FORUM TV-SATЧетвер
28.03.2024, 21:06

Вітаю Вас Гість | RSS

[ ] · Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS · Load-SP · Load-AS· · Перекладач translate ]
  • Сторінка 93 з 93
  • «
  • 1
  • 2
  • 91
  • 92
  • 93
Форум TV-SAT » « Новини Супутникового ТБ » » Супутникові новини » СУПУТНИКИ. Запуски. Проекти. Контракти. (Профілактика. Неполадки. Аварії.)
СУПУТНИКИ. Запуски. Проекти. Контракти.
RATVODДата: П`ятниця, 01.05.2009, 01:10 | Повідомлення # 1
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28343
Статус: Оффлайн
Запуски супутників

Проекти. Контракти. Профілактика. Неполадки. Аварії.




Всі, хто викладає новини будь-якого роду,

повинні виставляти посилання на першоджерело !!!


Посилання повинно виглядати так: і бути активним
RATVODДата: Неділя, 26.12.2021, 15:25 | Повідомлення # 1381
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28343
Статус: Оффлайн
Січневий запуск українського супутника Січ-2—30 перенесли


Фото: facebook.com/DNcustomsUA

Компанія SpaceX запустить український супутник Січ-2−30 з американського космодрому
13 січня 2022 року, а не 10 січня, як планувалося.


Запуск відбудеться за допомогою ракети Falcon 9 у рамках місії Transporter 3, нагадали у КБ Південне.

«20 грудня 2021 року на космодромі на мисі Канаверал ДП «КБ «Південне» та нідерландська компанія ISILAUNCH підписали Протокол завершення інтеграції КА «Січ-2−1» з ракетою-носієм Falcon 9 американської компанії SpaceX», — розповіли українські творці супутника.

«Запуск космічного апарату запланований на 13 січня 2022 року в рамках місії Transporter 3. Згідно з умовами договору компанія ISILAUNCH відповідає за інтеграцію місії, а SpaceX є провайдером пускових послуг», — підкреслили в КБ Південне.

Січ-2—30 має таку назву, оскільки його запуск планували на рік 30-річчя незалежності України, але старт відклали. Комплектуючі супутника були виготовлені у 2017−2020 роках. Деякі компоненти Січ-2−30 виробляються компаніями зі світовим ім'ям із Європи, Південної Кореї.

Призначення супутника — моніторинг використання земель, рослинності, лісових та водних ресурсів, ліквідація наслідків стихійного лиха. Тобто це супутник для цивільних цілей.

Раніше НВ писав, що за параметрами просторового розділення Січ-2−30 перевершує апарати Sentinel-2, які у 2015 та 2017 рр. було виготовлено Airbus Defense and Space на замовлення Європейського космічного агентства. Просторове розділення Січ-2−30 — 7 метрів, Sentinel-2 — 10 метрів.

Супутник Sentinel-2 весь цей час успішно експлуатується Європейським космічним агентством у рамках космічної системи Copernicus — програми Європейського союзу зі спостереження Землі. Після запуску український супутник Січ-2−30 буде інтегрований у Copernicus. Зображення із супутника Україна отримуватиме щодня.

Січ-2−30 — оптичний прилад, і всі супутники цього типу, незалежно від компанії-виробника, мають стандартне обмеження. А саме — неможливість отримання зображень у хмарну погоду. Таких днів в Україні приблизно 96 на рік. Європейські колеги використовують аналогічні супутники й у більш хмарних регіонах.

Незалежно від погоди на Землі, Січ-2−30 буде задіяний у наукових експериментах. Необхідне обладнання вже протестовано та встановлено.

Автор: Антон Ходоренко

22 грудня 2021.


RATVODДата: Четвер, 13.01.2022, 19:02 | Повідомлення # 1382
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28343
Статус: Оффлайн
Ми у грі. Ракета Маска злетіла в космос

із українським супутником
Січ-2−30, який вирушить на орбіту



client.photo: SpaceX/Youtube

Сьогодні, 13 січня, з мису Канаверал у Флориді заплановано запуск ракети Falcon 9 компанії SpaceX,
яка виведе на орбіту український оптичний супутник Січ-2−30.


Стартове вікно відкриється о 17:25 за київським часом — SpaceX матиме півгодини для запуску ракети. Якщо все пройде за планом, відділення супутника від ракети і його вихід на орбіту відбудеться о 18:50, а о 20:15 він пролетить над Україною.

Україна не запускала до космосу власну техніку з 2011 року. Тому для країни запуск супутника має велике значення: це перший, але не останній крок щодо виходу з космічної кризи.

Читайте також:

> Розслідування Заборони. Україна планує підкорити космос супутником Січ-2−30, але він може не долетіти до орбіти

> Україна повертається в космос. Сім питань щодо запуску українського супутника


Супутник запускають, щоб моніторити стан водойм, лісів, містобудування, відстежувати природні катаклізми, а також для «вирішення завдань оборони та безпеки країни» та міжнародного співробітництва у сфері обміну супутниковою інформацією.

Січ-2−30 має таку назву, оскільки його запуск планували на рік 30-річчя незалежності України, але тоді старт відклали.

Насправді супутник — не найновіша розробка; його зібрали ще у 2011 році, але для сьогоднішнього старту оновили всі комплектуючі. Окремі компоненти Січ-2−30 виготовляються компаніями з Європи та Південної Кореї.

Варто зазначити, що космічна програма на 2021−2025 роки передбачає виведення на орбіту 8 українських супутників.

