FORUM TV-SATП`ятниця
26.04.2024, 16:35

Вітаю Вас Гість | RSS

[ ] · Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS · Load-SP · Load-AS· · Перекладач translate ]
  • Сторінка 1 з 4
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • »
Форум TV-SAT » « Все про Телебачення » » Цифрове телебачення DVB » Цифрове Мобільне ТБ ( DVB - H )
Цифрове Мобільне ТБ ( DVB - H )
viskomДата: П`ятниця, 31.07.2009, 10:53 | Повідомлення # 1
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 1940
Статус: Оффлайн
Цифрове Мобільне телебачення

DVB - H


Sat-Integral S-1237 HD Able
RATVODДата: П`ятниця, 31.07.2009, 11:50 | Повідомлення # 2
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28367
Статус: Оффлайн
Цифорове Мобільне ТБ DVB - H

У грудні 2004 р. Європейська Асоціація по Телекомунікаційних Стандартах
( European Telecommunications Standards Institute, ETSI )
остаточно затвердила специфікації DVB - H
( Digital Video Broadcast Handheld, DVB " ручний, портативний " )
і визнала його основним стандартом для мобільних TV-сервісів Європи.

DVB-H один з декількох стандартів мобільного телебачення, послуг, що конкурують на ринку медіа, на який сьогодні покладає великі надії бізнес мобільної індустрії. Минулий в 2006 році чемпіонат світу по футболу підтвердив прогнози відносно того, що перспективної зажадалася цього вигляду послуг і сильно підстебнув активність відповідних ділових кіл, починаючи від топ менеджерів до творців бізнес моделей і програмного для ТБ спецконтента, а також, звичайно, і виробників устаткування.

DVB-H володіє безперечними перевагами в сенсі можливостей мультиадресації і за якістю відтворення перед використовуваними для аналогічних цілей мереж мобільного зв'язку GPRS і, до введення в експлуатацію мобільних мереж третього покоління 3g.
Система телемовлення в стандарті DVB-H для мобільних терміналів вже існує не перший рік і успішно розвивається. В першу чергу технологія DVB-H прагне зайняти свою нішу у вже існуючих ефірних мережах, наприклад стандарту DVB-T, як його еволюція.
Обидва ці стандарту утворюють систему з симбіозом цифрового телебачення і мобільного зв'язку.

При цьому використовуються наступні особливості стандарту DVB-H, що відрізняють його від базового стандарту DVB-T і дозволяють отримати необхідну якість, що узгоджується з можливостями мобільного приймального терміналу:

* зменшена роздільна здатність (320х240 пікселів), оскільки немає сенсу на невеликому екрані намагатися відтворити картинку з хорошим дозволом, тому можна передавати в 10-15 разів більше телепрограм, чим при DVB-T;
* стандарт DVB-H відрізняється від DVB-T тим, що він оптимізований для мобільного прийому за допомогою технології тимчасових інтервалів: програма передається на термінал не постійно, а короткими пакетами з щільною упаковкою даних, потім приймач на якийсь час вимикається і йде відтворення сигналу з буфера. Таким чином економиться енергія батарей, а сама система стає менш чутливою до перешкод. більш перешкодостійкий код R-S (255,191);
* учитываются проблемы, не возникающие в стационарных ресиверах, а именно искажения, вносимые т.н. эффектом Доплера, возникающие при использовании переносных устройств, например, в движущемся транспорте, а также импульсные помехи от других компонентов мобильного аппарата;
* передбачена можливість використання DVB інкапсулятора для роботи із стандартним каналом IP з простіший організацією зворотного каналу;
* більш оптимальний для мобільного прийому режим 4к;
* Сигнал ТБ потоку DVB-H вводиться в загальний канал в режимі 4k додатково до 2k і 8k що вже є для DVB-T.

Сигналу DVB-H привласнюється високий пріоритет - High Priority (HP), а DVB-T - Low Priority (LP) низький пріоритет. Потік з HP-приоритетом йде на мобільні термінали, а потік з LP-приоритетом - це потік з HP + додаткові відомості про зображення, які дозволяють доставити на стаціонарні приймачі якісне зображення з хорошим розрішенням.

Дане технологічне рішення забезпечує співіснування в одному ТБ радіоканалі складових DVB-H/DVB-T, що поступають в мобільні термінали через загальний передавач стандарту DVB-T, що дозволяє уникнути недоліку ефірних частот при стійкому прийомі обох видів мовних сигналів, забезпечує приблизно рівні зони покриття, враховуючи малі розміри приймальної антени мобільного терміналу.


RATVODДата: П`ятниця, 31.07.2009, 11:56 | Повідомлення # 3
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28367
Статус: Оффлайн
Білорусія: МТС пропонує перегляд

мобільного ТБ за 1 рубель в місяць

«Мобільні телесистеми», найбільший стільниковий оператор Білорусі,
оголошує про безпрецедентну акцію для своїх абонентів.


У період з 27 липня і до кінця року для абонентів МТС, одержуючих доступ до WAP.ITV.BY,
абонентська плата за перших 30 днів користування складе 1 рубель.

Після закінчення 30 днів пільгового користування послуга почне
тарифікуватися
по 12 000 рублів в місяць без врахування податків.

