FORUM TV-SATП`ятниця
29.03.2024, 15:35

Вітаю Вас Гість | RSS

[ ] · Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS · Load-SP · Load-AS· · Перекладач translate ]
Форум TV-SAT » « Новини Супутникового ТБ » » Супутникові новини » СУПУТНИКИ. Запуски. Проекти. Контракти. (Профілактика. Неполадки. Аварії.)
СУПУТНИКИ. Запуски. Проекти. Контракти.
RATVODДата: П`ятниця, 01.05.2009, 01:10 | Повідомлення # 1
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28343
Статус: Оффлайн
Запуски супутників

Проекти. Контракти. Профілактика. Неполадки. Аварії.




Всі, хто викладає новини будь-якого роду,

повинні виставляти посилання на першоджерело !!!


Посилання повинно виглядати так: і бути активним
RATVODДата: Середа, 17.04.2019, 15:35 | Повідомлення # 1246
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28343
Статус: Оффлайн
SpaceX втратила частину ступені Falcon Heavy


Скріншот

SpaceX повідомила про втрату частини першої ступені ракети Falcon Heavy.


Незважаючи на те, що центральний блок здійснив успішну посадку на платформу, він все ж був загублений в океані, передає Інтерфакс.

Після запуску ракети-носія Falcon Heavy всі три блоки першої ступені зробили вдалу посадку, в тому числі і центральний блок, що приземлився на платформу Of Course I Still Love You в Атлантичному океані.

Однак цю частину ступені ракети не вдалося зберегти під час транспортування на сушу, оскільки в море почався шторм. Як запевняють в SpaceX, були зроблені спроби врятувати розгінний блок, проте в пріоритеті компанії було збереження безпеки членів команди.

У той же час SpaceX запевняє, що інцидент ніяк не вплине на подальші запуски.

Нагадаємо, 11 квітня компанією SpaceX був здійснений другий запуск ракети Falcon Heavy, яка вивела в космос свій перший комерційний вантаж - супутник зв'язку Arabsat-6A.

Лада Васюкова

16 квітня, 2019.

RATVODДата: Середа, 17.04.2019, 18:56 | Повідомлення # 1247
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28343
Статус: Оффлайн
Платформа «Морський старт»

переїжджає на Далекий Схід




S7 планує перенести платформу «Морський старт» з Каліфорнії на Далекий Схід.


Це необхідно для того, щоб здійснювати пуски ракет «Союз-5 Light», пише РИА Новости.

Згідно з даними, пуски «Союзів» будуть неможливі, якщо платформа залишиться в США, оскільки угода між Москвою і Вашингтоном передбачає тільки пуски російсько-української ракети «Зеніт», виробництво якої припинилося в 2014 році.

Якщо вдасться укласти новий договір, то Москві необхідно буде надати Вашингтону технічну документацію по новій ракеті, на що російська сторона навряд чи піде.

Тому єдиним виходом для Росії на даний момент є переміщення платформи в води, прилеглі до території країни.

Нагадаємо, днями стало відомо, що «Роскосмос» з групою S7 обговорюють створення багаторазової ракети-носія «Союз-5 Light». Ракету планують побудувати на базі існуючої «Союз-5».

Лада Васюкова

17 квітня, 2019.



RATVODДата: Понеділок, 22.04.2019, 13:56 | Повідомлення # 1248
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28343
Статус: Оффлайн
КБ «Південне» готує перспективний

ракетний комплекс




Конструкторське бюро «Південне» працює над розробкою ракети-носія «Циклон-1М».


Ракета послужить для виведення на орбіту малих і середніх космічних апаратів, пише КБ в Facebook.

««Циклон-1М» - триступенева ракета-носій, яка забезпечить вивід космічних апаратів масою до 750 кг на сонячно-синхронну орбіту висотою 600 км. Стартова вага РН «Циклон-1М» - 63 тонни, діаметр корпусу ступенів - 2,25 м, приблизна довжина РН - 29 м», - йдеться в повідомленні.

Відзначається, що КБ «Південне» очікує міжнародного співробітництва при розробці і експлуатації ракетного комплексу, включаючи будівництво наземних пускових баз на території різних країн.

Крім того, створення «Циклон-1М» може посприяти реалізації проекту будівництва українського космодрому на півдні Херсонської області. КБ «Південне» націлене на зведення в Україні універсального пускового комплексу для ракет-носіїв. Крім Херсона в якості потенційних місць для майбутнього комплексу розглядається також узбережжі Бузького або Дніпровського лиманів.

Нагадаємо, в лютому держпідприємство «Виробниче об'єднання Південний машинобудівний завод ім.А.М.Макарова» заявило про плани створення плавучого космодрому на території Херсонської області.

