FORUM TV-SATП`ятниця
26.04.2024, 18:51

Вітаю Вас Гість | RSS

[ ] · Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS · Load-SP · Load-AS· · Перекладач translate ]
Форум TV-SAT » « Новини Супутникового ТБ » » Супутникові новини » СУПУТНИКИ. Запуски. Проекти. Контракти. (Профілактика. Неполадки. Аварії.)
СУПУТНИКИ. Запуски. Проекти. Контракти.
RATVODДата: П`ятниця, 01.05.2009, 01:10 | Повідомлення # 1
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28367
Статус: Оффлайн
Запуски супутників

Проекти. Контракти. Профілактика. Неполадки. Аварії.




Всі, хто викладає новини будь-якого роду,

повинні виставляти посилання на першоджерело !!!


Посилання повинно виглядати так: і бути активним
RATVODДата: Четвер, 17.09.2009, 21:33 | Повідомлення # 121
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28367
Статус: Оффлайн
Про трансляцію пуску РН « Протон-М »

з космічним апаратом « Nimiq 5 »

На космодромі Байконур продовжується підготовка до запуску
ракети космічного призначення
(РКН) « Протон-М » з розгінним блоком "Бриз-М"
і канадським телекомунікаційним космічним апаратом Nimiq 5.

Пуск ракети космічного призначення « Протон-М » з розгінним блоком "Бриз-М"
і канадським телекомунікаційним космічним апаратом Nimiq 5 з майданчика 200 космодрому Байконур
запланований на 23 години 19 хвилин мск 17 вересня.

Трансляція в реальному масштабі часу проходить за адресою
http://coopi.khrunichev.ru/main.php?id=201

Власники портативних пристроїв (PDA) можуть стежити в тестовому режимі за запуском на
http://www.space-center.ru

Початок трансляції за 30 хвилин до старту.

khrunichev.ru


RATVODДата: П`ятниця, 18.09.2009, 13:01 | Повідомлення # 122
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28367
Статус: Оффлайн
Супутник " Nimiq 5 "

Здійснений успішний старт ракети-носія "Протон-М"

з космічним апаратом " Німік-5 ".

17 вересня 2009 року в 23.19 московського часу з космодрому Байконур
здійснений успішний пуск ракети-носія « Протон-М » з розгінним блоком « Бриз-М »
і канадським телекомунікаційним космічним апаратом « Німік-5 ».

Пуск ракети-носія проведений в штатному режимі. У відповідність з циклограмою виведення орбітальний блок (космічний апарат з розгінним блоком «Бриз-М») відокремився від третього рівня ракети-носія і продовжив автономний політ. Подальше виведення на цільову орбіту виконується за рахунок п'яти включень маршевого двигуна розгінного блоку.

Відділення космічного апарату від розгінного блоку заплановане 18 вересня в 8.34 московського часу.

Контракт на запуск з використанням ракети «Протон-М» уклали канадського супутникового оператора Telesat і компанія International Launch Services Inc. (ILS). Власником контрольного пакету в ILS є Державний космічний науково-виробничий центр імені М.В. Хрунічева, розробник і виробник ракети-носія «Протон» і розгінного блоку
«Бриз-М».

Запуск космічного апарату (КА) Nimiq 5 став сьомим пуском ракети-носія «Протон» в 2009 році і 348-м стартом в її льотній історії.

Для ILS цей запуск став п'ятим в 2009 році і 54-м з початку комерційної експлуатації ракети «Протон» в квітні 1996 року. РН «Протон» в шостий раз використовувалася для виведення корисного навантаження для компанії Telesat.
Крім того, цей пуск став тринадцятим пуском ракети-носія «Протон» з космічним апаратом, виготовленим Space Systems/Loral.

Nimiq 5 - новий телекомунікаційний супутник канадської компанії Telesat, що є четвертим в світі оператором фіксованого супутникового зв'язку. Космічний апарат, призначений для телемовлення високої чіткості і спеціальних телевізійних послуг, буде встановлений в точці стояння 72,7 градуса західної довготи як мінімум на 15 років.