Портал WAP.ITV.BY - це універсальна точка доступу до ТБ-ресурсів з мобільного телефону, з якої організовано потокове мовлення на мобільні телефони телевізійних каналів РУ ТБ, Вести, БелМузТВ, «Російська ніч». На wap.itv.by абоненти МТС також знайдуть новини політики, бізнесу, високих технологій, спорту і культури, кінотрейлери, кліпи і інформацію про продукти і послуги МТС. Ці відеоматеріали структуровані по розділах «Новини», «Трейлери», «Кліпи», «МТС». Відеоролики, що транслюються новим сервісом, вже адаптовані до перегляду на мобільному телефоні у форматі потокового відео 3gp.

Аби дістати доступ до WAP.ITV.BY, відправте SMS-сообщением латинську букву «a» або «A» на номер 1901.

Для користування порталом у абонента МТС має бути підключена послуга GPRS і налагоджений WAP, телефон повинен підтримувати GPRS/EDGE і можливість перегляду потокового відео.

Для деактивації послуги необхідно відправити SMS-повідомлення з латинською буквою «r» або «R» на номер 1901.

TV.TUT.BY


RATVODДата: Четвер, 13.08.2009, 14:43 | Повідомлення # 4
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28367
Статус: Оффлайн
« Київстар » почав переговори

з телеканалами по поводу IPTV

Оператор мобільного зв'язку компанія «Київстар» почала вести переговори з телеканалами
відносно запуску
інтерактивного цифрового телебачення (IPTV), пише газета «Економічні Вісті»..

За словами президента компанії «Київстару» Ігоря Літовченко, IPTV є одним з пріоритетів оператора на сьогоднішній день. «Ми плануємо розвивати не лише інтернет, але і IP-телефонию, і телебачення. Збираємося отримувати ліцензію на цей вигляд послуг. Сьогодні це наші пріоритети», - повідомив Ллітовченко. Як відзначає видання, така заява набирає все більше актуальності на тлі того, що «Київстар» почав самостійно розвивати FTTB в деяких регіонах. Значить, Нацрада вже може чекати заявки від «Київстару» на здобуття провайдера програмної послуги.

«Для подачі заявки на ліцензію ППУ необхідна наявність контрактів з правообладателями/телеканалами. Зараз «Київстар» знаходиться у стадії переговорів з ними. За підсумками даних переговорів заявка на ліцензію ППУ буде подана», - розповів директор по управлінню і розвитку продуктів «Київстар» Віталій Ворожбіт.

proit.com.ua


RATVODДата: Четвер, 13.08.2009, 15:09 | Повідомлення # 5
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28367
Статус: Оффлайн
У Росії пригадали про мобільне ТБ

ГКРЧ розгляне питання про видачу частот

Мобільне телебачення в Росії може з'явитися вже цього року. Єдиним чинником, що перешкоджав його запуску, була відсутність дозволу на використання відповідних частотних ресурсів з боку регулювальника, говорять учасники ринку. Мінкомсвязь планує обговорити запуск сервісу на засіданні Державної комісії з радіочастот (ГКРЧ) до кінця серпня.

Про те, що Мінкомсвязь має намір повернутися до питання про організацію мобільного телебачення за технологією DVB-H в Росії, РБК daily розповіла прес-секретар міністерства Олена Лашкина. Технологія мобільного мовлення DVB-H дозволяє передавати цифровий відеосигнал на мобільні пристрої, такі як КПК, мобільний телефон або портативний телевізор, не завантажуючи при цьому мережі стільникового зв'язку. Крім того, цей стандарт дозволяє економно витрачати заряд батареї на призначеному для користувача терміналі.

За словами пані Лашкиной, в серпні відбудеться засідання ГКРЧ під головуванням міністра зв'язку і масових комунікацій Ігоря Щегольова. «На цій зустрічі члени ГКРЧ планують розглянути питання, пов'язані з переходом на цифрове телерадіомовлення. У тому числі буде порушено питання про організацію дослідних зон цифрового телебачення стандарту DVB-H на території Москви, а також про використання смуг радіочастот 174-230 Мгц і 470-790 Мгц радіопередавальними пристроями аналогового телемовлення в період переходу до цифрового телевізійного мовлення, тобто до 2015 року», - говорить пані Лашкина. За її словами, мова піде також про можливість відміни введених раніше обмежень на використання аналогових телевізійних каналів. Точна дата засідання ще не визначена, додає Олена Лашкина.

До запуску власного мобільного телебачення в Росії вже готуються дві компанії - оператор «ВимпелКом» і медійна «дочка» АФК «Система» - «Система Мас-медіа» (СММ). За словами прес-секретаря «ВимпелКома» Ксенії Корнєєвой, позитивне вирішення ГКРЧ відносно виділення частотного ресурсу зробить можливим запуск сервісу в мережі оператора. «Відсутність дозволу регулювальника на використання частот - ключовий бар'єр, який перешкоджає початку експлуатації сервісу», - говорить пані Корнєєва. За її словами, що є в «ВимпелКома» мережа зможе забезпечити цифрову якість прийому на 90% територій Москви в межах МКАД. Послуги мобільного ТБ оператор надаватиме під брендом BUZZ TV. Планується, що плата за доступ до мережі складатиме 150-200 крб. При цьому абонентові буде доступний базовий соціальний пакет з восьми каналів: «Перший», «Росія», НТВ, «Культура», «Спорт», «Вести 24», «Дитячий канал», «5 канал Петербург». На додаток до базового пакету абонентам «ВимпелКома» будуть доступні сім преміальних каналів. Вартість преміального пакету планується встановити на рівні 150-300 крб. У СММ також говорять, що готові до запуску мобільного ТБ на основі DVB-H, але одним з головних чинників, що перешкоджає цьому, є відсутність необхідного рішення з боку Мінкомсвязі. «Поважно, аби це рішення було прийняте в досить стислі терміни. Інакше технологія може застаріти», - говорить президент СММ Андрій Смирнов.

