FORUM TV-SATП`ятниця
29.03.2024, 13:12

Вітаю Вас Гість | RSS

[ ] · Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS · Load-SP · Load-AS· · Перекладач translate ]
Форум TV-SAT » « Хоббі наших користувачів » » Інтернет. Телекомунікації. » Телекомунікації. Аналітика та прогнози
Телекомунікації. Аналітика та прогнози
RATVODДата: П`ятниця, 25.07.2014, 16:47 | Повідомлення # 1
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28343
Статус: Оффлайн
Т е л е к о м у н і к а ц і ї



Аналітика та прогнози
RATVODДата: Середа, 11.09.2019, 09:10 | Повідомлення # 61
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28343
Статус: Оффлайн
Нацрада припинила трансляцію

трьох заборонених каналів в
Чернігівській області




Днями Національна рада з питань телебачення і радіомовлення
припинила мовлення трьох заборонених в Україні російських телеканалів.


В одному з громадських закладів села Сосниця (Чернігівська область) ретранслювалися канали «ТНТ», «Зірка», «МИР 24», повідомляється на сайті Нацради.

Згідно з даними, повідомлення про порушення отримала представник Нацради в Чернігівській області Ірина Сенченко від місцевого Управління СБУ.
Разом з представниками силових структур Сенченко провела перевірку зазначеного закладу і виявила порушення в сфері інформаційної безпеки.

Відзначається, що з власниками громадського закладу була проведена бесіда, внаслідок чого трансляція заборонених в Україні телеканалів була зупинена.

Нагадаємо, в кінці минулого місяця Нацрада припинила незаконний показ чотирьох російських каналів на території готелю в Черкаській області.

Лада Васюкова

10 вересня, 2019

RATVODДата: Середа, 11.09.2019, 15:30 | Повідомлення # 62
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28343
Статус: Оффлайн
ВР в першому читанні прийняла законопроект

про скасування ліцензування
телеком-послуг




В Україні можуть скасувати ліцензування телеком-послуг.


Відповідний законопроект був прийнятий в першому читанні Верховною Радою, передає Ліга.Tech.

Згідно з даними, законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо скорочення переліку видів господарської діяльності, що підлягають ліцензуванню» підтримали 38 депутатів.

Як повідомив депутат партії «Слуга народу» Олександр Кубрак, в разі остаточного затвердження документа телеком-сфера позбудеться від зайвих обмежень, а операторам буде простіше почати діяльність.

«Щоб почати діяльність на ринку, оператору необхідно буде лише повідомити профільного регулятора про початок такої діяльності. Зараз процедура інша - вони повідомляють, і регулятор надає дозволи », - розповів депутат.

Нагадаємо, минулого тижня в Білорусі скасували ліцензування кабельного телебачення.

Лада Васюкова

11 вересня, 2019



RATVODДата: Субота, 21.09.2019, 08:19 | Повідомлення # 63
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28343
Статус: Оффлайн
Законопроект про скасування ліцензування

телеком-послуг пройшов друге читання




Законопроект № 1050, що передбачає скасування ліцензування
в сфері телекомунікацій, пройшов друге читання Верховної Ради.


За його прийняття проголосували 349 народних депутатів, пише 112.ua.

Повідомляється, що тепер замість отримання ліцензії, компанія, яка планує розпочати телеком-діяльність, повинна подати відповідне повідомлення до Національної ради з питань телебачення і радіомовлення.

При цьому наголошується, що телеком-діяльність, що вимагає використання обмеженого радіочастотного або номерного ресурсу, буде ліцензуватися як і раніше.

Нагадаємо, законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо скорочення переліку видів господарської діяльності, що підлягають ліцензуванню» був прийнятий в першому читанні 10 вересня.

Як повідомив депутат партії «Слуга народу» Олександр Кубрак, в разі остаточного затвердження документу телеком-сфера позбудеться від зайвих обмежень, а операторам буде простіше почати діяльність.

Лада Васюкова

18 вересня, 2019.



RATVODДата: Субота, 21.09.2019, 12:25 | Повідомлення # 64
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28343
Статус: Оффлайн
Парламентарії проголосували за проект закону

про звільнення і призначення членів
Нацради




Законопроект передбачає удосконалення процедури призначення і звільнення
членів Національної ради України з питань телерадіомовлення
.


Закон також допоможе забезпечити безперервність функціонування нацрегулятора.

На вчорашньому засіданні Верховної Ради депутати підтримали законопроект №2036 про внесення змін до законодавства щодо вдосконалення процедури звільнення і призначення членів Національної ради з питань телебачення і радіомовлення.

Проект підтримали 292 нардепів. Також Рада проголосувала за його підготовку до другого читання за скороченою процедурою.

Законопроект передбачає, що після закінчення п'яти років повноваження члена Нацради тривають до дня призначення нового члена (за винятком дострокового припинення повноважень). Також встановлюється, що Верховна Рада вирішує питання про призначення в Нацраду на всі вакантні посади одночасно. Якщо вона не змогла цього зробити - процедура призначення проводиться повторно.

У пояснювальній записці зазначається, що, відповідно до чинної редакції закону України «Про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення», порядок звільнення та призначення членів Нацради Верховною Радою фактично передбачає двомісячну відсутність членів цього відомства, які повинні призначатися парламентом в зв'язку з проходженням процедури відбору і призначення, що може призвести до зупинки роботи регулятора. Це є неприпустимим в сучасних умовах розвитку інформаційного простору держави.

