FORUM TV-SATСубота
20.04.2024, 02:52

Вітаю Вас Гість | RSS

[ ] · Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS · Load-SP · Load-AS· · Перекладач translate ]
Форум TV-SAT » « Хоббі наших користувачів » » Інтернет. Телекомунікації. » Безпека в мережі Інтернету. Кібербезпека. Телепіратство.
Безпека в мережі Інтернету. Кібербезпека. Телепіратство.
RATVODДата: Вівторок, 06.04.2010, 02:18 | Повідомлення # 1
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28360
Статус: Оффлайн
Безпека в мережі Інтернету!



Кібербезпека. Телепіратство.
RATVODДата: Неділя, 29.08.2021, 09:00 | Повідомлення # 166
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28360
Статус: Оффлайн
StarLightMedia опублікувала

перший звіт із захисту
авторських прав




StarLightMedia, що об’єднує телеканали ICTV, СТБ, Новий канал, ICTV Ukraine, ОЦЕ,
М1 та М2
вперше публікує звіт із захисту авторських та суміжних прав медіахолдингу
.

Звіт містить напрями боротьби з піратством та результатами починаючи з 2017 року. За цей час було заблоковано понад 1,2 млн відео, 64 тис. посилань та 42 тис. відео у соціальних мережах, лише у напрямку захисту VOD контенту в мережі Інтернет. Також у звіт наведено рекомендації, які на думку StarLightMedia вдосконалять захист авторських і суміжних прав правовласників в Україні та можуть значно зменшити факти піратства в Україні.

«Як відповідальний бізнес ми накопичили кейси та вирішили ними поділитися, адже в Україні необхідно створити умови, за яких сам факт порушення авторського та суміжних прав є неприйнятним. Ми завжди повторюємо, що всі виграють, якщо український правовласник і надалі буде заробляти та створювати улюблений контент для мільйонів глядачів», – Микола Фаєнгольд, керівник дивізіону PayTV&Digital StarLightMedia

StarLightMedia виробляє понад 1000 годин контенту кожного року та його захист однин із пріоритетних напрямів діяльності. У 2013 StarLightMedia стала однією з співзасновників українського антипіратського об’єднання Ініціатива «Чисте небо» і того ж року у медіагрупі засновано відділ, який згодом на основі аналізу обсягу недобросовісного використання контенту холдингу та реорганізації напряму захисту авторських прав трансформувався у Центр моніторингу контенту. З 2017 року ЦМК успішно розробив та систематизував ефективні методи боротьби з піратством, які стали основою щодо захисту авторських прав «Чистого Неба».

Переглянути та завантажити звіт можна за посиланням

27 серпня 2021

RATVODДата: Середа, 01.09.2021, 21:38 | Повідомлення # 167
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28360
Статус: Оффлайн
У Держспецзв’язку пояснили,

як працює афера з
«компенсаціями за ПДВ»



Фото: Flickr

За даними Служби, зловмисники, скоріше за все є вихідцями з СНД,
але їх афера розрахована не лише на українських користувачів.


Державна служба спеціального зв’язку та захисту інформації України повідомила MediaSapiens, як працює шахрайська схема, у межах якої зловмисники пропонують «багатотисячну компенсацію за сплачений ПДВ», зазначивши, що вона схожа на аферу про «матеріальну допомогу» за проходження опитування.

Держспецзв’язку зазначає, що аналіз початкового коду вебсайту свідчить:

» у коді сайту є функція отримання та перевірки даних про електронну пошту користувача;

» сайт збирає персональні дані та дані про банківську картку користувача, що призводить до отримання зловмисниками права керування рахунками «жертви»;

» сайт передбачає оплату «комісії банку» та викрадення додаткових коштів;

» зловмисники, скоріше за все є вихідцями з СНД, адже в назві файлу зображення, яке використовується на сайті, є трансліт з кирилиці;

» сайт розраховано не тільки на українських користувачів.

«Принципи роботи вказаної "схеми" мають багато спільного з аферою, яка стосувалася використання псевдо-сайту каналу "1+1"», — йдеться в повідомленні.