«У програмі є три магістральні напрями — створення космічних систем спостереження Землі та потужної ракетної техніки, впровадження новітніх космічних технологій на ринку послуг та масштабний R&D. Конкретніше: вісім українських супутників на орбіті - один апарат середньої просторової розрізненості, шість апаратів — високої (1 метр) та один — надвисокої (0,5 метра)», — розповів голова Державного космічного агентства Володимир Тафтай у коментарях для Укрінформу.

Також заплановано створення Місячного модуля, проектування та розробка засобів, систем та приладів для Місячної місії міжнародного проекту Артеміда.

Автор: Кирил Чеботарьов

13 січня, 2022. 17:16




RATVODДата: П`ятниця, 14.01.2022, 12:29 | Повідомлення # 1383
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28343
Статус: Оффлайн
Український супутник Січ-2-30 відокремився від ракети

та успішно виведений на орбіту



Момент запуску (Скриншот із відеозапису)


Сьогодні, 13 січня о 18:52, український урядовий супутник Січ-2-30 успішно
відокремився від розгінного блоку ракети та був виведений на цільову орбіту.


Читайте нас у Telegram: перевірені факти, тільки важливе

Запуск відбувся з космодрому на мисі Канаверал у штаті Флорида, США.


Скриншот з відеозапису


Відділення супутника відбулося на висоті 548 км і швидкості 27 567 км/год над північним краєм Гренландії.

Близько 21:00 супутник передав першу інформацію: стартовий сеанс зв'язку відбувся, повідомив із Центру космічного зв'язку у Дунаєвцях нардеп Дмитро Кисилевський. Протягом двох місяців проходитиме стабілізація на орбіті, перевірка роботи сонячних батарей, випробування та налагодження всіх робочих систем; на дев'яту добу надійде перший пробний знімок.


Фото@dmitriy.kisilevskiy.1


Подію прокоментував президент Володимир Зеленський – він написав у соцмережі, що "затаївши подих стежив онлайн".

Зеленський зазначив, що супутник Січ-2-30 розробило й виготовило ДП Конструкторське бюро Південне разом з іншими українськими підприємствами, і це є повністю українська технологія.



ДОВІДКА. Січ-2-30 призначений для отримання цифрових фото поверхні Землі у видимому та ближньому інфрачервоному діапазоні: 0,51-0,59 мкм (зелений), 0,61-0,68 (червоний), 0,80-0,89 (ближній ІЧ) та 0,51-0,90 (панхром). Також його використовують для моніторингу іоносфери. Це модифікація Січ-2, який запущено у 2011-му, він пропрацював <16 місяців замість планових 5 років (втрата енергопостачання). Загальна маса – близько 210 кг, з них 40 кг корисного навантаження. Роздільна здатність ~6,1 м за ширини смуги знімання ~36,5 км. Накопичувач даних – 10 Гб, канал передачі – 30,72 Мбіт/с. Розрахований на три роки служби на ССО заввишки 525 км (раніше планувалося 5 років на 668 км) з нахилом 98,1°. Офіційні витрати – близько $2 млн.

> За роки незалежності Україна й українські організації/вузи запустили лише сім супутників. Останнім держсупутником був Січ-2 у 2011-му.

> Ця місія є частиною космічної програми на 2021-2024 роки.



Автори: Оксана Житнюк, Євген Пилипенко

13 січня, 2022.


RATVODДата: Середа, 19.01.2022, 12:44 | Повідомлення # 1384
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28343
Статус: Оффлайн
Hispasat отримав повний контроль над Hispamar



Іспанський супутниковий оператор Hispasat отримав дозвіл на отримання
повного контролю над своїм дочірнім бразильським підприємством Hispamar Satélites.


Редакція Mediasat розповідає подробиці.

Іспанський оператор супутникового зв'язку Hispasat придбав у телекомунікаційної групи Oi/Telemar 19.04% акцій свого дочірнього бразильського підприємства Hispamar Satélites, отримавши попередньо всі необхідні дозволи від уряду Бразилії. Таким чином Hispasat отримує контроль над повним пакетом акцій своєї дочірньої компанії.

Що відомо про Hispamar


Космічний флот Hispamar складається з супутників Amazonas 2, 3 і 5, які забезпечують покриття всієї території Бразилії та решти Південної Америки.

Дана група супутників надає високопродуктивні та економічні послуги дистрибуції аудіовізуального контенту в C-діапазоні, а також рішення для DTH-платформ в Ku-діапазоні.

Крім цього, група супутників має ємності в Ka-діапазоні, необхідні для надання рішень у сфері супутникового зв'язку та подолання цифрового розриву в сільській місцевості Бразилії.

Наприкінці 2022 року до угруповання приєднається Amazonas Nexus – новий супутник, який забезпечить гнучкі рішення для надання послуг широкосмугового зв'язку в сільській місцевості, а також наземного, повітряного та морського мобільного зв'язку в країнах Північної та Південної Америки, коридорах Північної та Південної Атлантики та Гренландії.

Як коментують угоду


Президент Hispamar Кловіс Хосе Баптіста Нето заявив, що «дана операція має велике значення для зміцнення позицій HISPASAT у Бразилії. Ця країна має величезний потенціал для розвитку рішень у галузі супутникового зв'язку, і ми готові працювати з її державним та приватним секторами над проектами, які принесуть найбільшу користь їхньому суспільству».

Президент бразильського оператора зв'язку Oi Родріго Абреу додав: «Це той актив, продаж якого був цілком очікуваним у рамках змін, внесених у план юридичної реорганізації, затверджений у 2020 році. Це ще один крок, покликаний змінити та покращити роботу компанії».

Борис Скуратовський

18 січня, 2022.