На думку аналітика iKs-consulting Максима Савватіна, майбутнє мобільного ТБ в Росії зараз під питанням. Сервіс DVB-H в Росії з'явиться значно пізніше, ніж у всьому світі, говорить аналітик. Втім, світовий досвід показав, що послуга носить виключно нишевой характер, відзначає пан Савватін. «Єдиною країною, де мобільне ТБ по-справжньому прижилося, стала Корея. Багато в чому це пов'язано з тим, що існує не так багато апаратів, що підтримують цей сервіс. Крім того, російські оператори вже запустили 3G, який дозволить їм надавати аналогічні послуги абонентам», - говорить пан Савватін.

ЄЛИЗАВЕТА СЕРЬГИНА
rbcdaily.ru


RATVODДата: Вівторок, 18.08.2009, 15:13 | Повідомлення # 6
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28367
Статус: Оффлайн
ГКРЧ розгляне 19 серпня питання створення

дослідних зон мобільного ТБ в Москві

Державна комісія з радіочастот на засіданні 19 серпня 2009 г планує розглянути питання створення дослідних зон мобільного телебачення в Москві, використання частот для аналогового телебачення і проведення конкурсів на частоти для безпровідного широкосмугового доступу, повідомила прес-служба Міністерства зв'язку і масових комунікацій /Мінкомсвязі/.

Члени комісії планують розглянути питання організації дослідних зон цифрового телебачення стандарту DVB-H на території Москви, а також використання смуг радіочастот 174-230 Мгц і 470-790 Мгц радіопередавальними пристроями аналогового телевізійного мовлення в період переходу до цифрового телевізійного мовлення /до 2015 г/. Мова піде про можливість відміни введених раніше обмежень /мораторію/ на використання аналогових телевізійних каналів.

Комісія також розгляне пропозиції по використанню радіоелектронними засобами широкосмугового безпровідного радіодоступу в смугах радіочастот 2300-2400 Мгц, 2500-2530 Мгц, 2560-2570 Мгц, 2620 - 2630МГц, 2660-2670 Мгц і 2680-2690 Мгц.

Відносно смуг радіочастот 2300-2400 Мгц члени ГКРЧ обговорять можливість проведення конкурсу в 40 суб'єктах Російської Федерації. Останній частотний ресурс /2500-2530 Мгц, 2560-2570 Мгц, 2620 - 2630МГц, 2660-2670 Мгц і 2680-2690 МГц/ досліджуватиметься на визначення вільних смуг частот по окремих суб'єктах РФ і в містах з чисельністю населення 100 тыс чоловік і більш в рамках планових заходів щодо конверсії радіочастотного спектру. За результатами робіт, які будуть розглянуті до кінця 2009 г, може бути прийняте рішення про організацію конкурсів на вільний радіочастотний ресурс.

Крім того, учасники засідання обговорять питання про організацію дослідної зони мобільного мультимедійного мовлення АВІС - цифрової аудіовізуальної системи вітчизняної розробки в діапазоні 65,8-66,2 Мгц; використання смуги радіочастот 470-486 Мгц /21-22 телевізійні канали мережами сухопутної рухливої служби, що діють, на території Москви і Московської області, а також спрощення процедури виділення смуг радіочастот для використання радіорелейними станціями прямої видимості.

ПРАЙМ-ТАСС


RATVODДата: П`ятниця, 21.08.2009, 20:08 | Повідомлення # 7
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28367
Статус: Оффлайн
До 2013 р. в світі буде продано 400 млн. телефонів

з підтримкою мобільного ТБ і відео

За даними дослідницької компанії Infonetics Research, до 2013 року в світі буде продано 400 мільйонів відеофонів, тобто телефонів з підтримкою мобільного ТБ і відео. Більш того, збільшення об'єму продажів принесе виробникам десятки мільярдів доларів. Вочевидь, що основним двигуном цього процесу виступлять країни Азії і тихоокеанського регіону. Причому аналітики вважають, що ключовим чинником покупки подібних апаратів стане можливість дивитися саме спортивні події, наприклад, футбол, крикет і мотогонки.
За словами Джефа Хейнена, аналітика компанії, хоча телефони з підтримкою мобільного ТБ і відео потихеньку заповнюють ринок, самі користувачі доки не дуже схильні підписуватися на послуги платного ТБ. Гарячий коктейль з несприятливих економічних умов і падіння доходів населення, поганого покриття зв'язку 3G і мобільного ТБ, і, нарешті, високі ціни на сервіси мобільного мовлення гальмують розвиток сегменту по всьому світу. Поки оператори не об'єднають в одному доступному продукті мовлення, "відео на замовлення" і звичайний стримминг, доходи від мобільного відео залишаться краплею в морі загальносвітових доходів від VAS.
Що стосується стандарту DVB-H, безумовним лідером в його просуванні є компанія Nokia. Проте нестримно набирає звороти і стандарт CMMB (Chinese Multimedia Broadcast) завдяки активній політиці китайських мобільних операторів. Так, за даними Infonetics, число його підписчиків вже досягло 1 мільйона чоловік, а в довгостроковій перспективі CMMB завдяки китайцям, швидше за все, стане наймасовішою технологією мобільного мовлення.
Взагалі ж, відзначає Infonetics, в 2008 році число користувачів мобільного відео склало 41 мільйон чоловік. 10-кратне збільшення абонентів очікується вже до кінця 2013 року.

