FORUM TV-SATСубота
20.04.2024, 14:38

Вітаю Вас Гість | RSS

[ ] · Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS · Load-SP · Load-AS· · Перекладач translate ]
Форум TV-SAT » « Хоббі наших користувачів » » Мобільний Інтернет та Зв'язок » Новини мобільного Зв'язку та Інтернету
Новини мобільного Зв'язку та Інтернету
RATVODДата: Понеділок, 06.07.2009, 15:39 | Повідомлення # 1
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28363
Статус: Оффлайн
Новини мобільного

Зв'язку та Інтернету


RATVODДата: Вівторок, 02.01.2018, 20:07 | Повідомлення # 76
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28363
Статус: Оффлайн
Хто «валить» 4G ?



У недовгій історії впровадження 4G намітився черговий крутий поворот.
Керуючись неясними причинами, влада торпедує власні домовленості з операторами.


Після того, як 9 листопада, Національна комісія з регулювання зв'язку та інформатизації погодила дату і умови першого тендеру на 4G-ліцензії (в діапазоні 2600 МГц), на ринку запанувала впевненість в його успішному результаті. Навіть автор цих рядків, відомий своїм хронічним скептицизмом, впав у нехарактерну благодушність. Однак недарма кажуть, що якщо все йде добре, значить щось не так. Буквально через місяць на операторів «великої трійки» посипалися новини одна тривожніше іншої. Камінь, який вони, подібно Сізіфові, вперто котили в гору кілька останніх місяців, в черговий раз зірвався і набираючи швидкість помчав вниз.

Частотний кидок


17 грудня НКРЗІ оприлюднила умови другого тендеру на частоти для 4G, на цей раз в діапазоні 1800 МГц. Національна комісія примудрилася буквально на рівному місці створити критичну перевагу для одного з учасників, поставивши двох інших в явно невигідне становище. Щоб зрозуміти суть проблеми, подивимося на схему розподіл частот, запропоновану НКРЗІ.


Схема №1Розподіл 1800 МГц частот за версією НКРЗІ.


Нагадаємо, що стандарт GSM передбачає використання парних смуг частот, розділених для організації низхідного і висхідного каналу відповідно. У нашому випадку це смуги 1710-1785 МГц і 1805-1880 МГц. Комісія хоче розбити всі виставлені на тендер частоти на шість лотів. Три з них автоматично відходять нинішнім ліцензіатам, щоб не допустити перебоїв у роботі вже існуючих мереж. Ще 15 мегагерц Нацкомісія вирішила виставити на торги трьома окремими смугами по 5 МГц. Офіційне пояснення цьому полягає в бажанні дати шанс зайти на ринок ще одного гравця.

Ніхто з операторів не вірить балаканині про появу ще одного гравця на бідному і зарегульованому ринку, так що всі вони налаштовані докупити по одному 5 МГц лоту. Однак як видно зі схеми №1 тільки один з учасників, а саме Vodafone, отримає в результаті суцільну смугу, найбільш зручну для комерційної експлуатації. Київстар і lifecell зіткнуться з неможливістю використовувати несуміжні смуги частот вже наявним радіоустаткуванням.

Використання двох несуміжних смуг означає необхідність докуповувати окремі радіопередавачі для роботи з 5 МГц-смугами. Мало того, така конфігурація унеможливлює гнучке використання спектру. Варто нагадати, що одна з причин, за якими «велика трійка» вважає діапазон 1800 МГц єдиним по-справжньому цікавим і вигідним для розгортання 4G-мереж, полягає в наявності величезного парку вже змонтованого і введеного в експлуатацію 4G-ready обладнання.

Для операторів дуже важливо обійтися без інвестицій в будівництво нових передавачів, обмежившись додатковим налаштуванням вже існуючих. Справа в тому, що основні інвестиції їм доведеться зробити в будівництво 4G-мереж в діапазоні 2600 МГц. Необхідність будувати в малоактуальному для України діапазоні викликана нестримним бажанням Національної комісії подарувати «справедливу компенсацію» за ці частоти структурам Рината Ахметова.

В ході попередніх консультацій операторами озвучувалися кілька альтернативних підходів. Наприклад, вони пропонували чергувати основні лоти і додаткові. Така схема залишала б можливість появи нового гравця, хоча і робила вхідний квиток ще дорожче. Найголовніше, вона захищала б уже наявних гравців від нерівності. Кожен з учасників «великої трійки» міг би купити собі по одному 5 МГц-лоту і отримати одну суцільну смугу частот (див схему №2).


Схема №2 Один з альтернативних варіантів розподілу 1800 МГц частот, запропонований операторами.


Ще радикальніша пропозиція полягала в тому, щоб зовсім не різати діапазон на окремі лоти. Замість цього кожен учасник міг би викупити певний обсяг частот, а узгодити їх розміщення зручним для всіх чином. Ця схема, відома як generic lots, останнім часом набула поширення в державах-членах ЄС. Її використання усувало на корені описану вище проблему, тому майбутні учасники тендера неодноразово пропонували її пану Животовському. Однак таємничі причини змусили його відкинути цей варіант ...

Не буди лихо…


Якими б мотивами не керувався Олександр Животовський, продавлюючи таку схему проведення тендера, він вибрав для цього вкрай невдалий спосіб. Варто нагадати, що затія з 4G в її нинішньому вигляді стала можлива виключно завдяки добрій волі Петра Чернишова. Саме він навесні цього року пролобіював всередині групи Veon рішення добровільно поступитися частиною використовуваних Київстаром частот, щоб зрушити з місця переговори між регулятором і «великою трійкою». Київстар пожертвував майже 12 МГц частот в діапазоні 1800 МГц, чого достатньо для функціонування повноцінної операторської компанії. Власне кажучи, саме ці частоти і стали причиною нинішнього скандалу, саме ними і розмахує, фігурально висловлюючись, Олександр Животовський, обіцяючи залучити на ринок нових гравців.

Однак, нагадаємо ще раз, Київстар відмовився від цих частот не для того, щоб отримати собі нового конкурента. Таким способом Петро Чернишов хотів зняти ключове заперечення конкурентів вже існуючих, а саме неможливість для них конкурувати з Київстаром на рівних з-за нерівномірного розподілу частот. Це дві абсолютно різних ситуації, хоча обидві вони лежать в площині оздоровлення конкурентного середовища.

Те, що вчудила Національна комісія з регулювання зв'язку під керівництвом пана Животовского, можна кваліфікувати як натуральне «кидалово» і «разводняк».

Пан Чернишов поставив на кін дуже багато, відстоюючи цю позицію. Тепер же виходить, що не тільки створив своїми руками передумови для появи на ринку ще одного гравця, але допустив відверто дискримінаційні для компанії умови проведення найважливішого тендера. Людина ризикнула піти назустріч конкурентам і регулятору, а тепер отримує, по суті, плювок в обличчя.

Те, що відбувається в Україні звернуло на себе увагу і холдинг Veon, і керуючої їм Letter One. Не пізніше 20 січня учасники тендеру повинні внести грошову заставу. Перспектива втратити кілька десятків мільйонів доларів підбадьорила корпоративний організм і викликала до життя найнесподіваніші ідеї. І в цьому, мабуть, полягає найбільша небезпека ситуації, що склалася. Невизначеність ситуації провокує нервозність. Нервозність - прекрасне середовище для підозрілості. Підозрілість чревата малопередбачуваними вчинками з непередбаченими наслідками.

