Мамина пісня, батькова хата, дідусева казка, бабусина вишиванка, рушник, сорочка, калина біля вікна, барвінок - все це наші символи. Рідна хата! Оспівана в піснях, оповита легендами та переказами, опоетизована майстрами слова та пензля, вона завжди буде символом добра і надії. «Хата моя, біла хата, рідна моя сторона, пахне любисток і м´ята, мальви цвітуть край вікна...», «Постав хату з лободи, а в чужую не веди», «Збудуй хатку з маковини, та для любої дівчини», «Дорога моя хатка, де родила мене матка», «Люди добрі, хата тепла», «Чим хата багата, тим і рада». Це лиш часточка із немеркнучих перлин народної мудрості про отчий дім. Людина не має права бути безбатченком, завжди повинна пам´ятати батьківську хату, з якої вона пішла у велике життя. Пісня «Соколята».
Один із символів України. Рушник на стіні. Хліб-сіль на рушнику. Весільний рушник... Давній наш символ. Не було, мабуть, жодної хати на Україні, яку не прикрашали б рушники. Хата без рушників, казали в народі, - що родина без дітей. Рушник з давніх-давен символізував мир, злагоду та здоров´я в сім´ї. Все наше життя проходить поруч з рушником: ушановуємо народження дитяти, виряджаємо в далеку дорогу батька-сина, зустрічаємо гостей, проводжаємо людину в останню путь, використовуємо у весільних обрядах. Пісня «Рідна мати моя».
За давнім звичаєм, як тільки у сім´ї підростала дівчинка, мати змалечку привчала її вишивати рушники, сорочки, хусточки, передаючи свій досвід Вишиванням займалися переважно дівчата, жінки. Для цієї роботи використовувалася кожна зручна нагода: досвідки та вечорниці, на які дівчата збиралися довгими осінніми та зимовими вечорами, у години відпочинку від польових робіт навесні та восени. Витканий одяг, скатерки, вишиті сорочки та ручники були свого роду характеристикою дівчини, її працьовитості. Вишивання у кожній місцевості відрізняється орнаментом, технікою вишивки, гамою фарб. Найхарактерніші кольори - червоний і чорний. Пісня «Вишиванка».
Майже в усіх народів є улюблені рослини-символи. У канадців - клен, у росіян - берізка, а в нас - верба і калина. Правду каже прислів´я: без верби і калини нема України. (За В.Скуратівським) А звідки пішла назва «калина»?
Було це дуже давно, коли на нашу землю хто тільки не нападав. Ось налетіли одного разу турки, а з ними й греків чимало. Розлетілась тоді чутка, що головного їхнього воєводу грека - поранено отруйною стрілою. Тому, хто його вилікує, обіцяли таку нагороду, яку загадає. Але ніхто не міг. Тоді прийшла в табір дівчина в убогій одежі, але дуже гарна і горда. Звалася Пелагея... Вона пообіцяла вилікувати грека, але взамін він мусить поклястися, що більше не прийде на нашу землю. Так і сталося. Грек забрав Пелагею у Грецію, і була вона там царицею трав - називалася Панацея... У Пелагеї була сестра Килина. Прощаючись із сестрою, Пелагея сказала: Твоїм ім´ям, сестро, назву оцю рослину, яку найбільше люблю, бо росте вона в наймальовничіших куточках, над чистими струмками, в тихих гаях. Коли цвіте вона, то найспівучіший птах соловей прославляє її красу, а восени на ній горять дивні кетяги ягід, налитих ніби самою кров´ю щедрої нашої землі, і ті ягоди повертають здоров´я людині. Буде вона зватися Килина, Калина...».
З давніх-давен наш народ опоетизував кущ калини, оспівав його у піснях. «Чи я в лузі не калина була?» (калина символізує дівочу красу), «Ой у лузі червона калина похилилася» (нещаслива доля жінки), «Би у полі та криниченька» (калина - символ рідної землі, її садили на могилі козака, який загинув у чужому краї).
Кущ калини біля маминої хати - це не лише окраса, а й глибокий символ, наш духовний світ, наша спадщина. Якщо троянди і виноград, за влучним висловом М.Рильського, символізують красиве і корисне, то кущ калини, увібравши обидві ознаки, опредметнює й духовний потяг до своєї землі, свого берега, своїх традицій. Хіба не про це говорить народна поезія: калиновий лист, калинова сопілка, калиновий голос, калинова колиска? Мені здається, що тому, хто не посадив на обійсті калини, ніколи не почути найчистішої, найніжнішої, найбентежнішої у світі пісні. Її може народжувати лише сопілка з маминої калини.
