FORUM TV-SATСубота
27.04.2024, 22:36

Вітаю Вас Гість | RSS

[ ] · Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS · Load-SP · Load-AS· · Перекладач translate ]
Форум TV-SAT » « Все про Телебачення » » Телебачення 3D TV » Стереоскопічне телебачення 3D TV
Стереоскопічне телебачення 3D TV
RATVODДата: Субота, 28.08.2010, 14:28 | Повідомлення # 1
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28367
Статус: Оффлайн
Стереоскопічне телебачення 3D TV

Мовлення у форматі 3D




Стереоскопічне 3D-телебачення було вперше продемонстровано 10 серпня 1928 р. Джоном Логі Байдером у Лондоні.

Перший 3D-телевізор був випущений в 1935 році.


RATVODДата: Субота, 28.08.2010, 14:38 | Повідомлення # 61
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28367
Статус: Оффлайн
У Латвії з'явиться 3D-телебачення

За неофіційною інформацією, наступного тижня підприємство Lattelecom
в деяких місцях Риги планує провести телевізійну трансляцію в 3D-форматі.

Проте переглянути трансляцію зможе лише обмежене число людей - для 3D-показу необхідні спеціальні окуляри, повідомляє радіо SWH+ із засланням на nozare.lv.

Передбачається, що тестова трансляція відбудеться під час одного із спортивних або розважальних заходів.

Джерело: NovoNews


RATVODДата: Субота, 28.08.2010, 14:38 | Повідомлення # 62
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28367
Статус: Оффлайн
У Латвії доки немає попиту на 3D-телебачення

Із-за економічної ситуації в Латвії не спостерігається істотний попит на 3D-телебачення.
Навряд чи в найближчому майбутньому ситуація зміниться,
заявив
прес-секретар компанії Baltkom Лауріс Клявіньш.

Коментуючи заяви виробників про початок торгівлі 3D-телевізорами в Латвії, Клявіньш підкреслив, що технологія знаходиться ще на ранній стадії.

При цьому він відзначив, що Baltkom може без особливих труднощів ретранслювати програми 3D-телебачення.
Це буде можливо тоді, коли 3D-телевізори будуть досить поширені, а виробники вмісту запропонують відповідний продукт.

Delfi


RATVODДата: Субота, 28.08.2010, 14:38 | Повідомлення # 63
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28367
Статус: Оффлайн
"Чемпіонат.ру" про першу в Росії

футбольну трансляцію у форматі 3D

Кореспондент "Чемпіонат.ру" переглянув фінал Ліги чемпіонів, побувавши на першій в Росії
футбольній трансляції у форматі 3D, яка прошла в кінотеатрі "Каро фільм" на Новому Арбаті.

Вживання новітніх технологій продовжує розширювати асортимент футбольної продукції. Кілька років тому з'явилося телебачення високої чіткості, і телекартинка з футбольних полів змінилася майже до невпізнання. Сидячи в екрану телевізора, можна побачити, як крапелька поту падає з кінчика носа Ібрагимовіча, зустрітися із зарозумілим поглядом Моурінью, а за бажання розгледіти, який бутерброд жує товстун, що сидить в дев'ятому ряду на "Олд Траффорд".

Далеко не все ще оцінили переваги HD-картинки, а телевізійники вже пропонують новий продукт - 3D-трансляции. Пілотні проекти вже реалізовані у Великобританії і Італії, а вчора сьома в світі трансляція прошла в Москві. Її організували компанії "НТВ-плюс" і "Каро фільм", які, об'єднавши зусилля, показали московському глядачеві фінал Ліги чемпіонів у форматі 3D.

"Підготовка до цієї події зайняла приблизно місяць, і готувалися не лише ми. Ми готували свої технічні засоби, домовлялися з нашими зарубіжними партнерами про доставку сигналу 3D, домовлялися з кінозалом "Жовтень" для того, щоб нам організувати спільну трансляцію. Дуже багато зусиль було докладено для того, щоб адаптувати телевізійну технологію для показів кіно, саме 3D-технологию", - розповів про нюанси організаційних робіт технічний директор "НТВ-плюс" Олег Колесников.

Звістка про те, що в Москві можна буде поглянути фінал Ліги чемпіонів з тривимірною картинкою, викликала небувалий ажіотаж. Квитки за ціною 1000 рублів в найбільший зал кінотеатру "Жовтень" з розміром екрану в 25 на 10 метрів були розкуплені в считаные дні. "Попит на квитки був неймовірний. Весь зал, а це більше 1500 місць, був проданий за три дні", - повідомив заступник PR-директора компанії "Каро фільм" Павло Туренін.

На перегляд першої футбольної трансляції у форматі 3D я відправився в компанії з сином, який вже став великим цінителем цієї технічної новинки і практично не пропускає жодної прем'єри дитячого кіно. Ради такої події, як трансляція фіналу Ліги чемпіонів у форматі, в якому він вже звикся дивитися "Алісу" і "Шрека", Петросян-младший змінив звичний розпорядок дня: виспався після обіду і відмовився від гри в комп'ютер, аби не заснути на матчі "Баварії" з "Інтером".

Його натхненню не було межі, а коли з'ясувалося, що наші місця в кінотеатрі у віртуальному просторі знаходяться по сусідству з сектором тифози "Інтеру", його щастю взагалі не було межі. Об'ємний звук створював відчуття присутності на місцях за воротами нерадзурри, здавалося, що безконечне "Інтер, Інтер..." скандують наші сусіди по ряду.

Що стосується тривимірного зображення, яке з "Сантьяго Бернабеу" передавали спеціальні камери з двома об'єктивами, що працюють у форматі 3D, то було потрібно близько 10 хвилин, аби звикнути до його особливостей. Комментіровавший гру Василь Уткин спостерігав за тим, що відбувався в 3D-очках, і здалося, що він також не відразу адаптувався до нової картинки. Спочатку глядачі реагували на те, що відбувається вельми стримано. Адже м'які крісла, попкорн і кока-кола - це не футбольні атрибути, і навіть пиво, яке, на відміну від російських стадіонів, тут можна було вживати в необмежених кількостях, не стало чинником, що розкріпачує. Лише після перерви, коли гра на "Сантьяго Берабеу" пожвавилася, а глядачі в кінотеатрі "Жовтень" звикли до ефекту присутності, атмосфера камерності нарешті зникла. Свідки історичної трансляції покидали зал з відчуттям неприхованого задоволення - футбол в новому вимірі явно сподобався. Що супроводжував мене семирічний експерт також залишився задоволений, хоча чи то жартома, чи то серйозно нарік на відсутність спецефектів.

"Це був, загалом, таким першим кроком, проведеним в бойових умовах експериментом по запуску 3D-вещания в Росії. Ми хочемо зробити так, щоб як мінімум один, а в перспективі два телеканали віщали в 3D на платформі "НТВ-плюс". Наприклад, спорт, кіно. І все у форматі 3D для 3D-телевизоров безпосередньо удома у людей", - таку оцінку новому проекту дав генеральний директор компанії "НТВ-плюс" Дмитро Самохин.

З цих слів можна зробити вивід про те, що похвалитися перед знайомими присутністю на прем'єрному показі футболу у форматі 3D ще удасться, а ось здивувати внуків розповідями про цю подію навряд чи вийде - для них такий футбол на телебаченні буде справою звичним.

