FORUM TV-SATЧетвер
28.03.2024, 18:40

Вітаю Вас Гість | RSS

[ ] · Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS · Load-SP · Load-AS· · Перекладач translate ]
Форум TV-SAT » « Новини Супутникового ТБ » » Супутникові новини » СУПУТНИКИ. Запуски. Проекти. Контракти. (Профілактика. Неполадки. Аварії.)
СУПУТНИКИ. Запуски. Проекти. Контракти.
RATVODДата: П`ятниця, 01.05.2009, 01:10 | Повідомлення # 1
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28343
Статус: Оффлайн
Запуски супутників

Проекти. Контракти. Профілактика. Неполадки. Аварії.




Всі, хто викладає новини будь-якого роду,

повинні виставляти посилання на першоджерело !!!


Посилання повинно виглядати так: і бути активним
RATVODДата: Субота, 23.03.2019, 12:11 | Повідомлення # 1231
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28343
Статус: Оффлайн
Arianespace: Супутники O3b будуть

виведені на орбіту на початку
квітня




Arianespace відправить в космос ракету-носій «Союз»
з британськими супутниками O3b
4 квітня.


Компанія підтвердила перенесення запуску, який повинен був відбутися 29 березня, пише РИА Новости.

Згідно з даними, запуск був відкладений у зв'язку з тим, що було перенесено відправлення в космос ракети Vega з італійським космічним апаратом PRISMA.

Відзначається, що запуск, який відбудеться 4 квітня, стане частиною реалізованої програми з надання бюджетного доступу в інтернет.

«У 2013-2018 роках за допомогою чотирьох ракет «Союз» з космодрому Куру на орбіту були виведені 16 британських супутників зв'язку O3b, призначених для недорогого високошвидкісного доступу в інтернет. Вони були побудовані європейською компанією Thales Alenia Space на замовлення британської компанії O3b Networks - стовідсоткової «дочки» європейського супутникового оператора SES», - повідомляє ресурс.

Нагадаємо, 27 лютого Arianespace вивела на орбіту шість супутників OneWeb за допомогою російської ракети-носія «Союз». Запуск відбувся з космодрому Куру у французькій Гвіані.

Лада Васюкова

- 22 березня, 2019



RATVODДата: Понеділок, 25.03.2019, 16:06 | Повідомлення # 1232
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28343
Статус: Оффлайн
KickSat 2 «випустив» в космос 100 мікросупутників



Фахівці з США вивели на орбіту понад 100 мініатюрних супутників.


Супутники Sprite, масою що не перевищують 5 грам, були «випущені» з космічного апарату KickSat 2, пише видання Слово і Дело.

«Супутники Sprite призначені для різних цілей і мають невеликий чіпсет розміром 3,5 на 3,5 сантиметрів і радіопередавач. Виконувати складні завдання вони не зможуть, проте розробники і не ставили собі за мету цей пункт», - передає ресурс.

Відзначається, що сам KickSat 2 був відправлений в космос ще в лютому і якийсь час був пристикований до Міжнародної космічної станції.

Нагадаємо, минулого тижня компанія Arianespace підтвердила перенесення запуску ракети-носія «Союз» з британськими супутниками O3b. Згідно з новими даними, відправлення відбудеться 4 квітня.

Лада Васюкова

- 25 березня, 2019



RATVODДата: Понеділок, 25.03.2019, 17:11 | Повідомлення # 1233
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28343
Статус: Оффлайн
Ракета Ariane 6 дозволить виводити на орбіту

відразу
36 чи 78 супутників OneWeb




В кінці 2020 року замовники зможуть використовувати
модернізовану версію ракети-носія Ariane 6.


У компанії Arianespace заявили, що в угоді про надання послуг запуску вказано проведення кваліфікованого запуску ракети типу Ariane 62, призначеного на другу половину 2020 року; дві модифікації ракети Ariane 6 (62, здатна вміщати 36 супутників OneWeb, або 64, яка може вивести на орбіту 78 апаратів), будуть готові до використання, починаючи з 2023 року.

Компанія OneWeb планує на першому етапі вивести на орбіту 648 супутників, які будуть обертатися навколо планети, забезпечуючи роздачу сигналу широкосмугового інтернету. Надалі планується вивести на орбіту тисячі додаткових супутників.

Іншими словами, компанія OneWeb може в кінцевому підсумку стати основним клієнтом Arianespace на найближчі п'ять і більше років.