Несподіване і нічим не мотивоване надання преференцій на користь Vodafone Україна різко посилило позиції прихильників різноманітних теорій змови. На сьогоднішній день в Київстар накопичилося сильне роздратування поведінкою основного конкурента. Йому ставлять в провину відновлення цінових воєн, що перешкоджають довгостроковій стратегії підвищення прибутковості абонентської бази. Команда оператора №1 болісно сприймає відсутність реакції АМКУ на практику щохвилинної тарифікації, яка поширена в мережі Vodafone Україна нітрохи не менше, ніж у підданих недавно штрафу конкурентів. На цьому тлі те, що відбувається з тендером на 4G, може бути легко розцінено як проява змови між Vodafone Україна і представниками держави.

Якщо акціонери Київстар вирішать, що їм не залишили іншого виходу, вони можуть задіяти свій багатющий досвід корпоративних конфліктів. Про нього, до речі, добре обізнані в АФК Система, яка неодноразово зазнавала поразки від Альфа-Груп в подібних конфліктах.

В даний час Vodafone Україна намагається здійснити складний маневр, повільно дрейфуючи від материнської компанії і матінки-Росії в бік власників бренду, що окопалися в старій добрій Англії. Результатом цього дрейфу має стати перетворення Vodafone Україна не тільки номінально, а й фактично в частину Vodafone Group. Як визнають представники української компанії, у британців дуже високі вимоги в частині прозорості та бездоганності ведення бізнесу. Нічого дивного - у всіх перед очима приклад групи Vimpelcom. На початку 2016 вона була покарана американською (sic!) владою на нечувану суму в 795 мільйонів доларів тільки за те, що погодилася грати за правилами, які були їй нав'язані представниками місцевого істеблішменту. Можна припустити, що найменше і британським власникам, і українським користувачами бренду Vodafone потрібні публічні звинувачення в антиконкурентній поведінці.

Qui prodest, Карл ?


Незважаючи на те, що його очевидним вигодонабувачем виглядає Vodafone Україна, визначити цю компанію як найбільш очевидного замовника заважає ряд обставин. По-перше, на сьогоднішній день немає підстав вважати, що вона зацікавлена ​​у зриві тендеру. Тим часом саме зрив тендеру виглядає найбільш вірогідним результатом цього конфлікту. По-друге, керівництво компанії усвідомлює те, що відбувається навколо неї і коментує цілком адекватним чином.

Оцінка, яку дав ситуації, що склалася директор з корпоративного управління і контролю Vodafone Україна Олег Проживальський, збігається з вищевикладеним: «Узгодженою позицією операторів було розмістити лоти по 5 МГц впритул до їх гарантованих діапазонів. Чому регулятор не врахував побажання операторів і якими критеріями він керувався, нам невідомо. (...) Ми всі критикували варіант, який винесла НКРЗІ, але юридично розподіл лотів - це прерогатива регулятора. (...) Чому частоти були розміщені праворуч від нашого діапазону - ми не знаємо. Найбільш вигідним - з точки зору рефармінг, пов'язаних з ним витрат і часу на його проведення - був би варіант, при якому всі три лоти розташовувалися між нами і Київстаром. (...) Передавач захоплює смугу 45 МГц. Оскільки у Київстару своя смуга широка (25 МГц) плюс наша смуга (20 МГц), одним передавачем він не дістане до додаткових смуг. На кожну базову станцію доведеться ставити другий передавач, що дорожче».

Напружені пошуки винних дають все більш несподівані результати. Деякі з інсайдерів підозрюють вендорів замовниками нинішньої схеми проведення тендера. Мовляв, саме вони намагаються таким чином стимулювати продажі свого обладнання. Звучать імена Ріната Ахметова і Володимира Гройсмана. Градус божевілля швидко підвищується, втім, про це вже було сказано вище.

У сухому залишку ми маємо чергову кризу в вирішенні тривіального завдання - видачі ліцензій на будівництво 4G мереж. Ця безглузда, якщо не сказати сильніше, ситуація змушує в черговий раз згадати, як саме робляться справи на українському ринку. Пригадати історію багаторічної метушні навколо компанії Укртелеком, яка була приватизована через 7 років після гучно оголошення цієї ідеї. Не можна не згадати дивну в своїй безглуздості ситуацію з впровадженням MNP, яка тягнеться ось уже 12 років. Згадати, нарешті, коротку, але вкрай жорстоку метушню навколо видачі «великій трійці» ліцензій на мережі третього покоління. Нагадаю, що прем'єр-міністр Яценюк особисто протидіяв проведенню 3G-тендеру, лобіюючи інтереси однієї з найбільших фінансово-промислових груп.

Хто саме грає партію в цей раз, можна тільки здогадуватися. Поки що можна констатувати, що знаряддям своєї волі він вибрав цілком конкретних осіб, а саме Олександра Животовского і Володимира Гройсмана, який (принаймні номінально) курирує проведення тендеру на 4G. Не можна не помітити, що обидва вони дуже сильно підставляються. У разі зриву тендеру репутації президента Порошенко буде завдано серйозного удару. З точки зору виборчої кампанії збиток від цього буде багато вище декількох сотень мільйонів гривень, які пан Животовський розраховує додатково вициганити у операторів мобільного зв'язку. Автоматично «підвисають» президентські укази щодо розвитку телемедицини та дистанційної освіти.

Хто б не був замовником, важливо те, що шанс виправити ситуацію залишається. НКРЗІ має право вносити зміни в підготовлені нею правила проведення тендеру практично до останнього дня. Повноваження дати таку команду мають, як мінімум, три людини - президент, прем'єр-міністр і глава НКРЗІ. Дуже хочеться вірити, що хтось із них так прийде в себе. Адже хто б не «валив» тендер на 4G, віддуватися за цей провал будуть зовсім інші люди.

Роман Химич

- 02 січня, 2018



RATVODДата: Четвер, 01.02.2018, 17:06 | Повідомлення # 77
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28363
Статус: Оффлайн
Київстар запропонував найвищу ціну

за три лоти на
4G-аукціоні




31 січня 2018 року Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері зв'язку та інформатизації (НКРЗІ),
провела тендер по семи лотам на право отримання ліцензії для впровадження мобільного зв'язку четвертого покоління
в смугах радіочастот 2600 МГц.


В результаті відкритих торгів «з голосу» Київстар запропонував найвищу ціну за лоти №№3,4,5, що дають право на використання радіочастот в діапазонах 2530-2535 / 2650-2655 МГц, 2525-2530 / 2645-2650 МГц і 2520-2525 / 2640-2645 МГц відповідно. За дані лоти компанія запропонувала 916 301 954 гривень. Плата за конверсію не включена.

«Я задоволений результатом аукціону. Київстар, як лідер ринку, потребує найбільшій кількості частот, щоб забезпечити якісним сервісом і найшвидшою швидкістю передачі даних понад 26 млн клієнтів. Тому, як і планували, ми придбали три лоти, що забезпечують суцільну смугу спектру 2х15 МГц, що дає можливість надання послуг на максимально можливій швидкості, розуміючи, що ринок телекому дуже швидко розвивається і нам скоро знадобляться додаткові частоти для повноцінного запуску IoT-продуктів, розвитку Mobile ID та інших сервісів. Аукціон вийшов конкурентним, що підкреслює гарну підготовку регулятора і зацікавленість ринку», - прокоментував результати аукціону Петро Чернишов, президент Київстар.