content-review.com
era-tv.ru


RATVODДата: П`ятниця, 21.08.2009, 20:11 | Повідомлення # 8
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28367
Статус: Оффлайн
Держкомісія по частотах дозволила

мобільне телебачення в Росії

Державна комісія з радіочастот (ГКРЧ) відмінила введений в березні 2008 року мораторій на виділення частот
для мобільного телебачення в діапазонах 174-230 і 470-790 мегагерц, повідомляє газета "Відомості".

Мораторій був необхідний для розробки частотно-територіального плану для цифрового телебачення. Оскільки перший етап цієї роботи майже завершений, ГКРЧ порахувала, що що вже існує нормативно-технічна бази вистачає для розгортання операторами мереж мобільного телебачення.

Видання відзначає, що доки в Росії продається всього декілька моделей телефонів, які підтримують стандарт мобільного телебачення DVB-H. В середньому вони на чотири тисячі рублів дорожче за аналогічні моделі без цієї функції.

До введення мораторію мобільне ТБ активно просував "Вимпелком". Зараз же представник компанії Ксенія Корнєєва заявила "Відомостям", що після узгодження з регулювальником технічних і юридичних питань компанія має намір вивчити, наскільки ця послуга зажадається в сучасних умовах.

Дочка АФК "Система" компанія "Система мас-медіа" до введення мораторію встигла навіть протестувати мобільне ТБ. За словами представника компанії Володимира Сисоєва, технічно мережа вже готова до запуску, проте належить ще вивчити економічну доцільність проекту в економічних умовах, що змінилися.

Раніше повідомлялося, що мережа мобільного телебачення стандарту DVB-H планує запустити в Москві компанія "Кентавр", що входить в структуру WiMax Holding.

У компаніях МТС і "Мегафон" виданню заявили, що не планують найближчим часом запускати мобільне телебачення стандарту DVB-H.

lenta.ru


RATVODДата: Середа, 26.08.2009, 21:43 | Повідомлення # 9
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28367
Статус: Оффлайн
У 2010 році кількість глядачів

Мобільного ТБ складе 54 млн.

Число осіб, що переглядають телебачення за допомогою мобільних телефонів у всьому світі до кінця року складе 54 мільйони. За оцінкою компаній In-Stat і Telegent Systems до 2013 року кількість глядачів Мобільного ТБ збільшиться до 300 млн. - це буде гігантський стрибок в розвитку Мобільного ТБ, оскільки в даний час їм користується 18 млн абонентів.

Половина досліджуваних абонентів три рази в тиждень дивилися телебачення по телефону, а 20% робили це повсякденно. Це означає зростання популярності послуги на 40% в досліджуваних регіонах. Найбільший інтерес "мобільних телеглядачів" викликаю новинні і спортивні телеканали. Найчастіше абоненти користувалися послугами Мобільного ТБ під час подорожей, а також під час перерв в роботі.

www.sat.net.ua по матеріалах satkurier.pl


RATVODДата: П`ятниця, 09.10.2009, 10:25 | Повідомлення # 10
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28367
Статус: Оффлайн
"Білайн ТБ" на всіх телевізорах в будинку

Група компаній «ВимпелКом» (ТЗ «Білайн») оголосила про запуск послуги «Мультірум»
для користувачів домашнього цифрового телебачення «Білайн».

Послуга «Мультірум» дозволяє абонентам підключити до «Білайн ТБ» до чотирьох телевізорів в одній квартирі. Користувачі мають можливість дивитися різні телеканали одночасно. Записані раніше програми і замовлення, зроблені в «Каталозі відео», доступні на всіх підключених телевізорах, говориться в повідомленні оператора.

«У більшості наших клієнтів будинку більше одного телевізора. Природно, підключивши «Білайн ТБ» до одного з них, вони хотіли б, аби сервіс був і на інших. Тепер ми готові це запропонувати, реалізувавши послугу «Мультірум» простим і доступним для абонента способом», - прокоментувала запуск послуги Діана Самошкина, директор по маркетингу масового ринку продуктів інтернет-доступу і послуг фіксованого зв'язку.

Як наголошується, для всіх підключених телевізорів надаються однакові пакети телеканалів. При цьому повна абонентська плата стягується лише за перший пакет. Вартість пакету для кожного додаткового підключеного телевізора складає 95 крб. в місяць.

Глядачам «Білайн ТБ» доступні пакети телеканалів «Економ» (50 телеканалів за 95 крб. в місяць), «Базовий» (101 телеканал за 270 крб. в місяць) і «Розширений» (125 телеканалів за 495 крб. в місяць). Для використання послуги «Мультірум» необхідно придбати або узяти в оренду одну приставку «Білайн ТБ» з функцією запису і до трьох приставок без неї. При цьому всі приставки, підключені до «Мультіруму», володітимуть функцією запису прямого ефіру.

telecom.cnews.ru


RATVODДата: П`ятниця, 09.10.2009, 12:58 | Повідомлення # 11
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28367
Статус: Оффлайн
Музичний канал Eska TV

з'явився в мобільному телебаченні

Музичний канал Eska TV абсолютно безкоштовно доступний всім глядачам
мобільного телебачення у Варшаві, яке в даний час веде тестове мовлення.