У Службі зазначили, що про кіберінциденти, кібератаки або підозрілі дії щодо інформаційно-телекомунікаційних систем можна повідомляти урядову команду реагування на комп'ютерні надзвичайні події України CERT-UA через вебсайт. Водночас нагадали, що вони можуть проаналізувати підозрілі випадки, однак розслідують кіберзлочини правоохоронці.

Нагадаємо, Державна служба спеціального зв’язку та захисту інформації України повідомила про інтернет-аферу в Facebook – опитування, за проходження якого українцям обіцяють від 16,5 тисяч гривень «матеріальної допомоги». Для цієї схеми зловмисники маскувалися під сайт телеканалу «1+1» та програму ТСН. За допомогою цієї схеми шахраї збирають дані про банківські картки українців.

Згодом у соціальній мережі Facebook на сторінці @ukrainebestcountry з’явилося повідомлення, що кожен українець може перевірити свою банківську карту та отримати багатотисячну компенсацію за сплачений ПДВ. У повідомленні йдеться, що це можна зробити згідно зі статтею 247, але не уточнюється, якого саме закону чи кодексу. Як ілюстрацію до посту використали фотографію ведучої новин на телеканалі «1+1» та підписали фото текстом — «обов’язкова перевірка карток всіх жителів України».

Однак на думку експертів, цей допис поширюють шахраї, які за допомогою даних про картки українців, які вони введуть для отримання фейкової «компенсації», привласнять собі всі наявні на рахунку гроші. Для отримання «компенсації» користувачам соцмережі пропонують перейти на сторонній сайт — портал «Єдиного компенсаційного центру повернення невиплачених грошових коштів». У пресслужбі телеканалу «1+1» кажуть, що останнім часом зросла кількість шахрайських схем, у яких використовується символіки (логотипи) 1+1 media.

Компанія Facebook повідомила, що займається видаленням реклами шахрайських схем, зокрема, про «компенсації» за сплачений ПДВ та «матеріальну допомогу» за проходження опитування. У компанії додали, що видаляють сторінки порушників та відключають їх від реклами.

Автор: Іра Рябоштан

01 вересня 2021



RATVODДата: Понеділок, 13.09.2021, 19:28 | Повідомлення # 168
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28360
Статус: Оффлайн
Офіс омбудсмана знайшов сайт з персональними

даними
українців. Там може бути 53 мільйони записів




Кіберполіція зараз з'ясовує деталі.


Офіс Уповноваженої з прав людини 13 вересня повідомив, що знайшов в інтернеті сайт з базою даних українців, що може містити майже 53 мільйони записів персональних даних.

«На одному із веб-сайтів у мережі Інтернет виявлено базу даних жителів України, що може містити персональні дані: ПІБ, дату народження, номер телефону, населений пункт, вулицю, номер будинка та квартири. За інформацією, розміщеною на зазначеному веб-сайті, в базі може міститись майже 53 мільйони записів», — йдеться в повідомленні.

Омбудсман Людмила Денісова попросила Національну поліцію відкрити провадження за цим фактом та відреагувати на ситуацію. Правоохоронці повідомили MediaSapiens, що кіберполіція зараз з'ясовує деталі.

Окрім Нацполіції, MediaSapiens звернувся до Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України.

Нагадаємо, у червні 2021 року на популярному хакерському форумі виставили на продаж дані 700 млн користувачів LinkedIn, при тому, що загальна кількість користувачів платформи – 756 млн.

Автори: MediaSapiens

13 вересня 2021



RATVODДата: Вівторок, 14.09.2021, 16:19 | Повідомлення # 169
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28360
Статус: Оффлайн
Apple випустила оновлення, яке має захистити

iPhone від шпигунської програми Pegasus



Фото: Dreamstime

Це оновлення виправляє вразливості, які дозволяли
шпигунській програмі заражати пристрої Apple.


Компанія Apple 13 вересня випустила оновлення для своїх операційних систем — iOS 14.8 та iPadOS 14.8.