Ще в 2017 році компанія почала встановлювати на діючих базових станціях додаткове обладнання для послуг 4G зв'язку. Більше 500 базових станцій Київстар на території найбільших міст України, морських курортах, в пунктах перетину державного кордону вже зараз готові для запуску 4G в діапазоні 2600 МГц. У 2018 році оператор планує встановити ще 600 базових станцій для розширення покриття та ємності мережі. Київстар будуватиме мережу, яка дозволить компанії залишатися лідером за якістю зв'язку і послуг.

Згідно з умовами тендеру, протягом п'яти робочих днів після проведення аукціону, НКРЗІ офіційно оголосить переможців тендеру на своєму сайті.

У наступні 30 календарних днів телеком-оператори зобов'язані внести повну суму вартості ліцензій. Почати надання послуг зв'язку 4G в одному з регіонів вони зобов'язані в термін не пізніше 6 місяців після отримання ліцензії, а розгорнути мережу у всіх обласних центрах - не пізніше 54 місяців з моменту отримання ліцензії.

- 02 січня, 2018

Редакція


RATVODДата: Середа, 21.02.2018, 15:45 | Повідомлення # 78
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28363
Статус: Оффлайн
Телеком-гігантам вдалося досягти в мережі 4G

рекордної швидкості в 2 Гбіт/сек




У консорціумі, що об'єднав компанії Telstra, Ericsson, NETGEAR і Qualcomm, заявили про те, що в результаті
лабораторних тестів з використанням нових чіпсетів (які ось-ось повинні бути випущені на широкий ринок)
був досягнутий новий рекорд швидкості передачі даних в мережі 4G - 2 Гбіт/сек.


Рекордні швидкості були отримані при об'єднанні п'яти несучих LTE шириною в 20 МГц в трьох різних діапазонах. При цьому для кожної несучої використовувалися технології 4 × 4 MIMO і 256 QAM.

Швидкість передачі даних в 2 Гбіт/сек була отримана при використанні загальної смуги в 100 МГц, в яку увійшли сегменти в діапазонах 1,3 і 7.

Для проведення тесту використовувався комплект обладнання, що включав мобільний маршрутизатор NETGEAR Nighthawk, до якого був підключений модем Qualcomm Snapdragon X24 LTE, Baseband 6630 від Ericsson, Radio 4415, а також найсучасніше програмне забезпечення для Gigabit LTE.

«Після того, як в січні 2017 року була запущена перша в світі Gigabit-сумісна мережа компанії Telstra, ми надзвичайно раді знову співпрацювати з Ericsson і Qualcomm, щоб збільшити вдвічі колишні рекорди швидкості, - заявив керуючий директор відділу мереж в Telstra Group Майк Райт. - Це досягнення демонструє безперервність інноваційного процесу в сфері LTE, а також наше бажання забезпечувати нашим клієнтам мережеві послуги неперевершеної якості та підготовку до подальшого зростання ».

«Досягнувши цієї важливої ​​для галузі віхи, ми допомагаємо мобільним операторам провести повну мобілізацію своїх частотних активів, максимізувати ємність їх мереж Gigabit LTE і дозволяємо виробникам мобільних пристроїв надавати своїм користувачам можливість отримувати уявлення про нові послуги, які стануть можливими з появою мереж 5G», - додає старший віце-президент Qualcomm Wireless GmbH і генеральний менеджер відділів 4G / 5G і промислового IoT Серж Вілленегер.

Ближче до кінця місяця компанії планують продемонструвати роботу системи 4 × 4 MIMO з використанням п'яти несучих шириною в 20 МГц на Всесвітньому конгресі операторів мобільного зв'язку.

Борис Скуратівський

- 20 лютого, 2018



RATVODДата: Середа, 28.02.2018, 22:00 | Повідомлення # 79
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28363
Статус: Оффлайн
Цього року T-Mobile планує запустити

зв'язок
5G в 30 містах США




Уже в цьому році компанія T-Mobile почне будувати мережу 5G, плануючи до кінця 2018 року запустити її
в 30 містах. Сьогодні були названі перші чотири з них: Нью-Йорк, Лос-Анджелес, Даллас і Лас-Вегас.


Технічний директор компанії T-Mobile Невілл Рей особливо відзначив, що конкуренти компанії не збираються будувати мережі 5G поблизу.
«Чому ми вибрали Нью-Йорк, а не Вако? Тому що Нью-Йорк має для нас значення ».

Проте в цьому році ніхто з простих людей так і не зможе скористатися наявними можливостями мереж 5G на практиці. Рей зазначив, що така можливість з'явиться лише наступного року, коли на ринок будуть випущені перші моделі телефонів, здатні підтримувати 5G і працювати з новою мережею T-Mobile. Ми впевнені, що це трапиться десь через рік, - заявив він, виступаючи сьогодні на Всесвітньому з'їзді операторів мобільного зв'язку.

Поки ще не зовсім ясно, чого слід очікувати споживачам від мереж 5G. Швидкість, безумовно, зросте, проте, T-Mobile (і інші оператори) говорять про 5G, як про розширення мереж LTE, а не про те, що прийде їм на зміну. 5G - це ще один крок вперед, і з часом він стане ще більшим, - заявив Рей.

Для побудови мережі 5G компанія T-Mobile планує використовувати діапазон міліметрових хвиль (які поширюються швидше, але на менші відстані), а також більш традиційні LTE-діапазони бездротового зв'язку, пропонуючи поєднання збільшених швидкостей і широти охоплення. За словами Рея, люди побачать «значні переваги», підключаючись до мереж 5G, що працюють в діапазонах бездротового зв'язку LTE. «Ви побачите ще більш глибокі зміни там, де є міліметрові хвилі», - швидше за все, використання цього діапазону буде обмежено містами з щільною забудовою.

«Чи збільшиться середня швидкість на десятки мегабіт в секунду? Безумовно !, - заявив Рей. - Чи буде послідовний розвиток проекту в наступному році? Поки занадто рано щось говорити ».

Новина, озвучена сьогодні, має важливе значення в контексті дій конкурентів T-Mobile. Минулого тижня в компанії AT & T пообіцяли запустити в цьому році мережу 5G в трьох містах США: Далласа, Атланті і Вако (саме це і обіграв в своєму виступі Рей). У компанії Verizon поки не озвучували термінів запуску 5G, однак, заявили, що на першому етапі мережа охопить 11 міст країни.

Зрозуміло, на даному етапі у кожного з операторів є своє власне розуміння суті 5G - що, загалом-то, і не дивно, бо ці визначення в найбільшою мірою відповідають можливостям їх мереж. Однак, поки що не зовсім ясно, наскільки великий буде різниця між цими різними мережами 5G, а також те, які площі вони охоплять на ранньому етапі. Однак, в сухому залишку можна заявити, що в T-Mobile бажають зробити сильний маркетинговий хід на тлі галасу навколо 5G.

Борис Скуратівський

- 28 лютого, 2018



RATVODДата: Середа, 07.03.2018, 14:04 | Повідомлення # 80
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28363
Статус: Оффлайн
В ЄС будуть видавати 5G-ліцензії

терміном на
20 років




Європейський парламент, Рада Європи та Європейська комісія погодили термін дії ліцензій на частоти для 5G.
Згідно з рішенням, ліцензії будуть видаватися на термін в 20 років. Індустрія лобіювала термін дії ліцензій в 25 років.


За повідомленням видання Electronics Weekly, дане рішення відкриває можливість проведення аукціону частот, необхідних для запуску технології 5G. Очікується, що дані аукціони пройдуть до 2020 року. Країни ЄС будуть використовувати діапазон 3.6 ГГц і діапазон міліметрових хвиль 26 ГГц.