У компанії OneWeb повідомляють, що її супутники будуть виведені першою ракетою Ariane 62 на навколополярну орбіту на висоту в 500 кілометрів, щоб потім піднятися на свою робочу орбіту. Компанія створює мережу LEO-супутників, які забезпечать можливість швидкісного доступу з низькою затримкою для цілого ряду ринків, включаючи сектор аеронавтики, морських перевезень, магістральних каналів зв'язку, комунальних мереж WiFi, служб швидкого реагування і багатьох інших.

Центральне місце в своїй місії компанія OneWeb також відводить питанню підключення шкіл і подолання цифрового розриву для жителів всієї планети. Після розгортання системи, супутникова угруповання OneWeb дозволить підключати до мережі призначені для користувача термінали 3G, LTE, 5G і WiFi, надаючи доступ до високошвидкісного Інтернету жителям всієї планети.

Новітня ракета Ariane 6 існує в двох модифікаціях - Ariane 62 і Ariane 64 - що дає компанії Arianespace можливість пропонувати замовникам широкий спектр послуг та рішень для запуску. Компанія OneWeb вже уклала контракт з Arianespace на 21 запуск ракети «Союз», що має гарантувати своєчасний запуск на орбіту угруповання, перші супутники з якої були успішно виведені в космос 27 лютого 2019 року з космодрому в Куру, Французька Гвіана, з території Космічного центру ( CSG).

Генеральний директор компанії OneWeb Едріан Штекель заявив, що очолювана ним компанія з радістю готова повідомити про укладення партнерської угоди з Arianespace, яка дозволяє запустити в космос додаткові супутники за допомогою ракети Ariane 6. Запуск перших супутників компанії OneWeb ознаменував собою початок реалізації місії з надання послуг зв'язку всім і кожному по всій планеті, і компанія дякує Arianespace за професіоналізм і фундаментальну роль в проведенні успішних запусків. З виведенням на орбіту перших шести супутників і підписанням контрактів з першими клієнтами компанія вступила в фазу комерціалізації і ще на один крок наблизилася до початку надання послуг зв'язку по всьому світу.

Борис Скуратівський

- 25 березня, 2019



RATVODДата: Середа, 27.03.2019, 17:58 | Повідомлення # 1234
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28343
Статус: Оффлайн
Thales Alenia Space почала серійне виробництво

супутників зв'язку з використанням
3D-друку




У компанії Thales Alenia Space заявили про впровадження технології 3D-друку в серійне виробництво
компонентів супутників зв'язку, що створюються на базі платформи Spacebus Neo.


У компанії Thales Alenia Space (TAS) повідомляють про початок використання технології 3D-друку в серійному виробництві компонентів супутників зв'язку, що створюються на базі повністю електричної платформи Spacebus Neo.

Компанія TAS вперше використовувала присадки в виробництві кілька років тому, створивши методом 3D-друку алюмінієві кронштейни антени для супутника TürkmenÄlem / MonacoSAT, запущеного в космос в 2015 році, а також тримачі
полімерних трубок для супутників групи Iridium NEXT.

Виробник аерокосмічних об'єктів домігся чималих успіхів у використанні присадок для потреб дослідження космосу. Наприклад, в 2017 році компанія брала участь в підготовці до запуску супутників зв'язку Koreasat 5A і Koreasat 7, в конструкції яких були використані найбільші на той момент компоненти, вироблені методом 3D-друку в Європі. В даний час в компанії планують нарощувати обсяги використання технології у виробництві серії повністю електричних супутників на базі платформи Spacebus Neo.

Платформа Spacebus Neo матиме чотири кронштейни для реакційних коліс з алюмінію і 16 кронштейнів для установки і направлення антени (ADPM): чотири з алюмінію і дванадцять - з титану.

Читайте також: 3D-друк заощадить творцям супутників час і гроші

Виробництво методом 3D-друку кронштейнів для реакційних коліс має задовольнити попит ринку при більш низьких - на 10% - витратах, і скорочення термінів виробництва на 1-2 місяці. Крім усього іншого, нова деталь на 30% легше і має поліпшену продуктивність.

Згідно з інформацією від компанії TAS, технологія метало-порошкової плавки, використана в даному процесі, дозволяє забезпечити серійне виробництво з високим ступенем індивідуалізації, прив'язавши конструкцію компонента до потреб конкретної місії.