RATVODДата: Четвер, 20.01.2022, 11:23 | Повідомлення # 1385
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28343
Статус: Оффлайн
Австралійська компанія створює гіперзвукову систему

для запуску супутників на орбіту




Фото: Hypersonix Launch Systems

Гіперзвукова система Delta Velos Orbiter розробляється
для виведення на низьку навколоземну орбіту малих супутників.


Редакція Mediasat розповідає подробиці.

В австралійській компанії Hypersonix Launch Systems мають намір не просто полегшити та здешевити процес виведення на орбіту супутників, а й зробити його більш екологічним. Компанія розробляє пускову систему багаторазового використання, що працює на зеленому водні, яка зможе виводити на орбіту невеликі супутники, не викидаючи при цьому вуглець та інші шкідливі гази, та розглядає можливість запуску надзвукових авіалайнерів.

Як це працює


У Hypersonix створили триступінчасту пускову систему Wirraway, до складу якої входить багаторазовий апарат Delta Velos Orbiter та багаторазовий розгінний перший щабель Boomerang.

Boomerang повинен розганяти Delta Velos Orbiter до п'ятої швидкості Маха, потім, відокремившись від нього, повертатися на базу. Після цього Delta Velos Orbiter продовжить політ, розігнавшись із п'ятої до дванадцятої швидкості Маха, досягнувши таким чином верхніх шарів атмосфери, де від нього відокремлюються супутники масою в 50 кг, які, отримавши необхідне прискорення, вийдуть на низьку навколоземну орбіту (LEO) або сонячно-синхронну орбіту (SSO).

Потім Orbiter повернеться на Землю, щоб приземлитися на базі подібно до стандартного літака, який можна знову заправити пальним і підготувати до нового польоту. Система побудована на технологіях, що дозволяють робити це максимально швидко.


Пускова система Wirraway


Delta Velos Orbiter буде рухатися чотирма гіперзвуковими прямоточними повітряно-реактивними двигунами Hypersonix Spartan, які, за словами представників компанії, є плодом 30-ти років дослідницької роботи і «більш ніж 6 000 наземних експериментів і 11 суборбітальних польотів у рамках програм HiFi і». Ці програми також допомогли отримати безцінний досвід багатьох співробітників компанії Hypersonix.

Двигуни Spartan, виготовлені з надрукованих на 3D-принтері компонентів з композиту з керамічною матрицею (CMC) з використанням розробленої в Сіднейському університеті технології адаптивного виробництва нового покоління, є самозаймистими, багаторазовими і не містять деталей, що підвищує їх надійність. Крім цього, в процесі експлуатації цих двигунів на жодному з етапів не виділяється вуглець, оскільки вони працюють на водні, який виробляється за допомогою сонячної енергії. Натомість такий двигун виділяє лише водяну пару. Команда, яка працює над проектом, сподівається побачити Delta Velos Orbiter вже наприкінці 2024 року.


Гіперзвуковий прямоточний повітряно-реактивний двигун, що працює на зеленому водні.


Як тестуватимуть


Hypersonix планує почати з невеликих масштабів, щоб перевірити ефективність пускової системи, швидкість, можливість багаторазового використання та дальність польоту. Тому для початку буде запущена зменшена демонстраційна версія системи - Dart AE, висота якої складає 2.8 м. Система буде оснащена всього одним двигуном Spartan і мати дальність польоту в 500 км. Робота над проектом розпочнеться вже цього року, а перший політ системи заплановано на перший квартал 2023 року.

Потім піде черга більшої демонстраційної моделі Delta Velos. Система висотою 5.5 метра, розмахом крил 2 метри та діаметром фюзеляжу 0.6 метра буде забезпечена чотирма гіперзвуковими прямоточними повітряно-реактивними двигунами Spartan, які забезпечать дальність польоту 2 500 км та максимальну швидкість 12 Маха. Планується, що ця система вирушить у політ у четвертому кварталі 2023 року.

Після випробування на практиці даної конструкції на сцену вийде повноцінний Delta Velos Orbiter – висотою 12 метрів з розмахом крил 3.5 метра та діаметром фюзеляжу 1 метр.


Повнорозмірний Delta Velos Orbiter буде рухатися чотирма гіперзвуковими прямоточними повітряно-реактивними двигунами


Оскільки конструкція системи Orbiter дозволяє запускати її з будь-яким розгінним блоком, завдяки чому можливі запуски з будь-якого стартового майданчика, до першого польоту Delta Velos компанія Hypersonix не розроблятиме розгінний ступінь Boomerang, який планується як спільний проект з одним з існуючих розробників ракет. Незважаючи на те, що станом на сьогодні в компанії ще не зробили остаточний вибір технології, передбачається, що Boomerang також заправлятиметься зеленим воднем.

Плани на перевезення пасажирів


У Hypersonix не планують обмежуватися запуском супутників на орбіту. Тому незважаючи на те, що на початковому етапі компанія займеться вдосконаленням технології з використанням безпілотних літальних апаратів, надалі вона планує зайнятися розробкою гіперзвукових авіалайнерів, здатних доставляти пасажирів з Австралії на східне узбережжя США всього за дві з половиною години.

Борис Скуратовський

19 січня, 2022.



RATVODДата: Вівторок, 25.01.2022, 19:27 | Повідомлення # 1386
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28343
Статус: Оффлайн
Зв'язку немає: експерти розповіли,

що відбувається з
українським супутником «Січ-2-30»



Фото: фейсбук The Universe. Space. Tech

Незалежний експерт з аерокосмічних питань Андрій Колесник, колишній позаштатний
радник голови Державного космічного агентства, на своїй сторінці у Facebook пише,
що з супутником «Січ-2-30» немає стійкого або зовсім ніякого зв'язку.