«Ми закладаємо основу для розгортання технології 5G по всій Європі. Її поява є життєво важливою, оскільки без якісного, першокласного зв'язку неможлива поява багатьох додатків - починаючи від підключаємих автомобілів до смарт-міст і телемедицини. Тому давайте тепер скоріше узгоджувати інші запропоновані нами пункти, що стосуються нового зводу правил, що регулюють ринок телекомунікацій в ЄС», - заявив віце-президент Єврокомісії з питань єдиного цифрового ринку Андрус Ансіп.

Переговори по інших пунктах Європейського кодексу електронного зв'язку тривають. Мета його прийняття полягає в тому, щоб прийняти якомога швидше таке рішення, яке б, нарешті, зупинило відставання країн Європи в цій сфері від Китаю і Кореї.

«В ЄС готові до активного впровадження технології 5G, - каже єврокомісар з питань цифрової економіки і суспільства Марія Габріель. - Цією політичною угодою законодавці офіційно затвердили запропоновану нами в жовтні минулого року дорожню карту впровадження 5G, що відкриває дорогу для створення гігабітної спільноти 5G, яка, на думку Комісії, має з'явитися до 2025 року. Прийшов час це робити. І це може статися лише в тому випадку, якщо телекоми, вертикальна індустрія і державні органи вирішать об'єднати зусилля і рухатися в одному напрямку».

В ЄС сповнені надій на те, що технологія 5G прискорить процес появи самохідних автомобілів, смарт-міст, бездротових технологій віртуальної реальності і служб доступу до надшвидкісного мобільного інтернету.

Борис Скуратівський

- 06 березня, 2018



RATVODДата: Четвер, 08.03.2018, 19:36 | Повідомлення # 81
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28363
Статус: Оффлайн
Євросоюз і США прискорюють

процес впровадження
5G




Європейський парламент і Конгрес США роблять кроки для прискорення процесу
законодавчого врегулювання питань, пов'язаних з 5G. Керівні органи ЄС досягли
попередньої угоди, а в Конгресі США проголосують за проведення аукціону частот.


Політики по обидва боки Атлантики зробили ряд кроків, спрямованих на посилення адаптації законодавства до реалій мереж 5G, запуск яких намічений на 2019 рік.

Двома окремими рішеннями Європейський Парламент, Рада Європи та Єврокомісія досягли попередньої згоди щодо нових правил з регулювання ринку телекомунікацій і використання частот, а в Конгресі США проголосують за можливість проведення до кінця поточного року аукціону частот, необхідних для запуску 5G.

Рішення, прийняті в ЄС, передбачають ряд ключових заходів - таких, зокрема, як доступність частотного спектру до 2020 року і 20 років інвестиційної передбачуваності, узгоджені і засновані на попередніх угодах по гармонізації спектру, усунення можливих транскордонних перешкод і спрощення регулювання роботи невеликих сот.

«Ми закладаємо основу для розгортання технології 5G по всій Європі. Її поява є життєво важливою, оскільки без якісного, першокласного зв'язку неможлива поява багатьох додатків - починаючи від підключаємих автомобілів до смарт-міст і телемедицини. Тому давайте тепер скоріше узгоджувати інші запропоновані нами пункти, що стосуються нового зводу правил, що регулюють ринок телекомунікацій в ЄС », - говорить віце-президент Єврокомісії з питань єдиного цифрового ринку Андрус Ансіп.

«Даною політичною угодою законодавці офіційно затвердили запропоновану нами в жовтні минулого року дорожню карту впровадження 5G, яка відкриває дорогу для створення гігабітної спільноти 5G, яка, на думку Комісії, має з'явитися до 2025 року. Прийшов час це робити, - додає єврокомісар з питань цифрової економіки і суспільства Марія Габріель. - Це станеться лише в тому випадку, якщо сектор телекомунікацій, вертикальні індустрії і державні органи погодяться об'єднати свої зусилля і рухатися в одному напрямку ».

Однак галузевий орган індустрії телекомунікацій ETNO звинувачує ЄС у відсутності амбіцій.

«Технологія 5G занадто важлива для Європи, що не допускає прийняття будь-яких компромісних рішень, що відходять від первинних амбіцій, - говорить генеральний директор ETNO Ліз Фур. - Майбутні ліцензії повинні посилити впевненість у збереженні статус-кво, а використання ефективної системи експертних оцінок повинно гарантувати довіру до політики розподілу спектру».

Тим часом, в Конгресі США може вирішуватися важливе питання. Голова Федеральної комісії з електрозв'язку (FCC) Аджіт Пай озвучив плани провести до кінця року аукціон на частоти міліметрового діапазону.

Він передбачає продаж в листопаді частот в смузі 28 ГГц, однак для продажу частот в діапазоні 24 ГГц відразу ж після цього потрібен дозвіл.

«У спільному проекті обох партій і обох палат перше місце відводиться споживачам і питань зміцнення критичної інфраструктури зв'язку, що виведе США на передові позиції в глобальній гонці до 5G і поліпшенню якості роботи Інтернету по всій країні», - йдеться в заяві сенаторів Грега Волдена, Френка Полона, Джона Тюна і Білла Нельсона.

Ці чотири сенатора представляють партії республіканців і демократів, що вказує на те, що законопроект отримав міжпартійну підтримку.

США беруть участь в глобальній гонці за лідерство в сфері розвитку мереж наступного покоління, а такі американські оператори як Verizon і AT & T озвучили плани запустити 5G вже до кінця поточного року або в 2019.

Борис Скуратівський

- 07 березня, 2018



RATVODДата: Середа, 21.03.2018, 21:07 | Повідомлення # 82
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28363
Статус: Оффлайн
У Швейцарії до кінця року планують

запустити зв'язок в стандарті
5G




У компанії Swisscom озвучили плани щодо запуску в Швейцарії до кінця 2018 року мобільної мережі
в стандарті 5G. Це зробить Швейцарію однієї з перших у світі країн, де буде доступна дана послуга.


Незважаючи на наявність таких наполеонівських планів, в компанії визнають, що перші мобільні пристрої, які можна підключати до стандарту, навряд чи з'являться в продажу до 2019 року, а також додають, що терміни можуть коригуватися через «невеликі зміни в регуляторних параметрах».

У прес-релізі компанії Swisscom згадується про співпрацю з компанією Ericsson, завдяки якій було отримано необхідне програмне і апаратне забезпечення, а також йдеться про те, що «незабаром» в країні буде встановлена ​​перша щогла мережі 5G. Забезпечити доступність послуги в деяких регіонах Швейцарії планується до кінця поточного року. «Широкого» покриття слід очікувати до 2020 року.

У Swisscom додали, що ранній запуск такої мережі в Швейцарії приверне в країну компанії, які бажають працювати над подальшим розвитком даної технології.

Запуск мобільної мережі в стандарті 5G поставить Швейцарію в число перших країн у світі, які зважилися на впровадження даної технології. Незважаючи на те, що більшість європейських операторів планує запуск даної технології на 2019 і 2020 роки, багато операторів Європи планують вже в цьому році запустити тестові мережі в окремих регіонах ряду країн.

У 2017 році влада Італії заявили, що плану випередити решту Європи на рік, запустивши вже в 2018 році окремі елементи мережі 5G, а в 2019 році почнуть запускати технологію по регіонах.

