FORUM TV-SATП`ятниця
29.03.2024, 02:06

Вітаю Вас Гість | RSS

[ ] · Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS · Load-SP · Load-AS· · Перекладач translate ]
Форум TV-SAT » « Новини Супутникового ТБ » » Новини телеканалів » Новини телеканалів і Медіа-груп України
Новини телеканалів і Медіа-груп України
RATVODДата: Середа, 04.01.2017, 18:59 | Повідомлення # 1
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28343
Статус: Оффлайн
Новини телеканалів

і
Медіа-груп України


RATVODДата: Субота, 11.11.2017, 11:08 | Повідомлення # 91
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28343
Статус: Оффлайн
У листопаді «UA: Перший» може

розпочати мовлення у форматі
16 : 9




Телеканал «UA: Перший» в середині листопада поточного року
планує розпочати мовлення в широкому форматі (16 : 9).


Про це на своїй сторінці в соцмережі Facebook написав ведучий телеканалу «UA: Перший» Майкл Щур.

Точна дата переходу не уточнюється. У прес-службі Національної громадської телерадіокомпанії України повідомили, що остаточна дата буде узгоджена в понеділок, 13 листопада.

«З середини листопада це станеться. Ми будемо в HD. Потроху знімаємо Хеллоуїнський костюм УТ-1», - пише Майкл. Пізніше він оновив свій пост: «Вперше сам себе обдурив. 16 : 9, але не HD, а SD. Це не такий великий крок вперед, як я думав».

Нагадаємо, сьогодні «UA: Перший» - єдиний всеукраїнський канал, який віщає в форматі SD із співвідношенням сторін екрану 4: 3.

Глава правління НСТУ Зураб Аласанія влітку цього року заявив в інтерв'ю Mediasat, що після Євробачення у каналу залишилися потужності і засоби, які дозволять частково перестрибнути, по-перше, в HD. По-друге, до осені вперше за весь час існування каналу буде проведений запуск в 16 : 9 (на початковому етапі тільки новини).

Віталій Мосейчук

- 08 листопада, 2017



RATVODДата: Неділя, 12.11.2017, 18:11 | Повідомлення # 92
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28343
Статус: Оффлайн
Нацрада пробачила Громадському порушення в траур,

але призначила перевірки
NewsOne і «ПравдаТУТ»



Фото Кирилла Авраменко


На вчорашньому засіданні Нацрада з питань телебачення і радіомовлення призначила перевірку телеканалам NewsOne (ТОВ «Новини 24 години») і «Правда ТУТ» (ТОВ «ІА« Правда тут »») по супутниковій ліцензії на предмет порушення ефіру в Дні пам'яті 21 і 27 жовтня (День пам'яті жителів Західної України, що були вивезені в Сибір, і День пам'яті «розстріляного відродження»). Другим рішенням регулятор пробачив таке ж порушення телеканалу «Перший» (ПАТ «НСТУ») за 5 серпня - на 80-у річницю з дня початку Великого терору в Україні

Моніторинг телеканалу NewsOne в жовтневі траурні дні не виявив хвилини мовчання та свічки, що горить. Керівники телеканалу Олена Рудик і Василь Голованов погодилися з перевіркою.

Телеканал «Правда ТУТ» обмежився одним повідомленням про День пам'яті 21-го жовтня. Представників каналу на засіданні не було, так що причин порушення ніхто не знає.

Телеканал «Перший» представляв член правління НГТУ Микола Чернотицький. У регулятора виникли питання до свічки, яка повинна була «горіти» біля логотипу. За час перевірки «громадські працівники» зуміли довести, що логотип якимось чином перекривав свічку і її нібито через це не було видно (свічки не було в слотах 1:18 - 6:00 і 09:00 - 23:00). Зрозуміти, як саме логотип міг перекрити палаючу свічку, не вдалося - засідання сильно затягнулося, і глава регулятора запропонував відразу пробачити мовник, прийнявши результати перевірки до відома.

Телеканал, який був спійманий на порушенні в той же день, - NEWS NETWORK нардепа Вадима Рабиновича - тиждень тому отримав попередження (правда, порушення було дещо іншого характеру).

10.11.2017



RATVODДата: Четвер, 16.11.2017, 18:28 | Повідомлення # 93
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28343
Статус: Оффлайн
StarLightMedia озвучила ціни на дистрибуцію

своїх телеканалів
в 2018-му



Фото - youtube.com


Якщо вірити кабельним провайдерам, вчора телегрупа StarLightMedia
(СТБ, ICTV, «Новий канал», «Оце», М1 і М2) розіслала прайс на дистрибуцію своїх мовників в наступному році.


За словами кабельників, холдинг планує підняти ціни двічі: з 1 січня вартість шести телеканалів складе 1,5 грн з абонента, а після кодування супутникового сигналу - 2,5 грн з абонента.

Своїх намірів піднімати вартість поетапно телегрупа не приховувала: два тижні тому на конференції #TIM 2017 представники SLM повідомили, що до кодування вартість каналів зросте в два рази (до 1,5 грн), а після кодування буде наступне підвищення. Правда, другу суму група не озвучувала.

Нагадаю, телегрупа«1 + 1 медіа» ( «1 + 1», «2 + 2», ТЕТ, Плюсплюс, «Бігуді» і «Уніан») також планує підвищувати вартість своїх телеканалів (75 коп. на місяць абонента) в два етапи: з 1 січня 2018-го - до 1,5 грн з абонента, після кодування - до 2,5 грн з абонента. Ціна на телеканали Inter Media Group( «Інтер», НТН, «Мега», Enter-фільм, «Піксель», K1, K2 і Zoom) не зміниться і складе 3 грн з абонента.

Єдина телегрупа, поки не озвучила своїх цін, - «Медіа Група Україна» ( «Україна», «НЛО» і «Індиго»). У цьому році вона просить 45 коп. з абонента за три телеканали.

16.11.2017



RATVODДата: Четвер, 16.11.2017, 19:36 | Повідомлення # 94
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28343
Статус: Оффлайн
16 листопада в Україні відзначають

День працівників радіо, телебачення та зв'язку




Сьогодні в Україні святкують День працівників радіо, телебачення і зв'язку.


Саме 16 листопада 1924 Харкові в ефірі прозвучала перша радіопередача - відбувся перший в Україні радіоконцерт.

День працівників радіо, телебачення та зв'язку, встановлений Указом Президента 11.11.1994 No667 / 94 в підтримку ініціативи працівників радіо, телебачення і телекомунікаційної галузі України.

Радіостанцію в Харкові, який був в ті роки столицею Української Соціалістичної Республіки, створювали в порядку бойового наказу. Розміщувалася перша радіостанція в Центральному партійному клубі - сьогодні ця будівля Філармонії. Перші слова Українського радіо почули 70 радіоаматорів. Дикторів тоді, звичайно, в штаті радіостанції не було. Тому відкрив передачу технік, який за звичкою зв'язківця тричі сказав в мікрофон «Алло». А потім ще тричі «Говорить Харків». Ось з такого цікавого моменту почалося радіомовлення в Україні.

День радіо - свято, яке відзначають у всьому сучасному світі. Однак дати святкування в різних країнах відрізняються. Наприклад, 13 лютого з ініціативи ЮНЕСКО проходить Всесвітній день радіо, в честь заснування в 1946 році радіо ООН. А в Росії дата свята збігається з подією першого сеансу радіозв'язку, який відбувся завдяки фізику Олександру Попову 7 травня 1895.

Шановні колеги! У цей чудовий день редакція Mediasat шле на вашу адресу найщиріші вітання і побажання благополуччя, натхнення, розвитку, добробуту і благополуччя!

- 16 листопада, 2017

Редакція


Шановні форумчани та гості !

Адміністрація нашого сайту приєднується до привітань і бажає в додачу міцного здоров"я, успіхів завжди і у всьоому,
миру та злагоди, як в країні , так і в кожній оселі.


RATVODДата: Субота, 18.11.2017, 10:03 | Повідомлення # 95
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28343
Статус: Оффлайн
«Країна ТБ» - проект об'єднання місцевих мовників

з високими шансами на успіх




Ще якихось там чверть століття тому супутникове телебаченняв в наших краях
сприймалося як один із символів західної розкоші, а перших власників власних параболічних антен
вважали щасливчиками й улюбленцями долі.


Кожна така тарілка, встановлена ​​на даху або чиємусь балконі, була справжньою пам'яткою якщо не всього району, то, щонайменше, цілого кварталу. Підлітки заздрили, дивилися захопленими очима. Мовляв, там же, напевно, мультики цілий день, фільми топові і модні відеокліпи. А деякі дорослі вголос бурчали - мовляв, так що «він» там дивиться, там же цілий день «по-англійськи розмовляють»! Але потай в більшості своїй все одно заздрили.

НА ЗОРІ СУПУТНИКОВОГО МОВЛЕННЯ


Втім, спочатку телевізор у власників супутникових тарілок дійсно «розмовляв» по-англійськи, по-німецьки, по-французьки, по-італійськи, по-іспанськи ... Або, на худий кінець, по-турецьки. Українських мовників на супутнику не було. Державні мовники, які звикли працювати по-старому, ще до кінця не розуміли - навіщо їм супутник і чи потрібен він їм взагалі. А комерційні - лише зароджувалися. І, чесно кажучи, пред'явити їм на супутнику було особливо нічого: вони самі звідти контент забирали (часто - без дозволу), і «піратили» для своїх глядачів. До того ж, і у перших, і в других для виходу на супутник не було ні грошей, ні технічної можливості. Та й про яку-небудь аудиторії говорити було рано - в силу незначної кількості прийомних антен «у нас» і практично повної відсутності потенційних глядачів українських каналів «у них». Тому перші боязкі (і не дуже) заяви окремих українських мовників про плани виходу на орбіту здавалися чимось на зразок напів-фантастики. І всі відповідні проекти тих років так і залишилися лише прожектами.