Апарат Nimiq 5 розроблений і виготовлений американською компанією Space Systems/Loral на базі випробуваної платформи LS1300. Супутник оснащений 32 активними транспондерами Ku-диапазона, які забезпечуватимуть стабільне покриття Канади і континентальної частини Сполучених Штатів Америки. Згідно контракту з Telesat, корисне навантаження Nimiq 5 використовуватиметься компанією Bell TV - провідним канадським провайдером послуг прямого телевізійного мовлення. Для своїх потреб Bell TV задіює половину транспондерів супутника, а друга половина буде здана в оренду для американської системи Dish Network.

Від www.sat24.ru: На жаль, супутник в Росії ловитися не буде, але нам можна гордиться, що полетів він до зірок на нашому ракетоносії.

www.sat24.ru

Повідомляє: ФГУП «Державний космічний науково-виробничий центр імені М.В.Хрунічева»


RATVODДата: Субота, 19.09.2009, 22:25 | Повідомлення # 123
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28367
Статус: Оффлайн
Супутник " AsiaSat - 5 "

Супутник "AsiaSat 5" почав свою роботу у позиції 100.5E
.
Всі транспондери супутника "AsiaSat 2"

переведені на супутник "AsiaSat 5"



RATVODДата: Неділя, 20.09.2009, 18:12 | Повідомлення # 124
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28367
Статус: Оффлайн
Супутник " ABS - 1 A " ( Koreasat - 2 )

Супутник "ABS-1A" прибув в позицію 75Е, де спільно з ABS-1

знаходитиметься до запуску ABS-2 в 2012 році.



RATVODДата: Вівторок, 22.09.2009, 13:21 | Повідомлення # 125
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28367
Статус: Оффлайн
Запуск "KazSat-2" планується в грудні 2010 року

Запуск космічного апарату (КА) "KazSat-2" планується в грудні 2010 року,
передає агентство із посланням на прес-службу
Національного космічного агентства Республіки Казахстану "Казкосмос"
.

За інформацією прес-служби, "в даний час прийнято доповнення до існуючого договору, що передбачає надання розробником гарантій якості і надійності створюваного КА "KazSat-2", а також відповідальність розробника при настанні страхового випадку після запуску КА "KazSat-2" на орбіту і передачі його в експлуатацію казахстанській стороні. Роботи в цьому напрямі продовжуються. Запуск створюваного КА "KazSat-2" запланований на грудень 2010 року".

"Всі роботи, "KazSat-2", що стосуються, виконуються після неодноразових консультацій експертів і рекомендацій технічних комісій, заснованих на колегіальному рішенні", - наголошується в прес-релізі.

Крім того, "Казкосмос" повідомляє, що "в поточному році, відповідно до Стратегічного плану Національного космічного агентства РК ведуться роботи по розробці і узгодженню технічної подоби супутника зв'язку і мовлення "KazSat-3".

За даними прес-служби "Казкосмоса", "основною метою створюваних супутників серії "KazSat" є забезпечення взаємного резервування і підтримка всіх супутникових і телерадіомовних мереж вітчизняних операторів зв'язку і мовлення".

Нагадаємо, що національний супутник зв'язку мовлення "KazSat", створений в 2006 році Державним космічним науково-виробничим центром (ГКНПЦ) імені М. Хрунічева, був малим геостационарным космічним апаратом з тривісною стабілізацією. 18 червня 2006 року КА "KazSat" був виведений з космодрому Байконур ракетоносієм "Протон-до" на геостационарную орбіту в точку стояння 103 градуси східної довготи.

Причини нештатної ситуації в системі управління КА "Каzsаt-1", що виникла 8 червня 2008 року і орієнтації супутника, що привела до втрати, були розглянуті спеціальною комісією, створеною постановою уряду РК від 4 липня 2008 року 673. 19 грудня 2008 року підсумковим вирішенням комісії підтверджено, що унаслідок збоїв в роботі системи управління, супутник "KazSat" надалі не може бути використаний за цільовим призначенням. КА "KazSat-1" у зв'язку з технічною несправністю і щоб уникнути зіткнення його з іншими космічними апаратами, що функціонують на геостационарной орбіті, за узгодженням із зацікавленими сторонами 14 серпня 2009 року перекладений на орбіту поховання і відключений.