- 21 березня, 2018

Редакція
RATVODДата: Четвер, 29.03.2018, 22:43 | Повідомлення # 83
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28363
Статус: Оффлайн
Нові правила ЄС щодо мобільності

перегляду контенту вступають в силу




1 квітня в силу вступають нові правила Європейського Союзу,
що дають користувачам аудіовізуальних платформ переглядати контент
під час перебування поза територією своєї рідної країни в ЄС
.


Нові правила мають безпосереднє відношення лише до платних платформ, однак, провайдери безкоштовних послуг можуть керуватися ними за власною ініціативою. Згідно з нормами цього закону, провайдери інтернет-платформ повинні надавати своїм клієнтам можливість транскордонного доступу до своїх тарифних планів, без необхідності купувати окрему ліцензію для інших територій, де вони перебувають тимчасово, при дотриманні гарантій прав власників контенту.

Провайдери платних інтернет-платформ, серед яких - платформи з фільмами і телепрограмами - зобов'язані забезпечувати своїм передплатникам можливість доступу до аналогічних за наповненням і каталогу послуг по всій території ЄС.

Згідно з текстом даного зводу правил, можливість «мобільного доступу» до контенту стосується ситуацій, коли передплатник тимчасово перебуває за кордоном - наприклад, перебуваючи у відрядженні або у відпустці. Втім, в тексті правил немає чіткого свідчення про те, що саме підпадає під поняття «тимчасово». Право визначення країни проживання передплатників залишено провайдерам послуг.

Провайдери безкоштовних платформ можуть добровільно прийняти дані правила. Ті з них, хто виявлять таке бажання, повинні будуть слідувати тим же нормам, що і провайдери платного контенту. Зокрема, їх передплатникам доведеться входити в свій обліковий запис для використання послуги.

Контент громадських мовників також може потрапляти під дію цих же правил - регулювання залежить від того, чи на всіх пристроях споживач може отримувати доступ до послуги, або лише на деяких. Громадським мовникам також або доведеться стягувати за доступ до контенту певну плату, або підкорятися певним правилам, регулюючим такий доступ - наприклад, ввести реєстрацію і облікові записи - на добровільній основі.

Втім, провайдери послуг доступу до платного контенту не мають права стягувати додаткову плату за мобільність доступу до контенту.

Дані правила не поширюються на контент, пропонований в країнах ЄС, відмінних від країни проживання, і мобільність пропонується лише на тимчасовій основі. Принцип широкої мобільності, запропонований Єврокомісією, не отримав належної підтримки в Європарламенті, який проголосував за те, щоб обмежити мобільність сферою новин і програм про поточні події. Пропонована норма про регулювання сфери онлайн-трансляцій та ретрансляції радіо- і телепрограм все ще знаходиться на стадії обговорення в рамках дискусії між різними органами ЄС.

За оцінками Єврокомісії, вже на початковому етапі можливостями, наданими транскордонної мобільністю контенту, скористається близько 5.7% споживачів в країнах ЄС, а в наступні два роки їх кількість збільшиться вдвічі.

У спільній заяві віце-президента Єврокомісії Андрюса Ансіпа, єврокомісара з питань єдиного цифрового ринку Марії Габріель, єврокомісара з питань IT і зв'язку Івайло Московський, а також членів Європарламенту Павла Свободи і Жан-Марі Кавада, йдеться, що «узгодження принципів мобільності контенту є прекрасним результатом тісної співпраці між органами ЄС і зацікавленими європейськими компаніями» і «реальним кроком на шляху до створення справжнього єдиного європейського цифрового ринку».

«У центрі всіх наших цифрових ініціатив перебувають громадяни. З 1 квітня ви можете подорожувати по всій території ЄС, не пропускаючи при цьому свої улюблені фільми, телепрограми, спортивні трансляції, ігри і можливості читати електронні книги, на які ви підписалися в країні свого постійного проживання. Дані правила поширюються на платні послуги, однак, провайдери безкоштовного контенту можуть прийняти їх на свій розсуд. Свої переваги від нових правил отримають і постачальники онлайн-контенту. Їм більше не доведеться купувати ліцензії на інші території, куди подорожують їх передплатники, - заявили вони. - [b]Зняття бар'єрів, що заважали європейцям подорожувати разом з цифровими медіа та підписками на контент - ще один успіх у розвитку Єдиного цифрового ринку в інтересах наших громадян, який пішов за скасуванням плати за роумінг - вона, нагадаємо, зникла в Європі з червня 2017»
[/b].

Борис Скуратівський

- 29 березня, 2018



RATVODДата: Неділя, 01.04.2018, 08:42 | Повідомлення # 84
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28363
Статус: Оффлайн
Українські оператори почали запускати 4G



Мобільні оператори Vodafone Україна і lifecell заявили про запуск мережі швидкісного 4G-інтернету.


Мобільний оператор lifecell почав надавати послуги зв'язку 4G в 22 обласних центрах, а також в Краматорську і Сєвєродонецьку.

За повідомленням прес-служби Vodafone мережу четвертого покоління найближчим часом буде запущена в 28 українських містах.

Сьогодні 4G-зв'язком можуть скористатися абоненти оператора, які проживають в наступних містах:

Київ і міста Київської області: Бровари, Бориспіль, Вишневе, Ірпінь, Чабани;
Дніпро, Павлоград (Дніпропетровська обл.);
Харків, Куп'янськ (Харківська обл.);
Запоріжжя, Енергодар, Бердянськ (Запорізька обл.);
Львів;
Полтава;
Суми;
Івано-Франківськ, Паляниця, Яремче (Івано-Франківська обл.);
Ужгород, Мукачево (Закарпатська обл.)
Чернівці, Новоселиця (Чернівецька обл.);
Луцьк;
Кропивницький;
Одеса, Ліманка (Одеська обл.);
Херсон.




З запуском зв'язку четвертого покоління українці зможуть з великим комфортом користуватися мобільним інтернетом і сервісами на базі 4G (LTE), такими як стрімінг HDTV, онлайн-ігри, більш активно використовувати хмарні сервіси, а також нові напрямки: «інтернет речей», телемедицина, smart -управління енергетикою і сільським господарством, електронні мобільні гаманці.

Щоб скористатися новими послугами, користувачеві необхідно мати SIM-карту з підтримкою стандарту 4G/LTE (USIM-картка) і смартфон з підтримкою мінімум 4G/LTE.

Віталій Мосейчук

- 30 березня, 2018



RATVODДата: Четвер, 05.04.2018, 09:16 | Повідомлення # 85
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28363
Статус: Оффлайн
Грошей більше немає. Частина перша


"Гроші є тільки у одного гравця" ©

Довгоочікуваний запуск 4G-мереж супроводжується примітним дисонансом
в коментарях державних мужів і керівництва операторських компаній.


Поки перші б'ють в литаври і славлять світанок нової епохи, другі скаржаться на те, що «наш ринок нікому не потрібен» і «гроші є тільки у одного гравця».

Пару тижнів тому журналіст одного з видань запитав мою думку про позику, взятою Vodafone для участі в 4G-тендері. Я відповів в тому дусі, що в такого роду запозиченнях немає нічого особливого. Основний акціонер ПрАТ «ВФ Україна» (ТМ Vodafone) Володимир Євтушенков впав у немилість і переживає не найкращі часи. У цій ситуації компанія змушена залучати кошти на зовнішніх ринках, що не так вигідно, як залучення коштів акціонерів, але аж ніяк не смертельно. Загалом, пояснював я журналісту, нічого особливого. Однак нові подробиці угоди, оприлюднені Лігою, змусили мене переглянути свою думку.

