодавчою владою.

Загалом, з вищесказаного видно, що за достатньо короткий проміжок часу всього двом акторам при підтримці групи сценаристів вдалося внести помітний внесок в культурний багаж типової молодої людини 2000-х. Помітно більший, треба сказати, ніж всілякі інтернет-меми разом узяті.

Відзначимо, що авторам телешоу вдалося вдало скористатися народною любов'ю - "Наша Russia" виявилася украй прибутковим підприємством. "Насправді "Камеді" переслідує інші цілі, а то, що до нас гроші липнуть, - вибачите", - заявив Гарік Мартіросян. До речі, саме останній факт викликає деякі сумніви у тому, що робота телешоу через деякий час не буде продовжена в новому форматі.

На закінчення хотілося б відзначити один-єдиний факт. Відхід з телеекранів шоу "Наша Russia" в черговий раз нагадав про складне положення, в якому в даний час перебуває гумор в Росії. Як це ні сумно визнавати, але ця передача могла вважатися самою осудною зі всіх, які в даний час йдуть по телевізору. Тепер же нам тільки і залишається, що дивитися на пахнучих нафталіном хлоп'ят з "Аншлага" і слухати Задорнова, який, віджимаючись на сцені, зачитує 125-тисячну варіацію на тему "які вони тупі". Загалом, пристойним людям, про яких згадувалося на початку тексту, радіти нічому.

Андрій Коняєв

Джерело - Lenta

Переглядів: 818 | Додав: viskom
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright TV-SAT © 2009-2010