Чотири кронштейни для реакційних коліс кожного з супутників були створені методом 3D-друку в вигляді двох наборів симетричних частин, а кути орієнтації і інтерфейси кронштейнів ADPM можна буде відрегулювати відповідно до їх конкретної функціії і положенням на кожному з супутників. Сполучні і кабельні фітинги були включені безпосередньо в загальну конструкцію, яка надрукована у вигляді монолітної деталі, що дозволяє уникнути додаткових вимог до складання.

Читайте також: Німецькі інженери «розпечатали» на 3D-принтері двигун для ракети-носія Ariane 6

Для виробництва габаритних (466x367x403 мм) кронштейнів реакційних коліс був встановлений і введений в експлуатацію найбільший в Європі порошковий 3D-принтер - Xline 2000R від компанії Concept Laser, що має виробничий відсік розміром 800x400x500 мм.

Перші чотири компоненти були інтегровані в супутник Konnect для французької компанії Eutelsat, який був успішно зібраний на початку цього місяця.
В майбутньому компоненти, вироблені методом 3D-друку, будуть встановлюватися і на інших супутниках, вироблених на базі платформи Spacebus Neo.

Борис Скуратівський

- 27 березня, 2019



RATVODДата: Понеділок, 01.04.2019, 19:54 | Повідомлення # 1235
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28343
Статус: Оффлайн
У Китаї запустили супутник «Тяньлянь II-01»



Китай вивів на орбіту ретрансляційний супутник «Тяньлянь II-01».


Запуск був здійснений з космодрому Січан в провінції Сичуань за допомогою ракети-носія «Чанчжен-3B», передає Укрінформ.

Згідно з даними, «Тяньлянь II-01» став першим з мережі апаратів, призначених для запуску другого покоління китайських супутників-ретрансляторів.

«Це перший супутник, який стане частиною мережі китайських супутників-ретрансляторів другого покоління і буде надавати послуги з ретрансляції даних, вимірювання, контролю та передачі даних для пілотованих космічних кораблів, супутників, ракет-носіїв та інших користувачів», - повідомляє ресурс.

Таким чином було покладено початок проекту по виведенню на орбіту супутників нового покоління, що мають більш високу швидкість передачі даних і працездатність, ніж апарати покоління «Тяньлянь I».

Нагадаємо, минулого тижня фахівці з США вивели на орбіту понад 100 мініатюрних супутників. Супутники Sprite, масою що не перевищують 5 грам, були «випущені» з космічного апарату KickSat 2.

Лада Васюкова

01 квітня, 2019



RATVODДата: Понеділок, 01.04.2019, 20:09 | Повідомлення # 1236
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28343
Статус: Оффлайн
В Україні почали проектувати новий супутник зв'язку.

Він забезпечить мовлення всіх українських телеканалів




Українські вчені об'єдналися для прискорення робіт по створенню нового телекомунікаційного супутника.


Провідні вчені різних технічних університетів України почали роботи з проектування та будівництва космічного апарату нового покоління, який зможе забезпечити супутникове мовлення всіх українських телеканалів, в тому числі у форматі ультрависокої чіткості. Про це кореспонденту Mediasat повідомило джерело в телеком-галузі, знайоме з цією справою.

За його словами, супутник буде створений українськими фахівцями з використанням тільки вітчизняних розробок і матеріалів, без залучення західних технологій. Робоча назва проекту - «Прибулець-1» (рос. «Пришелец-1»). На його створення група-розробників вже отримала близько 777 мільярдів новозеландських доларів, які будуть освоєні в найкоротші терміни.

Вчені обіцяють завершити проект протягом найближчих 2-3 років, потім залишиться відправити супутник на орбіту, але ця частина проекту вже не буде входити в їх обов'язки.

Точна дата запуску і підрядник пускових робіт поки не називаються, але співрозмовник Mediasat не виключає, що в проекті може взяти участь Китай.

Разом з тим джерело повідомило, що цей апарат стане основною платформою для поширення супутникового сигналу українських каналів, які планують найближчим часом ввести кодування.

«Супутник дозволить поширювати сигнал всіх українських телеканалів, в тому числі у всіх форматах - SD, HD і Ultra HD», - заявило інформоване джерело, що побажало зберегти анонімність.

Нагадаємо, в квітні 2017 року стало відомо про плани українських телеканалів минути етап HDTV, і зайнятися переведенням мовлення відразу на формат UHD/HEVC. Ще роком раніше повідомлялося про намір медіагрупи Trembita Ultra HD запустити в Україні телеканал Kozak 4K. Поряд з вищесказаним також інформувалося про винахід в нашій країні телебачення п'ятого покоління.