У підсумку «перші ластівки» (такі, зокрема, як СТБ) почали «злітати» на супутник лише ближче до кінця 90-х. Їх вихід на орбіту пояснювався суто практичними причинами: телеканали «підросли», подорослішали, почали будувати регіональні і загальнонаціональні мережі, треба було роздавати сигнал на передавальні центри, а ресурс старих радіорелейних ліній був вельми обмеженим і всіх не вміщав. І єдиною можливістю доставити свій сигнал з точки «А» в безліч точок «Б» став супутник.

У наступні роки кількість каналів, які вирішили використовувати для мовлення супутник, збільшувалася. В Україні почав формуватися відповідний ринок, на що тут же звернули увагу супутникові оператори, почавши пропонувати українським клієнтам місця в променях з хорошим, потужним покриттям. Що, в свою чергу, дозволило залучити «на орбіту» ще більше каналів, а також зменшити розміри прийомних антен.

А тут і простий обиватель підтягнувся. Дізнавшись про наявність на супутнику десятків безкоштовних українських каналів, які можна дивитися на відносно невелику тарілку (разом з сотнями каналів з різних країн), глядач почав ці самі тарілки масово ставити. Хтось не хотів чекати приходу в його будинок кабельників. Хтось просто не хотів цим самим кабельникам платити. А хтось - просто піддався загальній моді. В результаті супутникова антена з трьома головками (прозвана в народі Гориничем) стала невід'ємною частиною пейзажу українських міст і сіл. Антени стали з'являтися всюди - на житлових будинках, на офісних центрах, на дитячих садах і школах, а часом - навіть на кіосках з сигаретами і «колою».

Втім, у всьому цьому «супутниковому бумі» були як переможці, так і переможені. У числі перших виявилися глядачі, які змогли розширити кількість доступних для безкоштовного перегляду телеканалів з 3-5 до десятків, а також самі потужні телеканали, які таким чином отримали можливість доносити свій контент до найглухіших сіл, куди не "добивав" сигнал з телевеж і де не було кабельних мереж. А ось програші опинилися місцеві мовники, які почали втрачати свого глядача. Так, вони як і раніше виробляли контент, як і раніше транслювали його в місцевому ефірі і кабелі. Однак, як вони могли «достукатися» до все більш зростаючої аудиторії «Горинича»? Адже людина, яка поставила собі супутникову тарілку, навряд чи буде підключатися ще й до кабелю заради місцевого каналу, та й брати в руки пульт ефірного прийому він буде все рідше і рідше - з огляду на те, що на супутниковому пульті вибір набагато ширший, а клацати туди сюди не так вже й зручно. При цьому вихід на супутник для місцевого мовника залишався дорогим і нерентабельним задоволенням, яке могли собі дозволити лише рідкісні одиниці. Втім, ці одиниці були або націлені спочатку на висвітлення в ефірі всеукраїнських, а не місцевих проблем, або - як закарпатський обласний мовник «Тиса» - просто змушені були це зробити через складність рельєфу і, відповідно, проблем з наземною доставкою сигналу глядачеві. У підсумку - практично все телевізійна життя України зосередилася в столиці, місцевий мовник потихеньку «загинався», а багато жителів регіонів (особливо - абоненти супутникового телебачення) виявилися відірваними від місцевих новин.

РЕГІОНИ ЙДУТЬ НА СУПУТНИК ЧЕРЕЗ «КРАЇНА ТБ»


І ось, нарешті, в цій сфері намітилися деякі зміни. 11 вересня 2017 року свою роботу розпочала перша супутникова технологічна телемережа «Країна ТБ» для обміну контентом між регіональними мовниками. Створення даного проекту стало можливим завдяки підписанню провідними телеканалами з різних міст України Меморандуму про обмін авторськими телепрограмами і контентом. Технічну підтримку проекту надала компанія «Укркосмос», що надала свій телепорт для «підйому» сигналу платформи на супутник, а ізраїльський супутниковий оператор «Spacecom» надав для проекту супутникові ємності на супутнику «AMOS-7», розташованому в позиції 4.0 ° західної довготи.

У підсумку на частоті 12.348 ГГц (поляризація - горизонтальна, символьна швидкість - 30 000, стандарт - DVB-S2 / MPEG-4) почалося тестове мовлення пакету з близько півтора десятка місцевих телеканалів (Відікон, РАІ, Правда ТУТ Львів, TV7 Plus, Shopping TV, MostVideo.TV, НТА, Рівне 1, СІРІУС, 12 канал, Місто, Пульсар - РТБ, Бармбарбія, ІРТ Полтава, Z).



Спочатку даний проект був розрахований на три місяці - до початку грудня. Одні учасники тесту (який офіційно був «закритим» - велика частина телеканалів була кодована в BISS) «примірявся» до супутника, освоювалися на ньому, досліджували нові можливості, одержувані від такого мовлення. Інші - придивлялися до працюючих на одному транспондері колег, вивчали їхній досвід. Треті - відпрацьовували технічні моменти, пов'язані з доставкою сигналу, компресією, мультиплексуванням. І ось, отримавши деякі проміжні результати, а також проаналізувавши їх, учасники експерименту вирішили поділитися ними один з одним, а також з журналістами, в рамках робочого семінару, який відбувся в київському конференц-холі «Депо» 8 листопада.

Семінар відкрив голова Державного космічного агентства України Павло Дегтяренко, який звернувся до присутніх з вітальним виступом і який підкреслив важливість подібних заходів. За його словами, сьогодні супутниковий ринок в нашій країні лише розвивається, проте, економіка в Україні - нехай і повільно - але росте, уряд робить деякі кроки для полегшення ведення бізнесу. А значить - в країні будуть запускатися і розвиватися нові бізнес-проекти, яким буде потрібна реклама. Реклама, в свою чергу, буде стимулювати розвиток телебачення, в тому числі - місцевого, підживлюючи його фінансами, необхідними для росту. І телеканалам буде легше реалізовувати нові проекти, в тому числі і пов'язані з роботою через супутник. У підсумку ринок буде розвиватися, виходячи на нові горизонти. І ті люди, які рухають цей ринок уже сьогодні, хто поки в якійсь мірі схожий на Дон-Кіхотів, - вже через кілька років почнуть отримувати віддачу від тих основ, які закладаються в наші дні. Тому, як зазначив Павло Дегтяренко, дуже важливо зустрічатися, обмінюватися досвідом і уважно стежити за тим, що відбувається, щоб тримати руку на пульсі і не упустити ті нові можливості, які дуже скоро можуть відкритися перед усіма нами.

У свою чергу, член Нацради з питань телерадіомовлення Валентин Коваль зазначив, що станом на сьогоднішній день в Україні видано 132 ліцензії на супутникове мовлення, і в цілому українські телеканали використовують сім супутникових позицій. При цьому 95% всіх каналів віщає з двох позицій - 4.0 ° західної довготи і 4.8 ° східної довготи. При цьому, на думку Валентина Коваля, число супутникових телеканалів в нашій країні може і повинно вирости. І можливості для цього є - про що, зокрема, свідчить і сам факт проведення подібного семінару. І Нацрада зацікавлена в збільшенні числа супутникових каналів - адже це і розвиток інформаційного простору, і додаткові доходи бюджету країни. Крім того, як людина, яка мала в минулому найбезпосередніше відношення до індустрії, Валентин Коваль зазначив, що, за його досвіду, вихід телеканалу на супутник завжди сприяє його розвитку, дисциплінує канал, відкриває нові можливості для зростання і самовдосконалення.

Учасників та гостей семінару також привітав генеральний директор ДП «Укркосмос» Іван Назарук. Він зазначив, що даний захід став вже четвертим за рахунком семінаром, проведеним підприємством. І на цей раз в залі присутній голова Державного космічного агентства України, що говорить про особливу важливість і актуальність обговорюваних тем. Втім, на думку Івана Назарука, не варто применшувати і значення попередніх подібних заходів - адже їх результатом і став запуск в тестовому режимі проекту «Країна ТБ», що дає можливість невеликим місцевим каналам розпочати мовлення через супутник. Керівник ДП «Укркосмос» також висловив надію на те, що даний проект, реалізований за підтримки компанії Spacecom, отримає своє продовження і зможе охопити всю Україну, всі її регіони.

КОЛИ ЗЛЕТИТЬ «ЛИБІДЬ» ?


Торкнувся Іван Назарук і теми реалізації проекту запуску національного супутника «Либідь». Він зазначив, що недавно урядом було прийнято рішення про збільшення вартості проекту, що дозволить дати йому додатковий імпульс для розвитку. У ДП «Укркосмос» сподіваються в самий найближчий час підписати додаткову угоду з підрядником, який забезпечить запуск супутника «Либідь» на орбіту. І це може статися вже в 2018 році. Однак, як підкреслив Іван Назарук, запуск проекту «Либідь» анітрохи не заважає ДП «Укркосмос» використовувати супутник AMOS - підприємство і надалі сподівається продовжувати плідну співпрацю з його власником - компанією Spacecom, що дозволить пропонувати клієнтам послуги мовлення каналів з двох орбітальних позицій.