Автор: Микола Петросян

"Чемпіонат.ру"

Телеканал "НТВ"


RATVODДата: Субота, 28.08.2010, 14:38 | Повідомлення # 64
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28367
Статус: Оффлайн
3D-технологія рветься на телеекрани

«Труд» спробувала розібратися, наскільки близько до глядача підібралося 3D-ТВ

У всьому винен «Аватар»

Цифрова революція зародилася там, де, як ніде, розвинена конкуренція - в США. Підраховано: фільми в 3D-версії збирають на 30% більше, ніж їх 2D-сородичі. Всі останні картини, одні з яких - «Аватар» і «Аліса в Країні чудес», що зібрали мільйони, спочатку знімалися в 3D. Успіх великих екранів став прикладом для виробників екранів маленьких.

Всі ведучі світові бренди, такі як Sony, Panasonic, Samsung, LG, оголосили про запуск сітки 3D-LED-телевізорів нового покоління. Дослідження, проведені компанією Samsung, показали, що близько 12% покупців в США протягом 2010 року готові купити 3D-телевізори. У Європі тих, що таких бажають виявилося близько 6%. У Росії був всього лише виявлений інтерес до технології.

3D-ТВ прийде з Оренбургу

Втім, говорити про те, що 3D в Росії стоїть на місці, не можна. Компанія «НТВ Плюс» вперше в прямому ефірі здійснила 3D-трансляцию фінального матчу Ліги чемпіонів. Але побачити це диво змогли лише 1,5 тисяч глядачів в Москві в кінотеатрі «Жовтень». У продаж при цьому поступила лише тисяча квитків вартістю 1 тисяча рублів. З рук проходку віддавали вже за 5 тисяч. Невдоволених 3D-футболом за великим рахунком в залі не було, але багато хто скаржився на те, що чим швидше бігали гравці по полю, тим більше розмитим ставало зображення.

Компанія «Дженерал Сателлайт» місяць тому здійснила телетрансляцію російського балету в 3D в країни Європи і Росію.

У травні група компаній «АКАДО» і компанія Samsung Electronics в рамках виставки «Связь-Експокомм-2010» вперше продемонстрували можливості цілодобового 3D-вещания для масового споживача на платформі цифрового кабельного телебачення. Холдинг ВГТРК («Росія 1», «Росія 2», «Росія К») в обстановці строгої секретності готується до тестового мовлення в 3D-форматі в регіонах.

Заступник гендиректора ВГТРК Дмитро Медников підтвердив намір почати мовлення в 3D, проте сказав, що воно почнеться не раніше 2011 року. Інших деталей він не повідомив. Дослідним майданчиком стала регіональна ГТРК «Оренбург». На закупівлю техніки для телекомпанії було виділено порядка 50 млн. рублів. Зараз розробляється проект тривимірної студії, з якої виходитимуть в ефір «Вести Оренбуржья».

Екрани зберуть в Калузі

Проте деякі фахівці вважають, що відсутність розвинених кабельних мереж і цифрового ТБ роблять ринок Росії непріоритетним для 3D-імпорту. Проте такі бізнес-гіганти, як LG і Panasonic, вважають інакше. Незабаром ці компанії почнуть продаж в Росії моделей 3D-ТВ. Але самою просунутою в цьому напрямі виявилася компанія Samsung, яка побудувала на території Росії, в Калузькій області завод по виробництву 3D-телевізорів і моніторів.

Це повинно значно понизити вартість новинки, яку компанія також планує пустити на експорт. У квітні цього року завод випустив свій перший «об'ємний» телевізор, здатний в режимі реального часу конвертувати стандартне 2D-изображение в 3D.

Що дивитися ?

Кому ж 3D-телебачення буде доступне? Згідно думці опитаних «Труд» експертів, технічно - всім і кожному. Інше питання, що устаткування недешеве, і, крім того, як і всяка нова технологія, 3D викликає питання про свою безпеку. «Труд» попросила експертів медіаринку намалювати портрет споживача 3D-контента в Росії. Виявилось, що це успішні люди у віці від 23 до 40 років - підприємці, бізнесмени, менеджери, «білі комірці», які можуть дозволити собі підписку на ці канали і цікавляться цією технологією. І ті люди, які не ставлять питань про те, наскільки це шкідливо.

Існує думка, що це не дуже безпечно. Але так само всі говорять про шкоду мобільного телефону, наприклад, і всі їм користуються. Добре, у вас є 3D-телевізор, і окуляри, і гроші, аби платити абонентську плату. Але що ви дивитиметеся? Проблема контента гостро стоїть не лише в Росії, але і у всьому світі. Як найбільш перспективні напрями експерти називають спортивні трансляції, музичні кліпи, документальні фільми і все те ж кіно. За коментарями «Труд» звернулася до Олега Березіна, гендиректора компанії «Невафільм»: «По-перше, в світових запасах вже є 20-30 сучасних фільмів, знятих в цьому форматі.

Також компанії займуться перекладом старих фільмів. Майбутні проекти і програми зніматимуть за допомогою 3D-камер, і володарі спеціальних телевізорів і окулярів, підключені до 3D-каналу, зможуть побачити такі важливі світові події, як Олімпіада 2014 роки і чемпіонат світу по футболу 2010 років, у вже більш вражаючій формі».

Цифри

Від 62 тисяч рублів коштуватиме телевізор з підтримкою 3D (діагональ 40 дюймів)
Від 200 тисяч рублів коштуватиме найдорожча модель 3D LED-телевизора (діагональ 60 дюймів)
5990 рублів коштує комплект з двох пар 3D-очків для будинку
Від 6 до 120 тисяч доларів за хвилину коштує перевести фільм з 2D в 3D
85 спортивних подій має намір в поточному році показати американський спортивний канал ESPN
У 2011 році готується відкрити 3D-мовлення медіахолдинг ВГТРК
50 млн. рублів було виділено на 3D-переобладнання телекомпанії «ГТРК Оренбург»

Олег Вахотін, Надія Степанова, Ліка Брагина
«Видавничий дім "Труд"»


RATVODДата: Субота, 28.08.2010, 14:38 | Повідомлення # 65
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28367
Статус: Оффлайн
«Росія стане лідером в 3D-телебаченні»

У червні 2010 року корпорація почне регулярне мовлення свого власного 3D-каналу

Сергій Орлов - директор по зв'язках з громадськістю корпорації «Дженерал Сателайт»,
що здійснила телетрансляцію російського балету в 3D в країни Європи і Росії.

- Сергій, можливо, лише для нас ця подія є такою грандіозною?

- Це перша 3D-трансляция балету у всьому світі стала справжньою подією не лише для вітчизняного, але і для світового телебачення. Але для нашої країни це набагато поважніше з технічної точки зору: це перша онлайн-трансляція у форматі 3D чого б то не було (балет, футбол, документалістика і т. д.).

Наступного дня після трансляції з концертного залу Маріїнського театру ми записали першу в світі 3D-клоунаду (прем'єрний спектакль театру «Лицедії» «Летите і пиляєте»), цей запис буде змонтований для повноцінного фільму, поглянути який можна буде на нашому майбутньому телеканалі. Ми також плануємо запуск широкого спектру телепередач, кінофільмів і спортивних передач.

- На яких умовах віщатиме ваш телеканал, як і де його можна буде побачити?

- Майбутній 3D-канал, чиє мовлення стане здійснюватися цілодобово, - власний проект нашої корпорації. Ми є технічним інтегратором 3D-вещания, а також залучаємо в проект спонсорів. Швидше за все, канал стане частиною платного мовного пакету «Платформа HD». Правда, перший час 3D-канал зможе безкоштовно дивитися будь-який абонент «Платформа HD».

- Які технічні новини знадобляться телеглядачам, аби дивитися 3D-ТВ?

