FORUM TV-SATП`ятниця
29.03.2024, 09:52

Вітаю Вас Гість | RSS

[ ] · Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS · Load-SP · Load-AS· · Перекладач translate ]
Форум TV-SAT » « Новини Супутникового ТБ » » Супутникові новини » СУПУТНИКИ. Запуски. Проекти. Контракти. (Профілактика. Неполадки. Аварії.)
СУПУТНИКИ. Запуски. Проекти. Контракти.
RATVODДата: П`ятниця, 01.05.2009, 01:10 | Повідомлення # 1
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28343
Статус: Оффлайн
Запуски супутників

Проекти. Контракти. Профілактика. Неполадки. Аварії.




Всі, хто викладає новини будь-якого роду,

повинні виставляти посилання на першоджерело !!!


Посилання повинно виглядати так: і бути активним
RATVODДата: Середа, 24.02.2021, 19:34 | Повідомлення # 1351
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28343
Статус: Оффлайн
Китай планує будувати по 500 супутників на рік


Центр випробувань супутників Taizhou Xingkong

18 лютого компанія Taizhou Xingkong Intelligent Connectivity Technology (Taizhou Xingkong),
що є оператором послуг супутникового зв'язку і належить Geely Technology Group,
отримала від Національної комісії з розвитку і реформ Китаю (NDRC) добро
на реалізацію проекту з виробництва комерційних супутників.


Про це пише CnTechPost з посиланням на прес-службу Geely.

Отримання даного дозволу означає, що незабаром почне свою роботу перший в Китаї завод, який займається виробництвом комерційних супутників, що поєднує в собі можливості виробництва, як аерокосмічних пристроїв, так і автомобілів.

На заводі вже йде будівництво першого виробничого комплексу, який, як очікується, буде введений в експлуатацію в жовтні поточного року, а його проектна потужність складе 500 супутників на рік.

У квітні 2020 року NDRC внесла «супутниковий Інтернет» в список «нових інфраструктур» (широко обговорюваний термін, який, як багато хто вважає, дозволить Китаю дати додатковий стимул своїєму економічному розвитку). Даний крок був розцінений як сигнал про те, що сектор комерційноого супутникового зв'язку Китаю знаходиться на підйомі.

Користуючись можливістю, що представилася, Geely Technology Group почала створювати пов'язану з супутниками виробничий ланцюжок, який включає в себе проектування, дослідження і розробки, виробництво, запуск і ринкові додатки, а також прагне зміцнити базову архітектуру екосистеми з урахуванням нових технічних тенденцій, таких як IoV (Інтернет транспортних засобів), штучний інтелект і самохідні автомобілі.

Центр випробувань супутників Taizhou Xingkong, розташований в Новому районі біля затоки Тайчжоу, є першим в Китаї інтелектуальним центром AIT (збірка, інтеграція і тестування) пульсуючих модульних супутників. Він об'єднує в собі центр досліджень і розробок супутників, центр виробництва інтелектуальних компонентів, центр вимірювань і управління, платформу хмарних обчислень для великих даних і т.д. Крім усього іншого, даний центр також є першим в Китаї заводом, здатним масово виробляти як космічні супутники, так і автомобілі.

Борис Скуратівський

24 лютого, 2021.




RATVODДата: Середа, 24.02.2021, 21:07 | Повідомлення # 1352
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28343
Статус: Оффлайн
Європейські громадські мовники

продовжили
супутникову прописку




Компанія SES оголосила про підписання довгострокових договорів про надання
своїх послуг на загальну суму понад 66 мільйонів євро з декількома організаціями
громадського телерадіомовлення компаніями в Європі.


Це дозволить мільйонам домогосподарств мати доступ до супутникового телебачення по всій Європі і продовжувати дивитися доставляємий контент в SD- і HD-якості.

З ким уклали контракт?


Серед громадських мовників, які підписали контракти безпосередньо з SES, - це ARD і ZDF в Німеччині, BBC в Великобританії, BVN в Нідерландах; а також TV5Monde і France24 у Франції через свого партнера Globecast.

Останні договори, підписані між громадськими організаціями мовлення компаніями і SES, показують, наскільки широко європейські мовники використовують супутники SES на основних орбітальних позиціях - 19,2 градуса і 28,2 градуса східної довготи - для охоплення більш 89 мільйонів домогосподарств послугами супутникового телебачення, перевершуючи інших супутникових і ефірних операторів.

Чому це важливо?


Майже все населення світу в тій чи іншій мірі піддавалося впливу карантинних заходів, пов'язаних з COVID-19 протягом 2020 року. У той же час європейські суспільні мовники спостерігали зростання числа глядачів у всіх вікових групах, які віддавали перевагу лінійним телевізійним програмам для отримання останніх офіційних і достовірних новин про пандемію. Збільшення лінійного контенту в 2020 році також підтверджує, що супутник є найбільш надійним способом мовлення на максимально широку аудиторію і в найкращій якості, яке користується підвищеним попитом серед телеглядачів.

Що кажуть в SES


Стів Коллар, генеральний директор SES, каже, що «надання телепрограм з достовірною інформацією і якісним розважальним контентом є вкрай важливим, особливо під час кризи. Ми дуже раді допомогти ARD, ZDF, BBC, TV5Monde, France24 і BVN - одним з найвідоміших гравців на європейському телевізійному ринку - охопити якомога більше глядацької аудиторії своїми послугами громадського мовлення.»