Запуск супутника


Супутник "Січ-2-30" був розроблений КБ "Південне" спільно з іншими компаніями. 8 грудня 2021 його відправили в Америку, на базу ВПС США на мисі Канаверал. 13 січня на орбіту його було запущено з ракетою Falcon 9, яку виготовила компанія Ілона Маска. Усього на її борту було 105 космічних апаратів.

Призначення


Призначення українського супутника – моніторинг використання земель, рослинності, лісових та водних ресурсів, ліквідація наслідків стихійного лиха. При цьому він повинен допомогти отримувати досить якісні дані про створення інженерних споруд, переміщення військової техніки та кораблів.

Що зараз із ним відбувається


Як зазначає Андрій Колесник, незалежний експерт з аерокосмічних питань, ще в серпні 2021 року була підписана угода між Україною та США щодо обміну даними між країнами, в рамках якої встановлюється оперативна комунікація щодо об'єктів, що переміщуються в космічному просторі.

Від американської сторони цілодобово один із підрозділів Космічних військ США веде спостереження за об'єктами, що знаходяться в космічному просторі. Це 18-й ескадрон космічного контролю, який відстежує всі створені людиною об'єкти на орбіті Землі.

Вся інформація загального використання таких об'єктів відображається на їхньому ресурсі space-track.org. Вона туди розміщується, у тому числі, як тільки об'єкти потрапляють у космічний простір, наприклад, при їх виведенні ракетою-носієм. При цьому призначає їм відразу, в автоматичному режимі кодові номери, щоб потім ідентифікувати їх. Ідентифікація відбувається або за допомогою власника цього об'єкта, якщо власник у добровільному режимі сам захоче розкрити подробиці параметрів траєкторії його космічних об'єктів, або в рамках існуючих домовленостей (як у випадку із «Січ-2-30»).

"Космічний апарат Січ-2-1 (Січ-2-30) досі не ідентифікований, (наприклад, дані про інших українських супутників: Січ-1, Січ-1М, ​​Січ-2 — у цій базі є). Хоча спілкування щодо нашого космічного апарату між американською та українською сторонами вищезгаданої Угоди, яку у нас півроку тому рекламували з великою помпою, вже мало бути проведено — якщо не з ініціативи української сторони, то за відповідним запитом американської!
Припущення — із супутником Січ-2-1 (Січ-2-30) немає стійкого (або зовсім ніякого) зв'язку, тому надати інформацію американській стороні щодо розширених параметрів його руху для повної ідентифікації – неможливо"
, — пише незалежний експерт з аерокосмічних питань. , колишній позаштатний радник голови Державної космічної агенції Андрій Колесник

Катерина Даньшина

25 січня, 2022.

RATVODДата: Четвер, 27.01.2022, 22:08 | Повідомлення # 1387
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28343
Статус: Оффлайн
Sony виведе на орбіту "супутник-камеру" -

не для вчених, а для фотографів




Компанія Sony створює «творчий» супутник-кубсат 6U, на якому
буде розміщено одну з повнокадрових камер, розроблених компанією.


Запуск кубсату на низьку навколоземну орбіту планується у період із жовтня по грудень поточного року.

Ближче до кінця поточного року компанія Sony планує запустити на орбіту шестикомпонентний супутник-кубсат із повнокадровою камерою. Запуск буде здійснено у рамках проекту Star Sphere, спрямованого на розвиток співпраці між компанією та художниками, артистами та викладачами.

Японський технологічний гігант побудував супутник, макет якого був представлений на виставці CES 2022, що недавно пройшла в Лас-Вегасі, за участю Токійського університету та Японського аерокосмічного агентства (JAXA).

Інженери компанії Sony розробляли ключові компоненти, операційну систему та вбудовану камеру космічного апарату, а внесок університету та JAXA полягав у розробці супутникової шини та наданні технічних консультацій відповідно.

Як це працює


Після виходу на орбіту на висоті 500-600 кілометрів над поверхнею Землі космічний апарат та його вбудована камера з об'єктивом 28–135 мм f/4 будуть підключені до онлайн-контролера через наземну станцію в Японії, що дозволить обраним користувачам знімати та записувати зображення Землі та зірок, використовуючи цілу низку операторських опцій. Ті, хто зацікавлений у участі у цьому проекті, можуть ознайомитися з принципами його реалізації, використовуючи онлайн-симулятор.

«Ми бажаємо знайти нові можливості, які відкриваються перед нами завдяки використанню космічних технологій. Зокрема, нові можливості для художників, артистів та сфери освіти, які відкриває перед ними використання космічної зйомки – досі ці технології використовувалися лише професіоналами для проведення досліджень та спостереження за Землею з космосу», – повідомив SpaceNews менеджер з розвитку бізнесу у відділі підготовки космічних розваг компанії Sony та керівник проекту Star Sphere Ёсіхіро Наканіші. – Люди, які ніколи не користувалися супутниковою камерою, відкриють для себе цінності космосу, Землі та самих себе, дивлячись униз на Землю».

Навіщо це Sony


У компанії Sony сподіваються, що цей проект допоможе вивчити можливості для бізнесу в галузі нового медіа-мистецтва, виробництва документального кіно, наукових музеїв, виставкових залів, парків розваг, освіти та розвитку людських ресурсів.

«Потенційна сфера використання супутника не буде обмежена лише виконанням цих завдань. Ми також вивчаємо різні додаткові можливості», – сказав Наканіші.

За його словами, запуск супутника запланований на період із жовтня по грудень, проте він відмовився повідомити додаткові подробиці. Він також зазначив, що у разі, якщо проект приноситиме прибуток, компанія побудує та відправить у космос додаткові супутники такого типу.