01 квітня, 2019.

Редакція


RATVODДата: Четвер, 04.04.2019, 08:59 | Повідомлення # 1237
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28343
Статус: Оффлайн
Нова технологія SmartSat дозволить

змінювати місії супутників після їх виведення на орбіту




Технологія, що дозволяє проводити нові місії і реалізовувати нові можливості
з «програмним проштовхуванням» буде готова до використання при запусках вже в цьому році.


У компанії Lockheed Martin заявили про початок використання в цьому році нової технології, яка дозволить змінювати місії супутників після їх виходу на орбіту. Супутники, запущені в космос рік, десять або навіть п'ятнадцять років тому, головним чином, мають ті ж можливості, якими вони володіли на момент запуску.

Ситуація зміниться завдяки новій архітектурі, яка дасть користувачам можливість додавати нові характеристики та визначати нові завдання для супутника шляхом «програмного проштовхування» - подібно до того, як ви встановлюєте додаток на смартфон. Нова технологія, що отримала назву SmartSat, являє собою програмно-визначаєму супутникову архітектуру, яка дозволить розширити функціональні можливості корисного навантаження декількох новаторських нано-супутників, готових до запуску в цьому році.

Читайте також: Lockheed Martin розробила першу в світі систему «LTE через супутник»

«Уявіть собі супутник нового типу, який чимось схожий на смартфон. Ви додаєте додаток SmartSat на супутник, що знаходиться на орбіті, і його місія змінюється, - каже виконавчий віце-президент Lockheed Martin Space Рік Емброуз. - Ми перші, хто вирішив використовувати цю революційну технологію для безлічі місій. Завдяки технології SmartSat наші клієнти отримають безпрецедентну гнучкість і широкі можливості для зміни завдання і технологій під час місій, а крім того - додаткові можливості для обчислень в космосі».

В цьому році компанія Lockheed Martin планує включити технологію SmartSat в десять програм, серед яких - нано-супутники Linus і Pony Express, які першими і відправляться в космос. Це, по суті, моделі, тестові супутники, для створення яких використовувалися кошти, що виділяються на проведення досліджень. Вони готові до запуску в 2019 році і будуть побудовані на перших шинах LM 50.

> В рамках проекту Linus в космос будуть запущені два надмалих супутника 12U, які повинні будуть продемонструвати можливості технології, випробувати на практиці систему SmartSat, а також компоненти супутника, вироблені методом 3D-друку.

> Pony Express будує кілька супутників 6U, призначених для роботи на низькій навколоземній орбіті, плануючи перевірити в умовах космосу цілий ряд сучасних мережевих технологій. Супутник Pony Express 1 - першопроходець в секторі програмно-визначених модулів, який повинен буде протестувати інфраструктуру хмарних обчислень і який розроблявся протягом дев'яти місяців. Наступні місії Pony Express доведуть функціональність роящихся частотних формацій, а також космічного зв'язку.


«Технологія SmartSat - це величезний крок вперед на шляху до глобальних змін підходів до проектування, будівництва і запуску супутників, - каже Емброуз. - Шина LM 50 є ідеальною платформою для тестування цієї нової, революційної технології. Ми самостійно забезпечуємо наші місії, щоб продемонструвати безліч нових можливостей, які можна реалізувати на будь-якому супутнику нашої угруповання - починаючи від нано-супутника LM 50 і закінчуючи флагманським супутником LM 2100. І дана технологія не тільки може бути застосована до наземних станцій, підвищуючи наземно-космічну інтеграцію , одного разу вона забезпечить пряме підключення до літаків, кораблів і транспортних засобів, давши передовим користувачам небачені раніше можливості підключення до космічних потужностей».

Питання кібербезпеки є ключовим елементом цієї нової технології. Супутники, в яких реалізована підтримка технології SmartSat, можуть швидше відновлюватися, проводити самодіагностування на предмет виявлення несправностей, а також підтримувати один одного при наявності необхідності, що значно підвищує надійність їх роботи. Дані супутники також здатні більш успішно виявляти і відображати кібер-загрози, діючи автономно. При цьому їх бортовий кібер-захист може регулярно оновлюватися для реагування на нові загрози.