Разом з тим пан Коллар впевнений, що «на сьогоднішній день супутник є безцінним дистрибьюторським ресурсом і залишиться таким в майбутньому, надаючи мовникам найбільше охоплення аудиторії, неперевершену надійність, ефективність використання пропускної здатності і можливість доставляти телевізійний контент найвищої якості мільйонам домогосподарств в Європі».

Нагадаємо, раніше повідомлялося про підписання угоди, що забезпечує мовлення телеканалу NHK World-Japan з супутника компанії SES.

Віталій Мосейчук

24 лютого, 2021.




RATVODДата: П`ятниця, 26.02.2021, 21:53 | Повідомлення # 1353
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28343
Статус: Оффлайн
В ЄС представили нову космічну програму: вона спрямована

на стимулювання розвитку високошвидкісного
інтернет-зв'язку




В Євросоюзі презентували новий «План дій», спрямований на розширення
співпраці між цивільною, оборонною та космічною галузями в регіоні.


На початку поточного тижня в Європейському Союзі презентували новий «План дій», спрямований на розширення співпраці між цивільною, оборонною та космічною галузями в регіоні. На першому етапі блок ініціював запуск трьох флагманських проектів, в тому числі - проект, що передбачає створення нової системи космічного зв'язку для забезпечення підключення до високошвидкісного інтернету по всій Європі.

Нова система космічного зв'язку ЄС буде схожа на проект Starlink від компанії SpaceX, який передбачає запуск на низьку навколоземну орбіту тисяч малих супутників для забезпечення доступу до високошвидкісного інтернету.

Ще один проект, про який було оголошено в понеділок, - це план інвестицій в розробку системи управління космічним рухом, яка дозволить запобігати зіткненню космічних апаратів за рахунок кращого управління їх рухом на орбіті.

План також відкриває шлях для інвестицій в технології, що дозволяють створювати дрони, які допоможуть регіону зміцнити свої позиції в сфері оборони. Технології виробництва дронів можна використовувати і в цивільних цілях.

«Зміцнить технологічну перевагу ЄС»


План дій ЄС спрямований на побудову нових партнерських відносин між цивільною, космічною та оборонною галузями. Це дасть можливість знайти ефективне застосування в цивільному секторі для оборонних і космічних технологій.

Виконавчий віце-президент Європейської комісії Маргрет Вестагер заявила, що в цьому «немає нічого кардинально нового», оскільки впродовж багатьох років одні й ті ж технології знаходили своє застосування в різних секторах. Як наочний і зрозумілий приклад Вестагер згадала технології, розроблені для поліпшення аналізу супутникових зображень Землі, які в даний час використовуються також для ранньої діагностики раку сечового міхура.

«У міру прискорення глобальної гонки за технологічне лідерство даний план дій повинен забезпечувати основу для технологічної переваги Європи, а також надавати підтримку її промислової бази. Вперше в історії ми зможемо отримати серйозне фінансування ЄС для розвитку оборонних і пов'язаних з ними цивільних технологій. Це дасть нам можливість розвивати системний підхід до формування синергії в оборонному, космічному та цивільному секторах», - зазначила пані Вестагер, представляючи новий« План дій ».

Маргрет вказала на те, що план дій є невід'ємною частиною більш широкої порядку денного ЄС для Європи, додавши, що він допоможе створювати більше нових робочих місць. Пані Вестагер також зазначила, що даний план допоможе малим та середнім компаніям більш активно впроваджувати інноваційні рішення. Разом з тим вона додала, що озвучений план, і це важливо, являє собою один крок до поставленої ЄС цілі з досягнення стратегічної автономії.

Борис Скуратівський

26 лютого, 2021.




RATVODДата: Понеділок, 01.03.2021, 21:26 | Повідомлення # 1354
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28343
Статус: Оффлайн
Індія відправила в космос

19 іноземних супутників зв'язку



Фото: РИА Новости

В Індії запустили ракету з 19 супутниками зв'язку.


У їх числі -бразильський космічний апарат «Амазонія-1», передає 3Dnews.

Повідомляється, що ракета-носій PSLV-C51 вирушила в космос 6:54 за київським часом з космодрому імені Сатіша Дхавана на Шріхарікот. Ракета вивела на орбіту 637-кілограмовий супутник «Амазонія-1» і ще 18 інших космічних апаратів, включаючи 13 з США.

«Індія і НІКД [бразильський Національний інститут космічних досліджень] відчувають величезну гордість за запуск в рамках цієї місії першого супутника, розробленого і інтегрованого Бразилією. Супутник знаходиться в дуже хорошому стані. Я вітаю бразильську команду», - сказав глава ISRO (Індійської організації космічних досліджень (ISRO) Кайласавадіву Сіван.

Відзначається, що з урахуванням цієї місії Індія на даний момент запустила в цілому 342 іноземних супутники. Запуски здійснює NewSpace India - державне підприємство уряду Індії, що є комерційним крилом ISRO.

Нагадаємо, в минулому році індійська компанія Vestaspace Technology, що займається виробництвом невеликих супутників, озвучила плани по запуску на орбіту угруповання з 35+ супутників. Метою проекту стане роздача в різні куточки Землі сигналу для надшвидкісних ліній зв'язку 5G і запуску рішень категорії Інтернет речей (IoT).

Лада Васюкова

01 березня, 2021.



RATVODДата: Вівторок, 16.03.2021, 21:50 | Повідомлення # 1355
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28343
Статус: Оффлайн
Нові рекорди SpaceX: 21-а партія Starlink

і дев'яте повернення Falcon 9




SpaceX успішно відправила на орбіту 21-у партію супутників Starlink.


Разом з тим, перший ступінь ракети-носія Falcon 9 повернулася на Землю вже в дев'ятий раз, передає iXBT.