Нагадаємо, на вчорашньому засіданні депутати також проголосували в першому читанні за законопроект, що забороняє іноземцям володіти національними провайдерами цифрового телемовлення. Фактично цей закон зобов'яже єдиного оператора ефірної цифрової мережі - компанію «Зеонбуд» - розкрити структуру власності.

Позавчора парламентарії підтримали в другому читанні проект закону про скасування ліцензування телеком-послуг.

20 вересня, 2019.

Редакція


RATVODДата: Субота, 28.09.2019, 08:35 | Повідомлення # 65
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28343
Статус: Оффлайн
Мінцифри підписало меморандум

про співпрацю з
Huawei в області цифрового розвитку



Фото: Facebook

Міністерство цифрової трансформації підписало документ,
націлений на розвиток цифрової економіки в Україні.


Меморандум, підписаний 24 вересня, проголошує співпрацю між Мінцифри, Комітетом ВР з питань цифрової трансформації, НКРЗІ, Офісом ефективного регулювання, Huawei і представниками телеком-сфери, йдеться на сторінці Мінцифри в Facebook.

Згідно з даними, мета підписання меморандуму - в консолідації зусиль для виконання Концепції розвитку цифрової економіки і суспільства України на 2018 - 2020 роки.

«Доступ до широкосмугового інтернету повинен бути через три роки на всій території країни - це одна з цілей новоствореного Міністерства цифрової трансформації. І сьогодні був зроблений важливий крок для досягнення цієї мети», - говориться в пості на сторінці Мінціфри від 24 вересня.

Таким чином, Мінціфри спільно з регуляторами і представниками телеком-галузі, а також виробником техніки Huawei (єдиний постачальник обладнання серед підписавших меморандум) в найближчі роки займуться розвитком широкосмугових мереж, забезпеченням всіх територій України інтернет-доступом, цифровізацією освітніх, медичних установ та інших об'єктів інфраструктури.

Але головну мету - визначення поточного покриття в Україні. Як заявили в Мінцифрі, реальна ситуація з інтернетом в країні - загадка, оскільки велика частина провайдерів просто не надає статистику про абонентів. Відомство планує провести оцінку покриття в найкоротші терміни, в зв'язку з чим розраховує на максимальне співробітництво з боку телекомників

Лада Васюкова

25 вересня, 2019.



RATVODДата: Неділя, 13.10.2019, 07:49 | Повідомлення # 66
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28343
Статус: Оффлайн
Депутати запропонували карати

злодіїв
телеком-кабелів тюремним ув'язненням




У Верховну раду надійшов законопроект, який закликає посилити заходи
покарання за крадіжку і псування телеком-обладнання.


Депутати-ініціатори ідеї впевнені, що збиток від «кабельних злодіїв» непорівнянний з діючими нині санкціями, передає UBR.

Зокрема, законопроект пропонує встановити в якості мінімального покарання за крадіжку/псування телеком-майна штраф в розмірі 1-3 тис. неоподатковуваних мінімумів доходів (17-51 тис. грн), або ж тюремне ув'язнення/обмеження волі на строк до 3 років.

Більш того, якщо збиток, нанесений зловмисниками, дуже відчутний (збитки понад 51 тис. грн) - на них чекає 6-10 років позбавлення волі з конфіскацією.

Таке ж покарання передбачено і за дії, в результаті страждає зв'язок критично важливих об'єктів інфраструктури: заклади охорони здоров'я, правоохоронні органи, органи державної влади, частини пожежної охорони, підрозділи Збройних сил України та ін.

Справа в тому, що на даний момент Законодавством України передбачені лише адміністративні покарання за крадіжку мідних кабелів. Однак реальна ситуація вимагає куди більш серйозних рішень: зловмисники оперативно здають награбоване в «цветмет» і, відчуваючи безкарність, повертаються за черговою порцією «видобутку».

Відзначається, що найбільше від рук «кабельних злодіїв» страждає оператор фіксованого зв'язку «Укртелеком». За минулий рік, за даними оператора, було вкрадено майже 3 тисячі кілометрів кабелю компанії - це більше 7 км в день.

При цьому, коли справа доходить до втручання поліції, виявляється, що фігурують часто одні й ті ж особи. Наприклад, в лютому такий «мисливець за кабелями» був спійманий на місці злочину. Правоохоронці впізнали в ньому громадянина Грузії, який вже неодноразово вирізав укртелекомівські кабелі.

Лада Васюкова

11 жовтня, 2019.



RATVODДата: Четвер, 17.10.2019, 20:57 | Повідомлення # 67
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28343
Статус: Оффлайн
Провайдерів чекають позапланові перевірки:

Нацрада виявила порушення в 53 компаніях




Національна рада з питань телебачення і радіомовлення проведе
ряд позапланових перевірок у 53 провайдерів програмної послуги.


Регулятор виявив в їх роботі порушення ліцензійних умов і законодавчих норм, повідомляється на сайті Нацради.

Незважаючи на те, що регулятор не призначає провайдерам планових перевірок, контроль над дотриманням закону здійснювати необхідно. У зв'язку з цим Нацрада провела моніторинг близько 200 компаній, і в 53 з них були виявлені порушення.

Зокрема, порушення були пов'язані з ретрансляцією заборонених в Україні іноземних каналів, тобто таких, що не входять до переліку іноземних програм, зміст яких відповідає вимогам Євроконвенції про транскордонне мовлення і законодавству України.

Серед інших порушень - недотримання загальної концепції добору програм для ретрансляції, а також ретрансляція універсальної програмної послуги не в повному обсязі.

За словами члена Нацради Сергія Костинського, метою позапланових перевірок є не покарати кого-небудь, а лише попередити. Щорічне проведення таких позапланових перевірок необхідно, щоб учасники ринку розуміли, наскільки важливо дотримуватися законодавчі норми.