Лада Васюкова

- 22 квітня, 2019



RATVODДата: П`ятниця, 26.04.2019, 21:55 | Повідомлення # 1249
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28343
Статус: Оффлайн
Туреччина отримала кредит

на створення
Turksat-5A і Turksat-5B




Туреччина отримала кредит на розробку двох супутників.


Британська організація U.K. Export Finance видала Міністерству фінансів Туреччини 325 мільйонів доларів на створення апаратів Turksat-5A і Turksat-5B, передає Телеспутник.

Повідомляється, що на даний момент угруповання Turksat представлена ​​трьома супутниками зв'язку. Туреччина оплатить компанії Airbus Defence and Space розробку ще двох - Turksat-5A і Turksat-5B.

Перший супутник планують вивести на орбіту вже в наступному року, а другий - роком пізніше.

Нагадаємо, уряд Туреччини підписав з Airbus Defence and Space контракт на створення Turksat-5B в 2017 році.

Лада Васюкова

- 26 квітня, 2019



RATVODДата: Четвер, 02.05.2019, 19:38 | Повідомлення # 1250
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28343
Статус: Оффлайн
Супутник зв'язку «Ямал-601»

доставлений на Байконур




Вранці 27 квітня транспортним літаком АН-124 авіакомпанії «Волга-Дніпро»
на космодром Байконур доставлений космічний апарат «Ямал-601»,
виготовлений компанією Thales Alenia Space на замовлення «Газпром космічні системи».


Після проходження митних формальностей супутник «Ямал-601» і доставлене разом з ним наземне допоміжне обладнання перевезуть в монтажно-випробувальний комплекс, де в найближчі дні фахівці Thales Alenia Space приступлять до автономних перевірок космічного апарату.

Декількома днями раніше фахівці ГКНПЦ ім. М.В. Хрунічева і інших підприємств Держкорпорації «Роскосмос» почали роботи з ракетою-носієм, розгінним блоком і іншими складовими частинами ракети космічного призначення.

- 29 квітня, 2019

RATVODДата: Середа, 08.05.2019, 22:27 | Повідомлення # 1251
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28343
Статус: Оффлайн
Ariane Group запустила

виробництво ракет
Ariane 6




Ariane Group повідомила про старт виробництва ракети-носія Ariane 6.


За попередніми даними, перший запуск у космос буде здійснений до кінця 2020 року, передає ТАСС.

В цілому, починаючи з 2021 року і по 2023 рік, Ariane Group планує здійснити 14 пусків ракети. Що стосується широкомасштабного виробництва Ariane 6, його старт відбудеться вже через два роки.

Згідно з даними, ракета послужить для «виведення корисного навантаження на низьку опорну орбіту або геоперехідну орбіту». Таким чином, було розроблено дві модифікації Ariane 6: Ariane 62 для невеликих супутників і Ariane 64 для великих апаратів наукового і військового значення.

Нагадаємо, в березні стало відомо, що компанія OneWeb може скористатися послугами Arianespace починаючи з 2023 року. Ariane 62 здатна вмістити 36 супутників OneWeb, а Ariane 64 може вивести на орбіту 78 апаратів.

Лада Васюкова

08 травня, 2018.



RATVODДата: Середа, 22.05.2019, 19:41 | Повідомлення # 1252
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28343
Статус: Оффлайн
Перший бангладешський супутник

введений в комерційну експлуатацію



Фото: BCSCL

Минулої неділі почалася комерційна експлуатація першого
бангладеського супутника зв'язку
- Bangabandhu-I (BS-I).


Апарат почав надавати фіди для трансляції місцевих телеканалів.

Під час урочистої церемонії з початку експлуатації супутника шість телеканалів підписали угоди з Bangladesh Communication Satellite Company Limited (BCSCL), уповноваженою організацією з обслуговування супутника BS-I.

«Шість телеканалів - Dipto TV, Samoy TV, Jamuna TV, Bijoy TV, Bangla TV і MY TV - відтепер будуть транслювати свої програми через супутник BS-I», - повідомляє видання Dhaka Tribune.

«У найближчі дні віщати через супутник BS-I поступово почнуть і інші телеканали», - заявив голова правління BCSCL Шахджахан Махмуд.

В даний час більшість телеканалів використовують єдиний належиачий країні супутник на тестовій основі.

На церемонії BCSCL також підписала меморандум про взаєморозуміння з державним банком Sonali щодо використання ємностей супутника BS-I.

За словами Шахджахана Махмуда надання послуг для передачі сигналу телеканалів є однією з основних - поряд з мовленням DTH-платформ - завдань супутника BS-I.

Раніше компанія Beximco Communications Limited вже запустила DTH-службу під брендом «Akash». Платформа «Akash» орендує 5 з 40 транспондерів супутника BS-I.

