Дата: Вівторок, 02.08.2022, 09:23 | Повідомлення # 31
Супер Модератор
Країна:
Статус:
Новий пакет оборонної допомоги США наближає нас до перемоги,
- Зеленський подякував Байдену
Президент України подякував президенту США Джо Байдену за підтримку.
Як інформує Цензор.НЕТ, про це йдеться у президентському твіттері.
"Дякую президенту США за лідерство й міцну підтримку України та розуміння загрози для цивілізованого світу з боку Росії. Разом стоїмо на захисті цінностей свободи, спільних для України та США. Новий пакет оборонної допомоги наближає нас до перемоги", - написав український президент.
Дата: Вівторок, 02.08.2022, 09:55 | Повідомлення # 35
Супер Модератор
Країна:
Статус:
Перші бронеавтомобілі MLS SHIELD прибули до України
і надійдуть Десантно-штурмовим військам через пару днів,- Порошенко
Перші бронеавтомобілі MLS SHIELD, закуплені Фондом Порошенка та волонтерами ГО "Справа Громад" для Збройних Сил України, вже прибули в Україну.
Про це Петро Порошенко повідомив журналістам під час перебування у 24-їй бригаді імені Короля Данила, інформує Цензор.НЕТ із посиланням на пресслужбу "Європейської солідарності".
Він зазначив, що нарешті вдалося отримати останню ліцензію для передачі цих бронемашин в Україну.
"Сьогодні вночі, о 4 годині ночі прибули перші бронеавтомобілі MLS SHIELD. Найкращі, я у них їздив. Ви знаєте, це як Rolls-Royce в сфері бронетехніки. Там є кондиціонер, спеціальний usb-порт, підресорне сидіння, дуже добре обладнані місця для десанту, потужний двигун, не цивільний, а військовий", - розповів про машини Порошенко.
"Вже через пару днів нашому командуванню Десантно-штурмових військ, тому що ми з ними уклали відповідну угоду, надійде ця броньована техніка", - сказав він.
Також Порошенко повідомив, що укладає угоду на імпорт в Україну ще БМП, і ця гусенична броньована техніка також піде на основні напрямки контрнаступу.
Дата: Вівторок, 02.08.2022, 13:10 | Повідомлення # 37
Адміністратор
Країна:
Статус:
ЗСУ відбили штурмові дії ворога на кількох напрямках
Фото:93-тя ОМБр Холодний Яр
російські загарбники вели штурмові дії в районі кількох населених пунктів на різних напрямках, однак успіху не мали і мусили відійти.
Як передає Укрінформ, про це у Фейсбуку повідомляє Генеральний штаб ЗСУ.
«На Волинському та Поліському напрямкахположення та склад підрозділів збройних сил республіки білорусь залишаються без суттєвих змін. Зберігається загроза ракетних та авіаційних ударів з території цієї країни. На Сіверському напрямку противник обстріляв район села Михальчина Слобода на Чернігівщині. Ворог періодично здійснює повітряну розвідку позицій сил оборони в прикордонних районах Чернігівської та Сумської областей», - ідеться в повідомленні.
На Харківському напрямку ворог обстрілював зі ствольної та реактивної артилерії райони Харкова, Чугуєва, Протопопівки, Гусарівки, Черкаських Тишків, Петрівки та Ртищівки. Завдав авіаудару біля Верхнього Салтова. Здійснив висування окремих підрозділів у районах населених пунктів Байрак та Дементіївка, після вогневого ураження відійшов.
На Слов’янському напрямку зафіксовано обстріли неподалік Курульки, Грушувахи, Чепіля, Карнаухівки, Долини та Барвінкового та авіаційний удар біля Дібрівного.
На Донецькому напрямку зусилля противника зосереджені на веденні наступу на Бахмутському та Авдіївському напрямках.
На Краматорському напрямку ворог обстріляв із танків та артилерії райони Серебрянки, Сіверська, Званівки та Донецького. Завдав авіаударів біля Серебрянки. Вів штурмові дії неподалік Івано-Дар’ївки, успіху не мав, відійшов.