АТ "Республіканський центр космічного зв'язку (РЦКС) і електромагнітної сумісності радіоелектронних засобів" в установленому порядку подав документи в страхову компанію на здобуття страхової виплати у розмірі повної вартості КА "KazSat-1".

В даний час ведуться всі необхідні роботи, направлені на здобуття страховки за космічний апарат "KazSat-1", в результаті настання нештатної ситуації 8 червня 2008 року. Дане питання знаходиться на контролі відповідних державних органів.

Роботи із створення другого казахстанського супутника зв'язку і мовлення "KazSat-2" проводяться відповідно до підписаного в 2006 році договору між РЦКС і ГКНПЦ імені М. Хрунічева. За станом на сьогоднішній день об'єм виконаних робіт із створення супутника складає більше 70%.

З врахуванням нештатної ситуації, що сталася з супутником "KazSat-1", розробником "KazSat-2" (ГКНПЦ імені М. Хрунічева) за узгодженням з казахстанською стороною прийняті необхідні заходи по модернізації системи управління, якісному поліпшенню характеристик і підвищенню надійності функціонування створюваного супутника.

kt.kz


RATVODДата: Середа, 23.09.2009, 19:35 | Повідомлення # 126
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28367
Статус: Оффлайн
Супутник AsiaSat 5

Новий супутник AsiaSat 5 почав роботу у позиції 100.5 East.
Протягом найближчих днів мовлення буде повністю переведено з AsiaSat 2
на новий супутник без зміни параметрів



RATVODДата: Середа, 23.09.2009, 22:30 | Повідомлення # 127
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28367
Статус: Оффлайн
Запуск білоруського космічного супутника "БІЛКА-2"
запланований на квітень 2010 року

Запуск білоруського космічного супутника "БІЛКА-2" запланований на квітень 2010 року.
Про це повідомляє російське Федеральне космічне агентство (Роскосмос) із посланням
на
голову президії Національної академії наук Білорусі Михайла Мясниковіча.

Як наголошується в повідомленні, виводити на орбіту супутник, який створюється спільно російськими і білоруськими фахівцями, буде російська ракета. "Ми плануємо здійснити кластерний запуск нашого супутника спільно з російським аналогом в квітні наступного року. З російськими колегами ми створюємо свого роду космічну ескадру, яка у будь-який час за бажанням сторін може надати користувачеві необхідну космічну інформацію. Це особливо поважно, коли виникають екстремальні ситуації, у тому числі техногенні катастрофи, природні катаклізми", - цитує агентство Мясниковіча.

Глава НАН Білорусі також повідомив, що білоруські учені спільно з фахівцями Роськосмоса 12 серпня здійснили приймання чергового етапу робіт за проектом створення білоруського супутника. "Все йде за графіком, ми відзначаємо високу міру готовності апарату. Думаю, що в листопаді-грудні почнеться вже конкретне, комплексне випробування супутника", - сказав Мясниковіч.

Крім того, він нагадав, що в Білорусі планується створити власне Національне космічне агентство. Формування нової структури передбачене Національною програмою дослідження і використання космічного простору в мирних цілях на 2008-2012 роки. "Ми готуємо пропозиції, що стосуються створення і функціонування власного космічного агентства, - відзначив Мясниковіч. - До кінця цього - початку наступного року вони будуть представлені в уряд. Планується, що нова структура вирішуватиме всі питання, пов'язані з дослідженням і використанням Білоруссю космічного простору, у тому числі із застосуванням можливостей нового білоруського супутника, який планується запустити наступного року".

Нагадаємо, в 2006 році із-за аварії ракети-носія "Дніпро" було втрачене перший білоруський супутник "БІЛКА-1" вартістю близько 10 млн доларів.

Тетяна Коровенкова, БЕЛАПАН
news.tut.by


RATVODДата: Середа, 23.09.2009, 22:39 | Повідомлення # 128
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28367
Статус: Оффлайн
Телекомунікаційний супутник Amazonas-2

встановлений на ракеті-носієві

На космодромі Куру продовжується підготовка до запуску ракети-носія Ariane-5
з телекомунікаційним супутником Amazonas-2 на борту.