ПРО ПЛАНИ SPACECOM


Практичну частину семінару відкрив віце-президент ізраїльської міжнародної компанії Spacecom Юда Амір, який розповів присутнім коротко про історію та сьогодення цієї компанії, що надає супутникові ємності для мовлення значної частини українських телеканалів. Як зазначив Юда Амір, компанія Spacecom працює на українському ринку приблизно з 1996 року і робить величезну роботу для українського медіаринку. Останній рік для Spacecom був вельми складним - як відомо, у вересні минулого року компанія втратила свій новий супутник AMOS-6, який повинен був замінити на орбіті апарат AMOS-2, який виробив свій ресурс, але був зруйнований в результаті вибуху ракети за день до запуску на космодромі.

Супутник AMOS-6 повинен був надавати послуги, в тому числі, і українським клієнтам. Однак, супутника не стало. Проте, в компанії Spacecom не розгубилися, і купили невикористаний супутник у компанії AsiaSat, перегнали його в орбітальну позицію 4.0 градуса західної довготи, де він цілком успішно справляється зі своїми завданнями під ім'ям AMOS-7. Більш того - технічні показники даного супутника для України перевищують показники його попередника - супутника AMOS-2, який мав проблеми з покриттям ряду регіонів південного сходу країни. Потужність сигналу супутника AMOS-7 в українському промені становить 65 dBw, що досить непогано. Крім цього, на супутнику є пан'європейський промінь, в якому поки немає українських телеканалів, але який потенційно дуже добре підходить для тих, хто хотів би поширювати свій контент на всю Європу.

В цілому в даний час у компанії Spacecom є три супутника. Два з них AMOS-3 і AMOS-7 - працюють в орбітальній позиції 4.0 ° західної довготи, а ще один - AMOS-4 - в позиції 65 ° східної довготи. Ще два супутника знаходяться на різних стадіях виробництва. Супутник AMOS-17 в даний час виготовляється на заводі компанії Boing. Даний супутник, який відправиться в космос в 2019 році, призначений для обслуговування клієнтів в країнах Африки, які отримають можливість передачі сигналу в С-і Ku- діапазонах. Однак, на даному супутнику буде також чотири рухомих променя Ka-діапазону, які розраховані для надання послуг широкосмугового доступу в Інтернет і VSAT. При цьому, за словами Юди Аміра, в компанії Spacecom сподіваються, що дана пропозиція зацікавить в тому числі і потенційних клієнтів в Україні.

Ще один планований новий супутник компанії - AMOS-8. У Spacecom лише днями завершили розробку його проектних характеристик і визначаються з вибором компанії-виробника. У тендері бере участь відразу кілька провідних світових компаній. Супутник AMOS-8 повинен відправитися на орбіту в 2021 році і буде розміщений в орбітальній позиції 4.0 ° західної довготи. Тобто, в тій самій позиції, яка настільки популярна в українських клієнтів компанії. За словами Юди Аміра, супутник AMOS-8 буде мати одними з найкращих в даному регіоні технічними характеристиками, а його транспондери будуть працювати на FSS і BSS частотах.

BROADCASTING TOGETHER


Далі тему продовжив начальник відділу комерційної діяльності ДП «Укркосмос» Володимир Кочевих, що представив присутнім в залі штрихи до портрета представляємої ним компанії. Підприємство «Укркосмос» було створено в 1996 році указом Президента України. У 1997 році вона уклала угоди з операторами супутникового зв'язку Intersputnik, Inmarsat і цілим рядом інших міжнародних організацій, а вже в 1998 році побудувала і почала експлуатувати власний телепорт, що став основою наземної інфраструктури підприємства.

Сьогодні компанія «Укркосмос» забезпечує трансляцію сигналу своїх клієнтів в Ku-діапазоні через три супутника - AMOS-7, Azerspace-1 і Galaxy-19, а також готова до початку тестового мовлення через супутник Hotbird-13. Послуги надаються з використанням новітнього і надсучасного обладнання, яке дозволяє одночасно транслювати до сотні телеканалів в HD-стандарті в компресії MPEG-2 або MPEG-4 відразу через кілька супутників.

У 2016 році ДП «Укркосмос» провело повний ребрендинг. За словами Володимира Кочевих, зміни торкнулися всього - були оновлені та осучаснені логотипи, слогани, фірмова колірна гамма. Зокрема, відтепер в своєму логотипі компанія використовує більш динамічні кольори - поєднання білого і оранжевого, а її новий слоган звучить як «Broadcasting together» - «віщаєио разом!». При цьому в кращих традиціях сучасного маркетингу в процесі ребрендингу оновлено і осучаснено було абсолютно все - починаючи від фірмового одягу технічного персоналу до її корпоративного сайту, на якому тепер можна побачити покриття будь-якого супутника, яке використовує компанія, поточні новини, контактну і статистичну інформацію, а також зв'язок з соціальними мережами.

Паралельно була також проведена повна модернізація телепорту компанії, на якому було встановлено саме передове і найсучасніше технічне обладнання Harmonic. Телепорт ДП «Укркосмос» знаходиться на території апаратно-студійного комплексу НСТУ і являє собою технічний будинок з великим антенних полем, встановленим на даху. Крім цього, до складу телепорту входить також велика окремо стояча антена і сучасна моніторингова система для контролю мовлення і роботи обладнання.

Свою діяльність ДП «Укркосмос», за словами Володимира Кочевих, веде в трьох напрямках. Перше з них пов'язане з реалізацією проекту запуску національного супутника «Либідь», який повинен бути розміщений в орбітальній позиції 48 ° східної довготи. Супутник буде мати три променя: перший повинен буде забезпечити надійне покриття сигналом всієї території України, а два інших будуть спрямовані, відповідно, на Індію і центрально-західні регіони Африки, давши компанії можливість отримання додаткових прибутків від співпраці із зарубіжними партнерами і клієнтами.

Ще два напрямки, в яких розвивається ДП «Укркосмос», пов'язані з реалізацією двох проектів трансляції телеканалів. І, в першу чергу, це вже запущений в тестовому режимі проект «Країна ТБ» для місцевих і регіональних каналів, а також проект створення власної сучасної DTH-платформи. У запуску останньої, як зазначив Володимир Кочевих, в компанії бачать непогані перспективи, однак, сьогодні це лише проект, який ще потрібно опрацьовувати. Тому детально він зупинився на проекті «Країна ТБ».

В основі даного проекту, адресованого місцевим мовникам, лежала ідея, яка полягає в тому, щоб зібрати на одній супутниковій платформі контент від провідних і «топових» мовників всіх регіонів України - по 1-2 канали від кожної області. Напередодні його запуску компанія провела два семінари з мовниками. Перший був організований в березні і був присвячений запуску в експлуатацію супутника AMOS-7, а другий був проведений в травні у Львові для представників місцевих телеканалів, які працюють в західних областях України. Також комерційна служба підприємства провела цілий ряд переговорів з керівництвом місцевих телеканалів в різних обласних центрах.

В результаті вималювалося розуміння структури майбутнього проекту, були визначені принципи його технічної реалізації: було вирішено, для більш економного використання ресурсів, використовувати стандарт супутникового мовлення DVB-S2 з компресією MPEG-4. Свою підтримку реалізації проекту запропонувала компанія Spacecom. І кінцевим підсумком став запуск платформи в тестову роботу, що відбувся 11-го вересня. Сьогодні проект «Країна ТБ» забезпечує поширення на всю територію країни сигналу 13 місцевих телеканалів, які представляють такі міста, як Луцьк, Івано-Франківськ, Рівне, Суми і цілий ряд інших. При цьому в компанії «Укркосмос» вже розробили комерційну пропозицію з дуже вигідними умовами для тих, хто вирішив розвинути досвід, отриманий в процесі тесту, в повноцінне мовлення, закріпившись на супутнику всерйоз і надовго, - резюмував Володимир Кочевих.

МОВНИКИ ПРО «КРАЇНА ТБ»


Власне, отриманим досвідом і враженнями про реалізований проект «Країна ТБ» вирішила поділитися з присутніми генеральний продюсер луцької ТРК «12 канал» Олена Ботіна. За її словами, на «12-му каналі» проявили інтерес до проекту ще на етапі його підготовки. І це не дивно, бо проект, який передбачає можливість обміну досвідом і контентом між місцевими і регіональними телеканалами, дає можливість зрозуміти, чим живуть регіональні канали, чим дихають, який контент виробляють і на що роблять упор в своїй роботі. За словами Олени Ботині, для колективу, керівництва та власників ТРК «12 канал» все це важливо подвійно, бо вони є молодою компанією, що працює в ефірі всього кілька місяців. І зараз вкрай важливо знати, куди рухатися, як розвиватися, які способи поширення сигналу вважати пріоритетними, чи є перспективи від виходу на супутник.

Саме тому ТРК «12 канал» і бере участь в експерименті з самого його початку, що дає можливість з упевненістю говорити про те, що експеримент вдався і приніс компанії вельми цікаві результати. Зокрема, незважаючи на те, що з моменту початку тесту, сигнал більшості каналів платформи кодувався ключем BISS (тобто, не був доступний широкому загалу), до компанії почали звертатися колеги, інші гравці індустрії, потенційні партнери - дуже багатьох зацікавив якісний і цікавий контент, вироблений луцькими журналістами. Зрештою, «колеги по цеху» почали спілкуватися між собою. Тому в компанії зрозуміли - треба розвиватися далі, треба розширювати свою ліцензію і виходити на супутник вже не у вигляді тестового мовлення, а на постійній основі. Що дозволить «12 каналу» втілити в життя свою амбітну мрію: стати кращим серед місцевих і регіональних каналів, виробляти найбільш якісний і цікавий контент, даючи глядачеві саме те, що він хоче: якість і інформацію.