- В першу чергу потрібно буде придбати спеціальний телевізор і окуляри. Сьогодні це можна зробити практично в будь-якому мережевому магазині. Також, аби приймати сигнал, потрібні антена і супутниковий ресівер General Satellite HD 9300.

- На сьогоднішній день яка найскладніша перешкода стоїть на дорозі розвитку 3D-телеіндустрії?

- Найбільша проблема - брак телевізійного контента у форматі 3D. Неможливо переписати фільми в 3D. Контент необхідно знімати заново: допустимо, перефарбувати фільм «Волгу-Волгу» в 3D не можна. Також є проб-лемы з технічною базою: у Міжнародному союзі електрозв'язку так і не вирішилося питання стандартизації 3D-оборудования.

Зараз пріоритетом для російської телевізійної галузі є перехід на цифрове телерадіомовлення, а 3D - сучасніша технологія, і чекати, поки її стандартизують, - втрачати час. Тому доводиться шукати інші дороги розвитку.

- Які прогнози для об'ємного телебачення в Росії?

- Цілком можливо, що наша країна стане однією з перших (після США і Англії), хто віщатиме на постійній основі у форматі 3D.

Футурологія

Телевізор із запахом і ведучим на замовлення

На даному етапі важко передбачити, яку долю в російському 3D-телебаченні займатиме вітчизняний контент.
Ясне одне: з розвитком нових технологій телебачення зазнає колосальні зміни. Хто знає, що чекає нас найближчими роками. «Труд» пропонує декілька сценаріїв розвитку.

Можливо, ми не лише бачитимемо картинку в об'ємі, але і почнемо відчувати запахи героїв, чути завивання вітру і шум дощу - цю технологію вже випробував як атракціон Діснейленд. Або зможемо вибирати національність ведучого теленовин онлайн. Або замовляти конференцію з улюбленим актором. Це лише припущення, а доки в найближчих прогнозах телебачення інтерактивне-то, що зможе забезпечує діалог між користувачем і телестудією. А це означає, що Росію і світ чекає повернення до прямого ефіру. Олег Вахотін

Безпека

3D не рекомендують вагітним і п'яним

Як і всяке явище, 3D-мания має і оборотну сторону. Фахівці провідних компаній з виробництва електроніки стверджують, що впровадження тривимірної продукції сталося недавно, тому доки важко визначити, яка шкода наносить здоров'ю 3D-видение.

Проте довгий перегляд рекомендується обмежити дітям, підліткам і людям похилого віку, а також вагітним жінкам і особам, що знаходяться в стані алкогольного сп'яніння. А деякі люди взагалі не здатні сприймати тривимірні ефекти через особливості зору. Втім, противники нових технологій можуть спати спокійно: 3D не витіснить плоске кіно хоч би тому, що «цифра» не витіснила плівку. Олег Вахотін

3D-телебачення в Росії - екзотика або нова реальність?

Василь Уткін, спортивний коментатор «НТВ Плюс»:

3D-телебачення так і залишиться чудасією

- Я вперше провів 3D-трансляцію в кінотеатрі на фіналі Ліги чемпіонів-2010. Мені це дуже цікаво. Це було незвичайне сприйняття гри, до якого варто було пристосуватися. Я хвилювався, тому що ніхто в принципі не знав, як це буде, ми зібрали півтори тисячі людей, а раптом би це виявилося не те?! Але все пройшло нормально. Ніхто з уболівальників не сказав, що це лажа. Думаю, що перехід телебачення до 3D почнеться якраз із спорту.

Спортивні змагання - це те, на чому взагалі розвиваються телевізійні технології. Це найскладніше, що може бути у виробництві. Порівнянно, мабуть, з виробництвом реаліті, але в тому, що реаліті-шоу зніматимуть в 3D, я сумніваюся. Головна проблема цієї технології в кінотеатрах полягає в тому, що в 3D-очках незручно цілуватися. Для футболу це, мабуть, не дуже істотно, а ось для фільму, думаю, дуже.

Мені здається, що 3D-телебачення так і залишиться чудасією, тому що всім відомо, як ми дивимося телевізор дома. Як я розумію, для 3D потрібне правильне освітлення, потрібно сидіти в окулярах, не знімаючи їх, тобто не відійти чаю заварити і ковбаски не порізати.

Едуард Сагалаєв, президент Національної асоціації телерадіомовців:

Я вже стою в черзі за 3D-телевізором

- Недавно пройшла виставка «Связьекспоком», на якій демонструвалися дуже цікаві приклади впровадження цієї технології, зокрема парад на честь 65-ліття Перемоги, який був знятий у форматі 3D і демонструвався на великому екрані. З не настільки масштабних, а швидше за регулярні події це буде спорт, перш за все футбол, опера і театральні постановки.

3D в Росії може бути столичною розвагою лише через особливості купівельної здатності населення. 3D-телевидение можна назвати швидше розвагою середнього класу, а місто тут практично не важливе. Враховуючи, що сигнал поширюється по супутнику, 3D-телеканал з однаковим успіхом можуть дивитися і в Москві, і в Норільське. Головне - купити телевізор і платити абонентську плату за здобуття контента.

Для мене самого це безумно привабливо, я в захваті від «Аватара», параду Перемоги, балетного спектаклю, знятого в 3D в Маріїнськом театрі в Санкт-Петербурзі. Можна сказати, що я вже стою в черзі за 3D-телевизором не лише через професію, а через особистий інтерес.

Микола Дубовий, Генеральний директор телекомпанії «Перший канал. Всесвітня мережа»:

3D - це прорив

- Технології 3D телебачення бурхливо розвиваються у всьому світі. На мій погляд, це дійсно прорив, що виводить ТБ на абсолютно інший рівень. Не дивлячись на те, що ще немає єдиного стандарту для пристроїв відображення, під них розробляються самі різні формати: кіно, розважальні шоу, спортивні передачі, реклама. У Росії це устаткування вже з'явилося, в майбутньому воно стане доступнее, а виробництво 3D контента може стати масовим. Нам, як виробникам тематичних цифрових каналів, ці технології дуже цікаві, і ми розглядаємо можливість зайнятися 3D мовленням».

Вахотін Олег
Газета Труд


RATVODДата: Субота, 28.08.2010, 14:39 | Повідомлення # 66
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28367
Статус: Оффлайн
HD обійде Росію стороною, а головним

драйвером платного ТБ буде 3D-формат

Не дивлячись на те що велика частина що продаються сьогодні в Росії телевізорів підтримує
функцію
High Defenition (HD), цей формат телебачення в Росії не приживається.

Оператори платних телеканалів констатують, що HD залишається нішевим продуктом в Москві,
а за межами столиці попит на нього відсутній в принципі.

Основну ставку оператори платного ТБ зараз роблять на тривимірні (3D) технології мовлення,
по їх розрахунках, в
Росії скоро почнеться бум 3D-телебачення,
що дає глядачеві
«біологічно нові відчуття».

Найбільші оператори платних ТБ-платформ вже проводять дослідні 3D-трансляції, а «НТВ-плюс» збирається запустити перший комерційний тривимірний канал вже цього року.

HD в Росії не дивляться

«Ми експериментували з HD, але попиту не побачили і цим форматом сьогодні не займаємося взагалі, розповів гендиректор холдингу „Ер-телеком“ Андрій Семеріков. - HD в регіони дуже дорого доставляти. Придатної для цього кабельної інфраструктури там практично немає, а через супутник це виходить в два рази дорожче, ніж доставка звичайного цифрового каналу. Враховуючи, що в регіонах декілька інший рівень домагань, чим в Москві, попиту на відносно дорогі преміальні HD-пакеты там немає».