На Бахмутському напрямку противник здійснював обстріли військової та цивільної інфраструктури в районах населених пунктів Яковлівка, Соледар, Бахмут, Кодема, Семигір’я, Травневе та Зайцеве. Завдав авіаударів біля Соледара, Яковлівки, Семигір’я, Покровського та Білогорівки. Українські воїни відбили штурмові дії в районах Яковлівки, Вершини, Кодеми та Травневого. В районах населених пунктів Бахмут та Зайцеве тривають бойові дії.
На Авдіївському напрямку фіксувалися обстріли неподалік Авдіївки, Нетайлового і Нью-Йорка. Ворог задіяв авіацію біля Новобахмутівки, Авдіївки та Красногорівки. Вів штурмові дії в районі Авдіївки, успіху не мав, відійшов. Тривають бої поблизу Пісків.
На Новопавлівському та Запорізькому напрямку ворог здійснював обстріли в районах населених пунктів Мар’їнка, Костянтинівка, Новосілка, Павлівка, Чарівне та Мала Токмачка. Намагався висунути розвідувальну групу біля Новополя. Її виявлено, завдано вогневого ураження та знешкоджено.
Зазначається, що на Південнобузькому напрямку основні зусилля противник зосереджує на недопущенні просування наших військ. Здійснював систематичні обстріли в районах населених пунктів Миколаїв, Трудолюбівка, Токареве, Тополине, Князівка, Осокорівка, Апостолове, Іванівка, Посад-Покровське, Новогригорівка, Кобзарці, Широке та Андріївка. Вів штурмові дії в районі Трудолюбівки, успіху не мав, відійшов.
«Вороже корабельне угруповання в акваторіях Чорного та Азовського морів основні зусилля зосереджує на веденні розвідки, блокуванні цивільного судноплавства в північно-західній частині Чорного моря та ураженні об’єктів в глибині території України», - додали в Генштабі ЗСУ.
Дата: Вівторок, 02.08.2022, 14:57 | Повідомлення # 39
Адміністратор
Країна:
Статус:
Один з "привидів Києва" переконував
США надати Україні літаки стандартів НАТО
Українські аси потребують нових літаків.
Про важку роботу у небі в ексклюзивному інтерв'ю кореспондентці ТСН розповів один з "привидів Києва" – пілот винищувача на псевдонім Джус.
Льотчик, який з перших днів повномасштабного вторгнення боронив нашу землю на Міг-29, щойно прибув зі Сполучених Штатів, де у складі делегації переконував наших союзників дати натівські літаки.
Чи зможуть західні F-16 змінити хід війни та чи можливо швидко перевчити українських авіаторів - про це далі у сюжеті.
Президент Байден вже підписав необхідний документ. Раніше про додаткову допомогу заявив координатор зі стратегічних комунікацій в Раді національної безпеки Білого дому Джон Кірбі.
Допомога включатиме снаряди для РСЗВ HIMARS і боєприпаси для артилерії калібру 155 міліметрів.
Держсекретар Ентоні Блінкен зазначив, що США нададуть Україні ще більше боєприпасів, які ЗСУ використають для ефективного захисту своєї держави від жорстокої війни, яку розпочала росія.
Дата: Вівторок, 02.08.2022, 16:14 | Повідомлення # 42
Супер Модератор
Країна:
Статус:
82 медичних співробітників жінок
зараз в полоні у колонії в Оленівці
82 жінки.
100 днів. Це багато чи ні? Для кого як.
Сьогодні буде 100 днів як ми зовсім нічого не знаємо про Олену. 100 днів жаху і темряви. Без жодного проблиску сонця. І не тільки ми, і не тільки про Олену. Уважно подивіться на всі ці обличчя. Вдивіться в ці 82 фотографії. 82 сім’ї у різних куточках України втратили своє сонце, вони блукають у пітьмі. Бо на світі є істоти, які взяли за ціль перевершити усі звірства нацистів.