SmartSat використовує гіпервізор для безпечної контейнеризації віртуальних машин. Це технологія, що дозволяє одному комп'ютеру керувати віртуально безліччю серверів, максимально збільшуючи обсяги пам'яті, внутрішню обробку і пропускну здатність мережі. У ній використовується багатоядерна обробка, що є новим віянням для космосу. Це дозволяє супутникам обробляти на орбіті більшу кількість даних, завдяки чому вони можуть передавати в променях на землю найбільш критично важливу і релевантну інформацію - заощаджуючи витрати на ємності каналу і знижуючи навантаження на наземні станції, відкриваючи таким чином можливість створювати в космосі дата-центри.

SmartSat використовує потужний, стійкий до радіації комп'ютер, розроблений Національним науковим фондом по вивченню космосу, високої продуктивності і надійності обчислень, відомий як SHREC. Lockheed Martin допомагає SHREC фінансувати дослідження, отримуючи натомість доступ до передових світових технологій і можливість співпраці зі студентами-дослідниками.



Борис Скуратівський

03 квітня, 2019.



RATVODДата: П`ятниця, 05.04.2019, 09:49 | Повідомлення # 1238
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28343
Статус: Оффлайн
Супутники зв'язку O3b вирушили на орбіту



Сьогодні компанія Arianespace відправила в космос
ракету-носій «Союз» з чотирма британськими супутниками O3b.


Запуск відбувся о 20:03 з космодрому Куру.

Після виходу на орбіту супутники O3b, що належать люксембурзькій компанії SES, стануть частиною реалізуємої програми з надання бюджетного доступу в інтернет.

У період з 2013 по 2018 року з космодрому Куру на російських ракетах «Союз» вже були відправлені 16 апаратів зв'язку O3b.

Нагадаємо, спочатку запуск був запланований на 29 березня, проте в зв'язку з перенесенням відправлення в космос ракети Vega з італійським космічним апаратом PRISMA остаточну дату перенесли на 4 квітня.

Лада Васюкова

04 квітня, 2019.

RATVODДата: П`ятниця, 05.04.2019, 10:07 | Повідомлення # 1239
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28343
Статус: Оффлайн
Європейські вчені створюють пастку

для упіймання
розгінних блоків ракет-носіїв




Космічні запуски завжди були далеко не дешевим задоволенням, проте програми,
пов'язані з використанням багаторазових ракет - зокрема, проекти від таких компаній як SpaceX і Blue Origin
- обіцяють в чималому ступені знизити кінцеву вартість подібних запусків (якщо ще не знизили).


У Німецькому центрі авіації та космонавтики (DLR) запустили трирічний дослідницький проект з цієї ж серії, в рамках якого розпочато підготовку до розробки «ракетного улавлювача», який буде захоплювати в польоті ракетні прискорювачі для їх подальшого повторного використання.

Даний проект, що отримав назву FALCon (формуючий політ для демонстрації захоплення в повітрі першого ступеня ракети), реалізується за участю шести міжнародних партнерів і має на меті створення нового покоління європейських ракет-носіїв, призначених для багаторазового використання. Основною метою проекту є зниження витрат і безповоротних втрат при запуску супутників.

Згідно з інформацією від DLR, дослідники, що працюють в центрі, витратили кілька років на розробку теоретичної концепції захоплення ракетних ступенів після запуску. Результатом стала розробка проекту спеціального літального апарату, який буде слідувати за запущеною ракетою, захоплювати її відпрацьовану ступінь прямо в повітрі і повертати її на базу.

«Запатентований метод захоплення в повітрі передбачає автоматичне упіймання крилатої ступені ракети транспортним літаком прямо в повітрі, над морем, в польоті з подальшим «буксируванням» її в район точки приземлення, - каже керівник проектів в бременському Інституті космічних систем при DLR Мартін Сіппель. - Після цього ступінь відпускається і самостійно - подібно планеру - приземляється».

Завдяки посадці по типу планера, відзначають в DLR, розміри, вага і, відповідно, вартість системи можуть бути знижені. Дана технологія вже досліджувалася під час імітацій і льотних експериментів з використанням легких, невінтових літаків, і тепер, спираючись на дані експериментів, дослідники будуть проводити нові випробування на піймання в польоті і буксирування з використанням невеликих демонстраційних моделей.

Дослідження, що почалося в березні, триватиме протягом найближчих трьох років з метою розробки технічної концепції ракетного улавлювача, яка буде «максимально деталізованою».

