Дата: П`ятниця, 21.12.2012, 14:42 | Повідомлення # 17
V.I.P
Країна:
Статус:
День святої Анни...
«Багато людей святкують празники і знають їх назви,але незнають причин,чому вони встановленні». Св. Іоан Золотоуст.
Напередодні Нового року, 22 грудня відзначають Анни (Ганни). Це свято було запроваджене на честь зачаття праведною Ганною Богородиці. У цей час, як правило, вже встановлювалась зимова дорога, тому говорили: «На Ганьки сідай в санки». До дня Ганни відноситься ряд спостережень, пов'язаних із бджільництвом: «Починають бджоли мед їсти», «Ходять у погріб до бджіл, щоб добре роїлись».
У пізніші похристиянські часи день зачаття святої Ганни не позначений якимись особливими обрядодіями. Хіба що вагітні жінки остерігалися працювати, а на Закарпатті дівчата й молодиці, в яких часто боліла голова, не пряли. Проте у давнину це була окрема і досить значна дія, бо в народі свято називають «родинами сонця». Це пов'язано з тим, що на це свято припадає зимове сонцестояння, після чого воно «повертає на літо, а зима на мороз». Відтак казали: «Прийшли Ганки - сідай в санки!»
Цього дня юні дівчата збиралися на свої сходки, щоб узгодити, як будуть святкуватися різдвяні свята. З дня Ганни дня починали готуватися до свят і жінки: мастили та прибирали оселі, краще підгодовували свиней, щоб мати свіжину до Різдва.
Дата: Понеділок, 24.12.2012, 23:38 | Повідомлення # 18
V.I.P
Країна:
Статус:
Польське Різдво......
Різдво у Польщі (пол. Boże Narodzenie) святкують 25 грудня.Перед Різдвом – піст, який називається адвент і триває до святої вечері. У Польщі святу вечерю називають ВІГІЛІЯ.
Польське Різдво.
У костелі ставлять шопку (дерев’яний будиночок з дахом із соломи). У ній роблять яселка, в яких буде лежати новонароджений Ісус. Біля шопки – драбинка, по якій день за днем опускають статуетки маленького Ісуса. 24 грудня статуетки ложать в яселка.
У дні посту в костелі проходять служби, так звані рорати. Дуже цікаво дивитися, як двома рядами стоять хлопчики з ліхтариками, які світяться. Після служби діти підходять до ксьондза (священика). На столі лежить піднос, на якому – папірці, а на них написані прізвища хлопчиків, які брали участь у службі.
Проходить, наче розіграш: два хлопчики, які дістануть папірці зі своїми іменами, отримають статуетки Марії та Йосифа. Вдома вони будуть молитися цим статуеткам, а на наступний день принесуть в костел, щоб після служби двоє наступних хлопчика теж отримали статуетки для молитви.
У костелі, як і в наших церквах ставлять ялинки, їх прикрашають ялинковими іграшками і гірляндами. Дуже красиво прибраний сам костел, під час служби звучить орган.
Різдво у Польщі, як і у всіх країнах, святкують дуже урочисто. Як і в кожного народу, тут є свої традиції. Перед Різдвом, 24 грудня, зранку поляки готуються до святої вечері – Вігілії.
На святковому столі, повинно стояти 12 пісних страв, серед яких обов’язково повинна бути кутя, яку готують з товченої пшениці (зараз готову пшеницю можна купити в магазинах). Її заправляють медом, горіхами, родзинками.
Готують також борщ з вушками (маленькі варенички з сушених варених грибів). На різдвяному столі має бути і риба, обов’язково короп (смажений, холодець з коропа, фарширований). Також на стіл ставлять і оселедець, прикрашений кільцями цибулі і зелені.
Вареники роблять з картоплі, капусти. Подають і капусту, і квасолю, словом стараються, щоб на різдвяному столі, як вже говорилося вище, було 12 страв. На десерт подають компот із сухофруктів, пампушки (пончики).
Це, так звані вігілійні, пісні страви. Разом з тим готуються страви на Різдво. Це і холодець, і всілякі салати, традиційні флячки (страва з коров’ячих шлунків), голубці. Ці страви можна вживати тільки після 24 години, тобто коли настане Різдво.