Борис Скуратовський

27 січня, 2022.



RATVODДата: П`ятниця, 28.01.2022, 18:13 | Повідомлення # 1388
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28343
Статус: Оффлайн
Що відбувається з українським супутником «Січ-2-30»:

офіційний коментар




Днями з'явилася інформація, що запущений ще 13 січня
на орбіту супутник «Січ-2-30», досі не ідентифікований.


Експерти стверджували, що з супутником немає стійкого або взагалі будь-якого зв'язку. 27 січня КБ "Південне" нарешті опублікували свій офіційний коментар.

Запуск супутника


Супутник "Січ-2-30" розроблений КБ "Південне" спільно з іншими компаніями. 8 грудня 2021 його відправили в Америку, на базу ВПС США на мисі Канаверал. 13 січня на орбіту його запустили з ракетою Falcon 9, яку виготовила компанія Ілона Маска. Усього на її борту було 105 космічних апаратів.

Призначення супутника – моніторинг використання земель, рослинності, лісових та водних ресурсів, ліквідація наслідків стихійного лиха. При цьому він дозволить отримувати досить якісні дані про створення інженерних споруд, переміщення військової техніки та кораблів.

Втрата зв'язку


Як зазначав Андрій Колесник, незалежний експерт з аерокосмічних питань станом на вечір 24 ​​січня супутник не був ідентифікований, що могло свідчити про те, що з ним немає стійкого або взагалі будь-якого зв'язку.

"(Наприклад, дані про інших українських супутників: Січ-1, Січ-1М, ​​Січ-2 — у базі є). Хоча спілкування щодо нашого космічного апарату між американською та українською сторонами угоди, яку у нас півроку тому рекламували з великою помпою, вже мало бути проведено — якщо не з ініціативи української сторони, то за відповідним запитом американської! Припущення — із супутником Січ-2-1 (Січ-2-30) немає стійкого (або зовсім ніякого) зв'язку, тому надати інформацію американській стороні щодо розширених параметрів його руху для повної ідентифікації – неможливо", — коментує Андрій Колесник.

Офіційний коментар КБ «Південне»


27 січня на своїй сторінці у соцмережах представники КБ «Південне» опублікували офіційний коментар про ситуацію з супутником. Вони стверджують, деякі зовнішні фактори, пов'язані з особливостями кластерного запуску, не дозволили встановити стійкий зв'язок з космічним апаратом під час найважливіших перших сеансів і забезпечити своєчасну побудову його штатної орієнтації.

"Орієнтація залишилася такою, коли на робочі поверхні сонячної батареї потрапляє лише відбите від Землі сонячне випромінювання або короткочасне пряме випромінювання під малим кутом. Поєднання цих факторів спричинило негативний вплив на енергетичний баланс апарату. Закладені ще на етапі розробки та створення космічного апарату інженерні рішення та алгоритми роботи дозволили «Січ-2-1» (Січ-2-30) провести самостійне перезавантаження та відновити свою працездатність в енергозберігаючому режимі", — йдеться у коментарі.

Що відбувається з супутником зараз


За результатами наступних сеансів зв'язку відмови бортової апаратури не виявлено. Моделювання динаміки руху космічного апарату по орбіті з урахуванням впливу зовнішніх факторів (взаємодії космічного апарату з магнітним полем Землі, гравітаційних та аеродинамічних впливів) свідчить про те, що протягом 1-2 місяців просторове становище стане сприятливим для накопичення електроенергії, що дозволить навести орієнтацію до штатної .



Моделювання динаміки руху космічного апарату по орбіті Спеціалісти Національного центру управління та випробувань космічних засобів разом зі спеціалістами ДП «КБ «Південне» забезпечують зв'язок з космічним апаратом та аналізують телеметричну інформацію, готуючись до продовження льотних випробувань.

Редакція Mediasat

28 січня, 2022.

RATVODДата: П`ятниця, 28.01.2022, 18:45 | Повідомлення # 1389
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28343
Статус: Оффлайн
Український супутник у біді. «Січ-2-30» не вийшов

на штатну орієнтацію і ризикує розрядитися. У чому проблема



Супутник «Січ-2-30» на етапі збирання. Фото: КБ «Південне»

Незважаючи на успішний запуск із ракети SpaceX, Україна ризикує майже відразу втратити
свого першого за десять років супутника. «Січ-2-30», який вивели на орібіту в середині січня,
і який не зміг знайти собі правильного місця у космосі
.


Про що йдеться і чому він може замерзнути на орбіті

Ключові факти


• 13 січня ракета-носій Falcon 9 від SpaceX вивела на орбіту кластер із 104 супутників. Серед них був і український «Січ-2-30» – довгобуд останньої космічної програми, на який держава витратила близько 300 млн грн. Із них SpaceX отримала за запуск та супровід $1,99 млн.

• Пуск пройшов успішно, як і відокремлення апарату від ракети-носія. Але 27 січня пресслужба КБ «Південний» – розробників апарату – повідомила про проблеми.

• «Січ-2-30» не зміг вчасно вийти на штатну орієнтацію через проблеми зі звʼязком. Унаслідок цього його сонячні батареї не отримують достатньої кількості світла. У апарату сідають батареї і він знаходиться в режимі енергозбереження.

• План порятунку – почекати один-два місяці, сподіваючись, що гравітація та аеродинамічні фактори приведуть «Січ» до потрібного стану.

• У разі успішного відновлення роботи, «Сі-2-30», в основному, буде проводити фотозйомку поверхні Землі. Його роздільна здатність – близько 7 метрів на піксель. Це гірше, ніж у передових сучасних апаратів, але дозволить проводити картографічні роботи та оперативніше реагувати на стихійні лиха.