Найбільший в Росії оператор платного супутникового телебачення почав продаж пакетів з HD-каналами більше трьох років тому, зараз в «НТВ-плюс» шість каналів високого дозволу. Але особливого попиту вони не мають. «На сьогодні у нас 25 тис. підписчиків на HD-каналы, - говорить технічний директор „НТВ-плюс“ Олег Колесников. - Всього ми зараз обслуговуємо 560 тис. абонентів».

За словами президента групи компаній «Акадо» Михайла Силіна, сьогодні оператор продає HD-пакеты 15 тис. абонентів, притому що всього в «Акадо» 350 тис. підписчиків.

«Вочевидь, що HD вже не встигне зайняти в Росії наскільки-або істотної частки ринку», - уклав Андрій Семеріков.
Майбутнє - за 3D, вважають ТБ-провайдери

«HD - це вже вчорашній день, майбутнє - за 3D, ця технологія пошириться повсюдно, говорить президент Асоціації кабельного телебачення Росії Юрій Пріпачкин. - На технології 3D сьогодні роблять ставку основні кіностудії: всі крупні проекти Голлівуду і Боллівуда вже зараз робляться тривимірними. Тобто почалося масове виробництво контента у форматі 3D». По словах Пріпачкина, значний імпульс популяризації 3D додасть появу тривимірних телевізорів, для перегляду яких не потрібно буде надівати стереоскопічні окуляри: «Масове виробництво таких телевізорів почнеться приблизно через три роки».

Дослідні трансляції тривимірних програм російські провайдери платного ТБ ведуть вже зараз. Так, минулої суботи «НТВ Плюс» влаштувала перегляд фінального матчу Ліги чемпіонів УЄФА у форматі 3D в кінотеатрі «Жовтень». За словами Олега Колесникова, почати регулярну трансляцію першого тривимірного телеканалу «НТВ-плюс» планує вже цього року. Також цього року запуск 3D-канала анонсувала компанія «Платформи HD».

«Акадо», за словами Михайла Силіна, почне дослідні трансляції із змагань по тенісу турніру Roland Garros вже на цьому тижні.
Учасники ринку платного ТБ упевнені, що 3D-продукты користуватимуться у росіян широким попитом. «Технологія 3D дає людині біологічно нові відчуття, - констатує Андрій Семеріков. - І в столицях, і в регіонах люди будуть готові платити за 3D і 500, і 1 тис. крб., тому що це буде для них принципово нова емоція».

Травень 28, 2010


RATVODДата: Субота, 28.08.2010, 14:39 | Повідомлення # 67
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28367
Статус: Оффлайн
3D телебачення в Україні

може з'явитися вже цього року

SES Astra планує запустити тривимірний промоканал на своїх українських супутниках вже цього року.
На Заході в цей час вже починається робота по запуску першого повноцінного каналу в 3D.
Про це заявили регіональні представники компанії - Онно Зооневельд і Хокан Хьедінг.

3D-промоканал вже присутній на супутниках компанії, сигнал яких охоплює територію Центральної і Західної Європи. Не дивлячись на плани по запуску цього каналу і на супутниках з українським обхватом, чекати бурхливого розвитку тривимірного ТБ доки рано, говорить глава представництва SES Astra в Києві Онно Зонневельд.

«Про повноцінні канали говорити доки важко, адже для них ще недостатньо відповідного контента», - відзначив він.

Проте, за словами регіонального директора SES Astra Хокана Хьедінга, на Заході повноцінні 3D-каналы почнуть створюватися вже цього року.

Більш того, по словах Хьедінга, компанії-виробники техніки вже активно випускають 3D-устройства, призначені для домашнього перегляду кіно і відеоігор. А деякі з них вже оголосили про те, що випускатимуть телевізори, які зможуть конвертувати формат HDTV в 3D. Таким чином, в тривимірному зображенні можна буде дивитися вже існуючі канали.

Основним контентом подібних каналів, по словах Хьедінга, будуть фільми і спортивні події. «Навряд чи в 3D показуватимуть новини», - говорить він.

Остаточного формування 3D-сегмента на ринку ТБ, по словах Хьедінга, можна чекати вже через 2-3 роки. У тому числі, в Україні.

Медіабізнес


RATVODДата: Субота, 28.08.2010, 14:39 | Повідомлення # 68
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28367
Статус: Оффлайн
Реальна телевіртуальність

Цього року виставка NAB свідчила про відлигу як в світовій економіці в цілому,
так і в індустрії телемовлення зокрема
.

Окрім того, що павільйони були переповнені, на стендах можна було побачити масу нових розробок,
явно відчувалася нова тенденція в індустрії.
Тенденція, про яку всі давно говорять
, - 3D.

Практично кожен виробник прагнув підкреслити 3D можливості свого устаткування, і на на багатьох стендах ці можливості можна було побачити своїми очима: і тривимірний футбол, і метеорити, що літають, і комахи, що крокують за площину екрану... Багато відвідувачів виставки навіть повернулися додому з 3-D окулярами, які роздавалися деякими виробниками що бажає.

На сьогоднішній день для багатьох громадян нашої країни 3D - це перш за все (і лише) 3D зали в кінотеатрах де, надівши смішні окуляри, можна поглянути об'ємне кіно і опинитися на віртуальному світі. Для відвідувачів і учасників виставки -- це можливості і перспективи, які відкриваються перед сучасною кино- і телеіндустрією, але це сьогодення і майбутнє. Якщо заглянути в минуле, в історію цього самого 3D, то виявиться, що тривимірні зображення, або як ми звиклися їх називати - 3D, насправді проіснували малюсінькою нішею в кіноіндустрії вже не мало не багато, більше 120 років. Але такі фільми були неймовірно дорогими у виробництві, а глядачам доводилося надівати спеціальні окуляри, аби побачити ефект, тому технологія розвивалася ривками. Особливо популярними 3D фільми були в 1950е роки в американських кінотеатрах, а в 80х і 90х з'являлися по всьому світу і в основному демонструвалися на великих екранах IMAX. Було створено декілька картин, проте успіху технології заважали недоліки устаткування для перегляду. 3D відео сходить корінням до стереоскопічного фото - фототехнології, використовуваної для зйомки об'єкту з двох перспектив для створення “глибини”.

Через десять років після запуску технології HD, телеіндустрії необхідно було створити щось нове і наступною тенденцією стало 3D-HDTV. Розвитку ідеї сприяв безпрецедентний успіх фільму “Аватар” в 2009 році. На сьогоднішній день продажі кінематографічного HD контента падають і багато фільмів виходять в 3D.

Поки не ясно, з якою швидкістю ця тенденція розвиватиметься на ринку, оскільки її розвиток залежить від того, чи захочуть кінцеві користувачі, недавно набуваючі телевізори HD, поміняти їх на 3D телевізори. Ряд виробників концентрувалися на розробці технологій таких телевізорів і плеєрів Blue Ray, і ряд вщателей (Sky Sports, Direct TV, Discovery) оголосили про запуск 3D програм цього року.

B кінці березня 2010 року американська телемережа MSG здійснила живу трансляцію хокейного матчу національної ліги, проходившего до Медісона Сквер Гарден, програму могли поглянути підписчики кабельного телебачення в Нью Йорке, в яких є 3-D телевізори (на сегодняшнитй день такі телевізори вже виробляють Panasonic і Samsung, а в червні вийде 3-D телевізор Sony). Був також організований спеціальний перегляд в театрі на Медісон Сквер, REALD надали поляризований екран і поляризуючі окуляри, для VIP відвідувачів в окремому залі були встановлені 42 дюймових ЖК панелі Samsung. Британська компанія Sky TV запустила Sky 3D на 15000 дисплеях LG в європейських пабах і клубах для трансляції прем'єр ліги між манчестером і Челси в квітні 2010. Проте трансляція 3-D контента для домашнього перегляду не планується до грудня.