Борис Скуратівський

03 квітня, 2019.



RATVODДата: Субота, 06.04.2019, 20:35 | Повідомлення # 1240
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28343
Статус: Оффлайн
TAS завершила створення супутника «Ямал-601»



Компанія Thales Alenia Space (TAS) завершила створення супутника «Ямал-601»
на замовлення «Газпром космічні системи», передає РІА Новини.


На даний момент апарат готується до відправки на космодром Байконур, з якого в кінці весни (31 травня) буде запущений в космос за допомогою ракети-носія «Протон-М».

Після того, як «Ямал-601» займе місце на орбіті, він замінить вже діючий супутник «Ямал-202» і буде надавати послуги зв'язку. Його покриття охопить територію Європейського Союзу і європейської частини Росії, а також регіони Близького Сходу, Північної Африки і Південно-Східної Азії.

Нагадаємо, сьогодні стало відомо, що Росія побудувала сім ракет для запуску супутників OneWeb. Ще три будуть виготовлені до кінця року.

Лада Васюкова

04 квітня, 2019.



RATVODДата: Понеділок, 08.04.2019, 20:45 | Повідомлення # 1241
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28343
Статус: Оффлайн
«Роскосмос» і Казахстан призначили дату

випробувань проекту
«Байтерек»




Гендиректор «Роскосмосу» Дмитро Рогозін зустрівся з Президентом Казахстану Касим-Жомарт Токаєвим
і Прем'єр-Міністром Аскаром Маміним для обговорення перспектив співпраці в сфері космічного розвитку.


В ході зустрічі, зокрема, були узгоджені подальші спільні дії з реалізації проекту «Байтерек», повідомляється на сайті держкорпорації.

Згідно з даними, комплекс вийде на льотні випробування вже в 2022 році.

«Сторони розглянули широке коло питань, присвячених співпраці на комплексі «Байконур» і в цілому в космічній сфері, зокрема, проаналізували хід робіт і погодили порядок подальших спільних практичних дій по реалізації проекту створення КРК «Байтерек» з виходом на його льотні випробування у 2022 році », - йдеться в повідомленні «Роскосмосу».

Нагадаємо, метою спільного проекту Росії і Казахстану "Байтерек" є побудова на космодромі Байконур нового ракетного комплексу, з якого будуть відбуватися старти вироблених в Росії ракет. Проект буде реалізовуватися на основі російської ракети-носія «Союз-5» і ракетного комплексу «Зеніт-М».

Лада Васюкова

08 квітня 2019.



RATVODДата: Вівторок, 09.04.2019, 23:14 | Повідомлення # 1242
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28343
Статус: Оффлайн
Telesat і стартап Relativity планують

запуск супутників в
2021 році




Telesat підписав контракт з космічним стартапом Relativity.


В рамках співпраці планується вивести на орбіту супутники Telesat LEO на ракеті-носії Terran 1 Relativity, передає Телеспутник.

Повідомляється, що умови контракту, як і кількість запланованих супутників, сторони поки не розкривають. За попередніми даними, перший запуск відбудеться не раніше 2021 року.

Як зазначив виконавчий директор Relativity Тім Елліс, це перший випадок, коли великий оператор укладає угоду зі стартапом.

У свою чергу техдиректор Telesat Canada Дейв Вендлінг пояснив, що залучення маловідомих компаній допомагає заощадити гроші і час, так як такі стартапи, як правило, більш гнучкі за цінами і термінами.

Нагадаємо, в лютому Telesat підписав угоди про співпрацю в сфері супутникового інтернету з Loon і Blue Origin.

Лада Васюкова

09 квітня 2019.



RATVODДата: Понеділок, 15.04.2019, 15:44 | Повідомлення # 1243
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28343
Статус: Оффлайн
Ракета Falcon Heavy від компанії SpaceX

вивела в космос супутник Arabsat-6A




11 квітня компанією SpaceX був здійснений другий запуск ракети Falcon Heavy,
яка вивела в космос свій перший комерційний вантаж - супутник зв'язку Arabsat-6A.


Після затримки, яка була викликана несприятливими вітрами в верхніх шарах атмосфери, ракета Falcon Heavy злетіла зі стартового майданчика Космічного центру імені Кеннеді на початку вікна тривалістю в 57 хвилин, що відкрився в 18:35 за часом східного узбережжя (22:35 за Гринвічем), і вже через 34 хвилини доставила свій вантаж на геосинхронну перехідну орбіту.