Нагадаємо, з початку осені Нацрада припинила трансляцію російських телеканалів уже в трьох карпатських громадських закладах і готелях - в селі Сосниця і двічі в селі Поляниця.

До цього регулятор припинив трансляцію заборонених каналів в кінці серпня в одному з готельно-ресторанних комплексів міста Сміла.

Лада Васюкова

17 жовтня, 2019



RATVODДата: Середа, 18.12.2019, 20:40 | Повідомлення # 68
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28343
Статус: Оффлайн
# Антигравітаційні замітки на полях:

підсумки воркшопу Телекомпалати




Обережно, longread!


Ну що ж, Телекомпалата України нещодавно опублікувала ТОП-10 кроків, які учасники воркшопу # Антигравітація чекають від держави на протязі 1-2 років. Зараз прийшов час розповісти про ті ініціативи, що не дотягли до максимальної кількості балів, але ринок телекому і медіа також в них потребує. Заздалегідь попереджаю, що абсолютно всі ініціативи виходили від команд і ніхто, крім них, до останнього моменту цих ініціатив не знав. Списки кроків проранжовано в порядку пріоритетності їх реалізації: від самих термінових до менш важливих.

Варто відзначити, що наші цифрові арбітри відмінно впоралися з роллю журі - це нинішні та колишні представники влади Олександр Федієнко, Олександр Шелест, Уляна Фещук, Олександр Данченко і Олександр Баранов (це чистий збіг, що Уляна Юріївна була в оточенні чотирьох Олександрів)

З нами були цифрові експерти-критики. Це керівники профільних бізнес-об'єднань та експерти Digital-індустрії. Через зміни в таймінг критикам в цей раз не вдалося розкрити в повній мірі свій потенціал, надолужать в наступний раз.

Зрозуміло, ключові персони # Антигравітації - це команди цифрових стейкхолдерів (попереджаю, жарти про м'ясо вже не актуальні).



Команда стейкхолдерів контенту складалася з представників медіа - Григорій Тичина (UA: Перший), Юлія Трибушна (StarLightMedia), Федір Гречанінов (Медіа Група Україна), Олена Рудик (телеканал НАШ), Микола Типусяк (телеканал Еспрессо) і Олександр Брикайло (телеканал Сонце). Девіз команди - in vizia veritas (якщо правильно запам'ятала, в перекладі з латині означає «істина в побаченому»). Стейкхолдери медіа щиро зізналися, що спірні моменти вони виключили із загального списку і на виході вийшло п'ять кроків, які підтримує весь склад команди. це:

1. Забезпечити однакові державні вимоги до контенту всіх платформ і типів поширення медіа-контенту на території України (за винятком ефірного телебачення);
2. Посилити кримінальну відповідальність за нелегальне розповсюдження контенту (піратство) і не допустити випадків безкарності правопорушників;
3. Сприяти забезпеченню мережевого нейтралітету;
4. Забезпечити для суспільного мовника (НСТУ) рівні можливості в творчо-виробничій діяльності в порівнянні з комерційними ТРО шляхом зняття законодавчих обмежень на здійснення передоплати за придбання телевізійного обладнання, виробництва телевізійних передач, фільмів і серіалів, здійснення трансляцій іноземних спортивних змагань, а також обмежень, які унеможливлюють спільну діяльність по створенню аудіовізуального контенту з українськими та іноземними партнерами (необхідне внесення змін до трьох постанов КМУ);
5. Забезпечити рівні умови оподаткування доходів з надання послуг доступу до медіа-контенту та розміщення реклами для всіх телевізійних платформ, що функціонують в Україні (незалежно від країни реєстрації).

Підсумок: всього лише п'ять кроків в результаті дали найвищий середній бал серед усіх команд!



Команда стейкхолдерів телекому складалася з представників телекомунікаційних компаній - Костянтин Грицак (Воля), Ганна Некраха (Датагруп), Євген Тіраян (Triolan), Гнат Сергута (lifecell), Олександр Савчук (Атраком), Вадим Алімов (MaximumNet ) і Дмитро Корнієнко (RETN). Девіз команди - citius, magis, pretiosa (в перекладі з латині означає «швидше, більше, дорожче», скромно і зі смаком). Колеги стримали свої «забаганки» до восьми ключових кроків. це:

1. Створити і забезпечити реалізацію державної стратегії розвитку Digital-індустрії на довгострокову перспективу. Забезпечити прозорість на ринку.
Використовувати професійні підходи в створенні державних програм і проектів, пов'язаних з телекомунікаціями;
2. Зробити регулятора в сфері телекомунікацій інституційно і фінансово незалежним і тим, що балансує інтереси операторів / провайдерів і користувачів, а також втручається в ринкові процеси тільки в екстрених ситуаціях;
3. Ввести передбачувані податки на радіочастотний ресурс (на основі ретельного аналізу механізмів формування податків в європейських країнах і ввести методики або принципи перегляду розміру податку). Спрямовувати отримані державою податки на розвиток індустрії. Усунути податкову дискримінацію серед операторів фіксованого ШСД;
4. Формувати розвиток електронних державних послуг, які стимулюють попит користувачів і, як наслідок, розвиваючи мережі і комерційні цифрові послуги;
5. Передбачити повноваження регулятора щодо визначення мінімальної вартості послуг доступу до Інтернету для фізичних осіб і щодо регулювання питань довгострокових маркетингових акцій (тільки в екстрених ситуаціях);
6. Впровадити технологічну нейтральність;
7. Забезпечити умови для кібербезпеки і фізичної безпеки мереж;
8. Передбачити для бізнесу субвенції або субсидії за реалізацію соціально важливих, але фінансово збиткових державних програм.