Недавно компанія INFO-TV-FM здійснила запуск мобільного ТБ (технологія DVB-H) у Варшаві.

До кінця 2009 року INFO-TV-FM планує розширити територію мовлення запустивши сервіс в наступних містах: Любліне, Плоце, Зеленій Гуре, Кошаліне, Елблаге, Валбріхе, Влоцлаве, Каліше і Слупське.

Для прийому необхідний пристрій, оснащений DVB-H-тюнером.

www.sat.net.ua по матеріалах satkurier.pl


RATVODДата: Неділя, 15.11.2009, 19:49 | Повідомлення # 12
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28367
Статус: Оффлайн
Телефони зловили ТБ-сигнал

Оператори зв'язку отримали дозвіл запустити мобільне телебачення в Москві в тестовому режимі. До кінця року в столиці послуги DVB-H почнуть надавати дочірні компанії АФК "Система", "Вимпелкома" і "Ськартела" (бренд Yota), на першому етапі транслюватимуться вісім загальнодоступних російських каналів. Проте в проекті, який ще навіть не встиг стартувати, розчарувалася "Система" - корпорація не виключає, що відмовиться від його реалізації.

Досліди з ТБ
Технологія DVB-H дозволяє транслювати цифровий відеосигнал на стільникові телефони, КПК і портативні телеприймачі. Аби дивитися мобільне ТБ, потрібний пристрій з підтримкою стандарту. Такі телефони випускають LG, Motorola, Nokia, Samsung та інші.

Першопроходцем на ринку мобільного телебачення в стандарті DVB-H стала АФК "Система". У квітні 2006 року її дочірня компанія ТОВ "Цифрове телемовлення" (ЦТВ) провело в Москві перший пробний запуск мовлення в цьому стандарті. При цьому компанія обіцяла почати комерційне мовлення вже в кінці 2006 року. Планувалося, що за 8 каналів (згодом ЦТВ планувало довести їх число до 16) абоненти платитимуть -15 у місяць. До 2010 року ЦТВ планувало підключити в Москві 500 тис. абонентів.

У листопаді того ж року компанія дещо зрушила терміни. "Система" оголосила, що ЦТВ купує компанії, що мають в своєму розпорядженні частоти для телемовлення на стільникові телефони в 16 містах Росії, надання послуг почнеться в середині 2008 року. У "Системі" відмовилися назвати регіони, в яких плануються придбання, і конкретні компанії. Проте експерти в області телемовлення були упевнені, що йшлося про компанії, що отримали в 2002-2006 роках дозволу на тестово-комерційну експлуатацію цифрового телебачення аналогічного DVB-H стандарту DVB-T (велика частина цих структур має право віщати на дециметрових частотах в діапазоні 570 Мгц). Серед цих компаній - петербурзька "Телемедіум", московська "Каскод" і ряд інших структур. Бюджет проекту не розкривався, проте фахівці оцінювали витрати на розгортання передавачів в кожному місті по млн.

Вже тоді експерти по-різному оцінювали як сам проект "Системи", так і перспективи розвитку мобільного ТБ в цілому. Наприклад, по оцінках компанії IMS Research, ринок послуг мобільного ТБ до кінця 2010 року у всьому світі досягне,7 млрд, а кількість користувачів перевищить 446 млн. Проте экс-глава компанії "Телемедіума" Дмитро Волобуєв сумнівався в перспективності самої концепції мобільного телебачення: "Поширення DVB-H стримується недосконалістю технології передачі зображення і дуже високим енергоспоживанням телефонів". На його думку, вирішивши цю проблему, виробники навряд чи зможуть впоратися з більш концептуальним завданням: малі екрани телефонів за визначенням не розташовують до перегляду тривалих телепередач.

Тривалий запуск
Вже в 2007 році в "Системи" почалися проблеми з мобільним телебаченням. У квітні 2007 року ФГУП "Російська телерадіомовна мережа" (РТРС) заблокувало проект по створенню мережі мобільного телемовлення DVB-Н. Допустити СММ до інфраструктури своїх телевеж ФГУП готово лише за умови створення дочірньою структурою АФК "Система" спільного підприємства за участю РТРС.

ФГУП РТРС створене указом президента РФ в 2001 році. Природна монополія в поширенні державних теле- і радіопрограм на території Росії. Її основний актив - 10,5 тис. антенно-щоглових споруд по всій Росії, в числі яких Останкинськая телевежа в Москві.

Як розповіли в РТРС, в лютому 2007 року структури СММ, що мають в своєму розпорядженні дозволи Россвязьнадзора на дослідну експлуатацію DVB-H-передатчиков, зверталися у ФГУП з проханням встановити їх передавачі на телевишки в 18 містах Росії. У РТРС відповіли відмовою. У РТРС пояснили, що мова може йти лише про спільний бізнес, однією з форм співпраці може бути створення СП. Ситуація, коли "хтось витягуватиме прибуток з нової технології, а ми при цьому просто обслуговуватимемо його передавачі", не влаштувала РТРС.