Дата: Неділя, 10.04.2022, 08:35 | Повідомлення # 182
Адміністратор
Країна:
Статус:
Українська патріотична пісня
Марш Нової Армії (March of the New Army)
Виконавець: Воплі Відоплясова
Вперше новий марш презентували на початку 2017 року напередодні Дня українського добровольця, його виконав Скрипка у співпраці з Ансамблем пісні і танцю Збройних Сил України.
24 серпня 2018 року сучасна версія пісні вперше прозвучала на Параді до Дня Незалежності Києва, присвяченому 27-й річниці Незалежності та 100-річчю УНР.
Текст:
Зродились ми великої години, З пожеж війни і полум’я вогнів. Плекав нас біль за долю України, Зростив нас гнів і лють на ворогів.
Ми йдемо в бій переможним ходом, Тверді, міцні, незламні, мов граніт, Бо плач не дав нікому ще свободи, Хто борець, той здобуває світ.
Велику суть для усіх єдину, Наш гордий клич народові несе Вітчизні будь ти вірний без упину Нам Україна вище понад все!
Веде нас в бій героїв наших слава. Для нас закон найвищий то наказ: «Соборна Українська є держава — Одна навік: від Сяну по Кавказ»
Дата: Понеділок, 11.04.2022, 15:36 | Повідомлення # 187
Адміністратор
Країна:
Статус:
Кара Молнар ( Kara Molnar )
Відкриті рани ( Open Wounds )
Музика і текст: Кара Молнар Інструментальне аранжування: Вінсент Рокс Мікс і мастеринг: Rox Studio, Франкфуртська музична академія Концепція та монтаж відео: Кара Молнар Фотографії придбано на сайті: www.dreamstime.com
Особлива подяка моєму чоловікові Міхаю Молнару за його нескінченну любов і підтримку.
Я написала цю пісню, тому що всі ми в небезпеці. Насильство - це слизька дорога!
Ми всі знаємо, що воно має тенденцію поширюватися як хвороба, тому ми повинні бути дуже обережними, маючи справу з ним. Ми всі повинні підняти голос і виступити проти всіх актів насильства, які відбуваються зараз у світі. Мовчання нікому не допоможе. Якщо історія нас чомусь навчила, так це тому, що війни не приносять нічого, крім нещастя, жахів і смерті, а найуразливіша частина суспільства – це, безумовно, діти. Вони залишилися без голосу, без житла, з розбитим серцем, травмованими, їхні сім’ї та дитинство назавжди знищені. Діти – це майбутнє, наше майбутнє як виду! Давайте дамо їм надію на краще завтра, давайте покажемо їм, як побудувати кращий світ! Почнемо з встановлення миру на Землі! При нинішній вогневій потужності так легко знищити все і всіх! Люди відповідальні, будь ласка, ЗАВЕРШІТЬ ВСІ ВІЙНИ ЗАРАЗ, поки не стало надто пізно!
Music and text: Kara Molnar Instrumental arrangement: Vincent Rox Mix and mastering: Rox Studio, Frankfurt Music Academy Video concept and editing: Kara Molnar Photos purchased from: www.dreamstime.com
Special thanks to my husband Mihai Molnar for his endless love and support.
I wrote this song because we all are in danger. Violence is a slippery slope!
We all know that it tends to spread like a disease, so we must be very careful when dealing with it. We all must raise our voices and speak up against all acts of violence that are happening right now in the world. Silence will not help anyone. If history taught us something, anything, is that wars bring nothing but misery, horrors and death and the most vulnerable segment of the society are, for sure, the children. They are left voiceless, homeless, heartbroken, traumatized, their families and childhood for ever destroyed. Children are the future, our future as a species! Let´s give them hope for a better tomorrow, let´s show them how to build a better world! Let´s start by making peace on Earth! With the current fire power it is so easy to destroy everything and everyone! People in charge, please END ALL WARS NOW, before it is too late!
Дата: Понеділок, 11.04.2022, 20:44 | Повідомлення # 188
Супер Модератор
Країна:
Статус:
Europe Remix (Ukrainian Riot Song)
Marlaine
Oy U Luzi Chervona Kalyna
Ми єдиний світ. Музика і любов - наші спільні мови!!!
Українка просто вийшла на сцену, щоб підспівувати. Це був дуже особливий момент. Після цієї демонстрації за мир і солідарність українці зі сльозами на очах прийшли подякувати мені. Це було приголомшливо. Я щаслива, що ми змогли разом поставити знак. Камінь у воді малює широкі кола!