Даний запуск відбувся через чотирнадцять місяців після першого успішного польоту ракети Falcon Heavy, коли в міжпланетний простір був відправлений старий автомобіль Tesla Roadster засновника і генерального директора компанії Ілона Маска, який був використаний для демонстрації можливостей ракети замість «традиційних» космічних апаратів.

Запуск в космос автомобіля Tesla Roadster став практичним випробуванням конструкції ракети Falcon Heavy в польоті, продемонструвавши те, що вона здатна виводити на орбіту більш цінні вантажі. Нинішній же запуск показує, що можливості ракети оцінили і реальні замовники - саудівський оператор супутників зв'язку Arabsat.

Супутник Arabsat-6A був створений на заводі компанії Lockheed Martin. Він побудований на базі супутникової шини LM2100 - вдосконаленої версії успішної платформи A2100. У Arabsat повідомили, що договір з Lockheed Martin про будівництво супутника був підписаний в квітні 2015 року, тоді ж був укладений договір і на будівництво іншого супутника - HellasSat-4/SaudiGeoSat-1. Нагадаємо - супутник HellasSat-4 / SGS-1 був успішно виведений на орбіту в лютому за допомогою ракети Ariane 5ECA.

Маса супутника Arabsat-6A без палива складає 3 520 кілограмів, а з повною заправкою він важить 6 000 кілограмів. Супутник буде працювати на геостаціонарній орбіті - орбіті, на якій для обертання навколо Землі космічному апарату потрібна доба, завдяки чому він постійно знаходиться в одній точці над поверхнею планети. Супутник Arabsat-6A буде розміщений в орбітальній позиції 30.5 градуса східної довготи, де вже знаходиться запущений дев'ять років тому супутник Arabsat 5A (який згодом буде замінений новим апаратом).

У 2015 році в компанії SpaceX повідомили про підписання з Arabsat контракту на запуск супутника Arabsat 6A, зазначивши, що він буде виведений на геосинхронну перехідну орбіту ракетою Falcon Heavy.

Дана еліптична орбіта стане першим етапом на шляху супутника до геостаціонарної орбіти: згодом Arabsat-6A задіє власну систему двигунів для серії орбітальних маневрів, які «округлять» його орбіти: підіймуть перигей (найближчу точку орбіти по відношенню до Землі) до одного рівня з апогеєм ( найвищою точкою орбіти).

Досягнувши місця «постійної прописки», супутник повинен пропрацювати на ньому протягом як мінімум 15 років.

Перебуваючи високо над екватором Землі, супутник Arabsat 6A задіє встановлений на його борту комплект транспондерів Ku- і Ka-діапазонів для забезпечення трансляції теле- і радіоканалів, а також роздачі інтернету і трафіку операторів мобільного зв'язку на територію Близького Сходу, Африки та Південної Європи.

Технічні характеристики супутника також дозволять задіяти і інші діапазони частот - зокрема, він повинен забезпечити покриття території Туреччини і Аравійського півострова сигналом в S- і X-діапазоні, аналогічно покриттю супутника Arabsat 5A, а також покриття в C-діапазоні, що охоплює великі території від Північної Європи до Південної Африки і Центральної Азії.

Орбітальна позиція 30.5 градуса східної довготи є ключовою для компанії Arabsat. Вперше дана позиція була задіяна компанією для роботи третього супутника, Arabsat-1C, який був запущений в космос в лютому 1992 року. На зміну супутнику Arabsat-1C в 1996 був запущений супутник Arabsat-2B, а виведений з експлуатації Arabsat-1C через рік був проданий компанії ISRO, яка замінила їм аварійний індійський супутник. Arabsat-2B працював на орбіті до 2010 року, коли йому на зміну вирушив Arabsat 5A.

Даний запуск став першою місією, проведеної компанією SpaceX на замовлення Arabsat. Задіяна для запуску ракета Falcon Heavy є найпотужнішою з нині експлуатованих в світі ракет, вона здатна виводити вантаж масою в 63 800 кілограмів на низьку навколоземну орбіту або 26 700 кілограмів на геосинхронну перехідну орбіту.



Falcon Heavy має висоту в сімдесят метрів і являє собою двоступеневу ракету з двома рідкопаливними розгінними двигунами, розташованими по сторонам першого ступеня і забезпечують додаткове прискорення. Всі 28 двигунів типу Merlin, встановлені на ракеті, працюють на паливі RP-1 - ракетному гасі і зрідженому кисні.