Підсумок: виступ саме цієї команди викликв багато обговорень, хлопці торкнулися справді фундаментальні питання діяльності телеком-індустрії.



Стейкхолдери цифрової інфраструктури. До складу команди увійшли Борис Борисов (UCloud), Михайло Шмельов (Microsoft Україна), Вадим Сидоренко (OMO Systems), Костянтин Новицький (Cosmonova), Олег Стефанюк (IoT Україна). Так, як ринок інтернету речей і хмарних технологій в Україні тільки-тільки набирає обертів, то і девіз був цілком символічним - per aspera ad astra. І, власне, 10 кроків держави, які посприяють подоланню цього шляху до зірок:

1. Забезпечити неухильне виконання державою, бізнесом і громадянами законодавства у сфері цифрових комунікацій;
2. Автоматизувати і перевести частину державних послуг на хмарні технології;
3. Забезпечити стабільність системи податкової та митної політики України;
4. Забезпечити сталість основних цілей і напрямів розвитку цифрової економіки держави;
5. Використовувати послуги комерційних компаній для забезпечення державних потреб;
6. Забезпечити захист інтелектуальної власності вітчизняних фахівців у сфері цифрових комунікацій і IТ;
7. Забезпечити підвищення рівня кібер-захисту бізнесу і громадян, діючи за принципом уникнення загроз, а не ліквідації наслідків;
8. Імплементувати Загальний регламент захисту даних (GDPR) в українське законодавство;
9. Ввести єдині стандарти використання цифрової інфраструктури, гармонізувати їх з міжнародними стандартами і забезпечити рівні умови ведення бізнесу для вітчизняних і іноземних постачальників цифрових послуг;
10. Віддавати перевагу вже існуючим комерційним хмарним рішенням, і лише в разі їх невідповідності державним вимогам, створювати державні хмарні проекти.

Підсумок: команда цифровий інфраструктури набрала найбільшу сумарну кількість балів, а 4 з 10 ініціатив увійшли до списку ТОП-10.



Стейкхолдери цифрового суспільства. Інтереси споживачів цифрових послуг представляли Роман Падалка (Юскутум), Олександр Глущенко (Телеком-гурток), Ганна Литвищенко (Нацрада), Вікторія Опанасюк (Telecom Ukraine), Богдана Півень (НКРЗІ) і Ганна Новак (Телекомпалата України). Девіз команда підібрала досить іронічний - сontra spem spero, що в перекладі означає «без надії сподіваюсь». Список кроків держави, які зроблять цифрові сервіси доступнішими для користувачів і захистять їх персональні дані, виглядає так:

1. Щоб уникнути дублювання і необхідності повторного подання в паперовому вигляді інформації, уніфікувати і об'єднати всі державні реєстри;
2. Забезпечити простий доступ до реєстрів по ID користувача / громадянина;
3. Розробити політику доступу до державних реєстрів за такою категоризацією користувачів: фізична особа (має право дізнатися інформацію про себе), юридична особа і державний орган;
4. Посилити захист персональних даних шляхом технологічного захисту платформ / реєстрів, де вони зберігаються, і значно посилити кримінальну відповідальність за несанкціонований доступ, збір, обробку і поширення таких даних;
5. Передбачити обов'язкову ідентифікацію всіх суб'єктів господарювання, які надають послуги, продають товари онлайн, на сайтах таких суб'єктів;
6. Забезпечити безпеку фінансових операцій при здійсненні покупок або отриманні послуг онлайн;
7. Закріпити на державному (законодавчому) рівні можливість інтерактивного взаємозв'язку громадян в разі необхідності з персоналом аварійних служб з подальшим автоматичним визначенням геолокації (при наявності попередньої згоди особи, а після досягнення пенсійного віку - без згоди);
8. Адаптація електронних сервісів для людей з обмеженими можливостями;
9. Реалізувати систему електронного голосування для бажаючих громадян;
10. Закріпити право людини на регулювання свого особистого «цифрового портрета» і на можливість видалення даних з нього.

Підсумок: список вийшов досить складний і багатогранний. Якщо об'єктивно оцінити ці ініціативи, то вони дійсно важливі для нашого суспільства, але деякі з них навряд чи можна втілити в життя за 1-2 роки.

Ну що ж, ми досягли фінальної риси. Якщо ви зараз читаєте цей абзац, значить вам також, як і нам, і учасникам воркшопу, важливі якісні цифрові зміни в нашій країні, бізнесі і житті! Ми не стежили за тим, хто з арбітрів як голосував, але інформації для загальних висновків ми вам дали більш ніж достатньо.

Яким буде подальший розвиток подій? Час покаже! Але Телекомпалата, як і обіцяла, відправить всі підсумки # Антигравітації відповідним держструктурам і готова працювати над їх реалізацією, а ви?


Марина Пригорницька

18 грудня, 2019.



RATVODДата: П`ятниця, 17.01.2020, 15:33 | Повідомлення # 69
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28343
Статус: Оффлайн
Нацрада внесла зміни по трьох телеканалах

до
Реєстру дозволених іноземних мовників




Національна рада з питань телебачення і радіомовлення внесла зміни до Переліку іноземних програм,
зміст яких відповідає вимогам Європейської конвенції про транскордонне мовлення і Законодавству України.


Зміни стосуються трьох мовників - Nickelodeon, «Tеле 9» і NickToons, сказано на сайті регулятора.