Контекст


«Січ-2-30» – майже повна копія свого попередника, супутника «Січ-2». Його Україна запустила та втратила на орбіті у 2011 році. Причиною стали несправні батареї вітчизняного виробництва. Новий супутник збирали без комплектуючих із РФ.

Але його виробничий дизайн передбачає, що супутник буде центральним вантажем для ракети-носія, а не розміщуватись у межах кластера, зазначає Андрій Колесник, ексрадник голови Державного космічного агентства. «Звичайно, його тестували для запуску на Falcon 9, але це все одно могло додати проблем», – пояснює він.

Головне лихо, за версією Колесника, – втрата наземного обладнання через тимчасову окупацію Криму. «Січ-2» управлявся з бази НЦУВКЗ під Євпаторією. Нове місце дислокації наземного сегмента – місто Дунаївці у Хмельницькій області.

«На материковій Україні аналогічного обладнання не було, а нове довелось адаптувати до бортових систем супутника, – розповідає він. – Ймовірно, через проблеми із програмним забезпеченням і зірвався звʼязок». За його оцінкою, шанси на повернення супутника до ладу – практично нульові.

Цю версію спростовує Костянтин Білоусов, головний конструктор та начальник проєктно-конструкторського бюро космічних апаратів у «Південному». «Наземний сегмент – один із варіантів, але ми не знаходимо цьому підтверджень», – розповідає він.


Фото: «Січ-2-30»


Білоусов каже, що головна проблема кластерного запуску – у конфлікті частот звʼязку. «Січ-2-30» вийшов на орбіту в тісному скупченні апаратів навколо, а своїх двигунів для подальшого маневрування у нього немає.

Через це на Землі хоч отримують сигнал, але його інформаційна складова дуже спотворена. У перші дні роботи це не дозволило виставити правильну орієнтацію. Чому цього не передбачили? «Ми подавали всі дані про частотний діапазон, і зі свого боку не провокували цю ситуацію», – говорить Білоусов. Він відмовився оцінювати, наскільки можливо успішне продовження місії. «Режим енергозбереження розрахований саме для таких ситуацій, а наші фахівці впевнені, що у найближчі один-два місяці зовнішні сили на кшталт впливу гравітації та аеродинаміки дадуть шанс зарядити батареї до потрібного рівня», – каже конструктор.

Forbes також звернувся по коментар до першого заступника Національного центру управління польотами Костянтина Волоха, однак він відмовився від коментарів.

Чи винесуть із цього урок? Офіційних планів щодо запуску наступного українського супутника – «Січ-2М» – поки що немає. Він закінчений приблизно на дві третини і чекає на фінансування, розповідає Колесник. «Ми вже розробляємо ідеї, щоб повністю виключити таку ситуацію в майбутньому», – запевняє Білоусов.

Михайло Сапітон

28 січня, 2022.

RATVODДата: Четвер, 03.02.2022, 10:56 | Повідомлення # 1390
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28343
Статус: Оффлайн
Space Micro розроблятиме систему

лазерного зв'язку
«Повітря-Космос» для AFWERX




Компанії Space Micro вдалося отримати контракт у рамках програми AFWERX від ВПС США,
який передбачає розробку системи лазерного зв'язку "Повітря-Космос".


Компанія Space Micro пропонує комерційні продукти для лазерного зв'язку, які вирішують різні проблеми, що виникають у процесі встановлення зв'язку «Повітря-Космос», головним чином проблеми, спричинені нестабільністю атмосфери Землі.

В даний час компанія працює над проектом Deformo, що передбачає розробку блоку лазерного зв'язку "Повітря-Космос", який можна встановлювати на різних літальних апаратах військово-повітряних сил. Також компанія співпрацює з Rhea Space Activity (RSA) та Університетом Джона Хопкінса (JHU) для розробки адаптивного оптичного рішення, в якому використовуються дзеформи, що деформуються, необхідні для безперешкодної передачі лазерного сигналу, в тому числі і під час турбулентності.

"Цей перший етап забезпечить зворотний зв'язок для створення наукової та інженерної інфраструктури, необхідної для формування ланцюжка оптичного зв'язку між бортовою апаратурою та геостаціонарними супутниками зв'язку", - зазначив виконавчий голова Space Micro Дейв Стробел. «Мета створення Deformo полягає в тому, щоб дати пілотам наших літаків-невидимок можливість безпечно спілкуватися між собою під час проведення важливих операцій, не надаючи свого місця розташування».

Space Micro та команда можуть розпочати пошук клієнтів серед ключових зацікавлених сторін у середовищі ВПС та космічних сил США. Також вони планують продемонструвати, яким чином така можливість зможе вписатися в структуру оборони США та у ширше космічне середовище країни. Фінансові умови договору не розголошуються.

Борис Скуратовський

02 лютого, 2022.



RATVODДата: Середа, 09.02.2022, 10:23 | Повідомлення # 1391
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28343
Статус: Оффлайн
Засновник OneWeb планує запустити на орбіту

100 000 супутників для збирання «космічного сміття»



Грег Вайлер - Greg Wyler - E-Space

За словами Грега Вайлера, всепроникна мережа зможе очистити
космічний простір від сміття, повернувши його на Землю.


Грег Вайлер - космічний підприємець, який заснував британську компанію OneWeb, планує відправити в космос до кінця поточного десятиліття до 100 000 супутників, які стануть частиною нового бізнес-проекту E-Space. Про це пише видання The Financial Times.

