FORUM TV-SATСереда
24.04.2024, 06:11

Вітаю Вас Гість | RSS

[ ] · Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS · Load-SP · Load-AS· · Перекладач translate ]
Форум TV-SAT » « Новини Супутникового ТБ » » Супутникові новини » СУПУТНИКИ. Запуски. Проекти. Контракти. (Профілактика. Неполадки. Аварії.)
СУПУТНИКИ. Запуски. Проекти. Контракти.
RATVODДата: П`ятниця, 01.05.2009, 01:10 | Повідомлення # 1
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28364
Статус: Оффлайн
Запуски супутників

Проекти. Контракти. Профілактика. Неполадки. Аварії.




Всі, хто викладає новини будь-якого роду,

повинні виставляти посилання на першоджерело !!!


Посилання повинно виглядати так: і бути активним
RATVODДата: Понеділок, 26.04.2021, 21:31 | Повідомлення # 1366
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28364
Статус: Оффлайн
Ремонт на орбіті: як застарілим супутникам

продовжують життя
. Досвід Northrop Grumman



Фото: Northrop Grumman

12 квітня - в День космонавтики - невеликий космічний апарат успішно пристикувався
до активного телекомунікаційного супутника для проведення обслуговування,
яке дозволить продовжити термін його експлуатації.


Редакція Mediasat розповідає подробиці.

Ключові моменти:

> Компанії Northrop Grumman, Intelsat і Telenor Satellite вдруге в історії космічної індустрії успішно провели на орбіті місію зі стикування невеликого космічного апарату з телеком-супутником.

> Космічний апарат MEV-2, побудований компанією Northrop Grumman, успішно пристикувався до працюючого на орбіті вже 18 років супутника Intelsat IS-10-02 (THOR 10-02) для проведення технічного обслуговування, яке, як очікується, дозволить продовжити термін експлуатації супутника на п'ять років .

> При плануванні місії апарату MEV-2 був врахований позитивний досвід попереднього проекту компанії Northrop Grumman - апарату MEV-1, який в минулому році провів успішну стиковку з неробочим супутником Intelsat.


Що сталося


12 квітня Northrop Grumman Corporation та її дочірня компанія SpaceLogistics LLC провели успішну стиковку космічного апарату Mission Extension Vehicle-2 (MEV-2) з комерційним супутником зв'язку Intelsat 10-02 (THOR 10-02) в рамках місії з обслуговування супутника з метою продовження терміну його експлуатації.



Це вже друга стиковка двох комерційних космічних апаратів, проведена компанією на орбіті. MEV-1 увійшов в історію, коли успішно стикувався з супутником Intelsat 901 (IS-901) в лютому 2020 року. Однак, на відміну від космічного апарату MEV-1, який стикувався з супутником IS-901 над геостаціонарній орбітою перед поверненням останнього в експлуатацію, апарат MEV-2 стикувався з супутником IS-10-02 / THOR-10-02 безпосередньо на його оперативної геостаціонарній орбіті.

Нагадаємо, MEV-2 був запущений на орбіту 15 серпня 2020 року з космодрому в Куру (Французька Гвіана) на борту ракети Ariane 5.

Що відомо про супутнику Intelsat 10-02 (THOR 10-02)


Супутник Intelsat 10-02 (THOR 10-02) знаходиться в спільному володінні Telenor Satellite з компанією Intelsat. Він був запущений на орбіту в 2004 році, і в даний час перебуває у відмінному стані, продовжуючи забезпечувати тисячі життєво важливих каналів зв'язку для суден, що плавають по завантажених морських маршрутах, для платформ видобутку корисних копалин, які знаходяться у віддалених районах . Також супутник забезпечує канали зв'язку для систем телерадіомовлення і наземних служб у віддалених районах.

Перспектива подальшого продовження роботи цих каналів зробила очевидним вибір компаній Telenor і Intelsat на користь технологій Northrop Grumman. Компанії є першими операторами комерційних супутників, які виконують обслуговування активного супутника на геосинхронній орбіті. Варто зазначити, що необхідність проведення таких робіт пов'язана також з тим, що супутник повинен вичерпати свої запаси палива до кінця 2021 року.

Відповідно до умов контракту на надання послуг з продовження терміну експлуатації космічний апарат MEV-2 буде обслуговувати супутник Intelsat 10-02 (THOR 10-02) протягом п'яти років, перш ніж відстикується від нього, і перейде до виконання нової місії.


Фото: Northrop Grumman


Що відомо про місію MEV


Mission Extension Vehicle (MEV) є першим в лінійці космічних апаратів Northrop Grumman, призначених для обслуговування супутників безпосередньо на орбіті. Однак, після торішньої роботизованої місії з обслуговування, відміченою нагородами DARPA, компанія проводить з агентством SpaceLogistics спільну місію, результатом якої стане перше в історії роботизоване обслуговування на орбіті комерційного супутника Intelsat 10-02 (THOR 10-02).

Дана місія дозволить розширити ринок обслуговування на орбіті як комерційних, так і державних супутників клієнтів з використанням передової робототехніки, при цьому буде задіяна система Mission Robotic Vehicle (MRV) для проведення на орбіті ремонту, модернізації, збірки, детального огляду та переміщення супутників клієнтів за допомогою робототехніки.

В рамках програми розширення портфеля сервісних послуг на орбіті компанія Northrop Grumman використовує системну інженерію на основі моделей для розробки модулів Mission Extension Pod (MEP), які також будуть надавати критично важливі послуги з продовження терміну експлуатації супутників, що знаходяться в космосі протягом тривалого часу. MRV буде використовуватися для установки цих модулів на працюючі на орбіті комерційні і державні супутники з метою продовження терміну їх експлуатації. Компанія планує провести в 2024 році запуск MRV, а також запуск перших MEP.