Це оновлення виправляє уразливості в графічному фреймворку CoreGraphics та в WebKit, на базі якого працює браузер Safari. У першому випадку зловмисники використовували шкідливий PDF-файл, у другому – шкідливу веб-сторінку. Наслідком, в обох випадках, було виконання довільного коду.

Дослідники Citizen Lab закликали негайно оновити всі пристрої Apple: усі іPhone до iOS 14.8, усі iPad до iPadOS 14.8, усі комп'ютери Mac до OSX Big Sur 11.6, у Apple Watch до watchOS 7.6. 2.

Дослідницька група Citizen Lab розповіла, що оновлення закриває уразливість, яка дозволяла зламувати пристрої Apple за допомогою шпигунської програми Pegasus. Програма поширювалася через PDF-файл.

Ізраїльська компанія NSO Group розробила мобільний застосунок Pegasus для стеження за терористами, які потенційно загрожують державній безпеці. Pegasus, на відміну від інших шпигунських програм, встановлює повний контроль над пристроєм: мікрофоном, камерою, всіма додатками, в тому числі й тими, які використовують наскрізне шифрування. Вона також краде всі паролі. Власник смартфона, «інфікованого» шкідливою програмою, не бачить жодних змін у його роботі.

Однак Pegasus використовували для стеження за політиками, журналістами, активістами і правозахисниками в понад 20 країнах. 18 липня 2021 року опублікували результати журналістського розслідування «проєкт Pegasus», до якого було залучено 16 редакцій. ЗМІ отримали список із 50 тисяч телефонних номерів – потенційних цілей стеження – з кількох десятків країн. У понад 1000 випадків вдалося ідентифікувати власників цих номерів: це політики, адвокати, журналісти і правозахисники. Зокрема, у списку потенційних цілей виявилися більше 180 журналістів, включаючи керівництво Financial Times, CNN, New York Times, France 24, Economist, Associated Press, Reuters та інших світових ЗМІ. Як заявляють автори розслідування, стеження вели спецслужби не менше 10 країн, серед яких Мексика, Угорщина, Казахстан, Азербайджан, Бахрейн, Марокко, Руанда, Саудівська Аравія, Індія та Об'єднані Арабські Емірати.

Автори: MediaSapiens

14 вересня 2021



RATVODДата: П`ятниця, 17.09.2021, 14:04 | Повідомлення # 170
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28360
Статус: Оффлайн
53 мільйони записів персональних даних.

РНБО повідомила, що не може блокувати доступ до сайтів



Фото: РПР

Останні санкції РНБО, які передбачають блокування інтернет-ресурсів
українськими провайдерами, президент ввів у дію 21 серпня.


Рада національної безпеки та оборони України повідомила MediaSapiens, що нібито не уповноважена блокувати доступ до сайтів, зокрема, до ресурсу з базою даних, що може містити майже 53 мільйони записів персональних даних українців.

На прохання прокоментувати заяву Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України, що цю базу даних мають заблокувати провайдери за рішенням РНБО, у Раді нацбезпеки та оборони сказали: «Блокування доступу до будь-якого інтернет-ресурсу не належить до повноважень Ради національної безпеки і оборони України, визначених законом України "Про Раду національної безпеки і оборони України"».

Водночас в Україні низка ресурсів заблоковані провайдерами, відповідно до санкцій РНБО. Зокрема, останні санкції були запроваджені 21 серпня проти видань «Московський комсомолець», «Ведомости», «Ера-медіа», «Онлі Ньюз», «Версія», «Народні новини», «ANNA-News», «Ростелеком» тощо.

Санкції РНБО, які президент вів у дію своїм указом, передбачають блокування українськими інтернет-провайдерами доступу до цих ресурсів терміном на три роки.

Нагадаємо, 13 вересня Офіс Уповноваженої з прав людини повідомив, що знайшов в інтернеті сайт із базою даних українців, що може містити майже 53 мільйони записів персональних даних. Начальник відділу протидії злочинам у сфері комп'ютерних систем Департаменту кіберполіції НПУ Сергій Липка повідомив, що правоохоронці розпочали розслідування через цей сайт за ч. 1 ст. 182 ККУ (порушення недоторканності приватного життя). За даними поліції, цей ресурс знаходиться на хостинг-провайдері за межами України, не оновлюється та не активний уже більше року.