З Оленою Ботині в цілому згоден і генеральний директор івано-франківської ТРК «РАІ» Андрій Русиняк. Він також вважає експеримент цікавим і вдалим і говорить про те, що можливість спостерігати за роботою колег сім днів на тиждень 24 години на добу дозволила навчитися чомусь новому, обмінятися досвідом, знайти і виправити власні помилки. Телеканал «РАІ» існує вже майже 25 років, спочатку це був маленький канал, потім йому вдалося розширити мовлення на всю Івано-Франківщину, тому вихід на супутник став для компанії черговим кроком розвитку і поступального зростання. А експеримент під назвою «Країна ТБ» дозволив компанії зробити цей крок - адже не секрет, що бюджети місцевих мовників вельми обмежені, і далеко не кожному під силу пройти всі етапи, необхідні для запуску «космічного» мовлення на загальних підставах. І, за словами Андрія РУСИНЯКА, компанії дуже б хотілося продовжити рухатися в тому ж напрямку. Адже місцевий рекламний ринок багатьох регіонів дуже обмежений - і навіть зростання ВВП на 3% по країні не позначається на обсягах реклами. А вихід на супутник на постійній основі і без кодування дозволяє розширити аудиторію, а також, можливо, привернути увагу до мовця потужних рекламних агентств.

Однак, як зазначив Андрій Русиняк, як і раніше залишається багато невирішених моментів юридичного характеру. Адже для того, щоб почати віщати на супутнику офіційно і на постійній основі, компанії необхідно, перш за все, отримати відповідну ліцензію. А суми ліцензійного збору, які, можливо, цілком по кишені потужним столичним медіагрупам, часто виявляються зовсім непідйомними для місцевого мовника. Звичайно, сказав Андрій Русиняк, в Нацраді можуть міркувати про те, що масовий вихід місцевих мовників на супутник дозволить наповнити бюджет країни, проте, місцевим мовникам необхідно ще десь знайти ці гроші, та ще й зуміти зробити свій проект рентабельним в найкоротші терміни - інакше не має сенсу. Тому, на думку Андрія РУСИНЯКА, в першу чергу необхідно опрацювати це і подібні юридичні питання. Можливо, має сенс знизити вартість супутникової ліцензії для місцевого мовника, або знайти якісь інші способи юридичного оформлення такого мовлення на супутнику. Інакше Проект може залишитися красивою ідеєю, яка в підсумку розіб'ється об суворі фінансові скелі реальності.

Продовження статті читаємо в Повідомленні # 96


RATVODДата: Субота, 18.11.2017, 11:47 | Повідомлення # 96
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28343
Статус: Оффлайн
ПРОДОВЖЕННЯ:

ПРО РЕГУЛЮВАННЯ СУПУТНИКА


Присутній в залі член Нацради з питань телерадіомовлення Валентин Коваль підтвердив наявність даної проблеми. За його словами, питання ліцензування супутникового мовлення, як такого, в нашій країні взагалі врегульоване досить слабо. Зокрема, Валентин Коваль згадав ті часи, коли він сам був причетний до індустрії, працюючи в команді музичного телеканалу М1. На початковому етапі свого існування цей канал уже віщав через супутник, однак, на той момент він не мав для цього окремої ліцензії. Супутник просто використовувався як транспорт - канал для доставки сигналу з центральної студії на ефірні передавачі, встановлені по всій Україні. Однак, в ті далекі часи в Нацраді особливо не звертали на це уваги - адже частка супутникового телеперегляду була мізерно мала і становила всього 5-7%. Більш того, супутниковий телеперегляд тоді навіть не враховувався в панелі телевимірювань. Потім на М1 все ж вирішили отримати окрему супутникову ліцензію, але - швидше виходячи з питання престижу і бажання почати офіційно заявляти про таке мовлення.

З ростом частки супутникового телебачення у Нацраді почали пильніше звертати увагу на супутник, однак багато питань як і раніше залишаються спірними і до кінця не вирішеними. Ні з точки зору букви закону, ні з точки зору самих членів регулятора, кожен з яких в ряді випадків може виходити зі свого розуміння тих чи інших пунктів законодавства. Чим багато вельми активно користуються. Як приклад Валентин Коваль назвав почастішавшу останнім часом практику отримання каналами так званих «європейських ліцензій». Тобто, телеканали отримують ліцензію на супутникове мовлення десь в Латвії, Литві чи Іспанії, а потім заходять на український ринок і в кабельні мережі вже нібито не як українські мовники, а як мовники з країн Євросоюзу. З одного боку, в цьому, начебто, немає нічого поганого або протизаконного. Але, з іншого боку, телеканал, який виступає як іспанський або литовський, не підкоряється, наприклад, нормам українського законодавства про квоти національного продукту або про мову мовлення. Тому в Нацраді замислюються про те, чи варто продовжувати автоматом вносити такі телеканали в число адаптованих, даючи їм тим самим «зелене світло» на входження в кабельні мережі, або ж, можливо, для них слід виділити якусь окрему категорію. А, може, має сенс звернутися до європейських регуляторів з проханням якось врегулювати це питання на загальноєвропейському рівні.

Точно так само йде справа і з експериментальним проектом «Країна ТБ». З одного боку, за словами Валентина Коваля, в роботі даного проекту немає нічого зовсім вже протизаконного. Адже законодавство не зобов'язує всі телекомпанії отримувати супутникові ліцензії, а також не вимагає від оператора «піднімати» на супутник лише тих, хто дані ліцензії має. Більш того, самі мовники не є якимись піратами або «темними конячками» - адже всі вони мають ліцензії на ефірне мовлення в своїх регіонах - аналогове або цифрове. Однак, в той же час, в Україні - на відміну, наприклад, від Великобританії або Російської Федерації - не існує такого поняття, як «універсальна ліцензія на мовлення». Кожна видана ліцензія чітко прив'язана до тієї чи іншої частоти або типу мовлення.

З іншого боку, на думку Валентина Коваля, проект «Країна ТБ» дуже цікавий. Він дав кожному маленькому мовнику можливість вийти за межі свого регіону, зробити свої програми доступними глядачеві всієї країни. Глядач, який проживає на сході України, зміг побачити програми, виготовлені в західних регіонах країни, житель заходу може дивитися телеканали зі сходу, і так далі. Крім того, виходячи на супутник і, відповідно, на загальноукраїнський рівень, місцевий мовник починає популяризувати свій регіон, що, в свою чергу, стимулює туризм, а значить - допомагає розвивати місцевий бізнес, наповнювати місцеві бюджети. І цей проект може розвиватися далі, вийшовши за рамки експерименту, ставши постійною платформою для місцевого мовлення. Тому зараз необхідно сісти і обговорити можливі шляхи подальшого розвитку такого проекту, виробити спільне бачення такого розвитку, підхід до нього. І - врахувати це все в процесі підготовки змін до законодавства. Можливо, зазначив Валентин Коваль, варто подумати про розширення сфери дії закону про мовлення місцевих територіальних громад, врахувавши в ньому супутникове мовлення. Адже, по суті, місцеві мовники є в якійсь мірі мовниками місцевих громад.

Втім, як зазначив Валентин Коваль, все це займе якийсь час - не місяць і не два. Тому в Нацраді є чіткий консенсус на цей період: не застосовувати ніяких санкцій до учасників подібних експериментальних проектів, а вести з ними активний діалог заради вироблення найбільш підходящих рішень. Також Валентин Коваль вказав на те, що в українському законодавстві не існує такого поняття, як «тестове мовлення». Багато хто цього не розуміють - тому, зокрема, в деяких кабельних мережах транслюються телеканали з позначкою «тест», яких там бути не повинно. З точки зору законодавства «тест» - це настроювальна таблиця, за допомогою якої перевіряється тракт, налаштовується апаратура. Все інше з точки зору закону є просто мовленням - при чому, незалежно від того, кодується воно, чи ні.

Вислухавши думку і зауваження Валентина Коваля, заступник генерального директора компанії «Укркосмос» Юрій Баличев в цілому погодився з ним, а також пообіцяв - за погодженням з учасниками експерименту - вже в самий найближчий час зняти з телеканалів, які беруть в ньому участь, кодування, зробивши їх тим самим доступними до моменту закінчення експерименту всім власникам систем супутникового прийому (на момент написання даного матеріалу кодування BISS знята з усіх телеканалів за винятком каналу «Місто»).

Питання юридичного характеру, які регламентують мовлення телеканалів через супутник, а також можливі зміни в цій сфері, які з'являться після реформування законодавства, торкнувся і медіа-експерт Андрій Соломаха. За його словами, всі місцеві мовники вже пройшли найскладніший, найважчий і клопіткий етап ліцензування - етап отримання ефірних ліцензій. Адже, як нагадав експерт, розподіл ефірних частот в Україні здійснюється за підсумками конкурсів. І для отримання місця в ефірі практично кожному з телеканалів довелося виграти важку конкурентну боротьбу, довести свою значимість і право мовити на той чи інший регіон. Процес отримання супутникової ліцензії набагато простіший.