Ось і вечір перед Різдвом. На стіл кладуть трішки сіна, це як частинка ясел, в яких народився Христос. Своїм народженням щороку, Бог нагадує нам, що він про нас не забув.
Стіл застеляють обов’язково білою скатертиною, щоб показати, що у сидячих за столом, тільки чисті помисли. На столі запалюють свічку, ставлять для кожного прилад, і ще окремий прилад для гостя, якщо хтось завітає до хати. Під ялинку ставлять подарунки для членів сім’ї (у поляків є традиція обмінюватися подарунками на Різдво).
Коли на небі з’явиться перша зірочка, всі збираються за святковим столом. У тиші звучить молитва, після якої старший в сім’ї розламує оплатек (це тоненька пластиночка випеченого тіста, яку купують в костелах). На ньому зображено Різдво.
Члени сім’ї обмінюються шматочками оплатки, бажають один одному здоров’я і щастя, просять вибачення за завдані образи. Це найважливіший момент під час святої вечері. Після обміну побажаннями всі сідають за стіл, вечеряють, співають колядки (різдвяні пісні).
Після святкової вечері сім’я обмінюється подарунками, приходять гості, що найцікавіше зі своїми оплатки. Гості та господарі обмінюються оплатки та побажаннями.
Ще однією традицією на Різдво в Польщі є служба (пастерка), яка проводиться в ніч перед Різдвом, тобто після 24 години. Всі збираються в костелі, щоб у цю святу ніч, коли народився Бог, бути разом і відчути його присутність. Після служби звучать колядки, а потім всі розходяться по домівках, щоб вранці знову зібратися на службу, почути знову колядки, орган, і привітання з Різдвом Христовим від свого священика.
Після служби родина збирається за столом на святковий сніданок, а потім, протягом дня, родичі та знайомі ходять один до одного в гості. Також можна побачити, як по вулицях йдуть вертепи (це діти, які показують театралізований виступ про Різдво). Їх запрошують в будинку, дивляться виступ, пригощають солодощами, цукерками.
Різдво у Польщі – це дуже гарне і урочисте свято. Польща береже свої традиції, а діти з малих років ходять до костелу, щоб долучатися до релігії і пам’ятати, що Бог народився, щоб усі ми були щасливі, і щоб Різдво завжди ставало в нашій душі світлим святом.
Привітання з Різдвом польською мовою. Wesolych Swiat Bozego Narodzenia Wszystkiego najlepszego z okazii Świąt Bożego narodzenia! Z dzwiękiem dzwonów melodyjnych, Wraz z opłatkiem wigilijnym, W dzień Bożego Narodzenia, Ślę serdeczne te życzenia Zdrowia, szczęścia, powodzenia I w Nowym Roku marzeń spełnienia. W ten zaśnieżony, wigilijny dzień, kiedy w kościele biją dzwony, przyjmij życzenia pełne radości, a w Nowym Roku szczęścia, zdrowia i pomyślności. Доброта-вище всіх якостей.
Повідомлення відредагував DMisha - Понеділок, 24.12.2012, 23:47
Дата: Середа, 09.01.2013, 13:06 | Повідомлення # 21
V.I.P
Країна:
Статус:
9 січня 2013 року - Святого Первомученика Степана.
У Христовому Різдві ми бачили безконечну Божу любов і жертву задля нас грішних. А третього дня після празника Христового Різдва свята Церква наводить нам геройський приклад любови Бога в особі святого первомученика Степана.