Слід зауважити, що перехід на 3D телебачення для багатьох телеглядачів зовсім не так естесвеннен, як перехід на HD телебачення, оскільки йому супроводять деякі незручності: необхідність носити спеціальні окуляри, крім того деякі глядачі скаржаться на нудоту при перегляді 3D. Kроме всього іншого, окуляри, що випускаються виробниками сумісні з 3-D телевізорами лише даного бренду, т.е окуляри Samsung не працюватимуть з телевізорами Panasonic або Sony, що означає, що поглянути зі своїми окулярами 3-D телевізор в гостях (якщо там інший 3-D дисплей) не вийде. Також дешеві поляризуючі окуляри, використовувані для перегляду 3-D фільмів в кінотеатрах, удома теж працювати не будуть.

Річ у тому, що в проекторах використовується технологія, по якій білий світ відбивається від екрану і поляризується окулярами, проте практично ніхто з виробників ЖК дисплеїв цю технологію не використовує. Tут використовується технологія, по якій дуже швидко міняються кадри для правого і лівого ока, а окуляри (теж на основі рідких кристалів) по черзі закривають то правий то ліве око, так аби відповідне око бачило лише призначену для нього картинку, невелика різниця в перспективі створює стереоскопічний ефект. Більшість нових 3-D телевізорів вимагають окулярів, які синхронізуються з телевізором. Для синхронізації деякі виробники використовують радіо сигнали, але як правило використовується інфрачервоне випромінювання, окрім цього виробники використовують різні протоколи, тому окуляри і телевізори різних брендів несумісні.

Hà сьогоднішній день вже встав питання виробництва універсальних окулярів для 3-D телевізорів, наприклад, компанія XPAND вже виробляє окуляри, з якими можна дивитися як 3-D кіно, так і телевізори Panasonic і Vizio, вони ж вже працюють над універсальними окулярами, які будуть сумісні з телевізорами всіх виробників, як універсальні пульти дистанційного керування. Tакие окуляри першого покоління (що синхронізуються зі всіма дисплеями, що використовують випромінювання інфрачервоного спектру для створення 3D ефекту) з'являться в червні, їх орієнтовна ціна - 125 доларів, але вони не працюватимуть з пристроями використовуючими Blue-tooth і з проекторами, універсальні окуляри, що працюють зі всіма пристроями планують випустити до кінця грудня і їх вартість заздалегідь оцінюється в 300 доларів.

Потрібно відзначити, що существут і технологія виробництва 3-D дисплеїв, які можна дивитися без окулярів, проте, тут теж є свої незручності. При зміні точки зору картинка спотворюється. На сьогоднішній день сінгапурська компанія Sunny Ocean Studios вже представила експериментальний 27 дюймовий дисплей. Вони використовують технологію з 64 індивідуальними перспективами для кожного кадру, замість звичайних восьми або дев'яти, що повинне значно поліпшити якість 3-D перегляду.

Таким чином, можна укласти, що доля 3-D телебачення на найближчий час залежить від того, яким буде попит на устаткування для перегляду 3-D контента в домашніх умовах, а також від того, чи удасться розробникам створити універсальні окуляри.
Оксана Четирко, маркетинг менеджер MACHOUSE Video/Audio
Медіабізнес


RATVODДата: Субота, 28.08.2010, 14:39 | Повідомлення # 69
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28367
Статус: Оффлайн
Monster Vision Мах 3D -

універсальні окуляри нового типу

Несумісність окулярів для перегляду 3D телевізорів одна з основних проблем з точки зору телеглядачів.
Monster Vision Мах 3D дозволяє усунути цей недолік і забезпечити підвищену якість перегляду.

Річ у тому, що нові окуляри працюють в радіочастотному діапазоні (РЧ), а традиційні в інфрачервоному (ГИК). РЧ діапазон дозволяє приймати сигнал поза прямою видимістю і підвищеною якістю. Звичайно, дивитися телевізор поза прямою видимістю ніхто не буде. Але перешкодостійкість РЧ діапазону буде зовсім не зайвою, особливо в умовах сонячного засвічення приміщення.

Комплект з окулярів і передавач для управління стоїть біля $ 250, кожна наступна пара очок $ 170.
Ціни дійсні на американському ринку.

Джерело: HDTV.ru


RATVODДата: Субота, 28.08.2010, 14:39 | Повідомлення # 70
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28367
Статус: Оффлайн
Проблеми прийому тестового

супутникового мовлення 3D

Давайте відразу домовимося: мова піде про реальну спробу побачити 3D на екрані телевізора, тому що 3D в кіно на широкому екрані деякій кількості глядачів вже вдалося поглянути, у тому числі і мені. Шокового враження, як описують першу трансляцію в кіно знаменитого ролика поїзда, що прибуває, кіно в 3D не залишило, проте в цілому сподобалося. А деякі мої друзі були просто в захопленні. Про подробиці технологій, теорії і іншої "околотридэшного" дії можна почитати на багаточисельних сайтах Інтернету, невеликий огляд є і на інтернет-сторінках Телемультимедіа .

По роду роботи мені довелося прийняти участь в спробах побачити перші російські (і неросійські) телевізійні трансляції безпосереднього мовлення 3D-телебачення з супутника. Знову ж таки, треба б розрізняти безпосереднє мовлення з супутника і "прокрутку" 3D-файлів. Здавалося б, різниці жодної: схема прийому залишається незмінною, міняється лише джерело: у одному випадку це файл, лежачий на вінчестері комп'ютера, в іншому - одна з програм прийому супутникового безпосереднього супутникового телебачення. При цьому файл може бути записаний тією ж самою програмою у вигляді транспортного потоку. Проте різниця є: якщо при прокрутці записаного файлу все, загалом, вийшло - 3D-эфект спостерігався, явних перешкод не було, то при прийомі прямого сигналу з супутника 3D-эфекту теж вдалося добитися, проте від деяких перешкод до кінця позбавитися не вдалося.

Розглянемо детальніше схему прийому прямого 3D-сигналу з супутника. Спершу необхідний DVB-S2 тюнер.
Я використовував непоказну коробочку DVB-S2 USB-тюнер, на вхід якого був поданий сигнал тестової трансляції компанії Eutelsat (E.Bird-9A, 11747 H, DVB-S/QPSK 3D Sat TV HD test). На цьому ж транспондері в кодуванні MPEG-4 в якісь моменти передавалися і інші відеоматеріали. Через USB-інтерфейс тюнер підключений до стаціонарного комп'ютера з досить хорошими параметрами: процесор CoreDuo 3,5 ГГц, велика оперативна пам'ять 4 ГБ і якісна відеокарта Radeon. Загалом, таких параметрів вистачає для обробки телевізійного сигналу і його виводу на зовнішній монітор, як такий використовувався телевізор Samsung четвертої серії, 52" по діагоналі, 100 Гц з функцією 3D.