Що кажуть в компаніях


«Успішне стикування нашого другого апарату Mission Extension Vehicle в черговий раз демонструє надійність, безпеку і корисність космічної логістики, - зазначив віце-президент зі стратегічних космічним системам Northrop Grumman і президент SpaceLogistics LLC Том Вілсон. - Успіх даної місії відкриває можливості для експлуатації другого покоління наших сервісних супутників і роботів, які гарантують гнучкість і відмовостійкість як для комерційних, так і для державних супутникових операторів, що дозволяє реалізувати абсолютно нові класи місій».

«Компанія Intelsat протягом більше п'яти десятиліть є першопрохідцем в області багатьох космічних технологій. Ми пишаємося своїм тісним співробітництвом з Northrop Grumman в рамках роботи над сьогоднішньою новаторською місією - стикуванням працюючого супутника зв'язку на геостаціонарній орбіті, - заявив директор компанії Intelsat по обслуговуванню Майк ДеМарко. - Космічне обслуговування - цінний інструмент для компанії Intelsat в сфері розширення високоякісного обслуговування, від якого залежать наші клієнти. Технологія MEV від Northrop Grumman допомогла нам продовжити термін служби двох в цілому справних і високопродуктивних супутників, дозволивши нам зосередити наш інноваційний капітал на розвиток мережі супутників Intelsat наступного покоління - ця технологія є для нас безпрограшним варіантом».

Генеральний директор компанії Telenor Satellite Мортен Тенгс додав: «Це новаторський проект, і ми раді, що нам представилася можливість стати частиною його успіху. Забезпечення виняткового супутникового зв'язку для клієнтів є нашим основним завданням, і завдяки цій історичній місії ми продовжимо обслуговувати наших морських і віддалених клієнтів, пропонуючи їм критично важливі рішення в сфері зв'язку, від яких вони залежать».

Борис Скуратівський

26 квітня, 2021.

RATVODДата: Вівторок, 27.04.2021, 08:25 | Повідомлення # 1367
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28364
Статус: Оффлайн
Утримуючи лідерство:

SES про результати дослідження Satellite Monitor




Компанія SES оголосила результати щорічного дослідження ринку Satellite Monitor.


SES продовжує залишатися лідером в галузі, надаючи 8 265 каналів, майже 3 000 з яких доступні в форматі HD для 361 мільйона домогосподарств по всьому світу, повідомляє прес-служба.

SES в Європі і Африці


Дослідження Satellite Monitor в цьому році показало позитивну динаміку зростання аудиторії в Європі (+2 мільйона домогосподарств) і Африці (+2 мільйона домогосподарств). У головному орбітальному регіоні SES (19,2 градуси східної довготи) супутники SES тепер обслуговують 118 мільйонів домогосподарств або більше 43% всіх телеглядачів Європи. Кількість домогосподарств, які приймають контент в HD-якості на частоті 19,2 градуси східної довготи, також продовжила збільшуватися до 84%, що в динаміці зростання склало майже 30% за останні п'ять років.

В цілому охоплення домогосподарств мовленням від SES в цьому році дещо знизилося в основному через зміни методології звітності, впровадженої регулюючим органом в Індії, яка вимагає використовувати новий принцип визначення активних абонентів.

На ринку Європи були визначені наступні ключові тенденції:

> Зростання HD і UHD - супутник залишається кращою платформою для HD, забезпечуючи майже 40% домогосподарств з приймаючими пристроями високої чіткості і складаючи практично таку ж частку абонентів, як кабельне телебачення і IPTV разом узяті. Крім того, з 2019 року кількість екранів UHD збільшилася на 5 процентних пунктів, і тепер вони присутні в 20% європейських домогосподарств.

> Контент OTT є взаємодоповнюючим - доставка відеосигналу через інтернет доповнює, а не замінює лінійне телебачення. За останні п'ять років OTT-мовлення зросла на 138%, в той час як традиційне лінійне телебачення - будь то супутникове, кабельне, IPTV або ефірне телебачення - в основному залишалося на стабільному рівні.

Satellite Monitor в Україні


В Україні дослідження Satellite Monitor проводилося компанією GfK. Під час дослідження було використано методику - CAPI (Computer Assisted Personal Interview - персональне інтерв'ю за допомогою комп'ютера), і розмір вибірки склав 1000 осіб. У дослідження були включені домогосподарства, які обладнані телевізором з класичним (лінійним) типом прийому сигналу (супутниковим, кабельним, ефірним або IPTV).

Дослідження показало, що кількість телевізійних домогосподарств в Україні за 2020 рік знизилася на 340 000 c 13.35 мільйонів (за даними на кінець 2019 року) до 13.01 мільйонів.

За 2020 рік за типами прийому відбулися такі зміни:

> Кількість супутникових домогосподарств зменшилася на 770 000 і становить 3,79 млн домогосподарств (4,56 млн в 2019 році).

> Кількість кабельних домогосподарств зменшилася на 390 000 і становить 3,46 млн домогосподарств (3,85 млн в 2019 році).

> Кількість домогосподарств, які приймають наземний ефір збільшилася на 240 000 домогосподарств та становить 4.58 млн домогосподарств (4,34 млн в 2019 році). При цьому кількість аналогових домогосподарств стало на 330 000 менше (цифрових стало більше).

> Кількість IPTV домогосподарств збільшилась на 590 000 і становить 1,19 мільйонів на кінець 2020 роки (0,6 млн в 2019 році).