Державна служба спеціального зв'язку та захисту інформації України повідомила, що провайдери за рішенням Ради національної безпеки та оборони України мають заблокувати доступ до цього сайту.

Автори: MediaSapiens

17 вересня 2021



RATVODДата: Четвер, 23.09.2021, 10:45 | Повідомлення # 171
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28360
Статус: Оффлайн
Міноборони Литви порадило викинути

китайські смартфони через проблеми з цензурою та безпекою



Фото: ІТС

Три ризики кібербезпеки виявили в телефонах Xiaomi, один — у Huawei.


Міністерство оборони Литви 21 червня рекомендувало не користуватися китайськими смартфонами через проблеми з цензурою та безпекою.

Національний центр кібербезпеки при Міноборони Литви дослідив смартфони китайських виробників, які поставляють у країну: Huawei P40 5G, Xiaomi Mi 10T 5G, OnePlus 8T 5G. «Наша рекомендація — не купувати нові китайські телефони і якнайшвидше позбутися тих, що вже куплені», — сказав заступник міністра оборони Маргіріс Абукявічу, представляючи звіт Центру.

Це розслідування виявило чотири ризики кібербезпеки. Три ризики виявили в телефонах Xiaomi, один — у Huawei, у OnePlus жодного ризику не виявили:

» два повʼязані з вбудованими додатками:
- офіційний магазин додатків AppGallery автоматично направляє користувачів на сторонні інтернет-магазини, якщо він не має запитуваної інформації/продукту. Частина програм у цих магазинах містять шкідливе програмне забезпечення або заражені;
- веб-браузера Xiaomi Mi Browser використовує Google Analytics та китайські програми, які збирають і періодично надсилають дані про активність користувачів на пристрої;

» один — з безпекою особистих даних. Ризик безпеки персональних даних виявили в хмарній службі Xiaomi. Активація послуги вимагає надсилання зашифрованого SMS-повідомлення для реєстрації, воно не зберігається на пристрої;

» один — з можливим конфліктом щодо свободи слова.


Національний центр кібербезпеки виявив, що системні програми смартфонів Xiaomi мають вбудовану здатність виявляти та цензурувати 449 термінів китайською мовою, серед них — «Вільний Тибет», «Хай живе незалежний Тайвань». У Міноборони Латвії не виключають що список заборонених ключових слів можна скласти, використовуючи латинку. Ці функції вимкнули для «регіону Європейського Союзу», але їх можна ввімкнути віддалено в будь-який час.

Нагадаємо, США заборонили своїм держустановам застосовувати обладнання Huawei, а також загалом користуватися послугами компанії. Введення даної заборони США пояснюють тим, що Huawei нібито тісно співпрацює з китайською владою. Huawei просив визнати неправомірним цей закон.

Автори: MediaSapiens

22 вересня 2021



RATVODДата: Четвер, 23.09.2021, 19:48 | Повідомлення # 172
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28360
Статус: Оффлайн
«Нова пошта» застерігає, що шахраї

використовують бренд компанії для
нової афери



Фото: «РБК-Україна»

Компанія просить не переходити за посиланням у листі або ж
оновити паролі від всіх облікових записів після переходу за лінком.


«Нова пошта» попередила про нову шахрайську схему, в межах якої під брендом компанії зловмисники розсилають електронні листи з розіграшом квитків на концерт.

«Ви могли отримати лист на свою електронну скриньку нібито від компанії "Нова пошта" про розіграш квитків на концерт. Звертаємо вашу увагу, що наразі "Нова пошта" не проводить жодних розіграшів квитків. І до того ж ми ніколи цього не робимо через електронну пошту», – розповіли в компанії.