Ідею про створення СП в "Системі" визнали не найвигіднішою. У холдингу заявили: "СП з РТРС ми створювати не будемо, це безглуздо". У АФК пояснили свою позицію тим, що їм не потрібний партнер, чиїм вкладом в капітал буде лише доступ до антени. У АФК уточнили, що готові використовувати альтернативну інфраструктуру РТРС.

У "Системі" не виключали, що для розгортання DVB-H-сети можуть бути використані антени і щогли зв'язку стільникових компаній МТС і "Ськайлінк". На думку експертів, це сповна реалізовується. "На щоглах стільникового зв'язку DVB-H антени оператори розміщують, наприклад, у Фінляндії. Там ставляться менш потужні, чим на телевежах, передавачі", - розповів экс-глава "ТРИКОЛОР-ТВ" Дмитро Волобуєв.

Нові проблеми з'явилися в січні 2008 року. Тоді Державна комісія з радіочастот (ГКРЧ) обмежила видачу радіочастот для аналогового і цифрового мовлення у зв'язку з підготовкою до цифровизации теле- і радіомовлення в Росії. Відновити видачу частот планувалося після того, як буде розроблений частотно-територіальний план цифрового ТБ.

Троє в човні
Лише в кінці серпня ГКРЧ схвалила створення дослідних зон DVB-H в Москві. Як пояснив заступник керівника Роськомнадзора Олександр Катульовський, що виступав на засіданні комісії з доповіддю по цифровому ТБ в стандарті DVB-H, дослідні зони створюються за ініціативою трьох операторів, що вже побудували відповідні мережі в столиці: ТОВ "Домінанта", ТОВ "Кентавр" і ТОВ ЦТВ. Дослідні зони повинні діяти до 31 грудня, а в першому кварталі 2010 року Россвязь повинна буде представити ГКРЧ отримані результати.

В ЦТВ зараз є шість потужних передавачів DVB-H, які повинні забезпечити повне покриття міста. Інвестиції в проект оцінюються більш ніж в млн. Приблизно стільки ж (-15 млн) в будівництво своєї DVB-H мережі інвестувала "дочка" "Вимпелкома" "Домінанта". Її мережа зараз складається з 35 базових станцій, що забезпечує 90-процентне покриття столиці в межах МКАД. Компанія "Кентавр" аффилирована з WiMax-оператором "Ськартел", 25,1% якого, у свою чергу, належить "Ростехнологиям". Джерело, близький до "Кентаврові", говорить, що їх мережа DVB-H складається з 35 базових станцій, інвестиції в будівництво склали "десятки мільйонів доларів".

Представники "Вимпелкома", ЦТВ і джерело, близький до "Кентаврові", підтвердили, що їх мережі готові до запуску. На етапі дослідів транслюватимуться безкоштовно вісім загальнодоступних каналів. Згідно указу президента РФ, такий статус отримали телеканали "Культура", "Спорт", "Перший канал", "Петербург - П'ятий канал", "Вести 24", "Росія", НТВ і дитячо-юнацький канал, який буде створений на основі "Бібігона" і "Теленянь". На кожен додатковий канал операторові необхідно отримувати мовну ліцензію. Але як це відбуватиметься на практиці, поки не ясно, оскільки в російському законодавстві ТБ DVB-H ніяк не регулюється.

Здавалося б, історія з мобільним ТБ для "Системи" закінчилася благополучно. Але в серпні гендиректор ЦТВ Артем Кудрявцев звільнився з компанії, крім того, заяву про відхід написали також її ключові менеджери. "Ми не зійшлися з акціонерами в баченні подальшого розвитку компанії: я розраховував на її інтенсивний розвиток, власники ж дотримуються іншої думки", - розповів пан Кудрявцев. Директор комплексу корпоративних комунікацій АФК Ірина Потехина відзначила, що проект "точно не закривається, але він розвиватиметься по іншій стратегії і іншою командою". Джерело в корпорації уточнює, що розвитком мобільного ТБ вже займається дочірня компанія МТС, тому немає сенсу розвивати дві конкуруючі компанії. Директор по зв'язках з громадськістю МТС Олена Кохановськая, у свою чергу, говорить, що доки компанія не бачить перспектив в розвитку стандарту DVB-H, а має намір розвивати мобільне ТБ на базі мереж 3G, а в майбутньому - LTE.

Експерт ГИК "Фінам" Олексій Курасов вважає, що потенціал в DVB-H в Росії невеликий. "Ймовірно, послуги коштуватимуть 200-300 крб. в місяць. При реальному проникненні стільникового зв'язку на рівні зразковий 70% об'єм ринку в 2012 році може скласти від 10 млрд до 18 млрд крб. У масштабах стільникових операторів це невелика сума", - говорить пан Курасов. Крім того, в Росії потенціал цього сервісу буде обмежений високою вартістю (абонентська плата порівнянна з місячним ARPU абонента) і відсутністю мобільних пристроїв з підтримкою DVB-H. "Швидше за все, послугою користуватимуться не більше 3-5% всіх абонентів", - вважає пан Курасов.