> Кількість домогосподарств, які приймають супутниковий сигнал з високою роздільною здатністю (HD) збільшився до 1,84 млн (1,10 млн в 2019 році).




Охоплення SES в Україні


Так, загальний охоплення SES в Україні становить 12,48 млн домогосподарств (12,68 млн в 2019 році).

З яких:

> Супутникові домогосподарства - 3,58 млн (202 000 домогосподарств обслуговуються іншими супутниковими системами). Охоплення SES знизилося на 960 000 домогосподарств.

> Кабельні домогосподарства - 3,46 млн. Знизилося на 390 000 домогосподарств.

> Наземний ефір, тільки цифрові домогосподарства - 4,25 млн (330 000 домогосподарств залишаються аналоговими). Охоплення виросло на 560 000 домогосподарств (320 000 за рахунок конверсії аналог / цифра).

> IPTV домогосподарства - 1,19 млн (100%). Зростання охоплення - 590 000 домогосподарств.



Загальне охоплення SES


Загальне супутникове охоплення SES знизилося на 770 000 домогосподарств. Супутникове охоплення SES знизилося на 960 000 домогосподарств (проникнення знизилося з 99,5% до 94,7%).

«2020 рік є був насиченим для телевізійного ринку України. Сталося безліч змін, одне з яких стало - кодування супутникового сигналу медіагруп, що змінило розподіл сил на телевізійному ринку. Ми спостерігали певні зміни - зменшилася частка супутникового прийому, що було вельми очікувано, адже глядачі вважають за краще дивитися локальний контент. Велика частина домогосподарств використовували наземний ефір і IPTV, а також відбулася міграція майже 1 млн домогосподарств, і зменшилася загальна кількість ТВ домогосподарств. Але незважаючи на це, супутникове телебачення в Україні залишається однією з кращих платформ для доставки відео сигналу», - сказав Глава представництва SES в Україні та країнах СНД Онно Зонневельд.

Лада Васюкова

26 квітня, 2021.




RATVODДата: Субота, 01.05.2021, 08:14 | Повідомлення # 1368
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28364
Статус: Оффлайн
Клінінг в космосі:

Китай запустив на орбіту робота- збирача сміття



Очищення орбіти від космічного сміття за допомогою супутника з сіткою

Днями разом з ракетою «Чанчжен-6» в космос відправився китайський робот NEO-01
.

Його мета - допомогти вирішити проблему забруднення орбіти космічним сміттям, передає 3Dnews.

Проблема забруднення орбіти


Космічне сміття є актуальною проблемою для космічних апаратів, що обертаються на навколоземній орбіті, і з часом ситуація буде лише погіршуватися. Після того, як щільність скупчень космічного сміття досягне певного порогу, аналітики прогнозують початок ланцюгової реакції зіткнень шматочків сміття, обумовленої процесом фрагментації.

Таким чином орбіта буде заповнюватися все великою кількістю уламків, отже - кількість сміття зросте багаторазово. Деякі експерти вважають, що даний процес уже почався.

Як зазначали раніше фахівці Наукового інституту машинобудування в Росії, зараз близько 70% всіх об'єктів геостаціонарної орбіти становить космічне сміття.

Рішення проблеми і запуск NEO-01


Одним з варіантів позбавлення від космічного сміття є дроблення лазером: великі фрагменти випаровуються, а решта пилу залишає орбіту. Однак з дрібними фрагментами таким способом розправитися не вийде, оскільки їх важко відстежити.

Інший варіант полягає у відправці на орбіту спеціального космічного корабля, який займеться «прибиранням» космічного сміття за допомогою спеціальної сітки або інших засобів збору уламків. Якраз за таким принципом і працює прототип робота NEO-01, відправлений на низьку навколоземну орбіту у вівторок за допомогою ракети «Чанчжен-6».

Створила 30-кілограмового робота компанія Origin Space з Шеньчженя. Складальник буде виловлювати космічне сміття великою сіткою, після чого - спалювати відходи за допомогою свого електрореактивного двигуна.

Інші збирачі


Минулого місяця свій супутник для прибирання космічного сміття запустив японський стартап Astroscale Holdings. Космічний апарат ELSA-d вагою в 175 кг оснащений спеціальними магнітними панелями, за допомогою яких буде притягувати уламки до себе. Після збирання сміття апарат увійде в атмосферу і згорить разом зі своєю «здобиччю».

Насправді вчені з усього світу вже давно шукають способи боротьби з забрудненням навколоземного простору. Наприклад, в 2018 році фахівці з Британії протестували гарпун, встановлений на спеціальному супутнику і покликаний очистити орбіти від космічного сміття.

Також в цьому році свої розробки представили російські вчені. Зокрема, в серпні компанія «Російські космічні системи» показала свій апарат для утилізації космічного сміття. А через місяць фахівці Самарського університету представили модель буксира для прибирання геостаціонарної орбіти.

Крім того, до 2025 року очікується, що «Роскосмос» завершить свої роботи зі створення космічного апарату «Ліквідатор» (робоча назва), призначеного для очищення геостаціонарної орбіти від непрацюючих супутників і розгінних блоків.

У цьому ж 2025 році Європейське космічне агентство (ЄКА) готується запустити першого збирача космічного сміття. Оскільки на орбіті Землі залишається багато частин від космічних кораблів, метою зонда ClearSpace-1 стане відпрацьована ступінь ракети Vega.

Лада Васюкова

29 квітня, 2021.