Хотілося б звернути увагу, що цей телевізор орієнтований на сповна конкретну технологію 3D - SideBySide, що дозволяє спостерігати ефект 3D за допомогою спеціальних окулярів. На останній сходинці цієї схеми важливі такі параметри телевізора, як подвоєна частота (100 Гц), що дозволяє позбавитися від утомливого мерехтіння окулярів, які перемикаються з подвоєною частотою, і власне канал управління цими окулярами (у даній моделі доступні обидві модифікації - дротяна і безпровідна). У меню телевізора доступна функція включення режиму 3D ("Еффект3d") і вибору методу відтворення (три різновиди в меню "Параметри зображення" - "Режим 1", "Режим 2" і "Перетворення 2D", і три різновиди формату виводу - "шахівниця", "Вертикальний" і "Горизонтальний").

У даній схемі прийому 3D основна роль по обробці зображення перекладається на комп'ютер. Аби реалізувати запропоновану технологію в комп'ютері, необхідно використовувати ряд програм, об'єднаних певним чином. Як об'єднуючий служить конфігураційний файл (розширення .GRF), графічне представлення якого наочно показує схему роботи. Конфігурації легко міняти, використовуючи програму GraphEdit (DirectShow Graph Tool). В цьому випадку програма ALT-DVB AVSrc використана для налаштування параметрів тюнера, зокрема, вказаних вище параметрів транспондера, з якого здійснюється 3D-вещание. Два виходи з цієї програми конфігуруються так, щоб роздільні потоки відео і аудіо оброблялися відповідними декодерами. Для цього вихід Video з'єднується з входом програмного декодера DIVX H.264 Decoder. Вихід Audio з'єднується з входом програмного декодера Elecard Audio Decoder. З самих назв програм зрозумілі функції, які ці декодери забезпечують. Потім до виходу декодера відео приєднується вхід плеєра 3D, наприклад, 3dtv.at Stereo Trasformation, який, власне, і перетворює два кадри на один відповідно до технології SideBySide. І вже на виході цього програвача з'являється пристрій типа Video Renderer, яке і забезпечує інтерфейс виводу на монітор (renderer - "візуалізація", "відтворювач", як вам більше подобається). Що стосується звуку, то для нього можна вибрати будь-який драйвер пристрою, який забезпечить виведення звичайного PCM-звука, наприклад, Direct Sound Device.

Хочу підкреслити: це не єдиний варіант, за допомогою якого можна відтворити 3D. Причому, якщо на місце кубика, позначеного ALT-DVB AVSrc підставити кубик, який викличе на це місце записаний файл, що зберігається, наприклад, на вінчестері або на блюрэй-диске, то ця схема легко перетворюється на схему відтворення файлу.

Що ми побачили на екрані нашого чудового "Самсунга"? Сигнал з супутника до перетворення є картинкою HD-разрешения, рівно навпіл поділену по вертикалі на дві практично однакових. Таким чином, це вже не зовсім Full HD, не 1920x1080, а два по 960x1080. Саме такий дозвіл, 960х1080, буде на стереоскопічній картинці, коли відповідна програма візьме одне з цих зображень і підсуне один кадр під інший, забезпечивши правильний їх зсув відповідно до технології SideBySide. Тепер, якщо поглянути на отримане зображення на телевізорі, ви виявите, що воно нерізке, злегка розмите по контурах. Ту ж саму картину ви побачите і на екрані кінотеатру, якщо зніміть окуляри.

Залишилося натискувати кнопочку включення живлення на окулярах (якщо вони безпровідні) і насолоджуватися натуральним 3D!

І все б добре, проте через деякий час ви звернете увагу на те, що інколи бачите неприємне мигтіння в очах. Чи то обіцяних "Самсунгом" 100 Гц немає, чи то ви такий унікальний, що розрізняєте більше 25 кадрів в секунду. Ще через деякий час, приглянувшись уважніше, ви виявите або вертикальні, або горизонтальні, або в шаховому порядку розташовані смуги, усередині кожної з яких - натуральне 3D, потім смуга - і знову 3D. Вигляд цих смуг залежить від вибраного вами в меню телевізора формату виводу - "шахівниця", "Вертикальний" або "Горизонтальний"). Ось і вилізла якась недоробка програмного забезпечення, адже на записаному файлі, а не на прямій трансляції, таких ефектів не спостерігається!

У телевізорі 7-ої серії від "Самсунга" весь цей алгоритм обробки, реалізований на комп'ютері у попередньому випадку, "запихнутий" в програмне забезпечення телевізора. Видно, алгоритм вичищений і відлагоджений, оскільки вказаних вище дефектів не спостерігалося. Проте і вартість телевізора перевалила далеко за 100 тис. рублів. На виправдання можна сказати, що і телевізор змінився (надтонкий, зі світлодіодами підсвічування, спеціальним чином розташованими по периметру). До речі, якщо продавець в магазині вас переконуватиме, що біля цього телевізора "світлодіодна матриця" - не вірте! Немає такого телевізора! Це підсвічування замінили з одного вигляду на іншій!

Записати файл - це завдання простіше і одночасно складніша. Насправді, існує досить велика кількість комп'ютерних плат з DVB-S2 тюнерами. Будь-якою з них можна скористатися як "залізне" рішення. Також існує деяка кількість програм, в яких реалізована функція запису.

Зокрема, як вже було написано вищим, для запису файлу використовувалися DVB-S2 USB-тюнер і програма ALT-DVB AVSrc, в якій така функція реалізована; вона записує файл з розширенням .ts.


RATVODДата: Субота, 28.08.2010, 14:39 | Повідомлення # 71
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28367
Статус: Оффлайн
Тривимірний дисплей

з падаючих крапель води

Пошук рішень, що дозволяють відображувати об'ємні тривимірні зображення без використання спеціальних стереоскопічних окулярів продовжується весь цей час і з'являється все більше нових, деколи вельми незвичайних, технологій. До останніх таким розробкам можна віднести систему AquaLux, що формує тривимірне зображення за допомогою цілого водопаду, що складається з найдрібніших крапельок води. Система AquaLux є розробкою дослідників університету Карнеги Мелоун (Carnegie Mellon University) і на даний момент часу не блищить якістю зображення, дозволяючи користувачам всього лише пограти в тривимірний варіант Тетріса.

Система полягає з лав спеціальних розбризкуючих пристроїв, які забезпечують безперервний потік крихітних водних крапельок, падаючих із швидкістю 60 крапель в секунду. Маленький розмір кожної краплі робить її практично невидимою, дозволяючи без перешкод переглядати зображення усередині цього "дисплея". При цьому, що синтезується таким дисплеєм зображення можна без обмежень переглядати під будь-яким кутом. Власне зображення формується на цьому дисплеї проектором, зображення якого синхронізоване за часом з кожним потоком падаючих крапельок.

Поки що ця технологія досить сиру і не забезпечує прийнятної якості зображення. Але розробники технології збираються поліпшити якість системи, створивши на основі її дисплей, що складається з 200 шарів крапель, цього, по їх завіреннях, повинно вистачити для досить якісної демонстрації тривимірних фільмів.

Окрім формування тривимірного зображення, цей дисплей може володіти інтерактивними властивостями, користувач зможе взаємодіяти з системою, просто стосуючись необхідної області, що викличе спотворення зображення, що фіксується системою.

dailytechinfo.org


satBuffonДата: Субота, 28.08.2010, 14:40 | Повідомлення # 72
V.I.P

Країна:
повідомлень: 640
Статус: Оффлайн
Компанія Sterrix патентує тривимірний автостереоскопічного OLED-дисплей, роздільна здатність якого в 100 разів перевищує HD


Германська компанія Sterrix Technologies подала заявку на групу патентів різних технологій, на базі якого стає можливим виготовлення тривимірний автостереоскопічного OLED-дисплей, для перегляду зображень на якому не потрібно ніяких спеціальних окулярів. Дозвіл цього дисплея в 100 разів перевищує дозвіл HD, завдяки чому величезний масив точок, пікселів, використовується для одночасного створення 100 шарів тривимірного зображення, що забезпечує високу якість синтезованого тривимірного зображення, видимого без спотворень з будь-якої точки зору. Управляють цим величезним масивом точок 1000 спеціалізованих мікропроцесорних пристроїв, інтегрованих прямо в структуру матриці дисплея.