«Нова пошта» зазначила, що всі конкурси та акційні пропозиції публікує лише на офіційному сайті та сторінках у фесбуку та інстаграмі. Компанія просить не переходити за посиланням у листі або ж оновити паролі від всіх облікових записів після переходу за лінком.

«Закликаємо вас бути пильними. В жодному разі не переходьте за посиланням та не відповідайте на сумнівні листи. Додайте адресата у категорію "спам" (небажані повідомлення) та видаліть це повідомлення. Якщо ж ви помилково перейшли за посиланням у такому листі, наполегливо рекомендуємо вам оновити паролі від всіх ваших облікових записів: пошти, сайтів, додатків, щоб їх не змогли зламати шахраї», – додали в компанії.

Нагадаємо, Державна служба спеціального зв’язку та захисту інформації України повідомила про інтернет-аферу у фейсбуку – опитування, за проходження якого українцям обіцяють від 16,5 тисяч гривень «матеріальної допомоги». Для цієї схеми зловмисники маскувалися під сайт телеканалу «1+1» та програму «ТСН». За допомогою цієї схеми шахраї збирають дані про банківські картки українців.

Згодом у соціальній мережі Facebook на сторінці @ukrainebestcountry з’явилося повідомлення, що кожен українець може перевірити свою банківську карту та отримати багатотисячну компенсацію за сплачений ПДВ. У повідомленні йдеться, що це можна зробити згідно зі статтею 247, але не уточнюється, якого саме закону чи кодексу. Як ілюстрацію до посту використали фотографію ведучої новин на телеканалі «1+1» та підписали фото текстом — «обов’язкова перевірка карток всіх жителів України».

Однак, на думку експертів, цей допис поширюють шахраї, які за допомогою даних про картки українців, які вони введуть для отримання фейкової «компенсації», привласнять собі всі наявні на рахунку гроші. Для отримання «компенсації» користувачам соцмережі пропонують перейти на сторонній сайт — портал «Єдиного компенсаційного центру повернення невиплачених грошових коштів». У пресслужбі телеканалу «1+1» кажуть, що останнім часом зросла кількість шахрайських схем, у яких використовується символіки (логотипи) «1+1 media».

Компанія Facebook повідомила, що займається видаленням реклами шахрайських схем, зокрема, про «компенсації» за сплачений ПДВ та «матеріальну допомогу» за проходження опитування. У компанії додали, що видаляють сторінки порушників та відключають їх від реклами.

Державна служба спеціального зв’язку та захисту інформації України повідомила, як працює шахрайська схема, в межах якої зловмисники пропонують «багатотисячну компенсацію за сплачений ПДВ», зазначивши, що вона схожа на аферу про «матеріальну допомогу» за проходження опитування.

За даними Служби, зловмисники, скоріше за все, є вихідцями з СНД, але їхня афера розрахована не лише на українських користувачів.
Станом на 21 вересня Головне управління Національної поліції в Києві не зареєструвало жодного провадження через скарги на шахрайські схеми, у межах яких зловмисники пропонували «багатотисячну компенсацію за сплачений ПДВ» та «матеріальну допомогу» за проходження опитування.

Автори: MediaSapiens

23 вересня 2021



RATVODДата: Середа, 29.09.2021, 19:31 | Повідомлення # 173
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28360
Статус: Оффлайн
«Чисте небо» підписало меморандум

з
кіберполіцією щодо протидії піратству



Фото: Чисте небо

Антипіратська Ініціатива «‎Чисте небо» та Департамент кіберполіції Національної поліції України
підписали Меморандум про співпрацю у протидії піратству в сфері медійного контенту.


Меморандум є новим етапом співробітництва «‎Чистого неба» та кіберполіції, яке розпочалось 2016 року з підписанням аналогічного документу між медіагрупами й Національною поліцією.

Як повідомляє пресслужба «Чистого неба», «меморандум допоможе організаціям взаємно підтримувати одна одну у боротьбі з піратством та ефективніше розвивати цей напрямок».