Крім цього, супутник BS-I використовується для підключення банкоматів різних банків з метою забезпечення безперебійного та безпечного банківського обслуговування. В даний час дана система відтестувана і готова до роботи.

Супутник BS-I був побудований французькою компанією Thales Alenia Space в травні 2018 року і запущений з космодрому в штаті Флорида, США. Очікується, що експлуатація супутника стане беззбитковою через сім років після початку його комерційної експлуатації.

Супутник BS-I розташований в орбітальній позиції 119.1 ° східної довготи і здатний покривати своїм сигналом територію країн - членів СААРК, а також територію Індонезії, Філіппін, М'янми, Таджикистану, Киргизстану, Узбекистану, Туркменістану та частини Казахстану.

Найбільш якісне покриття - в таких країнах, як Індонезія, Філіппіни, Індія, Шрі-Ланка, Непал і Бутан, для яких супутник спочатку і проектувався.

У BCSCL найняли на два роки міжнародну консалтингову фірму Thaicom для ведення маркетингу і продажів послуг супутника BS-I в шести країнах, включаючи чотири сусідні країни. В даний час дана фірма з Таїланду веде діяльність приблизно в 20 країнах світу.

Супутникові операції включають в себе служби DTH, VSAT (термінал з дуже малою апертурою), резервні канали, служби допомоги при стихійних лихах і багато іншого.

Борис Скуратівський

21 травня, 2018.



RATVODДата: Четвер, 30.05.2019, 20:42 | Повідомлення # 1253
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28343
Статус: Оффлайн
SpaceX запустила в космос

60 інтернет-супутників Starlink




У п'ятницю рано вранці ракета Falcon 9 компанії SpaceX вивела в космос 60 супутників створюваного
угруповання для роздачі інтернету, яка в кінцевому підсумку повинна об'єднати в собі 12 000 апаратів.


Ракета стартувала з мису Канаверал, штат Флорида, 23 травня о 22:30 за часом Східного узбережжя (24 травня о 06:30 за київським часом) і трохи більше ніж через годину доставила супутники на низьку навколоземну орбіту.



Раніше в SpaceX планували запуск на початок травня, однак місія була відкладена через необхідність в першу чергу відправити вантаж на Міжнародну космічну станцію, запуск корабля з яким раніше був відкладений. Минулого тижня запуск супутників Starlink був відкладений в черговий раз через вітри у верхніх шарах атмосфери, що дало компанії SpaceX додатковий час для перевірки програмного забезпечення супутників.

Запуск 60 супутників знаменує початок розгортання компанією SpaceX глобального мега-угруповання для роздачі сигналу супутникового інтернету, яке має збільшити прибутки компанії, що, в свою чергу, допоможе реалізації амбітних планів, пов'язаних з міжпланетними польотами.

Кожен з супутників Starlink, запущених 24 травня, важить приблизно 227 кілограмів. В сукупності вони повинні забезпечити корисну ємність в розмірі 1 терабіт в секунду, а також загальну ємність від 2.5 до 3 терабіт в секунду.

Через 9 хвилин після запуску компанія SpaceX приземлила розгінний блок, який вивів на орбіту супутники, на самохідну баржу «Of Course I Still Love You», що дрейфує в Атлантичному океані. Раніше дана перша ступінь ракети Falcon 9 використовувалася вже двічі: у вересні 2018 вона виводила на геостаціонарну орбіту супутник Telstar 18 Vantage, а в січні поточного року - 10 супутників Iridium Next на низьку навколоземну орбіту.

Компанія SpaceX одномоментно випустила супутники Starlink з вантажної капсули верхнього щаблія, давши їм можливість самим рухатися в космічному просторі, використовуючи власну інерцію - замість пружин і інших механізмів розгортання. Загальна маса супутників становить 13.6 метричних тонн, що робить даний запуск самим «важким» за всю історію компанії SpaceX.

Під час запуску супутники Starlink були виведені на орбіту на висоті в 440 кілометрів. Далі будуть задіяні електричні двигуни на криптоному паливі, які й доставлять супутники на планову висоту в 550 кілометрів.

В кінці квітня компанія SpaceX отримала схвалення Федеральної комісії з електрозв'язку на експлуатацію окремих своїх супутників на цій - низькій - орбіті, замість раніше запланованої орбіти в 1 150 кілометрів.

Більш низька орбіта означає меншу затримку сигналу, а також гарантує те, що після виведення супутників з експлуатації приблизно через п'ять років тяжіння Землі «поверне» їх в щільні шари атмосфери, де вони і згорять, зменшивши кількість космічного «сміття» на орбіті, відзначили в SpaceX.