У дисплеї використовується нова, інноваційна, структура пікселя, який, як і раніше складається з трьох пікселів різних кольорів, але, з іншого боку, структура пікселя оптимізована для сприйняття людським оком, надаючи очам додаткову інформацію, яка дозволяє формування тривимірного зображення. Використання пікселів з новою структурою робить для людського мозку більш легкої завдання формування просторового зображення, тому перегляд тривимірних зображень на новому дисплеї не напружує мозок і не викликає головного болю та інших негативних ефектів.

RATVODДата: Субота, 28.08.2010, 14:40 | Повідомлення # 73
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28367
Статус: Оффлайн
Прогрес в об'ємі

3D-телевізори все активніше пропонуються провідними світовими виробниками.

Не дивлячись на збільшення пропозиції на ринку новітньої відеотехніки, у споживачів доки часто виникає резонне питання: навіщо купувати 3D-телевизор, якщо дивитися по ньому практично нічого? Тому перед виробниками коштує завдання не лише покращувати свої розробки, але і сприяти розвитку ринку тривимірного контента.

Конкуренція в області новітніх технологій величезна, і той, хто першим запропонує товар, відповідний по співвідношенню "ціна - якість", отримає значні дивіденди. По оцінках аналітичної компанії iSuppli, в 2010 році в світі буде продано 4,2 млн. 3D-телевизоров, а в 2015 році - більше 78 млн. штук. Сумарний об'єм реалізації таких апаратів в період з 2010 по 2015 рік може скласти більше 60 млрд. USD.

Долати недолік контента виробники планують спільно з голлівудськими компаніями. Зокрема, Samsung уклала контракт про співпрацю з Dreamworks. Ета і інші кіностудії планують вже в поточному році випустити 30-40 фільмів, доступних у форматі Blu-ray 3D, який стане загальноприйнятим для тривимірного домашнього кінотеатру. Для програвання дисків цього формату будуть потрібні Blu-ray-плееры з підтримкою стандарту передачі даних HDMI 1.4. І плеєри, і телевізори з підтримкою 3D в Samsung вже є.

Бурхливими темпами розвивається і тривимірне телебачення. По оцінках світових фахівців, найближчі пару років стануть переломними для телеіндустрії. Перехід від плоского зображення до об'ємного можна сміливо ставити в один ряд із заміною чорно-білого мовлення кольоровим.

У нинішньому році перехід на тривимірну картинку запланували декілька південнокорейських, японських каналів, американська супутникова TV-сеть DIRECTV, спортивний кабельний канал ESPN, що входить в корпорацію Walt Disney, британський провайдер супутникового TV Sky, в 2011 році - канал Discovery. Перший в Росії канал з тривимірним зображенням планується запустити на базі мовного проекту "Платформа HD".

Розрізняють декілька способів

отримання тривимірного зображення.

Найбільш дешеві і доступні - використання синьо-червоних окулярів і пасивна стереотехнологія (поляризація). Проте якість зображення при цьому залишає бажати кращого.

Все велику популярність зараз набирає активна стереотехнологія, основним принципом якої є взаємодія спеціальних 3D-очків затворів і 3D-телевізора. У таких окулярах по черзі затемняються ліва і права лінзи, і відбувається це синхронно з панеллю телевізора, що чергує потрібні кадри для лівого і правого ока. Ці окуляри є безпровідними, вони отримують сигнали, що управляють, від телевізора по інфрачервоних датчиках. Але тут також доки є істотна проблема: активні окуляри не стандартизовані і, наприклад, прилади від Sony не личать до стереотелевизорам Panasonic.

Існує ще автостереоскопічна технологія, що дозволяє спостерігати тривимірне зображення без яких-небудь спеціальних окулярів. 3D-эффект забезпечується трансляцією однієї і тієї ж сцени з різних крапок. Глядач повертає голову - і картинка видозмінюється. Істотним недоліком в даному випадку виглядає необхідність підготовки спеціального контента: при зйомці повинні використовуватися 64 камери.

Найбільш актуальною для білоруського споживача представляється інформація про те, що, наприклад, компанія Samsung пішла ще далі і запропонувала в своїх нових моделях LED-телевизоров серії 7000 вбудований конвертер, який обробляє звичайний двомірний сигнал і передає його в тривимірному форматі. Користувачі самостійно зможуть встановлювати рівень глибини 3D-изображения. Ця технологія не заснована на розділенні зображення на два канали (поляризації), так що дивитися його можна під будь-яким кутом без погіршення просторової картинки. Ознайомитися з новинкою можна вже і в Мінську - в монобрендовому залі аудио- і відеотехніки компанії.

Ціна 3D-телевизора з діагоналлю 40 дюймів починається від 2.500 USD. В Samsung найдорожчі LED-телевизоры серії 9000 з діагоналлю 55 дюймів продаються за 7.000 USD. Немало коштують і додаткові пристрої: Blu-ray-плеер з можливістю відтворення дисків в 3D-формате - близько 400 USD, спеціальні окуляри затворів - приблизно 150 USD. Проте ті, хто збирається придбати новий телевізор, не помиляться, якщо почекають до наступного року. Аналітики вважають, що незабаром вартість 40-дюймової 3D-панели значно впаде.

Важливим і не до кінця вивченим продовжує залишатися питання впливу тривимірного зображення на здоров'ї людини. Конкретних досліджень дії активних окулярів на очі доки не проводилося. Проте багато лікарів вважають, що можуть виникнути проблеми у дітей, оскільки зір людини формується лише до 12-16 років. Тим більше що школярі скаржаться на втому після перегляду фільмів і в тих кінотеатрах, де використовуються простіші окуляри.

Довідка "БР"

Вперше тривимірне зображення удалося відтворити в 1838 році - англієць Чарльз Вітстоун придумав прилад, заснований на різниці сприйняття зображення лівим і правим оком. Бум технології припав на середину XX століття (коли в США з'явилися червоно-сині окуляри для перегляду об'ємних фільмів), а наступний етап розвитку почався після розробки в кінці минулого століття формату фільмів і кінотеатрів IMAX (Image Maximum), розрахованого на великі розміри екрану і краще оптимізованого для перегляду 3D-видео. Такий екран займає майже весь простір перед глядачем, що забезпечує максимальний ефект присутності.

Євгеній ВАРАКСА
"Білоруси і ринок"


RATVODДата: Субота, 28.08.2010, 14:40 | Повідомлення # 74
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28367
Статус: Оффлайн
Прогрес в об'ємі

3D-телевізори все активніше пропонуються провідними світовими виробниками.

Не дивлячись на збільшення пропозиції на ринку новітньої відеотехніки, у споживачів доки часто виникає резонне питання: навіщо купувати 3D-телевизор, якщо дивитися по ньому практично нічого? Тому перед виробниками коштує завдання не лише покращувати свої розробки, але і сприяти розвитку ринку тривимірного контента.

Конкуренція в області новітніх технологій величезна, і той, хто першим запропонує товар, відповідний по співвідношенню "ціна - якість", отримає значні дивіденди. По оцінках аналітичної компанії iSuppli, в 2010 році в світі буде продано 4,2 млн. 3D-телевизоров, а в 2015 році - більше 78 млн. штук. Сумарний об'єм реалізації таких апаратів в період з 2010 по 2015 рік може скласти більше 60 млрд. USD.