«За останні 5 років вже були відпрацьовані всі механізми взаємодії між учасниками «‎‎Чистого неба», Кіберполіцією та слідчими органами, що необхідні для ефективного розслідування злочинів у сфері піратства. Це дозволило заблокувати та притягнути до відповідальності понад 100 нелегальних онлайн кінотеатрів і провайдерів, які незаконно розповсюджували контент. Також нашим спільним досягненням є те, що простір українського інтернету наразі вільний від сайтів, які б системно порушували права національних правовласників», – сказав керівник Ініціативи «‎Чисте небо» В’ячеслав Мієнко.

У наступному році «Чисте небо» очікує впровадження змін у законодавстві: зокрема посилення відповідальності за порушення авторських та суміжних прав, створення для фінансування піратства окремої статті Кримінального кодексу (зараз воно є окремим складом злочину у межах 176-ї статті).

Керівник Департаменту кіберполіції Олександр Гринчак вважає, що вирішувати проблеми із піратством самостійно, без залучення правоохоронної системи – це неефективно.

«Чисте небо» нагадує, що боротьба з онлайн-піратством є одним з основних пріоритетів для України – як для розвитку креативної індустрії всередині країни, так і для покращення її міжнародного статусу, зокрема для виходу зі Списку 301 Торгового представництва США.

Нагадаємо, у липні Кіберполіція викрила підприємця з Київщини, що нелегально ретранслював канали учасників ініціативи «Чисте небо».

29 Вересня 2021



RATVODДата: Субота, 29.01.2022, 16:29 | Повідомлення # 174
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28360
Статус: Оффлайн
Минулого року користувачів соцмереж

обікрали на 770 мільйонів доларів




За даними Федеральної торгової комісії США, сукупний збиток
від махінацій у соцмережах у період 2021 року склав 770 мільйонів доларів.


При цьому кількість жертв перевищила 95 тисяч людей, повідомляє Еngadget.

Третина вкрадених грошей приходиться на фіктивні інвестиції в криптовалюту. Також почастішали у 2021 році випадки шахрайства, пов'язані з інтернет-знайомствами.

Ще один поширений спосіб обману – продаж неіснуючого товару. Найчастіше такі оголошення активно просуваються саме в соцмережах, а в дев'яти із десяти випадків жертвами шахрайства стають користувачі Facebook та Instagram.

«Ми вкладаємо значні ресурси в боротьбу з шахрайством і зловживаннями», — йдеться в заяві представника Meta. «Ми також не обмежуємо припинення та видалення облікових записів, сторінок та реклами. Ми вживаємо правові заходи проти винних, коли можемо, і завжди закликаємо людей повідомляти про такі випадки».

У статті також відзначають, що технологія таргетованої реклами, що набирає популярності, підвищує ймовірність стати жертвою зловмисників у мережі.

Загалом у 2021 році від інтернет-шахрайства постраждали понад 95 тисяч людей, яких обікрали на суму 770 мільйонів доларів. 2020 року шахраями було викрадено значно менше — 258 мільйонів.

Редакція Mediasat

28 січня, 2022.



RATVODДата: Понеділок, 21.02.2022, 19:08 | Повідомлення # 175
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28360
Статус: Оффлайн
Українські сайти вже завтра можуть

піддатися
кібератаці: куди звертатися



Джерело: 112 Україна

Урядова команда реагування на комп'ютерні надзвичайні події України CERT-UA на своєму сайті
опублікувала попередження про можливі кібератаки на веб-ресурси, що розміщуються в зоні .ua.


На сайті Raidforums було виявлено повідомлення, яке містить загрозу проведення кібератак 22 лютого.



У повідомленні йшлося про оренду серверів для підготовки нових атак на веб-сайти державного сектору, банківського сектору, сектору оборони. За цим повідомленням вбачається, що атаки повинні зробити дефейс веб-ресурсів, що розміщуються у зоні .ua.

Куди звертатися


У разі виявлення ознак кібератак або аномальних дій у ваших інформаційних системах CERT-UA просить звертатися за телефонами
(044) 281-88-05 або (044) 281-88-25, писати на cert@cert.gov.ua, на сторінку в Facebook або заповнити форму звернення на веб-сайті.