Запуск №21


SpaceX запустила в космос ракету-носій Falcon 9 з черговою партією з 60 супутників Starlink. Це вже 21-й запуск космічних апаратів компанії, покликаних створити глобальну супутникову систему для високошвидкісного доступу в інтернет.

Запуск був проведений 14 березня з космодрому Кеннеді на мисі Канаверал у Флориді в 12:01 за київським часом.



Попередня партія супутників Starlink була запущена в цьому ж місяці, 4 березня.

Falcon 9 б'є рекорди


Як і раніше, супутники вирушили на орбіту за допомогою ракети-носія Falcon 9. Для першого ступеня ракети це був вже дев'ятий запуск.

Ступінь успішно приземлилася на автоматичну морську платформу Of Course I Still Love You в Атлантичному океані. До слова, місяць тому, під час сьомого польоту Falcon 9 здійснити керовану посадку на платформу не вдалося - ступінь впала в воду.

Проте, дев'ять повернень - це абсолютний рекорд серед перших за кількістю багаторазових використань першого ступеня. Всього перша ступінь Falcon 9 розрахована на 10 запусків до капітального ремонту, а загальна тривалість її життя може досягти 100 місій.

Що нового у Starlink


Нещодавно Ілон Маск повідомив, що забезпечити швидкісним супутниковим інтернетом Starlink більшу частину населення нашої планети його компанія зможе вже до кінця цього року. В цей же час сам інтернет прискориться приблизно до 300 Мбіт/с, а затримка знизиться приблизно до 20 мс.

Як ми можемо бачити, SpaceX активно працює над тим, щоб обіцянки Маска підтвердилися. Днями стало відомо, що космічна компанія будує новий завод для Starlink в Техасі. На цьому заводі буде налагоджено «масове виробництво мільйонів пристроїв, орієнтованих на споживача». Ймовірно, мова йде про комплектах Starlink, необхідних для підключення до мережі.

Лада Васюкова

16 березня, 2021.



RATVODДата: Середа, 17.03.2021, 18:45 | Повідомлення # 1356
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28343
Статус: Оффлайн
Супутник «Експрес-80» введений в експлуатацію

в складі орбітального угрупування
ФДУП «Космічний зв'язок»




Супутник «Експрес-80» ввели в експлуатацію в складі
орбітального угрупування ФДУП «Космічний зв'язок» (ДП КС)
.


Космічний апарат розташований в позиції 80° східної довготи, повідомляє прес-служба ФДУП «Космічний зв'язок».

Введення в експлуатацію


15 березня 2021 року супутник зв'язку і мовлення «Експрес-80» введений в експлуатацію в складі орбітального угрупування ФДУП «Космічний зв'язок». Льотні випробування космічного апарату пройшли успішно.

Як повідомив в.о. Генерального директора ДП КС Юрій Прохоров, запуск супутника для Росії означає забезпечення різних послуг зв'язку майже по всій території країни. Серед них: інтернет, телебачення, передача даних і т.д.

«Орбітальний розташування космічного апарату «Експрес-80» в точці 80° східної довготи над самим центром Росії дозволяє забезпечити сучасними і надійними послугами зв'язку та мовлення користувачів практично в будь-якій точці нашої країни. З запуском нового супутника ми пропонуємо ринку принципово нові, найбільш затребувані сьогодні на ринку продукти: пакетне цифрове мовлення, доступ в інтернет на авіа- та морському транспорті, дистанційна освіта і телемедицина», - зазначив Юрій Прохоров.

Про супутник


Супутник «Експрес-80» призначений для надання послуг фіксованого та рухомого зв'язку, цифрового телерадіомовлення, високошвидкісного доступу в інтернет, а також передачі даних в Російській Федерації та за кордоном.

Космічний апарат «Експрес-80» був запущений на геостаціонарну орбіту з космодрому «Байконур» 31 липня 2020 року. Супутник виготовлений провідним російським підприємством ракетно-космічної галузі - АТ «Інформаційні супутникові системи» імені академіка М.Ф. Решетнева» спільно з європейською компанією Thales Alenia Space. Термін активного існування КА «Експрес-80» становить 15 років.

Про ДП «Космічний зв'язок»


Федеральне державне унітарне підприємство «Космічний зв'язок» (ДП КС) - російський оператор супутникового зв'язку, космічні апарати якого забезпечують глобальне покриття. Підприємство утворено в 1967 році. У господарському віданні ДП КС знаходиться найбільша в Росії супутникове угруповання.

Зони обслуговування супутників ДП ​​КС, розташованих на орбіті в точках від 14° з.д. до 140° східної довготи, охоплюють всю територію Росії, країни СНД, Європи, Близького Сходу, Африки, Азіатсько-Тихоокеанський регіон, Північну і Південну Америку, Австралію.

Космічні апарати підприємства забезпечують широкі можливості для організації телерадіомовлення, широкосмугового доступу в Інтернет, передачі даних, відеоконференцзв'язку, створення мереж VSAT, організації відомчих і корпоративних мереж зв'язку в будь-якому регіоні земної кулі.

Лада Васюкова

17 березня, 2021.



RATVODДата: Субота, 20.03.2021, 11:24 | Повідомлення # 1357
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28343
Статус: Оффлайн
Безпека в космосі: SpaceX зобов'язалася

не допускати зіткнення супутників
Starlink і NASA



Ілюстрація: NASA

NASA і SpaceX підписали угоду про розширення взаємодії.


Це необхідно, щоб уникнути зіткнення численних супутників на орбіті, повідомляється на сайті NASA.