Повідомляється, що у Nickelodeon була змінена країна-правовласник - Чеська Республіка замість Нідерландів. Крім того, були проведені зміни в програмі мовлення - мову з російської був змінена на українську та англійську.

Що стосується «Tеле 9», телеканал був вилучений Нацрадою з Переліку дозволених в Україні, оскільки, за інформацією «Роскомнадзору», даний телеканал припинив свою роботу ще в 2013 році.

У свою чергу NickToons, навпаки, був внесений до Переліку іноземних програм. Відзначається, що це дитячий супутниковий канал, що віщає 24 години на добу російською мовою.

Лада Васюкова

16 січня, 2019.



RATVODДата: Середа, 13.01.2021, 13:09 | Повідомлення # 70
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28343
Статус: Оффлайн
Провайдер Your T1 WIFI блокує

Facebook і Twitter в США за цензуру щодо Трампа




Американський провайдер Your T1 WIFI заблокує Facebook і Twitter.


Провайдер незадоволений цензурою, встановленою цими соцмережами, передає Хабр.

Йдеться про публікації чинного президента США Дональда Трампа, які Facebook і Twitter зажадали видалити, після чого і зовсім заблокували акаунти Трампа. У зв'язку з цим провайдеру Your T1 WIFI почали приходити скарги від користувачів.

Сам же провайдер назвав такі дії з боку соцмереж цензурою і зазначив, що вони не мають право приховувати або піддавати цензурі інформацію, яку користувачі публікують в інтернеті. В Your T1 WIFI повідомили, що будуть блокувати Facebook і Twitter, але тільки для тих користувачів, які самі звернуться з відповідним запитом.

Відзначається, що обурення соцмереж викликали пости Трампа в Facebook і Twitter, де він нарікав на «нечесні» вибори президента США і закликав громадян до мирних протестів. Публікації були розцінені як заклик до насильства, в зв'язку з чим акаунти чинного президента США заблокували Twitter, Facebook і Instagram, а месенджер Discord закрив доступ до сервера TheDonald.

Лада Васюкова

12 січня, 2021.



RATVODДата: Середа, 13.01.2021, 16:51 | Повідомлення # 71
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28343
Статус: Оффлайн
Що означає прийняття Закону

«Про електронні комунікації» ?




Пояснює Тетяна Попова, Телекомпалата України


В Україні прийняли Закон «Про електронні комунікації». Він покликаний врегулювати повноваження держави в управлінні галуззю електронних комунікацій, а також встановити права та обов'язки фізичних і юридичних осіб, що займаються діяльністю в сфері електронних комунікацій.

Як відомо, законопроект «Про електронні комунікації» був прийнятий за основу в червні минулого року, а вже у вересні він пройшов друге читання. Однак пізніше Президент Володимир Зеленський наклав вето на закон, оскільки той вимагав доопрацювання. І тільки 16 грудня 2020 року Закон було прийнято остаточно.

Редакція Mediasat звернулася до Тетяни Попової, голові Ради асоціації Телекомпалата України, з проханням прокоментувати прийняття Закону, а також розповісти, як він вплине на телеком-ринок, провайдерів і безпосередньо користувачів електронних послуг.

Експертна думка


З прийняттям Закону «Про електронні комунікації» зроблений величезною крок в сторону динамічного розвитку цифрової індустрії і задоволення сучасних потреб суспільства. Крім того Україна з прийняттям Закону нарешті виконує (і навіть перевиконує) свої зобов'язання в частині інтеграції у внутрішній ринок ЄС в сфері цифрової економіки.

Чи можна сказати, що вже завтра в нашій індустрії все кардинально зміниться? Ні, тому що Закон вступить в дію тільки з 1 січня 2022 року. До цього часу необхідно прийняти великий обсяг нормативно-правової бази, тоді Закон зможе заробити. І щоб не повторилася історія з «запуском» Закону про доступ до інфраструктури, потрібно вже зараз всім сторонам (держорганам, профільним об'єднанням і представникам бізнесу) починати процес розробки і обговорення підзаконних актів. Ідеально було б незабаром отримати і новий Закон про Регулятора. І тоді два Закону запрацюють в комплексі.

Тепер до суті самого Закону. Дійсно, норми Закону про електронні комунікації дуже прогресивні і враховують кращі положення Європейського кодексу про електронні комунікації. Ми сподіваємося, що, переступивши на два кроки вперед (не проходячи весь той законодавчий шлях, який пройшов Європейський Союз), український ринок цифрових послуг отримає свої дивіденди.

Якщо коротко, то ось які позитивні зміни для суб'єктів ринку і нас, абонентів, передбачені Законом:

1. Із-під сфери дії Закону все-таки виведені питання, пов'язані з:

> електронними комунікаційними мережами, що не мають взаємодії з електронними комунікаційними мережами загального користування (крім відносин в сфері радіочастотного спектру);
> регулюванням аудіовізуальної політики, аналізом змісту і редагуванням інформації, переданої за допомогою електронних комунікаційних мереж загального користування, наданням програмних послуг;
> взаємодією, розподілом ресурсів, маршрутизацією і транзитом трафіку в мережі Інтернет, які регламентуються документами міжнародних організацій.

Дане питання було дуже обговорюваним і викликало безліч суперечок з боку наших профільних відомств.

2. Нарешті, дано чітке визначення таких понять як «мережа надвисокої пропускної здатності» і «високошвидкісна мережа», самі ж критерії віднесення мереж будуть затверджені на підзаконному рівні.

3. Із вступом в силу Закону забудьте про поняття «оператор» і «провайдер», всі будуть виключно операторами електронних комунікацій і постачальниками електронних комунікаційних послуг і / або мереж.