We are one world. Music and love are our common languages!!!
The ukrainian girl just came up to the stage to sing along. It was a very special moment. After this demonstration for peace and solidarity Ukrainians came to thank me with tears in their eyes. That was overwhelming. I am happy we could set a sign together. A stone in the water draws wide circles!
Повідомлення відредагував Taras_1958 - Понеділок, 11.04.2022, 21:05
Дата: Вівторок, 12.04.2022, 21:57 | Повідомлення # 192
Адміністратор
Країна:
Статус:
Раз прийшла росія до Бога й вимагати стала з порога: -Україну слід покарати і мені у служки віддати. Я сама їй виберу долю, щоб не мріяла більш про волю, Щоб забула віру і мову, й бунтувати не сміла знову, Щоб сестрою мене вважала і свій хліб мені віддавала.
От прийшла Україна. Боса, Молода, а вже сиві коси, У синцях та ранах все тіло, і душа від горя зболіла. Бог питає: - Скажи, Вкраїно, чи ти маєш таку провину, За яку Я маю карати і у служки тебе віддати?
-Лиш у тому я завинила, що образи довго терпіла, Пробачала все і мовчала, хоч від горя душа кричала. Та віднині, я присягаюсь, із росією більш не знаюсь! Через неї всі мої біди. ми не сестри. На жаль, сусіди.
Та беру Тебе, Боже, в свідки, що ніхто вона і нізвідки. Самозванка вона брехлива, і пихата, й лиха, й зрадлива. Якщо хочеш, можеш карати. та не буду їй слугувати. Як усі держави, я вільна, а віднині буду ще й сильна.
З того часу пройшло пів року. Україна живе нівроку, Відбудовується, співає, і лихої сестри не має. А росія, пихата діва, одинока і нещаслива, Звинувачує всіх у зраді, бо ніде їй такій не раді.
Дата: Середа, 13.04.2022, 19:51 | Повідомлення # 193
Адміністратор
Країна:
Статус:
Доброго вечора,ми з України:
як ЗСУвзірвали TikTok
Українські військові, які боронять наші міста і села від російських окупантів, одночасно боряться і на іншому фронті - інформаційному.
У соцмережі TikTok, що була створена для розважальних відео-роликів, нині українські військові ЗСУ публікують відео, аби показати - вони незламні, безстрашні, вірять у перемогу і готові бити окупантів до останнього.
Дата: Середа, 13.04.2022, 20:08 | Повідомлення # 194
Адміністратор
Країна:
Статус:
Jerry Heil
#МОСКАЛЬ_НЕКРАСІВИЙ (ГЕТЬ З УКРАЇНИ)
Трек з назвою ''Jerry Heil feat. ВІРКА СЕРДЮЧКА'' завжди був моєю мрією, але й подумати не могла, що створю це під час війни!
ВІДЕО ''ГЕТЬ З УКРАЇНИ, МОСКАЛЬ НЕКРАСІВИЙ'' матері українського стендапу Вірки Сердючки надихнуло мене взяти цей фрагмент за семпл і створити пісню на славу СУЧАСНИМ КОЗАКАМ: ЗЕЛЕНСЬКОМУ, КІМ ТА АРЕСТОВИЧУ і, звісно ж, НАРОДУ УКРАЇНИ! Тому ХТО НЕ ШЕЙРИТЬ - ТОЙ МОСКАЛЬ!
Трек презентувала нещодавно на каналі ЛЬВЫ НА ДЖИПЕ - Комендантский чос с Jerry Heil /День 44, за що окреме дякую Андрію Лузану, Валіку Міхієнко та Колі Зирянову!
Текст пісні (ремейк української народної ОЙ НА ГОРІ ТА Й ЖЕНЦІ ЖНУТЬ)
Ой на гооорі москаля ждуть Ой на гооорі москаля ждуть А попід горою, яром-долиною ЗСУ йдуть ЗСУ йдуть
Попереду пан Зеленський, Попереду пан Зеленський. Хай москаль хоч трісне — Не покине крііііісло Президентське Пан Зеленський
Посередині Кім Віталій: Стрес тримаає в руках зі сталі! Стоїть на сторожі, Криє від ворожих Геніталій Геніталій
А позаду Арестович, А позаду Арестович Несе нам новини Гарні з України, Наче здобич Наче здобич
В новинах нові українські герої щоранку! Вони крадуть наші серця, Наче цигани танки! Задерди планку, Сидячи на Банковій. Вони розбили їх впевненість, Як дрони банки!
Song produced by Vanek Klimenko Mixed & mastered by Stas Chornyy Video: orpheus.kid