Дмитро Максимов
КОММЕРСАНТ'


RATVODДата: Субота, 28.11.2009, 22:00 | Повідомлення # 13
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28367
Статус: Оффлайн
«Білайн» не втратило частот для цифрового ТБ

Гендиректор «ВимпелКома» Олександр Торбахов спростував інформацію про те, що компанію втратило частот на цифрове ефірне телебачення стандарту DVB-T. Частоти для запуску цифрових ефірних каналів в Москві, Санкт-Петербурзі і ще десятках російських міст були отримані групою компаній «Колангон-Оптім», придбаною в кінці 2006 р. оператором Golden Telecom за млн. Згодом Golden Telecom був придбаний «ВимпелКомом».
Цією восени глава Федеральної служби по нагляду у сфері зв'язку і масових комунікацій Сергій Ситников повідомив прем'єр-міністра Володимира Путіна про вивільнення частот для 10 ефірних телеканалів в Москві і Санкт-Петербурзі. Як потім з'ясувалося, вивільнення було здійснене за рахунок DVB-частот «ВимпелКома». Проте, як завірив Торбахов, компанію ще не втратило права на використання даних частот.
Відповідаючи на питання Cnews про дану ситуацію, він уточнив, що держава зараз знаходиться у пошуках частот для запуску цифрового телебачення. «ВимпелКом», за його словами, готовий надати допомогу в пошуку частот. Один з можливих варіантів рішення даної задачі - обмін частот для цифрового телебачення на необхідні частоти «ВимпелКому» для четвертого покоління стільникового зв'язку стандарту LTE.

CNews


RATVODДата: Субота, 28.11.2009, 22:21 | Повідомлення # 14
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28367
Статус: Оффлайн
«Білайн» приніс до Москви мобільне ТБ

На два роки пізніше наміченого терміну до Москви прийде мобільне телебачення стандарту DVB-H: послуги на основі даної технології почне надавати «Вимпелком». Правда, конкуренти «Вимпелкома» сумніваються в перспективах DVB-H і розвивають 3G.

7 грудня оператор «Вимпелком» (торгівельна марка «Білайн») запустить в тестову експлуатацію послугу мобільного телебачення на базі технології DVB-H, повідомив гендиректор оператора Олександр Торбахов. Користувачам буде доступні 8 федеральних каналів, що входять в обов'язковий для поширення по всій країні список телепрограм («Перший канал», «Росія», «Росія-2», НТВ, «П'ятий канал», «Культура», «Вести-24», «Дитячий канал»), а також декілька додаткових каналів, що погодилися брати участь в проекті. На час тестової експлуатації плата за користування послугою стягуватися не буде.

Перший час послуга буде доступна лише на одному терміналі - Samsung P-960. Він продаватиметься як в офісах «Вимпелкома», так і у його ділерів - «Євромережа», «Зв'язковий», «Іон». Зараз апарат продається за середньою ціною 7,5 тис. крб. По словах Торбахова, незабаром послуга стане доступна і на деяких терміналах від Nokia, недавно фінський виробник якраз представив новий телефон з підтримкою даного стандарту - 5330. Мережа мобільного телебачення складається з 35 базових станцій, охоплює 90% територій Москви (метро в зону покриття не потрапляє). Будівництво мережі обійшлося «Вимпелкому» в -15 млн.

Стандарт мобільного телебачення DVB-H був затверджений в 2004 р. Мережі даного стандарту запущені в 16 країнах світу. DVB-H затверджений як офіційний стандарт мобільного телебачення в Росії і Європейському союзі. З виробників більш всього термінали з підтримкою DVB-H мають Nokia, Samsung, LG, окремі моделі випускали Philips, Sagem, E-ten.

Про мобільне телебачення «Вимпелком» замислюється вже досить давно. У 2006 р. оператор придбав за,5 млн компанію «Домінанту», що володіє частотами для DVB-H в Москві. Проте почати надавати послуги в 2007 р. не удалося: спочатку не було абонентських терміналів, потім був введений мораторій на видачу частот для цифрового телебачення. Цього року мораторій був знятий, а Державна коммисия по радіочастотах вирішила створення тестових зон мобільного телебачення, але і досі не всі регуляторні проблеми ще дозволені. Наприклад, як говорив раніше глава Федеральної служби по нагляду у сфері зв'язку і масових комунікацій Сергій Ситников, немає ясності в питанні, чи повинні телеканали, які транслюватимуться через мережі DVB-H, отримуватимуть для цього окремі мовні ліцензії.

Інші російські проекти в області DVB-H також до сих не дійшли до споживача. У 2005 р. підконтрольний АФК «Система» холдинг «Система - МассМедіа» (СММ) придбав за млн компанію «Цифрове телерадіомовлення» (ЦТВ), що надає в Москві послуги мобільного телебачення для автомобілістів на базі власної технології. Згодом ЦТВ отримала частоти DVB-H в декількох десятках російських регіонів, проект планувалося розвивати разом з МТС. Проте біля стільникового оператора опинилася інша думка із цього приводу, і зараз розвиток ЦТВ, за словами джерела в СММ, припинений.

Ліцензією на DVB-H в Москві володіє також компанія «Кентавр», що вважається афілійованою з WiMAX-оператором «Ськартел» (бренд Yota). Про терміни запуску мережі в «Кентаврові» не повідомляють. Єдиними, кому удалося до цих пір побачити телебачення даного стандарту в Росії, стали стільникові абоненти Свердловської області: там мережа стандарту DVB-H в 2006 р. побудувала компанія «Обласне телебачення». Правда, зараз оператор переорієнтовувався на стаціонарне цифрове телебачення стандарту DVB-T.