4. Суб'екти господарювання, які мають намір стати постачальниками електронних комунікаційних мереж та / або послуг, повинні будуть на умовах так званої «загальної авторизації» протягом місяця з початку своєї роботи направити Регулятору повідомлення про початок здійснення діяльності в сфері електронних комунікацій. Але це положення Закону не відноситься до використання радіочастотного спектру і ресурсів нумерації. У таких випадках необхідні дозволи та отримання ліцензії.

5. Законом передбачено спільне використання інфраструктури електронних комунікаційних мереж суб'єктів ринку на договірній основі, а також може бути застосовано (у випадках, встановлених Законом) зобов'язання по спільному використанню інфраструктури. Оператор зобов'язаний розглядати запити від інших операторів для спільного використання інфраструктури і в такому випадку передбачено виключний перелік для відмови в доступі. Що стосується оплати за таке використання інфраструктури, вона буде встановлюватися на договірній основі. Але, відповідно до Закону, повинна бути затверджена Методика визначення такої оплати.

6. Чітко передбачений принцип технологічної нейтральності та необхідність його максимального застосування, як під час нормотворчої процедури, так і в застосуванні законодавства в незалежності від технологій.

7. Закладені, хоч і декларативні, але все ж принципи мінімально необхідного регулювання з боку держави, регуляторної передбачуваності, прозорості дій державних органів і т.д.

8. В Законі передбачено, що до універсальної послуги тепер відноситься і доступ до Інтернету за «доступною ціною». Це означає, що держава буде компенсувати соціально незахищеному населенню вартість послуг. Така послуга повинна бути доступною кінцевому споживачеві на всій території України. До цієї послуги додатково будуть затверджені параметри якості, які підлягають моніторингу. За недотримання таких параметрів якості застосовуватимуть санкції.

9. Буде створена електронна регуляторна платформа, що значно спростить «спілкування» в частині обміну інформацією, взаємодії з Регулятором і отримання адміністративних послуг в електронному вигляді (отримання ліцензій на користування РЧР, дозволів і подача повідомлення про початок діяльності в сфері електронних комунікацій і т.д. ).

10. Державний контроль і нагляд буде проводитися відповідно до ЗУ «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності», але з урахуванням особливостей, передбачених цим Законом. Наприклад, одна з таких особливостей передбачає відсутність планових та наявність тільки позапланових перевірок, а також аналіз поданої регуляторної звітності суб'єктів ринку.

11. С метою розгортання мереж широкосмугового доступу і доступності універсальних послуг Регулятором будуть проводитися географічні огляди з періодичністю не менше ніж раз на рік.

12. Также значні позитивні зміни передбачені в Законі і для використання радіочастотного спектру:

> технологічна нейтральність використання спектру;
> терміни дії ліцензій тепер не можуть бути меншими для гармонізованого спектру - 15 років, а для послуг широкосмугового доступу - 20 років;
> ставки рентної плати за використання спектру будуть розраховуватися за Методикою, а не просто кожен рік підніматися будуть безпідставно кількість разів;
> «шерінг» спектру або його частини на договірній основі;
> вивільнення або обмеження прав користування радіочастотним спектром (його частиною) із застосуванням механізмів компенсації і конверсії радіочастотного спектру.

13. Законом також передбачена процедура аналізу ринку з метою визначення необхідності встановлення на ньому регуляторних зобов'язань. І ринок може бути визначений таким, що вимагає регуляторного втручання у виняткових випадках. Також Законом визначено види регуляторних зобов'язань, які можуть бути застосовані.

14. Законом чітко передбачені санкції і розміри штрафів за порушення його норм. В тому числі, і відповідальність за фактичну діяльність без повідомлення та ліцензії у вигляді вилучення доходу, отриманого в результаті такої незаконної діяльності. Зараз такого механізму впливу на так званий «чорний» ринок чинним законодавством не передбачено.

Хоч зараз все вищеперелічене виглядає дуже навіть перспективно і позитивно, але все ж необхідно акцентувати увагу на тому, що в Законі є і положення, які вимагають подальшого доопрацювання. наприклад:

> використання інфраструктури в частині виключення норм, які спотворюють конкуренцію і обмежують появу нових постачальників послуг в будинках (ст. 28 Закону);
> розподіл відповідальності підприємств за їх розмірами, а не правовій силі порушення.

Крім того важливо, щоб повна незалежність Регулятора була тільки для розроблюваних ними актів індивідуальної дії, а всі НПА проходили регуляторну процедуру відповідно до загального Законом про регуляторну політику. Так, ми зробили два кроки вперед, але у нас немає реального ДОСВІДУ аналізу і регулювання телекомунікаційних ринків, накопиченого в Європі за останні 20 років. Тому дуже важливим буде персональний склад нового Регулятора, як з точки зору професійних якостей, так і моральних.

Ми в Телекомпалаті готові і далі вдосконалювати норми Закону і спільно з іншими профільними асоціаціями та відомствами активно працювати з підзаконною нормативною базою.

Редакція

13 січня, 2021.



RATVODДата: П`ятниця, 15.01.2021, 16:40 | Повідомлення # 72
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28343
Статус: Оффлайн
Нацрада просить припинити поставки ТВ-приставок з Росії

через новий російський закон




Національна рада з питань телебачення і радіомовлення відреагувала на вступ в силу закону РФ,
що передбачає обов'язкову попередню установку російського софта на ввезену з-за кордону електроніку.


Український регулятор закликав виробників відмовитися від поставок пристроїв з Росії, а також від установки на телевізори та приставки додатків, які відкривають доступ до забороненого російського відеоконтенту.