Під час відбувшоїся минулого тижня прес-конференції для журналістів, генеральний директор компанії SpaceX Ілон Маск заявив, що супутники Starlink будуть автоматично «облітати» фрагменти космічного сміття, використовуючи дані служби стеження Військово-повітряних сил, що завантажуються безпосередньо на кожен з супутників.

Маск заявив, що угруповання Starlink зможе почати часткове надання послуг, маючи близько 400 супутників, а при наявності 800 супутників - зможе досягти рівня «істотних операційних можливостей». Після того, як кількість супутників в угрупованні досягне позначки в 1 000, вона стане «економічно рентабельною», - зазначив він.

За словами президента і операційного директора компанії Гвінн Шотвелл, в SpaceX в поточному році планують провести від трьох до семи запусків супутників Starlink (включаючи дану місію). Точна кількість буде залежати від успіху нинішньої місії.

Ілон Маск підкреслив, що, незважаючи на те, що в SpaceX зробили досить істотні заходи для гарантування стабільної роботи супутників Starlink на орбіті, кількість нових технологій, використаних в апаратах, все ж несе в собі деякі ризики.

«Цілком можливо, що деякі з цих супутників можуть вийти з ладу. Більш того, ми не застраховані на 100% від виходу з ладу всіх цих нових апаратів, - заявив він. - Але в цілому це відмінний проект, і ми зробили все для забезпечення максимальної можливості його успіху».

Серед цих нових технологій, зокрема, - система двигунів, що працюють на криптоному паливі, замість звичного ксенону. За словами Маска, криптон виявився менш дорогим, ніж ксенон, завдяки чому в SpaceX і зупинили свій вибір на ньому.

За словами Маска, в майбутньому компанія SpaceX планує вдосконалити конструкцію супутників Starlink. В ідеалі в компанії SpaceX планують через п'ять років зняти з орбіти нинішні супутники, які на той час морально і технічно застаріють, замінивши їх більш сучасними і досконалими апаратами, - заявив він.

У компанії SpaceX планують використовувати супутники Starlink для надання доступу в інтернет користувачам, які не мають можливості скористатися існуючою інфраструктурою або мають обмежені можливості підключення. За словами Маска, компанія SpaceX почне надавати свої послуги на комерційній основі ближче до кінця поточного року або в наступному році.
Za slovamy Maska, v maybutnʹo

Борис Скуратівський

24 травня, 2019.



RATVODДата: П`ятниця, 31.05.2019, 10:39 | Повідомлення # 1254
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28343
Статус: Оффлайн
Ракета "Протон-М" вивела на орбіту

супутник
«Ямал-601»



Фото: КЦ "Південний"/ЦЕНКІ

Ракета-носій «Протон-М» з розгінним блоком «Бриз-М», яка стартувала з космодрому Байконур 30 травня о 20:42 мск,
успішно вивела на цільову орбіту телекомунікаційний космічний апарат «Ямал-601»
в інтересах російського супутникового оператора «Газпром космічні системи ».


Новий супутник прийнятий в управління виробником. Проект «Ямал-601» входить у Федеральну цільову програму з розвитку телерадіомовлення в Російській Федерації. Виведений космічний апарат став найпотужнішим за пропускною спроможністю супутником зв'язку в російському орбітальнрму угрупованню.

Пуск і політ ракети-носія, а також розгінного блоку пройшли без зауважень. Відділення космічного апарату від «Бризу» відбулося вранці 31 травня в розрахунковий час - приблизно через 9 годин після старту ракети. Стартова маса супутника, виготовленого французьким підрозділом компанії Thales Alenia Space (TASF), становила понад п'ять тонн.

«Ямал-601» замінить на орбіті супутник «Ямал-202» в орбітальній позиції 49 градусів східної довготи і забезпечить надання послуг фіксованого зв'язку і передачі даних в С-діапазоні на значній частині Росії, а також на території країн СНД, Європи, Близького Сходу і Південно-Східної Азії. Крім того, «Ямал-601» надасть користувачам на території Росії послуги зв'язку і високошвидкісного доступу в Інтернет в Ka-діапазоні.

«Запуск супутника« Ямал-601 »- ще один практичний результат нашої співпраці з «Газпром космічні системи». Ми готові запускати більше космічних апаратів за допомогою ракет «Протон-М» і «Ангара» для розвитку супутникового зв'язку на території Росії. До кінця року плануємо ще не менше п'яти пусків ракети-носія «Протон-М» з федеральним і комерційно корисним навантаженням», - сказав Олексій Варочка, генеральний директор ГКНПЦ ім. М.В. Хрунічева.



31 травня, 2019.