Також дещо перебільшеними вважає Андрій Соломаха та переживання з приводу зайвої дорожнечі супутникових ліцензій. За словами експерта, вартість ліцензії на супутникове мовлення все ж нижче вартості ефірної ліцензії на мовлення в веоикому місті. А якщо ще розбити вартість ліцензії, яка видається на 10 років, по місяцях, то в підсумку виходить сума в приблизно 3 000 гривень на місяць. Зрозуміло, українське законодавство вимагає одномоментної сплати всієї суми ліцензійного збору, тобто, з одного боку, розбивка цієї суми по місяцях це, скоріше, умовність. Але в той же час в історії медіа-індустрії України вже були прецеденти, коли окремі компанії отримували право сплати ліцензійного збору «в розстрочку» - такі рішення приймалися в період подій, пов'язаних з початком фінансової кризи 2008-2009 років в Україні. Зрозуміло, ніхто не може гарантувати повторення подібних прецедентів в майбутньому, а й забувати про них також не можна.

У той же час, Нацрада ніяк не здатна вплинути на вартість супутникової ліцензії, бо вона визначається Кабміном і регламентується законом. Зміна всіх цих вступних вимагає часу.

При цьому сам процес отримання супутникової ліцензії в Україні досить простий. Найскладнішим тут є підготовка в рамках відповідності нормам закону про прозорість медіа-власності чіткої інформації про засновників і пов'язаних з ними осіб - адже дуже часто навіть керівники та юристи телерадіоорганізацій не володіють всією повнотою інформації про всі засновників, їх родичів та всіх їх паралельних бізнесах. Тому найбільше число питань у Нацради зазвичай виникає до цих моментів. А ось підготовка всіх інших документів для отримання супутникової ліцензії максимально спрощена. Мабуть, простіше сьогодні отримати лише ліцензію для мовлення місцевих територіальних громад - для них на сайті Нацради викладена докладна інструкція зі складання всіх документів. Для супутникового мовлення такого немає, але в цілому все дуже зрозуміло і прозоро.

Втім, є і деякі підводні камені. Зокрема, Андрій Соломаха вказав на те, що українське законодавство передбачає різні квоти національного продукту і мовлення державною мовою для супутникових і місцевих компаній. Для супутникових компаній квота вище, для місцевих - нижче. Однак, якщо для місцевого мовника, який вирішив отримати супутникову ліцензію, це питання актуальне, йому ніхто не заважає запустити, по суті, два різних канали, з урахуванням різниці у вимогах. Один - для місцевого ефіру, другий - на супутника. Ліцензії то різні.

Говорячи про можливі зміни в законодавстві, експерт зазначив, що основна частина цих змін буде пов'язана зі спрощенням питань, пов'язаних з ліцензуванням. Сам процес отримання дозволів на мовлення стане ще легшим, ще прозорішим. А ось контроль над вмістом ефіру, швидше за все, посилиться. Також, на думку Андрія Соломахи, гравцям ринку не варто очікувати сильного зниження ліцензійного збору - адже у нас він і так чи не найнижчий в Європі. Тобто, дешевше точно не буде. Може бути тільки дорожче - з урахуванням інфляції та інших факторів. У підсумку, можливо, виграє той, хто отримає супутникову ліцензію вже зараз.

Таким чином, проаналізувавши всі «за» і «проти», Андрій Соломаха все ж рекомендує місцевим мовникам задуматися про вихід на супутник, аргументуючи це однією дуже важливою причиною. Рано чи пізно Україна все ж здійснить аналогово-цифровий перехід - тобто, відмовиться від аналогового телебачення на користь цифри. Сьогодні немає стовідсоткової гарантії того, що це трапиться в 2018 році - як заплановано. Можливо, терміни в черговий раз перенесуть. Але в кінцевому підсумку це станеться - адже таким шляхом йде весь світ. Однак, як відомо, далеко не кожен місцевий мовник отримав місце в цифрових мультиплексах. Регіональне і місцеве мовлення в нашій країні розвивалося дуже нерівномірно - так було з самого початку. І сьогодні в деяких населених пунктах місцевих мовників багато, в інших же - в кращому випадку один. І ось там, де такий мовник всього один, проблем може і не бути - в день «Ікс» більшості випадків він просто спокійно повністю перейде на цифру. А ось там, де таких мовників багато, виникнуть чималі складності. Місць в цифрових мультиплексах вистачило далеко не всім, багато хто залишився за бортом цифрових конкурсів. І дуже часто це компанії з давньою історією. Зрозуміло, це ще не означає, що таким компаніям взагалі не судилося опинитися в цифрі. Адже в кінцевому підсумку можуть бути знайдені частоти для запуску додаткових мультиплексів - особливо, коли піде аналогове мовлення і вивільниться частотний ресурс. Однак, для прорахунку цих частот, проведення конкурсів, визначення переможців, вирішення організаційних питань буде потрібен якийсь час. А що в цей час робити телеканалам? Адже відключення ефіру навіть на пару місяців для багатьох може бути смерті подібно - аудиторія піде до конкурентів, розбіжиться колектив. Ось тут і буде як ніколи до речі наявність у компанії супутникової ліцензії - адже вона дозволить їй продовжувати мовлення, зберігати аудиторію (або, щонайменше, її частину), доставляти свій сигнал кабельникам. Саме тому Андрій Соломаха рекомендує місцевим телеканалам потихеньку відвикати від колишньої ідилії теплого, лампового аналогового ефіру і подумати про супутник.

ПРО СУПУТНИК ЯК БІЗНЕС


Заключна частина семінару була присвячена питанням, пов'язаним з майбутнім ринку телебачення в Україні в цілому, можливим кодуванням сигналу найбільших медіагруп і перспективам запуску в нашій країні нової DTH-платформи. Втім, і тут учасники не змогли далеко відійти від теми місцевого мовлення. Адже з мовленням загальнонаціональним все більш-менш ясно. Або ж не ясно взагалі. Як, наприклад, з питанням кодування супутникових каналів - можливо, воно станеться вже в наступному році, а можливо в черговий раз залишиться на рівні розмов. Занадто багато різних факторів та інтересів тут переплелося. Тому, як зазначив медіа-експерт Олександр Глущенко, найближчим часом варто очікувати найцікавіших змін саме в секторі місцевого телебачення. Причому, в тому числі - і в розрізі можливого кодування каналів найбільших медіагруп. Адже в такому випадку місцевий мовник, в разі виходу на супутник, має шанс перехопити, щонайменше, частину аудиторії цих каналів, зайняти свою нішу і заслужити високу довіру рекламодавця. І тут головне - знайти, чим цих людей залучити, зацікавити і зробити своїми постійними глядачами.

Що таке місцевий мовник? Це мовник, який орієнтує свої програми на висвітлення життя конкретного регіону. І що, відповідно, від нього вимагається? Виконувати свою задачу в цій сфері і забезпечувати нормальне покриття сигналом відповідного регіону.

За словами Олександра Глущенка, в регіонах є потенційний рекламодавець і він готовий нести гроші на телеканали. Причому, загальнонаціональні канали цього мовника, як правило, не цікавлять. Навіщо йому всеукраїнська аудиторія? Йому потрібно реклама на місцевому рівні. Але він також бажає отримати впевненість у тому, що він отримає нормальну віддачу від грошей, вкладених в цю рекламу. А для цього потрібний нормальний контент і хороше досягнення цільової аудиторії. Про що сьогодні може розповісти середньостатистичний місцевий мовник потенційному рекламодавцеві? Про те, що його програми можна бачити в кращому випадку в радіусі 30 кілометрів від обласного центру. При цьому вони часто відсутні в кабелі. Зрозуміло, потенційному рекламодавцеві це нецікаво. А ось коли мовник вийде на супутник і зможе повідомити рекламодавцю про 100% -ве покриття території області та можливості «говорити і показувати» з, образно кажучи, «кожної праски» - ось тут і з'явиться реальний інтерес, ось тут і піде реклама. Особливо, якщо якість контенту буде виражено в реальних даних телеперегляду.

І тут також на допомогу прийде супутник, вважає Олександр Глущенко. Адже до сих пір місцеві мовники не могли, за великим рахунком, навіть конкурувати один з одним. Адже кожен з них був затиснутий в тісних рамках свого регіону, варився у власному соку. Ніхто не мав можливості регулярно стежити за тим, як працюють колеги з сусіднього регіону, який контент виробляють, чим залучають глядача, скільки у кого реклами і що саме рекламується. І проект «Країна ТБ», на думку Олександра Глущенко, здатний змінити ситуацію, що склалася в позитивну сторону.

При цьому за прикладами, на думку Олександра Глущенко, далеко ходити не треба - експерт запропонував придивитися до ринку телебачення сусідньої Туреччини. І зробити це можна, подивившись список телеканалів, що віщають через супутники Türksat. Там можна знайти кілька кодованих телеканалів, доступних на платних DTH-платформах, деяка кількість відкритих каналів, що входять в систему суспільного телебачення Туреччини, і багато місцевих і регіональних каналів, які транслюються також відкрито. Тобто, вони знайшли свою нішу, непогано в ній себе почувають і використовують супутник як невід'ємну складову своєї моделі монетизації.

У свою чергу, медіа-експерт Андрій Назарук більш впевнений в своїх прогнозах щодо кодування на супутнику провідних каналів загальнонаціональних телеканалів - на його думку, це трапиться чітко в заявлені терміни. Тобто, в наступному році. А ось відключення аналогового ефірного мовлення, як прогнозує експерт, буде зміщено десь на рік.