Ракета Falcon Heavy була сконструйована на базі ракети Falcon 9 від компанії SpaceX, при цьому вона має два додаткових розгінних двигуна і вдосконалений центральний блок, в який були внесені додаткові зміни з метою посилення його для прийняття додаткового навантаження, яка є частиною завдань покладених на ракету Falcon Heavy.

Бічні розгінні двигуни є практично незміненими першими ступенями ракети Falcon 9 з аеродинамічними носовими конусами - в SpaceX планують використовувати взаємозамінні розгінні двигуни для ракет Falcon 9 і Falcon Heavy - хоча модифікація центрального блоку означає, що для цієї спеціалізованої ролі необхідно буде зарезервувати окремий набір ступенів.

Як і у випадку з Falcon 9, ракета Falcon Heavy проектувалася розробниками з SpaceX як ракета багаторазового використання. У процесі запуску два бічних розгінних блоки після відділення їх від ракети повинні будуть направлятися назад, на мис Канаверал, здійснюючи керовану посадку на майданчиках приземлення 1 і 2, розташованих на південь від майданчика запуску ракет Falcon Heavy.

Борис Скуратівський

15 квітня 2019.



RATVODДата: Понеділок, 15.04.2019, 16:58 | Повідомлення # 1244
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28343
Статус: Оффлайн
«Роскосмос» і S7 побудують багаторазову ракету

на базі
«Союз-5»




«Роскосмос» з групою S7 обговорюють створення багаторазової ракети-носія «Союз-5 Light»
.

Ракету планують побудувати на базі існуючої «Союз-5», передає РІА Новини.

Згідно з даними, в подальшому «Роскосмос» націлений на зведення багаторазових ракет, для чого йому потрібна допомога S7. Першим таким проектом стане «Союз-5 Light» - полегшена комерційна версія «Союз-5».

«Ми хочемо перейти до етапу багаторазовості. Зараз це не зробити, але на наступному етапі це можна зробити разом з ними [з S7 - ред.]. Мені здається, що там є грунт для роботи», - прокоментував гендиректор «Роскосмосу» Дмитро Рогозін.

Нагадаємо, нещодавно гендиректор «Роскосмосу» на зустрічі з президентом Казахстану обговорив перспективи співпраці в сфері космічного розвитку, зокрема щодо реалізації проекту «Байтерек». Комплекс вийде на льотні випробування вже в 2022 році.

Лада Васюкова

15 квітня 2019.

RATVODДата: Понеділок, 15.04.2019, 18:34 | Повідомлення # 1245
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28343
Статус: Оффлайн
Андрій Абрамов: Білорусь використовує

лише малу частину потенціалу
Belintersat-1




Білоруський «Завод точної електромеханіки» використовує
можливості супутника Belintersat-1 всього на 35%.


Проект, на реалізацію якого було витрачено близько 300 млн. дол., працює тільки на третину, передає TUT.by.

Повідомляється, що супутник має 38 транспондерів, проте їх них задіяні не більше 14. Хоча керівник проекту «Белінтерсат» Андрій Абрамов запевняє, що цифри відносні і часто змінюються, оскільки ще недавно апарат був завантажений майже на 45%.

За словами Абрамова, така ситуація склалася у зв'язку з тим, що в Білорусі добре розвинене волоконно-оптичне підключення, і супутниковий зв'язок не є особливо затребуваним. Але такий зв'язок все ж залишається важливим для країни, оскільки в ній зацікавлені, в першу чергу, державні структури.

«Основні замовники - МНС, Держприкордонкомітет, в якійсь мірі МВС і КДБ, Міноборони. Тобто силовий блок, ті, хто забезпечує безпеку країни, громадську безпеку, захист від техногенних катастроф і подій», - розповів керівник «Белінтерсату».

Перший білоруський супутник зв'язку Belintersat-1 відправився на орбіту 15 січня 2016 року з китайського космодрому Січан.

Нагадаємо, нещодавно Андрій Абрамов запропонував створити єдину телевізійну платформу для країн ЄАЕС.

Лада Васюкова

15 квітня, 2019.



Форум TV-SAT » « Новини Супутникового ТБ » » Супутникові новини » СУПУТНИКИ. Запуски. Проекти. Контракти. (Профілактика. Неполадки. Аварії.)
Пошук:

Copyright TV-SAT © 2009-2024