Чим російський закон не догодив Нацраді? Справа в тому, що обов'язкова попередня установка російських додатків зі списку, затвердженого Роскомнаглядом, означає ввезення в Україну пристроїв вже з доступом до списку санкційих російських телеканалів. Це, на думку регулятора, загрожує створенням «додаткових ризиків для громадського спокою», посиленням «інформаційного впливу держави-агресора» і новим стимулом для «розвитку піратства в Україні».

«Заява Нацради - реакція держави Україна на «нововведення» в Росії. З 1 квітня 2021 року всі мультимедійні пристрої, як то телевізори, медіаплеєри, телефони, які вироблені на території РФ, або призначені для продажу на території РФ, зобов'язані в заводській прошивці мати встановленими 10 сервісів: Wink, ivi, Okko, More.tv, Premier, Start, «Кінопошук», «Дивимося», НТВ і «Перший». З практики відомо, що російські телеканали і сервіси, більшість з яких контролюється державою, ігнорують геолокацію і активно зливають трафік на країни колишньої співдружності», - коментує медіаексперт Олександр Глущенко.

У зв'язку з цим Нацрада звернулася до українських виробників і постачальників приставок, медіаплеєрів, смартфонів і т.д. Регулятор просить припинити поставки російської або призначеної для реалізації в Росії техніки. Крім того, в мережах роздрібної торгівлі, на вимогу Нацради, повинні припинити установку програм, які відкривають доступ до заборонених в Україні російських програм, при продажу пристроїв споживачам.

Нагадаємо, в Росії закон про обов'язкову попереднє встановлення вітчизняних додатків на закордонні пристрої вступив в силу з початку поточного року. Згідно із законом, на смартфони та планшети має бути встановлено 16 додатків, на комп'ютери - 3, на Smart TV - 4. Щороку Мінцифри має оновлювати список, включаючи додатки, націлені на російського користувача, з відвідуваністю більше 100 тисяч осіб на добу.

Лада Васюкова

14 січня, 2021.



RATVODДата: Середа, 27.01.2021, 16:58 | Повідомлення # 73
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28343
Статус: Оффлайн
Нацрада буде припиняти мовлення іноземних каналів

за порушення закону про
референдум




Національна рада з питань телебачення і радіомовлення буде припиняти
мовлення іноземних каналів, які порушують закон про референдум.


Такими повноваженнями регулятора наділила Верховна Рада, передають Українські Новини.

Повідомляється, що мовлення іноземного каналу може бути призупинено, якщо в його роботі будуть зафіксовані порушення закону «Про народовладдя через всеукраїнський референдум». Зокрема, якщо мовник порушує заборону на ведення агітації на всеукраїнських референдумах іноземцями та особами без громадянства.

Також заборону на мовлення може отримати іноземний канал, що транслює заклики до ліквідації незалежності, зміни конституційного ладу насильницьким шляхом, порушення суверенітету і територіальної цілісності, підриву безпеки, незаконного захоплення державної влади, пропаганда війни і т.д.

Лада Васюкова

27 січня, 2021.



RATVODДата: П`ятниця, 29.01.2021, 14:04 | Повідомлення # 74
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28343
Статус: Оффлайн
МОЗ підвищив допустимий рівень

випромінювання радіообладнання в 10 разів




Міністерство охорони здоров'я видало наказ про підвищення норм електромагнітного випромінювання (ЕМВ)
для радіотехнічного обладнання телекомунікаційних операторів.


Норми підвищать в 10 разів, передає For-UA.

Як відомо, Кабмін доручив Міністерству охорони здоров'я підвищити граничні норми ЕМВ в 10 разів ще в липні минулого року. Однак деякі представники МОЗ та Інституту громадського здоров'я імені Марзєєва висловили опір, посилаючись на можливі негативні наслідки такого випромінювання для здоров'я людини.

Пізніше до МОЗ звернулися Американська торгова палата (AmCham) і Європейська бізнес асоціація (ЄБА). Вони закликали міністерство схвалити підвищення норми ЕМВ, оскільки це прискорить розвиток 3G / 4G в Україні.

До недавнього часу гранично допустимий рівень ЕМВ для базових станцій в Україні становив усього лише 10 мікроват на квадратний сантиметр. Для порівняння, в Євросоюзі і Північній Америці операторам дозволено встановлювати 500-1000 мкВт/кв. см.

19 жовтня 2020 року МОЗ винесло на громадське обговорення наказ «Про затвердження Змін до Державних санітарних норм і правил захисту населення від впливу електромагнітних випромінювань», в якому граничні норми ЕМВ складають 100 мкВт/кв. см. На узгодження наказу з іншими відомствами Міністерство охорони здоров'я відвело кілька тижнів.

Тепер граничні норми електромагнітного випромінювання в Україні для діапазонів дуже високих, ультрависоких, надвисоких частот збільшені в 10 разів - до 100 мікроват/квадратний сантиметр з 10 мікроват/квадратний сантиметр. Це дозволить збільшити потужність і радіус дії існуючих мобільних станцій, поліпшити рівень сигналу на території, де вже є покриття, а також додати на існуючих локаціях нові діапазони.

Проте, за словами заступника міністра цифрової трансформації Олександра Шелеста, встановлені норми все ще далекі від норм Америки або більшості країн Європи. Він сподівається, що протягом трьох років Україна зможе «гармонізувати правила гри з розвиненими країнами».