Як повідомляє інтернет-видання Space Daily, фахівці компаній EADS Astrium, виготівника космічного апарату, і Arianespace, провайдера запуску, провели в понеділок операцію по установці супутника на носієві.

Пуск ракети-носія Ariane-5 з Amazonas-2 планується виконати до кінця поточного місяця.

novosti-kosmonavtiki.ru


RATVODДата: П`ятниця, 25.09.2009, 22:18 | Повідомлення # 129
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28367
Статус: Оффлайн
Супутники " Експресс - АТ1 " і " Експресс - АТ2 "

ФГУП "Космічний зв'язок" (ГПКС) планує в 2012 р.

запустити два супутники безпосереднього телерадіомовлення -

"Експресс-АТ1" і "Експресс-АТ2".

Ці апарати створюватимуться в рамках приватно-державного партнерства, розповів на засіданні урядової комісії із зв'язку і информтехнологиям в.о. гендиректора ГПКС Юрій Прохоров. Голова комісії Ігор Щегольов доручив ГПКС підготувати до наступного її засідання проект нормативно-правового акту, що визначає порядок позабюджетного фінансування будівництва супутників.

Як розповів Юрій Прохоров, конкурсна документація для вибору виробника "Експресс-АТ1" і "Експресс-АТ2" вже підготовлена, зараз підприємство "опрацьовує джерела фінансування проекту з використанням механізмів приватно-державного партнерства". "При створенні цих апаратів притягуються засоби інвесторів, які будуть направлені на будівництво супутників, а держава надає засоби виведення супутників на орбіту", - пояснив Прохоров.

Супутники безпосереднього мовлення традиційно займають дві орбітальні позиції в угрупуванні ГПКС: 36 град. в.д. (у цій крапці зараз знаходиться супутник Eutelsat W4, який використовується для безпосереднього телерадіомовлення і послуг Інтернет) і 56 град. в.д. (супутник "Бонум-1", використовується для безпосереднього телерадіомовлення і передачі даних). Як пояснив ComNews начальник відділу по зв'язках з громадськістю ГПКС Денис Сухоруков, термін служби цих апаратів скоро витікає, і на їх місце встануть "Експресс-АТ1" і "Експресс-АТ2" відповідно. За його словами, ГПКС планує затвердити підрядчиків на створення нових супутників до кінця 2009 р.

За інформацією гендиректора компанії "РуСат" Сергія Алимова, нові апарати відноситимуться до супутників класу між середнім і важким, кількість транспондерів на АТ1 - 16 Ku-диапазона і два Ka-диапазона, на АТ2 - 32 Ku і два Ka-диапазона. За його підрахунками, вартість кожного апарату - близько $100 млн. "Якщо узяти за розподіл долий держави і приватного інвестора як 50/50, то останньому треба вкласти мінімум $50 млн протягом найближчих двох років. Я думаю, такі гроші зараз може дозволити лише крупний медіа-холдинг", - міркує Сергій Алимов.

У 2009-2015 рр. для заповнення російського орбітального угрупування і виконання ФЦП по переходу на цифрове мовлення необхідно запустити десять космічних апаратів, два з яких вже зараз запущені у виробництво. Як відзначив Юрій Прохоров, для оновлення угрупування ГПКС на цей період знадобиться не менше 17,5 млрд крб. позабюджетних засобів.

"Для виконання завдань, визначених Федеральною космічною програмою РФ до 2015 р. і проектом ФЦП "Розвиток телерадіомовлення в РФ на 2009-2015 гг." необхідна розробка нормативно-правового акту, що визначає порядок залучення і використання позабюджетних засобів для фінансування робіт із створення космічних апаратів зв'язку і мовлення, а також засобів виведення, наземних систем управління в рамках приватно-державного партнерства", - заявив Юрій Прохоров на закінчення своєї доповіді.

Голова комісії - міністр зв'язку і масових комунікацій Ігор Щегольов погодився з аргументами Прохорова і доручив ГПКС представити проект такого нормативно-правового акту до наступного засідання комісії. Дата наступного засідання доки невідома.