У компанії заявили, що їй удалося отримати 50 мільйонів доларів стартових інвестицій. Гроші виділив Prime Movers Lab – фонд, що спеціалізується на інвестиціях у стартапи, що просувають передові наукові розробки.

Про космічне сміття


Вайлер озвучив свої плани на тлі зростання побоювань, пов'язаних з ризиком зіткнень космічних апаратів на орбіті, що призводять до появи космічного сміття.

З 2019 року кількість діючих супутників збільшилася на 50% - приблизно до 5 000, головним чином через те, що нові комерційні компанії, бажаючи знизити свої витрати на космічні запуски, будують свої бізнес-проекти на низькій навколоземній орбіті - на висоті 150-200 км над Землею. Зокрема, Ілон Маск має намір запустити до космосу приблизно 40 000 супутників, які будуть використовуватись для роботи його інтернет-служби Starlink.

Згідно з підрахунками Європейського космічного агентства, в даний час на навколоземній орбіті обертається близько 330 мільйонів фрагментів космічного сміття діаметром менше ніж 1 сантиметр і приблизно 36 500 фрагментів діаметром більше 10 сантиметрів.

Це створює серйозний ризик для управління супутниками. Невелика частинка фарби розміром лише у кілька тисячних міліметра у 2016 році пошкодила віконце Міжнародної Космічної Станції.

Суть проекту


Компанія E-Space має намір створити всепроникну «коміркову» мережу малих супутників, які надаватимуть різні індивідуальні та комерційні послуги для бізнесу та урядових організацій – починаючи від послуг захищеного зв'язку до віддаленого управління інфраструктурою.

Вайлер наполягає на тому, що E-Space в процесі експлуатації своїх супутників не тільки не забруднить орбіту, але зробить її ще чистішою, ніж вона була до запуску цих апаратів. Це стане можливим завдяки тому, що супутники, що формують мережу, зможуть (навіть у процесі надання послуг зв'язку) збирати та спускати з орбіти сміття.

Супутники мережі матимуть набагато менший поперечний переріз, ніж супутники конкурентів, заявив Вайлер в інтерв'ю виданню Financial Times. При цьому вони будуть спроектовані в такий спосіб, що у разі зіткнення зможуть «зминатися», а не розсипатися на фрагменти. Також вони зможуть «захоплювати за собою» будь-яке космічне сміття, з яким вони «зустряться» на орбіті, і, як тільки зберуть достатню кількість цього сміття, автоматично йтимуть разом з ним у щільні шари атмосфери.

«Подібно до річкових устриць, які фільтрують води річки, очищаючи їх, наші супутники стануть першими космічними апаратами, створеними для очищення космосу, – сказав він. – Чим більше запустимо супутників – тим чистішим стане космос».

Антон Бревде, партнер у Prime Movers Lab та член правління E-Space, прогнозує, що інноваційні розробки Вайлера зроблять для супутників те саме, що iPhone від Apple зробив для мобільних телефонів.

«Як перейти від 300-кілограмових гігантів до чогось на порядок меншого і компактного? Як ви переходите від використання персонального комп'ютера до використання iPhone, який менший і тонший? Для цього необхідно поєднати в одному флаконі безліч інновацій. Вайлер роками думав над тим, як зробити супутники зв'язку максимально компактними та дешевими», – каже він.

Що відомо про Вайлера


Грег Вайлер – один з найвідоміших новаторів космічної індустрії, що заснував мережу 03b, що зараз належить люксембурзькій компанії SES, а потім компанію OneWeb, що стала першопрохідником сектору інтернет-послуг, що надаються з використанням низької навколоземної орбіти.

У 2020 році компанія OneWeb, отримавши від інвесторів понад 3 мільярди доларів, збанкрутувала через те, що інвестор SoftBank відмовився підтримати новий раунд фінансування. Зрештою компанію врятували уряд Великобританії та індійська телекомунікаційна група Bharti, і цього року вона нарешті запускає комерційні послуги.

Вайлер, який залишив OneWeb в 2017 році, каже, що він виніс багато уроків з цього досвіду, і найважливіший з них полягав у тому, щоб не залучати постачальників до інвестицій в E-Space.

Компанія OneWeb залучила інвестиції від Airbus, яка виробляла супутники, Virgin Group, чия Virgin Galactic надавала послуги з їхнього запуску, та Qualcomm, яка допомагала розробляти деякі супутникові технології.

«OneWeb був заручником продуктів своїх акціонерів, – сказав Вайлер. – Усе зростання витрат мало місце через акціонерів».

Він додав, що компанія E-Space «має можливість вільно вибирати свій технологічний шлях, визначаючись з вибором постачальників і компонентів, де акціонери є суто фінансовими, а не стратегічними».

Про перший запуск


Стартап планує запустити свої перші тестові супутники вже наступного місяця, а другу тестову партію – наприкінці року, після чого компанія має намір розпочати створення свого угруповання.

Вайлер визнав, що компанії E-Space, ймовірно, буде потрібний ще один раунд фінансування, проте при цьому він наполягає на тому, що собівартість створення його мережі становитиме лише малу частку в порівнянні з собівартістю створення існуючих LEO-угруповань. «Історична модель витрачання 5–10 мільярдів доларів уже не працює, – заявив він. – Ми плануємо витратити приблизно 10 відсотків вартості попередніх LEO-угруповань».

За словами Вайлер, компанія E-Space вже отримала всі ліцензії, необхідні для надання послуги на кількох частотах. Вони були придбані через Руанду, яка минулого року подала заявку до Міжнародного союзу електрозв'язку в Женеві на отримання ліцензії на понад 300 000 супутників.

