Перший Ukraine - 27 Липня 2012 - TV-SAT
FORUM TV-SATНеділя
19.05.2024, 04:18

Вітаю Вас Гість | RSS
Головна Форум архів файлів Реєстрація Вхід
Меню сайту

Головна » 2012 » Липень » 27 » Перший Ukraine
20:57
Перший Ukraine
"Перший національний"

пішов по світу




Державному телеканалу "Перший національний" знадобилося два роки для того, щоб почати трансляцію за кордоном - з 1 вересня в ряді європейських країн, Росії та на Близькому Сході буде транслюватися його міжнародна версія "Перший Ukraine". На комерційний успіх канал не розраховує, називаючи своїм головним завданням популяризацію Україні за кордоном.

Міжнародна версія телеканалу "Перший національний" - "Перший Ukraine" - буде доступна на супутникових платформах з 1 вересня, розповів "Комерсант" генеральний директор Національної телекомпанії України (НТКУ) Єгор Бенкендорф. Канал буде вести мовлення на території від східних провінцій Іспанії до європейської частини Росії включно, а також на Близькому Сході. Спочатку налаштуватися на "Перший Ukraine" абоненти супутникових платформ зможуть тільки самостійно, в пакети кабельних і супутникових операторів канал поки не входить. "Це наступний етап роботи - у всіх країнах необхідно отримати ліцензію і домовитися з операторами", - пояснив пан Бенкендорф.

Супутник, обраний НТКУ, - ізраїльський Amos-2 - є найбільш доступним, але при цьому одним з найменш популярних в Європі та РФ, відзначають учасники ринку. Зараз для супутникової трансляції в межах України їм використуються українські телеканали "Інтер", "1 +1", СТБ, ICTV та інші. "Для міжнародної трансляції зазвичай використовують Telstar (зокрема, ним користується" Інтер + ". -" Комерсант ") - він покриває набагато більшу територію, ніж Amos, і популярний серед європейських абонентів. Однак його вартість набагато вища", - говорить один з учасників ринку на правах анонімності.

Для виходу на супутник НТКУ знадобилося два роки. Компанія почала підготовку до міжнародної трансляції після досягнення домовленостей між президентами Росії та Україні про обмін національними телеканалами у кабельних мережах в травні 2010 року. Канал отримав ліцензію і почав віщати в складі російського пакету "НТВ-Плюс", паралельно тестуючи міжнародне супутникове мовлення. На початку 2012 року голова Держкомітету телебачення і радіомовлення Олександр Курдінович повідомив, що НТКУ готова почати некодоване мовлення на території Росії безпосередньо з супутника.

Зробити "Перший Ukraine" прибутковим практично нереально, вважають учасники ринку. Міжнародні супутникові версії зараз є у двох українських телеканалів - "Інтер +" і 1 +1 International. "" Інтер + "вийшов на європейський і американський ринки ще в 2003 році, коли мережі були незаповнені, тому зміг укласти договори з безліччю операторів і швидко стати прибутковим", - розповідає керівник напрямку Північно-Східної Європи Discovery Networks CEEMEA (колишній гендиректор 1 + 1 International) Родіон Принцевський. Монетизація каналу здійснювалася через операторів, які або відраховували відсоток від доходів, одержуваних від абонентів, або самі розміщували на українському каналі рекламу і платили відсоток від рекламних доходів. "А вже 1 +1 International, вийшовши на ринок в 2006 році, зіткнувся з тим, що мережі операторів були зайняті. До того ж у них вже був" Інтер + ", і ще один український канал був їм не потрібен", - констатує пан Принцевський.

Однак метою запуску "Перший Ukraine", за словами Єгора Бенкердорф, є не прибуток. "Держава витрачає гроші на популяризацію в Європі української мови та культури", - підкреслив в розмові з "Комерсант" гендиректор НТКУ. У більшості країн Європи державні канали віщають за рубіж за бюджетний рахунок, погоджується Родіон Принцевський. "Завдання цих каналів - доносити політику однієї держави до жителів іншого. Але якби метою НТКУ було саме це, він повинен був би мовити на англійській", - додає він.

Пан Бенкендорф визнає, що поки проект недофінансований. Отримати державне фінансування для проекту вдалося тільки цього року - Кабінет міністрів погодився оплатити витрати НТКУ на трансляцію сигналу - близько $ 14 тис. на місяць, інші витрати "Перший національний" взяв на себе. "Зараз наших ресурсів - прав на трансляцію чужих передач і продуктів власного виробництва - вистачить на мовлення протягом півроку", - говорить Єгор Беркендорф. Справа в тому, що "Перший національний" здійснює мовлення лише 18 годин на добу (решту часу в ефір виходить телеканал "Ера"), а "Перший Ukraine" повинен вести мовлення цілодобово.

Марія Попова

Переглядів: 1631 | Додав: RATVOD
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright TV-SAT © 2009-2010