Для того, щоб взяти в борг 90 млн. Євро компанія заклалаі не п'яту частину, як повідомляв у січні Інтерфакс, а третину свого майна на суму 4,6 млрд. грн. З цих грошей 2,97 млрд. становить забезпечення тіла кредиту, а ще 1,6 млрд. грн. - відсотків. Кредитні кошти призначені для придбання 4G-ліцензій і нового обладнання.

Пазл зійшовся, коли я прочитав коментарі керівника Київстар: «Чернишов говорить, що Київстар не довелося брати кредит під 4G. «Своїх грошей вистачає», - уточнив він. На двох 4G-тендерах Київстар витратив 3,8 млрд грн. Швидше за все, оператору це під силу, оскільки в 2017 році його прибуток до вирахування податків (EBITDA) склав 9,2 млрд грн.» Для порівняння, за підсумками 2017 року Vodafone отримав 2,2 млрд грн чистого прибутку, заплативши за 4G-частоти 2,4 млрд. грн.

Ріже око і нікчемність суми, заради якої гравець №2 змушений брати кредит, і розмір застави, і сама ідея валютної позики, яку доведеться погашати за рахунок надходжень в гривні. Як так вийшло, що жалюгідні 90 млн. Євро становлять 20% всіх активів другої за розміром компанії телеком-ринку? В іншому матеріалі Ліги, датованому 2016 роком, наводяться відомості про капіталізацію операторів «великої трійки» в ретроспективі. Якщо в 2007 році вартість лідера українського ринку оцінювалася в $ 8 млрд., то зараз, за ​​різними оцінками, вона складає від $ 697 млн. до $ 892 млн. Зменшилася в десять разів за десять років, панове.

Катастрофічне падіння вартості учасників національного ринку мобільного зв'язку - відправна точка для будь-яких міркувань про їх сьогодення і майбутнє.

Таємниця третього гравця


Отже, гравець №2 змушений закладати своє майно, щоб заплатити за частоти для 4G, тобто не має достатньо вільних коштів. Гравець №1 обійшовся власними силами. А що ж гравець №3?

Головним сюрпризом тендера на частоти в діапазоні 1800 МГц стала відмова lifecell від спроб наростити свій портфель частот в цьому діапазоні. Офіційна позиція компанії звучить наступним чином:

... Після першого (січневого) тендера на 2,6 ГГц компанія і так має найбільшу кількість частот в перерахунку на одного абонента. Компанія тоді виторгувала два перших лота, включаючи найбільший. Так що більше витрачати вони не планували спочатку. "Цього достатньо. Ми заплатили і отримали, скільки запланували заздалегідь. Замість того, щоб витрачати надто багато грошей на частоти, ми збираємося вкладати в нашу інфраструктуру і якість послуг ", - зазначив Язиджі.

Загалом, «не дуже-то й хотілося».

Є дві причини, за якими рішуче неможливо прийняти на віру пояснення компанії. По-перше, освоєння частот в діапазоні 2600 МГц набагато дорожче ніж для 1800 МГц.


Мал. 1 Оцінка кількості БС для покриття території в різних діапазонах


При цьому варто врахувати, що в разі 1800 МГц частот українським операторам не тільки не потрібно будувати нові позиції, але в більшості випадків можна обійтися і без закупівель додаткового обладнання. Останні кілька років оператори активно замінювали морально застаріле обладнання базових станцій (БС) на сучасні Мультистандартні рішення. Щоб 4G-ready БС почала обслуговувати абонентів в цьому стандарті, досить віддалено активувати відповідний режим і донастроіть антени, що теж проводиться дистанційно, без виїзду фахівців на позицію. З огляду на цей фактор, сукупні витрати на освоєння 2600 МГц діапазону радикально, у багато разів перевищують такі для 1800 МГц.

По-друге, з моменту своєї появи на світло тринадцять років тому ТОВ «Астеліт» / »Лайфселл» (ТМ life:) / lifecell) скаржиться на нерівномірний розподіл ключового в цьому бізнесі ресурсу - частот. Частоти, дійсно, розподілені вкрай нерівномірно, причому, що дуже цікаво, з відома і за сприяння самої компанії.

У 2009 році в результаті злиття «Українських радіосистем» і «Київстар» лідер ринку консолідував у себе близько половини частотного ресурсу країни. У «Астеліт» / »Лайфселл» була можливість заблокувати це об'єднання і компанія навіть сподобилася призупинити його руками СЕО компанії Тансу Єена. Однак потім акціонери без будь-яких пояснень прибрали Еєна, а його наступник Юрій Курмаз розблокував процес, заявивши, що не знаходить підстав говорити про загрозу надконцентрації частот.

Хоча ця дивна, якщо не сказати сильніше, історія не залишає туркам права обурюватися ситуацією з частотами, буквально через пару років вони відновили скаржитися на життя і вимагати сатисфакції. Взимку 2017 року, напередодні консультацій про порядок проведення 4G-тендерів, попередній СЕО lifecell Бурак Ерсой намагався розіграти «золоту акцію», вимагаючи в обмін на сприяння вагон і маленький візок всіляких преференцій. Особливе місце в цьому переліку займало перерозподіл 1800 МГц на користь lifecell. Це підтверджує, що питання з частотами в діапазоні 1800 МГц є для компанії цілком актуальне.

Однак в результаті проведення тендеру ми бачимо дивну картину. На момент його проведення 1800 МГц спектр ділився між операторами «великої трійки» в пропорції 51% -32% -17%. У lifecell була можливість на додачу до гарантованого лоту прикупити собі додатково хоча б 5 МГц, наростивши частку до 27%, тобто більш ніж в півтора рази. Замість цього вона відмовилася від участі в торгах, отримавши в результаті всього лише 20% загального обсягу цих частот, всього на 17% більше, ніж мала раніше.

Протиріччя між офіційною позицією компанії і загальновідомими обставинами можна пояснити припущенням, що у неї просто не знайшлося достатньо грошей на боротьбу за додаткові частоти. Через це компанія мінімізувала свої витрати на придбання ліцензій, благо умови другого тендеру забезпечили їй гарантований фрагмент спектру за фіксованою ціною, а на першому можна було трохи заощадити, купуючи несуміжні смуги частот.

Ці умовиводи я зробив після прочитання матеріалу про подробиці 4G-позики Vodafone, датованого 20 березня. А через кілька днів мені на очі потрапило інтерв'ю Ольги Устинової, де перша особа компанії прямим текстом стверджує, що «тільки у одного оператора є гроші, щоб заплатити за ліцензії в 1,8 ГГц». Інтерв'ю в цілому можна охарактеризувати як мінорне, його тональність вельми відрізняється від бравурних реляцій представників держави.

Уже не тільки аналіз поведінки, а й публічні заяви учасників тендерів на 4G-ліцензії дозволяють говорити про надмірні фіскальні навантаження на учасників ринку.

Почім частоти для народу?


Спроби Олега Ляшко розгойдати скандал навколо вартості ліцензій залучили до цієї теми увагу громадськості. Перший і, здається, єдиний виразний матеріал з даного питання належить Сергію Цибе з юридичної фірми Астерс. Він запропонував порівняльний аналіз вартості частот, які були отримані на торгах в різних країнах. Щоб врахувати відмінність в масштабах, використана вартість 1 МГц, приведена до чисельності населення.