В кінцевому підсумку, все це зробить істотний вплив на систему вимірювань рейтингів і самі рейтинги. Частина глядачів супутника піде в кабель, частина - на DTH-платформи. Втім, на думку Андрія Назарука, можна бути чітко впевненим, що ці методики, в основному, будуть змінюватися в інтересах медіагруп. Однак, деякі зміни в цій сфері намічаються вже сьогодні. І ці зміни повинні сподобається саме малим мовникам. Зокрема Андрій Назарук згадав появу в цьому році трьох альтернативних систем вимірювання рейтингів - системи від компанії Lanet, від Big Data Ua, а також Deepmetrics. Сьогодні місцеві і регіональні канали вже можуть дивитися в цих системах дані про свій рейтинг і робити відповідні висновки. На жаль, дані цих систем поки ще не є «офіційною валютою» для великих рекламодавців. Однак, на думку Андрія Назарука, уже приблизно через рік ситуація зміниться, і місцевий мовник зможе розповідати потенційному рекламодавцеві про свою аудиторію саме через ці дані.

При цьому місцевим мовникам не слід забувати і про те, що його глядач проживає не тільки в радіусі 30 кілометрів від передавальної вишки і не тільки в його регіоні. Дуже часто потенційний глядач регіонального каналу може жити в іншому регіоні, в Києві, а то і взагалі - за межами України. Адже людям іноді властиво міняти місце проживання в пошуках роботи або кращих умов - на час або назавжди. Але дуже багато з тих, хто покинув рідний регіон, не бажають розривати свій зв'язок з ним, продовжуючи цікавитися всім тим, що там відбувається. Зокрема, за словами Андрія Назарука, останнім часом українськими телеканалами почали активно цікавитися польські оператори - адже сьогодні в цій країні живуть і працюють багато українців. А значить - і частина потенційної аудиторії місцевих каналів.

В цілому ж, за прогнозами Андрія Назарука, індустрія найближчим часом буде змінюватися повільно, але стабільно і впевнено. І вже через рік ми помітимо результати цих змін, а також - нових гравців ринку, які зуміли знайти себе і свою нішу в нових умовах.

Своє бачення майбутніх шляхів розвитку телевізійного та супутникового ринку запропонував присутнім на семінарі і виступав в його завершенні перший заступник генерального директора компанії «Укркосмос» Юрій Баличев. За його словами, дана тема вже неодноразово обговорювалася і опрацьовувалася всередині самої компанії на всіх можливих рівнях - технічному, комерційному, маркетинговому. Результатом їх обговорення стало вироблення цілого ряду проектів і рішень, про які можна при бажанні говорити годинами. Однак, основним мессаджем всіх цих проектів, на думку Юрія Баличева, є заклик каналів до об'єднання. Об'єднанню на контентому рівні, за інтересами і відповідно до цілей і завдань. Зокрема, місцевий мовник повинен зрозуміти, що є центральні канали, у яких - своє життя, свої цілі і завдання, свої правила гри, своя система цінностей. А є локальні і регіональні мовники, у яких є своя ніша і яким слід в першу чергу облаштовувати свій ефір в тій області, де вони працюють.

І супутник, за словами Юрія Баличева, може стати для регіональних каналів надійною підмогою в питаннях вирішення поставлених завдань, а також допомогти їх розвитку. Що і показав експеримент під назвою «Країна ТБ». Ідея проекту від початку полягала в тому, щоб спробувати зібрати на одному транспондері найбільш рейтингові місцеві телеканали з усієї України - по одному з кожної області. Зрозуміло, теоретично можна було зібрати і більше - але це було б вже не так цікаво. Тому що найбільш привабливим і найбільш глядабельним є саме формат, в якому кожен регіон представляє найбільш рейтинговий, найбільш успішний місцевий телеканал. І вже ці канали - лідери глядацьких симпатій в своєму регіоні - конкурують за увагу глядача в загальноукраїнських масштабах.

І експеримент вдався. Багато його учасників висловили зацікавленість у подальшому продовженні та розвитку співробітництва. І в цьому немає нічого дивного, вважає Юрій Баличев. Адже супутник - це надійне рішення для місцевого мовника надовго. Як мінімум - на найближчі 10 років. Тому сьогодні вкрай важливо виробити можливі шляхи подальшої співпраці в цьому плані. І компанія «Укркосмос», як оператор, готова зі свого боку надаватиме найбільш якісний сервіс всім тим місцевим мовникам, які вирішуватися «прописатися» на супутнику на найближчі роки. У компанії найбільш відкритий прайс, найбільш прозора цінова політика. Більш того, крім неї в Україні поки ніхто не пропонує можливість поширення супутникового мовлення в сучасному стандарті DVB-S2. І це вже пропозиція не тільки для місцевих мовників, але для всіх.

Але що далі? Канали піднялися на супутник - куди їм далі рухатися, як планувати свій розвиток, як заробляти гроші? На думку Юрія Баличева, найбільш правильним рішенням, яке використовує весь світовий ринок, є запуск платної DTH-платформи. Однак, будувати і розвивати цю платформу бажано так, щоб не конкурувати безпосередньо з уже працюючими платформами, а намагатися як би доповнювати їх тим, чого поки немає в їхніх пропозиціях. Бо саме в такому випадку затії гарантований успіх.

Згідно з даними, які озвучив Юрій Баличев, сьогодні в Україні налічується приблизно 4.5-5 мільйонів супутникових антен. У разі початку кодування сигналу провідних телеканалів, власники цих антени виявляться перед вибором: що робити далі? Приблизно 10-15%, на думку Юрія Баличева, без особливих роздумів стане абонентами діючих DTH-платформ. Решта - ті, хто найбільш звик отримувати все безкоштовно - будуть шукати для себе рішення. Можливо, вони почнуть комбінувати ефірний цифровий прийом з прийомом відкритих каналів на супутнику, які залишилися . Але ж з цією аудиторією можна і потрібно працювати, запропонувавши їм цікаві варіанти рішень! Орієнтуючись на вже наявне у них на руках приймальне обладнання.

ПРО НОВІ ПРОЕКТИ DTH PREMIUM І DTH LOWCOST


На сьогоднішній день в компанії «Укркосмос», за словами Юрія Баличева, розглядають варіанти двох проектів DTH-платформ. Вони можуть, в кінцевому підсумку, бути об'єднані в один проект, а можуть розвиватися паралельно. Перший проект - DTH Premium. Це проект платформи, розрахований на платоспроможну аудиторію, готову платити за добротний контент преміум-класу. Однак з розвитком даної платформи можуть виникнути проблеми, пов'язані з її наповненням. Адже хороший, якісний контент - спорт, хороші фільми і так далі - необхідно шукати. Після чого постають проблеми його мовної та іншої адаптації до умов нашого ринку. Другий проект - DTH Lowcost - розвивати буде набагато простіше і цікавіше. І це буде якраз той проект і той контент, який можна буде запросто запропонувати тим 85-90% ,які не визначилися, домогосподарствам середнього достатку. І, за словами Юрія Баличева, є реальні шанси зацікавити даних людей.

Більш того, як зазначив Юрій Баличев, даний проект попередньо готова підтримати і компанія Spacecom. І не тільки підтримати, але і взяти безпосередню участь в його розвитку і просуванні. І якщо це станеться, і компанію Spacecom вдасться умовити, це стане величезним плюсом проекту. Адже багато з існуючих раніше в Україні DTH-платформ загиналися почасти й через те, що супутниковий оператор лише надавав їм ємності, не проявляючи особливого інтересу в тому, як вони живуть і розвиваються.

А компанія «Укркосмос» зі свого боку має всі необхідні технологічними рішеннями і обладнанням, «заточеним» під DTH. Компанія може пакетувати канали, працювати з самими різними системами кодувань. Сьогодні це обладнання використовується для простого підйому каналів на супутники. Але в будь-який момент готове працювати як частина платформи платного телебачення. Тому справа лише за інвесторами, зацікавленими учасниками проекту - і можна починати планувати конкретні кроки для його реалізації.

ПРО МАЙБУТНЄ «КРАЇНА ТБ»


Що ж стосується проекту «Країна ТБ», то, як повідомив Юрій Баличев, компанії «Укркосмос» і учасникам експерименту, який раніше планувалося завершити до 11 грудня, вдалося домовитися з компанією Spacecom про продовження спільної роботи до кінця поточного року. Що буде далі - залежить лише від самих місцевих телеканалів. У компанії «Укркосмос», за словами Юрія Баличева, відкриті для діалогу, готові зустрічатися, обговорювати будь-які питання і проблеми, що виникають і знаходити рішення.

Коментуючи на прохання видання «Mediasat» підсумки минулого семінару і сам проект «Країна ТБ», віце-президент компанії Spacecom Юда Амір зазначив, що, на його думку, найголовнішим підсумком є ​​те, що компанії Spacecom і «Укркосмос» дали можливість невеликим українським каналах піднятися на супутник і відчути, що вони можуть від цього отримати. І, таким чином, ці канали зможуть чітко і свідомо вирішити - чи варто їм віщати через супутник, чи хочуть вони, щоб їх бачила вся країна, або ж ні. Як зазначив Юда Амір, це - досить маленькі канали, з обмеженими фінансовими можливостями, і самі вони, напевно, не наважилися б на цей крок, не змогли б його потягнути. Але завдяки тому, що організатори експерименту вирішили ризикнути і надати таку платформу, ці мовники змогли спробувати, що таке супутник.