Втім, на відміну від DVB-H, в Росії успішно розвивається мобільне телебачення на базі стільникових мереж. У 2004 р. столичний «Мегафон» першим запустив відповідну послугу, використовую технологію GPRS. Зараз «Мегафон» надає даний сервіс по всій країні, послуга доступна майже на всіх сучасних телефонах, а поява сучаснішої технології EDGE і мереж 3G зробила мобільне телебачення більш смотрибильным. Абонентська плата за 15 супутникових каналів складає 240 руб/месяц, додатково за 300 руб/месяц можна підписатися на 5 еротичних каналів, плата за інтернет-трафік не стягується.

МТС недавно запустила портал Omlet.ru, що дозволяє переглядати декілька супутників телеканалів на екранах комп'ютерів і телефонів. Телебачення для своїх абонентів також транслюють «Ськай Лінк» (для власників коммуникаторов AnyData і деяких моделей телефонів Ubiqam) і «Ськартел» (для володарів коммуникатора HTC MAX 4G). «Вимпелком», запускаючи мережі 3G, також говорив про плани надання послуг мобільного телебачення через ці мережі, але доки даний сервіс не реалізований.

Оскільки технологія DVB-H доступна лише невеликому числу абонентів, МТС фокусується на масовіших послугах мобільного телебачення через мережі 3G, пояснював раніше президент оператора Михайло Шамолін. «Виробники так і не завірили нас в широкій підтримці DVB-H, у зв'язку з чим є великі сумніви в її окупності, - говорить директор по розвитку бізнесу мережі «Мегафон - Москва» Василь Кузічев. - Ми всі пам'ятаємо про невдалий досвід колег (МТС - прим. CNews) з технологією i-Mode, яка не знайшла попиту якраз з цієї ж причини».

У інтерв'ю CNews Олександр Торбахов парирував ці аргументи. «Використання мовного сигналу в мобільному телебаченні DVB-H дозволить не завантажувати додатково 3G мережу, забезпечуючи користувачам мобільного зв'язку високу якість наших базових послуг: голосу і комфортного і швидкого інтернету. - пояснював гендиректор «Вимпелкома». - Це хороше доповнення до нашого продуктового ряду, а якщо існують компліментарні технології і можливості, то чом би ними не скористатися?».

Ігор Корольов
CNews


RATVODДата: Понеділок, 14.12.2009, 18:56 | Повідомлення # 15
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28367
Статус: Оффлайн
У Білорусі близько 10 тисяч абонентів мобільного ТБ

Через рік після запуску мобільного телебачення в Білорусі налічується вже близько 10 тисяч абонентів.

Про це повідомив директор проекту інтернет-телебачення itv.by Андрій Остроух.

За його словами, зростання абонентської бази мобільного телебачення, що є за підсумками першого року роботи, можна вважати значним: «Фактично кожного місяця аудиторія додається. Ми бачимо динаміку, і вона носить позитивний характер».

У ідеалі itv.by розраховує на 5% від абонентської бази кожного мобільного оператора, що запустив мобільне телебачення. «Ми дуже задоволені динамікою цього процесу і рахуємо її досить успішної для початку розвитку даної послуги», - підкреслив Остроух. При цьому він звернув увагу, що на сьогоднішній день мобільне ТБ залишається все-таки нишевой, а не масовою послугою.

Маркетолог проекту мобільного телебачення Вірінея Сташинськая привела дані проведеного цього літа соціологічного дослідження, згідно яким 43% користувачів білоруських мереж стільникового зв'язку зацікавлено у використанні мобільного ТБ. З даної потенційної аудиторії 78% - чоловіки, 22% - жінки. При цьому 37% користувачів доводиться на Мінськ. В основному користуватися мобільним ТБ хотіла б молодь: 40% доводиться на вікову категорію 18-25 років, 22% - 26-30 років, 11% - 31-35 років.

Абонентам мобільного телебачення в даний час доступні два пакети. Це рекламно-інформаційний пакет wap.itv.by, що включає декілька ефірних новинних, а також музично-розважальних каналів, а також спортивний пакет «Білоруський футбол» bf.itv.by, де транслюються футбольні матчі білоруської збірної, чемпіонату Білорусі, а також новини і спортивні приколи. У новому році мобільне ТБ запропонує своїм користувачам три нові пакети.

На сьогоднішній день до мобільного ТБ доступ мають абоненти МТС, проте найближчим часом (можливо, до кінця цього року) його отримають і абоненти life:). Причому абоненти 3G life:) можуть розраховувати на вищий бітрейт відео (якщо для GPRS/EDGE потік складає 64 Кбіт/с, то в мережах 3G його планується довести до 300 Кбіт/с). Окрім цього, ведуться переговори про запуск даної послуги з оператором velcom.

Перше в Білорусі мобільне телебачення було запущене itv.by спільно з оператором мобільного зв'язку «МТС» в грудні 2008 року. Основні вимоги, яким повинен відповідати телефон для перегляду мобільного ТБ: підтримка стандартів GPRS/EDGE і можливість програвати потокове відео, нагадує БЕЛАПАН.

Білоруські Новини
tv.tut.by


Форум TV-SAT » « Все про Телебачення » » Цифрове телебачення DVB » Цифрове Мобільне ТБ ( DVB - H )
  • Сторінка 1 з 4
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • »
Пошук:

Copyright TV-SAT © 2009-2024