"Приватно-державне партнерство є найцікавішою і перспективнішою формою залучення засобів для організації супутникового угрупування, - переконаний гендиректор компанії "Телепорту-сервісу" Віталій Крамарь. - Ніж більше інвесторів погодиться профінансувати будівництво нових супутників, тим більше шансів на впровадження в Росії HD-телевидения, оскільки на даний момент вільний ресурс на наявних супутниках відсутній". Сергій Алимов з "РуСат" закликає не квапити події. Із його точки зору, визначальним чинником для інвестора при ухваленні рішення про фінансування буде не стільки розподіл ресурсів супутників, скільки міра впливу на вибір конфігурації і виробника корисного навантаження, що набагато важливіше з точки зору ефективності інвестицій. "Отже має сенс почекати затвердження порядку позабюджетного фінансування для того, щоб робити більш-менш обгрунтовані виводи про перспективи і потенційний круг приватних учасників такого партнерства", - попереджає він.

"Варіант приватно-державного партнерства в цілому цікавий, хоча точний діагноз можливий при повному знанні балансу прав і обов'язків приватного партнера, - відзначає гендиректор оператора "Сетьтелеком" Сергій Пехтерев. - Ринок супутникового ТБ вельми цікавий, а в нынеших умовах дефіциту ємкості ще і вельми прибутковий. Думаю, практично всі ТБ-оператори, починаючи від федеральних "НТВ-плюс" і "ТРИКОЛОР-ТВ", які працюють в рамках медіа-холдингів, були б зацікавлені в довгострокових гарантіях свого бізнесу".

www.sat24.ru

Повідомляє: www.comnews.ru


RATVODДата: Субота, 26.09.2009, 22:10 | Повідомлення # 130
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28367
Статус: Оффлайн
Супутник ABS 1A, 75.0°E (нахил орбіти - 2.6°)

Супутник Koreasat 2 прибув в позицію 75 East

і перейменований в ABS 1A.



RATVODДата: Неділя, 27.09.2009, 11:02 | Повідомлення # 131
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28367
Статус: Оффлайн
Супутник Thor 6 готовий до відправки на космодром

Супутник Thor 6 буде відправлений на стартовий комплекс Arianespace в Куру
в наступний понеділок -28 вересня, відповідно до раніше запланованого і погодженого графіка,
затвердженого виробником
Thales Alenia Space.

Thor 6 був побудований компанією Thales Alenia Space за замовленням норвезького оператора супутникового мовлення Telenor. Його старт призначений на 29 жовтня, коли на навколоземну орбіту в орбітальну позицію 1W супутник виведе ракетоносій Ariane 5.
Супутник Thor 6 базується на новітній платформі виробника - Spacebus 4000 B2 і обладнаний 36 транспондерами Ku-диапазона. Ресурс супутника расчитан на можливість надавати послуги для операторів Європейського континенту в течію мінімум 15 років.

Джерело: Форум журналу MEDIASAT


RATVODДата: Середа, 30.09.2009, 23:45 | Повідомлення # 132
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28367
Статус: Оффлайн
Супутники " NSS 12 " і " Thor 6 "

Супутники прибули на космодром " Куру " у Французькій Гвіані,

для підготовки до запуску який намічений на 29 жовтня.



RATVODДата: Середа, 30.09.2009, 23:55 | Повідомлення # 133
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28367
Статус: Оффлайн
Україна запустить перший

вітчизняний супутник зв'язку 1 вересня 2011р

Україна запустить перший вітчизняний супутник зв'язку 1 вересня 2011 р.
в рамках реалізації програми по створенню національної супутникової системи.

Про це заявив на прес-конференції гендиректор Національного космічного агентства України Олександр Зінченко, передає кореспондент РБК-Україна. За його словами, запуск супутника дасть можливість відмовитися від послуг сателітів іноземного виробництва, зокрема на цей супутник буде перекладена трансляція телевізійного, радіосигналу, телефонного і спеціального зв'язку. Також він повідомив, що супутник матиме 20 траспондеров, частина з яких здаватиметься в оренду іноземним клієнтам. А.Зінченко відзначив, що вже підписаний договір з однією з провідних світових компаній на надання телекомунікаційних послуг. Він відзначив, що в 2012 р. цей проект почне приносити прибуток. А після запуску першого супутника, в 2018 р., планується вивести на орбіту дублюючий супутник зв'язку.

www.sat24.ru

Повідомляє: www.rbc.ua


RATVODДата: Четвер, 01.10.2009, 00:01 | Повідомлення # 134
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28367
Статус: Оффлайн
Супутник " Ямал-300К "

Супутниковий оператор "Газпром космічні системи" залучає останній,
четвертий транш на створення апарату
"Ямал-300К"
.