Проблема


Супутники зв'язку сьогодні виконують масу завдань для задоволення повсякденних потреб людства - від забезпечення глобальної комунікації до прогнозу погоди. На орбіту виходить все більше космічних апаратів різних комерційних компаній.

Через це, зазначає NASA, актуальним залишається питання безпеки в космосі. Можливі зіткнення супутників не тільки завдають збитків компаніям і впливають на якість послуг, що надаються, а й засмічують космічне середовище уламками, тим самим ще більше підвищуючи рівень небезпеки на орбіті.

Як вирішити


Для того, щоб уникнути подібних ситуацій, космічним компаніям необхідно підтримувати зв'язок. У NASA кажуть, що постійний обмін інформацією та впровадження нових технологій дозволить забезпечити безпечне космічне середовище.

«Ця угода забезпечує більш глибокий рівень координації, співпраці та обміну даними, а також визначає порядок, обов'язки та процедури координації безпеки польотів. Основна угода зосереджена на уникненні спільних з’єднань та уникненні зіткнень при запуску між космічними кораблями НАСА та великим сузір’ям супутників SpaceX Starlink, а також пов’язаних з ними місій. Кон’юнкція визначається як близьке наближення двох об’єктів у просторі, як правило, з дуже великою швидкістю.», - повідомляється на сайті агентства.

Зокрема, компанія Ілона Маска зобов'язується у разі загрози зіткнення супутників забезпечити маневрування своїх апаратів.

Як це працює


Космічні апарати Starlink оснащені навігаційними системами і можуть здійснювати автономні маневри, оцінюючи стан орбіти. З цього можуть отримати вигоду обидві сторони, отримуючи повну інформацію про точне місцезнаходження супутників або уламків на орбіті.

В угоді прописано, що SpaceX буде автономно або вручну маневрувати супутниками Starlink для забезпечення безперебійної роботи космічних апаратів NASA.

Якщо ж від SpaceX така інформація не надійде, NASA зобов'язується не робити будь-яких дій зі свого боку, щоб не створювати ситуацію, в якій сторони будуть ненавмисно маневрувати між собою.

Лада Васюкова

19 березня, 2021.

RATVODДата: Четвер, 25.03.2021, 22:18 | Повідомлення # 1358
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28343
Статус: Оффлайн
Космічний апарат «Експрес-103»

введено в комерційну експлуатацію




25 березня 2021 року космічний апарат «Експрес-103» введено в експлуатацію в складі
орбітального угрупування ФДУП «Космічний зв'язок» (ДП КС) в позиції 96,5° східної довготи.


Всі льотні випробування на орбіті модуля службових систем і корисного навантаження космічного апарату «Експрес-103» проведено в повному обсязі і з позитивними результатами.

Новий супутник зв'язку призначений для організації цифрового теле- і радіомовлення, високошвидкісного доступу в інтернет і передачі даних, а також надання послуг зв'язку на повітряних і морських судах на території Росії і за кордоном.

«Космічний апарат «Експрес-103» замінить КА «Експрес-АМ33» в орбітальній позиції 96,5 град. с.д. і забезпечить зв'язок в східних регіонах Росії, а також в районі Південно-Східної Азії. В результаті очікується істотне підвищення якості та надійності послуг, що надаються. Важливо, що з запуском супутника «Експрес-103» ми також забезпечуємо практично стовідсоткове покриття Північного морського шляху», - повідомив в.о. Генерального директора ДП КС Юрій Прохоров.

Космічний апарат «Експрес-103» був запущений на геостаціонарну орбіту з космодрому «Байконур» 31 липня 2020 року. Супутник виготовлений провідним російським підприємством ракетно-космічної галузі - АТ «Інформаційні супутникові системи» імені академіка М.Ф. Решетньова» спільно з європейською компанією Thales Alenia Space. Термін активного існування КА «Експрес-103» становить 15 років.

На сьогоднішній день ДП КС має найбільше в Росії орбітальне угрупованням з 12 геостаціонарних супутників, що працюють в С-, Ku-, Ка і L- діапазонах. Орбітальне угруповання розташоване на дузі геостаціонарної орбіти від 14 градусів західної до 140 градусів східної довготи, що дозволяє ДП КС надавати послуги клієнтам в 58 країнах на всіх континентах.

25 березня, 2021.

RATVODДата: Вівторок, 30.03.2021, 10:56 | Повідомлення # 1359
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28343
Статус: Оффлайн
Вражаюче світлове шоу: уламки ракети Falcon 9

розлетілися нічним небом на північному заході США




У неділю ввечері, 28 березня, астрономи зі штатів Орегона і Вашингтона помітили
у небі видовище: щось, схоже на метеоритний дощ, який проносився нічним небом.


Найімовірніше, це були залишки ракети SpaceX Falcon 9, які згоряли у атмосфері, повідомляє The Verge

Варто зазначити, що SpaceX ще не взяла на себе відповідальність за руйнування другого ступеня Falcon 9 у атмосфері, хоча численні метеорологи й астрономи вже ідентифікували вогні у небі як безпечні уламки ракети.

Наразі у мережі вже безліч відеозаписів, які демонструють, без перебільшення, вражаюче видовище падіння уламків, які повільно згорають в атмосфері Землі.

Згорання уламків Falcon 9 у атмосфері: дивіться відео




"Сьогодні у нас було дійсно гарне шоу завдяки SpaceX. Це була верхня частина ракети Falcon 9 – те, що ми називаємо другим ступенем. Насправді вона була запущена близько трьох тижнів тому і зробила саме те, що повинна була зробити: вивела супутники на орбіту. Єдиний збій, який у неї був – це те, що даний ступінь не знизився примусово зі своєї орбіти, тому він не впав, коли і де ми цього очікували. Вона просто поступово знижувалася останні три тижні, і нам пощастило – вона пролетіла над головою", – сказав астроном з Вашингтонського університету Джеймс Девенпорт.