RATVODДата: Середа, 18.08.2021, 08:56 | Повідомлення # 1369
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28364
Статус: Оффлайн
З Східної півкулі в Західну: супутник «Експрес-АМ33» подолав

майже
32 мільйони кілометрів, змінивши орбітальну позицію




Фахівці служби експлуатації орбітального угрупування «Космічної зв'язку» завершили
переведення супутника
«Експрес-АМ33» з орбітальної позиції 96,5°східної довготи в точку 11°з.д.


Перш ніж досягти потрібної позиції, супутник «Експрес-АМ33» зробив 120 витків навколо Землі на висоті 35 880 км, пройшовши відстань в 31,7 млн ​​км. Складну і точну роботу по його переведенню виконав 41 співробітник Центру управління польотами ДП КС в Москві, Центрів космічного зв'язку «Железногорськ», «Дубна» і станції супутникового зв'язку «Володимир». Чотири місяці фахівці цілодобово вели супутник, коректуючи його траєкторію. З 17 серпня 2021 року «Експрес-АМ33» готовий до работи. Тепер в більшій частині акваторії Атлантичного океану екіпажі і пасажири морських судів будуть забезпечені доступом до Інтернету і послугами зв'язку навіть в самих екстремальних умовах.

«69 відсотків поверхні Землі контролюється нашим орбітальним угрупованням, що складається з 12 геостаціонарних супутників. Але вони досить маневрені, щоб оперативно вирішувати ті завдання, які ставить перед нами ринок. Якщо наш клієнт хоче отримати послуги зв'язку посередині океану, він їх отримає.

За опитуваннями, для 92 відсотків моряків при ухваленні рішення про наймання на судно одним з визначальних чинників є наявність доступного, стійкого зв'язку і нормального Інтернету. Щоб можна було без обмежень зв'язуватися з родиною, рідними. І ми вивели супутник «Експрес-АМ33» на нову позицію з Східної півкулі в Західну, щоб пасажирські, вантажні кораблі, яхти, чиї маршрути проходять через Атлантику, могли скористатися послугами зв'язку, які надає «Космічний зв'язок». Причому на найкращих умовах»
, - підкреслює генеральний директор ФГУП «Космічний зв'язок» Олексій Волін.

17 серпня 2021.



RATVODДата: Середа, 18.08.2021, 13:28 | Повідомлення # 1370
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28364
Статус: Оффлайн
Євроракета з двигуном з України

успішно вивела на орбіту супутник Pleiades Neo



Запуск ракети Vega (відеоArianespace)

17 серпня о 04:47 ранку за київським часом європейська ракета легкого класу Vega успішно вивела
на проміжну орбіту супутник
Pléiades Neo 4 і ще чотири європейські кубсати: BRO-4, SUNSTORM, LEDSAT і RADCUBE
.


Старт відбувся з космодрому Куру в Південній Америці.

Маса Pléiades Neo 4, другого з чотирьох апаратів майбутнього угруповання для Airbus Defence and Space, – 925 кг.

Корисне навантаження забезпечить Європі знімки поверхні Землі з роздільною здатністю до 30 см на піксель за смуги захоплення близько 14 км. Подивіться, якої якості виходять фото з сонячно-синхронної орбіти. Ці супутники також використовують для картографування, потреб міського планування і реагування на стихійні лиха.

Заявлена точність геолокації <5 м, а час реагування на термінові запити з моніторингу ситуацій у тій чи іншій точці Землі – 30-40 хвилин із добовим охопленням до 2 млн км² (при чотирьох робочих апаратах). Термін служби – вісім років плюс два роки в разі продовження місії.

Дивіться відео: 24 вересня 2182-го – потенційний "кінець світу" через астероїд. NASA каже – навряд чи

Виробникиі апаратів сподіваються, що такі характеристики дозволять їм обійти конкурентів – Maxar із США.

Ракета Vega на 65% розроблена і зібрана в Італії, решту 35% вузлів ракети забезпечують Франція (15%), Іспанія (6%), Бельгія (5,63%), Нідерланди (3,5%), Швейцарія (1,34 %), Швеція (0,8%) і Україна.

Остання постачає блок маршового двигуна РД-843 для четвертого ступеня. Він розроблений у КБ Південне і серійно виробляється на заводі Південмаш; дає можливість до п'яти разів запускати/гасити двигун для точного виведення вантажів на орбіту.

ДОВІДКА. Одноразова чотириступенева ракета легкого класу Vega – спільний проєкт Європейського космічного агентства й Італійського космічного агентства. Призначена для виведення супутників масою до 2000 кг на низьку опорну і полярну кругову орбіту висотою до 700 км. Стартова маса ракети – 137 т, довжина – 30 м, діаметр – 3 м. Детальні характеристики Vega доступні англійською. Вартість запуску (тільки ракета з паливом) – €25 млн за умови двох запусків на рік, і €22 млн, якщо запусків чотири.
Після 14 ідеальних місій Vega відмовила вперше 11 липня 2019 року через дефект конструкції теплозахисту 2-го ступеня, і вдруге - 17 листопада 2020-го через дефект збірки ступеня
.


> Раніше Південне порівняло свій розгінний блок для супутників з аналогами з Росії: інфографіка.

> Людство запустить Interstellar у 1000 разів далі, ніж зонди-рекордсмени – "Вояджери".

> 11 серпня україно-американська ракета забрала до космосу безмоску істоту.

> 12 серпня Індія втратила двотонний супутник: під час запуску не спрацював верхній ступінь.

> У NASA горять терміни з польотом людей на Місяць – вже не 2024-й. Маск запропонував врятувати ситуацію.


Евгеній Пилипенко

17 серпня 2021




RATVODДата: Неділя, 22.08.2021, 21:56 | Повідомлення # 1371
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28364
Статус: Оффлайн
Американо-українська компанія Firefly випробувала

космічну ракету
Alpha. 2 вересня – старт.