Більшість з цих жінок є співробітниками військового шпиталю. Лікарі, медичні сестри. Люди, які за усіма міжнародними законами не є комбатантами, були захоплені у полон. Їх вдалось захопити, бо вони до останнього виконували свій обов’язок – рятувати життя, до останнього лишалися з пораненими.
Істоти, які це зробили – я так і не можу назвати їх людьми, вирішили похизуватися і виставали їх фотографії у телеграм каналі із ницими коментарями. Але в них навіть не вистачило сміливості назвати імена цих жінок-героїнь. У найкращих традиціях своїх нацистських вчителів вони присвоїли їм номери - з 927 по 1008, як у Бухенвальді чи Освенцимі.
Коли я вперше вирішив писати про наших полонених, в мене спитали – а чим допоможе розголос. У відповідь я запропонував людині уявити те, що відчувають люди у полоні, люди, яких намагаються позбавити всього. Але ми не будемо представляти – я не думаю, що у сучасної адекватної людини вистачить на таке фантазії. Мені вдалося поспілкуватися з двома жінками, які були у полоні, та їм пощастило – їх обміняли. З етичних міркувань я не буду називати ні імен, ні посад. Лише розповідь про полон. Щоб ви усі відчули те, що відчувають наші жінки вже 100 днів.
Ви працювали у 555 шпиталю м. Маріуполь, розкажіть докладніше що трапилося з 24 лютого по 12 квітня.
До середини березня госпіталь працював в штатному режимі, у різні міські лікарні були відрядженні лікарсько-сестринські бригади для забезпечення швидкого надання повноцінної медичної допомоги, до того ж кількість поранених і травмованих була вже такою великою, що можливості госпіталю цьому не відповідали. Коли на територію шпиталю влучив снаряд ворогів, усіх швидко евакуювали до резервних баз у бункерах на заводі. Так весь особовий склад госпіталю було поділено на дві групи (прим. завод Ілліча та Азовсталь).
Розкажіть про обставини, коли вас захопили до полону.
Це трапилось 12 квітня. Ми підпорядковувались 36-й бригаді (тому що госпіталь не мав жодної зброї на обліку). Ні у кого з персоналу не було автомату чи пістолету, мова іде і про медичний, і про немедичний персонал, ми не могли самі по собі оборонятись від ворога. І коли 36 бригада вже не могла вести оборону своїх позицій, ми опинились у дуже скрутній ситуації, можливості вийти з оточення не було, до того ж у бункерах залишалось дуже багато поранених - так і потрапили у полон.
А що сталося після того як вас захопили?
Спочатку нас доправили у смт. Сартана, де залишили у ангарі. Особисто я спала на бетонній підлозі, трохи спасав тільки одномісний каремат, який я ділила на двох з іншою жінкою-офіцером, прикомандированої до нашої частини (прим. шпиталь вважається окремою військовою частиною). У вікнах було вибите скло, дні тоді були дуже холодні, дощило, тож легко уявити, наскільки було холодно в тих ангарах. Через дві доби нас перевезли в Оленівку. Умови перебування дійсно жахливі, дуже мала камера, розрахована на двох - насправді нас там було 13. Туалет у камері несправний, але в нормальний нас не виводили. Годували тричі на день, за кількістю їжі мені особисто вистачало, давали багато хлібу - це спасало. Стосовно питної води - в принципі, раз на день можливо десь літри 3 давали, але вона була несмачна і ми навіть думали, що її набирали просто з під крану. Їжу давали у брудному посуді, було зрозуміло що хтось з них до нас вже їв. Ніякого душу, ніяких умов для підтримання елементарної гігієни тіла. Яскраво запам’ятала, що вночі дуже гучно включали на всю будівлю музику, через що ми не могли спати. На 5-й день перебування в Оленівці нас організовано вивезли у Таганрог. Водій автобусу казав, що це останній етап перед обміном. Намагались вірити в найкраще. Коли потрапили в РФ, в Таганрог, я для себе зрозуміла, що у ДНР нам ще норм було, оскільки ставлення росіян до нас було як до тварин. Маршруту не знаю, я ніколи не бувала у тих населених пунктах,через які ми їхали, але їхали десь 6 годин.