Що це за ракета така взагалі?


Falcon 9 це двоступенева ракета SpaceX. Перший багаторазовий ступінь, в якому розміщені дев'ять двигунів Merlin, виконує початкову важку роботу, відриваючи ракету від землі, а другий ступінь з одним двигуном Merlin виводить її на задану орбіту. Перший ступінь повертається, як правило вдало, на землю (а частіше – на безпілотні баржі в океані). Другий ступінь компанія зазвичай залишає на орбіті (після чого він поступово знижується) або направляють примусово і він згоряє у атмосфері.

Який саме другій ступінь згорів у атмосфері?


Мовиться про другий ступінь ракети, запущеної 4 березня – тоді на низьку навколоземну орбіту було виведено чергову партія з 60 супутників Starlink, а перший ступінь благополучно повернули на безпілотну баржу під назвою Of Course I Still Love You.

Це справді безпечно?


Національна метеорологічна служба Сіетла також визначила яскраві вогні як уламки другого ступеня Falcon 9. NWS відзначило, що швидкість повторного входу в атмосферу уламків набагато нижча, ніж у метеорних потоків, які рухаються зі швидкістю понад 72 000 км/год.

Такі повторні входи в атмосферу, як правило, безпечні, оскільки всі компоненти ракети і матеріали згорають в атмосфері. NWS зазначила, що в даний час в регіоні немає очікуваних негативних впливів на поверхню внаслідок згорання другого ступеня у атмосфері.

Автор: Михайло Года

29 березня 2021


RATVODДата: Вівторок, 30.03.2021, 13:22 | Повідомлення # 1360
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28343
Статус: Оффлайн
SpaceX проведе тестовий запуск

прототипу корабля
Starship SN11




Компанія SpaceX планує 30 березня здійснити випробувальний політ
прототипу космічного корабля Starship SN11, що розробляється
для пілотованих польотів на Місяць, Марс та в межах Землі.


Старт очікується після полудня за часом Східного узбережжя США (орієнтовно о 22:00 за київським часом), повідомляє 24 канал.

Раніше, 26 березня SpaceX провела статичні вогневі випробування двигунів корабля Starship SN11. Корабель був встановлений на стартовому майданчику у Бока-Чіка на південному сході штату Техас. Запуск мав бути проведений у понеділок 29 березня, однак його перенесли щонайменше на 30 березня.

Як пройде політ Starship SN11


В рамках випробування корабель повинен вийти на висоту приблизно 10 км з наступним відключенням двигунів, аеродинамічним гальмуванням, повторним запуском двигунів для повернення у вертикальне положення і м'якою посадкою на стартовий майданчик. Весь політ триватиме близько шести з половиною хвилин.

24 канал транслюватиме тестовий політ космічного корабля Starship SN11 на своєму каналі в YouTube. Плановий початок стріму 30 березня о 21:30, однак час і дата можуть зміститися в залежності від готовності корабля на платформі, тож стежте за нами, ми проінформуємо про всі деталі. Переглянути стрім можна за посиланням нижче.

Запуск Starship SN11, дивіться відео:



Минулі випробування Starship SN10


4 березня прототип космічного корабля Starship SN10 після випробувального суборбітального польоту і успішної вертикальної посадки через 8 хвилин вибухнув на землі через пошкодження, отриманих при приземленні.

"Двигун SN10 мав низьку тягу через (імовірно) часткове потрапляння гелію з паливного бака. Удар на швидкості 10 м/с пошкодив опори й частину корпусу", – написав у твіттері засновник SpaceX Ілон Маск.

Для чого SpaceX будує найбільший космічний корабель у світі


Starship одночасно і другий ступінь для досягнення орбітальної швидкості при запуску із Землі, і багаторазовий космічний апарат, здатний злітати, виконувати політ у космічному просторі та здійснювати керовану посадку на Землю, Місяць або Марс – саме таким його бачить Ілон Маск та SpaceX.

У перспективі цей корабель багаторазового використання планується запускати для виконання далеких космічних місій надважким ракета-носієм Super Heavy, оснащеним 28 потужними двигунами Raptor, який здатен виводити на низьку навколоземну орбіту до 150 тонн корисного навантаження. У пілотованому варіанті корабель Starship зможе брати на борт до 100 осіб. Раніше Маск заявив, що його ракета зможе висадити людей на Марс вже у 2026 році.

Зараз SpaceX готує перший запуск прототипу носія Super Heavy, який, за оцінкою Маска, повинен здійснити випробувальний запуск у найближчі кілька місяців. У SpaceX розраховують провести повноцінний орбітальний запуск Starship з носієм в безпілотному режимі вже у цьому році.

Автор: Михайло Года

29 березня 2021




RATVODДата: П`ятниця, 02.04.2021, 22:03 | Повідомлення # 1361
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28343
Статус: Оффлайн
Eutelsat 36D: Airbus побудує повністю

електричний супутник для європейського оператора



Фото: © Airbus

Компанія Eutelsat (Франція) підписала з компанією Airbus угоду про створення
супутника Eutelsat 36D, який повинен буде замінити космічний апарат Eutelsat 36B,
розташований в ключовий для компанії орбітальній позиції
36 градусів східної довготи.


Плановий термін експлуатації супутника Eutelsat 36B закінчується в кінці 2026 року.