Firefly Aerospace

19 серпня на базі Космічних сил США Ванденберг в Каліфорнії приватна компанія Firefly Aerospace
провела успішне статичне "пропалювання" космічної ракети легкого класу Alpha
.


Статичне випробування, під час якого увімкнули двигуни Reaver повністю заправленої та встановленої на стартовому майданчику "Альфи", тривало близько 15 секунд.

Зелений колір у перші миті запалювання – через пірофорну суміш TEA/TEB (триетилалюміній/триетилборан), яка використовується як "запальничка" в ракетних двигунах із рідким киснем. При контакті з ним суміш загоряється, підпалюючи ракетне паливо – зазвичай гас або RP-1.

Дивіться відео: Україно-американська ракета забрала до космосу безмозку істоту

Її орбітальний дебют заплановано на 2 вересня. Перша місія називатиметься DREAM ("Мрія").

ДОВІДКА. У 2017 році збанкрутілу через вихід із проєкту євроінвестора Firefly Space Systems, засновану інженером Томом Маркузічем, викупив український бізнесмен Максим Поляков. Офіси Firefly Aerospace розташовані в американському Остіні та українському Дніпрі. Основне виробництво вузлів ракети зосереджено в штаті Техас, однак частково обладнання розробляється і в Україні. Будують ракету Alpha – до 1 т вантажів на ННО (200 км) і до 600 кг – на ССО (500 км) з оголошеним цінником запуску – $15 млн. Також розробляється Beta (до 4 т на ННО, і до 3 т – на ССО) і місячний посадковий модуль Genesis за програмою Artemis.

Велике інтерв'ю LIGA.net із Поляковим можна почитати тут.

» Близько року тому Firefly успішно випробувала перший ступінь Alpha.

» До травня 2021 року Firefly залучила $200 млн інвестицій з оцінкою $1 млрд.

» У червні компанія отримала патент США на унікальну технологію космічних двигунів.

» SpaceX разом із Firefly доставлять прилади NASA на Місяць у 2023 році.

Дивіться відео: Євроракета з двигуном з України успішно вивела на орбіту супутник Pléiades Neo 4

» Індія втратила двотонний супутник: під час запуску не спрацював верхній ступінь ракети – відео

» Українсько-американська ракета запустила в космос істоту без мозку: відео місії S.S. Onizuka

Евгеній Пилипенко

20 серпня 2021


RATVODДата: Четвер, 26.08.2021, 08:41 | Повідомлення # 1372
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28364
Статус: Оффлайн
Супутник «Експрес-АМ5» оператора «Космічний зв'язок» задіяний

у відновленні
зв'язку та інтернету в постраждалих від пожежі районах Якутії




Його використання дозволило уникнути серйозних перерв в роботі зв'язку.


Лісові пожежі пройшли по 7 млн ​​гектарів в Якутії. Вигоріла площа, порівнянна з територією невеликої європейської країни. Постраждали житлові будинки, об'єкти соціальної інфраструктури, місцями немає електрики і пропадає зв'язок. Щоб відновити інтернет в селах, а також налагодити оперативне оповіщення людей, фахівці регіонального оператора зв'язку «АрктікТелеком» використовують VSAT-станції супутникового зв'язку і можливості супутника «Експрес-АМ5» в орбітальній позиції 140° східної довготи. Завдяки чіткій роботі інженерів «АрктікТелеком», телебачення, радіо і супутниковий інтернет в даний час вже є практично у всіх постраждалих населених пунктах.

«Супутник - найбільш надійний засіб зв'язку як при усуненні наслідків катастроф, так і для їх попередження. Щорічно в Росії відбувається до 100 надзвичайних ситуацій з відключенням роботи наземних мереж. Надійність же супутникової мережі в таких випадках становить майже 100%. Але щоб система злагоджено працювала в надзвичайних ситуаціях, вона повинна бути частиною повсякденного життя людей і звичайно - екстрених служб. Коли відбувається катастрофа, вже немає часу на налаштування обладнання та навчання персоналу. В Якутії мережі супутникового зв'язку були створені в 2005 році і інтегровані в загальну інфраструктуру зв'язку регіону. І в сьогоднішній ситуації з пожежами це грає ключову роль в оперативному відновленні зв'язку в республіці», - підкреслює генеральний директор ФДУП «Космічний зв'язок» Олексій Волін.

23 серпня 2021.



RATVODДата: Четвер, 26.08.2021, 09:02 | Повідомлення # 1373
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28364
Статус: Оффлайн
Бразильські серіали на російському супутнику:

«Експрес-АМ8» почав роботу для телебачення Бразилії




ФДУП «Космічний зв'язок» вийшла на телевізійний ринок Бразилії,
уклавши контракт з однією з найбільших національних телекомпаній.


З використанням супутника «Експрес-АМ8» бразильський телеканал TV Difusora тепер дивляться понад три мільйони глядачів штату Мараньян.

«Космічний зв'язок» і сервіс-провайдер Romantis Brazil почали телевізійне мовлення телеканалу TV Difusora в штаті Мараньян на північному сході Бразилії. У міських і сільських районах штату, де проживає понад три мільйони осіб, телемовлення здійснюється через супутник «Експрес-АМ8», який знаходиться в самій західній орбітальній позиції угруповання ДП КС - 14° з.д. Для надійності трансляції в віддалених і важкодоступних зонах Мараньян використовується сучасний центр моніторингу, побудований фахівцями Romantis і «Космічного зв'язку» в місті Уберландія.