Лада Васюкова

29 січня, 2021




RATVODДата: Середа, 03.02.2021, 10:38 | Повідомлення # 75
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28343
Статус: Оффлайн
ЗАСІДАННЯ НАЦІОНАЛЬНОЇ РАДИ ВІД 01 ЛЮТОГО 2021 РОКУ

НАЦІОНАЛЬНА РАДА УКРАЇНИ З ПИТАНЬ ТЕЛЕБАЧЕННЯ І РАДІОМОВЛЕННЯ


РІШЕННЯ № 92

01.02.2021 м. Київ Протокол № 4


Про скасування рішення Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення від 28.01.2021 № 67 «Про результати позапланової виїзної перевірки ТОВ «ТРК «112-ТВ», м. Київ (НР № 00076- м від 22.07.2013, супутникове мовлення, логотип: «112 УКРАЇНА», дата перевірки 22.01.2020)»

Національною радою на засіданні 28.01.2021 ухвалено рішення № 67 «Про результати позапланової виїзної перевірки ТОВ «ТРК «112- ТВ», м. Київ (НР № 00076-м від 22.07.2013, супутникове мовлення, логотип: «112 УКРАЇНА», дата перевірки 22.01.2020)», яким визнано порушення ТОВ «ТРК «112-ТВ», м. Київ, частини першої статті 28 Закону України «Про інформацію», абзаців четвертого та дев`ятого частини другої статті 6, пунктів а) та в) частини першої статті 59 Закону України «Про телебачення і радіомовлення» та застосовано санкції «оголошення попередження» та «стягнення штрафу».

Про дату і місце проведення засідання ліцензіата було повідомлено належним чином відповідно до вимог чинного законодавства, а саме шляхом
направлення повідомлення. Враховуючи, що Національна рада вжила всі необхідні заходи для забезпечення присутності ліцензіата на засіданні, а ліцензіат на засідання не з’явився, розгляд питання про результати позапланової виїзної перевірки ТОВ «ТРК «112-ТВ», м. Київ (НР № 00076-м від 22.07.2013, супутникове мовлення, логотип: «112 Україна», дата перевірки 22.01.2020), відбувся без його участі.

Проте, після закінчення засідання Національної ради з’ясувалися обставини, які на момент розгляду зазначеного питання не могли бути відомими
членам Національної ради, а саме:

28.01.2021, в день проведення засідання до Національної ради надійшов лист від ТОВ «ТРК «112-ТВ» (вх. № 16/210 від 28.01.2021), в якому ліцензіат повідомив про неможливість направлення керівника або іншої відповідальної уповноваженої особи на засідання Національної ради через причини, що пов’язані з поширенням гострої респіраторної хвороби COVID-19, та попросив перенести розгляд питання про результати позапланової виїзної перевірки ТОВ «ТРК «112-ТВ», м. Київ (НР № 00076-м від 22.07.2013, супутникове мовлення, логотип: «112 УКРАЇНА», дата перевірки 22.01.2020), на інше засідання.

З огляду на необхідність дотримання всіх процедурних норм реєстрація вхідної кореспонденції передбачає, окрім фіксації отримання листа, проведення її через певні процедурні погодження, в Національній раді це відбувається так, як і в більшості державних органів. ТОВ «ТРК «112- ТВ», відправляючи листа з проханням перенесення розгляду питання, не могло не знати про існуючу процедуру реєстрації вхідної документації, а фактично про те, що документ, поданий так пізно, не буде готовим до розгляду на засіданні, що вже проводилося. Обов'язок і відповідальність щодо забезпечення вжиття всіх необхідних заходів для своєчасного отримання і реєстрації Національною радою листа вх. № 16/210 від 28.01.2020 лежить на ліцензіаті, так як саме ліцензіат був зацікавлений у перенесенні розгляду питання. Внаслідок таких дій ліцензіата, члени Національної ради були позбавлені можливості під час розгляду питання про результати позапланової виїзної перевірки ТОВ «ТРК «112- ТВ» розглянути прохання ліцензіата про перенесення засідання у зв’язку з підставами, викладеними в листі, а також були позбавлені можливості надати таким підставам належну оцінку щодо їх поважності.

Відповідно до пункту 25 розділу III Регламенту Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення, затвердженого рішенням Національної ради від 29.04.2015 № 581 (у редакції рішення Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення від 23.12.2020 № 1657), питання, включені до проекту порядку денного засідання Національної ради, та відповідні проекти рішень можуть бути перенесені за ініціативою членів Національної ради та/або за зверненням ліцензіата.

Проте, враховуючи вищезазначені обставини та незважаючи на той факт, що ліцензіат своїми діями унеможливив вчасне надходження та розгляд звернення, з метою подальшого об’єктивного, повного та всебічного розгляду питання та недопущення уникнення відповідальності, враховуючи всі обставини, які були викладені вище, керуючись частиною другою статті 24 Закону України «Про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення», Національна рада

ВИРІШИЛА:

1. Скасувати рішення Національної ради від 28.01.2021 № 67 «Про результати позапланової виїзної перевірки ТОВ «ТРК «112-ТВ», м. Київ
(НР № 00076-м від 22.07.2013, супутникове мовлення, логотип: «112 УКРАЇНА», дата перевірки 22.01.2020)».

2. Виконання цього рішення покласти на управління контролю та аналізу телерадіомовлення, юридичне управління.

3. Контроль за виконанням цього рішення покласти на першого заступника голови Національної ради В. Коваля.


Перший заступник голови /підпис/ Валентин КОВАЛЬ


ОПУБЛІКОВАНО, 01.02.2021



Форум TV-SAT » « Хоббі наших користувачів » » Інтернет. Телекомунікації. » Телекомунікації. Аналітика та прогнози
Пошук:

Copyright TV-SAT © 2009-2024