Орбітальна точка


Орбітальна позиція 36 гр.с.д. забезпечує покриття країн Африки, Азії і Європи і є третьою за своєю значимістю для генерування доходів французької компанії після позицій 13 градусів східної довготи (Eutelsat Hotbird) і 7/8 градусів західної довготи, а також другою за обсягом урядових замовлень.

Два супутника, розташованих в даній позиції - Eutelsat 36B і Eutelsat 36C - в сукупності забезпечують необхідними ємностями головних якірних клієнтів, серед яких - Multichoice і ZAP в Африці, а також «Триколор» і «НТВ-ПЛЮС» в Росії.


Фото:© Airbus


Про новий супутник


Повністю електричний супутник Eutelsat 36D, укомплектований 70 фізичними транспондерами Ku-діапазону, візьме на себе виконання всіх завдань, які сьогодні виконує супутник Eutelsat 36B, при паралельному розширенні зон покриття і поліпшення продуктивності. Побудований на базі платформи Airbus Eurostar Neo, він буде мати розширену ємність, а також буде укомплектований більш ефективними системами управління енергоспоживанням і температурним режимом при більш стислих термінах будівництва і більшою оптимізацією витрат.

Запуск супутника запланований на першу половину 2024 року, а саму місію планується провести на рівні, який відповідає високій важливості апарату для обслуговування провідних клієнтів компанії.

Що кажуть в компаніях


Коментуючи підписану угоду, технічний директор компанії Eutelsat Паскаль Хомс зазначив: «Ми вкрай раді черговій можливості співпраці з нашим давнім партнером - компанією Airbus, яка буде працювати над виконанням чергової важливої ​​задачі в рамках нашої супутникової програми. Наш новий сучасний супутник повинен забезпечити безперервність надання послуг нашим ключовим клієнтам, які є операторами DTH платформ на провідних ринках Африки та Росії».

Глава відділу телекомунікаційних систем компанії Airbus Франсуа Голля додав: «Ми раді надати компанії Eutelsat допомогу в розширенні можливостей надання послуг мовлення і передачі даних, зокрема - для клієнтів у віддалених районах, які особливо потребують цього. Від себе особисто хочу додати, що стабільну довіру компанії Eutelsat до наших продуктів є свідченням високої оцінки надійності нашої роботи і приводом пишатися нашими кваліфікованими фахівцями».

Борис Скуратівський

31 березня, 2021.



RATVODДата: Субота, 10.04.2021, 17:24 | Повідомлення # 1362
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28343
Статус: Оффлайн
Технології радянського періоду: український стартап створює

космічний апарат для обслуговування супутників на орбіті



Демонстраційний модуль Kurs Orbital на орбіті
Фото: Kurs Orbital

Український стартап працює над створенням апарату для обслуговування
супутників на орбіті, використовуючи технологію космічної стикування,
розроблену кілька десятиліть тому в Радянському Союзі.


Про це пише американське видання SpaceNews.

Аерокосмічний стартап Kurs Orbital, одним із засновників якого є екс-голова Державного космічного агентства України Володимир Усов, використовує технології, що застосовувалися за часів Радянського Союзу, для розробки космічного апарату для обслуговування супутників на орбіті. Згідно з повідомленнями в ЗМІ, українське підприємство запустить демонстраційну модель апарату в 2023 році.

«Виробництво ракет-носіїв, а також супутників, привертає чималі інвестиції, і їх обслуговування може стати наступним великим етапом у розвитку даного сектору», - сказав Усов.



Що за технологія


Багато років тому технологія, розроблена вченими з Радянського Союзу, дозволяла супутникам стикуватися з космічною станцією «Мир», а потім була модернізована для подальшої експлуатації космічного корабля «Союз», який стикувався з Міжнародною космічною станцією (МКС).

Усов покинув Українське космічне агентство через виниклі в ньому суперечностей і за підтримки декількох підприємців заснував компанію Kurs Orbital. Група отримала права на використання і вдосконалення системи обслуговування супутників «Курс». Стикувальна навігаційна система «Курс» використовувалася Радянським Союзом для організації космічних польотів. Система була розроблена Російським науково-дослідним інститутом прецизійних приладів спільно з українським підприємством Київський радіозавод.

«Компанія Kurs Orbital володіє правами на оригінальну систему стикувань «Курс», проте розробляє новий стикувальний модуль, який буде використовувати машинний зір, радар і робототехніку», - заявив Усов. Він додав, що цей новий модуль забезпечує повністю автоматичну стиковку навіть з несумісними об'єктами.

«Відсутність необхідності витрачати роки і мільярди доларів на винахід стикувальної системи - це величезна перевага», - додав Усов.


Фото: Kurs Orbital


Про конкурентів


Компанія націлена на обслуговування супутників на орбіті - сектор, в якому вже працюють великі гравці, такі як компанія Northrop Grumman, яка виконувала роботи по обслуговуванню одного супутника зв'язку, що належить Intelsat. Очікується, що Northrop Grumman буде займатися також обслуговуванням другого супутника Intelsat-10-02.

Ще одним потенційним конкурентом компанії Kurs Orbital є японська аерокосмічна компанія Astroscale Holdings, що спеціалізується на збиранні сміття, що скупчилося на орбіті. У 2020 році компанія Astroscale оголосила про покупку ізраїльської компанії Effective Space Solutions, що займається обслуговуванням супутників. Дана угода повинна розширити можливості компанії Astroscale як нового гравця на ринку послуг з обслуговування GEO-супутників.