У свою чергу, представник компанії Spacecom в Україні Дмитро Прикордонний додав: «Це експеримент, який в підсумку може привести до позитивного результату. А може не привести ні до чого. Однак, шанси на успіх досить високі».

Загалом, як то кажуть, поживемо - побачимо!

Борис Скуратівський

- 15 листопада, 2017



RATVODДата: Середа, 22.11.2017, 11:20 | Повідомлення # 97
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28343
Статус: Оффлайн
Члени партії «Народний контроль» обзавелися

двома телеканалами



Фото - varianty.lviv.ua

Супутниковий інформаційно-музичний телеканал RTI і львівський регіональний телеканал «НТА»,
підконтрольні главі економічної ради ВО «Свобода» Ігорю Кривецькому, змінили власників.


Новими власниками активів стали члени партії «Народний контроль». Відповідні зміни вже з'явилися в держреєстрі.

Офіційно власником RTI і «НТА» раніше був зазначений Володимир Денисенко (не депутат), сьогодні він є директором ТОВ «ТРК« Інтеррадіо» - компанії, що володіє ліцензією RTI. Власниками телеканалів стали члени партії «Народний контроль» Андрій Кісера і Андрій Мисик (навпіл). Перший був директором телеканалу ZIK за часів генпродюсерства Дмитра Добродомова - лідера «Народного контролю», а другий займався політикою - був членом «Пори», «Блоку Литвина» та «Радикальної партії», очолював штаб Віктора Пилипишина в Києві.

Судячи з усього, пора починати вести облік політиків, які вже підготувалися до виборів.

20.11.2017



RATVODДата: П`ятниця, 24.11.2017, 21:11 | Повідомлення # 98
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28343
Статус: Оффлайн
У наступному році «Квартал ТВ»

почне мовлення у форматі MPEG-4




15 січня 2018 року в 10:00 за київським часом «Квартал ТВ» припинить використання
формату компресії відеосигналу MPEG-2, перевівши супутникове мовлення на стандарт MPEG-4.


Про це йдеться в офіційному листі каналу, адресованому провайдерам програмних послуг (копія є в розпорядженні редакції Mediasat).

«15 січня буде здійснений перехід з формату MPEG-2 на MPEG-4, а також зміниться швидкість потоку на 2,2 Мбіт / с. Інші параметри супутникового мовлення (супутник, частота та ін.) Залишаться без змін», - уточнюється в повідомленні.

Разом з тим повідомляється, що провайдери програмних послуг під час перехідного періоду зможуть скористатися спеціальною версією каналу «Квартал ТВ» в форматі MPEG-2, сигнал якої буде доступний для прийому через IP-канали зв'язку (потік SPTS UDP, швидкість 5 Мбі /с) . Прийняти IP-потік можна буде з комутаторів «1 + 1 медіа» в приміщенні ЦКУ Концерну РРТ або з точки обміну трафіком Giganet.

Нагадаємо, телеканал «Квартал ТВ» запущений в червні 2016 року як спільний проект студії «Квартал 95» і холдингу «1 + 1 медіа». Через місяць канал розпочав супутникове мовлення у відкритому вигляді. У січні поточного року «Квартал ТВ» приступив до використання системи умовного доступу Verimatrix для захисту контенту та кодування супутникового сигналу

Віталій Мосейчук

- 15 листопада, 2017



RATVODДата: Понеділок, 27.11.2017, 21:59 | Повідомлення # 99
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28343
Статус: Оффлайн
ObozTV вийшов

на
супутникове мовлення




ObozTV, телепроект найпопулярнішого в Україні інтернет-ЗМІ "Обозреватель",
став здійснювати супутникове мовлення.


Це мовлення стартувало 27 листопада.

"Це великий крок для ObozTV. Таким чином ми розраховуємо збільшити охоплення своєї аудиторії та оперативно знайомити телеглядачів із соціально значущими подіями", - прокоментував подію генеральний продюсер ObozTV Андрекс Селіванов.

Технічні параметри каналу ObozTV у супутниковому мовленні:

Amos-7, 4W, DVB-S/Mpeg-2, Частота прийому 12410,5 MHz, s/r - 20833, поляризація - H (горизонтальна), FEC: 7/8.


"Обозреватель" із 14 жовтня 2017 року відкрив нову студію в межах проекту Oboz TV. Поки студія працює в тестовому режимі.

Останнім часом "Обозреватель" активно розвиває ТВ-напрямок. Із цією метою на початку 2017 року було створено телеканал Oboz TV.

27 липня 2017 року Обоз TV отримав ліцензію на цілодобове супутникове телемовлення.

Нагадаємо, за даними дослідження інтернет-аудиторії, яке проводиться Factum Group Ukraine на замовлення ІнАУ, в жовтні 2017 року "Обозреватель" був єдиним українським інтернет-ЗМІ, який увійшов у топ-25 за середньоденною часткою. Сайт зайняв 22 місце з охопленням 22% і середньоденною часткою 4%.

Згідно з рейтингом компанії TNS Україна, за підсумками жовтня 2017 року "Обозреватель" з охопленням 21,58% став кращим серед інтернет-ЗМІ в Україні.

27 листопада 2017

RATVODДата: Четвер, 30.11.2017, 12:15 | Повідомлення # 100
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28343
Статус: Оффлайн
Телеканалу "112 Україна" виповнилося

4 роки




Лідер інформаційного ефіру країни телеканал "112 Україна" відзначає своє чотириріччя.


4 роки телеканал "112 Україна" в прямому ефірі переносить глядача в епіцентр ключових подій України і світу. Телеканал зайняв лідерські позиції, і, не дивлячись на те, що ніша новинних мовників розвивається, і в ній з'являються нові гравці, він утримує свої позиції. З 14 телеканалів, які здійснюють мовлення в новинному форматі, глядач продовжує вибирати "112 Україна", підтверджуючи його статус.

"Дуже складно стати найкращим, але ще складніше утримувати лідерські позиції. Щодня зростають стандарти до себе, тим більше, коли з'являються нові телеканали, і ти розумієш, що в тебе немає права на помилку. Ми прагнемо бути першими не тільки за формою, нам важливо зміст - те, що ми несемо людям. і робимо все для того, щоб за ключовими новинами і значущою для суспільства інформацією люди зверталися саме до нас ", -зазначає директор телеканалу" 112 Україна "Юрій Будяк.

Телеканал стартував 28 листопада о 10:00. Його відкрив ефір з ведучими Віолетою Триковою і Василем Головановим, а перший випуск новин провела Тетяна Хмельницька.

За підсумками 4 років ефіру "112 Україна" - лідер серед інформаційних мовників і входить в ТОП-10 загальнонаціональних каналів країни. Він визнаний кращим новинним каналом 2016 року в рамках незалежного щорічного конкурсу торгових марок "Фаворити Успіху 2016". А щодня до нього звертаються за інформацією більше 3 мільйонів 330 тисяч глядачів. Інформаційне агентство 112.ua - в десятці кращих інтернет-ЗМІ України.

Щодня телеканал здійснює мовлення мінімум 18,5 годин в прямому ефірі - рекордний показник для України - і в цьому він наближається до світових лідерів ринку новин. Але в моменти, коли в нашій країні і світі відбувається щось резонансне, телеканал швидко реагує, переформатуємо свою ефірну сітку у бік висвітлення цих подій, і веде трансляції стільки, скільки цього вимагає картина дня. Так, за 4-й рік свого мовлення "112 Україна" провів масштабний спецпроект, присвячений інавгурації президента США Дональда Трампа; "Великий Пасхальний спецпроект"; "Французька весна", приурочений до виборів президента у Франції; "Велика зустріч", в якому висвітлював зустрічі президентів України і США; спецпроект, присвячений безвізу - в ньому журналісти "112 Україна" стали першопрохідцями і на власному досвіді перевірили дію режиму для українських громадян, а також в день вибуху складів у Вінниці телеканал провів телемарафон.

Журналісти "112 Україна" працюють в гарячих точках і відправляються туди, звідки інші від'їжджають. Зокрема, знімальна група телеканалу стала єдиною в Україні, яка висвітлювала найпотужніший за останні 10 років ураган в Атлантиці.

Телеканал швидко реагує на події і при цьому постійно працює над програмною сіткою. Тільки за останній рік в ефірі "112 Україна" з'явилося 9 нових проектів: "Кеш-тест", "Гордон" з ведучим Дмитром Гордоном, "Хто кому Рабинович", 112 InternationalInsight, "Бацман", "Гозман" за участю російського опозиціонера Леоніда Гозмана, "Голос народу", а також спільно з Радіо свобода - програми "Завтра" і "Донбас. Реалії".

"112 Україна" успішно розвивається і в напрямку документальних фільмів. В ефір вийшло 26 стрічок на актуальні теми останніх років, авторами яких стали ведучі і журналісти каналу. А сьогодні в день свого 4-річчя лідер ефірного мовлення представить фільм про команду "112". Розповість, як вона формувалася, росла і гартувалася подіями. Як телеканал впливає на сучасну українську журналістику, задає тренди. І в цілому про те, що завжди залишається за кадром, але хочеться показати глядачеві.

"112 Україна" належать багато ноу-хау в області телевізійних технологій. Наприклад, він став першим, хто здійснив зйомку в прямому ефірі і трансляцію під водою. 19 січня на Водохреща телеканал транслював занурення в ополонку. Знімальне устаткування в процесі зйомок занурювалось в воду одночасно з купальниками.