Коли ви потрапили до СІЗО у Таганрозі – чи брали у вас особисту інформацію, відбитки пальців, ДНК?
У пункті прийому нас повністю переодягли, нічого з особистих речей нам не було дозволено брати з собою, дві хвилини дали на дуже, дуже холодний душ, забрали пасмо волосся, відрізок нігтя, відбитки пальців (через декілька днів знову знімали відбитки пальців, брали слину, вносили в якусь електронну базу). Умови перебування там були кращі ніж в Оленівці, у кожного своє ліжко, більш комфортний туалет (це саме в моїй камері), перші дні було холодно, потім видали бушлати. На ліжках сидіти не можна, інколи навіть ганяли, щоб ми і на лавках не сиділи. Виходить - цілий день на ногах.
Розкажіть про умови перебування в самому СІЗО.
Нас розвели по камерах по 2-6 людей у кожній. Ліжок вже тут вистачало на всіх. Годували нас тричі на день, їжа, ну просто жахливої якості і в недостатній кількості, інколи на вечерю давали тільки скислу кашу. Раз на тиждень пускали у гарячий душ. У камері був рукомийник. Давали мило, зубну пасту, щітки, туалетний папір, засоби жіночої гігієни. О 6 підйом, о 22 відбій, бували дні, коли на розсуд наглядачів нам оголошували відбій десь о 23-24:00. Нашу камеру - жодного разу не вивели на прогулянку, тобто весь цей час ми сиділи закриті у 4 стінах.
Чи дозволяли комусь дзвонити, писати листів – за Женевською Конвенцією полонені мають право на спілкування з зовнішнім світом?
Ні, не дозволяли.
Чи були допити, чи ще якісь слідчі дії?
Звичайно, слідчий комітет РФ, та ще люди, представниками якої структури вони були, я не змогла для себе виявити. Можливо прокуратура.
Чи був моральний тиск на людей?
Так був, постійний. Нам постійно казали: «Зеленський оголосив вас зрадниками, вас ніхто не чекає і ніхто не буде обмінювати», «Коли ви приїдете в Україну, вас там посадять/вб’ють», «України вже майже нема, вам легше дочекатись, коли буде усюди Росія», «Наша сторона готова хоч зараз вас відправити, але Україна гальмує процес». Заставляли вивчати гімн, герб, стяг РФ, ганебний вірш «Простите нас родные россияне» та інше.
Чи був до вас доступ якихось організацій – ООН, ОБСЄ, Міжнародний комітет Червоного Хреста?
Ні, не був. ---------------------------------
Це невелика частина інтерв’ю, яку я можу оприлюднити. Усе інше – або занадто жахливе для публікації у відкритий доступ, або закрите для розголосу, поки йде слідство.
Так друзі, сьогодні у XXI сторіччі, у центрі Європи, знов повторюються ті самі жахи, що і майже сто років тому. І про це знов вперто мовчать. Наша влада, МКЧХ, ОБСЄ, ООН, ЄС.
Якщо я закрию очі і не буду його бачити, воно мене теж не побачить. Мабуть так.
Але як не намагаються приховати правду, вона все одно випливе назовні. 11 липня Олег Котенко, уповноважений з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин, назвав число – 7200 зниклих безвісти – більша частина яких є у полоні. Сьогодні, на зустрічі з родинами полонених, представник МКЧХ назвав орієнтовне число від їх організації – 8000 осіб. Як будуть робитися обіцяні нам обміни? Останній був 144 на 144. А в нас за підрахунками від оприлюднених даних 400-500 солдат РФ та ОРДЛО. Риторичне питання…
Тиждень тому вся Україна почула про 32 водіїв-волонтерів з Маріуполя, яких звільнили з полону. Не обміняли. Не відбили за допомогою військової спецоперації. А відпустили. Бо про них говорили. Публічна інформаційна компанія «Волонтер – не терорист» почалася з квітня. Звертаючись до нещодавнього інтерв’ю того ж Олега Котенко – якщо людина не воювала, то розголос має бути максимальний. За Женевською конвенцією, медики, журналісти, кухарі, музиканти не йдуть на обмін, їх просто передають сторонам, бо вони не комбатанти.