Про плани на майбутнє


За інформацією видання Forbes Україна, Kurs Orbital планує в рамках першого раунду фінансування зібрати 6.5 мільйона доларів, які дадуть стартапу можливість почати розробку демонстраційного апарату, запуск якого запланований на 2023 рік. «Я думаю, що до 2023 року ми будемо в змозі здійснити цю демонстраційну місію», - зазначив Усов.

«До 2025 року стартап планує зібрати достатню кількість коштів для того, щоб побудувати чотири космічні апарати і почати пропонувати послуги з ремонту і переміщення геостаціонарних супутників. Видалення супутника з орбіти (зняття з орбіти) має вирішальне значення, оскільки забезпечує безпосереднє джерело грошей для операторів супутників», - повідомив Усов.

«Послуги зі зняття супутників з орбіти дозволять операторам продовжувати експлуатацію супутників на кілька додаткових місяців і продовжувати отримувати дохід. Чітке дотримання технічних стандартів і стандартів безпечної експлуатації життєво важливі для успіху обслуговування супутників на орбіті. Екосистема обслуговування на орбіті буде неможлива без чітких стандартів в сфері технологій і безпеки», - резюмував пан Усов.

Редакція Mediasat

08 квітня, 2021.



RATVODДата: Понеділок, 12.04.2021, 17:09 | Повідомлення # 1363
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28343
Статус: Оффлайн
Профілактика на ABS-2А, «ЕКСПРЕС-АТ1» і «ЕКСПРЕС-АТ2»

14 квітня 2021 року




Шановні клієнти!


Доводимо до Вашого відома, що відповідно до затвердженого графіка профілактичних робіт на 2021 рік, на супутниках ABS-2A (75° східної довготи), «Експрес-АТ1» (56° східної довготи) і «Експрес-АТ2» (140° східної довготи) 14 квітня 2021 року в період з 2:00 до 11:00 (за київським часом)
на передавальних станціях будуть проводитися профілактичні роботи, в зв'язку з чим можливі перерви в мовленні всіх телеканалів.

Приносимо вибачення за можливе незручність.

RATVODДата: П`ятниця, 16.04.2021, 09:18 | Повідомлення # 1364
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28343
Статус: Оффлайн
2000 супутників на LEO-орбіті:

південнокорейський конгломерат приєднується до космічної гонки




У 2030 році на низькій навколоземній орбіті (LEO) з'явиться ще угруповання з 2000 супутників.


Редакція Mediasat розповідає, хто і навіщо її створює.

Південнокорейський конгломерат Hanwha Systems, який в минулому році додав до свого швидко зростаючого портфелю збанкрутілого виробника фазованих антенних решіток, планує до 2030 року побудувати і розгорнути на низькій навколоземній орбіті угруповання з 2000 року супутників. Вони будуть необхідні для забезпечення зв'язку з міськими дронами, що доставляють вантажі, і пасажирськими літаками.

За інформацією видання «Кабельник», для досягнення цієї мети підрозділ Hanwha Group, що займається оборонними і інформаційними технологіями, до 2023 року планує інвестувати 500 мільярдів південнокорейських вон (440 мільйонів доларів) в розробку LEO-супутників зв'язку, ультратонких антен з електронним управлінням і систем управління супутниками.

Компанія презентувала даний проект 29 березня, представивши при цьому план по залученню 1.2 трильйона вон шляхом випуску нових акцій для «попереджувальних інвестицій» в свої майбутні комерційні проекти.

«Глобальна конкуренція на ринку низькоорбітального супутникового зв'язку, що має величезний потенціал для зростання, загострюється, - заявив під час онлайн-презентації Чой Дже Ву - старший виконавчий директор Hanwha, що займається питаннями супутникового зв'язку. - Володіючи великими технологіями і досвідом, накопиченими за 20 років роботи в сфері військових комунікацій, ми постараємося стати одним з провідних гравців на даному ринку».

Інвестиції в проект


Відповідно до затвердженої дорожньої бізнес-картою компанія Hanwha планує інвестувати:

> 190 мільярдів вон в «розвиток комунікаційних технологій і запуск супутників».
> 120 мільярдів он в «придбання технологічних активів, необхідних для запуску послуг супутникового зв'язку».
> 110 мільярдів он в «будівництво виробничих потужностей».
> 80 мільярдів он в «Технології супутникового зв'язку».


Чой запевняє, що в 2023 році почнеться тестування послуги, яка стане можливою незабаром після запуску першої партії супутників. На регулярній основі, за словами керівника компанії, послуга буде надаватися вже в 2025 році, а до 2030 року річний обсяг продажів досягне позначки в 5 трильйонів вон.

«У період з 2023-го по 2025 зона надання телекомунікаційних послуг буде обмежена сушею і морською акваторією. У 2025-2030 роках вона розшириться також на сектор авіації та міські аеромобільні служби, а до 2030 року черга дійде і до інтернету 6G», - сказав він.

За словами представника прес-служби компанії Hanwha виведення супутників на орбіту повинні забезпечити ракети-носії іноземних партнерів, при цьому сама розробка супутників, антен і допоміжних систем буде здійснюватися в основному за рахунок внутрішніх ресурсів компанії.

Учасники та партнери проекту


Чой також повідав, що Hanwha Phasor - підрозділ компанії, створене після того, як в червні 2020 року Hanwha купила британського виробника антен Phasor Solutions, що оголосив про своє банкрутство, - буде відігравати провідну роль в розробці ультратонких антен з електронним управлінням. Такі антени забезпечують високошвидкісний зв'язок для зв'язку на суші, на морі, а також для зв'язку з літальними апаратами.