RATVODДата: П`ятниця, 31.05.2019, 16:11 | Повідомлення # 1255
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28343
Статус: Оффлайн
Airbus виготовить для Inmarsat

три супутника нового покоління




У компанії Inmarsat заявили про те, що прийняли рішення доручити компанії Airbus
розробку і створення трьох супутників нового покоління серії Global Xpress.


Вартість виготовлення супутників не повідомляється, проте в Inmarsat запевнили, що рівень капітальних витрат на нову супутникову програму в цілому відповідає довгостроковому плануванню, тому в компанії не змінювали основні показники капітальних витрат.

Три супутники серії GX - Inmarsat GX7, Inmarsat GX8 і Inmarsat GX9 - будуть спроектовані, виготовлені і зібрані компанією Airbus і стануть першими супутниками нового покоління компанії Inmarsat. Апарат GX7 планується запустити в першій половині 2023 року.

Супутники зв'язку, що працюють в Ka-діапазоні - тобто, що використовують електромагнітні хвилі більш високої частоти - призначені для розширення глобального покриття мобільного широкосмугового інтернету від Inmarsat, збільшення ємності мережі та поліпшення якості обслуговування.

На борту нових супутників будуть встановлені системи обробки сигналу і активні антени, що дозволяють налаштовувати необхідні покриття, ємність і частоту. Супутники також зможуть підлаштовуватися під вимоги Inmarsat, забезпечувати установку широкосмугових з'єднань з високою пропускною здатністю. Нова технологія сумісна з існуючими терміналами.

На думку керівництва компанії Inmarsat, до кінця 2020 року супутники серії GX зможуть приносити річний дохід в розмірі 500 мільйонів доларів.

Генеральний директор компанії Inmarsat Руперт Пірс коментує: «Ми дуже раді можливості співпрацювати з компанією Airbus, яка чудово справляється з поставленими нами перед нею складними завданнями стратегічного і технологічного плану. Дана заява свідчить про початок нового довгострокового стратегічного партнерства. GX швидко став дуже істотним і стабільним джерелом зростання доходів Inmarsat. Що ще більш важливо, GX стає втіленням нашого стратегічного, довгострокового підходу до питань розширення мереж, оскільки ми продовжуємо відповідати на запити наших клієнтів і передбачити їх».

Борис Скуратівський

31 травня, 2019.



RATVODДата: Понеділок, 03.06.2019, 21:43 | Повідомлення # 1256
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28343
Статус: Оффлайн
Супутник Eutelsat 7C запустять на орбіту 20 червня



Eutelsat 7C - новий надпотужний мовний супутник компанії Eutelsat Communications
прибув на Європейський Космопорт в Куру, Французька Гвіана, звідки 20 червня він
буде запущений на орбіту разом з іншим космічним апаратом за допомогою ракети Ariane 5.


Супутник масою в 3.4 тони, побудований компанією Maxar Technologies і забезпечений 49 транспондерами Ku-діапазону в еквіваленті 36 МГц, буде надавати свої послуги на території Африки, Європи, Близького Сходу та Туреччини.

Апарат буде розміщений в орбітальній позиції 7 східної довготи, де він буде працювати в парі з супутником Eutelsat 7B, що дозволить збільшити ємність цієї орбітальної точки на 19 транспондерів. При цьому супутник Eutelsat 7A в рамках стратегічної програми Eutelsat по оптимізації супутникового флоту, буде переміщений в іншу позицію.

Читайте також: Що потрібно знати про Eutelsat Quantum - першому в світі «супутнику-хамелеон»

Запуск супутника запланований на 20 червня, під час «пускового вікна», яке відкриється о 21:43 і закриється о 23:30 за Гринвічем (18: 43-20: 30 за київським часом).

Супутник буде введений в повноцінну комерційну експлуатацію ближче до кінця 2019 року, після того, як він досягне планової орбітальній позиції, використовуючи власні електричні двигуни, і пройде необхідні тести.

Борис Скуратівський

03 червня, 2019.



RATVODДата: Четвер, 06.06.2019, 11:02 | Повідомлення # 1257
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28343
Статус: Оффлайн
Німці підвели:

що сталося з
російським супутником



CC BY-SA 4.0 / Thales Alenia Space / Emmanuel Briot / Wikimedia Commons

З виведенням російського супутника «Ямал-601» виникли проблеми


Запущений Роскосмосом супутник «Ямал-601» не зміг нормально вийти на розрахункову орбіту. Підвели німецькі двигуни, однак оператор запуску сподівається, що на термін польоту це не вплине.

З запущеним днями російським космічним апаратом зв'язку «Ямал-601» виникли проблеми. Про них повідомив оператор запуску, компанія «Газпром - космічні системи».

«У процесі підготовки до переведення супутника на геостаціонарну орбіту фахівці [i][b]Thales Alenia Space визнали за необхідне провести додаткові перевірки. Ці перевірки стосуються апогейного двигуна. Мова про його відмову не йде»[/b][/i], - заявила прес-служба компанії, передає РІА «Новини».