Дата: Неділя, 13.01.2013, 20:21 | Повідомлення # 22
V.I.P
Країна:
Статус:
14 січня – Новий старий рік, Василія... За тиждень після Різдва, 14 січня, за старим стилем, весь український народ святкує Новий рік. Новий рік — одне з найдавніших! найпопулярніших календарних свят. За церковним календарем у цей день припадає св. Василія. Всіх Василів вітають з іменинами. У надвечір'я Нового року у церквах відбуваються урочисті Богослуження на закінчення Старого року, щоб наприкінці року подякувати Богові за вже отримані ласки і попросити нових на наступний рік. Як на Свят-вечір, так і напередодні Нового року, тобто 13 січня, готують святкову вечерю, яку в народі величають Щедрою, тому що страви цього вечора не є пісними: тут на столі і кутя, і ковбаси, і холодець, і шинка... Опівночі, коли вже заступає Новий рік (його в народі називають ще Василем), господар вітає всіх присутніх з Новим роком, складає кожному побажання, а після молитви всі сідають до святкового столу. Тільки посідали за стіл, а під вікном уже щедрують. Це дівчата групками чи поодинці приходять до односельців, щоб защедрувати — привітати з новолітуванням. До хати, зазвичай, не заходять: ставши біля вікна і попросивши дозволу, співають пісень, якими вшановують господарів. Виглядає це так: гурт дівчат стає у коло, а в середині — "береза" з ліхтарем — найбільш голосиста дівчина, яка і заводить коляду або щедрівку, всі інші її підхоплюють. Ліхтар, який дівчина носить в руках, прив'язують до довгої тички, щоб здалеку було видно, що йде дівоча коляда.
У перший день Нового року хлопчики-підлітки удосвіта оббігають оселі рідних і сусідів, щоб посіяти в їхніх домівках зерно і привітати з Новим роком. Перше, зазвичай, посівають вдома. За це батьки обдаровують своїх посівальників грішми та ласощами. Хлопці насипають зерно в спеціально сплетені рукавички або просто в кишені. Заходять до хати і просять дозволу посівати.
Сійся, родися, Жито, пшениця, Всяка пашниця. Зверху колосиста, Зісподу корениста. Будьте зі святом здорові, З Новим роком! Окрім щедрування, засівання та ритуального обміну вечерею (як на Свят-вечір) проводять ще обрядові ігри з масками ("Меланка", "Коза"). Недаремно говорять, що Новий рік приходить не сам, а з дівчиною Меланкою. . "За "Меланку" вибирали парубка, що вмів добре жартувати. Меланка сама не ходила. її супроводжували дід з гарапником, коза, ведмідь, журавель, циган, чорт та інші персонажі. Все це — у вивернутих кожухах, у лахмітті, підмальоване білою глиною, змащене сажею, з клоччя зроблені бороди, вуса, патли... Одне слово, кожен рядився, як вмів. Ватага рухалася селом з жартами і сміхом. Циганка чіплялася ворожити, циган — коні міняв, ведмідь танцював, коза грала на скрипці, а журавель — найвищий хлопець в селі — вибивав в бубон. Разом з Меланкою вони вели танок і співали:
Ой, черчику Васильчику, Посію тебе в городчику, Буду тебе шанувати Сім раз на день поливати. Доброта-вище всіх якостей.
Повідомлення відредагував DMisha - Неділя, 13.01.2013, 20:23
Дата: Неділя, 20.01.2013, 01:33 | Повідомлення # 23
V.I.P
Країна:
Статус:
Quote (DMisha)
20 січня Собор св. славного пророка Предтечі і Хрестителя Господнього Івана...
Хрестителю Христовий, проповіднику покаяння, не відкинь мене, що каюся, але, єднаючись із небесними воїнствами, молися до Владики за мене недостойного, лінивого, немічного й засмученого, що потрапив у багато лих і обтяжений бурхливими думками ума свого. Я бо є пристановищем злих діл, ніяк не кладучи кінець гріховним звичкам своїм – розум бо мій прибитий до земних речей. Що робити – не знаю, і до кого прибігти, щоб спасенна була душа моя? Лише до тебе, святий Іване, одноіменного благодаті, бо знаю тебе як перед Господом, після Богородиці, більшого за народжених усіх. Ти бо сподобився торкнутися голови Царя Христа, Агнця Божого, що бере гріхи світу. Моли Його за грішну душу мою, щоб віднині, немов о годині одинадцятій, взяв я на себе благий тягар і прийняв заплату з останніми. О Хрестителю Христовий, достойний Предтече, останній пророче, перший мученику, посників