Кредитну лінію у розмірі $46,5 млн компанії надав "ОгресБанк".

Оператор планував запустити два борти "Ямал-300" ще в кінці 2008 р. Проте, розбіжності з виробником супутників РКК "Енергія" привели до перенесення запуску до закінчення судового розгляду.

У результаті, замість двох бортів "Газпром космічні системи" вирішив запустити один супутник "Ямал-300К". Виробництво апаратів довірене ВАТ "Інформаційні супутникові системи" (ІСС) ним. академіка М.Ф. Решетнева.
При цьому ємкість нового супутника буде такою ж, як в тих, що планувалися два попередніх: 18 транспондерів Ku-диапазона по 72 Мгц і 8 транспондерів з-діапазону, що дорівнює 52 стандартним транспондерам по 36 Мгц. Борт буде розміщений у позиції 90 градусів східної довготи. Його запуск запланований разом з індонезійським бортом Telkom-3 в середині 2011 р.

"Газпром космічні системи" виграв суд в РКК "Енергія". Проте, компанії уклали світову угоду, згідно якій виробник бортів повернув операторові корисне навантаження, яке "Газпром космічні системи" самостійно купив в корпорації Sumitomo. Крім того, РКК "Енергія" зобов'язалася повернути "Газпром космічні системи" всі виплачені за контрактом аванси. За словами заступника генерального директора "Газпром космічні системи" Ігоря Кота, це приблизно 50% від вартості проекту - близько 1,4 млрд крб. РКК "Енергія" повинна відшкодувати цю суму протягом року.

Він відзначив, що на створення апарату "Ямал-300К" компанія залучила 4 транші в різних банках: 2 млн крб., $43,5 млн, 38 млн євро і останній - $46,5 млн. Зокрема, на ці гроші оператор придбав корисне навантаження, яке вже передав ВАТ "ІСС". Крім того, компанія використовує власні засоби.

"Кредит по двох бортах "Ямал-200" ми повернули восени минулого року - через 4,5 роки після введення супутників в експлуатацію, - говорить Ігор Кот. - Ми чекаємо, що і окупність нового проекту складе близько п'яти років".

www.sat24.ru

Повідомляє:www.comnews.ru


RATVODДата: Четвер, 01.10.2009, 00:08 | Повідомлення # 135
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28367
Статус: Оффлайн
Запуски цього місяця: Жовтень 2009

Цього місяця запланований запуск двох нових супутників,
обидва супутника ловитимуться в
Росії.

Супутник: NSS 12

Супутник буде оснащений 40 транспондерами з-діапазону і 48 транспондерами Ku-диапазона. NSS-12 передбачається розмістити на геостационарной орбіті в точці стояння 57Е. Запуск супутника намічений на 29 жовтня з космодрому Куру у Французькій Гвіані, спільно з супутником "Thor 6" ракетоносієм "Ariane 5". Після запуску супутника "NSS12", супутник "Astra 1F" знаходиться зараз у позиції 57Е буде переміщений в позицію 19.2E.

Карта покриття:

Супутник: Thor 6

Супутник оснащений 36 активними транспондерами Ku-диапазона, 16 транспондерів буде призначено для скандінавських країн, а що залишилися 20, будуть призначені для Центральної і Східної Європи. Thor 6 займе орбітальну позицію 0.8 West, замінивши Thor 3. Запуск супутника намічений на 29 жовтня з космодрому Куру у Французькій Гвіані, спільно з супутником “NSS 12” ракетоносієм "Ariane 5".

Карта покриття:

www.sat24.ru Рубрика: Запуски місяця


Форум TV-SAT » « Новини Супутникового ТБ » » Супутникові новини » СУПУТНИКИ. Запуски. Проекти. Контракти. (Профілактика. Неполадки. Аварії.)
Пошук:

Copyright TV-SAT © 2009-2024