Як повідомляється,через неполадки, програма польоту може бути скоригована, оскільки на перевірку піде якийсь час.

Уточнений план довиведенія супутника в потрібну точку геостаціонарної орбіти в компанії повідомлять пізніше, уточнює ТАСС. У «Газпром-космічні системи» додали, що на «Ямалі-601», «крім апогейного двигуна, є хімічні (а не плазмові) двигуни малої тяги того ж виробника».

У компанії уточнили, що космічний апарат зв'язку «Ямал-601» був прийнятий на управління виробником, а телеметрична інформація підтвердила працездатність супутника, після чого було розпочато випробування бортових систем.

Як повідомило джерело РІА «Новини» в ракетно-космічній галузі, проблеми пов'язані з двигуном S400, виготовленим в Німеччині на підприємстві Airbus. Так, після першого включення для коригування орбіти і виведення супутника на цільову орбіту розкрилися помилки в роботі рухової установки.

Згідно з планами, в середу буде прийнято рішення, використовувати основну рухову установку або проводити корекцію з використанням малих двигунів німецького виробництва. Довиведення супутника на робочу орбіту в цьому випадку займе час, так як хімічні двигуни мають більш низьку тягу, ніж апогейні, крім того, буде витрачено трирічний запас палива.

Відзначається, що це не позначиться на терміні роботи апарату.«Ямал-601» був запущений ракетою «Протон» з космодрому Байконур 30 травня. Це був перший пуск ракети «Протон-М» в 2019 році. Попередній запуск цього носія відбувся 21 грудня 2018 року, коли «Протон-М» стартував з Байконура з космічним апаратом в інтересах Міністерства оборони Росії.

Апарат «Ямал-601» відноситься до геостаціонарних супутників, він запускається в так звану точку стояння - 49 градусів східної довготи. У цій точці супутник замінить собою свого попередника - апарат «Ямал-202», який в свою чергу відправиться на орбіту поховання - на висоту 49 тис. кілометрів.

На наступний день після запуску повідомлялося, що «Ямал-601» був виведений на орбіту і переданий в експлуатацію замовника.
У компанії відзначили, що «Ямал-601» успішно відокремився від розгінного блоку «Бриз-М», після чого був переданий оператору.

Супутник «Ямал-601» призначений для планової заміни супутника «Ямал-202» і розвитку бізнесу в Ka-діапазоні. На супутнику «Ямал-601» в С-діапазоні формується фіксований промінь з контурної діаграмою спрямованості і полуглобальною зоною обслуговування, яка охопить видиму частину території Росії, країн СНД, Європи, Близького Сходу і частину Південно-Східної Азії.

Проект «Ямал-601» входить у Федеральну цільову програму з розвитку телерадіомовлення в РФ. Супутник стане найпотужнішим за пропускною спроможністю серед всіх російських супутників зв'язку, він створений на замовлення російського оператора супутникового зв'язку «Газпром космічні системи» з використанням комплектуючих, поставлених французькою компанією Thales Alenia Space.

Трьома днями раніше з космодрому Плесецьк стартувала ракета-носій «Союз-2.1б" з навігаційним супутником «Глонасс-М». «У понеділок, 27 травня, о 09:23 за київським часом з пускової установки №4 майданчика №43 Державного випробувального космодрому Плесецьк (Архангельська область) бойовим розрахунком Космічних військ Повітряно-космічних сил проведено успішний пуск ракети-носія середнього класу" Союз-2.1б " з навігаційним космічним апаратом «Глонасс-М», - заявили в Міноборони.

Цей старт привернув увагу тим, що через кілька секунд після відриву ракети-носія в неї потрапив розряд блискавки. блискавка влучила в носій, проте це ніяк не завадило виведенню супутника на орбіту.

«Всі системи відпрацювали штатно, ніяких проблем не було», - сказало джерело «Інтерфаксу». Цей пуск став першим стартом ракети «Союз-2» з Плесецка в 2019 році. Випробування цієї ракети почалися на космодромі Плесеск восени 2004 року. За останні 15 років з Плесецка було запущено 37 ракет «Союз-2».

04 червня, 2019.

RATVODДата: Четвер, 06.06.2019, 20:14 | Повідомлення # 1258
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28343
Статус: Оффлайн
Китай запустив першу ракету-носій

з морської платформи




Китай провів перший в своїй історії запуск ракети з плавучої платформи, що дрейфує в територіальних
водах країни в Жовтому морі, відкривши тим самим нову сторінку в історії своєї космічної галузі.


Про це пише видання China Daily.