За словами директора з технологій і виробництва TV Difusora Жілберто Фагундес, «тести нашої телевізійної розподільчої мережі проводилися у внутрішніх районах Мараньян через супутник «Експрес-АМ8» і продемонстрували високу якість і відмінну продуктивність. Ми співпрацюємо з великою телевізійною мережею Бразилії - Brazilian Television System - в частині забезпечення супутникового мовлення на території штату Мараньян, географічні розміри якого можна порівняти з багатьма країнами світу, і це накладає на нас додаткову відповідальність при виборі супутника. Ми раді упевнитися, що «Експрес-АМ8» показує прекрасні результати».

«Romantis Brazil активно просуває ресурс супутника «Експрес-АМ8» на території держав Південної Америки і Карибського басейну для реалізації проектів в області супутникового зв'язку і цифрового мовлення, - зазначив Андре Бальтазар, директор Romantis Brazil. - Зокрема, нами була проведена велика робота по оформленню прав на використання ресурсу цього супутника на території Бразилії, що дозволило розпочати мовлення в C-діапазоні на постійній основі. Ми впевнені, що унікальні параметри «Експрес-АМ8» і успішний досвід його використання відомою мовною компанією привернуть увагу інших операторів нашого регіону до цього супутника».

Генеральний директор ФДУП «Космічний зв'язок» Олексій Волін в свою чергу підкреслює: «Ми вперше вийшли на телевізійний ринок Бразилії, уклавши контракт з однією з найбільших національних телекомпаній. Упевнений, що наші контакти будуть розширюватися. Адже сьогодні ми надаємо послуги національним телеканалам на чотирьох континентах - Європі, Азії, Африці і Південній Америці, пропонуючи передові та надійні технологічні рішення, щоб якісна телевізійна картинка була доступна глядачам в будь-якому населеному пункті, незалежно від його віддаленості».

25 серпня 2021.



RATVODДата: П`ятниця, 10.09.2021, 16:22 | Повідомлення # 1374
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28364
Статус: Оффлайн
Компанія SES представила ринку

нову систему
супутників




Ця система може надавати послуги для відеострімінгу, інтернету,
доставки пошуку контенту, доступу до хмарних платформ.


У вересні 2022 року компанія SES планує розпочати комерційну роботу нової системи супутників O3b mPower. Її можливості під час конференції Telecom Ukraine в Одесі представив старший менеджер із продажів послуг передачі даних у Східній Європі SES Тимур Сарсенов.

«Ми можемо забезпечувати доступ до інтернету через супутник. Для цього ми маємо економічно ефективне рішення за рахунок наших продуктів О3b. А із запуском О3b mPower ми можемо запропонувати ще оптимальніше та потужніше рішення», — сказав він.

Компанія працює у різних країнах , обслуговує телекомунікаційних провайдерів, мобільних операторів, авіаційні бізнеси, круїзні лайнери тощо.

«У нас унікальний флот супутників на різних орбітах, завдяки якому ми забезпечуємо покриття 99% всієї Землі», — запевняє Тимур. O3b mPower – це 11 супутників.



У коментарі «Детектору медіа» Тимур додав, що компанія може надавати послуги організації каналів зв'язку з високою пропускною спроможністю від 50 Мбіт/сек до декількох Гбіт/сек.

«Також систему mPOWER можна використовувати для усунення цифрової нерівності, так як якісні канали зв'язку, організовані із застосуванням 03b mPOWER, співмірні з якістю оптоволоконних каналів, але, на відміну від оптоволоконних ліній, швидкість розгортання послуг у супутникового зв'язку набагато більше. Також послуги системи mPOWER можуть бути використані в гірничо-видобувній і нафтогазовій промисловості, при подальшій цифровізації процесів виробництва і переходу до хмарної інфраструктурі, оскільки мережа mPOWER має пряме підключення до ЦОД Microsoft Azure», — сказав він.



Ця система може надавати послуги для відеострімінгу, інтернету, 3G та 4G, у певних випадках 5G, доставки і пошуку контенту, доступу до хмарних платформ. Компанія пропонує управлінські сервісні рішення, тобто рішення «під ключ».

Нагадаємо, влітку головний менеджер SES Astra AB в Україні, країнах СНД та Центрально-Східної Європі Онно Зонневельд пропонував цю систему для українських регуляторних органів як можливість розв’язати проблему із сигналами на окупованих територіях.

10 вересня 2021.



RATVODДата: Субота, 18.09.2021, 12:31 | Повідомлення # 1375
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28364
Статус: Оффлайн
Про недавню аварію на супутнику HotBird 13 B.

Що вона означає ?




Італійське інтернет-видання про телекомунікації та зв'язок newslinet.com
опублікувало замітку про те, що на минулому тижні сталася аварія на супутнику HotBird 13 B.


Тема замітки наступна: «Аномалія на HotBird 13 B (через яку ... припинилися трансляції багатьох каналів). Ознака того, що супутниковий флот на 13-ти градусах застарів?».

Видання пише (пропонуємо текст замітки в нашому перекладі):

«У неділю, 5 вересня 2021 року, відбулася досить рідкісна подія, а саме відключення більшості транспондерів супутника Hot Bird 13 B. Це торкнулося трансляції Sky, RTL 102.5, багатьох французьких мовників, грецької Nova, польської версії Canal + і багато африканських програм.

Італійські канали були досить швидко відновлені без особливого збитку для користувачів (ймовірно, через здійсненої можливості переведення каналів з Італії на запасні транспондери на інших Хотбірд-ах, розташованих на тій же позиції), в той час як те ж саме було неможливо виконати в разі французьких телеканалів.