та пустельників наставнику, чистоти вчителю й близький друже Христовий! Тебе молю, до тебе прибігаю: не відкинь мене від твого заступництва, але підійми мене, що впав багатьма гріхами. Обнови душу мою покаянням, як другим хрещенням, бо ти обох єси проповідник. Випроси мені істинне покаяння й відпущення гріхів та даруй увійти туди, куди ніщо скверне не входить – у Царство Небесне. Амінь. ------------------------------------------ Офіційна церковна назва цього дня, що святкується 20 січня, — Собор Предтечі та хрестителя Господнього. Предтеча — значить «попередник». Святий Іван, за церковними переказами, був посланий Богом, щоб допомогти людям підготуватися до з'явлення Ісуса Христа. А коли сам Ісус Христос забажав охреститися в нього, то Іван Предтеча виконав закон. Таким чином Спаситель показав приклад святого хрещення, дав людям зрозуміти, що закон Божий слід виконувати. Друга назва цього свята — Посвятки. Цього дня хазяїн дому встає рано-вранці й пригощає свійських тварин тим хлібом, що лежав під образами в домі ще від багатої куті. За народними уявленнями, ці різдвяні дари зроблять худобу плідною. Від цього дня для жінок уже час братися до роботи. До речі, в усі головні зимові свята жінкам і дівчатам не можна ходити по воду — це роблять за них чоловіки й парубки. Чоловікам же не варто забувати, що від Різдва Христового до дня Івана Хрестителя не можна ходити в шинок — гріх великий, ще вода не свячена.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Святий Іване Хрестителю, прехвальний і вселенський апостоле, найкращий сину пустині і справжній друже Христа, моли Його, щоб були помилувані душі наші! Доброта-вище всіх якостей.
Повідомлення відредагував DMisha - Неділя, 20.01.2013, 10:14
Дата: Понеділок, 11.02.2013, 21:41 | Повідомлення # 24
V.I.P
Країна:
Статус:
Бенедикт XVI: "Змушений визнати свою неспроможність належним чином виконувати довірене мені служіння".......
На сайті "Радіо Ватикану" з'явилося офіційне звернення Папи Римського Бенедикта XVI з приводу його зречення від престолу.
"Дорогі брати. Я скликав вас на цю консисторію не тільки заради трьох канонізацій, але і щоб повідомити вам про рішення великої важливості для життя Церкви.
Неодноразово випробувавши свою совість перед Богом, я прийшов до впевненості, що моїх сил, через похилий вік, більше не достатньо для належного виконання служіння Св. Петра", - повідомив Понтифік. "Я чудово усвідомлюю, що це служіння, в силу його духовної суті, має виконуватися не тільки справами і словами, але не в меншій мірі стражданнями і молитвою. Тим не менш, у сьогоднішньому світі, в якому відбуваються стрімкі зміни і який схвильований питаннями найбільшої важливості для життя віри, щоб керувати човном Св. Петра і звіщати Євангелію, необхідна енергія як тіла, так і духа, а ця енергія в останні місяці настільки згасла, що я змушений визнати свою неспроможність належним чином виконувати довірене мені служіння", - заявив Папа Римський.
Таким чином, "добре розуміючи серйозність цього акту, я при повній свободі заявляю, що відмовляюся від служіння Римського єпископа, Наступника Святого Петра, довіреного мені кардиналами 19 квітня 2005 року, так що з 28 лютого 2013 року, з 20 години, Римська кафедра, Престол Св. Петра, буде вакантним, і тими, на кому лежать відповідні повноваження, повинен буде скликати конклав для обрання нового Папи Римського". "Дорогі брати, дякую вам від усього серця за любов і за працю, за допомогою якого ви несли разом зі мною тягар мого служіння, і прошу вибачення за всі мої недоліки. Ввіримо ж тепер Святу Церкву турботі її Верховного Пастиря Господа Ісуса Христа, і будемо молитися його святій Матері Діві Марії, щоб вона супроводжувала своєю материнською добротою Отців Кардиналів в обранні нового Папи Римського", - говориться в повідомленні.
При цьому Бенедикт XVI додав, що і надалі буде служити всім серцем Святій Матері Церкви життям, присвяченим молитві.
Дата: Вівторок, 12.02.2013, 13:42 | Повідомлення # 25
V.I.P
Країна:
Статус:
12 ЛЮТОГО – СВЯТО ТРЬОХ СВЯТИХ.....