Твердопаливна ракета Чанчжен-11 стартувала з мобільної пускової платформи, переробленої з погружаемого судна, що дрейфує в акваторії Жовтого моря біля берегів провінції Шаньдун, відправивши таким чином сім супутників на орбіту 600 кілометрів над Землею.

Дана місія, що стала першим морським стартом в світі за останні п'ять років, продемонструвала досягнення Китаю в області технологій і наявність можливостей, необхідних для проведення подібних запусків, а також вказує на те, що країна знайшла альтернативу традиційному наземному космодрому.

Китай прагне розширити свої можливості в області послуг із запуску космічних ракет, а також пропонувати їх новим країнам - особливо, тим, які бажають отримати власні доступні супутникові мережі.

Ракета Чанчжен-11, розроблена і побудована Китайською академією ракетних технологій, є єдиною твердопаливною ракетою в сімействі Чанчжен - опорі космічної програми Китаю.

За інформацією Академії, що є частиною державного конгломерату Китайська аерокосмічна науково-технічна корпорація, ракета має висоту 20.8 метра, два метри в діаметрі, стартова вага в 58 метричних тонн і здатна виводити супутники на низьку навколоземну і сонячно-синхронну орбіту.

Під час першого запуску ракети Чанчжен-11, який відбувся у вересні 2015 року з стартового майданчика космічного центру Цзюцюань в пустелі Гобі на північному заході Китаю, на сонячно-синхронну орбіту було виведено чотири супутники.

До проведення морського старту в космос було запущено шість ракет типу Чанчжен-11, які в сукупності вивели на орбіту 25 супутників. Всі попередні місії були проведені з космодрому Цзюцюань і пройшли успішно.

Мобільна пускова платформа, використана при запуску, належить Китайській морській інженерній компанії, назва якої за умовами контракту не розголошується.

Чи Тонга, менеджер проектів Чанчжен-11 в Китайській академії ракетних технологій, проанонсував проведення нових космічних стартів, які повинні підтвердити можливість виведення таким чином вантажів на різні орбіти.

За його словами, академія планує побудувати спеціальний порт, призначений для підтримки проведення місій по морським стартам, а також власну спеціалізовану пускову платформу - замість нинішньої, переобладнаної з іншого судна, яка дозволить запускати не тільки твердопаливні ракети, а й ракети на рідкому паливі. Останні мають, як правило, більший розмір і потужність.

Перший в світі морський космічний старт був проведений в квітні 1967 року за допомогою розробленої в Сполучених Штатах ракети Scout B з платформи належачій Італії космічного центру Luigi Broglio, яка дрейфувала біля берегів Італії. Останній морської старт мав місце в травні 2014 року, коли спільне підприємство Sea Launch, створене за участю кількох країн, првело запуск ракети Zenit-3SL з космічної платформи Odyssey, яка дрейфувала в водах Тихого океану. Тоді на орбіту був виведений супутник зв'язку.

У порівнянні з традиційними запусками з наземних майданчиків проведення морських місій несе в собі набагато менше ризиків, пов'язаних з проходженням траєкторії польоту ракети над густо заселеними районами. Крім того, даний метод дозволяє проводити запуски поблизу екватора, що, в свою чергу, збільшує вантажопідйомність ракети, знижує витрати на запуск і збільшує термін служби деяких супутників.

Нагадаємо, про плани Китаю провести запуск ракети «Чанчжен-11» з морської платформи стало відомо в травні поточного року.

Борис Скуратівський

06 червня, 2019.



RATVODДата: Четвер, 06.06.2019, 20:36 | Повідомлення # 1259
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28343
Статус: Оффлайн
Міні-супутники Sprite ChipSats

- нова технологія освоєння космосу




В рамках демонстрації космічних технологій нового типу 105
найменших в світі вільно літаючих супутників вирушили на орбіту Землі.


Відправлені ними з орбіти короткі телеметричні сигнали прийняті наземною станцією в Корнеле.

Група інженерів з Стенфордського університету і центр Еймса при NASA вперше встановила контакт з крихітними супутниками, відомими як Sprite ChipSats, в ніч на 19 березня - через день після того, як вони були випущені у відкритий космос зі свого вантажного «контейнера» під назвою KickSat- 2 - супутника типу CubeSat розміром з коробку з-під взуття. З тих пір команда працювала над завершенням першого етапу місії зі збору та аналізу даних - тріумфальною подією для інженерів, які почали свій новаторський проект у 2011 році в Корнеле.

«Успіх даної демонстрації свідчить про те, що неймовірно малі, недорогі космічні апарати не просто можливі - вони реальні. KickSat відкрив двері в нову, демократичну еру освоєння космосу», - каже Мейсон Пек, доцент кафедри машинобудування та аерокосмічної техніки в Корнеле і директор Space Systems Design Studio.