Мал. 2 Аукціони на 1,8 ГГц


Впадає в очі, що частоти в діапазоні 2600 МГц обійшлися українським операторам набагато дорожче середньоєвропейських, тоді як в разі 1800 МГц вони практично збіглися. При цьому перші були продані практично за номіналом, а другі - на 35% дорожче, тобто початкова ціна на 2600 МГц була завищена ще сильніше. Як показано вище, комерційний потенціал цього діапазону багато менше, що робить відмінність у вартості частот вже зовсім несподіваним.


Мал. 3 Аукціони на 2,6 ГГц


Пояснення даного феномену можна знайти в розлогому інтерв'ю Олександра Животовского. Схема розрахунку «справедливої ​​компенсації», за допомогою якої відома «ММДС-Україна» обґрунтовувала свої претензії на 500 млн. гривень відступних, в разі компенсації за частоти «великої трійки» давала нечувані 50 мільярдів. Помикавшись, Комісія вирішила зайти з іншого боку і зупинилася на схемі «хоч греблю гати, але не більше 25% від стартової ціни». Відповідно, у неї виник мотив задерти ціни на 2600 МГц частоти, щоб не миттям, так катанням забезпечити Рінату Леонідовичу належні йому за конкретним державним поняттям півмільярда.

Взагалі кажучи, такого роду графіки - не бозна-яка справа. Шкода, що радник юридичної фірми виявився єдиним, хто знайшов бажання і час взяти в Мережі один з безлічі аналітичних матеріалів і додати пару цифр по Україні. Можна взяти звіт «International benchmarking of 900MHz and 1800MHz spectrum value», підготовлений для британського регулятора в 2013 році. Можна взяти зовсім свіжий «Effective Spectrum Pricing in Europe: Policies to support better quality and more affordable mobile services». У ньому є дані про те, як корелює вартість частот і ступінь розвитку бездротових технологій, виражена як місце країни у відповідних рейтингах. Чим більше грошей намагається злупити з учасників ринку уряд, тим гірші справи з телекомунікаціями, так можна описати цю залежність.


Мал. 4 Залежність рівня розвитку технологій від вартості частот


Однак всі ці матеріали мають істотний недолік з точки зору аналізу того, що відбувається саме у нас. Будь-яка зі згаданих у них країн має показники ринку мобільного зв'язку - що обсяг, що ARPU, - у багато разів більше, ніж в Україні. Що толку порівнювати результати недавніх тендерів з вартістю 1 МГц частот в Польщі або Туреччині, якщо сукупна виручка тамтешніх операторів становить чи то п'ять, чи то сім мільярдів доларів, тобто в чотири-п'ять разів більше? Очевидно, що розмір ринку і прибутковість від одного абонента прямо впливає на повернення інвестицій.

Недостатньо привести вартість частот до чисельності населення, необхідно враховувати і драматичну різницю економічних показників. Як приклад подібних розрахунків наведу фрагмент аналізу, який був підготовлений однією з консалтингових компаній на замовлення «великої трійки». У ньому вартість частот наводиться до розміру ВВП за курсом, в якому врахована різниця купівельної спроможності.



Якщо дивитися на результати тендеру з цього ракурсу, держава обдерла операторів як липку.


З цього ракурсу поведінка lifecell виглядає цілком раціонально. Опинившись у безвихідному становищі, компанія прийняла рішення мінімізувати свої вкладення в придбання ліцензій. Залишається питання як вона в цьому положенні опинилася? Хто в цьому винен?

Про це поговоримо в наступній частині.

Роман Химич

- 04 квітня, 2018



RATVODДата: Четвер, 12.04.2018, 09:26 | Повідомлення # 86
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28363
Статус: Оффлайн
На руднику в Канаді будують

найглибшу
LTE-мережу




У Канаді на глибині трьох кілометрів під землею буде розгорнута найглибша мережа LTE Advanced,
яка підвищить безпеку процесу видобутку, забезпечить ефективність проведення робіт
і надасть підтримку сценаріїв використання IoT.


Ericsson і Ambra Solutions почали будівництво найглибшої в світі мережі LTE Advanced для компанії Agnico Eagle. Мережа буде розгорнута на території золоторудного родовища Ла-Ронд, розташованого в регіоні Абітібі в канадській провінції Квебек.

На глибині трьох кілометрів під землею мережа LTE-A забезпечить мобільну передачу голосу і даних. Крім того, на базі цієї мережі будуть запущені кілька сценаріїв Інтернету Речей для підвищення безпеки робіт, що проводяться з видобутку золотоносної руди.

Мережа буде побудована на основі продуктів портфеля Ericsson Radio System з підтримкою 5G NR, в числі яких рішення для бездротової передачі даних і оновлюється програмне забезпечення, призначене для масового розгортання IoT-додатків, які збирають дані від сенсорів.

11 квітня, 2018.

Редакція


RATVODДата: Неділя, 15.04.2018, 22:27 | Повідомлення # 87
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28363
Статус: Оффлайн
CCS Insight: в 2020 році кількість 5G-підключень

досягне позначки в
60 мільйонів




У CCS Insight поліпшили прогноз щодо запуску 5G, з огляду на потужний індустріальний імпульс,
який відзначається в останні шість місяців, вказавши при цьому, втім, на те,
що Європа продовжує відставати в даному процесі від США і країн Азії.


У дослідницькій фірмі прогнозують, що в 2020 році число 5G підключень по всьому світу досягне позначки в майже 60 мільйонів, що більш ніж на 50% перевищує дані з попереднього прогнозу, зробленого в жовтні 2017 року.

А в 2021 році, згідно з прогнозами CCS Insight, у всьому світі буде 280 мільйонів 5G-підключень - на 25% більше, ніж в агентстві прогнозували раніше.

Очікується, позначки в 1 мільярд число 5G підключень досягне до середини 2023 року, а в 2025 році кількість таких підключень може досягти 2.7 мільярда.

Прогнози були переглянуті після того, як в грудні минулого року регуляторний орган - 3GPP - ратифікував технічні специфікації стандарту 5G, завдяки чому багато операторів з США і країн Азії почали планувати комерційний запуск даної технології вже на 2019 рік.

У CCS Insight пророкують появу в США перших комерційних мереж 5G - в обмежених масштабах - вже в кінці 2018 року.

Втім, в агентстві стверджують, що лідерство в цій сфері дуже швидко перейде до Китаю, і це трапиться після того, як перші подібні мережі почнуть запускатися на таких розвинених ринках, як Південна Корея, Японія і США.

Нові розрахунки вказують на те, що кількість 5G підключень в Китаї досягне позначки в 100 мільйонів в 2021 році, а до 2025 року перевалить за позначку в 1 мільярд. До цього часу на частку Китаю буде припадати 40% від усіх 5G підключень в світі.

У країнах Західної Європи кількість 5G підключень, згідно з прогнозами, перевалить за позначку в 100 мільйонів на початку 2023 року, при цьому в CCS стверджують, що даний регіон «схоже, відстав від лідерів так, як і не відставав ніколи раніше».

У звіті говориться про те, що незважаючи на те, що деякі європейські оператори виявляють підвищену цікавість до 5G, в цілому Західна Європа як і раніше «страждає» від фрагментації ринку, відсутності масштабу, регуляції, які посилюються і зацикленістю на мережах 4G.

«Ми прогнозуємо появу перших 5G-сумісних смартфонів вже в 2019 році, проте, їх кількість буде відносно невеликою, - заявила віце-президент CCS Insights з питань прогнозування Марина Койчева. - Справжній вибух може статися в 2021 році, коли по всьому світу буде продано більше 350 мільйонів 5G сумісних трубок».