Ми просимо вас – кожного громадянина України, допоможіть нам із розголосом. Кожен ваш голос може врятувати Людину. Весь світ має знати про те, що Росія незаконно утримує у полоні медиків, велика частина з яких - жінки. Ми звертаємося до Президента, Верховної Ради – зробіть так, щоб весь світ знав про звірства росії – країни терориста.
Президент Володимир Зеленський @zelenskiy.official Національне інформаційне бюро @nib.gov.ua Cлужба безпеки України @SecurSerUkraine Генеральний штаб ЗСУ GeneralStaff.ua Міністерство оборони України @MinistryofDefence.UA Командування Медичних сил @Ukrmilitarymedic Національна поліція України @UA.National.Police Військова прокуратура @ato.gp.gov.ua Ірина Верещук @vereshchuk.ukraine ООН UnitedNationsUkraine Міжнародний Комітет Червоного Хреста в Україні @ICRCUA
Дата: Вівторок, 02.08.2022, 19:57 | Повідомлення # 44
Супер Модератор
Країна:
Статус:
Пелосі на Тайвані зустрічали місцеві
жителі у кольорах прапору України
Спікера Палати представників Конгресу США Ненсі Пелосі в аеропорту Тайбею зустрічали місцеві жителі з українською символікою
Про це повідомляє "ДС".
На відео видно, як місцеві жителі у масках та футболках у кольорах прапора України. Вони тримають плакати, на яких написано слова подяки США за дружбу та підтримку Тайваню.
Дата: Вівторок, 02.08.2022, 20:03 | Повідомлення # 45
Адміністратор
Країна:
Статус:
З’явилися супутникові знімки з місця вбивства
полонених в Оленівці
КОЛАЖ З СУПУТНИКОВИХ ЗНІМКІВ КОЛОНІЇ В ОЛЕНІВЦІ
БУДІВЛЯ КОЛОНІЇ ДО ВИБУХУ --------------------------- БУДІВЛЯ ПІСЛЯ ВИБУХУ
Журналіст та кореспондент Politico Крістофер Міллер оприлюднив супутникові знімки Maxar, які показують колоніюв окупованій Оленівці Донецької області до та після вбивства українських полонених.
Пряма мова Міллера: "Нові фотознімки Оленівської в’язниці, де щонайменше 50 українських військовополонених були вбиті під час атаки, який, за словами Києва – і попередні дані про це свідчать — здійснили російські війська".
Міжнародна розвідувальна спільнота InformNapalm, проаналізувавши атаку на полонених, дійшла висновку, що то була не атака з РСЗВ типу HIMARS чи будь-яка інша. Вони пояснюють, що внаслідок "ракетного удару" не вилетіла жодна цеглина, ліжка не посунулися ні на сантиметр тощо.
Також вони пишуть, що тіла не були б обгорілими після атаки ракетою – вони б не були цілими.
Натомість розслідувачі вважають, що це була термобарична бомба, тобто, ними просто обстріляли будівлю з вікон, заблокувавши усі виходи.
Подоляк також впевнений, що був термобаричний вибух зсередини.
Передісторія:
- 29 липня російські медіа повідомили про обстріл колонії в Оленівці, повідомляючи про щонайменше 53 загиблих.
- У розвідці вважають, що вбивство українських полонених в Оленівці на Донеччині організували найманці ПВК "Вагнера" за особистою вказівкою євгена пригожина, не узгодивши це з керівництвом міноборони росії.
- СБУ перехопила телефонні розмови, в яких окупанти підтверджують, що саме російські війська винні у вибуху в колонії окупованої Оленівки, внаслідок якого загинули щонайменше 53 українських полонених.
- Родичі українських військовополонених з "Азовсталі" закликають світ визнати росію державою-спонсором тероризму.
- ООН готова направити групу експертів для проведення розслідування обставин обстрілу СІЗО в Оленівці.