FORUM TV-SATСубота
27.04.2024, 04:28

Вітаю Вас Гість | RSS

[ ] · Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS · Load-SP · Load-AS· · Перекладач translate ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Форум TV-SAT » « Куточок для спілкування і відпочинку » » Вітальня » Вітаємо з святом Покрови Пресвятої Богородиці
Вітаємо з святом Покрови Пресвятої Богородиці
RATVODДата: Вівторок, 14.10.2014, 09:58 | Повідомлення # 1
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28367
Статус: Оффлайн
Вітаємо Всіх із святом

Покрови Пресвятої Богородиці


RATVODДата: Вівторок, 14.10.2014, 10:20 | Повідомлення # 2
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28367
Статус: Оффлайн
Свято Покрови Пресвятої Богородиці:

історія, традиції




Більшість людей на земній кулі є віруючими. Одні з народження, з молоком матері, починають вбирати перші релігійні канони і догми, інші приходять до цього пізніше, самостійно. Віруючі люди шанують святі писання і відзначають великі культові свята.

Одним з Першопрестольних урочистостей для православних є Покров Пресвятої Богородиці (Покрова'). Це світле свято, оповите безліччю традицій і повір'їв, було встановлене Російською православною церквою в середині 12 століття і відзначається щорічно 14 жовтня. Проявив турботу про це святий князь Андрій Боголюбський, внук Володимира Мономаха. За старим стилем Юліанського календаря літочислення це дата була інша - 1 жовтня.

Історія виникнення свята. Дивне видіння.



Свято Покрови Пресвятої Богородиці бере свій початок з Візантії і є нагадуванням про одне явище, що стався в 10 столітті. Це було в Влахернському храмі в Константинополі, де зберігалися головний убір (власне покрив), риза і частина пояса Богоматері.

У той період частих воєн і завойовницьких походів місто було обложене сарацинами, і жителі, шукаючи захисту і заступництва, збиралися в святилищі і підносили молитви Спасителю і Цариці Небесній. І ось в недільний день, під час всеношної святий Андрій, що підняв очі вгору, побачив Пресвяту Владичицю нашу Богородицю. Вона, оточена яскравою загравою, Ангелами, сонмом святих, серед яких були апостол Іоанн Богослов і Хреститель Господній Іоанн, йшла по повітрю.

Потім Пресвята Діва, схиливши коліно, зі сльозами на очах промовила молитву до Сина Свого Господа Ісуса Христа про порятунок народу від ворожої навали та даруванні християнам вічного спасіння від видимих ​​і незримих угроз. Далі вона зняла з голови своєї покривало , яке заблищало «краще променів сонячних» і простягнула його перед всіма тими, що моляться людьми в храмі. В ту хвилину покрив став невидимим, а християни відчули благодать, розраду і заступництво - вороги відступили, місто було врятовано.

З тієї пори минуло багато років і російський князь Андрій Боголюбський, який славився своїм благочестям в пам'ять про явлення Пресвятої Богородиці світу, звів в 1164 році храм Покрова на Нерлі, згодом будова придбала всесвітню популярність. Згодом також були зведені монастирі: Зверин Покровський в Новгороді - 12 вік, Покровський в Суздалі - 14 століття та церква в селі Сутківці Хмельницької області - 15 вік.

Традиції та звичаї пов'язані з святкуванням Покрови



Покрова - початок Зазим'я

Як правило, торжество Пресвятої Богородиці збігається з першими заморозками і випаданням снігу, тому землероб намагаються до цього часу прибрати урожай з полів, зробити необхідні заготовки на зиму. Худобу вже не виганяли на пасовище і переводили на зимовий корм.

Покрова - період весіль

Сніги, що покривають поля на Покрову, в чомусь нагадують фату нареченої і весільні покривала. В цьому проглядається зв'язок між урочистостями. У цю пору закінчувався період хороводів і гулянь, починалися посиденьки. Молоді люди проводили час за рукоділлям, песноспіваннм, бесідами, колядками і кантами. За стародавніми повір'ями, шлюб, укладений в день святкування Покрови Пресвятої Богородиці, буде щасливим і довгим. Тому на цей час припадала череда весіль. А дівчата, які не мають нареченого, ставили в церкві свічки перед іконою Покрова Богородиці, молячись про якнайшвидше вдале заміжжя, робили змови, ворожили і проводили обряди по залученню звуженого в будинок, і взагалі намагалися провести цей день в веселощі і розвагах.

Покрова - заступництво

Люди, пов'язані з військовою професією, вважали це свято вшануванням заступництва, яке допомагало їм вигравати самі важкі бої.

Божа Матір Покрова здавна вважалася покровителькою запорізьких козаків. Головним храмом на Січі був Покровський і престольне (храмове) свято відзначали відповідно 14 жовтня. З цієї причини козаки обов'язково перед походом проголошували молитву про заступництво і визволення. А після - поверталися з вдячністю.

Одним з видів прояву вдячності за допомогу і заступництво російським військам в битві з турками, розпочатому 1 жовтня 1552 (переддень Покрови) і що закінчився взяттям Казані, - зведення собору Покрови Божої Матері за наказом Івана Грозного. Нині це головний храм, розташований на Червоній площі в Москві - собор Василя Блаженного.

Народні прикмети, пов'язані з днем святкування

Покрови Пресвятої Богородиці




Природні

З давніх часів існує цілий ряд пророкувань, заснованих на погоду в переддень Покрови, наприклад:

- Звідки на Покрову вітер дме, з того боку і прийдуть перші морози.

- Якщо на Покрову вітер буде зі сходу - зима холодна буде.

- Якщо на Покрову погода тепла, так і зима буде тепла.

Весільні

Також на основі спостережень наших предків існують і деякі весільні прикмети, наприклад:

- Чим більше снігу на Покрову, тим більше весіль буде цього року.

- Якщо Покрову весело проведеш, то жениха хорошого знайдеш,

- Та дівчина, яка раніше всіх свічку в храмі перед іконою Святої Богородиці поставить, та й заміж першою вийде.

Побутові

- Якщо спекти на Покрову багато млинців, то і в будинку взимку буде тепло.

- Не утеплені будинок на Покрову - всю зиму будеш мерзнути

- Якщо на Покрову перетопити піч яблунею, то в будинку всю зиму буде тепло та інше.

Що робити на Покрову: народні традиції



Незважаючи на те, що багато народних повір'їв вже зжили себе, віруючі люди і зараз намагаються дотримуватися всіх традицій святкування Покрови Пресвятої Богородиці:

- Приносять дари сиротам, людям похилого віку і жебракам.

- Печуть млинці, обносять ними всі кути квартири і залишаюють деяку частину у вигляді підношення домовому.

- Пропалюють кілька гілочок вишні або яблуні, поширюючи димок по дому для залучення успіху і благополуччя.

- Відвідують цілими сім'ями церкви, ставлячи свічки, прославляючи Божу Матір і просячи милості, здоров'я та заступництва.

- Організують галасливі і веселі застілля.

З великим святом!


Форум TV-SAT » « Куточок для спілкування і відпочинку » » Вітальня » Вітаємо з святом Покрови Пресвятої Богородиці
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук:

Copyright TV-SAT © 2009-2024