Пек керував процесом на ранньому етапі розробки супутників Sprites разом з колишніми студентами Закарі Манчестером і Джастіном Атчісон. Манчестер, який в даний час є доцентом кафедри аеронавтики і космонавтики в Стенфорді, разом зі співробітниками дослідницького центру імені Еймса при NASA спроектував і побудував космічний корабель KickSat-2 і очолював місію з моменту її початку.

Кожен супутник Sprite, що має розмір коробки з печивом, важить всього 4 грами, однак, забезпечений власним джерелом живлення, різноманітними датчиками і системою зв'язку, які встановлені на монтажній платі розміром в 1.4 квадратних дюйма. Використовуючи сонячну енергію, вони передавали короткі імпульси в діапазоні 400 МГц з потужністю в кілька мілліват, вперше демонструючи можливість створення супутників, що рояться як комахи.

«Метою запуску супутників Sprites на борту супутника KickSat-2 є демонстрація базових можливостей, однією з яких є зв'язок, що не створює перешкод іншим супутникам. Вже через кілька років ми можемо очікувати появи новаторських наукових і комерційних додатків на таких супутниках. Наступне покоління подібних апаратів матиме можливості GPS навігації, вимірювання стану атмосфери, магнітних полів та інших параметрів», - говорить Пек, який працював старшим технологом NASA з 2011 по 2014 рік.

Супутники Sprites були виведені в космос на борту ракети Cygnus NG-10, яка була запущена до Міжнародної космічної станції в листопаді 2018 року, проте, лише 18 березня поточного року вантажний супутник KickSat-2 зміг випустити супутники Sprites у відкритий космос. Вони знаходилися на орбіті протягом всього декількох днів, після чого згоріли в щільних шарах атмосфери Землі, що було передбачено цим проектом, щоб не збільшувати на орбіті кількість космічного сміття.

Успішне розгортання і установка зв'язку з супутниками Sprites стало приводом для свята і для більш ніж 300 космічних ентузіастів, які підтримали проект через кампанію на Kickstarter. Деякі з тих, хто надав підтримку реалізації проекту, отримали право власності на один із супутників Sprite і можливість налаштовувати передаємий їм сигнал. Пек зазначив, що деякі ентузіасти відстежували сигнал від супутників Sprites, перебуваючи у себе вдома і використовуючи досить дешеве обладнання.

«Проект KickSat-2 - це найбільша кількість вільно літаючих супутників, одночасно випущених в космос. Супутник Sprite вартістю менше 100 доларів є космічним апаратом для всіх і кожного», - заявив Пек, додавши, що в даний час в процесі розробки знаходяться нові угруповання супутників Sprite, включаючи проект CAESAR, що передбачає зближення з кометою.

Борис Скуратівський

06 червня, 2019.



RATVODДата: Середа, 12.06.2019, 16:15 | Повідомлення # 1260
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28343
Статус: Оффлайн
Джерело: довиведення супутника "Ямал-601"

проходить штатно за розробленою програмою




Завершити маневри, як і було заявлено раніше, планується на початку липня,
відзначив співрозмовник агентства


Маневри по довиведенню супутника зв'язку "Ямал-601", у якого раніше виникли проблеми з апогейним двигуном, на робочу орбіту проходять штатно.
Про це повідомило у вівторок ТАСС джерело в ракетно-космічній галузі.

"У супутника все штатно. Всі маневри за розробленою програмою", - сказав співрозмовник агентства.

За словами джерела, завершити їх, як і було заявлено раніше, планується на початку липня.

Запуск ракети-носія "Протон-М" з розгінним блоком "Бриз-М" і супутником "Ямал-601" відбувся 30 травня з космодрому Байконур. Пізніше в прес-службі компанії - замовника супутника "Газпром космічні системи" повідомили ТАСС, що виробник "Ямалу-601" (європейська компанія Thales Alenia Space) прийняла рішення провести додаткові перевірки апогейного двигуна. Оператор космічного апарату відзначав, що про його відмову мова не йде.

Раніше інше джерело повідомило ТАРС, що на "Ямалі-601" стався збій в роботі цього двигуна, який видав неправильний вектор тяги, після чого був відключений з Землі. В результаті апарат на робочу орбіту не вийшов.

6 червня фахівці виконали перший маневр по довиведенію супутника зв'язку. Програма польоту "Ямалу-601" передбачає багаторазове повторення подібних маневрів, відзначається в повідомленні.

11 червня, 2019.

Форум TV-SAT » « Новини Супутникового ТБ » » Супутникові новини » СУПУТНИКИ. Запуски. Проекти. Контракти. (Профілактика. Неполадки. Аварії.)
Пошук:

Copyright TV-SAT © 2009-2024