Раніше Mediasat розповідав, як убезпечити себе в інтернеті.

Редакція Mediasat

21 лютого, 2022.



RATVODДата: П`ятниця, 25.02.2022, 14:09 | Повідомлення # 176
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28360
Статус: Оффлайн
Увага!

Проти українців почалася фішингова атака!




На електронні адреси громадян надходять листи

з прикріпленими файлами невизначеного характеру.


Про це повідомляють у пресслужбі Верховної Ради України.

Не виключено розсилки подібних повідомлень в месенджери.

Ворожі сили мають на меті отримати доступ до електронних пристроїв українців для збору великого масиву інформації!

В ЖОДНОМУ РАЗІ НЕ ВІДКРИВАЙТЕ ВМІСТ ТАКИХ ЛИСТІВ ТА ПОВІДОМЛЕНЬ!!!


Пам’ятайте про кібергігієну!

Білоцерківська районна державна адміністрація
Київська область


25 лютого, 2022.


RATVODДата: Неділя, 27.03.2022, 13:17 | Повідомлення # 177
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28360
Статус: Оффлайн
Як українцям захиститися від зломів:

7 порад від Держспецзв'язку




У Держспецзв'язку опублікували перелік важливих кроків
для забезпечення власної кібербезпеки.


Це цікаво: RuTracker не планує працювати в Росії у разі розблокування

1. Замініть паролі в соцмережах, банківських облікових записах і на всіх сайтах, де може бути ваша персональна інформація. Рекомендується використовувати складні паролі, що складаються з літер та символів. Це мають бути складні набори щонайменше 10 знаків.

2. Налаштуйте двоетапну перевірку при вході до вашого облікового запису в соцмережах. Це убезпечить вас від спроби злому облікового запису, адже ви отримаєте смс-повідомлення, в якому вас попросять підтвердити вхід до облікового запису.

3. Встановіть антивірус та системно перевіряйте пристрій на наявність загроз, які можуть зашкодити вашим даним.

4. Зробіть резервні копії документів на окремих пристроях або захищених хмарних сховищах. Злочинці часто шифрують дані на зламані пристрої без відновлення.

5. Використовуйте легальне програмне забезпечення. Російські віруси зараз часто розповсюджуються через піратське програмне забезпечення.

6. Оновіть програми у своєму смартфоні та програмне забезпечення на комп'ютері. Це потрібно, адже розробники постійно працюють над покращенням своїх протоколів безпеки.

7. Не вірте фейкам! Особливо в соцмережах – їх зараз багато, і їхня мета – не лише посіяти паніку, а й дестабілізувати ситуацію в нашій країні.

Рекомендуємо прочитати: Українцям рекомендують перевіряти новини через спеціальний бот

Редакція Mediasat

18 березня, 2022.



RATVODДата: Четвер, 31.03.2022, 21:12 | Повідомлення # 178
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28360
Статус: Оффлайн
Хакери продовжують атакувати

американську телекомунікаційну компанію Viasat




Хакери, які пошкодили у лютому десятки тисяч модемів Viasat,
продовжують атакувати телекомунікаційну компанію, пише Reuters.


24 лютого, у день повномасштабного військового вторгнення Росії в Україну, невідомі хакери атакували супутникові модеми телекомунікаційної компанії Viasat. Відомо, що військова та кібератака були здійснені практично одночасно, обидві — продовжуються досі.

Це цікаво: IT-інфраструктура Росавіації зазнала потужної хакерської атаки

Viasat продовжує чинити опір хакерам, проте ті намагаються змінити характер атак, щоб порушити заходи компанії щодо пом'якшення наслідків та посилення захисту.

Точні результати втрат після кібератаки конкретно для України поки що невідомі. Проте заступник голови Держспецзв'язку Віктор Жора зазначив, що цей злом викликав «дійсно величезну втрату в комунікаціях» на початку конфлікту.

Пізніше Washington Post повідомила, що американські аналітики вважають, що хакери працюють у російському військовому розвідувальному агентстві. Втім, посольство Росії у Вашингтоні не відреагувало на неодноразові спроби журналістів отримати коментарі.

