Український ринок супутникового телебачення - 16 Березня 2010 - TV-SAT
FORUM TV-SATЧетвер
18.04.2024, 12:53

Вітаю Вас Гість | RSS
Головна Форум архів файлів Реєстрація Вхід
Меню сайту

Головна » 2010 » Березень » 16 » Український ринок супутникового телебачення
23:50
Український ринок супутникового телебачення
Український ринок супутникового телебачення

лише починає формуватися

Не дивлячись на зростання інтересу українців до «тарілок»,
ринок супутникового телебачення доки готовий проковтнути нових провайдерів.

При 80 тис. абонентів обслуговуючі їх компанії працюють в збиток
і спільними зусиллями намагаються вирішити загальну проблему - збільшення бази клієнтів
.

Фантастична четвірка

1 березня ТОВ «Діджіталфлай Юкрейн» завершило тести і ввело в експлуатацію нову українську платформу супутникового ТБ Digital Fly Ukraine (MYTV). DFU поширює власний пакет каналів з супутника Thor-6, запущеного в кінці минулого року норвезьким Telenor Satellite Broadcasting. Для повноцінного прийому каналів цієї платформи потрібна супутникова антена з додатковим устаткуванням, налаштованим на супутники HotBird, Sirius, Thor і Amos, оскільки загальний пакет каналів формується зі всіх чотири.

Проект належить кіпрською оффшорке Kesongs Enterprises Limited. Генеральний директор ТОВ «Діджіталфлай Юкрейн» Альберт Фельдман (до березня що поєднував цей пост з посадою шеф-редактора холдингу «Обоз» Михайла Бродського) говорить, що інвестором проекту є група фізичних і юридичних осіб, які мають досвід реалізації телеком-проектов в Ізраїлі, Індії, Румунії, Великобританії і США. Більшість учасників ринку сходяться на тому, що за DFU коштує ізраїльський оператор супутникового ТБ Yes. Сума інвестицій не розголошується, але керівник однієї з конкуруючих платформ повідомив «ДС», що на створення MYTV інвестори могли витратити порядку $ 22 млн.

До нинішнього березня в країні працювали три супутникові платформи платного ТБ: «Віасат Україна» (використовує Sirius-4, можливий прийом додаткового контента з HotBird і Amos), «Поверхня +» і «НТВ-плюс Україна» (обоє віщають з супутника Eutelsat W4). За даними дослідження компанії SES Astra Satellite Monitor, в країні 2,9 млн користувачів супутникових антен. Правда, це нічого не говорить про абонентську базу продавців супутникового ТБ. Багато сімей дивляться програми, використовуючи схему sharing (від англійського «ділитися»). Таку послугу пропонують так звані «пірати», які зі своїх серверів, легально підключених до супутникових платформ, передають людям, що замовили у них супутникове ТБ, ключі доступу до різних платформ за скромну плату. Крім того, абоненти часто дивляться програми, які на різних супутниках просто не закодовані (FTA, або Free-to-air - вільно трансльовані канали). По усереднених оцінках учасників ринку, комерційних абонентів супутникових платформ близько 80 тис. чіл.
Перешкоди для новачка

MYTV доки не пропонує глядачам каналів власного виробництва, як це робить, наприклад, «Поверхню» (канали «Спорт 1», «Спорт 2», «Спорт 3», «Спорт 4» і «Спорт HD»). У пакет нового оператора входять лише частина національних каналів і західні перевідні. «Віасат Україна» і «НТВ-плюс Україна» користуються продуктами своїх материнських структур (групи компаній Viasat і «НТВ-плюс», Росія), які вони продають вітчизняним глядачам як ексклюзивні. В першої компанії це кіноканали TV 1000 Action, TV 1000 East, «TV 1000 Російське кіно» і пізнавальні Viasat Explorer і Viasat History. В другої - кіноканали власного виробництва: «НТВ-плюс Кінохіт», «Кіноклуб», «Прем'єра».