Борис Скуратовський

08 лютого, 2022.



RATVODДата: Вівторок, 15.02.2022, 18:45 | Повідомлення # 1392
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28343
Статус: Оффлайн
Український супутник «Січ-2-30»

коштував творцям 130 000 000 гривень



Супутник Січ-2-30. Слово і діло

Журналісти видання Фокус опублікували звіт Держкосмічного агентства України про те,
скільки коштів було витрачено на створення супутника «Січ-2-30».


Вартість створення українського супутника "Січ-2-30" склала близько 130 млн грн. 2017 року виділили найбільше коштів — близько 44 мільйонів гривень. Запуск космічного апарату на ракеті-носії Falcon 9 коштував 65,6 млн грн.

Хто платив?


Фінансування створення супутника «Січ-2-30» здійснювалося за рахунок коштів державного підприємства «Конструкторське бюро «Південне» імені М.К. Янгеля» та матеріальної частини (науково-технічної продукції), створеної за кошти державного бюджету в рамках науково-дослідних та дослідно-конструкторських робіт.

Це цікаво: 40 інтернет-супутників Starlink вийшли з ладу - що сталося

Кошти на створення супутника


• у 2015 році - 7 818 836,4 грн;

• у 2016 році - 20 341 902,1 грн;

• у 2017 році - 43 912 084,36 грн;

• у 2018 році - 13 737 228,67 грн;

• у 2019 році - 12 552 507,82 грн;

• у 2020 році – 8 385 481,81 грн;

• у 2021 році - 23 027 988,08 грн.


Таким чином, з 2015 до 2021 рік на створення супутника «Січ-2-30» ДП «КБ «Південне» витратило 129 776 029,24 грн.

Транспортування та запуск


Для транспортування супутника «Січ-2-30» з України до США було витрачено ще 5 151 255,73 грн.

Для запуску космічного апарату на ракеті-носії Falcon 9 компанії SpaceX було витрачено 2,3 млн. доларів США (близько 65,633 млн грн за актуальним курсом).

Фінансові плани


Прогнозується, що обсяг фінансових ресурсів для "створення космічної системи спостереження Землі середньої просторової розрізненості" згідно з проектом "Загальнодержавної цільової науково-технічної програми України на 2021-2025 роки" складе 6,4 млн. грн.

Що це за супутник


Супутник "Січ-2-30" розроблений КБ "Південне" спільно з іншими компаніями. Призначення супутника – моніторинг використання земель, рослинності, лісових та водних ресурсів, ліквідація наслідків стихійного лиха. При цьому він дозволить отримувати досить якісні дані про створення інженерних споруд, переміщення військової техніки та кораблів.

Раніше Mediasat писав, що 13 січня на орбіту супутник Січ-2-30 був запущений з ракетою Falcon 9, яку виготовила компанія Ілона Маска.

Як зазначав Андрій Колесник, незалежний експерт з аерокосмічних питань станом на вечір 24 ​​січня супутник не був ідентифікований, що могло свідчити про те, що з ним немає стійкого або взагалі будь-якого зв'язку.

27 січня на своїй сторінці у соцмережах представники КБ «Південне» опублікували офіційний коментар про ситуацію з супутником. Вони стверджували, що деякі зовнішні фактори, пов'язані з особливостями кластерного запуску, не дозволили встановити стійкий зв'язок із космічним апаратом під час найважливіших перших сеансів та забезпечити своєчасну побудову його штатної орієнтації.

Редакція Mediasat

15 лютого, 2022.

RATVODДата: Четвер, 07.04.2022, 11:28 | Повідомлення # 1393
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28343
Статус: Оффлайн
Amazon підписала багатомільярдний контракт

на запуск
інтернет-супутників




Компанія Amazon підписала угоду з компаніями Arianespace,
Blue Origin та United Launch Alliance щодо запуску інтернет-супутників.


Угода Amazon включає 18 запусків Ariane 6, від 12 до 27 запусків New Glenn та 38 запусків United Launch Alliance Vulcan Centaur.

Мета - розгортання власного проекту супутникового інтернету Project Kuiper із 3236 супутниками.

Вартість підписаних контрактів становить кілька мільярдів доларів.

Супутники запускатимуться ракетами Ariane 6, New Glenn та Vulcan Centaur протягом п'яти років. Контракти є великим доповненням до дев'яти запусків Atlas 5, які компанія придбала у ULA роком раніше.

Нагадаємо: Інтернет від Starlink може з'явитися на борту літаків – SpaceX вже проходить відповідну сертифікацію

Джерело: Spacenews

Редакція Mediasat

06 квітня, 2022.




БакинецДата: Понеділок, 20.11.2023, 20:15 | Повідомлення # 1394
новачок

Країна:
повідомлень: 2
Статус: Оффлайн
Як це було: другий запуск найбільшої у світі ракети SpaceX Starship

на фотографіях та відео - від старту до вибуху.

20 листопада 2023 в 09:38



Стартова площадка залишилася ціла


Величезний космічний корабель SpaceX Starship 25 і ракета-носій Super Heavy 9 були запущені на орбіту 18 листопада 2023 з бази Starbase в Південному Техасі. Хоча після запуску ракета-носій зазнала швидкого «незапланованого розбирання» і зазнала «вибухового кінця», її політ просто вражаючий.

Форум TV-SAT » « Новини Супутникового ТБ » » Супутникові новини » СУПУТНИКИ. Запуски. Проекти. Контракти. (Профілактика. Неполадки. Аварії.)
  • Сторінка 93 з 93
  • «
  • 1
  • 2
  • 91
  • 92
  • 93
Пошук:

Copyright TV-SAT © 2009-2024