СОБОР ТРЬОХ ВЕЛИКИХ ВСЕЛЕНСЬКИХ ВЧИТЕЛІВ: ВАСИЛІЯ ВЕЛИКОГО, ГРИГОРІЯ БОГОСЛОВА ТА ІОАННА ЗОЛОТОУСТОГО...
Свято на честь трьох Вселенських учителів і святителів Василія Великого, Григорія Богослова та Іоанна Золотоустого встановлене в 1084 р.
Три архиєпископи грецького обряду – Василій Великий, Григорій Богослов та Іван Золотоустий – ще за життя здобули собі славу своєю святістю, спасенними проповідями й релігійними творами. Хоча Східна Церква святкує їхню пам'ять в окремі дні, однак, було введено спільний празник вшанування трьох святих.
Підставою для цього стала суперечка між людьми: кого з них вважати більшим і святішим за інших. Тоді три святителі уві сні з'явились єпископові міста Евхаїти Іванові й переказали йому такі слова: "Ми – одне в Бога. Тож немає між нами ні більшого, ні меншого, але як назвеш одного, то за ним ідуть два інші. Встань, отже, і поклади край суперечці вірних, бо як за життя, так і після смерті нашим намаганням всі сторони світу приводити до миру і єдності". Тоді єпископ запровадив празник Трьох Святителів, звеличивши їхню пам'ять у тропарях, канонах і церковних піснях.
Дата: Понеділок, 18.03.2013, 11:47 | Повідомлення # 26
Адміністратор
Країна:
Статус:
НаЛьвівщиніна зрубі дерева з'явивсяобраз Богородиці
У Львівську область з'їжджаються паломники. У Стрию, в міському парку поблизу Храму святих Володимира і Ольги (УГКЦ) на зрубі дерева місцева мешканка побачила образ Богородиці. 6 березня ввечері в парку побачили яскраве світло, що йде від дерева, а вранці на ньому побачили лик Богородиці, передає Львів.tv. Зрізану гілку з червоною плямою прикрасили вінком і рушником. Люди моляться, плачуть, цілують дерево, фотографуються.
Церква ще вивчає це явище. Буде створена спеціальна комісія, яка дослідить одкровення. Глава УГКЦ Святослав Шевчук сам родом зі Стрия, йому вже повідомили про цей випадок.
Дата: Понеділок, 14.10.2013, 10:41 | Повідомлення # 28
Супер Модератор
Країна:
Статус:
Свято вважається символом захисту, заступництва і втіхи.
Православні та греко-католики сьогодні відзначають одне із 12 найбільших церковних свят року - Покрову Пресвятої Богородиці.
Свято Покрови встановлено на честь явлення Пресвятої Богородиці у константинопольському Влахернському храмі.
Покрова Пресвятої Богородиці вважається символом захисту, заступництва і втіхи, молитви про спасіння світу від бід і страждань. Віряни просять в Цариці Небесної захисту та допомоги.
Пресвята Богородиця вважається покровителькою українських козаків, тому з 1999 року в Україні 14 жовтня відзначається День українського козацтва. Крмі того, у 1942 році було офіційно утворено Українську повстанську армію, тому традиційно це також день УПА.
Дата: Субота, 27.09.2014, 11:19 | Повідомлення # 30
V.I.P
Країна:
Статус:
27 вересня - Воздвиження Чесного Хреста Господнього
Свято Воздвиження Животворящого Хреста Господнього встановлено на згадку про віднайдення та воздвиження Хреста Христового. Ця знаменна подія відбулася за імператора Костянтина Великого, який першим з римських імператорів припинив гоніння на християн.
“Величаємо Тебе, життєдавче Христе, і почитаємо хрест Твій Чесний, що ним Ти спас нас від неволі вражої”
“Почитання святого Господнього хреста — це одна з найважливіших сторінок почитання Бога-Чоловіка… Знак святого хреста, роблений на собі, це один з найстарших звичаїв християн”.
Святий хрест – це вічно живий символ безконечної Божої любови до нас, грішних, символ Христової жертви, символ нашого відкуплення і спасення, символ Христової перемоги над смертю і дияволом. Віддаючи честь святому хресту, ми віддаємо честь Христовій жертві, мукам і смерті. Кладучи на собі знак святого хреста, ми кожного разу визнаємо свою віру в нашого Спасителя.