Нагадаємо, супутникова угруповання на 13 градусах, яке в 1995 році отримало назву HotBird, - назва була придумана генеральним директором (європейської групи-власника згаданих супутників) Eutelsat Джуліано Береттою (Giuliano Beretta), є однією з найважливіших на супутниковому небосхилі Європи. Позицією, з якої ретранслюється більше 1000 телевізійних каналів для потенційної аудиторії з більш ніж 135 мільйонів домогосподарств в Європі, Північній Африці і на Близькому Сході. Канали транслюються трьома розташованими на одній позиції супутниками HotBird 13 B, C і E, запущеними відповідно в 2006, 2008 і 2006 роках.



Вже згадана аварія сталася в абсолютно непіковий для мовлення час: рано вранці в неділю. Вона відразу ж привела до недоступності більшості каналів, яка варіювалася від відсутності сигналу до блокування ресиверів. Близько 10 ранку на багатьох частотах сигнал з'явився знову, за винятком частот 11623, 11681, 11804, 12597, 11075, 11054, 10719.

Оскільки станції, що подають сигнал на супутники, перебувають в різних місцях, навіть при перебоях на них, можна виключити, що така глобальна проблема з сигналом могла бути викликана цими наземними базовими станціями.

Близько 13 години того ж дня, основні транспондери були знову доступні, але якість сигналу була низькою або нестабільною, аж до переривання. І як вже зазначалося вище, основні італійські мовники швидко знову стали доступні - на колишніх частотах. Передбачається, що для цього були задіяні резервні транспондерів інших супутників, що знаходяться на 13 градусах (ймовірно, в основному більш продуктивному HotBird 13 C).

Гірше було з французьким і африканським пакетом каналів, які, щоб забезпечити відновлення мовлення, були переведені на нову частоту 12.149, що змусило користувачів (які могли це зробити) вручну вводити нові параметри прийому каналів. Або ж чекати, поки супутникові оператори оновлять частотний план віщаюючих ними каналів. При тому, що деякі користувачі виявили, що на вищевказаній новій частоті потужність і якість прийому стали нижче, ніж то було на попередній. І, перш за все, погіршився показник BER (коефіцієнт помилок по бітам), який коливався між 45 і 61, навіть в системах, які зазвичай показували BER, рівний нулю ...

Можна припускати, що всі описані тут проблеми виникли через те, що супутник HotBird 13 B на пеаний час повністю відключався. Тут важливо зазначити, що згаданий Hot Bird 13 B, запущений 4 серпня 2006 року, має гарантійний термін роботи 15 років, який він уже виробив. Така ж ситуація з запущеним теж в 2006 році HotBird 13 E. Таким чином з трьох супутників, які зараз знаходяться на позиції 13 градусів, тільки HotBird 13 С ще не виробив свого гарантійного ресурсу.

Спочатку Eutelsat планував уже в 2021 році запуск нових супутників Hot Bird 13 F і 13 G на позицію 13 градусів, щоб оновити свій супутниковий флот, який знаходиться тут. Але, з різних причин, вивід супутників був перенесений на середину 2022 року.

Таким чином, залишається лише жити надією, що супутники- ветерани 13 C і 13 E пробудуть в хорошому працездатному стані ще, як мінімум, один рік»
, писало видання newslinet.com.

Автор: obob.tv

13.09.20211.



RATVODДата: Субота, 18.09.2021, 13:56 | Повідомлення # 1376
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28364
Статус: Оффлайн
Китай запустив супутник

для трансляції
Олімпіади




9-го вересня Китайська Народна Республіка відправила на орбіту
телекомунікаційний супутник
Chinasat 9В (інша назва - Zhongxing-9В).


Він відправився в ближній космос з космодрому в південно - західній китайській провінції Сичуань за допомогою ракети Long March-3B. Одним з основних призначень нового космічного апарату є трансляція телеканалів в дозволі 4K і 8K.

Штатний термін роботи Zhongxing-9В на орбіті становить 15 років. Він буде експлуатуватися компанією China Satellite Communications. Транспондери супутника готові для трансляції телеканалів в стандарті високої і надвисокої чіткості. Планується, що саме з цього сателіта буде дистриб'ютувати сигнал з трансляціями Зимових Олімпійських Ігор в Пекіні в 2022 році.

Супутник Chinasat 9В (Zhongxing-9В) після успішного проходження тестів займе на орбіті позицію 92,2 градуса східної довготи.



Автор: obob.tv

14.09.20211.



RATVODДата: Субота, 18.09.2021, 14:07 | Повідомлення # 1377
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28364
Статус: Оффлайн
Британська космічна місія за участі України доставить на Місяць

титановий держпрапор, надрукований на 3D-принтері



Фото: Укроборонпром

Місія планується на 2022 рік.


Британська компанія Spacebit реалізовує космічну місію на місяць, до якої долучилось підприємство, яке входить до складу Укроборонпрому. Про це повідомив державний концерн.

Старт першої місії на супутник Землі за участю України планується весною 2022 року.

Насамперед на Місяць відправлять обладнання для дослідження ґрунту, випробування технології відбору зразків, збирання інформації про теплові властивості та магнітне поле тощо.

Спочатку вантаж потрапить до великого кратера Lacus Mortis на ближній стороні Місяця, а згодом – до цікавої для науковців темної плями Oceanus Procellarum на поверхні небесного тіла.





Датчики, вироблені на українських підприємствах, збиратимуть інформацію про радіаційний фон, а спеціальна камера транслюватиме відеострім з поверхні. Всі отримані дані будуть доступні вітчизняним науковцям для розвитку космічних програм.