Не можна не відзначити 2 цікавих рекорди, які належать "112 Україна": найбільша інсталяція мікрофона в Україні, і найбільший QR-код на даху. Є ще один-незареєстрований - який навряд чи найближчим часом зможе побити будь-який з телеканалів України - Нацрада відмовила "112 Україна" в переоформленні ліцензії вже 27 раз. Але це не заважає каналу залишатися лідером новинного ефіру.

З першого дня телеканал робить все, щоб глядач 24 години на добу мав доступ до самої оперативної і об'єктивної інформації про події, які впливають на його життя, міг самостійно оцінювати побачене і формувати свою точку зору. І це те, що в першу чергу визначає любов глядача і успіх телеканалу!

Вся команда "112" дякує своїм телеглядачів за довіру, яку ми відчуваємо вже протягом 4 років!

-
Телеканал "112 Україна" - інформаційно-аналітичний телеканал, який розпочав своє мовлення 28 листопада 2013 року. Лідер інформаційного мовлення України (shr% - 2,19%, rat% - 0,38% (18+ 50 тис. +) За 2016 рік) працює 18,5 годин на добу в прямому ефірі і використовує передові технології, щоб першим надавати глядачеві об'єктивну інформацію про важливі і цікаві події в Україні та світі. Канал доступний в пакетах найбільших кабельних операторів країни, транслюється через цифрову ефірну мережу DVB-T2, а також через супутники AMOS-2,3. Мовлення каналу здійснюється 24 години на добу. Генеральний директор - Єгор Бенкендорф. Директор - Юрій Будяк. Генеральний продюсер - Сергій Логунов.

28.11.2017

RATVODДата: Четвер, 30.11.2017, 13:29 | Повідомлення # 101
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28343
Статус: Оффлайн
"Час будувати" на "Інтері" стартує

в цю суботу




2 грудня в 20:30 на "Інтері" відбудеться прем'єра найочікуванішого телепроекту року
- масштабного реаліті-шоу
"Час будувати".

Глядачі побачать, як за короткий час кардинально зміниться життя людей
.


У першому випуску "Час будувати" - історія Павла з Дніпропетровської області. Чоловік пережив страшну трагедію. Він змушений був багато чому вчитися заново. Павло знайшов в собі мужність повернутися до активного життя, створив сім'ю, займається спортом. Він живе в складних житлових умовах, при цьому ніколи не скаржиться на життя і завжди допомагає іншим.

Команда проекту "Час будувати" і її лідер Оксана Марченко не тільки побудують для сім'ї Павла новий будинок, але багато в чому іншому змінять життя цих людей.

Односельці Павла відразу не повірили, що таке можливо. Коли почалося будівництво, по селу поповзли чутки. Жителі обурювалися, збиралися навіть влаштувати пікет. "Різне думали, - згадує жителька села Ірина.- Кому можуть будувати будинок в такому місці і так швидко? Депутату? Або ще комусь? Може, тут лазня буде для багатія? Знаєте ж, як в селі. Чутки відразу йдуть ... обурювалися , поки не дізналися, що відбувається і для кого новий будинок будується. Тут вже стали інше говорити: людина заслужила, ось це правильно. Є люди, від яких йде світло. Павло - такий! Випробування, які йому довелося пережити, не зламали цю людину , а навпаки - зробили добрим, привітним, чуйним".

Будинок для Павла будували всією громадою: активну участь в будівництві брали його сусіди, знайомі, друзі і земляки. Всім хотілося внести свою лепту в добру справу! На допомогу прийшли навіть знаменитості - богатир Василь Вірастюк та співачка Віра Брежнєва. Це дивно, але виявилося, що долі цих зірок перегукуються з історією героя проекту.

"Подібного реаліті-шоу в Україні ще не було. Це відбувається вперше в нашій країні. Я радий допомогти Павлу, з яким ми чимось схожі. Ми обидва в житті пережили трагедії. І я радий бути частинкою фундаменту, який придумала і втілила команда проекту ", - розповів Василь Вірастюк.

І Василь, і Віра на власному життєвому досвіді переконалися, наскільки потрібна і важлива підтримка в скрутну хвилину.

"Час будувати" дарує людям надію. Надію на краще, що може статися і обов'язково станеться з нами! Я вірю: щоб чудеса траплялися, потрібно їх самому для когось робити, будувати мрії по камінчику, розфарбовувати найяскравішими фарбами. Для цього потрібно дуже багато сил. І черпати їх краще всього вдома, в колі близьких і коханих", - вважає Віра Брежнєва.

Команда проекту "Час будувати" переконалася: найрізноманітніші люди готові прийти на допомогу. Важливо, щоб хтось зробив перший крок ...

"Люди повинні бачити перед собою приклад, як, будучи людиною з інвалідністю, можна досягати успіхів. Павло - сповнений сил і цілеспрямований. Це мотивує всіх трудитися і не зупинятися на досягнутому, - впевнена Оксана Марченко. - Павла чекає не тільки новий будинок, але і багато сюрпризів. Його чекають неймовірні зміни в житті. і я хочу, щоб, подивившись наш проект, люди в інших містах теж щось робили для своїх дітей, односельчан, сусідів. Сьогодні ми зробимо щасливим одну людину, а завтра будемо трошки щасливішим самі, адже наші бажання теж будуть виконуватися!"

Як зміниться життя Павла? Які сюрпризи для нього підготували Оксана Марченко, Віра Брежнєва та Василь Вірастюк? Дивіться 2 грудня в 20:30 на телеканалі "Інтер" перший випуск реаліті-шоу "Час будувати".




28.11.2017

RATVODДата: Середа, 06.12.2017, 13:43 | Повідомлення # 102
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28343
Статус: Оффлайн
Доступно тільки для користувачів



RATVODДата: Середа, 06.12.2017, 21:26 | Повідомлення # 103
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28343
Статус: Оффлайн
У проекті "Час будувати" на "Інтері"

побудують будинок мрії для багатодітної сім'ї




У суботу, 9 грудня, о 20:30 на телеканалі "Інтер" - другий випуск масштабного реаліті-шоу "Час будувати"
.


У цій програмі лідер команди проекту Оксана Марченко разом з архітектором, дизайнером, будівельниками, добровільними помічниками і навіть зірками створюватиме будинок мрії для багатодітної сім'ї Зої з Житомирської області. У команди проекту грандіозні плани! Чи вийде втілити їх в життя?

Сім'я, про яку піде мова в цій програмі, виявилася на вулиці в прямому сенсі слова. Зоя і її діти ночували під відкритим небом, готували їжу на вогнищі. Щоб прогодувати сім'ю, жінці доводилося важко працювати, часто - в дві зміни.

"І до цього їй жилося нелегко: одна виховувала дітей, а тут така біда, - розповідає подруга Зої, Олена. - Знімати житло на її зарплату - неможливо. Не кажучи про те, щоб купити новий будинок ... Але ж головне - потрібно було годувати дітей. Ми допомагали, чим могли, звичайно, але вона мріяла, щоб у неї знову з'явився свій будинок. Не для себе - для дітей!"

Історія Зої і її дітей дуже зворушила команду проекту "Час будувати". Ідея допомогти цій родині згуртувала сотні людей - сусідів, друзів і односельців. Тих, хто спілкувався з жінкою і її дітьми, і тих, хто був просто чув про її горе.

"Мене досі вражає смиренність, працездатність і всемогутність наших жінок, - каже лідер команди "Время строить" Оксана Марченко. - Зоя - втілення нашої української жінки. Я не уявляю собі, як вона жила. При цьому - зберігала оптимізм, що не переставала працювати. Ось вона готує їжу не на затишній кухні, а на багатті, і все одно радіє: "Який у мене смачний борщ вийшов!" вона не сумує, не опускає руки. і, може бути, нас Господь і привів до неї саме тому , що вона така людина".

Історія багатодітної мами вразила зіркових учасників програми, яких Оксана Марченко покликала на допомогу. Взяти участь в будівництві нового будинку і нового життя для Зої і її дітей зголосилися шоумен і продюсер Олексій Потапенко (Потап), шеф-кухар програми "Готуємо разом" Андрій Дромов і дизайнер Катерина Шаховська. Зірки були вражені масштабом проекту. А також тим, наскільки все в ньому "по-справжньому".

"Я хочу сказати величезне спасибі Оксані Марченко і телеканалу" Інтер "за те, що вони взялися за такий проект, - ділиться враженнями Потап. - Коли я погоджувався взяти участь, до кінця не вірив, що тут все буде по-справжньому. Але коли ми зайшли на майданчик, я побачив будівництво, робота на якому кипить, і людей, які допомагають один одному. Це дуже зворушливо".

Що буде робити Потап на будівництві? Яким буде будинок мрії для цієї сім'ї? Які сюрпризи чекають Зою і її дітей? НЕ пропустіть!

У суботу, 9 грудня, о 20:30 на телеканалі "Інтер" - "Час будувати".



06.12.2017

RATVODДата: П`ятниця, 08.12.2017, 23:30 | Повідомлення # 104
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28343
Статус: Оффлайн
Доступно тільки для користувачів

08 грудня 2017

RATVODДата: Вівторок, 12.12.2017, 13:53 | Повідомлення # 105
Адміністратор

Країна:
повідомлень: 28343
Статус: Оффлайн
"Час будувати" - "Інтер"

Другий випуск Андрушівка




Форум TV-SAT » « Новини Супутникового ТБ » » Новини телеканалів » Новини телеканалів і Медіа-груп України
Пошук:

Copyright TV-SAT © 2009-2024