Старший аналітик CCS Insight додав: «У галузі може виникнути проблема створення бізнес-моделей для інвестування в 5G, однак, це не зупиняє провідних операторів, які бажають похвалитися успішним запуском перших мереж».

«Конкуренція і потреба в нових ємностях є основними рушійними силами раннього розвитку, однак, це може привести до нереалістичним очікуванням щодо початкових можливостей мереж».

Дана новина збіглася у часі з іншою важливою подією: на цьому тижні чотири основних мобільних оператори Великобританії - EE, Three, O2 і Vodafone - успішно подалися на аукціон частоти для розвитку 5G. Аукціон, який також включав ряд частот для 4G, приніс в загальній складності 1,356 мільярда фунтів стерлінгів (1,55 мільярда євро).

Борис Скуратівський

- 13 квітня, 2018



RATVODДата: П`ятниця, 20.04.2018, 08:40 | Повідомлення # 88
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28363
Статус: Оффлайн
Дослідники: через Telegram поширюються HTTP-інжектори

для крадіжки підключень до інтернету




Дослідники з Flashpoint виявили кілька каналів обміну повідомленнями в Telegram, які використовуються
для обміну HTTP-інжекторами, що дають можливість отримувати безкоштовний доступ до мобільного інтернету.


Дослідницька фірма виявила сплеск подібної активності в Бразилії, Колумбії та інших країнах Латинської Америки. Особи, зацікавлені в отриманні HTTP-інжекторів або обміну ними використовують для цього зашифровані канали в Telegram. Зокрема, виявлено португальський канал, який об'єднує 90 000 учасників, в якому пропонуються інжектори, розраховані на роботу з телекомунікаційними компаніями з Латинської Америки.

Принцип роботи HTTP-інжектора полягає в підключенні до SSH / Proxy з клієнтським заголовком. У Flashpoint заявили, що помічали підключення, які здійснювалися за допомогою пристроїв з нульовим балансом на SIM-карті. Потім, використовуючи мобільний браузер, пристрій підключався до сайту без даних, уникаючи підключень до так званих Captive-порталів, які потребують сплати платежів. Наступним кроком є ​​встановлення підключення з використанням SSH-проксі, що дає можливість отримувати безкоштовний доступ до інтернету.

«Однією з можливих причин, за якими кіберзлочинці настільки вільно обмінюються файлами HTTP-інжекторів, є бажання забезпечити більше охоплення зламаної інфраструктури, яка використовується в якості проксі для HTTP- інжекторів, маскуючи тим самим їх власні незаконні дії», - йдеться в публікації.

Борис Скуратівський

- 18 квітня, 2018



RATVODДата: Понеділок, 07.05.2018, 18:30 | Повідомлення # 89
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28363
Статус: Оффлайн
Що робити мобільним операторам в епоху IoT?

Поради
Ericsson




Нове дослідження Ericsson «Стратегії Інтернету речей» (Exploring IoT Strategies) дає унікальні інсайти
від 20 лідируючих світових мобільних операторів по їх позиціонуванню та ролі на ринку Інтернету речей (IoT).


Всі опитані мобільні оператори погоджуються, що створення додаткових джерел доходу є основною причиною для їх виходу на ринок IoT. У той же час провайдери телеком-послуг йдуть різними шляхами для досягнення цієї мети, а 70 відсотків опитаних компаній все ще не мають чіткої стратегії в цьому напрямку.

Дослідження Ericsson визначило чотири можливих ролі мобільних операторів на ринку Інтернету Речей:



Більшість операторів бачить перші дві ролі в якості основної можливості для зростання вже зараз. Йдеться про запуск нових технологій, призначених спеціально для передачі IoT-даних (Cat-M1 і NB-IoT). Основна їхня відмінність від існуючих мобільних мереж полягає в розширенні зони покриття, для досягнення тривалої автономної роботи батареї і низької вартості пристроїв, що підтримують ці стандарти. Обидва ці стандарти можливо розгорнути поверх існуючих мереж LTE (4G).

Незважаючи на першочерговий фокус операторів на надання послуг зв'язку для передачі даних пристроїв Інтернету речей, 80% опитаних мобільних операторів в майбутньому планують розробляти власні комплексні IoT-пропозиції. В першу чергу глобальні мобільні оператори планують фокусуватися на розробці IoT-сервісів для корпоративних клієнтів. Підключена логістика, автомобілі, розумні міста, промислова автоматизація - це найбільш часто згадувані пріоритети учасників дослідження.

Піонерам галузі вже вдалося реалізувати кілька проектів в цьому напрямку. Наприклад, один з європейських операторів в партнерстві з виробником теплових насосів розробив комплексне IoT рішення для дистанційної діагностики обладнання, що включає в себе, крім послуг зв'язку, сенсори і хмарну платформу для обробки даних. Інший оператор пропонує абонентам рішення, що перетворює будь-який автомобіль старше 2001 року в «розумний» за допомогою бортового пристрою, додатки на смартфоні і хмарної платформи для управління даними.

Джефф Траверс, керівник напрямку IoT, Ericsson, коментує: «Дослідження підтверджує важливість технології Інтернету речей, як для існуючого, так і для майбутнього бізнесу мобільних операторів, незалежно від їх географії. Вивчаючи IoT як новий тип бізнесу, оператори інвестують в нові технології і розробляють нові бізнес-моделі, засновані на партнерстві і непрямих каналах. Вони також створюють нові способи використання IoT-послуг на основі підписок і онлайн-сервісів».

- 07 травня, 2018

Редакція


RATVODДата: Понеділок, 02.07.2018, 21:10 | Повідомлення # 90
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28363
Статус: Оффлайн
lifecell, Vodafone і «Київстар» запустили в Україні

зв'язок четвертого покоління в діапазоні 1,8 ГГц




1 липня телекомунікаційні оператори lifecell, Vodafone Україна і «Київстар»
почали процес по запуску 4G-зв'язку в діапазоні 1800 МГц (1,8 ГГц)


Про це редакцію Mediasat повідомили в прес-службах компаній.

Так, згідно з озвученою інформацією, 4G-інтернет (LTE-1800) від Vodafone Україна став доступний користувачам в 50 населених пунктах на території 10 областей.

Оператор lifecell забезпечив покриття зв'язком четвертого покоління в діапазоні 1800 МГц 232 населених пунктах в 18 областях України.

«До кінця року оператор планує забезпечити покриття новим поколінням зв'язку для 1500 населених пунктів, при цьому 50% населення України отримають доступ до технології 4.5G», - додали в прес-службі lifecell.

У свою чергу «Київстар» поки запустив 4G в діапазоні 1,8 ГГц тільки в Києві, щоб забезпечити «килимове» покриття на всій території столиці. 3 липня оператор планує запустити LTE-1800 в Одесі, 5 липня - у Львові, а потім і в інших обласних центрах України.

Нагадаємо, українські оператори стільникового зв'язку почали запуск мереж 4G-зв'язку в діапазоні 2600 МГц (2,6 ГГц) в кінці березня поточного року.

Більш детально з 4G-покриттям можна ознайомитися на сайті «Київстар», Vodafone і lifecell.

02 липня, 2018.

Редакція


Форум TV-SAT » « Хоббі наших користувачів » » Мобільний Інтернет та Зв'язок » Новини мобільного Зв'язку та Інтернету
Пошук:

Copyright TV-SAT © 2009-2024