У числі патентованих технологій Phasor - технологія управління променем плоскої антени і технологія розробки напівпровідникових чіпів, необхідних для передачі і прийому, - заявляють в Hanwha.

Satrec Initiative (SI) - ще один філія Hanwha, якиа, як очікується, зіграє важливу роль в проекті. SI, що об'єдналася в січні з Hanwha Aerospace, є розробником першого південнокорейського супутника KITSAT-1, який був запущений в космос в 1992 році. Компанія володіє ключовими технологіями, необхідними для виробництва малих і середніх супутників спостереження за поверхнею Землі, наземних систем і електрооптичних корисних модулів.

Американська компанія Kymeta, що працює в секторі супутникового зв'язку, стане ключовим галузевим партнером для подальшого просування проекту. У грудні минулого року Hanwha Systems уклала з Kymeta угоду про стратегічне партнерство, яке передбачає інвестиції в розмірі 30 мільйонів доларів для підтримки розробки рішень Kymeta наступного покоління в обмін на закріплення на зростаючому ринку антен LEO.

«Ми ведемо переговори з іншими розвиненими гравцями за кордоном, щоб забезпечити плавне просування нашого проекту», - каже Чой.

Міські дрони для доставки вантажів


Крім усього перерахованого вище, в Hanwha Systems заявили про намір інвестувати 450 мільярдів доларів в сектор безпілотних міських повітряних перевезень - 250 мільярдів вон в компанії, що пропонують відповідні технології або послуги, і 200 мільярдів вон в створення літальних апаратів, наземних об'єктів та іншої інфраструктури.

У компанії вивчають процес виробництва транспортних засобів двох типів: безпілотний міський вантажний літальний апарат, здатний здійснювати польоти на відстань 150-650 кілометрів з вантажем до 500 кілограмів, і вантажний дрон меншого розміру, який може літати на відстань до 50 кілометрів з вантажем до 3 кілограмів . Основною рушійною силою цього проекту буде компанія Overair - американський розробник персональних електромобілів, 30 відсотків якої належить Hanwha Systems.

«Система зв'язку за допомогою низькоорбітальних супутників і вантажні повітряні транспортні засоби взаємопов'язані, вони створюють синергію один для одного, - резюмував Чой. - Ось чому ми вирішили зайти в ці дві сфери одночасно».

Борис Скуратівський

15 квітня, 2021.



RATVODДата: Четвер, 22.04.2021, 09:23 | Повідомлення # 1365
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28343
Статус: Оффлайн
SpaceX в справі: Коли і як запустять

«ювілейний»
український супутник «Січ 2-30»




До кінця року за указом президента Володимира Зеленського в космос
повинен відправитися «ювілейний» український супутник «Січ 2-30».


Наскільки апарат готовий до відправки, і чи вдалося залучити до запуску SpaceX, стало відомо з інтерв'ю Економічній Правді з головою Державного космічного агентства Володимиром Тафтаєм.

Переговори зі SpaceX


У лютому президент Володимир Зеленський дав доручення до кінця року вивести в космос український супутник «Січ 2-30 (2-1)». Запуск буде приурочений до 30-річчя незалежності України.

Пізніше з'явилася інформація про те, що в якості оператора для запуску супутника була обрана компанія SpaceX. На сьогодні, за словами голови Державного космічного агентства Володимира Тафтая, КБ «Південне», яке створило «Січ 2-30», вже провело консультації з компанією Ілона Маска. SpaceX в свою чергу переадресувала завдання з адаптації супутника до запуску в свій підрозділ в Німеччині.

Як говорить глава Держкосмосу, українська сторона вже має попередні домовленості з SpaceX за контрактом. З урахуванням всіх технічних моментів сума контракту складе $ 1,99 млн. Робота буде реалізована після того, як Кабмін виділить кошти.

Готовність до запуску


На даний момент, каже Володимир Тафтай, «Січ 2-30» повністю зібраний. Однак супутнику ще належить ряд випробувань, зокрема, через особливості його будови та розташування. Без підготовчих робіт SpaceX не прийме космічний апарат.

«Наш супутник планувався з вертикальним розташуванням. Це важливо, тому що основне корисне навантаженням супутника є камера. Оскільки розташування на SpaceX буде інше, горизонтальне, навантаження на камеру буде абсолютно інше. Тобто навантаження піде на оптичну частину супутника», - пояснив глава Держкосмосу.

Випробування триватимуть до серпня. Після цього розпочнеться підготовка до відправки супутника на точку старту. Запуск попередньо намічений на грудень.

Значимість супутника


Як зазначає Володимир Тафтай, запуск «Січ 2-30» важливий з багатьох причин. По-перше, супутник обіцяє нам доступ до незалежного зондування, а можливість мати знімки з власного супутника дуже значима з точки зору оборони і державної безпеки.

Крім цього, знімки з супутника будуть використовуватися в сільському і лісовому господарстві, картографії, а також для потреб служби з надзвичайних ситуацій.

Роздільна здатність супутника становить 7,6 метра на піксель. Термін експлуатації залежить від часу перебування на цільової орбіті і досягає 3-х років.

Після того, як «Січ 2-30» буде запущений, Національний центр управління та випробування космічних засобів проведе ряд випробувань на орбіті і введе супутник в експлуатацію. Саме Центр здійснюватиме управління космічним апаратом з Землі, отримувати і обробляти дані.

Лада Васюкова

20 квітня, 2021.




Форум TV-SAT » « Новини Супутникового ТБ » » Супутникові новини » СУПУТНИКИ. Запуски. Проекти. Контракти. (Профілактика. Неполадки. Аварії.)
Пошук:

Copyright TV-SAT © 2009-2024