Пакет каналів MYTV формується і передається на супутник в Словенії фірмою STN. Власна супутникова станція в Україні (для передачі трансляції на супутник) є лише в «Поверхні». Сигнал «Віасат Україна» вирушає на супутник через Німеччину (піднімається на нього компанією Stellar DBS), а «НТВ-плюс Україна» - через російську супутникову станцію «НТВ-плюс». Співзасновник журналу MediaSat Олександр Глущенко відзначає, що розташування аплинка (супутниковій станції) в іншій країні декілька обмежує можливості DTH-провайдера. Адже при формуванні пакету використовуються ті канали, які можна прийняти з супутника за кордоном (лише у виняткових випадках для доставки телеканалів на аплинк потрібно використовувати і інший дорожчий спосіб транспорту - наземні канали зв'язку). Канали, які до супутникової станції за кордоном доставити неможливо або дуже дорого, просто не потрапляють в пакет. Таку проблему також можна вирішити шляхом підйому на супутник додаткових каналів через оренду місцевого українського аплинка. Але це створює додаткові витрати, оскільки використовувати потрібно не одну, а дві супутникові станції. Складнощі з ретрансляцією вже траплялися, наприклад, з Першим Національним і Першим Автомобільним каналами. У Європі (Словенія і Німеччина в нашому випадку) супутники їх не поширюють.

Обережні рухи

Генеральний директор «Віасата» Оксана Ферчук і глава «НТВ-плюс Україна» Ігор Давиденко вважають, що ринок залишається ненасиченим, тому новий конкурент може знайти свою нішу. На ринку говорять про можливу появу ще однієї супутникової платформи: на базі дистриб'юторської компанії каналів групи «Інтер» - «Торсата». Тим більше що у неї вже є аплинк в Києві, а її канали («Інтер», К1, К2, «Мегаспорт», НТН, «Enter-фильм», Enter, «MTV Україна») не присутні на інших вітчизняних супутникових платформах. Пояснюють це просто: «Не можемо домовитися». Олександр Глущенко вважає, що теоретично «Інтер» може (в разі створення власної DTH-платформы) об'єднати в одному пакеті всі національні канали, що ще ні у кого не виходило. Тоді це стане його козирем. Проте Ігор Давиденко дотримується іншої думки, вважаючи, що інші національні канали навряд чи погодяться бути присутнім на супутниковій платформі, якій управлятиме їх конкурент. Втім, кількість учасників ринку може і скоротитися. «Газпром Медіа» може викупити проект «Поверхность+», аби об'єднати його з підконтрольним йому «НТВ-плюс Україна». До речі, обоє платформи віщають на одному супутнику.

У п'ятирічній перспективі супутникові платформи повинні контролювати, по прогнозах пані Ферчук, 30-35% абонентів платного ТБ. Вітчизняні DTH-провайдеры доки є збитковими. По оцінках Ігоря Давиденко, термін окупності таких проектів, виходячи зі світового досвіду, складає як мінімум чотири-п'ять років. Російська «НТВ-плюс», за даними «ДС», виходила на «крапку нуль» близько дев'яти років.
Наші в космосі

Наступного року місцеві супутникові платформи зможуть спростити «логістику» доставки каналів на супутники. За інформацією Національного космічного агентства України, на 2011 р. запланований запуск першого вітчизняного телекомунікаційного супутника. Реалізацію даного проекту вартістю в $ 254 млн НКАУ поклали на оператора супутникових телекомунікаційних систем ГП «Укркосмос». Для нього поставлятиметься устаткування канадської компанії MacDonald, Dettwiler and Associates Ltd. Український супутник вкомплектують 20 активними транспондерами, які зможуть орендувати операторів супутникового ТБ. Якщо до цього додати, що в «Укркосмоса» вже є супутникова станція в Києві, на Сирці, то можна зробити виводи, що вітчизняні DTH-провайдеры зможуть перейти на наш супутник із західних і до того ж використовувати місцевий аплинк. Якщо, звичайно, ціни виявляться привабливішими.

Втім, національний супутник після запуску може виявитися переобтяжений європейськими клієнтами, а не нашими. Адже він покриватиме не лише Україну, але і сусідні країни (Білорусь, Польщу, Чехію, Словаччину, Румунію, Молдову, Прибалтику). А в 2011-2012 рр. сповна можливий дефіцит місць на супутниках зважаючи на те що очікується бум «важких» каналів високої чіткості (HD-каналов). До використання цього стандарту поступово йде і наш ринок. Як повідомили «ДС» в холдингу Unitrade, за останні три роки в країні було продано 137 тис. LCD-телевизоров з підтримкою Full HD (зображення високої чіткості). Їх використання підвищує привабливість трьох основних продуктів супутникових платформ, за рахунок яких вони і існують: спорту, художніх фільмів і еротики.

Станіслав Юрасов

Джерело - Ділова столиця

Переглядів: 2456 | Додав: RATVOD
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright TV-SAT © 2009-2010