Рекомендуємо прочитати: Американські спецслужби розслідують кібератаку на супутниковий інтернет у Європі

У звіті Viasat йдеться, що зловмисники скористалися неправильно налаштованим віртуальним приватним мережевим пристроєм, щоб отримати віддалений доступ до мережі керування супутником KA-SAT компанії, який керує італійська компанія Skylogic і обслуговує клієнтів по всій Європі.

Хакери всередині мережі відправляли команди десяткам тисяч модемів Viasat одночасно, перезаписуючи ключові фрагменти даних у пам'яті пристрою та роблячи їх непрацездатними.

Точні цифри пошкоджених пристроїв компанія не називає, проте відомо, що понад 30 тисяч нових модемів вже відправлено дистриб'юторам для відновлення зв'язку.

Редакція Mediasat

31 березня, 2022.



RATVODДата: Четвер, 14.04.2022, 14:22 | Повідомлення # 179
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28360
Статус: Оффлайн
На українські ресурси скоєно

362 кібератаки за останні півтора місяці



Джерело: 112 Україна

За півтора місяці війни кількість атак хакерів на українські ресурси зросла втричі.


За даними Урядової команди реагування на комп'ютерні надзвичайні події CERT-UA, що діє при Держспецзв'язку, протягом 1,5 місяця війни Україна зазнала 362 кібератаки. Це втричі більше, ніж за аналогічний період минулого року: тоді було зафіксовано 122 кібератаки.

Понад половину всіх атак було здійснено з метою збору інформації або розповсюдження шкідливого програмного коду.

Серед основних цілей ворожих хакерів – уряд та місцеві органи влади України, сектор безпеки та оборони, комерційні організації.

Це цікаво: Понад 600 російських сайтів зазнали кібератаки IT-армії України

Редакція Mediasat

14 квітня, 2022.




RATVODДата: Четвер, 28.04.2022, 13:10 | Повідомлення # 180
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28360
Статус: Оффлайн
Російські хакери атакують

простих українців дедалі більше




Фахівці Держспецзвʼязку застерігають: російські хакери здійснюють
дедалі більше кібератак, спрямованих проти звичайних українців.


Крім того, зростає кількість інформаційно-психологічних операцій проти українського населення в соцмережах та месенджерах.

Зловмисники здійснюють фішингові розсилання з метою заволодіти обліковими даними українців. Meta попереджає про злом акаунтів військових і публічних осіб за допомогою попередньо викрадених у фішингових розсиланнях облікових даних. У зламаних акаунтах російські хакери розміщують пропаганду та заклики до українців – здаватись.

У фішингових розсиланнях хакери часто спекулюють на патріотичних темах і виплатах від держави.

☑️ Не відкривайте листів від невідомих адресатів.
☑️ Не переходьте за посиланнями з таких листів та не вводьте на сторінках із посиланнями своїх персональних даних.
☑️ Увімкніть двофакторну авторизацію в соцмережах і всіх сервісах, які підтримують таку послугу.

Зловмисники також можуть здійснювати розсилання з метою шпигувати за людиною та її контактами.

Зростає кількість фішингових розсилань під виглядом інформації про державну допомогу для внутрішньо переміщених осіб, а також українців, які тимчасово виїхали за кордон. Зловмисники, які здійснюють такі розсилання, пильно слідкують за українськими новинами і швидко реагують на звістки про будь-яку допомогу.

☑️ Не переходьте за посиланнями в таких повідомленнях, не залишайте номерів вашої картки, телефона тощо.
☑️ Отримати фінансову допомогу від держави можна тільки в Дії. Дізнатись інформацію про виплати в інших країнах можна лише в офіційних установах цих країн.

Держспецзв’язку
Форум TV-SAT » « Хоббі наших користувачів » » Інтернет. Телекомунікації. » Безпека в мережі Інтернету. Кібербезпека. Телепіратство.
Пошук:

Copyright TV-SAT © 2009-2024