Долати недолік контента виробники планують спільно з голлівудськими компаніями. Зокрема, Samsung уклала контракт про співпрацю з Dreamworks. Ета і інші кіностудії планують вже в поточному році випустити 30-40 фільмів, доступних у форматі Blu-ray 3D, який стане загальноприйнятим для тривимірного домашнього кінотеатру. Для програвання дисків цього формату будуть потрібні Blu-ray-плееры з підтримкою стандарту передачі даних HDMI 1.4. І плеєри, і телевізори з підтримкою 3D в Samsung вже є.

Бурхливими темпами розвивається і тривимірне телебачення. По оцінках світових фахівців, найближчі пару років стануть переломними для телеіндустрії. Перехід від плоского зображення до об'ємного можна сміливо ставити в один ряд із заміною чорно-білого мовлення кольоровим.

У нинішньому році перехід на тривимірну картинку запланували декілька південнокорейських, японських каналів, американська супутникова TV-сеть DIRECTV, спортивний кабельний канал ESPN, що входить в корпорацію Walt Disney, британський провайдер супутникового TV Sky, в 2011 році - канал Discovery. Перший в Росії канал з тривимірним зображенням планується запустити на базі мовного проекту "Платформа HD".

Розрізняють декілька способів

отримання тривимірного зображення.

Найбільш дешеві і доступні - використання синьо-червоних окулярів і пасивна стереотехнологія (поляризація). Проте якість зображення при цьому залишає бажати кращого.

Все велику популярність зараз набирає активна стереотехнологія, основним принципом якої є взаємодія спеціальних 3D-очків затворів і 3D-телевізора. У таких окулярах по черзі затемняються ліва і права лінзи, і відбувається це синхронно з панеллю телевізора, що чергує потрібні кадри для лівого і правого ока. Ці окуляри є безпровідними, вони отримують сигнали, що управляють, від телевізора по інфрачервоних датчиках. Але тут також доки є істотна проблема: активні окуляри не стандартизовані і, наприклад, прилади від Sony не личать до стереотелевизорам Panasonic.

Існує ще автостереоскопічна технологія, що дозволяє спостерігати тривимірне зображення без яких-небудь спеціальних окулярів. 3D-эффект забезпечується трансляцією однієї і тієї ж сцени з різних крапок. Глядач повертає голову - і картинка видозмінюється. Істотним недоліком в даному випадку виглядає необхідність підготовки спеціального контента: при зйомці повинні використовуватися 64 камери.

Найбільш актуальною для білоруського споживача представляється інформація про те, що, наприклад, компанія Samsung пішла ще далі і запропонувала в своїх нових моделях LED-телевизоров серії 7000 вбудований конвертер, який обробляє звичайний двомірний сигнал і передає його в тривимірному форматі. Користувачі самостійно зможуть встановлювати рівень глибини 3D-изображения. Ця технологія не заснована на розділенні зображення на два канали (поляризації), так що дивитися його можна під будь-яким кутом без погіршення просторової картинки. Ознайомитися з новинкою можна вже і в Мінську - в монобрендовому залі аудио- і відеотехніки компанії.

Ціна 3D-телевизора з діагоналлю 40 дюймів починається від 2.500 USD. В Samsung найдорожчі LED-телевизоры серії 9000 з діагоналлю 55 дюймів продаються за 7.000 USD. Немало коштують і додаткові пристрої: Blu-ray-плеер з можливістю відтворення дисків в 3D-формате - близько 400 USD, спеціальні окуляри затворів - приблизно 150 USD. Проте ті, хто збирається придбати новий телевізор, не помиляться, якщо почекають до наступного року. Аналітики вважають, що незабаром вартість 40-дюймової 3D-панели значно впаде.

Важливим і не до кінця вивченим продовжує залишатися питання впливу тривимірного зображення на здоров'ї людини. Конкретних досліджень дії активних окулярів на очі доки не проводилося. Проте багато лікарів вважають, що можуть виникнути проблеми у дітей, оскільки зір людини формується лише до 12-16 років. Тим більше що школярі скаржаться на втому після перегляду фільмів і в тих кінотеатрах, де використовуються простіші окуляри.

Довідка "БР"

Вперше тривимірне зображення удалося відтворити в 1838 році - англієць Чарльз Вітстоун придумав прилад, заснований на різниці сприйняття зображення лівим і правим оком. Бум технології припав на середину XX століття (коли в США з'явилися червоно-сині окуляри для перегляду об'ємних фільмів), а наступний етап розвитку почався після розробки в кінці минулого століття формату фільмів і кінотеатрів IMAX (Image Maximum), розрахованого на великі розміри екрану і краще оптимізованого для перегляду 3D-видео. Такий екран займає майже весь простір перед глядачем, що забезпечує максимальний ефект присутності.

Євгеній ВАРАКСА
"Білоруси і ринок"


mykolakДата: Субота, 28.08.2010, 14:40 | Повідомлення # 75
V.I.P

Країна:
повідомлень: 947
Статус: Оффлайн
Перспективи 3D на 2010рік


2010 виявився для телебачення формату 3D якщо не поворотним, то вже точно визначальним. Непокірні синьошкірі повстанці Кемерона стимулювали небувалий інтерес до об'ємного кінематографу і телебаченню. Відповідно, істотно зросли і запити глядача.

Озброївшись результатами проведених соціологічних досліджень, агентство Retrevo напророкував великий куш постачальникам комплектів 3DTV в цьому році. Аватар і 3DTV стали ключовими «експонатами» виставки Consumer Electronics Show (CES), що пройшла в січні цього року. Формат 3D Blu-ray стає все більш доступним (як за кількістю виробленої продукції, так і за ціновими показниками) рядовому європейському користувачеві, а 3D канали отримують можливість транслюватиметься on-line; попит народжує пропозицію - і відповідне йому матеріальне втілення не змушує себе чекати.
Поінформованість потенційного споживача в плюсах і мінусах нового формату, так само як і неминуще чарівність вже намальованими світами, дозволяє основним учасникам ринку тривимірних розваг дивитися в майбутнє з неабиякою часткою оптимізму.
Відповідно до проведеного соцопитування (цільова група - люди, заплановану покупку ТБ в 2010 році), близько 35% покупців зупинять свій вибір на 3D телевізорах. Все йде до того, що прибуток, отриманий виробниками, буде немаленькою. І що намітилася потенційна можливість неминучого старіння стандартних наборів HDTV зіграє в цьому не останню скрипку.
Згідно з результатами того ж опитування, основною перешкодою до покупки наборів 3DTV залишається як і раніше досить висока ціна. Однак у самій проблемі вже криється її рішення: і зростання обсягу продажів, в кінцевому рахунку, безпосередньо призведе до появи бюджетних варіантів необхідного обладнання. У кінцевому рахунку, мало кому захочеться відставати від останніх віянь моди. Тим більше, що знаменують собою перехід на новий щабель розвитку технологій.
Таким чином, незважаючи на часті скептичні висновки, що говорять про те, що 3DTV на тлі більш дешевих TV-наборів доведеться на ринку не так вже й солодко, Retrevo прогнозує вкрай хороший рік для 3D.

Повідомлення відредагував mykolak - Вівторок, 13.07.2010, 03:14
Форум TV-SAT » « Все про Телебачення » » Телебачення 3D TV » Стереоскопічне телебачення 3D TV
Пошук:

Copyright TV-SAT © 2009-2024