Зокрема разом з місією на Місяць доставлять український прапор, надрукований на 3D-принтері з українського титану. У його виготовлені розробники використали технологію «зеленого», або безвідходного, виробництва.



Нагадаємо, що 20 липня ракета New Shepard компанії Blue Origin Джеффа Безоса здійснила перший туристичний політ на висоту понад 100 км.

Загалом політ тривав 11 хвилин. Це був перший пілотований космічний політ Blue Origin з пасажирами на борту.

Автори: MediaSapiens

18 вересня 2021



RATVODДата: Понеділок, 20.09.2021, 20:03 | Повідомлення # 1378
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28364
Статус: Оффлайн
Врятує і збереже: супутник «Експрес-АМ5»

попередить про сейсмічну активність




Російський супутниковий оператор «Космічний зв'язок» і міжнародний
сервіс-провайдер Hunter Communications організували канали зв'язку
для моніторингу сейсмічної активності Землі.


Високоточні сейсмометри встановлені в ряді районів Якутії і передають інформацію через супутник зв'язку і мовлення «Експрес-АМ5», розташований на геостаціонарній орбіті в позиції 140 ° східної довготи

Більш як півтора мільйона квадратних кілометрів території Якутії є сейсмонебезпечних. Щорічно тут відбуваються сотні землетрусів різної сили - до 9-10 балів за 12-ти бальною шкалою МSК-64. Найбільш небезпечними є північний схід і південь Якутії. Датчики дозволяють зафіксувати вібрацію земної кори, навіть якщо джерело ударної хвилі знаходиться в іншому регіоні земної кулі, що дозволяє передбачити землетрус завчасно. У перспективі охоплення VSAT-мережі для моніторингу сейсмічної активності буде розширено на весь Східний Сибір.



За словами президента Hunter Communications Брента Перротта, «Шістнадцять років тому Hunter сприяв створенню першої такої мережі сейсмічного моніторингу в Карибському басейні. За 16 років ранні попереджувальні сигнали сейсмодатчиків дозволили організувати своєчасну евакуацію жителів небезпечних районів і врятувати кілька сотень тисяч життів. В 2021 році інформація про майбутнє виверження вулкана з датчиків на островах Сент-Вінсент недалеко від узбережжя Венесуели дозволила місцевій владі запобігти катастрофічним наслідкам і уникнути загибелі людей. Ми впевнені, що наш досвід в створенні таких мереж і добре відпрацьовані технології допоможуть у спільній з ДП КС роботі над проектом в Росії».

У свою чергу генеральний директор «Космічного зв'язку» Олексій Волін відзначив, що ДП КС прагне максимально розширити застосування супутникових технологій: «Сьогодні наші КА дають можливість отримання не тільки послуги зв'язку та телебачення. Вони можуть бути задіяні і в інших вкрай важливих для життя і економіки сферах. Використання супутників в моніторингу сейсмічної активності - це один з нових аспектів нашої діяльності. Упевнений, що він не обмежиться тільки Східним Сибіром. Так як наші супутники покривають сьогодні 69% поверхні Землі, то ця послуга може бути затребувана і в інших регіонах».

20 вересня 2021.



RATVODДата: Четвер, 30.09.2021, 12:06 | Повідомлення # 1379
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28364
Статус: Оффлайн
Китай визнав – невдало запустив секретний супутник:

апарат оголошено втраченим




Засекречений супутник Shiyan-10, який Китай запустив 27 вересня на ракеті Long March 3B
з південно-західного космодрому "Січан", визнано втраченим.


Про такий статус апарату повідомило державне агентство Сіньхуа, докладніше про невдачу пише SpaceNews.

За даними 18-ї ескадрильї Космічних сил США, яка займається відстеженням об'єктів в навколоземному просторі, супутник, схоже, успішно відокремився від верхнього ступеня ракети та вийшов на перехідну орбіту з параметрами 177×40 105 км і нахилом 51°.

Потім у нього почалися проблеми; якого роду і чи були вони під час виведення на орбіту, наразі невідомо. Довгий час ані Китайська корпорація аерокосмічної науки та технологій (CASC), головний космічний підрядник країни, ані держЗМІ не публікували ніяких підтверджень про успіх або невдачу запуску.

Пізніше Сіньхуа коротко повідомило, що ракета відпрацювала номінально і супутник був виведений на цільову проміжну орбіту, але "під час польоту ракети умови роботи супутника були ненормальними".

"Конкретні причини додатково аналізуються і досліджуються", – без подробиць підсумували в держагентстві.

Це був 36-й орбітальний запуск Китаю у 2021 році.

» В кінці квітня 2021-го Китай почав будувати в космосі свою "МКС", а за пару тижнів після цього успішно посадив космічний апарат на Марс. У липні Китай таємно запустив багаторазовий човник.

» Також ця країна запропонувала спосіб уникнути "Армагедону" з астероїдом.

» У вересні китайські та українські університети домовилися працювати спільно, заявило посольство КНР.

Читайте також: Енергетична криза в Китаї: зупинка виробництва і міста без світла. Що відбувається

Евгеній Пилипенко

30.09.2021




RATVODДата: Вівторок, 05.10.2021, 19:21 | Повідомлення # 1380
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28364
Статус: Оффлайн
Як буде виглядати

нова
місячна база NASA і SPACEX




05 жовтня 2021 р.

Лови Момент


Форум TV-SAT » « Новини Супутникового ТБ » » Супутникові новини » СУПУТНИКИ. Запуски. Проекти. Контракти. (Профілактика. Неполадки. Аварії.)
Пошук:

Copyright TV-SAT © 2009-2024